Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Ar222 04.03.2011 10:34

Zacznijmy może od tego, że informacja pochodzi z Faktu, więc sami wiecie... :)

kreseq 04.03.2011 10:34

Licencja jest licencja... Dwa klubu z Poznania w tym samym bagnie bez wzgledu na balonik.

Szkoda Polonii, oby im sie jakims cudem udalo.

AYALA 04.03.2011 10:39

w dzisiejszym PS jest skarb kibica 1 ligi i największy budżet ma Pogoń Szczecin (10 mln zł) potem Katowice (7 mln zł),Piast (6mln zł),ŁKS (5mln),Podbeskidzie (5 mln zł),Warta(4 mln zł),Bogdanka (4 mln zł).

emj10 04.03.2011 10:46

Dziwne, że Pogoń ma aż tak dużo. Widocznie miasto szasta tam kasą na lewo i prawo. Budżet ŁKS podawałem już jakiś czas temu.

Co do grania na licencji Polonii Bytom to jednak byłaby to trochę odmienna sprawa od przejęcie Lecha przez Amikę. W koszykówce czy siatkówce jest to normalna sprawa, choćby sprzedaż licencji przez Stolarkę Wołomin w 2002 roku.

Marszałek 04.03.2011 10:56

Niekonsekwencja rażąca głupotą po oczach. Skoro w artykule jest napisane,że Warta mogłaby zapłacić kilkanaście mln za miejsce w Ekstraklasie Bytomiowi, to jakim cudem ten klubik ma budżet 4 mln złotych?Skoro stać ich wg gazety na kupno miejsca, to równie dobrze stać ich na budżet rzędu nastu milionów i kulturalne wejście do E-klasy.

A co z tą Polonią nie tak. Żeby były takie trudności z znalezieniem kogoś z kasą która gwarantowałaby minimum do gry w lidze. Szkoda ich,naprawdę.

joshi 04.03.2011 11:09

czy jeśli do kupna licencji by doszło (mam nadzieję, że to tylko głupi wymysł faktu) to jakby to miało wyglądać od strony formalnej. W Ekstraklasie grałaby dalej Polonia B. z tym że pod szyldem Warty z Poznania?

swój chłop 04.03.2011 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez joshi (Post 1059606)
czy jeśli do kupna licencji by doszło (mam nadzieję, że to tylko głupi wymysł faktu) to jakby to miało wyglądać od strony formalnej. W Ekstraklasie grałaby dalej Polonia B. z tym że pod szyldem Warty z Poznania?

Wydaje mi się, że na takiej zasadzie gra w lidze ferajna Wojciechowskiego, który kupił sobie licencje od Drzymały i nazwał się Polonią. Chyba tak samo laseczka chce sobie kupić licencję i nazwać się Wartą.
Mam nadzieję, że kolejny klub z tradycjami (Warta) nie zrobi z siebie czegoś takiego jak Polonia, która po takim załatwieniu sprawy z "Dumą Stolicy" ma tyle wspólnego co prostytutka z dziewictwem.:)

użytkownik 11060 04.03.2011 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1059545)
Pogadamy ptysiu za 3-4 kolejki.

nudne to już się stało .... :D

ile to już razy tak pisałeś? :)

_gilardino_ 04.03.2011 13:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1059598)
w dzisiejszym PS jest skarb kibica 1 ligi i największy budżet ma Pogoń Szczecin (10 mln zł) potem Katowice (7 mln zł),Piast (6mln zł),ŁKS (5mln),Podbeskidzie (5 mln zł),Warta(4 mln zł),Bogdanka (4 mln zł).

Bez jaj, to forum kibicowskie - Nie żadna Bogdanka tylko Górnik Łęczna.
Jak już jesteśmy przy 1 lidze to kto nie awansuje będzie dobrze, bo w grze zostały tak naprawdę 3 drużyny - Podbeskidzie, Piast i ŁKS. Łodzianie to uznana marka zarówno kibicowsko jak i piłkarsko a w dwóch pozostałych miastach budują się nowe stadiony więc czekaja nas fajne wyjazdy :)

kreseq 04.03.2011 13:19

Gdyby Pogon nie cieniowala...ech szkoda slow :(

W sumie to gdyby Cracovia sie utrzymala a Warta i LkS awansowaly to bysmy mieli sytuacje, ktorej dawno w naszej lidze nie bylo czyli po dwa kluby z czterech miast.

LKS i Piast to ciekawe wyjazdy zawsze sa ;)

Ar222 04.03.2011 13:40

Na upartego, to nawet z pięciu miast, jeśliby policzyć razem Trójmiasto ;)

Niemniej, nie chciałbym by Warta awansowała takim sposobem (w co, jak mówiłem, nie wierzę). Życzę im awansu sportowego w kolejnym sezonie.

Utrzymania Cracovii też bym nie chciał :D Choć derbów szkoda, wiadomo...

Tymczasem ciekaw jestem jutrzejszego meczu Jagi z GKSem. Jak tak teraz spojrzałem, to zwycięstwo GKSu mogłoby przy zwycięstwie Legii i Wisły, wywrócić całą czołówkę do góry nogami :)

martonas 04.03.2011 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1059603)
Niekonsekwencja rażąca głupotą po oczach. Skoro w artykule jest napisane,że Warta mogłaby zapłacić kilkanaście mln za miejsce w Ekstraklasie Bytomiowi, to jakim cudem ten klubik ma budżet 4 mln złotych?Skoro stać ich wg gazety na kupno miejsca, to równie dobrze stać ich na budżet rzędu nastu milionów i kulturalne wejście

A choćby takim że te 4 mln to obecny budżet klubu a te kilkanaście mogliby wyłożyć potencjalni inwestorzy, którzy byliby skłonni wyłożyć większą kasę na klub z ekstraklasy niż na broniący się przed spadkiem z pierwszej ligi.

emj10 04.03.2011 14:00

Wystarczy doliczyć do tego prawa za transmisję telewizyjną, czyli 6-12 mln zł (chwilowo mamy pat w przetargu, więc nie wiadomo ile będzie w następnym sezonie) i przychody z dnia meczu, które mogą się diametralnie zwiększyć mając do dyspozycji stadion na 40 tys. kibiców. Nie zapominajmy, że stadion jest miejski, a nie Amiki.

murray 04.03.2011 14:07

No tak, tylko, że Warty nie stać na takie pompowanie balonika, jak to ma miejsce w przypadku Amiki, więc pewnie stadion nie będzie tak wielkim atutem.
No chyba, że pani prezes wykaże inicjatywę ;)

emj10 04.03.2011 15:01

Znając realia tego miasta to sporo osób mogłoby chodzić zarówno na mecze jednego, jak i drugiego zespołu.

Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, ale chyba najlepiej tutaj. Wstrząsający wywiad z Grosikiem w tle:
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Dar...428,1,279.html

Semper Fidelis 1985 04.03.2011 18:37

Fajny mecz WKSu, dziwne że nie prowadzą, było pare fajnych okazji, zdominowali craxe, chyba strzału nie oddali, jak tego nie wygrają to będzie dziwne... Mila świetnie bije rzuty wolne

Titto 04.03.2011 18:43

No i Śląskowi należały się 2 karne. Pierwszy po faulu na naszym byłym zawodniku - Pepe Ćwielongu. Całkiem nieźle ten gość gra - dwa groźne strzały. Być może odejście Sotirovicia wyjdzie na dobre i Ćwielongowi i Śląskowi.
Poza tym Pepe przypomina mi trochę tego gościa co wcześniej pracował w TVN24, a teraz będzie robił za prowadzącego X - factor :-)

PhantomRanger 04.03.2011 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Titto (Post 1059808)
No i Śląskowi należały się 2 karne. Pierwszy po faulu na naszym byłym zawodniku - Pepe Ćwielongu. Całkiem nieźle ten gość gra - dwa groźne strzały. Być może odejście Sotirovicia wyjdzie na dobre i Ćwielongowi i Śląskowi.
Poza tym Pepe przypomina mi trochę tego gościa co wcześniej pracował w TVN24, a teraz będzie robił za prowadzącego X - factor :-)

No tego się od napastnika wymaga. Teraz tylko czekać na głosy, aby go z powrotem sprowadzić :rotfl:. Wracając do tematu do pasiaki mają więcej szczęścia niż rozumu, bo najmniej 3:0 powinna być do przerwy.

Marszałek 04.03.2011 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martonas (Post 1059675)
A choćby takim że te 4 mln to obecny budżet klubu a te kilkanaście mogliby wyłożyć potencjalni inwestorzy, którzy byliby skłonni wyłożyć większą kasę na klub z ekstraklasy niż na broniący się przed spadkiem z pierwszej ligi.

Uważasz,że miejsce w lidze jest warte tyle kasy:) oraz wydanie nastu milionów miałoby uzasadnienie ekonomiczne?Nie sądzę. Typowo polskie, mogliby, potencjalni.......dorabianie ideologii.

martonas 04.03.2011 19:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1059812)
Uważasz,że miejsce w lidze jest warte tyle kasy:) oraz wydanie nastu milionów miałoby uzasadnienie ekonomiczne?Nie sądzę. Typowo polskie, mogliby, potencjalni.......dorabianie ideologii.

Ideologię to chyba ty sobie dorabiasz. Nikt nie mówi że to miałby jeden sponsor tyle wyłożyć, na pewno są firmy które dałyby więcej na klub ekstraklasowy niż z niższych klas, albo takie które w ogóle są zainteresowane jedynie klubami z najwyższej ligi, bo o tym że w ekstraklasie mogą dotrzeć do większej liczby widzów to chyba nie muszę ci jak przedszkolakowi tłumaczyć. Poza tym w ekstraklasie dochodzi solidny zastrzyk w postaci kasy z praw telewizyjnych. Dlatego nie wydaje mi się, żebyś miał jakiekolwiek podstawy nazywać głupotą stwierdzenie, że klub z 4mln budżetem byłby w stanie taką kasę skombinować.

PhantomRanger 04.03.2011 19:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martonas (Post 1059822)
Ideologię to chyba ty sobie dorabiasz. Nikt nie mówi że to miałby jeden sponsor tyle wyłożyć, na pewno są firmy które dałyby więcej na klub ekstraklasowy niż z niższych klas, albo takie które w ogóle są zainteresowane jedynie klubami z najwyższej ligi, bo o tym że w ekstraklasie mogą dotrzeć do większej liczby widzów to chyba nie muszę ci jak przedszkolakowi tłumaczyć. Poza tym w ekstraklasie dochodzi solidny zastrzyk w postaci kasy z praw telewizyjnych. Dlatego nie wydaje mi się, żebyś miał jakiekolwiek podstawy nazywać głupotą stwierdzenie, że klub z 4mln budżetem byłby w stanie taką kasę skombinować.

Gdyby tak było to budżety klubów osiągałyby kwoty nie 40 mln złotych rocznie, a 40 mln euro. Także kluby pokroju Polonii Bytom czy dawniej Odry Wodzisław i Piasta Gliwice nie miałyby rokrocznie problemów finansowych. A czemu ich w piłce nie ma do tej pory? Nie są nią zainteresowani.

KosaPS 04.03.2011 19:41

To co Kaczmarek uratował dupę Cracovii, powinni mu za to pomnik w ich hipermarkecie postawić

kreseq 04.03.2011 19:48

Nie rozumiem zawodnikow Slaska. Mowia ile to mieli sytuacji, owszem ale jak sie strzela prosto w bramkarza, albo tak anemicznie jak Mila to trudno cokolwiek strzelic. Do tego kilka akcji w ktorych na chama chcieli chyba wejsc do bramki. Remis na wlasne zyczenie.
Kaczmarek przekozak w tej ostatniej akcji, tyle ze tez pilka szla centralnie nad nim.
Cracovia po niezlym meczu u siebie znowu zaczyna cieniowac.
Trzeba jednak przyznac ze gdyby nie sedzia to w ostatnich 2 meczach Pasy mialyby zerowy dorobek punktowy.

Acima 04.03.2011 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KosaPS (Post 1059825)
To co Kaczmarek uratował dupę Cracovii, powinni mu za to pomnik w ich hipermarkecie postawić

Uratował 1 punkt, który im nic praktycznie nie daje. Cracovia stosując ustawienie 4-5-0 (Krzywicki na "szpicy") sportowo na pewno się nie utrzyma.

Zbychu 04.03.2011 19:57

Jeśli Wisła dalej ma grać tak jak z Podbeskidziem to wydaje się że lepiej abyśmy ukończyli rozgrywki na 3 miejscu w ekstraklasie aby w lidze europy zacząć od jak najwcześniejszej rundy a będzie szansa przejść 2-3 rywali.W przypadku zdobyciu PP trafimy od razu na jakieś Saloniki i skończy się kompromitacją,nie wspominając o lidze mistrzów.

Nie chce być złym prorokiem ale przedsezonowe sparingi z ogórkami z Norwegii,wyprzedaż najwartościowszych zawodników a teraz porażka na własnym obiekcie z Podbeskidziem nie napawają optymizmem.

martonas 04.03.2011 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1059823)
Gdyby tak było to budżety klubów osiągałyby kwoty nie 40 mln złotych rocznie, a 40 mln euro. Także kluby pokroju Polonii Bytom czy dawniej Odry Wodzisław i Piasta Gliwice nie miałyby rokrocznie problemów finansowych. A czemu ich w piłce nie ma do tej pory? Nie są nią zainteresowani.

Nie wiem jak ty ale ja widzę różnicę między stwierdzeniem że coś jest dla kogos możliwe a stwierdzeniem że to jest osiągalne dla wszystkich...

PhantomRanger 04.03.2011 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martonas (Post 1059846)
Nie wiem jak ty ale ja widzę różnicę między stwierdzeniem że coś jest dla kogos możliwe a stwierdzeniem że to jest osiągalne dla wszystkich...

Zaznaczam, że stwierdziłeś klub ekstraklasowy ma mniejsze problemy z potencjalnym znalezieniem sponsora/inwestora. Ja na przykładzie obecnego i byłych ekstraklasowiczów pokazałem Ci, że wcale tak różowo nie jest. Druga sprawa przytocz mi dosłownie to "dla kogoś". Miałeś na myśli Wartę, której ostatnie sukcesy były w połowie ubiegłego wieku? Jakie przesłanki mówią o tym, że tutaj znajdą się inwestory? Tam co lepszych ściągnął AmicoLech.

martonas 04.03.2011 21:29

Ale kto mówi że jest różowo? Czy ja gdzieś twierdzę, że tak jest albo że to jest takie proste? To że klub z ekstraklasy ma szanse na większy budżet to jest chyba nawet dla ciebie oczywiste, ale to wcale nie oznacza że każdemu klubowi się uda takich sponsorów pozyskać czy też że zawsze każdy klub z ekstraklasy będzie mieć większy budżet niż np. pierwszoligowiec. Podobnie ja wcale nie twierdzę że Warta przyciągnie tabuny sponsorów i będzie mieć budżet porównywalny do Lecha, tylko że przyciągnięcie takich sponsorów jest możliwe - proponuję przeczytać na jaki post w ogóle odpowiadałem.

Gordian 04.03.2011 21:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1059880)
Zaznaczam, że stwierdziłeś klub ekstraklasowy ma mniejsze problemy z potencjalnym znalezieniem sponsora/inwestora. Ja na przykładzie obecnego i byłych ekstraklasowiczów pokazałem Ci, że wcale tak różowo nie jest. Druga sprawa przytocz mi dosłownie to "dla kogoś". Miałeś na myśli Wartę, której ostatnie sukcesy były w połowie ubiegłego wieku? Jakie przesłanki mówią o tym, że tutaj znajdą się inwestory? Tam co lepszych ściągnął AmicoLech.

Mylisz się. Przykładem niech będzie np sąsiadka zza błoń. od 60 lat bez sukcesu, ale przyszedł taki Filipiak i pompuje kasę. Warta jest obecnie, bodaj ostatnim atrakcyjnym klubem na rynku bez porządnego sponsora. W Ekstraklasie prędzej czy później jakiś sponsoring, dla Warty by się znalazł. Może Drzymała?

buczo1985 04.03.2011 22:41

Piłka to biznes. Szczerze wątpię, że nowa właścicielka Warty przejęła klub z altruistycznych powodów. Z pewnością kieruję się wizją, która w przyszłości przyniesie kasę. Gordian dobrze pisze, Warta wciąż jest jeszcze "wolna" i jeśli będzie awans sportowy to pójdą i za tym pieniądze od sponsorów. Nie wiem jak tam jest z kibicami tego klubu, no ale w Pyrlandii mają raczej dobry klimat na piłkę.

Jagul 05.03.2011 11:26

Pasy co za seria. Drugi mecz z rzędu bez porażki. W tym sezonie chyba jeszcze takiego czegoś nie było. Szkoda Śląska, bo sytuacje były ale zawiodła skuteczność + dobry mecz Kaczmarka.

panew 05.03.2011 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1060173)
Pasy co za seria. Drugi mecz z rzędu bez porażki. W tym sezonie chyba jeszcze takiego czegoś nie było. Szkoda Śląska, bo sytuacje były ale zawiodła skuteczność + dobry mecz Kaczmarka.

no liczac zeszłą rundę to już seria 3 meczy bez porażki

TeeS 05.03.2011 16:11

A nawiązując do meczu Śląska. Cały czas się zastanawiam jak bezmyślni i żyjący w totalnie "innych" realiach są czasami piłkarze. Weźmy Sebastiana Milę, który po meczu z Cracovią - wymienił się koszulką z jednym z zawodników Pasów i paradował w niej po boisku, ku wielkiemu "zadowoleniu" wrocławskich fanów...

Rozumiem jeśli nasi biedni grajkowie zagrają raz na ruski rok z Barceloną czy inną topową ekipą i na pamiątkę będą później chcieli wyrwać znanym rywalom fragment garderoby... Ale żeby koszulkę Pasów...???

Sam jestem przeciwny nadmiernemu udawaniu przywiązania do barw klubowych i całowania herbu przez grajka który w klubie pojawił się miesiąc temu i za rok odejdzie, ale są też jak widać przegięcia w drugą stronę.

A może Sebek postanowił z jakiegoś powodu pokazać kibicom WKS, że ma ich w 4 literach?

kreseq 05.03.2011 16:25

Gornik ladnie demoluje Zaglebie.

Titto 05.03.2011 16:37

Muszę powiedzieć, że całkiem fajnie zapowiadają się te wzmocnienia Górnika - Gasparik, Jeż obaj są bardzo ciekawymi zawodnikami. Trzy bardzo ładne bramki Zabrzan. Szczerzę mówiąc w tym spotkaniu nie spodziewałem się tylu bramek. Myślę, że Trójkolorowi powalczą w tym sezonie o to czwarte miejsce...

WISŁA 1906 NH 05.03.2011 16:45

Będzie mecz Widzew - Korona na public sport ?

grzechu1991 05.03.2011 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TeeS (Post 1060375)
A nawiązując do meczu Śląska. Cały czas się zastanawiam jak bezmyślni i żyjący w totalnie "innych" realiach są czasami piłkarze. Weźmy Sebastiana Milę, który po meczu z Cracovią - wymienił się koszulką z jednym z zawodników Pasów i paradował w niej po boisku, ku wielkiemu "zadowoleniu" wrocławskich fanów...

Rozumiem jeśli nasi biedni grajkowie zagrają raz na ruski rok z Barceloną czy inną topową ekipą i na pamiątkę będą później chcieli wyrwać znanym rywalom fragment garderoby... Ale żeby koszulkę Pasów...???

Sam jestem przeciwny nadmiernemu udawaniu przywiązania do barw klubowych i całowania herbu przez grajka który w klubie pojawił się miesiąc temu i za rok odejdzie, ale są też jak widać przegięcia w drugą stronę.

A może Sebek postanowił z jakiegoś powodu pokazać kibicom WKS, że ma ich w 4 literach?

A może chce koszulkę Pasów na pamiątkę, bo wie, że już z nimi w ekstraklasie za swojego życia nie zagra?:rotfl:

flamengista 05.03.2011 17:14

Wymiana koszulek - ok. Ale wkładanie koszulki Pasów na Śląsku i paradowanie w niej przed własnymi kibicami to dowód na brak pomyślunku. Wydawało się, że Mila już dorósł. Jak widać, nie do końca.

Titto 05.03.2011 17:26

Wielkie brawa dla Dżalamidze za świetne przyjęcie i przelobowanie Małkowskiego.
Warto zauważyć, że ma on dopiero 19 lat!
Niestety 1:1 po golu Andradiny i przedłuża się seria Korony to już 16 meczy ze strzeloną bramką!
Dżalamidze suki*syn, ale ich tam zrobił asysta i 2:1 Ukah ;)

Ogryzek 05.03.2011 17:29

Dzalamidze gra naprawdę świetnie - teraz wypracował 2 bramkę dla Widzewa (asysta)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:37.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl