Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Szneka 20.07.2018 08:00

czy teraz kiedy odszedł Fran Velez rozważana jest opcja zatrudnienia Adama Kokoszki? Na środku obrony mamy biedę

Arked 20.07.2018 10:05

Wszędzie mamy biedę. Jest to odzwierciedlenie tego jak wygląda klubowa kasa.

IncognitoTSW 20.07.2018 10:36

Cytat:

Chyba umknęło, ale Wojciech Słomka na kolejny rok wypożyczony do GKS Katowice. Z młodych wypożyczonych grał chyba najwięcej i najwyżej. Co o nim myślicie piłkarsko? Czy przy obecnej kadrze miałby szansę na grę?

https://image.ibb.co/fH8cEJ/ws.jpg

Don Donson 20.07.2018 11:21

Jeszcze krótko w sprawie Carlitosa:
https://jbzdy.pl/obr/779859/dalej-ronaldo-zrob-to

Ogryzek 20.07.2018 15:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1509672)
Też nie rozumiem tego jeżdżenia po opcji hiszpańskiej. Paradoksalnie, sama w sobie była bardzo dobrym rozwiązaniem tymczasowym. Stosunkowo tani piłkarze, sprowadzani na krótki okres przejściowy, zapewniali jednak określony poziom sportowy gwarantujący miejsce w pierwszej ósemce.

Problemem nie była opcja hiszpańska, tylko nieumiarkowanie w jej stosowaniu, które sprawiło, że jej podstawowa zaleta (cena) przerodziła się w wadę (koszt łączny). Nikt nie kazał zarządowi sprowadzać tych zawodników wagonami jeszcze do końca września, skoro kadra była właściwie zamknięta w lipcu...

Nie ma "dobrych" czy "złych" rozwiązań identycznych dla każdego klubu. Trzeba zawsze patrzeć w kontekście poszczególnego klubu.

Nasz budżet płacowy był 6 w zeszłym sezonie, nie byliśmy więc tanim zespołem. Z tego ugraliśmy 6 miejsce - czyli żadnej wartości dodanej od piłkarzy nie było. 6 pensje w lidze - 6 miejsce. Tym bardziej dla tak bardzo zadłużonego klubu, utrzymywanie DROGIEJ kadry która nie dała pucharów nie ma sensu.

Gdybyśmy nie mieli starych długów z lat poprzednich, powiedziałbym że było to dobre rozwiązanie. Dobre, ale nie bardzo dobre. Jednak my ugraliśmy tylko 6 miejsce płacąc mnóstwo kasy. Gdybyśmy chociaż jak Płock czy Kielce faktycznie mieli tani zespół to nie byłoby źle. Tanio nie było. I bez znaczenia jest czy mamy 15 piłkarzy czy 30 w tej samej cenie - łączne nakłady na zespół były dużo za duże. Zwłaszcza gdy porównamy do naszych przychodów.
Zatem jak ten pomysł miał spowodować spłatę starych długów? Miało być tanio a wyszło drożej - tak się skończyło.

Zawsze byłem zwolennikiem równowagi w zespole - cześć piłkarzy powinna dać jakość (owi np. Hiszpanie) ale powinna być też część "inwestycyjna" czyli owe młode drewno do ogrywania i sprzedawania. Byliśmy przechyleni na jedną burtę (najemnicy), teraz z biedy będziemy przechyleni na drugą burtę (młode drewno). Obie skrajności nie są dobre. Najlepsza jest droga środka.

Dlaczego w zespole musi być cały czas "młode drewno" które dostaje szansę? Bo bardziej jest prawdopodobne że zarobimy większą kasę na sprzedaży jakiegoś młodego niż zarobimy coś z tych mitycznych pucharów. Bardziej prawdopodobne jest sprzedanie jakieś kolejnego Brleka czy innego niż grupa w LE. A bez większego zastrzyku gotówki możemy te długi spłacać i 5 kolejnych lat, jeśli w ogóle.

Co do Hiszpanów - pomijając wyjątek (tak wyjątek) Carlitosa to ciężko jest na taki piłkarzach zarabiać. Z naszej armii zaciężnej zarobiliśmy tylko na nim - a i to tyle co np. parchy 2 lata temu na Jaroszyńskim którego upchnęli do Chievo za 0,5 mln euro. Gdzie tu porównanie do takiego Recy?

Za to Hiszpanie byli w zespole żeby dawać jakość gry. Że tak napiszę starsi zawodnicy mają wartość użytkową jak stare 12 letnie dobre BMW - ale kasy się na tym nie zarobi. Za to dobrze jeździ. Wielu kolegów na forum nie może zrozumieć - że jakość piłkarza nie zawsze znaczy wysoka cena za niego. Mówię o transferach z naszej kartoflanej ligi. Jest bowiem czynnik wieku bardzo istotny.

Teraz z konieczności została opcja - gramy czymkolwiek się da i kto jeszcze został na pokładzie naszej łajby. Mogliśmy mieć drogę środka, równowagi, tak to mamy od bandy do bandy. Byle nie pójść na dno.

AS82 20.07.2018 23:29

Głowacki w wywiadzie potwierdził ,że klub , jeśli chodzi o transfery, przyjmie politykę oszczędności, ale powiedział też ,że nie wyklucza jeszcze ściągnięcia kogoś ( przynajmniej ja to tak zrozumiałem).

Karherop 21.07.2018 02:41

Z tego co przekazali dziennikarze to będą jeszcze 2 transfery: defensywny i ofensywny gracz. Przynajmniej tak planuje Głowa.

Ostatnio krążą plotki jakoby Korczyk chcial odejść z Wisły. Ktos cos wie? Dziwne na pewno że go nie zgłosili do ligi.

Arked 21.07.2018 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1509919)
Co do Hiszpanów - pomijając wyjątek (tak wyjątek) Carlitosa to ciężko jest na taki piłkarzach zarabiać. Z naszej armii zaciężnej zarobiliśmy tylko na nim - a i to tyle co np. parchy 2 lata temu na Jaroszyńskim którego upchnęli do Chievo za 0,5 mln euro. Gdzie tu porównanie do takiego Recy?

Za to Hiszpanie byli w zespole żeby dawać jakość gry. Że tak napiszę starsi zawodnicy mają wartość użytkową jak stare 12 letnie dobre BMW - ale kasy się na tym nie zarobi. Za to dobrze jeździ. Wielu kolegów na forum nie może zrozumieć - że jakość piłkarza nie zawsze znaczy wysoka cena za niego. Mówię o transferach z naszej kartoflanej ligi. Jest bowiem czynnik wieku bardzo istotny.

Częściowo masz oczywiście rację. Podstarzali Hiszpanie dają jakość ale nie dają potencjalnej możliwości zarobku. Nie wszyscy Hiszpanie których pozyskiwaliśmy byli jednak podstarzali i na niektórych jak najbardziej da się sporo zarobić. Trzeba jednak z nimi podpisać "mocne" kontrakty na co najmniej 3 lata, bez żadnych klauzul i innych cudów. My na to nie mogliśmy sobie pozwolić (ryzyko, niemożność zaoferowania lepszych zarobków) i to był zasadniczy problem.

Dzimi 21.07.2018 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1509992)
Głowacki w wywiadzie potwierdził ,że klub , jeśli chodzi o transfery, przyjmie politykę oszczędności, ale powiedział też ,że nie wyklucza jeszcze ściągnięcia kogoś ( przynajmniej ja to tak zrozumiałem).

W obecnej sytuacji obaj z Brożkiem by się jeszcze na boisku przydali na sezon lub choćby pół. Brak zmiennika dla Ondraszka i wydaje mi się, że Brożek 35-letni jednak jest nadal zdecydowanie lepszy technicznie i bardziej bramkostrzelny niż Ondraszek.

czaro 21.07.2018 13:14

Brożek zakończył karierę w Wiśle na skutek decyzji Carillo. Głowacki tak naprawdę zakończył ją pół roku wcześniej - z tych samych powodów.

Moim zdaniem - nawet jeśli nie na boisku, to w szatni i na treningach Brożek by się przydał. Pod warunkiem, że zgodziłby się na wynagrodzenie adekwatne do obecnych możliwości: swoich i Wisły. Mówiłem to w czerwcu i jestem tego samego zdania dziś.

ashkeczup 21.07.2018 13:29

A ja uważam, że to dobrze, że już ich w szatnie nie ma. Stolarczyk i Sobolewski trenerem Brożka? Poza tym wartość Pawła, jaką dawał na boisku od dłuższego czasu była bardzo wątpliwa. Osobiście dużo bardziej żałuje Veleza

wolfy 21.07.2018 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1510049)
Brożek zakończył karierę w Wiśle na skutek decyzji Carillo. Głowacki tak naprawdę zakończył ją pół roku wcześniej - z tych samych powodów.

Moim zdaniem - nawet jeśli nie na boisku, to w szatni i na treningach Brożek by się przydał. Pod warunkiem, że zgodziłby się na wynagrodzenie adekwatne do obecnych możliwości: swoich i Wisły. Mówiłem to w czerwcu i jestem tego samego zdania dziś.

Głowacki zakończył karierę również przez kontuzje. Pytanie czy Paweł ma jeszcze zdrowie do piłki.
Zatrudnienie Carillo to był strzał w kolano, nie taki trener w tym akurat momencie.

Lao 21.07.2018 20:45

Nie rozumiem po co Pawłowi Wisła, na R22 miał zakończenie najpiękniejsze z możliwych.
Co do polityki transferowej mówi się o 2 transferach (spd i N) wydaje mi się, że przy odejściu Haliego dostaniemy jeszcze jakiegoś SP a przy odejściu Zorana jakiś dwóch zawodników (SO + ktoś)

wiertar 21.07.2018 20:47

A czemu halilovic miał by odejść?

Lao 21.07.2018 20:56

Bo jest jednym z zawodników którzy mają jakąś "wartość" w tym zespole i jeśli pojawi się oferta to pewnie odejdzie

wiertar 21.07.2018 21:00

Aha xD tak myślałem że właśnie o to co chodzi...

Dejze spokój panie

kacpaw91 21.07.2018 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1509994)
Ostatnio krążą plotki jakoby Korczyk chcial odejść z Wisły. Ktos cos wie? Dziwne na pewno że go nie zgłosili do ligi.

Na wypożyczenie czy definitywnie?

wolfy 21.07.2018 23:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lao (Post 1510159)
Bo jest jednym z zawodników którzy mają jakąś "wartość" w tym zespole i jeśli pojawi się oferta to pewnie odejdzie

Aktualnie nie ma żadnej wartości, nic nie pokazał. Podobnie jak Wojtkowski. Jedynym piłkarzem na którego aktualnie może się ktoś skusić jest Arsenić.

Arkadiusz.Czerepach 22.07.2018 10:09

Jak to nic ?

a parkowanie prostopadłe na ograniczonej przestrzeni ?
a dbałość o estetyczny wizerunek fizis ?

czy nawet nie sięgają tak daleko w przeszłość (zeszły przecież tydzień) , to nie sposób nie docenić pomysłowego sposóbu zabezpieczenia fryzury podczas trudów spotkania z Arką

Arked 22.07.2018 15:49

Czytam, że nasza strategia rozwoju to promowanie młodych graczy i inwestowanie w talenty. Brzmi fantastycznie ale pojawia się jednak pewien problem. Czy klub, który szkoli młodzież na żenującym poziomie i absolutnie nie stać go na sprowadzanie młodych talentów może przyjąć taką strategię? Jeśli wykreślimy z równania słowo "talent" to pewnie tak...

serek.c2 22.07.2018 15:55

Szkolimy młodzież na żenującym poziomie? Wiesz w ogóle jak rozwija się Akademia?

silver03 22.07.2018 16:16

Nie wie, ocenia po stanie młodzieży w pierwszej drużynie Wisły. A jak się rozwija Akademia? Z chęcią posłucham, bo szczerze powiedziawszy nie orientuje się zbytnio, podobnie jak kolega Arked ;)

Arked 22.07.2018 16:24

Tak, chętnie się dowiem. Jeśli jestem w błędzie to świetnie. Jeśli rzeczywiście akademia się tak wspaniale rozwija to bardzo się cieszę ale jeśli to jakieś świeże sprawy to efekty takiego rozwoju przyjdą za 10-15 lat.

kacpaw91 22.07.2018 16:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1510260)
Szkolimy młodzież na żenującym poziomie? Wiesz w ogóle jak rozwija się Akademia?

Wychowankowie Wisły (poza Mączyńskim i Stolarskim termin bardziej UEFA niż klasyczni wychowankowie) jeszcze kopiący w piłkę. Czy tak wygląda żałosne szkolenie? Kto może się pochwalić czymś lepszym poza Lechem Poznań, Legią Warszawa, Zagłębiem Lubin, Jagiellonią Białystok czy może ostatnio Pogonią Szczecin (od której skubnęliśmy dyrektora sportowego na trenera)? Jeżeli to jest żałośnie...

1996

Paweł Stolarski* (Lechia Gdańsk)
Adam Buksa (Pogoń Szczecin)

1994

Alan Uryga (Wisła Płock)

1993

Michał Nalepa (Lechia Gdańsk)

1992

Michał Chrapek (Śląsk Wrocław)

1991

Mateusz Mak (Piast Gliwice)
Michał Mak (Lechia Gdańsk)

1988

Patryk Małecki (Wisła Kraków)
Łukasz Burliga (Jagiellonia Białystok)

1987

Krzysztof Mączyński* (Legia Warszawa)

1986

Adam Kokoszka (-)

1983

Paweł Brożek (legenda)
Piotr Brożek (zakończył karierę kilka lat temu, ale był solidnym ligowcem)
Adrian Mrowiec (-)

Z obecnej kadry Jakub Bartosz jeszcze może będzie solidnym ligowcem, ale za wcześnie aby za takiego go jeszcze uznać. Solidnym ligowcem miał szansę być Michał Czekaj, ale kwestie zdrowotne mu nigdy nie pozwoliły się rozwinąć. Żeby coś było z młodych, to często trzeba im w wieku 17-19 lat po prostu dać szanse gry gdzieś na seniorskim poziomie...

Skawa Wadowice 22.07.2018 16:44

z tego co obserwowałem ostatniego czasu to rocznik 2003 akademii nieźle sobie radzi. Rowny rywal dla escoli. Raz oni raz my ich. Jeśli zaskoczy z nich jeden lub dwóch grajków to i tak dopiero za 3 lata pewnie.

Zyczyłbym sobie co roku 2 piłkarzy z akademii. Idzie wszystko w dobrym kierunku, ale to jest wieloletni okres oczekiwania.

Arked 22.07.2018 17:20

Ok, ok. Ale umówmy się, że porównywanie się do innych polskich klubów to raczej kiepski wzorzec.

Że wyprodukowaliśmy kilku solidnych ligowców to ja wiem. Na solidnych ligowcach jednak pieniędzy nie zarobimy.

Brożki, Małecki itp. to nie produkt naszej akademii tylko polityki kupowania młodych talentów z całej Polski, którą jak najbardziej popieram ale po pierwsze zaniechaliśmy tego już dawno, a po drugie na wznowienie takiej polityki nas nie stać. W tym momencie nie mamy szans na tym rynku z Legią, Lechem czy Zagłębiem.

kacpaw91 22.07.2018 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1510281)
Ok, ok. Ale umówmy się, że porównywanie się do innych polskich klubów to raczej kiepski wzorzec.

Że wyprodukowaliśmy kilku solidnych ligowców to ja wiem. Na solidnych ligowcach jednak pieniędzy nie zarobimy.

Na etap ligowego średniaka, którym od lat jesteśmy w sam raz... Nie nazywajmy tego żenującym poziomem. Dinamem Zagrzeb nie jesteśmy i takiej szkółki nikt tu nie ma.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1510281)
Brożki, Małecki itp. to nie produkt naszej akademii tylko polityki kupowania młodych talentów z całej Polski, którą jak najbardziej popieram ale po pierwsze zaniechaliśmy tego już dawno, a po drugie na wznowienie takiej polityki nas nie stać. W tym momencie nie mamy szans na tym rynku z Legią, Lechem czy Zagłębiem.

O Wolskim nikt np. nie mówi, że trafił do Legii w wieku 16 lat. O innych "wychowankach Legii" też nie, o Puyolu w Barcelonie również. Małecki trafił do Wisły w wieku 12 lat. To nie efekt Akademii, ale powyżsi piłkarze to sukcesy akademii ich klubów?

Jeżeli weźmiemy absolutnych wychowanków tylko pod uwagę to bijemy i Legię i Lecha...

Arked 23.07.2018 11:06

To są już kwestie techniczne. Z praktycznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy zawodnik jest wychowany w klubie czy sprowadzony w wieku juniora. Chodzi o to aby zapewnić dopływ młodych talentów do pierwszego zespołu. Jeśli klub chce opierać na tym swoją przyszłość to musi on być naprawdę spory. Jestem po prostu sceptyczny do takiego pomysłu na Wisłę bo nie moim zdaniem tych talentów zwyczajnie nie będziemy mieć skąd brać. A chyba jasne jest, że wystawianie kogo popadnie w składzie tylko dlatego, że jest młody nie ma żadnego sensu ze sportowego punktu widzenia.

sevenheaven 23.07.2018 13:36

policzcie sobie średnią wieku albo zobaczcie na nasz skład wyjściowy z arką i całe to "odłmadzanie składu można bujdą nazwać
Górnik w zeszłej kolejce miał średnią wieku 20,7 lat !! najstarszym zawodnikiem kapitanem był Koj który ma 25 lat !! to się nazywa wprowadzaie młodych na których można zarobić, a nie to co my robimy, granie kaleką Boguskim , do końca życia itp

Lao 23.07.2018 13:40

Dobra, a teraz spójrz na średnią wieku naszej ławki, Górnik miał taką średnią bo co starszy odpoczywa na LE u nas ławka (czyli każdy wchodzący) średnia również niewiele ponad 20 a nawet jak wrócą Hali czy Zoran to ta średnia wiele większa nie będzie

Adrio 23.07.2018 17:30

Nie mówili, że będziemy grac samymi juniorami under 18 tylko, że będziemy mieszać doświadczenie z młodością. A jak byśmy mieli grac tylko juniorami to popatrz na wynik w poprzednim sezonie z CLJ i przełóż to na ekstraklasę.

s1mone 23.07.2018 20:30

My mamy bardzo młodą kadrę z bardzo zawyżającym średnią Wasylem i ciut mniej Boguskim. Reszta poniżej 30 roku życia. Większość kadry pierwszej drużyny pomiędzy 22 a 27 rokiem życia. Nie ma co narzekać.

Górnik znowu ciśnie po bandzie w drugą stronę i wątpię, aby kolejny raz udało im się wykręcić taki sezon. Raczej się będą bili o byt, bo taki Kurzawa, który w pojedynkę swoimi SFG zrobił im z 15-20 punktów trafia się bardzo rzadko.

funkykoval 23.07.2018 22:53

Co do Górnika to ciekaw jestem jak sie okaże, że w tym sezonie bez Wieteski i Kurzawy, za to z kolejnymi młodymi w kadrze będą walczyć o spadek to nie będzie kolejnego odwrotu od mitu stawianiana młodych i zdolnych Polaków.
Brosz podobną sytuację zaliczył już z Piastem, ciekawe czy w Górniku dadzą mu szansę wyciągnąć zespół z ewentualnego kryzysu.....

wolfy 24.07.2018 23:07

Notośmy już dostali premię za awans Legii do LM...

wiesniak842 24.07.2018 23:09

Spokojnie, za awans do grupy LE ponoc tez jest:D

obikenobi 24.07.2018 23:10

Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie sądził, że im się to uda. Może w LE, ale wątpię.

wolfy 24.07.2018 23:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1510553)
Spokojnie, za awans do grupy LE ponoc tez jest:D

A do Pucharu Polski? Bo na inne szansy nie widzę...

wiesniak842 24.07.2018 23:12

Niestety 0, slownie - zero.

roztropny 25.07.2018 07:30

Velez w Grecji,ostrzegałem żeby nie godzić się na rozwiązanie kontraktu.Szkoda,ze zarząd nie kierowal sie interesem klubu,tylko interesem pilkarza.Ostrożnie szacując straciliśmy 100.000-200.000 euro (myślę,że tyle odstepnego mogliśmy dostać gdyby nie rozwiązali kontraktu) Velez okazał się kanalią kłamiąc i wykorzystując rzekomo chorą córkę.Mam tylko nadzieję,że ta sytuacja coś nauczy zarząd.

Griszka30KR 25.07.2018 08:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez roztropny (Post 1510567)
Velez w Grecji,ostrzegałem żeby nie godzić się na rozwiązanie kontraktu.Szkoda,ze zarząd nie kierowal sie interesem klubu,tylko interesem pilkarza.Ostrożnie szacując straciliśmy 100.000-200.000 euro (myślę,że tyle odstepnego mogliśmy dostać gdyby nie rozwiązali kontraktu) Velez okazał się kanalią kłamiąc i wykorzystując rzekomo chorą córkę.Mam tylko nadzieję,że ta sytuacja coś nauczy zarząd.

Wiesz jak było na 100%?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:11.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl