Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

leyzer87 27.01.2013 17:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Seba_kraków (Post 1296051)
Poszukuje napastnika do Wisły, maksymalnie 1 milion €. FM 12 ale z patchem na ten sezon. Zbroje się przed europejskimi pucharami i potrzebuje kogoś bo samym Smolarkiem nie wygram a reszte napastników przemilczę. Jedynie Iliev coś strzela ale on u mnie jest rozgrywającym a nie napastnikiem. Sikorskiego nie mam. Ahmed Sokouna się u mnie nie sprawdził, Genkova sprzedałem. Więc jak mi Smolarek padnie nie mam kim grać jedynie skrzydłowi jakoś strzelają i Głowacki ( 7 goli w 22 meczach O.o) Więc jest tragedia. Gram taktyką 4-2-3-1 a w czasami 4-2-4 (z dwoma cofniętymi skrzydłowymi).

Chilijczyk Alvaro Ramos, szybko się rozwija i sprzedasz go ze znacznym zyskiem po paru sezonach.

mistico 31.01.2013 13:31

dziwna sprawa, zaraz po zakończeniu sezonu (jakoś w maju) zakontraktowałem Kosowskiego, któremu kończył się kontrakt w GKSie, a miał najwięcej asyst w lidze. Podpisałem z nim roczny kontrakt z przedłużeniem po rozegraniu iluś tam meczów, nie ważne. Kosowski miał zająć miejsce w składzie po Małeckim, którego sprzedałem. Kosa przyszedł 1 lipca, a już dzień później stwierdził, że 10 lipca przechodzi na zasłużoną emeryturę. Tak mnie oto Kosa wydymał :)

swoją drogą to dziwne, że zawodnik może ot tak sobie zerwać kontrakt i siedzieć w kapciach w domu :)

kuba.j.g. 31.01.2013 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 1292797)
pany, załączyłem fma13 po raz pierwszy, zaczalem grac tą Wisłą i to co sie nie dzieje to jaja, 3 pierwsze mecze ligowe w dupe i to po kilka bramek, nie ogarniam, a zazwyczaj w fmie jakoś w miarę mi szło, miał tak ktos tez?

zastanawiam się czy ich nie zajechałem kondycyjnym z wysoką intensywnością, ale niby kondycję mają ok i nie są przemęczeni, więc nie wiem. w ogóle ten nowy trening nie wiem czy dobrze rozumiem. :)

edyta: jeszcze mnie denerwuje to "Nie ma powodu, by zwoływać zebranie zespołu" no, faktycznie, 16 miejsce, bilans bramek -8, ja też nie widzę żadnego powodu :D

Mialem, mialem...troche inaczej bo pierwsze 3 mecze wygralem a potem przyjechala Amica i 0-5...i tak juz poszlo...na dwie kolejki przed koncem jesieni BC sie wkurzyl i tez nie ma sie co dziwic bo rowniez zajmowalem 16 pozycje. Druzyna nie grala najgorzej, bo w 80% meczow statystyki mialem lepsze od przeciwnikow ale oni np. z 4 strzalow na bramke walili 3 gole a ja z 10 celnych strzelalem 1 gola...Wkurzylem sie i wrocilem do FM2011 ale w ten weekend znowu zasiade do 13 bo przeciez trzeba to ogarnac. W FMy rowniez idzie mi niezle, w FM11 zagralem 12 sezonow i 12 tytulow mistrzowskich w tym czasie ale w sumie to poczatki z kazdym FMem byly podobne...najpierw ze 2-3 razy mnie wywalali a potem, jak juz sie czlowiek przyzwyczail, porozgryzal to szlo bardzo dobrze. Duzo zmian jest w tej 13...troche za wiele jak na moj gust a rozgryzanie tego jest wkurzajace bo zamiast wygrywac czlowiek probuje cos zmieniac, ogarniac a druzyna przegrywa w tym czasie mecz za meczem...ale bedzie dobrze:)

remeks11 01.02.2013 14:31

Witam, mam pytanie dlaczego mając FM 12 wersja 12.0.2 nie mogę dodać uaktualnienia na 2013, a takie ściągnąłem, i nie mogę zmienić bazy z domyśleń na inną. Wiekowy już jestem i sobie nie radzę. z góry dzięki

WiślakMyślenice 15.03.2013 19:25

http://fotoo.pl//out.php?i=516782_wow.jpg

W ramach ciekawostek.

Proud 02.04.2013 22:39

Opłaca się kupić tego FM 2013?

Mam trochę kasy na zbyciu i się zastanawiam. Oatatni w jakiego sporo grałem to był FM 2009.

Pawlolek 02.04.2013 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1306212)

Mam trochę kasy na zbyciu i się zastanawiam. Oatatni w jakiego sporo grałem to był FM 2009.

Porażka na całej linii. Mam wszystkie oryginalne wersje od wersji 2007, żałuję po raz pierwszy.

kuba.j.g. 05.04.2013 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1306212)

A dla mnie rewelacja. Na poczatku bylem wkurzony, bo wiele zmian w porownaniu do FM11, w ktorego gralem do tej pory, kupe nowych opcji a i na poczatku szlo jak po grudzie zeby to wszystko ogarnac, o czyms nie zapomniec itd. ale posiedzialem nad gra, podumalem i zaczely przychodzic wyniki, zaczelo granie w FM13 sprawiac przyjemnosc. jest strasznie grywalny. Twoje decyzje maja naprawde wplyw na wynik spotkania, co w FM11 i 09 nie bylo tak oczywiste. Tam mialem wrazenie, ze wyniki sa zapisane w programie i chocbys sie zesral to nie poradzisz.
Tylko zastanawiam sie, czy nie za latwo mi wyniki przychodza, bo ugralem MP w pierwszym sezonie praktycznie bez kasy na transfery a w kolejnym sezonie, w LM to juz wyniki sa przesadnie dobre, np: z Olympiakosem 3-1 na wyjezdzie i 4-0 u siebie, z Interem 1-0 na wyjezdzie i 3-1 u siebie, w lidze, w rundzie jesiennej tylko 4 remisy a reszta to same zwyciestwa i to po 2-3 bramkowe. i to wszystko praktycznie bez pieniedzy na transfery a zarzad zabieral chyba z 70% z przychodow z rtransferow wiec jak odszedl malecki za 11 mln zl to na transfery dostalem troche ponad 3 mln co starczylo na Kazmierczaka i Stevenovicia ze Slaska...

BBudowniczy 05.04.2013 12:10

Cytat:

Porażka na całej linii.
Cytat:

A dla mnie rewelacja.
Jak widzę zdania są podzielone, ale może jest tu ktoś kto grywał jeszcze we wcześniejsze wersje FM (2005) i CM (01/02,03/04) ,a teraz gra w ostatniego FM-a 2013 ? Szczególnie chodzi mi tu o tzw grywalność, bajery to kwestia drugorzędna (chociaż mecze 3D prezentują sie nieźle). Pytam, bo w nowej wersji pojawił się tryb Football Manager Classic, czyli coś dla osób z mniejszą ilością czasu (czyli np mnie) i kto wie czy się nie skuszę ;)

PS. Kiedyś byłem nałogowym graczem, grało się od CM93 (to już 20 lat!), potem poprzez bodajże CM97/98, CM01/02 (pożeracz czasu...), CM 03/04 (pierwszy z widokiem 2D), kończąc na FM2005. Grałem jeszcze trochę w FM2007 i FM2008, ale potem z braku czasu menadżery piłkarskie odeszły w zapomnienie.

szprotson 05.04.2013 12:41

gram w te gówno od CM3.

i tak naprawde to lubie wszystkie wersje, wiadoma każda miała jakieś plusy i minusy ale o żadnej nie powiedziałbym że jest chujowa.
Co do nowej to mi sie podoba, nie wiem czym kierowali sie poprzednicy piszac ze jest słaba, nie wiem bo np. nie ogladam meczy w 3d. Ja gram sporadycznie wiec moze dlatego nie zwracam uwagi na niektóre rzeczy
(np. mam crashdupma zawsze :) ale i tak gram bo lubie :))

kreseq 13.05.2013 12:39

Dla tych, którzy nie chcieli kupować oryginalnego FM 2013 dobra wiadomość. Od wczoraj w sieci dostępna wersja 1.3 całkowicie stabilna. W nazwie CPY
Polecam jednak oryginał :)

surdut 19.05.2013 17:21

jak w edytorze fm 2012 zmienic wysokosc nagrod za miejsce w lidze?
szukam szukam i znalesc nie moge :(

Saimoz 19.05.2013 21:18

to samo przerabialem i chyba nie ma takiej konkretnej opcji zeby dodac do istniejacej ligi "zasade" dawania pieniedzy za konkretne miejsce w lidze

jest owszem ale to przy tworzeniu nowej ligi .. wiec albo sie obedziesz bez tego albo musisz stworzyc nowa lige (odtworzyc wszystko, reguly awansow spadkow itd) i zastapic nia ta co grasz

Vitaliss 23.05.2013 12:59

jest już jakaś witaminka do FM 13? Te wszystkie wersje jakie się pokazywały to wywalało z gry po paru miesiącach? Jest coś nowego w tym temacie? :)

JacobCFC 27.05.2013 20:00

Apropo witaminek.
Wrzucam właśnie na chomika działająca wersje :)

http://chomikuj.pl/JacobCFC/Football...ER-100*25+work)

surdut 29.05.2013 17:52

Jakie atrybuty sa najwazniejsze u asystenta zeby dobrze prowadzil trening i pilkarze sie rozwijali?

cinekw 29.05.2013 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez surdut (Post 1314871)
Jakie atrybuty sa najwazniejsze u asystenta zeby dobrze prowadzil trening i pilkarze sie rozwijali?

http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj...ym-klubie.html

surdut 29.05.2013 19:11

fajny poradnik, ale mi chodzi o konkretne zadanie asystenta z pośród wielu jakim jest trening- ustawianie treningu pilkarzom.a tu jest ogolnie

WiślakMyślenice 29.05.2013 19:49

Ja polecam ustawianie samemu treningów. Większa przyjemność z gry, że to tylko dzięki mojemu ustawieniu zespół osiąga sukcesy.

Gdybym miał coś podpowiedzieć, to ustawiać w prawym górnym rogu ofensywę, na kalendarzu ofensywne/defensywne SFG, a po lewej stronie grę w obronie. Udawało mi się wybijać piłki i przeprowadzać kontry, strzelać z pośrednich wolnych i główką czy wbitką z metra na pustą.

johny96 29.05.2013 23:44

Czy tylko ja tak mam, ale co obejmę klub to zostawiam go na miejscu spadkowym. Pierwszy raz od CM 3 mi się coś takiego zdarza. Czy, aby trudność nie jest wyższa w stosunku do poprzednich wersji? Może jakieś rady do FM 13 macie, albo taktyki ?

Mario Nh 30.05.2013 08:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez johny96 (Post 1314954)
Czy tylko ja tak mam, ale co obejmę klub to zostawiam go na miejscu spadkowym. Pierwszy raz od CM 3 mi się coś takiego zdarza. Czy, aby trudność nie jest wyższa w stosunku do poprzednich wersji? Może jakieś rady do FM 13 macie, albo taktyki ?

Możliwie, że jest trudniej.

Ja ze swojej strony polecam grę pressingiem z 5 pomocnikami. Agresywnie.

Gram od FMa 2002 bodaj.

lucas8 30.05.2013 09:17

Gram Wisłą pierwszy sezon. Właśnie kończę rundę jesienną. Polecacie jakąś taktykę, bądź polecenia dla zawodników? Gram systemem 4 - 1 - 2 - 2 - 1 i krótko mówiąc co mecz męczenie buły niesamowite. Nie sprawdza się ta taktyka na dłuższą metę. W tym momencie oscyluję wokoł 6-3 miejsca.

Vitaliss 03.06.2013 09:39

Może ktos podać jakas sprawdzoną taktykę na ten nowy patch? Robię już 4 podejście do Wisły i najdłużej pracowałem do połowy sezonu a potem wysyłano mnie na bezrobocie....

JacobCFC 03.06.2013 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vitaliss (Post 1315864)
Może ktos podać jakas sprawdzoną taktykę na ten nowy patch? Robię już 4 podejście do Wisły i najdłużej pracowałem do połowy sezonu a potem wysyłano mnie na bezrobocie....

Ja w Lazio gram 3-6-1 i narazie idzie rewelacyjnie w 2 lata puchar Włoch, Superpuchar Włoch i wygrana w Lidze Europy. :-)

Vitaliss 03.06.2013 10:09

Możesz wrzucić to taktykę swoją? :)

Mario Nh 03.06.2013 11:47

http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj...-taktyke_.html

JacobCFC 03.06.2013 18:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vitaliss (Post 1315870)
Możesz wrzucić to taktykę swoją? :)

Kombinowałem i wprowadzałem zmiany i chwilowo nie idzie mi najlepiej, do wieczora będę starał się wyeliminować błędy i wrzucę wtedy :-)

http://hostuje.net/file.php?id=9c29e...6a4343ace8517a

Troche rzeczy pozmieniałem i widać już poprawę ;) Ale cudów nie gwarantuję, bo praktycznie przed każdym meczem coś grzebie i staram się zmieniać delikatnie :)

Gucio25 05.06.2013 21:40

mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten nowy trening? bo nie wiem czy go dobrze rozumiem. masakra jakaś z tym FMem, gdzie nie pójdę, to mnie z pracy wywalą.

kuba.j.g. 06.06.2013 08:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacobCFC (Post 1315946)
Kombinowałem i wprowadzałem zmiany i chwilowo nie idzie mi najlepiej, do wieczora będę starał się wyeliminować błędy i wrzucę wtedy :-)

wis.la/kho0u

Troche rzeczy pozmieniałem i widać już poprawę ;) Ale cudów nie gwarantuję, bo praktycznie przed każdym meczem coś grzebie i staram się zmieniać delikatnie :)

Daj im pograc w jednym ustawieniu pare meczy. Dawaj im podobne polecenia meczowe...musza sie nauczyc Twoich pomyslow. Zmieniajac cos co mecz, taktyke, sklad itd tylko wprowadzasz chaos...chlopaki glupieja...Jak by to okreslono w realu, widza, ze nie masz pomyslu na ta druzyne.
Poza tym gigantyczna role odgrywa morale. Wygralem sezon z przewaga 15 punktow, w golach +65. Na nastepny sezon wystawilem od poczatku identyczna 11, zmiany tylko na lawce, chlopaki oberwali w pierwszym meczu, potem w drugim remis i poszlo... po 10 kolejkach mialem 11 punktow straty do lidera a w golach +3. Mimo, ze sklad byl identyczny, taktyka tez i polecenia meczowe takie same. Wystarczylo przeprowadzic rozmowe z zespolem i wszystko wrocilo do normy. W nastepnym meczu 4-1, potem wygrana z ManU w LM i w 4 kolejki odrobilem 7 pkt i strzelili 15 goli tracac zaledwie 4...taka sama 11, taktyka, polecenia.

szprotson 06.06.2013 08:16

macie cracka?
bo ja mam orginał ....a i crash dump za crashdumpem!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl