Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Matios98 22.01.2020 10:38

Przecież nie napisałem, że będzie grać co mecz 90 minut, (pisałem jakim składem moim zdaniem będziemy wychodzić) a co do nowego napastnika, to też liczę, że takowy się pojawi, ale jak znam życie, jeżeli będzie to teoretycznie dobry grajek, to przyjdzie późno i nie wiadomo w jakiej formie, więc wątpię żeby od razu był posyłany do walki o utrzymanie.

ashkeczup 22.01.2020 19:50

Ja myśle, że Hołownia może wskoczyć za Sadloka. To co Maciek robi w ostatnim czasie to jest dramat, porażka, tragedia, nieporozumienie. Zaraz ktoś powie, że no jak Hołownia, jak chłop słaby. Niech ten ktoś wymieni mi 3 dobre mecze Sadloka z jesieni i wiosny poprzedniego roku. Chociaż przyzwoite...

Książę Palownik 22.01.2020 22:03

Sadlok faktycznie zalicza konsekwentny zjazd formy od jakichś dwóch lat. Wyjątek - 4:0 z Legią przy Reymonta, gdzie świetnie grał w obronie a do tego kapitalną asystę zaliczył. Generalnie jednak bardzo słabo, ciągle spóźniony, gubi krycie, błędny w podaniach typowe dla przemęczonych zawodników.

Nie podzielam Waszego optymizmu co do Pawłowskiego. Na teraz jest o.k., walczy, aktywny, pokazuje się do gry. Ale to jest zawodnik surowy technicznie, bardzo słaba technika użytkowa, problemy z grą z klepki, brak odegrania w tempo - to go strasznie ogranicza a wraz z nim naszą grę ofensywną. Jak się zakręcimy w pobliżu środka tabeli i apetyty pójdą w górę to Pawłowski zwyczajnie wyląduje na ławce.

PSYCHOLTSW 23.01.2020 07:24

ciekawe ilu z Was to skauci/trenerzy/analitycy, bo widzę, że każdego piłkarza macie rozpracowanego, podpowiadacie trenerom i ogólnie po takiej lekturze Waszych wpisów, to człowiek mądrzejszy. życzę Wam powodzenia w dalszej pracy związanej z piłką, bo chyba wszyscy z Was pracują w sztabach trenerskich lub dla klubów. także ja poczekam na to co przyniesie wiosna a Wasze komentarze, będą zweryfikowane :) pozdrawiam serdecznie i już nie wchodzę do tego tematu.

siara 23.01.2020 07:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PSYCHOLTSW (Post 1549613)
ciekawe ilu z Was to skauci/trenerzy/analitycy, bo widzę, że każdego piłkarza macie rozpracowanego, podpowiadacie trenerom i ogólnie po takiej lekturze Waszych wpisów, to człowiek mądrzejszy. życzę Wam powodzenia w dalszej pracy związanej z piłką, bo chyba wszyscy z Was pracują w sztabach trenerskich lub dla klubów. także ja poczekam na to co przyniesie wiosna a Wasze komentarze, będą zweryfikowane :) pozdrawiam serdecznie i już nie wchodzę do tego tematu.

W sedno. Pamiętam larum na forum, lata temu, że nie przychodzi do nas Kikut czy Goncerz....

pawlozm 23.01.2020 10:31

Jedyne wzmocnienie jakiego jeszcze potrzebujemy to solidny napastnik. Tyle. Uważam, że Peszko jest zbędny, jeśli chce doić jakiś klub na stare lata to niech doi Płock. Nam potrzeba solidnej 9 na szpicy.
Na skrzydle mogą zagrać: Kuba, Mak, Tupta, Silva, Wojo, Boguski.
Oczywiście jeśli dojdzie jeszcze jakiś skrzydłowy to ok, ale ważniejszy solidny napastnik.

Blixa 23.01.2020 14:15

Peszko na kacu wciago Wojo czy Boguskiego.

w0lno. 23.01.2020 16:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawlozm (Post 1549616)
Jedyne wzmocnienie jakiego jeszcze potrzebujemy to solidny napastnik. Tyle. Uważam, że Peszko jest zbędny, jeśli chce doić jakiś klub na stare lata to niech doi Płock. Nam potrzeba solidnej 9 na szpicy.
Na skrzydle mogą zagrać: Kuba, Mak, Tupta, Silva, Wojo, Boguski.
Oczywiście jeśli dojdzie jeszcze jakiś skrzydłowy to ok, ale ważniejszy solidny napastnik.

W teorii skrzydła mamy obsadzone. Spójrzmy jednak realnie:
Kuba - ostoja drużyny, oby tylko nie rozsypał się po dwóch meczach i w konsekwencji pauzował przez połowę rundy
Mak - jeździec bez głowy, ale jak na naszą sytuację kadrową solidny zawodnik
Tupta - nie widziałem ani jednego spotkania rozegranego przez tego zawodnika, moim zdaniem duża niewiadoma z potencjałem na niewypał transferowy
Silva - na skrzydle to chyba pomyliłeś z Davidem grającym w Manchesterze City :P
Wojo - pewnie większość spotkań opuści z powodu wizyty u kosmetyczki... Tfu z powodu kontuzji. Poza tym z niego taki skrzydłowy, jak z pociesznego Brazylijczyka
Boguski - na pewno zostawi serce na boisku, ale czy da tyle jakości, aby pomóc w utrzymaniu? Oby tak było

Nie polemizuje z tym, która pozycja bardziej wymaga wzmocnienia, ale w mojej opinii, Peszko bardzo by się nam przydał.

Matios98 23.01.2020 16:58

Oczywiście, że skrzydłowy by się przydał, ale szczerze wątpię żeby się udało zrobić jakościowe wzmocnienia i na skrzydło i na atak, bo napastnicy to bardzo pożądany towar i swoje kosztują, więc ja zakładam, że wszystkie siły rzucone są w stronę sprowadzenia napastnika, a skrzydłowy jeżeli w ogóle zostanie sprowadzony, to pewnie na zasadzie np. wypożyczenia Kostala z Jagi czy coś w tym rodzaju.

PS. Co do Peszki to wygląda na to, że w tym okienku ten temat ograniczył się do rzucenia przez Skowronka, że się interesujemy, ale do żadnych konkretów nie doszło i jeżeli wierzyć Koźmińskiemu (który raczej tak na ślepo nie strzela) to na ten moment nic się w tej sprawie nie ruszyło. Ciekawe czy ma to związek z udziałem Peszki w tym filmie Vegi (wiemy jak istotny dla obecnych władz jest PR).
https://twitter.com/UEFAComPiotrK/st...70753960345601

brylant17 31.01.2020 19:16

Kiewicz donosi na tt,że Cabrera klepnięty

konrad123 31.01.2020 20:13

Pospieszyłeś się, teraz jest granda, że jednak nie wyszło haha

InQ 31.01.2020 20:22

Grandę robi ten sam ludzik z twittera co namieszał wszystko Bustosem, a ludzie łykali to jak pelikany.

Zaczekajmy te 2 godziny na wyniki badań i oczekujmy komunikatów (czy to pozytywnych, czy też negatywnych).

konrad123 31.01.2020 21:21

Raczej nie, kilka osób "przeważnie mających rację" potwierdziło, że na tą chwilę się wysypało. O 22 mają być wyniki badań i wszystko może się zmienić

orm 04.02.2020 19:55

No to mamy napastnika: https://wislakrakow.com/oficjalnie-a...geman-w-wisle/

pan_premier 04.02.2020 20:36

wydaje sie to ciekawym ruchem: koles pewnie licuył na lepsze opcje, ale lepszym opcją pozamykały się okna. Jesli kontuzje za nim to chyba mamy napastnika :)

FraMat 04.02.2020 20:41

na filmiku wygląda całkiem interesująco: silny, szybki, technicznie nie drzazgowaty...
Oby się potwierdziło, że potrafi strzelać

Maine_Coon 04.02.2020 20:42

Myślicie że zrezygnowali z airama bo nadeszła zion owa opcja?

Wojtas 04.02.2020 20:44

No no,ciekawie sie zapowiada ,witamy i bramek chcemy:)

wolfy 04.02.2020 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maine_Coon (Post 1549775)
Myślicie że zrezygnowali z airama bo nadeszła zion owa opcja?

Albo dlatego bo był zapasiony.

Karherop 04.02.2020 21:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1549777)
Albo dlatego bo był zapasiony.

Myślę że podobnie jak kolega wyżej, dla Alona Wisła nie była pierwsza opcja, ale że i do nas nikt inny nie chciał przyjąć to i negocjacje z Cabrera byly na finiszu. I raczej nie jest przypadkiem, że trafia dopiero po zamknięciu okna "na zachodzie".

Na papierze Alon bije Cabrere.
Lepszy wiek, nawet pomimo kontuzji grał i strzelał bramki przez ostatnie pół roku. Nie tułał się po niższych ligach, otarł się o reprezentację.
Tylko doświadczeniem w ESA nie może się poszczycić, ale nie wiem czy jest to aż taki atut.

Trzymajmy kciuki aby gość u nas odpalił.

Matios98 04.02.2020 23:00

Jeżeli nie wydarzy nic specjalnego, to kadra jest zamknięta, więc można się pokusić o podsumowanie tego okienka, zdaje sobie sprawę, że piłkarzy ostatecznie zweryfikuje boisko, ale na papierze wydaje się ono naprawdę udane. Udało się uzupełnić pozycje, zwiększyć rywalizacje, (Tupta, Hołownia) jak i dokonać konkretnych wzmocnień (Hebert, Żukow, Kuveljic, Turgeman) i zrobić to wszystko w możliwie najbezpieczniejszy sposób, wypożyczając piłkarzy, naprawdę brawa dla zarządu. Ciężko się do czegoś przyczepić, oczywiście można by powiedzieć, że skrzydłowego nie sprowadzono, ale sądzę ze obecna kadra jest i tak więcej niż wystarczająca żeby spokojnie się utrzymać. Warto cofnąć kilka stron tego tematu wstecz, żeby przekonać się jakie kosmiczne bzdury i niedorzeczności pisano tutaj, mam nadzieje, że osoby piszące te kocopoły teraz się wstydzą. Okazało się, że jednak pion sportowy funkcjonuje u nas całkiem sprawnie, nawet pomimo tego, że nie ma dyr. sportowego, (jak widać taki model jaki obraliśmy może się sprawdzać śmiało) również mamy jakiś dział scoutingu, bo piłkarze sprowadzeni w tym oknie, to wcale nie jakieś oczywiste wybory i nie można powiedzieć, żebyśmy sprowadzili pierwszego lepszego, który się nawinął. Warto sobie przypomnieć jakich piłkarzy media łączyły z Wisłą na początku okienka (Peszko, Soljic, Nowak, Gutkovskis itd.) żeby sobie zdać raz na zawszę sprawę z tego, że media piszą totalne bzdury wymyślone w ich chorych głowach lub podrzucone przez agentów, żeby zrobić szum wokół piłkarza. Piszę o tym, bo niby wszyscy to wiedzą, ale i tak podniecają się jak pojebani każdą taką pierdołą, a potem są gotowi wymyślać teorie dlaczego ten czy tamten tu nie przyszedł, lub mają pretensje do zarządzających i wytykają im błędy, bo o czymś przeczytali w necie. Moje generalne przesłanie jest takie, żeby nabrać większego zaufania do obecnie rządzących, bo widać że wiedzą co robią i mam nadzieje, że nie będę czytał latem tych tekstów o "gołodupach" "ludziach niekompetentnych, nie znających się na piłce" o transferowej partyzantce czy amatorce.

SlawekS 05.02.2020 01:30

Na papierze okienko zdecydowanie na plus, trudno było oczekiwać więcej po zarządzie. Miejmy nadzieję, że chociaż 2/3 z tych transferów pozytywnie odpali to będzie naprawdę dobrze.

Ciekawa analiza naszego nowego napastnika w weszlo: http://weszlo.com/2020/02/04/alon-tu...w-taka-szansa/

No i ciekawy fragment wypowiedzi Pawła Brożka na temat nowych zawodników w wywiadzie dla GK:
- Jak patrzy pan na nowych piłkarzy, kto robi na panu największe wrażenie?
- Podoba mi się bardzo Nikola Kuveljić. To naprawdę jest chłopak, który może nam bardzo pomóc w środkowej strefie. Uważam też, że dużo wniesie do naszej gry Hebert. Daje spokój w tyłach, a przy tym potrafi wejść na stały fragment gry i skutecznie go wykończyć. Mam nadzieję, że swoim doświadczeniem z ekstraklasy bardzo nam pomoże. Jego gra głową to może być nasz dodatkowy atut.

Lonia 05.02.2020 05:45

Nie chcę się już pastwić nad tym chłopakiem,ale na prawdę Janicki to nie jest gracz na ekstraklasę.Dlatego dla mnie bez wątpienia nr.1 tego okienka to Hebert.Większośc to transfery zadaniowe(wypożyczenia) na utrzymanie,np.Alon moim zdaniem tylko na tę rundę bo kwota 1mlnE wykupu(jesli to prawda)przekracza nasze obecne i najblizsze możliwości.Tupta moim zdaniem da nam najmniej korzyści.Hołowni przyznam nigdy nie widziałem w akcji i jestem ciekaw co pokaże.

maciekkk 05.02.2020 06:25

Hołownia bardzo mi się podobał na sparingu ze Stalą Mielec, to co prawda jeden sparing, ale zaprezentował się tak jak powinien grać lewy obrońca. Na pewno po jednym sparingu nie ma co oceniać i pewnie grać w pierwszym składzie nie będzie, ale może będzie bardziej na Sadloka naciskał niż Grabowski co zaowocuje lepszą grą Sadloka.

it 05.02.2020 08:52

Pełna zgoda co do Hołowni. Grał bardzo przyzwoicie w sparingu ze Stalą.
Co do reszty transferów, wystarczy spojrzeć na zestawienie (z 90minut.pl):

Przychodzą: Hebert (O - JEF United Ichihara), Mateusz Hołownia (O - Śląsk Wrocław), Nikola Kuveljić (P - FK Javor (Ivanjica)), Ľubomír Tupta (N - Hellas Verona FC), Alon Turgeman (N - FK Austria Wiedeń) , Gieorgij Żukow (P - Kajrat Ałmaty)

Odchodzą: Denys Bałaniuk (N - Olimpik Donieck), Jakub Bartosz (O - Stal Mielec), Marcin Grabowski (O - Bruk-Bet Termalica Nieciecza), Emmanuel Kumah (P - Tudu Mighty Jets FC), Przemysław Zdybowicz (N - GKS Bełchatów)

Z odchodzących nie ma nikogo, kto dawałby choćby średnią jakość.
Wydaje się, że każdy z nabytków (może poza Tuptą na razie) tę jakość jest w stanie znacząco podnieść, przynajmniej w stosunku do odchodzących.

wolfy 05.02.2020 09:38

Ja bym Tupty na starcie nie skreślał.

bódyń 05.02.2020 12:38

Wywiad ze Skowronkiem o roznych rzeczach

http://weszlo.com/2020/02/05/walczyl...tac-najblizsi/

Proud 05.02.2020 12:43

Czemu uważacie, że Tupta nie wzmocni nas w ataku?

Przecież nie wygląda najgorzej na papierze.

Haraslin z Lechii wyglądał lepiej?

Książę Palownik 05.02.2020 13:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1549791)
Czemu uważacie, że Tupta nie wzmocni nas w ataku?

Przecież nie wygląda najgorzej na papierze.

Haraslin z Lechii wyglądał lepiej?

Chodzi chyba bardziej o problemy zdrowotne. Jest pewną niewiadomą, czy się facet fizycznie odbuduje.
Ale rzeczywiście nie powinno się go skreślać, przecież nie po to go braliśmy.

Matios98 05.02.2020 13:23

Nikt Tupty nie skreśla, ale fizycznie nie ma siły żeby chłop który od sierpnia nie grał, nagle w miesiąc złapał formę i był wiodącym piłkarzem, nawet w tej naszej buraczanej lidze to nie przejdzie.

Dive Pirate 05.02.2020 14:06

Tak naprawdę to nieraz goście wyglądający na mocnych na papierze nic nie grali i na odwrót. Np. Perez vs Kuba z Truskolasów ;)
Tupta będzie na zmianę tuptał i w trakcie się rozrusza.

Transfery wyglądają naprawdę dobrze i tylko życzyć wszystkim zdrowia, reszta w nogach i głowach.

Karherop 05.02.2020 21:13

Oczywiście patrząc na kadre dzisiaj można stwierdzić: po co nam Tupta? Jednak przyjdą kontuzje, kartki i owy Tupta może być kluczowym zmiennikiem w walce o utrzymanie. A jak wiemy to ławka rezerwowych często się wygrywa mecze
..

Arkadiusz.Czerepach 09.02.2020 08:59

póki co wyglada na to że wszsytko odpaliło , łyżka dziegciu tylko taka że jak sie utrzymamy (z taka gra jak wczoraj nie powinno byc problemu) , to w lecie budowa drużyny od nowa

Karherop 09.02.2020 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1549863)
póki co wyglada na to że wszsytko odpaliło , łyżka dziegciu tylko taka że jak sie utrzymamy (z taka gra jak wczoraj nie powinno byc problemu) , to w lecie budowa drużyny od nowa

Na razie widzieliśmy 3 z 6 piłkarzy, to jak mogli wszyscy odpalić?

Adrio 09.02.2020 11:37

Być może są zapisane kwoty wypuku zawodników jak w przypadku Serba. Hebert jeszcze pół roku kontraktu jak u nas skończy się wypożyczenie jedynie Turgemana będzie ciężko wyciągnąć bo zapewne kwota będzie dla nas nierealna(chyba ze jakiś dobry wujek za sponsoruje).

No i druga sprawa to Obi przed meczem jak i w wywiadzie którego udzielił razem z Chodorowskim mówili, ze już pracują nad letnim okienkiem.

Jaroo1 09.02.2020 15:31

Dzięki Bogu za trio właścicieli... Jeszcze nie pamiętam, żeby Wisła miała tak dobrych zarządców. Albo był Cupiał, który rzucał kasą i jedyny pomysł to było wywalić kasy aby coś polepszyć, zero myślenia o przyszłości, albo dyletanci z TS i WSH, którzy mieli zerowe kompetencje a i nieczyste zamiary.
A teraz? Teraz mamy ludzi, którzy realnie patrzą na budzet i możliwości finansowe Wisły, rzeźbią z tego co mają i generalnie wychodzi im to. Transfery zrobione takie na jakie nas stać a o dziwo jakościowo piłkarze dobrzy. Pamiętajcie, że Wisła nie ma ani kasy ani obecnie ambicji sportowej, jestesmy przedostatnią druzyną w tabeli i kandydatem do spadku, a tu proszę, bardzo sensowne transfery. I kit, ze ot był jeden mecz, nieważne, widać, że Żukow to ambitny i waleczny chłop, Turgeman ma ciąg na bramkę, potrafi się znaleźć w dobrym miejscu, a Hebert w defensywie wypadł dobrze.
Jestem ciekaw jak to się dalej ułoży, tylko szkoda, ze TS rzuca klody pod nogi bo już dawno powinni odda klub trio i jeszcze ich w rękę pocałować za to.

R33 09.02.2020 16:56

Żukow - 90 min.
Turgeman - 70 min.
Hebert - 45 min.
Kuveljić - 0 min.
Hołownia - 0 min.
Tupta - 0 min.

To tyle odnośnie oceniania transferów.

Oczywiście sam jestem zadowolony z tego jak to wygląda na ,,papierze" bo piłkarze wydają się bardzo dobry jak na nasze możliwości (przynajmniej większość).

Jednak ile to już razy było wałkowane odnośnie nie tylko piłkarzy którzy mieli pojedyncze mecze dobre przykładowo żeby daleko nie szukać: Drzazga z jego serią 3-ech meczów tamtej wiosny (choć on jeszcze ma ważny kontrakt), Crivellaro z jego golem z prawie połowy boiska w debiucie. O takich którzy na papierze ligię mieli roznieść to nawet mi się nie chce wspominać (jedne z takich największych niewypałów to na szybko mi przychodzą - Bałaniuk, Perez, Ze Manuel, Valencia). Trenerów - Stolarczyka z którego chciano robić trenera kadry, Maaskanta o którym się pisało, że niedługo całej lidze odjedziemy. W końcu działaczy - cudotwórcy Valckxu, Junco którego wydawało nam się, że lepsze kluby z ligi nam podkupią.

Lemoniadowy Joe 09.02.2020 17:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adrio (Post 1549887)
Być może są zapisane kwoty wypuku zawodników jak w przypadku Serba. Hebert jeszcze pół roku kontraktu jak u nas skończy się wypożyczenie jedynie Turgemana będzie ciężko wyciągnąć bo zapewne kwota będzie dla nas nierealna(chyba ze jakiś dobry wujek za sponsoruje).

No i druga sprawa to Obi przed meczem jak i w wywiadzie którego udzielił razem z Chodorowskim mówili, ze już pracują nad letnim okienkiem.

Ciekawe czy Zukow nie ma wpisanego odstepnego ?

Ma_niek 09.02.2020 17:10

Nie ma ale podobno 50 procent kwoty za niego idzie do jego menedzera i pilkarza, takie plotki chodzily na tt ale czy to prawda to nie wiem

R33 09.02.2020 17:12

Raczej nie ma, na oficjalnej nic nie podali,a z tego co pamiętam to zawsze podawano ,,w kontrakcie została zawarta klauzula odstępnego".

https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...bialej-gwiazdy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl