![]() |
ciężko mieć politykę transferową - skoro klub zmieniał praktycznie 3 razy właścicieli w ostatni 3 lata.
Mając w dodatku 30 baniek długu do spłaty na już - kupmy znowu 30 piłkarzy potem będziemy myśleć jak zapłacić. |
@Rafał78: ale to wszyscy wiemy, tylko - abstrahując od strony finansowej - kto miałby te transfery przygotować i przeprowadzić?
Pamiętasz jak u nas wygląda sytuacja z działem skautingu, dyrektorem sportowym, właścicielami? My nie tylko finansowo leżymy niestety i nie jest to absolutnie efekt jedynie ostatnich lat i aktualnych władz! To są DZIESIĘCIOLECIA zaniedbań. Gdzieś w internetach się przewijało, że spłaciliśmy 5mln długu w poprzednim sezonie. Ja to widzę tak, że nasz plan na ten sezon to spłata kolejnych kilku mln i utrzymanie w Ekstraklasie. Jeśli (daj Boże) któryś z naszych zawodników zaliczy sezon życia (pamiętacie np. Zieńczuka?) to możemy się bić i o puchary (to jest TYLKO nasza liga), jeśli nikt się nie wybije ponad średnią ligową to będziemy przeplatać porażki i remisy fartownymi wygranymi ... |
przejrzałem składy drużyn. na papierze Legia Jagiellonia są mocniejsze od nas. Lechia Piast Pogoń Lech to nasz poziom. Zakładam, że cały sezon bez kontuzji będzie grany.
jest w tym roku szansa na pierwszą ósemkę a w niej może na coś więcej. Mając w tym roku szerszy skład niż rok temu warto też w Pucharze Polski powalczyć. |
Pogoń to nasz poziom?! Z najmocniejszym środkiem pola w lidze teraz, z Kozuljem, Drygasem i Podstawskim?
Lechia to nasz poziom?! Gdzie na ławce jest Peszko, Flavio, Wolski i Lipski? Piast to nasz poziom?! Mamy gościa klasy Parzyszka w ataku? Valencii na 10? Rezerwowych na poziomie Badii, Aquino? Nie no ludzie powagi trochę, "kilka" lat upłynęło od czasu gdy Brożek, Boguski czy Wasyl grali w reprezentacji |
Nie no, kolega ewidentnie żartował. Nie wiem czy miał na myśli całą kadrę (absurdalne całkiem) czy pierwszą jedenastkę (tylko niepoważne), ale brzmi to co trochę śmiesznie. Nie mówiąc już o tym, że jeżeli mówimy o pierwszej jedenastce to chyba Lechia ma najmocniejszą w lidze, a tutaj jest stawiana niżej od Jagiellonii.
Nazwiska może i mamy mocne, ale tak jak tutaj bridgeburner zauważył, jest rok 2019, a nie 2014. |
Cytat:
Być może zaraz do Wisły trafi Serafin Szota - w sumie byłby fajny transfer. Młody, reprezentant Polski, podobno okazja. Rzecz w tym, że na środek obrony jest już mający problemy z trafianiem w piłkę 27-letni Janicki, a przy nim Klemenz. Na ławce za 25 koła miesięcznie od Socios siedzi Wasilewski, a podobno nasz najzdolniejszy junior Hoyo-Kowalski nie łapie się nawet na powiększoną w tym sezonie ławkę rezerwowych. W obwodzie na tę pozycję są jeszcze Sadlok, Burliga i Szot. Taka to nasza przemyślana polityka transferowa i "stawiający na młodzież" Stolarczyk. |
Cytat:
|
Skład patrząc na całość jest ok. Jeśli jednak popatrzymy na zawodników zdrowych to jest już dużo gorzej. Brakuje nam 4 ważnych piłkarzy (Burliga, Vukan, Vullnet i oczywiście Kuba). Biorąc pod uwagę, bardzo prawdopodobne pozyskanie Serafina Szoty, czyli zawodnika defensywnego, aż prosi się aby zatrudnić jeszcze kogoś do ofensywy. W zasadzie idealnie byłoby pozyskać 2 zawodników, czyli środkowego pomocnika i napastnika.
Wiadomo jednak, że mamy ograniczone środki a najważniejsze to spłacanie zadłużenia. Boję się jednak, że dwa, trzy słabe spotkania, porażki i cała ta otoczka wokół klubu ,,siądzie". To o czym mówił Obidziński, należy nieustannie napędzać klub, poprzez podnoszenie poziomu zespołu, osiąganie lepszych wyników finansowych, rozwój biznesu. Nie oszukujmy się, ponad 17 tysięcy sprzedanych biletów na inaugurację to świetny wynik, niespełna 8 tysięcy droższych karnetów to też sukces. Gdybyście mieli wybierać? Jeden jakościowy transfer? Napastnik, czy ofensywny pomocnik? |
Jeżeli Wisła nie będzie prezentowała odpowiedniego poziomu sportowego to szanse na wyjście z kryzysu finansowego vide spłata zadłużenia nie będzie wcale możliwa w aktualnym planie restrukturyzacji. Jedyną szansą dla klubu jest poważny inwestor albowiem środkami, którymi dysponuje klub co sezon nie ma możliwości spłaty zadłużenia w krótkim czasie bez uszczerbku dla poziomu sportowego. Co do strategi mam wątpliwości co nasze władze by zrobiły gdyby Wisła faktycznie spadła z ekstraklasy a ten scenariusz jest bardziej prawdopodobny niż to że zdobędziemy MP.
Co do transferów one są potrzebne na przedwczoraj ale po tym kogo dotychczas pozyskaliśmy na zawodników o odpowiednim poziomie bym nie liczył. |
Zdecydowanie napastnik. Brakuje kogoś pokroju Brożka... tylko tak 10 lat młodszego :D choć w ostatnim meczu z perspektywy trybun zrobił na mnie wrażenie, biegał ile sił w nogach. Jednak wieku nie oszukasz.
|
Cytat:
mamy naprawdę ciekawy i mocny skład. Sęk w tym żeby cały sezon był bez kontuzji |
Silva który jest niewiadomą od Kozulja który w zeszłym sezonie miał po 10 goli i asyst? Zdecydowanie gorszy
Bramkarza maja lepszego, o ataku nawet szkoda wspominac Od nas u nich w pierwszym składzie gralby Kuba, Sadlok i może Basha z czego ten ostatni bez większej różnicy w jakosci Polecam oglądać więcej meczów a mniej przywiązywać się do w większości już nieco "wyblaklych" nazwisk |
Niektórzy tutaj widzę mają ładne klapki na oczach :D Tak Pogoń jest od nas słabsza bo to przecież Pogoń a my mamy 13 mistrzostw i w ogóle jesteśmy wielką Wisłą a Brozio z Wasylem to reprezentanci!!!!! (co z tego że już przed 40stką)... Prawda jest taka, że potencjałem i składem to oprócz Pogoni zjada nas Legia, Lechia, Jagiellonia, Zagłębie, Piast, Cracovia, Lech. Wyrównany potencjał to mamy z całą resztą czyli walczymy siłą rzeczy o miejsca od 16 do 8 i radzę o tym pamiętać, zresztą po tylu latach to już w miarę norma, albo zagramy świetnie jedną rundę a drugą zlamimy, albo co bardziej prawdopodobne będziemy grać w totalną kratkę i po 3 fatalnych meczach, przyjdą 2 świetne po czym znowu 2 fatalne itd. Tak było od 8 sezonów i tak już będzie przez najbliższe 10.
|
Dajcie spokój, ze Śląskiem zagraliśmy w mocno eksperymentalnym składzie, do tego zabrakło liderów, którzy niedługo powinni dołączyć do zespołu. Druga sprawa, że te kontuzje ostatnimi czasy spędzają nam sen z powiek i przez to nie możemy grać w najmocniejszym składzie, który jak większość zauważyła gdyby był zdrowy i w formie to pozwoliłby nam walczyć o najwyższe cele, a tak balansujemy między walką o utrzymanie a walką o środek tabeli niestety...
|
Cytat:
|
Kuba, Vukan, Basha - nie wiem kiedy dokładnie dołączą do zespołu bo nie jestem aż tak blisko klubu. Trochę informacji się przewijało w mediach na temat ich zdrowia i jestem dobrej myśli
|
Cytat:
Ale ogólnie ciężko się nie zgodzic Na papierze lepsi jesteśmy od Arki, Korony, LKSu i Rakowa Porównywalni że Śląskiem, Plockiem, Górnikiem i wydaje mi się że Zaglebiem ale to głównie przez środek pola i obronę, ofensywę maja wyraźnie lepsza Inna sprawa że to jest ekstraklasa tu znowu Koroną z kolejnym wagonem szrotovicow z 4 ligi niemieckiej na inaugurację wyglądała z gry całkiem przyzwoicie |
Cytat:
Vukan dzis bedzie probował trenować i dopiero jakas decyzja, wiec nie nastawialbym sie na szybki powrót. nie wiem co z basza, nie wiem tez czemu nie grał, wiec bede wdzieczny jak podrzucisz jakis link. Kuba - tez jestem ciekaw co mu dolega, chociaz cos tam slyszalem, ale licze ze cos podrzucić. |
Kuba ponoć palec zaleczony, ale coś ma z pachwinami
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Kontuzje były są i zawsze jakieś będą. Tak jest już w piłce. I niestety mamy dużo zawodników w kadrze o "skłonnościach" do kontuzji. A to jak bardzo się zmienił skład niech powie skład z meczu ze Śląskiem w porównaniu do wiosennego z Legią (4-0). 2 (!!!) zawodników z podstawowej 11 tamtego spotkania zagrało w sobotę. |
Właśnie to ciągłe wyliczanie ilu to liderów mamy kontuzjowanych mnie najbardziej irytuje. Myślę podobnie jak Karherop, kontuzje są częścią piłki i w tym cały problem żeby mieć szerszą kadrę niż 11-13 piłkarzy do gry. Wtedy 3 kontuzje nie rozwalą nam całego zespołu. Nie mówię o gwiazdach tylko o piłkarzach solidnych.
Najdobitniej widać to było na przykładzie Piasta w zeszłym sezonie. Zespół Fornalika nie miał wielu gwiazd nawet w skali ligi (Valencia, Kirkeskov) ale miał wielu piłkarzy średnich. Dzięki temu gdy wypadł im ktoś z dwójki Dziczek-Jodłowiec był Hetley do załatania dziury i tak na większości pozycji. U nas wypada Kuba (z całym podziwem dla tego co robi zawsze był kontuzjogenny) i nie mamy skrzydłowego z dośrodkowaniem, wypada Basha i Savicevic i nie ma jednego solidnego ŚP na ławce (nie gwiazdy porostu średniaka). Dodatkowo z przyczyn o których wszyscy wiemy, czyli finansowych ostatnio co okienko tracimy najlepszego strzelca. Pół biedy gdybyśmy ich sprzedawali za fajne pieniądze ale nawet na nich nie zarabiamy (Ondraszek - 0, Carlitos i Kolar - frytki). Dodając jedno do drugiego taki mecz ze Śląskiem wyglądał jak wyglądał. |
Borysiuk, Mozdzen, Holota, Tralka są do wzięcia za darmo
Wiem, zaraz mnie wysmiejecie, że do czego nam oni ale każdy jeden z nich na dzisiaj byłby pierwszy do grania w środku a jak wrócą Basha z Vukanem do rotacji jak znalazl |
Borysiuk .....nie trawie typa strasznie - ale to typowy lamacz kosc na def pom - czyli pozycja ktora u nas jest nieobsadzona...gdyby sie zgodzil na marna pensyjke .....zreszta to samo bym powiedzial o Stilicu .... wiem , wiem , obydwaj sa jacy sa ale TEORETYCZNIE BIORAC POD UWAGE ZE PRZYCHODZA ZA BARDZO MALY KONTRAKT , zeby sie odbudowac itp ...to nie widzialbym problemu ....wiem , wiem , zaraz bedzie ze musza grac mlodzi zeby ich sprzedac itp ...tylko ze mlodzi u nas nie graja , tylko lataja dziury i graja koncowki zeby poprawic sobie cv
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Przy obecnej mizerii w środku pola Możdżeniem bym nie pogardził. Myślę, że pensji z kosmosu by również nie chciał. Na dzisiaj do 11, a po powrocie Vulneta i Vukana solidny zmiennik. Własnie o takich zawodnikach pisałem wcześniej. Nie mamy kasy więc trzeba uzupełniać kadrę zawodnikami tego typu. Możdzeń prochu nie wymyśli ale przyzwoity poziom zapewni. W naszej sytuacji to dużo.
Tak na marginesie Borysiuka również nie trawie. |
Cytat:
"najbezpieczniejszy" z tego grona Hołota |
niech ktos napisze ze jakiekolwiek rozwazanie zakontraktowania Tralki to sarkazm, beka i inne jaja
|
@gizmowisla: niestety, to nasze realia 2019 ....
|
Borysiuk zakończył rozwój i bardzo dobrą grę Boguskiego
|
Nie znam się na prawie sportowym i nie mam czasu weryfikować (prawa, bo faktów nie mam jak), ale jeśli tu mają rację, to słabo.
https://twitter.com/IPS_Sport/status...44308869468161 Niech forumowi studenci prawa się wykażą i podrążą! |
Czy podobnego funduszu transferowego nie ma Legia?
|
Cytat:
|
Co do tego TPO to z jednej strony jasne, że pewnie to z naszej strony jakąś konieczność, bo kasa pusta, a ktoś musi grać. Poza tym to też oczywiste, że na dłuższą metę to dla nas może być pułapka.
Ale na miłość boską, niech mi ktoś wytłumaczy, czemu to jest właściwie nielegalne? Trzy strony się umawiają na coś, gdzie tu jakaś krzywda? W czym to jest gorsze od działalności skautów czy agentów piłkarskich? Nie wystarczyłoby po prostu nakazanie większej transparentnosci wszystkich takich działań w klubach? |
Z tego co mi wiadomo to jeśli się dokładają się to bez prawa do zysków z transferu czy jakichkolwiek innych praw. Tak chyba było z Brlekiem. Czyli nie ma żadnego TPO.
|
Cytat:
|
Daj spokój
No oczywiście że bedzie próbował wpływać na decyzje co do przyszłości zawodnika, w końcu zainwestował własne pieniądze, ci w tym złego? Nikt klubu nie zmusza do tej współpracy, pewnie korzystalyby kluby biedne lub w opłakanej sytuacji jak my, traktując to jako szansę na przetrwanie. A dosypywanie kasy przez właścicieli, miasta, etc nie godzi w te Twoje "zasady finansowego fair play" :D |
Jest funduszy inwestycyjny na Legii - http://kancelariasportu.pl/koniec-th...rty-ownership/ i pewnie nasz ma działać na podobnych zasadach...
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:46. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl