Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Jaroo1 22.06.2010 10:45

Jak juz ktos tak wypomina jakies pomyłki Kaczynskiemu to niech pomyli o Komorowkim. Ja tam wole zeby Kaczynski robil takie wpadki jak przekrecenie nazwiska pilkarza, czy byl na bakier z nowymi technologiami niz miec za prezydenta idiote ktory pocieszajac powodzian mowi ze woda ma to do siebie ze postoi troche i splynie. Moze Kaczynski jest troche zacofany ze tak powiem ale chlop wie co mowic i jak mowic a Komorowski to jest niezbyt madry czlowiek ktorego wiele wypowedzi po prostu szokuje i dobija czlowieka... Komor ma z malo w glowie zeby umywac sie do Kaczora. Ale nie dziwie sie ze tak jestscie za tym reprezentacyjnym przystojnym mezczyzna! Toc teraz takie spoleczenstwo ze przy wyborze tak waznym zamiast patrzec co czlowiek ma w srodku to glosuje na Komorowskiego i Napieralskiego bo przystojni, ladnie sie usmiechaja, a Napieralski ma ladna zone... hehe no smiech na sali jesli ktos kieruje sie takimi kryteriami to ja gratuluje.

shaggy 22.06.2010 10:55

St@chu wiec skoro PiS nic nie zrobil przez swoje 2 lata rzadow to co zrobila PO w ponad 2 lata urzedowania ze robi tak kolosalna roznice i sprawia ze ma pelne uwielbienie z Twojej strony

"Szybkie, nieprzygotowane wejście do strefy euro" - "piszesz jakby do euro przyjmowali za piękne oczy... "
Nie rob z siebie experta w kazdej dziedzinie a ze swojego kontrrozmowcy dyletanta - doskonale wiem na jakich zasadach wchodzi sie do strefy euro, ale rozumiem ze ustawianie siebie jako tego ktory probuje wmowic swojemu rozmowcy ze sie na czyms nie zna sprawia Ci przyjemnosc.

Ponawiam swoje pytanie:

Zapytam wiec przewrotnie na jakiej podstawie rzad Tuska przypisuje sobie i swoim dzialaniom to ze Polska jest wspomniana zielona wyspa w Europie. Czy to tez jest wynik specyficznej sytuacji gospodarczej w regionie??:)

QBAS 22.06.2010 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 918510)
Jak juz ktos tak wypomina jakies pomyłki Kaczynskiemu to niech pomyli o Komorowkim. Ja tam wole zeby Kaczynski robil takie wpadki jak przekrecenie nazwiska pilkarza, czy byl na bakier z nowymi technologiami niz miec za prezydenta idiote ktory pocieszajac powodzian mowi ze woda ma to do siebie ze postoi troche i splynie. Moze Kaczynski jest troche zacofany ze tak powiem ale chlop wie co mowic i jak mowic a Komorowski to jest niezbyt madry czlowiek ktorego wiele wypowedzi po prostu szokuje i dobija czlowieka... Komor ma z malo w glowie zeby umywac sie do Kaczora. Ale nie dziwie sie ze tak jestscie za tym reprezentacyjnym przystojnym mezczyzna! Toc teraz takie spoleczenstwo ze przy wyborze tak waznym zamiast patrzec co czlowiek ma w srodku to glosuje na Komorowskiego i Napieralskiego bo przystojni, ladnie sie usmiechaja, a Napieralski ma ladna zone... hehe no smiech na sali jesli ktos kieruje sie takimi kryteriami to ja gratuluje.

Nie uderzam personalnie. W ogóle jestem tu hobbystycznie i z założenie nie zamierzam się stresować.

Ale jeśli ktoś przekracza pewne granice to ręce opadają... Mówić o kimkolwiek idiota - nieźle o Twojej kulturze świadczy. Pogratulować.

Słyszałeś CAŁĄ wypowiedź o tej nieszczęsnej powodzi Komorowskiego bo z tego co piszesz to odnoszę wrażenie, że widzę jedynie z "prawdziwych" mediów czerpiesz ;) A to przecież jest zarzut do zwolenników PO. Nie zapominaj o tym :D

Shaggy, odpowiedziałem na Twojego posta. Nie widzisz czy nie chcesz zauważyć? ;)

shaggy 22.06.2010 11:04

QUBAS moje pytanie bylo skierowane do St@cha bo faktycznie odpowiedziales na moje pytanie ale nei zrozumiales jego tresci...

QBAS 22.06.2010 11:08

Twoje pytanie było ponad moim poziomem. Przepraszam, musisz je przekształcić bym zrozumiał jego sens. Jesteś rzeczywiście ponad przeciętną jednostką więc jeśli chcesz uzyskać odpowiedź od zwykłych użytkowników musisz o tym pamiętać.

Nie zrozumiałem też czy przepisanie poprawnie czterech liter Cię przerasta - QBAS, nie QUBAS

Dobra, wracam do pracy bo taka dyskusja mimo że chwilami miła nie przyniesie chyba wiele dobrego :)

MCDave 22.06.2010 11:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez koyoot (Post 918226)
A wierz mi ze sporo ludzi w taki sposob podchodzi do polityki. Glosowano najpierw na Napieralskiego bo ladnie sie w garniturze prezentuje i dlatego bedzie godnie reprezentowal Polske na arenie miedyznarodowej, a na Kaczysnkiego dlatego ze mu brat zginal w Samolocie lecacym do Smolenska...

Bardziej prawdopodobne, że głosowaliby na Olechowskiego, który też dobrze prezentuje się w garniturze, a poza tym nie jest komuchem;) Bez żartów - to mogłoby mieć znaczenie dla kilku tysięcy, a nie dla 2 milionów. Zgadzam się, że głosowanie na Napieralskiego, a potem na Kaczyńskiego to czysta abstrakcja. Podobnie zresztą głosowanie na Napieralskiego, a potem na Komorowskiego.

Widzę, że zupełnie bez echa przechodzą słowa o postkomunie, którą należy nazywać lewicą. Tą nowoczesną lewicą:) Ciekawe czy wyznawcy Jarosława będą się do tego stosować...

Jaroo1 22.06.2010 11:21

Cytat:

Ale jeśli ktoś przekracza pewne granice to ręce opadają... Mówić o kimkolwiek idiota - nieźle o Twojej kulturze świadczy. Pogratulować.
Na pewne rzeczy trzeba mowic po imieniu.

prosze jesli juz nie mam byc goloslownym:
http://www.youtube.com/watch?v=wDUaVjpPaeg

W ogole czlowiek nie zna sie na prawie. Z tego co ja zwykly czlowieczek po szkole sredniej uslyszalem w tv to jesli wprowadzony jest stan kleski zywiolowej to wybory moga sie odbyc 3 miesiace od zakonczeniu tego stanu. A z wypowiedzi tego pana wynika ze a w sumie to mozemy nawet ten stan wprowadzic ale tak naprawde to przeciez woda sie zbierze odplynie za tydzien i mozemy robic wybory... a tak w ogole to splywa ona do glownej rzeki- Baltyku. Jesli by Jarek takie cos powiedzial to by zostal obsmiany, zwyzywany od glupkow ale Bronek nie... W jednej wypowiedzi tak sie chlop skompromitowal ze szkoda go. Zniewazyl ludzi ktorych zalała woda, pokazal ze nie zna sie na prawie ktore mowi o odroczeniu o 3 miesiace wyborow jesli mamy stan kleski zywiolowej, nazwal Bałtyk rzeka... Jesli chcesz miec takiego prezydenta ktory tak sie bedzie blaznil to prosze bardzo ale nie obrazaj sie jak bede go nazywal idiota a pozniej koledzy Twoi czy Twoich kolegow zza granicy beda sie smieli ze Polska ma prezydenta glupka :)

Mareq 22.06.2010 11:36

Cytat:

a tak w ogole to splywa ona do glownej rzeki- Baltyku
,,Do głównych rzek i do Bałtyku''
Tak gwoli ścisłości.

Sędzia 22.06.2010 11:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 918530)
Zgadzam się, że głosowanie na Napieralskiego, a potem na Kaczyńskiego to czysta abstrakcja. Podobnie zresztą głosowanie na Napieralskiego, a potem na Komorowskiego.

To zależy od tego, kto głosował na Napieralskiego.

Jeśli osoby marzące o Zapatero, to głosy przejmie Komorowski albo zostaną w domach.

Jeśli tzw. ludzie pracy to większość zagłosuje na Kaczyńskiego.

Generalnie uważam, że obecnie szanse na wygraną mają obaj kandydaci w równym stopniu, różnica między Komorowskim a Kaczyńskim jest nieznaczna, zaś elektorat minikandydatów poza Olechowskim raczej zagłosuje na Jarosława.

Ela 22.06.2010 11:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 918428)
Tak źle i tak niedobrze. Mimo wszystko zrobię wszystko, żeby nie musieć wstydzić się za Kaczyńskiego jako mojego reprezentanta za granicą.

Gdyby jednak Kaczyński wygrał, nie będzie żadnych "lekcji" wystąpień publicznych tylko wróci "stary Kaczor" i znów będzie wstyd się przyznać za granicą, że Kaczyński mówi niby w moim imieniu.

http://www.rp.pl/artykul/486987_Marg...ia_mediow.html

Cytat:

Poczuliśmy się też oszukani. Zrozumieliśmy, że zostaliśmy wprowadzeni w błąd przez dużą część polskiego establishmentu i mediów. Jako prezes międzynarodowej organizacji mediów, The International Communications Forum, która w wielu krajach walczy o godność i wiarygodność mediów, chciałbym więc wyrazić przede wszystkim głęboki wstyd za zachowanie się ogromnej części polskich mediów w stosunku do Prezydenta Kaczyńskiego...

...
Prezydent był trudnym negocjatorem w Unii. Mówili i pisali, że z tego powodu Polska traci swoją wiarygodność we Wspólnocie. Po śmierci Lecha Kaczyńskiego cała prasa niemiecka pisze o wielkim szacunku dla patrioty, który z taką konsekwencją bronił interesów swojego kraju.
Prezydent chciał być wierny ideałom „Solidarności” i nauce Jana Pawła II, bronił więc godności osoby ludzkiej przez afirmację zasad moralnych i reguł sprawiedliwości społecznej. A mówili i pisali, że jest przedstawicielem sił zacofanej reakcji.
Jako przywódca państwa nie mógł godzić się na to, aby wolna Rzeczpospolita była oparta na kłamstwie. Walczył o prawdę, prawdę o Katyniu, ale też prawdę o byłych współpracownikach SB. Nie dla zemsty, ale aby budować przyszłość opartą na godności narodowej i indywidualnej. A oni mówili i pisali, że poluje na czarownice, aby zapanować nad krajem.
Prezydent Kaczyński bronił też wolności i godności innych narodów, np. Ukrainy i Gruzji. A mówili i pisali, że jest awanturnikiem, który komplikuje stosunki z Rosją.
Myślał, bez ambicji osobistej, wyłącznie o dobru narodu. Kiedyś przedstawiłem mu – jeszcze jako prezydentowi Warszawy – szefów biznesowej organizacji międzynarodowej „The Caux Round Table”, która promuje etykę biznesu. Od razu się zapalił i zaprosił ich do zorganizowania w stolicy konferencji. – Walka o etykę biznesu jest ogromnie ważna i w Polsce jest tak dużo do zrobienia w tej mierze! To będzie dobre dla Polski! – mówił. Tylko to go interesowało: co może być dobre dla Polski. A mówili i pisali, że jego i brata celem jest zapanować nad krajem! Byłem też świadkiem, jak z okazji odsłonięcia pomnika Charles’a de Gaulle’a Prezydent wygłosił, jak zwykle bez kartki, najmądrzejsze przemówienie, jakie dotąd słyszałem o stosunkach polsko-francuskich i o postaci samego de Gaulle’a. Pamiętam, jak czułem się zawstydzony, jako bądź co bądź Francuz, kiedy zaraz po nim francuski minister przeczytał bez przekonania banalny tekst. A mówili i pisali o profesorku od siedmiu boleści...
Bernard Margueritte jest francuskim dziennikarzem związanym od lat z Polską, publikował m.in. w „Le Monde” i „Le Figaro”.

I dodatkowo post FraMata :

Cytat:

Oto, co znalazłem na pewnym francuskim forum:

Przeciwnicy Kaczyńskiego zarzucają mu, że jest nieufny wobec wspólnej waluty i że nie chce poklepywac się po ramionach z Putinem i Miedwiedewem. Zarzucają mu, że jest nieustepliwy w kontaktach z biurokratyczną dyktaturą UE i że walczy z korupcją w polskich realiach. Zarzucają mu, że interes Polski stawia przed interesami Francji, czy Niemiec i że otwarcie mówi o pełnym uniezależnieniu się od Rosji i wpływów rosyjskich takich krajach jak Białoruś, Ukraina czy Gruzja i konieczności wspierania tych krajów przez Europę na ich drodze do pełnej niezależności....

Pod spodem zdziwiony forumowicz zadaje pytanie:
- Więc ten Kaczyński to potencjalnie w porządku gość. Dlaczego więc prasa nas oklamuje?
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...postcount=8000

To tak a propos "wstydu" za granicą.

AYALA 22.06.2010 12:07

obawiam sie że jesteśmy zbyt biednym krajem żeby sie odciąc od świata i byc samowystarczalnym państwem jak proponował Jarek.Ten gaz łupkowy to melodia przyszłości

JEDREK76 22.06.2010 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 918563)
obawiam sie że jesteśmy zbyt biednym krajem żeby sie odciąc od świata i byc samowystarczalnym państwem jak proponował Jarek.

gdzie i kiedy coś takiego proponował??

ponury 22.06.2010 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 918530)
Bardziej prawdopodobne, że głosowaliby na Olechowskiego, który też dobrze prezentuje się w garniturze, a poza tym nie jest komuchem;)

Swoje wady ma:D
Cytat:

Pierwotnie napisane przez PKW
8) OLECHOWSKI Andrzej Marian, lat 62, wykształcenie wyższe ekonomiczne, wykonujący zawód ekonomisty, miejsce pracy: samodzielna działalność gospodarcza, zamieszkały w Warszawie,
który złożył następujące oświadczenie:
byłem współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa w rozumieniu przepisów powołanej ustawy;

AYALA 22.06.2010 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 918568)
gdzie i kiedy coś takiego proponował??

no z tego co pamietam to Jarek był od zawsze eurosceptykiem, negował warunki przyjęcia Polski do Unii ale na lepszych by Nas pewnie nie przyjeli wtedy . Mam nadzieje że gaz łupkowy wypali i wtedy będziemy drugą Norwegią ale to melodia przyszłości, nic pewnego

JEDREK76 22.06.2010 12:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 918573)
no z tego co pamietam to Jarek był eurosceptykiem, na lepszych warunkach by Nas pewnie do Unii nie przyjeli wtedy . Mam nadzieje że gaz łupkowy wypali i wtedy będziemy drugą Norwegią ale to melodia przyszłości, nic pewnego

Jeśli chodzi o "eurosceptyzm" Jarka, to w referendum PiS opowiadał się za wstąpieniem, więc nie rozumiem o co Ci chodzi, natomiast kwestia gazu łupkowego czy to oznacza, że "chciał odciąć się od świata" czy raczej uniezależnić się energetycznie od Rosji??

Zbychu 22.06.2010 12:36

Są głosy że Napieralski okazał się największym "czarnym koniem" wyborów.Niby tak,sondaże jeszcze do niedawna dawały mu kilka procent a osiągnął aż kilkanaście,jednak pamiętajmy że w porównaniu z podwójną prezydenturą Kwaśniewskiego czy choćby silną pozycją SLD sprzed niedawna obecny wynik kandydata sojuszu to jakiś żart.

Dla mnie osobiście największym zaskoczeniem jest wysokie(jak na donkiszota) czwarte miejsce Jot Ka eMa.Korwin wyprzedził między innymi obecnego ministra gospodarki Waldemara Pawlaka,Andrzeja Olechowskiego,Marka Jurka.

MCDave 22.06.2010 13:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 918542)
Jeśli osoby marzące o Zapatero, to głosy przejmie Komorowski albo zostaną w domach.

Czy ja wiem. Komorowski wiele wspólnego z Zapatero nie ma, ale akurat w tym przypadku mogę się zgodzić. Albo mniejszy radykał światopoglądowy albo zostają w domu.

Cytat:

Jeśli tzw. ludzie pracy to większość zagłosuje na Kaczyńskiego.
A tutaj już w życiu się nie zgodzę. Nie wiem co masz na myśli pisząc "ludzie pracy" ale zakładam że prostych robotników marzących o państwie socjalnym. Jeśli tak to śmiem twierdzić, że od razu zagłosowaliby na Kaczyńskiego bo od kilku tygodni media i dwaj główni kandydaci usiłowali spolaryzować te wybory - albo JK, albo BK, a reszta to stracony głos. Uważam że większa część elektoratu Napieralskiego po prostu zgadza się z nim w kwestiach światopoglądowych, a część to beton SLD, który po kilku latach udało się ruszyć. Ostatnie co zrobią tacy ludzie to głosowanie na prawicowego radykała.

Ponury - ja doskonale wiem że Olechowski współpracował z wywiadem gospodarczym PRL, co jednakowoż nie oznacza że był komuchem. Wie o tym prawdopodobnie każdy, kto ma ochotę wypowiadać się w tematach politycznych. Cieszy, że teraz Ty też o tym wiesz;)

Sędzia 22.06.2010 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 918605)
A tutaj już w życiu się nie zgodzę. Nie wiem co masz na myśli pisząc "ludzie pracy" ale zakładam że prostych robotników marzących o państwie socjalnym. Jeśli tak to śmiem twierdzić, że od razu zagłosowaliby na Kaczyńskiego bo od kilku tygodni media i dwaj główni kandydaci usiłowali spolaryzować te wybory - albo JK, albo BK, a reszta to stracony głos. Uważam że większa część elektoratu Napieralskiego po prostu zgadza się z nim w kwestiach światopoglądowych, a część to beton SLD, który po kilku latach udało się ruszyć. Ostatnie co zrobią tacy ludzie to głosowanie na prawicowego radykała.

Np. mam wrażenie, że duża część związkowców OPZZ mogła zagłosować na Napieralskiego, co wynika z historycznej bliskiej współpracy tego związku zawodowego z SLD.

I mam pewne wątpliwości, czy akurat decydujące w ich przypadku będą kwestie światopoglądowe.

murray 22.06.2010 13:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 918605)
Uważam że większa część elektoratu Napieralskiego po prostu zgadza się z nim w kwestiach światopoglądowych, a część to beton SLD, który po kilku latach udało się ruszyć. Ostatnie co zrobią tacy ludzie to głosowanie na prawicowego radykała.

Pamiętaj, że Napieralski zaczynał od kilkuprocentowego poparcia. Więc można powiedzieć, że jest to "beton" plus ci, którzy zgadzają się z jego poglądami (czyli w 90% beton). Swój ostateczny wynik zawdzięcza braku złej prasy i po trosze znudzeniu wyborców wyborem pomiędzy PO a PiS. Ludzie kupili bajeczkę o tym, że to są dwie partie prawicowe itd. Teraz, gdy mają wybór pomiędzy JK a BK, w większości nie pójdą do urn.

dostuffca 22.06.2010 13:55

Cytat:

"Bo stało się coś symbolicznego, zwrócili na to uwagę inni, ale ja to też państwu powiem. W tej strasznej katastrofie (prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem) zginęli także ludzie - i to ludzie dojrzali - z tego pokolenia, które było aktywne jeszcze w PRL, z tamtej formacji. I jest w tym coś, co ma wymiar symbolu, i dlatego ja dzisiaj będę zawsze już mówił lewica, nie będę używał tego słowa, którego sam używałem"
http://wyborcza.pl/1,75478,8045072,K...ede_mowil.html

Cytat:

- Różne były czasy, ale jeżeli tego sobie nawzajem nie zapomnimy będzie źle. A ja chcę żeby było dobrze - mówił kandydat PiS w Radomiu. - Jeżeli więc teraz ktoś mnie zapyta kim jest Józef Oleksy ja odpowiem: jest to polski polityk lewicowy powiedzmy sobie starszo-średniego pokolenia - dodawał Kaczyński
http://wybory.gazeta.pl/wybory/1,106..._w_pilke_.html

Jak Józef "Olin" Oleksy nie jest już postkomunistą to chyba tylko Jaruzelski w tym kraju został komuchem.

QBAS 22.06.2010 14:15

Do II tury jeszcze się wielu ciekawych wypowiedzi doczekamy ;)

Mareq 22.06.2010 14:39

Dwie wiadomości od kandydata Jarosława Kaczyńskiego do jasnego ludu :)

Pierwsza do tych , którzy śmią wątpić w liberalizm PO

,,Tego rodzaju plany są wynikiem radykalnej ideologii wyznawanej przez ludzi, którzy teraz rządzą Polską. To są radykalni liberałowie - mówił.''

Druga do tych , którym wydawało się , że o polityku z taką historią partyjną

Cytat:

Należał do PZPR od 1968 do 1990. Zasiadał w prezydium zarządu głównego Socjalistycznego Związku Studentów Polskich. W latach 1970–1978 był tajnym współpracownikiem wojskowego Agenturalnego Wywiadu Operacyjnego. Przewodniczył Ogólnopolskiej Radzie Młodych Naukowców. Pełnił funkcję sekretarza komitetu uczelnianego PZPR w SGPiS. W 1977 przeszedł do pracy w aparacie partyjnym w Wydziale Pracy Ideowo-Wychowawczej KC PZPR. Od 1981 do X Zjazdu kierował biurem Centralnej Komisji Rewizyjnej PZPR. W latach 1987–1989 pełnił funkcję I sekretarza Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Białej Podlaskiej. W 1989 zajmował stanowisko ministra – członka Rady Ministrów ds. współpracy ze związkami zawodowymi. W tym samym roku po stronie rządowej uczestniczył w rozmowach okrągłego stołu.
powinno się mówić postkomunista

,,Jeżeli więc teraz ktoś mnie zapyta kim jest Józef Oleksy ja odpowiem: jest to polski polityk lewicowy powiedzmy sobie starszo-średniego pokolenia''

:):)

harimata 22.06.2010 14:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dostuffca (Post 918619)
http://wyborcza.pl/1,75478,8045072,K...ede_mowil.html

http://wybory.gazeta.pl/wybory/1,106..._w_pilke_.html

Jak Józef "Olin" Oleksy nie jest już postkomunistą to chyba tylko Jaruzelski w tym kraju został komuchem.

Teraz jak wszystko takie merytoryczne i etyczne to Panowie musimy zmienić swoje przyzwyczajenia.
Od dzisiaj :

1. Żydostwo - Obywatel demokratycznego państwa Izrael (tyczy się też sąsiadów z drugiej strony Błoń)
2.Komuch,zdrajca,sprzedawczyk,czerwony - nowoczesna demokratyczna lewica
3. Gówno Wybiórcze ITI sp... - prywatne media opiniotwórcze

Poczujmy ten klimat Różowego Salonu :)

Kwasiarz1986 22.06.2010 15:10

http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/...2827/index.htm
Janusz Korwin-Mikke zdobył największe poparcie w Małopolsce :-) a Stołeczne Królewskie Miasto Kraków to taki "mały bastion JKM", zresztą patrząc analogicznie na inne województwa to JKM ma największe poparcie w miastach. Szkoda, że moi drodzy rodacy nie głosowali według własnych poglądów politycznych, ponieważ w II turze wyborów prezydenckich mielibyśmy prawdopodobnie Andrzeja L. i Janusza Korwina-Mikke :-D oj było by ciekawie...
Czy nie uważasz, że szczytem manipulowania przez reżim TVP i TVN było usilne pokazywanie Pawlaka a nie JKM już po zaskakujących i niewygodnych wynikach wyborów dla salonu? Zresztą nie pierwszy i nie ostani raz. Mówicie o sensacyjnym wyniku dla Hijo de puta Zappatero=Napieralskiego? On miał 12 więcej czasu antenowego, wielomilionowe dotacje z budżetu państwa (czyt. z naszych podatków.), oraz najbardziej skrajnie lewicowy lewicowy elektorat tzw. pratyjny "beton" i "czerwony salon", który pewnie już z pokolenioa na pokolenie będzie się oscylował na pograniczu 10%. Jednak i tak pieniądze nie odgrywają największej roli. Zerknij na największych przegranych tych wyborów=> Walduś Pawlak i Andrzejek Olechowski. Więc ten wynik jest i tak przyzwoity. Dziękuję każdej Wiślaczce i każdemu Wiślakowi za oddanie na niego swojego głosu. A emocjonowanie się II turą między Komorrą a Jaroszem pozostawiam wam, bo ja mam to w głębokim poważaniu czyli mówiąc kolokwialnie i dosadnie " M. W. na 100% " !.

emj10 22.06.2010 15:36

Właśnie dostałem dokładne wyniki z mojej giminy i jestem zaskoczony przewagą Kaczyńskiego. Niby sporo osób deklarowało poparcie dla Komorowskiego i Napieralskiego, ale ostatecznie JK wygrał za sporą przewagą.
Kaczyński - 46,32 %
Komorowski - 35,76 %
Napieralski - 10,42 %
JKM - 2,81 %

Na wsi wygrał zdecydowanie Kaczyński stosunkiem głosów 2 do 1. W mieście było koło remisu, a tylko w obwodach w okolicach kościołów przewagę zyskiwał Kaczyński. W grupie wiekowej 18-30 lat Komorowski zyskał ok. 50%, a Kaczyński ok. 30%. W grupach wiekowych 30+ przewaga Kaczyńskiego stawała się już wyraźna.

Frekwencja: 64,29 %

St@chu 22.06.2010 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez shaggy (Post 918516)
St@chu wiec skoro PiS nic nie zrobil przez swoje 2 lata rzadow to co zrobila PO w ponad 2 lata urzedowania ze robi tak kolosalna roznice i sprawia ze ma pelne uwielbienie z Twojej strony

Co zrobił... Po pierwsze prywatyzacja. Za PiS mieliśmy skandaliczne zaniechanie tego sposobu finansowania deficytu. I tu nie chodzi tylko to, że jak nie sprzedamy teraz to sprzedamy za rok... Każdy rok pod państwowymi rządami dla większości firm kończy się ciągnięciem nieracjonalnego zarządzania... Ponadto nie uzyskując dochodów z prywatyzacji mamy większy deficyt, większy dług... Musimy bardziej się zapożyczyć i koszt obsługi naszego długu rośnie... NIEPOTRZEBNIE. A to nie są jakieś drobne kwoty... Do tego dochodzi jeszcze świetne rozwiązanie akcjonariatu obywatelskiego, który każdemu przeciętenmu Kowalskiemu pozwala nieźle na tej prywatyzacji zarobić

PiS w tym czasie woli włazić wiadomo gdzie Solidarności, która to domaga się 20 letniej gwarancji zatrudnienia w KGHM i podwyżek, podczas gdy pensje w tej spółce i tak już sa oderwane od rynkowej rzeczywistości...

Po drugie ustawa, która robi różnicę. Co mam na myśli? Mam na myśli pomostówki. PiS trzymał się od tego z daleka jak od gówna. Przypuszczam, że podobnie JK zrobi teraz. A to jest rzecz, która najmocniej ciągnie nas w kierunku 60% długu publicznego w PKB. Jeśli nic z tym nie zrobimy to przegramy z demografią. PO miała odwagę rozpocząć ten proces i wierze, że będzie miała odwagę go koontynuować. To zapowiada i to powoli realizuje. Natomiast PiS miał odwagę to blokować i myślę, że dalej będzie to blokował...

Cytat:

"Szybkie, nieprzygotowane wejście do strefy euro" - "piszesz jakby do euro przyjmowali za piękne oczy... "
Nie rob z siebie experta w kazdej dziedzinie a ze swojego kontrrozmowcy dyletanta - doskonale wiem na jakich zasadach wchodzi sie do strefy euro, ale rozumiem ze ustawianie siebie jako tego ktory probuje wmowic swojemu rozmowcy ze sie na czyms nie zna sprawia Ci przyjemnosc.
Nie sprawia mi to przyjemności. Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam, ale w taki własnie sposób to napisałeś, jakby wejście do Eurostrefy miało być na zasadzie zgłoszenia chęci i już nas przyjmują.

Cytat:

Ponawiam swoje pytanie:

Zapytam wiec przewrotnie na jakiej podstawie rzad Tuska przypisuje sobie i swoim dzialaniom to ze Polska jest wspomniana zielona wyspa w Europie. Czy to tez jest wynik specyficznej sytuacji gospodarczej w regionie??:)
Co zrobił rząd? Zachował wiarygodność naszego kraju w oczach inwestorów. W dużej mierze polegało to na szczęściu w moim odczuciu. Miało miejsce kilka faktów, które mocno nam pomogły w osiągnięciu zielonej wyspy. Ale zasługą rządu jest to, że udało się przekonać Polaków, że ten kryzys nie jest dla nas taki straszny, jak nas PiS straszył. Działania PiS były nakierowane ewidetnie na wystraszenie obywateli tylko i wyłącznie dla własnego poklasku politycznego. Gdyby Polacy się w istocie wystraszyli, spadłaby konsumpcja, spadłby popyt wewnętrzny i byłoby naprawdę kiepsko, jeśli chodzi o naszą gospodarkę, ale PiS z całą pewnością by triumfował. Przykre, ale prawdziwe. (nie wątpie, że każda inna opozycja na ich miejscu działałaby podobnie, ale to jest politykowanie i to jest skandal, że nawet w takim momencie nie sposób w partiach dostrzec służby publicznej, która przeważa nad polityką, słupkami, etc.)

Co zrobił rząd? Nie ugiął się pod naciskami PiS i prezydenta. Gdybyśmy wtedy zastosowali ich wizję, skonczylibyśmy bardzo źle... Piszę to po raz kolejny już i pytam...

GDZIE BYŚMY BYLI TERAZ GOSPODARCZO GDYBYŚMY ZGODNIE Z ŻĄDANIAMI PIS PODNIEŚLI DEFICYT I NIE WPROWADZALI OSZCZĘDNOŚCI RESORTOWYCH?

PO utrzymało jakie takie zaufanie do naszego kraju w oczach inwestorów. To nie udało się w krajach bałtyckich, to nie udało się na Węgrzech i tam kryzys był bardzo bolesny. U nas udało się to jakoś przejść bokiem dzięki zaciskaniu pasa, trzymaniu budżetu w ryzach i nie ukrywajmy także szczęściu. Nie ma na świecie nikogo kto działałby w pełni świadomie w czasie tego okresu, który dla wszystkich ekonomistów był wielką zagadką, a ktory moim zdaniem przynajmniej w Europie jeszcze się nie skończył...

Czemu więc popieram PO? Bo widzę w ich działaniach szansę na całościowe uzdrowienie finansów publicznych nie idące po raz kolejny w stronę solidarnego państwa... Jeśli będziemy bogatsi jako kraj to i biedniejsi to odczują. Uważam że szczególnie teraz jest to szalenie istotne, bowiem cała Europa wzięła się za swoje finanse publiczne, jesli my zostaniemy z boku i nie pójdziemy błyskawicznie w tym kierunku inwestorzy odejdą od nas, bowiem będziemy dużo mniej atrakcyjni z punktu widzenia inwestycyjnego... A nasze finanse prędzej czy później i tak się załamią...

Fuks 22.06.2010 16:03

No i Jarcio przegrał proces, niestety okazało sie znowu ze jest kłamcą .. pech. Najlepiej byłoby jeszcze gdyby sąd w uzasadnieniu wyroku podał, kiedy było najwiecej "sprywatyzowanych" szpitali , bo faktem jest, ze własnie za rządów PiSu :D

Ogolnie po wyborach mozna ocenic, porownujac do poprzednich parlamentarnych, ze w miastach nie było mobilizacji, poszło mniej ludzi, a na wsi wiecej niz poprzednio. Z tego wynika takie poparcie Kaczynskiego, bo w miastach zdecydowanie wygrywa PO. Teraz problem w tym, ze to wlasnie ludzie z miast czesciej wyjezdzają na wakacje, wiec 4 lipca bedzie ich jeszcze mniej... moze byc ciekawie, chociaz jak Kaczor walnie jeszcze kilka podobnych tekstow jak ten o lewicy, to jego szanse maleją :]

Sędzia 22.06.2010 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fuks (Post 918711)
No i Jarcio przegrał proces

Przegra jak będzie wyrok prawomocny, a to dopiero pierwsza instancja.

AS82 22.06.2010 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fuks (Post 918711)
No i Jarcio przegrał proces, niestety okazało sie znowu ze jest kłamcą .. pech.

Ten typ tak ma . Sposób polityki polegajacy na straszeniu obywateli i formowaniu ich w ten sposób do walki z wyimaginowanym wrogiem to kwintesencja działalności tego człowieka. Polska oblężoną twierdzą

Sędzia 22.06.2010 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 918718)
Ten typ tak ma . Sposób polityki polegajacy na straszeniu obywateli i formowaniu ich w ten sposób do walki z wyimaginowanym wrogiem to kwintesencja działalności tego człowieka. Polska oblężoną twierdzą

Nie no, to że PO miała w swoim programie zawarte słowa "prywatyzacja szpitali" to rzeczywiście wyimaginowane tezy Kaczyńskiego.

St@chu 22.06.2010 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 918719)
Nie no, to że PO miała w swoim programie zawarte słowa "prywatyzacja szpitali" to rzeczywiście wyimaginowane tezy Kaczyńskiego.

Platforma miała

Platforma ma

Znajdź szczegół rózniący oba zdania ;-)

Z całym szacunkiem, ale posługiwanie się półprawdami to także kłamstwa.

Pół prawdy to jedna cała nieprawda. Tyle w temacie procesu.

Rozumiem, że PiS od lat absoultnie w żadnej kwestii nie zmienił swojego programu...?

emj10 22.06.2010 16:23

A co jest takiego złego w pryzwatyzacji szpitali? Przecież ten spór jest wyłącznie sprowadzony do podziału na złego i dobrego szeryfa, a Jarek stanął oczywiście po tej drugiej stronie. Myśli sobie tak... prywatyzacja dla wyborców jest be, więc będę twierdził że Gajowy jest za to ugram trochę punktów, choć gdybym mógł to sam sprzedałbym wsio aby mieć z głowy służbę zdrowia. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie traktuje tego sporu poważnie.

Sędzia 22.06.2010 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 918724)
Rozumiem, że PiS od lat absoultnie w żadnej kwestii nie zmienił swojego programu...?

A czy PiS sięga po orzeczenia sądów by zakazać mówienia o tym innym politykom?

Poczekajmy na wynik apelacji, bo jeśli w uzasadnieniu sędzia pisze, że JK ma rację, ale jej nie ma, to jak dla mnie taki wyrok nie ma szans się ostać.

0 22 22.06.2010 16:30

Czyli mamy wyrok sądowy stwierdzający, że PO jest partią socjalizmu.

St@chu 22.06.2010 16:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 918731)
A czy PiS sięga po orzeczenia sądów by zakazać mówienia o tym innym politykom?

Poczekajmy na wynik apelacji, bo jeśli w uzasadnieniu sędzia pisze, że JK ma rację, ale jej nie ma, to jak dla mnie taki wyrok nie ma szans się ostać.

A czy ktoś wmawia PiSowi że jest za czymś za czym już nie jest?

0 22 22.06.2010 16:58

Hehe to poważne pytanie? W zasadzie to PiS powinien teraz pozwać z 10 dzienników, stacji radiowych i telewizyjnych oraz 2-3 partie o to, że wmawia się Polakom, że PiS zabił Blidę. Albo o to, że jest eurosceptyczny. Albo Wałęsę o to, że 80% elektoratu PiS jest rzekomo słuchaczami RM. Albo Nowaka o to, że nazywał elektorat PiS ludzmi sfrustrowanymi, ktorym się nie udało, beznadziejnie wykształconymi, antymodernizacyjnymi i antyeuropejskimi. Tuska za to, że rzekomo Jarosław stał się ostatnio 'rusofilem". I o setki innych rzeczy.

Sędzia 22.06.2010 16:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 918726)
A co jest takiego złego w pryzwatyzacji szpitali?

Powstaje ten problem, że prywatna służba zdrowia oparta na zasadzie rachunku ekonomicznego prowadzi w prosty sposób do likwidacji tej jej części, która jest niedochodowa.

I można by się zastanawiać nad racjonalnością takiego rozwiązania, gdyby nie to, że służba zdrowia będzie prywatna, ale "bezpłatna", tzn. że płacić będzie nadal NFZ ze środków publicznych.

I tu powstaje problem, ponieważ NFZ nie płaci odpowiednio dużo pieniążków, by usługi medyczne polegające na ratowaniu życia były opłacalne, co w konsekwencji doprowadzi do likwidacji oddziałów ratujących życie (no bo skoro są prywatne, to właściciel nie będzie do nich dokładać). To o tym mówił Zbigniew Religa - że oddziały ratujące życie są niedochodowe.

Moim zdaniem zresztą problem służby zdrowia nie leży w tym, czyją są własnością szpitale (choć tutaj może być argument, że prywatny będzie lepiej zarządzany - ale i kontrargument, że gdy nie będzie przynosił zysku to zostanie zlikwidowany).

Zasadniczym problemem nie jest to, czy służba zdrowia jest państwowa, czy prywatna, lecz to, czy jest "darmowa" czy płatna.

W szczególności uważam, że odpłatne powinny być te usługi, których celem nie jest ratowanie życia ludzkiego znajdującego się w bezpośrednim zagrożeniu (np. wizyta u okulisty, u dentysty, u lekarza rodzinnego np. w sprawie przeziębienia). Należy oczywiście wyłączyć pewne grupy (emerytów, dzieci, kobiety w ciąży) i ustalić pewne niskie odpłatności.

Wszyscy widzą, że nie stać nas na bezpłatną służbę zdrowia, tylko nie wiedzieć czemu problemem nie jest to, że pozwala się umierać ludziom nie refundując drogich kuracji, natomiast zapewnia się bezpłatną usługę tam, gdzie życie nie jest zagrożone i w rzeczywistości każdy mógłby przynajmniej część tych kosztów bezpośrednio ponosić.

Sędzia 22.06.2010 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St@chu (Post 918742)
A czy ktoś wmawia PiSowi że jest za czymś za czym już nie jest?

Blida już wystarczy. Securitate Grasia, itp itd. jest tego w setkach, jeśli nie w tysiącach.

ps.

"Sąd stwierdził we wtorek, że prawdą jest, iż jedną z konsekwencji przyjętej ustawy mogła być prywatyzacja służby zdrowia, ale - jak zaznaczono w orzeczeniu - "nie była to jednak konsekwencja ani konieczna, ani statystycznie przeważająca, ani też nieuchronna".

W ocenie sądu, regulacje ustawy o zoz-ach, które dopuszczały możliwość prywatyzacji ani jej nie wymuszały, ani też nie zawierały tezy o jej nieuchronności.

Zdaniem sądu, zaprzeczenie przez Komorowskiego dopuszczalności prywatyzacji służby zdrowia, przez unikanie określenia prywatyzacja, de facto takiej możliwości nie wykluczało, a więc dopuszczało, to jednak nie oznacza, że był on za sprywatyzowaną służbą zdrowia."

Zbychu 22.06.2010 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 918733)
Czyli mamy wyrok sądowy stwierdzający, że PO jest partią socjalizmu.

Dlatego że chce komercjalizacji służby zdrowia?

:lol:

emj10 22.06.2010 17:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 918775)
Dlatego że chce komercjalizacji służby zdrowia?

:lol:

neo-socjoliberalizm w czystym wydaniu :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:54.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl