![]() |
Cytat:
|
Cytat:
A to co musimy zrobić dla utrzymania się to: 1. Zdobyć nie mniej punktów niż BBT. 2. Zdobyć 2 punkty więcej niż Zagłębie. 3. Nie stracić więcej niż 3 punkty do Łęcznej Kod:
# Wisła Górnik Ł Bruk-Bet Zagłębie Jeżeli Łęczna przegra z BBT, to ma dużą szansę, że będzie pierwszym znanym spadkowiczem. |
Cytat:
I gdyby Termalica wygrała jeszcze 2 razy to rzeczywiście potrzebne aż 36 pkt, a być może będzie tak, że Termalica wygra raz, Zagłębie nic nie wygra i starczy nam 3 pkt aby. Także liczenie liczeniem ale to i tak jak widać mija się z celem bo nawet na 3 kolejki do końca realna jest opcja z 33 pkt do utrzymania lub 36-37. Nie mówię żeby nie bawić sie w statystyki, chodzi mi tylko o to aby wielkiej wagi do tego nie przykładać, bo to nie jest żadna wykładnia i i to liczenie co musimy zrobić aby się utrzymać niewiele daje, po prostu trzeba zapieprzać. Póki co to pewne jest, że musimy zdobyć minimum 3 pkt. Mniej nam na pewno utrzymania nie da. I teraz pytanie, czy my w ogóle te 3 pkt gdzieś zdobędziemy? PS Mamy to szczęście, że cały czas nas ratuje frajerstwo innych ale sami gramy na tyle źle, że co kolejkę może się okazać, że praktycznie definitywnie odpadamy. I tak się stanie jeśli Zagłębie i Śląsk wygrają po jednym meczu, albo Termalica wygra 2. Wtedy my byśmy musieli wygrać 2 na 3 mecze co obecnie jawi się jako jakaś abstrakcja. Także od tej 8-mej kolejki do dziś zmieniło się tyle, że zostały jeszcze 3 mecze i nadal liczymy na cud, że rywale nie będą punktować, a my zaczniemy punktować. |
Cytat:
Od początku sezonu twierdzę, że 37 to jest próg bezpieczeństwa. Co nie znaczy, że mogę określić ile wystarczy w tym sezonie do utrzymania się. "Matematycznie" Zagłębie się może utrzymać z 32 punktami. Co do wielkiej wagi to warto jednak wiedzieć jaki jest cel minimum. Nawet jeśli (wg Mogiela) wystarczy nam 34. |
No tak ale nasz cel minimum to jest na ten moment 33 pkt, aby prześcignać Zagłębie. To jest coś co jest faktyczne. Te 34 pkt to już jest wymyślanie na zasadzie, że Zagłębie nie wygra już. Wystarczy, że wygra jeden mecz i już się wszystko dla nas zmienia. Wtedy się okazuje, ze wyliczenia do dupy i potrzeba nam 36 pkt - zakłądam, że Śląsk też coś chociażby zremisuje. Czyli nawet wygrana Zagłębia + jeden remis Śląska - mieliby 34 pkt, stawia nas w sytuacji gdzie raz byśmy musieli wygrać i dwa razy zremisować, żeby Ślask prześcignąć.
Tych teorii to jeszcze można tworzyć dziesiątki, tyle wiemy i tyle zjebaliśmy w ostatnich meczach, że mamy nadal szerokie pole do popisu i ze spadkiem i utrzymaniem. |
Cytat:
Dlatego w pierwszym rzędzie grają umiejętności i dyspozycja, a statystyka jest tylko produktem ubocznym. To, że przegraliśmy 15 czy juz nie wiem ile spotkań nie oznacza, że nie wygramy kolejnych dwóch czy dziesięciu. |
Cytat:
|
Aaaa ok, to mi się popieprzyło, że z nimi mamy gorszy bilans. No to dużo zmienia, albo niedużo. Jedna wygrana i możemy się utrzymać. Tyle, ze teraz to można bardziej się obawiać Termalici niż Zagłębia.
W piątek się może wiele wyjaśnić po meczu Termalici z Łęczną. |
A co nam z termalici jak mamy lepszy stosunek?
Wystarczy z nimi punktowac tak samo i nie wyprzedza nas. W dodatku zrownac sie z zaglebiem. Chcac nie chcac po prostu musimy wygrac dwa mecze i tyle. Nie jeden a dwa. Dobrze ze mamy je u siebie. |
To, że wygramy dwa mecze brzmi na ten moment jak abstrakcja. Prędzej się uda zdobyć 3-4 pkt niż wygrać dwa mecze albo raz wygrać i 2 zremisować.
Termalica ma to do tego, że - co też jest mało prawdopodobne - jak wygra dwa kolejne spotkania to ma 36 pkt. Mieliby wtedy 4 wygrane z rzędu, wydaje się to niemożliwe aczkolwiek mają Łęczną na wyjeździe i Piasta u siebie. Nie takie cuda ta liga widziała. Zaraz też się może okazać, że Amicorz nie wygrywa w Gliwicach w przyszłej kolejce i bodajże w ostatniej grają u siebie z Zagłębiem. Jeszcze wyjdzie, że Zagłębie ich jebnie w Poznaniu i tyle będzie z tego naszego łatwego terminarza. Dziś w PP wcale Lech dobrze nie wyglądał, starają się a są tak samo nieporadni jak my. Raków ich zrobił jak chciał. Mogą nie wygrać za tydzień w Gliwicach, podłamać się i wyłożyć lachę na MP bo Raków im odskoczy na 3 pkt i w sumie może być pozamiatane już w przedostatniej kolejce. Myślę, że ktoś z czymś zaskoczy i jeszcze wiele się stanie. Każdy zakładał, że Termalica nic nie ugra a już włączyli się do walki o utrzymanie. My mieliśmy punktować a stoimy w miejscu. Zagłębie chyba teraz lepiej gra, z Lechią chyba zagrali dobry mecz. Raków obronił PP i bez kitu zaraz wyjdzie, ze mają dublet - czego nikt nie zakładał - i załamana Amica na 100 lecie klubu gubi pkt na koniec. Z tych początkowych założeń to jeszcze tyle się może pozmieniać, że hoho. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak ciekawie było w tej lidze. Zarówno na górze jak i dole tabeli. |
Cytat:
Jeszcze co do bezpośrednich meczów. Z Łęczna z Termalica z Legią i z Zagłębiem mamy lepszy bilans. Że Śląskiem i Stała gorszy. Z Jaga i warta jeszcze gramy. Natomiast gdyby się zdarzyło że my Termalica i Zagłębie kończymy z tą samą ilością punktów to w malej tabeli wygrywa Zagłębie przed nami a trzecia jest termalica |
Cytat:
A tak bardziej ogólnie to zostały 3 mecze więc możemy zdobyć: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 lub 9 punktów. |
No i statystycznie to statystyka się nie sprawdza w bukmacherce. Bo wtedy by każdy wygrywał, wystarczyłoby się oprzeć na statystykach. W związku z tym zapewne wg tych założeń Mogiela zdobycze punktowe nasze, Zagłębia itp bedą inne niż założenia.
I pozostaje tylko pytanie, w którą stronę to pójdzie, czy my akurat wygramy 2 razy? A może Zagłębie wygra mecz teraz? |
Jakby się statystyka nie sprawdzała to by bukmacherzy bankrutowali.
|
Cytat:
|
Statystycznie to skończyło się patrzenie na rywali do spadku, od następnego meczu trzeba zacząć zapierdalać i punktować za pełną pulę.
|
Tylko, że bukmacher ma tak kursy ustawione, że słabiej płaci za niespodziankę niż potrąca za spodziewany wynik. Po prostu wyjściowy kurs przy braku faworyta jest zawsze niższy niż wskazuje rachunek prawdopodobieństwa i tu sama matematyka robi robotę.
Na 10 spotkań może z 6-7 się sprawdzi, reszta to niespodzianki, a wszystko tak przeliczone, żeby być na plusie. Uważam, że mamy większe szanse na utrzymanie niż ZL ale boje się BBT, bo oni są w gazie i świetnie punktują w tym roku. Żeby się nie okazało, że polecimy razem z Miedziowymi. |
Cytat:
|
będzie tak :
wygramy z jagiellonią co wprowadzi nas w euforie i przedluzy nadzieje , potem w....... od radomiaka , i panowie statystycy z Pepe na czele wyjmą kalkulatory :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Bardziej chodzi mi w mojej wypowiedzi o to, że czas zacząć patrzeć się na siebie samych i skończyć z kalkulowaniem co będzie, jak drużyna X zremisuje, a Y nie wygra. Przede wszystkim pełna pula z naszej strony, następnie patrzenie na to, co zrobią rywale, nie na odwrót.
|
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony do przegonienia Zagłębia potrzebujemy 2 punkty. Tyle, że nas BBT goni. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie rozumiem dlaczego nikt nie bierze pod uwage Slaska do spadku :-) oni maja tylko 3 punkty, a graja z Pogonia, Stala Mielec i Gornikiem Zabrze. Wcale nie jest powiedziane ze te mecze wygraja ;-)
A wyobrazam sobie, ze Zaglebie, ktore z meczu na mecz gra lepiej jakos wyszarpie ze dwa zwyciestwa. My tak samo. A Slask na przyklad dwa zremisuje i z Pogonia przegra. Niemozliwe? Mozliwe :-) A juz najbardziej bym sobie marzyl, zeby polecialo i Zaglebie i Slask a sloniki i my sie utrzymali ;-) |
to jeszcze żydy niech spadną , jak już sie bawimy w pobożne życzenia :)
|
Cytat:
|
Nieeee, zydy musza byc w tej lidze, zeby co roku nie bylo watpliwosci, ze to Wisla rzadzi w Krakowie :-)
|
Cytat:
Cytat:
Co więcej wszyscy zakładają, że Zagłębie to raczej nie poszaleje z punktami. Tj. być może zremisuje w Radomiu ale Raków i Lech to raczej nie dadzą im nic ugrać. Można również brać pod uwagę Jagiellonię z 35 punktami ale to raczej mało prawdopodobne. |
Cytat:
|
I od +/- 10 kolejek dostajemy pomoc na wyciągnięcie dłoni od innych klubów, ale nie potrafimy z tego skorzystać.
|
I myślę, że ktoś przed nami da nam jeszcze prezent albo dwa, tyle, że my musimy coś wygrać, najlepiej dwa razy, a to są dla nas raczej niedostępne rejestry kunsztu piłkarskiego i profesjonalizmu.
|
Cytat:
Ktos ma jakies watpliwosci z tej kwestii? |
Temat powinien zmienić nazwę na "walka innych drużyn o utrzymanie Wisły"
|
W tym temacie najwięcej jest obecnie wejść, więc publikuję jeszcze tutaj skrót z derbów mojego autorstwa.
https://youtu.be/IxiaqwwLaeo |
Cytat:
|
Nie wiem, co to ma wspólnego z walką o utrzymanie.
Chyba że to komentarz do polityki personalnej właścicieli w kontekście walki o utrzymanie. W końcu prezes wspomniał, że jesteśmy gotowi na spadek, a trener, że jest gotowy na kontynuację pracy w przypadku spadku, zanim na dobre zaczęła się walka o utrzymanie. Tak morale się nie buduje. Być może na starcie 1. ligi prezes ogłosi, że jest gotów na brak awansu, a Królewski potem powie, że to było optimum. Trochę mu zazdroszczę. Mieć na tyle dobry biznes i fajne życie, pewnie też odpowiednią psychikę, żeby na móc sobie pozwolić na luzie i na od....... być właścicielem klubu w ekstraklasie. Ja bardziej przejmowałem się losami swoich klubów w football managerze. |
Słuchajcie Zagłębie chyba wygra mecz. Oznacza to ze nie utrzymamy sie trzema remisami.
|
Jest plus tego wyniku. Nasi jutro nie grać na remis. TYLKO ZWYCIĘSTWO!
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:57. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl