![]() |
Cytat:
Co do obiektywnej biografii Marszałka to w moim odczuciu takiej nie ma, wynika to chyba z bardzo urozmaiconego i burzliwego życia. Już za życia pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Wodza dochodziło do bardzo poważnych wręcz kryminalnych sytuacji. O ile mnie pamięć nie myli to Kariera Nikodema Dyzmy powstała w odpowiedzi na pobicie. Wracając do tematu nie jestem w stanie podać Ci obiektywnej biografii. Osobiście interesuje mnie wczesny okres działalności Marszałka a w szczególności epizody Walk na Wyżynie Miechowskiej i okolic Limanowej (notabene ten okres i zasługi Polaków W Polsce nie doceniane na zachodzie bardzo często są uważane za przełomowe w wojnie zwłaszcza Bitwa Limanowska) Co do planów ataków prewencyjnych obstawiałbym że raczej ich nie było, bardziej prawdopodobne są rozmowy z Niemcami. Nie wiem na ile informacja ta jest prawdziwa, ale podobno w 1939 roku po wkroczeniu wojsk Niemieckich na Wawelu Niemcy ustawili wartę honorową przy grobie Marszałka. Cytat:
Powiem Tylko Tyle od 10 kwietnia zarówno media jak i część społeczeństwa popadła w narodową patriotyczną histerię. Nie wolno mówić źle bo żałoba, nie wolno sprzeciwiać się podejmowanym w delikatnie mówiąc kontrowersyjnych okolicznościach decyzjom o pochówku bo nie wypada, nie wolno przychodzić na pogrzeby zmarłych bo się o nich za życia źle mówiło, nie wolno powoływać na stanowiska bo nie wypada, nie wolno podpisywać ustaw bo są sprzeczne z wolą zmarłego, nie wolno głosować na Komorowskiego bo cała władza w ręce PO. Ludzie opamiętajmy się, Miała miejsce tragedia, przede wszystkim zginęli ludzie. I im należy się szacunek ale w imię tragedii nie wolno innym zamykać ust i zabraniać swobodnego wypowiadania się bo o możliwość Wolności słowa i demokrację wszyscy tragicznie zmarli Walczyli. |
Cytat:
Nie znasz mojego zdania o Kaczyńskich, gdyż znać nie możesz na podstawie porównania z duetem nocnej zmiany Tusk/Pawlak. Tutaj ludzie polityki reaalnej, wątpliwosci nie mieli i nie mają żadnych, że nie ma nawet czego i kogo ze sobą porównywać. Co absolutnie nie znaczy, że jestem skrzywiony na punkcie Kaczyńskich w stronę skrajnie odwrotną do Twojego skrzywienia. |
Cytat:
Cytat:
Tak niestety jest.Ludzie tracą zdrowy rozsądek.To jest ciekawe zjawisko gdzie ci sami którzy przez lata popierali tezy głoszone przez Pis które mieszały wszystkie inne rządy z błotem ws polityki zagranicznej - za tzw politykę gestów - teraz za gest , robią z Saakaszwiliego Boga a resztę za jakiś cykorów, zdrajców , niegodziwców itp. Cóż za nagła zmiana - okazuje się że gest jest niezwykle ważny mimo iż był wcześniej na wszystkie sposoby ośmieszany. Sory za powracanie do tematu prezydenta Gruzji - na prawdę jest to fajna sprawa że przyleciał ale ta cała szopka która temu towarzyszy jest dla mnie nie do zniesienia.Nagle okazuje się że gesty są najważniejsze i to w sytuacji gdzie tzw pył dotknął nie tylko wielkich tego świata ale miliony zwykłych ludzi... ale kto chciał to przyleciał - ciekaw jestem komentarzy gdyby wszyscy mimo ostrzeżeń lecieli i ktoś się rozbił - Gdyby prezydencki Tupolew mimo wszystko wylądował - o niczym byśmy nie wiedzieli , gdyby zawrócił to byłaby wielka afera, jak to ruscy Lecha zrobili w chuja...rozbił się.Podobnie oceniam nadmierne skrzywienie ws. tych którzy nie dolecieli/dojechali...chyba też by trzeba było jakiejś katastrofy by niektórzy przejrzeli na oczy ps a co do Komorry i podpisu/weta/TK jeśli chodzi o IPN to jak by to brutalnie nie zabrzmiało - ja jeśli mam na niego głosować to oczekuję tego że nie pójdzie w jakąś histerie by robić coś wbrew sobie , tylko odpisze ustawę za którą głosował.Nie dla tego że jestem za tą ustawą, tylko dlatego że chce mieć prezydenta który nie będzie marionetką czy też człowiekiem nastawionym tylko i wyłącznie na poklask. Na dziś on jest głową państwa i nie może robić rzeczy wbrew sobie, tylko dlatego że jego poprzednik taki miał zamiar.Nie ma już poprzednika a on nie jest od tego by kontynuować jego politykę. |
Cytat:
Przeprowadź eksperyment myślowy, zamieniając w tej sytuacji PiS z PO. Wyniki zachowaj dla siebie. To jest właśnie problem z PO i jego zwolennikami - po trupach do celu. Nie ważne, że te złe praktyki jeszcze bardziej zdezelują nasze życie publiczne - liczy się deal, opanowanie IPN-u. Nie stawiaj też znaków równości między gestami wdzięczności a gestami zamiast realnych działań. Tu również - jeżeli nie widzisz różnicy, to albo nie jesteś szczery, albo masz problem. Kaczyński został uhonorowany z powodu REALNYCH DZIAŁAŃ, które za życia podjął. Działań niebezpiecznych i kontrowersyjnych. W ich wyniku mamy teraz świetne kontakty z Gruzją, co w przyszłości może mieć przełożenie na realne korzyści. Pierwszym harcownikiem Senyszyn. |
Cytat:
Być może jakimś wyjściem jest oddanie tego do TK ale ja osobiście jestem zdania że niezależnie od okoliczności, ten komu konstytucja daje uprawnienia,powinien podejmować decyzje zgodnie ze swoim sumieniem a nie poprzednika. I jeszcze jeden kamyczek - IPN jest i będzie rozgrywany ale nie czarujmy się że są tam jakieś wielkie petardy które mogą mieć jakiś choćby średni wpływ na politykę w naszym kraju - Wszystko co miało być już zdetonowane, zdetonowane zostało -sama ta instytucja funkcjonuje od 11 lat więc oczywistym jest że zostały tam jakieś ochłapy. ps - ja tych realnych działań nie widzę..jak zmniejszą akcyzę na Gruzińskie wino to może zobaczę:> |
Cytat:
Z drugiej strony nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Jeśli wygra Komorowski to wówczas już nic nie będzie przeszkadzało PO w reformowaniu kraju :lol:. Do tej pory próbowali za swoje nieudolne rządy(zwiększenie dziury budżetowej, powiekszenie długu ZUSu i publicznego, podniesienie lub wprowadzenie nowych podatków) winić Prezydenta, który od 10 kwietnia jest Bohaterem narodowym i jako ten Bohater wetował podobno wszystkie zbawienne ustawy. Jak tam było tak tam było. Jeśli wygra B. Komorowski to PO albo pójdzie w góre albo w dół, chyba że znowu z pomocą przyjdą "niezależne" media. |
Cytat:
O tak :) Wina gruzinskie sa calkiem dobre, tylko szkoda ze takie drogie :/ Pare lat temu bylem sluzbowo w Rosji (przed, w trakcie, i po wstepnych awanturach rosyjsko-gruzinskich w 2006 roku) i przywiozlem sobie pare butelek ale szybko sie skonczyly :( Charakterystyczne bylo to ze wina gruzinskie zniknely ze sklepow praktycznie z dnia na dzien jak Rosjanie wprowadzili embargo na gruzinskie wino (ktore, o ile dobrze pamietam, zniesione zostalo calkiem niedawno). |
A ja szczere mówiąc na miejscu Kaczyńskiego nie brałbym się za start w wyborach preydenckich - rzucić Ziobrę albo Romaszewskiego - do II tury raczej przejdą, a w niej może być róznie. Zresztą z wygranej Bronia "konserwatysty - bo lubi otwierać konserwy" też bym nie robił sensacji.... Jak napisał ktoś powyżej - PO nie będzie miała żadnych przeszkód do wdrażania swoich reform - i okaże się że żadnych reform nie będzie, bo PO o ile ma PR-owskie hasła to nie ma żadnych gotowych rozwiązań. Natomiast Kaczyński musi odbudować struktury wewnętrzne partii, przede wszystkim znaleźć godnych następców dla tych, którzy zginęli w katastrofie - Gęsickiej, Natali-Świat, czy tak niedocenianego Gosiewskiego........
Prawda jest taka, że start w wyborach Kaczyńskiego niezależnie od ich wyniku będzie jego porażką: 1) w razie przegranej - właściwie konieczność pożegnania się z poważną polityką; 2) w razie wygranej - pozostawienie odbudowy struktur partii w rękach Lipińskiego czy Suskiego - grozi upadkiem i dnem. Dlatego jeżeli Jarosław Kaczyński jest w stanie jeszcze myśleć strategicznie (61 lat w polityce to jeszcze nie jest emerytura) i potrafi przypomnieć sobie chwile sukcesów, to wie, że jego start w wyborach bądź nawet wykorzystanie tragedii smoleńskiej w tegorocznych wyborach - zarówno prezydenckich jak i samorządowych - może doprowadzić w ostateczności do klęski PiS. Natomiast ważniejsze są przyszłoroczne wybory parlamentarne - PiS pomimo kiepskich notować - wykorzystując swoje możliwości może je wygrać. Zamiast wykorzystywać tragedię smoleńską należałoby założyć Instytut Lecha Kaczyńskiego - w formie fundacji - który zajmowałby się szerokim spektrum różnych spraw, w którym znaleźliby miejsce Ci nieliczni bliscy współpracownicy Prezydenta którzy żyją, a który mógłby stanowić duże wzmocnienie prawicy, p stratach jakie poniosła.... Pozrawiam serdecznie |
Cytat:
Państwa w UE obniżały VAT podczas kryzysu to u nas chcieli podnieść. Państwa w UE proponowały dopłaty do nowych aut to u nas podnieśli akcyzę Każde państwo chce mieć wiele alternatywnych źródeł energii to u nas najlepiej 100% od Ruskich jak pomyśle jakie reformy jeszcze mogą wprowadzić to aż mnie trzepie :D |
Cytat:
Wracając do reformowania, nie wróżcie z fusów, chyba że doskonale znacie projekty ustaw PO, to może wklejcie je, chętnie poczytam, mam nadzieję, że przyszły prezydent nie będzie maniakiem wetowania. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Darujcie sobie domysły, konkretnie proszę. |
Ale to ja proszę.
Proszę mi podać ustawy pro-gospodarcze. Mogą być wraz z numerami z dziennika ustaw. Było tyle zapowiedzi, tanie państwo, przyjazne przedsiębiorcom itp itd. Jeśli masz coś do powiedzenia w tym temacie - masz pole do popisu. |
Cytat:
Zamykanie ust? Zabranianie swobody wypowiedzi? :shock: Nie wiem gdzie to widziales. Jesli apele o spokojna debate i prosbe i milczenie nad trumnami nazywasz cenzura to nie wiem jak chcialbys nazwac np. dzialania antyfaszystow czy kampanii przeciw homofobii. Kocur daj mu spokoj. Wierzy w zbawienie Polski przed kryzysem dzieki dzialaniom PO i nie ogarnia tego ze czlowiek o pogladach innych niz rzad zwyczajnie nie zgadza sie na wymyslone przez nich projekty ustaw (maniak wetowania) :lol: Swiat jest za trudny wiec nie utrudniaj mu go bardziej, niech sobie upraszcza. Zaraz uslyszysz o podatku liniowym pewnie ze "no jakos sie nie udalo" :lol: |
Cytat:
I tak dla ciekawostki: Cytat:
http://niezalezna.pl/blog/show/id/2361 Cytat:
|
Cytat:
Lech Kaczyński zawetował ponad 20 ustaw, znalazłem 22 weta, ale to pewnie nie wszystkie. Poza tym PIS mając własnego prezydenta i koniunkturę gospodarczą szukał haków i układów. PO w kryzysie gospodarczym, z prezydentem który wszystko wetuje ma reformować kraj, nie pomyliło się Wam coś? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tutaj piękny przykład charakteryzujący to zjawisko. Cytat:
|
Cytat:
Mylisz cenzure z ... a zreszta niewazne z czym. Tutaj nie przeszkadzalby ci wulgarny jezyk, a w innych dyskusjach pewnie bys sam wolal pierwszy do usniecia tych ktorzy "brzydko" mowia. |
Cytat:
http://www.google.com/governmentrequests/ przoduje Brazylia, za nią Niemcy Polska 0 :-) |
Przytoczyłem Ci Panie Szacowny dane ilościowe w linku w moim poprzednim poście. W ogóle raczyłeś do nich spojrzeć??
Cytat:
Nie wiem o jakich hakach piszesz bo jeśli chodzi Ci np o książkę dotyczącą LW to nie mamy tutaj w ogóle szans na porozumienie. Cytat:
|
Cytat:
A tego zdania o wulgarnym języku nie rozumiem więc się nie odniosę. |
Cytat:
I co smutniejsze tego wyciszania być nie powinno gdyby ludzie mieli resztki kultury w sobie i/lub gdyby nie leczyli własnych kompleksów pokazywaniem jak to bardzo z wolności słowa korzystać umieją. |
Cytat:
Wcześniej wspomniane były "niezależne media" domyślam się, że mowa jest o TVP, Rzeczpospolitej, Wprost, Naszym Dzienniku, Radiu Maryja czy TV Trwam? |
Cytat:
|
Szmata nie szmata ale w Komisji Trójstronnej obok Clintona, Cheneya i innych prezydentów USA zasiada.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No tak. Zaraz sie okaze ze to byla prowokacja wstretnego kleru zeby wydobyc z uczciwych praworzadnych ludzi najgorsze instynkty i pokazac ich w zlym swietle.
Kompletnie nie potrafisz przyjac do wiadomosci ze Dziwisz uznal to miejsce za odpowiednie na pogrzeb przeydenta i nie myslal wtedy o konsekwencjach. I rozumiem ze nie bedziesz sie denerwowal gdy na marszu gejow na widok obsciskujacej sie parki ktos kierujac sie czyms tak wzglednym jak "poczucie dobrego smaku" obije im geby i uznasz zachowanie tejze parki za "brak wyobrazni" :lol: Polityczna poprawnosc, tzw. tolerancja i tym podobne dyrdymaly stosuja od lat taki emocjonalny szantaz i moralna cenzure. Teraz masz okazje zobaczyc jak to jest znalezc sie w grupie ktorej czegos "nie wypada". I po oburzeniu widze ze strasznie ci sie to nie podoba :] |
Tak jak już o tym wspominałem ,pochowanie Lecha Kaczyńskiego na Wawelu jest podobne ,do wieszania krzyży w szkołach i Sejmie ,nikt nie wie po co , nikt sie do tego nie chce przyznac ,ale jak juz sie stało to niech tak bedzie i nikt nie ma prawa zaprotestowac ,bo powinien to oczywiscie uszanować
Tutaj kolejny tego typu absurd (za Onetem): Rada Miejska w Sieradzu zdecydowała, że imię Prezydenta Lecha Kaczyńskiego będzie nosiło jedyne rondo w mieście. Osobiście uważam, że chyba jednak ciut za wcześnie na tego typu decyzje... - pisze na swoim blogu w Onet.pl Cezary Tomczyk. Poseł Platformy podkreśla, że decyzja miejskiej rady nie była jednomyślna. O nadaniu rondu imienia tragicznie zmarłego prezydenta zadecydowały głosy radnych reprezentujących Prawo i Sprawiedliwość. Ciekawe co prawica bedzie dalej zawlaszczac na wlasne potrzeby w tym kraju ? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:13. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl