Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

wolfy 05.08.2018 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1511631)
Chciałbym żebyś powiedział to w oczy Glowackiemu, Stolarczykowi i wszystkim naszym piłkarzom. Ide o zakład, że nie każdy z nich ma marzenia sięgające co najwyżej 14 miejsca.

Twoje wywody wydaja się odrealione i nie zakładają czynnika losowego w sporcie. Czynnik który w większości determinuje uzyskiwane wyniki.
Czemu legia przegrała ze Slowakami majacymi 5x mniejszy budżet od nich?

To ty żyjesz przeszłością i napalasz się na wynik który prawdopodobnie jest poza naszym zasięgiem. Nie zacznij tylko wylewać pomyj na piłkarzy i trenera jak się nie uda.
Liga jest śmieszna, ale my mamy bardzo wąską i miejscami przypadkową kadrę.

Karherop 05.08.2018 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1511633)
To ty żyjesz przeszłością i napalasz się na wynik który prawdopodobnie jest poza naszym zasięgiem. Nie zacznij tylko wylewać pomyj na piłkarzy i trenera jak się nie uda.
Liga jest śmieszna, ale my mamy bardzo wąską i miejscami przypadkową kadrę.

Gdzie Ty masz napalanie się na wynik? Stawiam za realny cel 11-8. Wszystko wyżej to bedzie sukces. Pilkarze i trenerzy też maja swoje cele i nie odbieraj im marzeń i wysokich ambicji.

5 lat temu Smuda startowal z 13 piłkarzami w kadrze. Nie przeszkodziło mu to w uzyskaniu 6 miejsca w lidze. Taka mam "specyfikę".
Równie dobrze można przytoczyć przykład Zaglebia które kiedys spadło z ligi mając 6 budżet i finansowanie z KGHMu. Kasa u nas nie gra co pokazala tez legia dostajac po kolei od druzyn z kazachstanu, moldawii i slowacji. Szorujemy po dnie europy z poziomem.

wolfy 05.08.2018 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1511639)
Gdzie Ty masz napalanie się na wynik? Stawiam za realny cel 11-8. Wszystko wyżej to bedzie sukces. Pilkarze i trenerzy też maja swoje cele i nie odbieraj im marzeń i wysokich ambicji.

5 lat temu Smuda startowal z 13 piłkarzami w kadrze. Nie przeszkodziło mu to w uzyskaniu 6 miejsca w lidze. Taka mam "specyfikę".
Równie dobrze można przytoczyć przykład Zaglebia które kiedys spadło z ligi mając 6 budżet i finansowanie z KGHMu. Kasa u nas nie gra co pokazala tez legia dostajac po kolei od druzyn z kazachstanu, moldawii i slowacji. Szorujemy po dnie europy z poziomem.

To nadal jest loteria. Może być super, ale nie musi.
Sam w Sobiecha nie wierzę.

Karherop 05.08.2018 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1511642)
To nadal jest loteria. Może być super, ale nie musi.
Sam w Sobiecha nie wierzę.

Lotto ekstraklasa. Tyle w temacie.

s1mone 05.08.2018 10:20

Ja też w Sobiecha nie wierzę. Znaczy, nie wierzę, że ściągnięcie go byłoby dobrym posunięciem. Zaś jego zakontraktowanie uważam za jak najbardziej możliwe.

Patrząc na pierwszy skład - pierwsza ósemka. My naprawdę mamy niezłych piłkarzy na większości pozycji. W przeciwieństwie do wielu drużyn typowanych do spadku.

fqqs 05.08.2018 10:29

Żal czytać tych płaczących co pier***ą, że utrzymanie to będzie sukces.

azor 05.08.2018 10:32

Wypożyczenie Sobiecha, o ile nie będziemy musieli partycypować w jego kontrakcie w dużym % jest jak najbardziej ok. Niestety to mało realistyczny scenariusz, Darmstadt chce się go najprawdopodobniej pozbyć na już, zwłaszcza że kontrakt ma do 2019 r.

Co do potencjału naszej kadry - nie wiem skąd ąz takie czarnowidztwo, biorąc pod uwagę nieprzewidywalność, żeby nie używać epitetów, ekstraklasy. O ile będą nas omijać kontuzje i kartki, to wydaje mi się, że spokojnie możemy być dostawcą punktów w pierwszej 8 - czyli tak na dobrą sprawę status quo zostanie zachowany.

Po pierwszych dwóch meczach widać różnicę w stylu gry - najprawdopodobniej parę spotkań z "topowymi" drużynami skończymy z workiem bramek w bagażniku, ale hegemony pokroju Korony, Piasta czy innej Arki są dla nas jak najbardziej do łyknięcia. Może to teza stawiana nad wyrost po dopiero 2 meczach, ale dawno nie widziałem drużyny, która starałaby się grać tak kombinacyjnie jak Wisła via Stolarczyk.

pepe72 05.08.2018 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1511631)
Chciałbym żebyś powiedział to w oczy Glowackiemu, Stolarczykowi i wszystkim naszym piłkarzom. Ide o zakład, że nie każdy z nich ma marzenia sięgające co najwyżej 14 miejsca.

Twoje wywody wydaja się odrealione i nie zakładają czynnika losowego w sporcie. Czynnik który w większości determinuje uzyskiwane wyniki.
Czemu legia przegrała ze Slowakami majacymi 5x mniejszy budżet od nich?

Spróbuję to napisać bardziej zrozumiale.

Celem na ten sezon, jaki powinien postawić zarząd, powinno być 14 miejsce czyli utrzymanie. Dla mnie to 40 punktów.
Patrząc na padakę, jaką gra większość drużyn w e-klapie być może zrealizujemy go (40 punktów) nawet do końca tego roku. Ale jeśli Wisła zastanawia się teraz czy należy kupić napastnika to odpowiedź brzmi NIE. Ondraszek jest do końca roku. Jeśli do 40 punktów potrzebny będzie transfer to należy go zrobić w zimie.
Wisła powinna grać tym co ma (ew. wprowadzać wychowanków), licząc na to, że "marzenia" zawodników i trenera na 40 punktów wystarczą.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1511644)
Ja też w Sobiecha nie wierzę. Znaczy, nie wierzę, że ściągnięcie go byłoby dobrym posunięciem. Zaś jego zakontraktowanie uważam za jak najbardziej możliwe.
Patrząc na pierwszy skład - pierwsza ósemka. My naprawdę mamy niezłych piłkarzy na większości pozycji. W przeciwieństwie do wielu drużyn typowanych do spadku.

Zaczynam żałować, że nam E-klapa nie nałożyła zakazu kupowania nowych zawodników. W przypadku klubów będących mocno pod kreską powinna być taka kara orzekana.

czaro 05.08.2018 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1511622)
Ta dyskusja jest kolejnym szukaniem powodu do uderzenia w zarząd...

Ale że co?

Przecież angaż Sobiecha w sytuacji, gdy kibice zbierają pieniądze na wynajem stadionu to byłby wielki błąd zarządu. Ten zawodnik niczego nie gwarantuje i nie jest niezbędny - przeciwnie nie ma przed nim przyszłości, średnio rokuje i najprawdopodobniej dużo kosztuje.

czaro 09.08.2018 14:48

https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ek...krakow/exlfz2y

Bardzo się cieszę. Wygląda to rozsądnie, obie strony zastanowią się, czy jest sens.

wolfy 09.08.2018 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1511654)
Ale że co?

Przecież angaż Sobiecha w sytuacji, gdy kibice zbierają pieniądze na wynajem stadionu to byłby wielki błąd zarządu. Ten zawodnik niczego nie gwarantuje i nie jest niezbędny - przeciwnie nie ma przed nim przyszłości, średnio rokuje i najprawdopodobniej dużo kosztuje.

Ale ktoś w klubie na serio myślał o zatrudnieniu go, bo mi to wygląda na fakt medialny. Nie ten pułap finansowy.
Co innego Brożek. Wchodząc na zmianę kilka bramek może jeszcze strzelić. Byle zdrowie dopisywało.

Ogryzek 09.08.2018 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1512009)
Ale ktoś w klubie na serio myślał o zatrudnieniu go, bo mi to wygląda na fakt medialny. Nie ten pułap finansowy.
Co innego Brożek. Wchodząc na zmianę kilka bramek może jeszcze strzelić. Byle zdrowie dopisywało.

Arek Gowacki na spotkaniu z kibicami powiedział ze rozmawiał z Sobiechem. Ale jak widać nieskutecznie. Nie mamy kasy więc ciężko takiego piłkarza nakłonić. U nas może pojawi się Paweł Brożek i jakoś trzeba ten sezon przebiedować.

wolfy 09.08.2018 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1512011)
Arek Gowacki na spotkaniu z kibicami powiedział ze rozmawiał z Sobiechem. Ale jak widać nieskutecznie. Nie mamy kasy więc ciężko takiego piłkarza nakłonić. U nas może pojawi się Paweł Brożek i jakoś trzeba ten sezon przebiedować.

Pewnie dostał propozycję na miarę naszych możliwości. Czyli mało.

Karherop 09.08.2018 15:32

Myślę że można zamknąć etap transfery do klubu w okienku letnim 2018. Przypuszczam, że nawet jeśli ktoś odejdzie (co wątpliwe), to raczej nikt nie dojdzie.

A Pawel Brożek... dla mnie to nieporozumienie że tak klub naciska na jego powrót. Od lat trapia go kontuzje, pożegnanie miał lepsze niż mógł sobie wyobrazić...
I co z ta polityka stawiania na młodych? Już nawet wolałbym przetestowac Pietrzaka czy Kostala w ataku.

czaro 09.08.2018 15:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1512012)
Pewnie dostał propozycję na miarę naszych możliwości. Czyli mało.

I słusznie!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1512014)
Myślę że można zamknąć etap transfery do klubu w okienku letnim 2018. Przypuszczam, że nawet jeśli ktoś odejdzie (co wątpliwe), to raczej nikt nie dojdzie.

A Pawel Brożek... dla mnie to nieporozumienie że tak klub naciska na jego powrót. Od lat trapia go kontuzje, pożegnanie miał lepsze niż mógł sobie wyobrazić...
I co z ta polityka stawiania na młodych? Już nawet wolałbym przetestowac Pietrzaka czy Kostala w ataku.

Wątpię żeby Brożek zagrał więcej niż jakieś ogony w Pucharze Polski, dopóki z niego nie odpadniemy. Myślę, że chodzi bardziej o to, żeby trenował z zespołem, był w szerokiej kadrze.

roztropny 09.08.2018 15:33

Wejdzie Brożek z ławki i kilka bramek strzeli ? polecam sprawdzić jego statystyki z poprzedniego sezonu.Spędził na boisku 14 godzin i zdobył JEDNĄ bramkę.
Moim zdaniem to błąd,lepiej pozyskać młodego napastnika z niższych lig,i regularnie stawiać na niego.Tylko czy obserwujemy niższe ligi ? ewentualnie wziąć kogoś z naszego zaplecza ,nie bać się i stawiać konsekwentnie,tak jak kiedyś Górnik stawiał na Milika,który miał 17 lat.
Przynajmniej damy sobie szanse na zarobek w przyszłości,a przecież jest to naszym celem.

funkykoval 09.08.2018 15:48

mamy napastnika z niższej ligi - przyszedł bodajże z 3 - Krzysiek Drzazga....na wypożyczeniach w I lidze też raczej nie jest postrachem bramkarzy

Żuraw91 09.08.2018 15:59

A jak sytuacja z Żurawskim? W jakiej jest obecnie formie fizycznej? Bo pamiętam, że pokopał jeszcze w Poroninie, potem skaut. Komentowanie mu za bardzo nie idzie, więc można wyjść z inicjatywą i zaprosić go na treningi. Może akurat uda się go doprowadzić dobrej formy i wspólnie z Brożkiem będą odpowiadać za atak?

_ukoL 09.08.2018 16:36

Paweł, po co Ci to?

czaro 09.08.2018 16:49

Ja to się zastanawiam nad importowaniem na forum jakichś kibiców sprzed dekad - kiedyś na pewno byli lepsi!

Żuraw91 09.08.2018 16:58

Załóż swoje, nie będziesz musiał się męczyć, a i my odpoczniemy ;)

Edit:

I może tam pomieści się twoje ego:

Cytat:

Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.

gwiazdorze :D :D :D

brylant17 09.08.2018 17:40

Trzeba wiedzieć kiedy zejść ze sceny

Adrio 09.08.2018 19:22

Brożek jeżeli miał by wrócić to jako członek sztabu, jakiś skaut albo coś podobnego do tego stanowiska, tylko pytanie czy ma do tego smykałkę... Powrotu na boisko w jego wykonaniu nie widzę, pożegnanie miał zajebiste więc niech sobie tego już nie psuje.

ps. jeżeli Broziu faktycznie wybiegnie w jakimkolwiek meczu będzie to kompromitacja jego i jeszcze większ dla klubu, ale co tam w ostatnim czasie tylko tym potrafimy zabłysnąć.

dziki 09.08.2018 20:00

Będzie forum wrzało jak Brożek wejdzie ze trzy razy i wrzuci jakieś dwa farfocle w swoim stylu. Nagle się okaże, że wszyscy chcieli żeby wracał.

No szkoda, że nie ma końca po tym fenomenalnym pożegnaniu, ale może i teraz - przy kolejnym pożegnaniu - podwoi stawkę. Sami optymiści widzę.

TIR_DO_SŁUBIC 09.08.2018 20:04

Paweł Brożek :lol:

wolfy 09.08.2018 21:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1512015)
I słusznie!

Oczywiście, że tak.

ricenb 10.08.2018 00:41

mimo wszystko troche wiecej szacunku gosc jest legnda wisly i jeden z najbardziej utytuowanych graczy naszego klubu

funkykoval 10.08.2018 07:51

przecież wrócił tylko do treningów, nie podpisano żadnego kontraktu, ani Wisła nie zgłosiła Pawła do rozgrywek.

Zarówno sztab trenerski jak i Brożek zdają sobie sprawę, że nic tutaj na siłę nie da się zrobić i jest to tylko próba sprawdzenia, czy Brozio może jeszcze coś od siebie dać. Ja tam nie wiem, w ostatnim sezonie Paweł grał słabiej, ale jednocześnie grał mało w porównaniu do wcześniejszych sezonów. Miał piękną dramaturgię pożegnania z klubem, ale jeżeli zarówno on jak i sztab trenerski stwierdzi, że może coś dać zespołowi, to lepszy tani Brożek - jakby nie było legenda Wisły, niż zatrudnianie 1-2 nonameów (na innych napastników nas nie stać) i płacenie im kilka razy większej gaży za wielkie nic....

pepe72 10.08.2018 07:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1512082)
przecież wrócił tylko do treningów, nie podpisano żadnego kontraktu, ani Wisła nie zgłosiła Pawła do rozgrywek.

Zarówno sztab trenerski jak i Brożek zdają sobie sprawę, że nic tutaj na siłę nie da się zrobić i jest to tylko próba sprawdzenia, czy Brozio może jeszcze coś od siebie dać. Ja tam nie wiem, w ostatnim sezonie Paweł grał słabiej, ale jednocześnie grał mało w porównaniu do wcześniejszych sezonów. Miał piękną dramaturgię pożegnania z klubem, ale jeżeli zarówno on jak i sztab trenerski stwierdzi, że może coś dać zespołowi, to lepszy tani Brożek - jakby nie było legenda Wisły, niż zatrudnianie 1-2 nonameów (na innych napastników nas nie stać) i płacenie im kilka razy większej gaży za wielkie nic....

Jedne noname z Hiszpanii po roku poszedł za niecałe 500k EUR do Legii :>

kacpaw91 10.08.2018 08:38

Czy mi się zdaje czy Miedź Legnica wzoruje się na Wiśle?

Wcześniej Garguła i Łobo, w tym okienku Skórski i nieudane negocjacje z Cuestą a teraz szósty Hiszpan w zespole ; - )

funkykoval 10.08.2018 08:43

No właśnie jeden noname, którego ściągnął facet znający realia tamtejszych zawodników z 3 ligi. Tego faceta na ławce trenerskiej nie ma, więc nie ma kogoś, kto mógłby polecić konkretnego zawodnika. Polowanie na nowego Carlitosa w tym sezonie trwa walczą o to: sąsiadka, Górnik, Amika, Miedź, Pogoń czy Piast.... efekt zobaczymy, ale obstawiam, że strzelanie w ciemno nie da nowego Carlitosa. Zresztą stary Carlitos, w obecnym sezonie w nowym otoczeniu też jest daleki od formy ;-)

Ogryzek 10.08.2018 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1512094)
Czy mi się zdaje czy Miedź Legnica wzoruje się na Wiśle?

Wcześniej Garguła i Łobo, w tym okienku Skórski i nieudane negocjacje z Cuestą a teraz szósty Hiszpan w zespole ; - )

A oni nie mieli Hiszpanów przed Wisłą?

To nie Junco odkrył kierunek hiszpański w Polsce ale choćby Brosz jak pracował w Piaście.

pepe72 10.08.2018 09:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1512095)
No właśnie jeden noname, którego ściągnął facet znający realia tamtejszych zawodników z 3 ligi. Tego faceta na ławce trenerskiej nie ma, więc nie ma kogoś, kto mógłby polecić konkretnego zawodnika. Polowanie na nowego Carlitosa w tym sezonie trwa walczą o to: sąsiadka, Górnik, Amika, Miedź, Pogoń czy Piast.... efekt zobaczymy, ale obstawiam, że strzelanie w ciemno nie da nowego Carlitosa. Zresztą stary Carlitos, w obecnym sezonie w nowym otoczeniu też jest daleki od formy ;-)

Trenera nadal opłacamy. Co do zawodnika to może nie ma formy jak u nas ale gole strzelił. :>
Problem tylko z kasa u nas.

kacpaw91 10.08.2018 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1512098)
A oni nie mieli Hiszpanów przed Wisłą?

To nie Junco odkrył kierunek hiszpański w Polsce ale choćby Brosz jak pracował w Piaście.

Zainteresowanie Hiszpanami się zwiększyło po sukcesie Carlitosa i Angulo. Tak jak Wisła ściągnęła Meliksona i Bitona i odniesli sukces to każdy chciał Izraelitów. Polityka scoutingowa ma jakieś trendy.

Ogryzek 10.08.2018 10:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1512106)
Zainteresowanie Hiszpanami się zwiększyło po sukcesie Carlitosa i Angulo. Tak jak Wisła ściągnęła Meliksona i Bitona i odniesli sukces to każdy chciał Izraelitów. Polityka scoutingowa ma jakieś trendy.

Akurat Miedź miała Hiszpanów przed nami - znaczy my podążyliśmy za trendem a nie oni.

funkykoval 10.08.2018 10:57

problem z Hiszpanami jest taki, że nasz enkikos miał całkiem niezłe rozeznanie w zawodnikach niższych lig - stąd udane nabytki w postaci anonimowych piłkarzy jak Llonch i Carlitos.

Miedź ściągała zawodników z Hiszpanii i ściąga nadal, ale takiej furory jak ta 2 raczej nie robią. Zresztą inne nabytki hiszpańskie Imaz, Gonzalez, Velez też w naszej lidze się odnaleźli. Wyjątkiem niechlubnym był Victor Perez - o dziwo z najlepszym CV z naszych Hiszpanów....

As 10.08.2018 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1512109)
Wyjątkiem niechlubnym był Victor Perez - o dziwo z najlepszym CV z naszych Hiszpanów....

Pomimo tego, ze nic nie pokazal w Wisle to uwazam, ze to nie musi byc kiepski grajek. Abstrachujac od futbolu to niektorzy ludzie naprawde potrzebuja sie zaaklimatyzowac i wczuc w nowy kraj. Jedni przyzwyczajaja sie szybko a inny znowu potrzebuje czasu bo teskni za domem, rodzina, znajomymi itd.

Zauwaz tez, ze nawet kiedy zwykly czlowiek zmienia prace to mimo to potrzebuje pare miesiecy zeby sie wdrozyc do nowej firmy mimo iz obowiazki niby sa podobne jak w starej robocie.

No i kibice tez Perezowi nie pomogli bo nie dosc, ze gosc mial stres ze wzgledu na nowy kraj i nowa druzyne to jeszcze ludzie na niego buczeli. Przyznasz, ze nie jest najbardziej sprzyjajaca sytuacja zeby pokazac swoje umiejetnosci.

funkykoval 10.08.2018 12:40

generalnie zgadzam się z tym co napisałeś, ale Victor Perez odszedł z Wisły do Indii, gdzie też furory nie zrobił. Po prostu jest coraz słabszy i stąd brak sukcesów.....

mee 10.08.2018 13:21

hahaha, jako widocznie jeden z niewielu byłem niemal PEWNY, jak wywalili Carrillio, że Broziu wróci. Prawda jest taka że jest lepszy od Ondraszka i naprawdę nie zdziwię się jak znowu strzeli kilka bramek. Czy to ma głębszy sens? Nie. Przetrwanie - tylko taki.

Żuraw91 10.08.2018 14:05

Cytat:

Miedź ściągała zawodników z Hiszpanii i ściąga nadal, ale takiej furory jak ta 2 raczej nie robią.

Widziałeś CV tych zawodników? Oczywiście CV niczego nie gwarantuje, ale na papierze tacy Camara i Borja wyglądają na pewniaków do wciągnięcia tej ligi. Mnie dziwi czym ta Miedź ich przekonała, bo to jakiś absurd, że udało się sprowadzić takich zawodników beniaminkowi.

Cytat:

Pomimo tego, ze nic nie pokazal w Wisle to uwazam, ze to nie musi byc kiepski grajek.

Po odejściu z Wisły poszedł do ligi indyjskiej, gdzie zagrał 4 spotkania i od lipca jest bez klubu ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl