![]() |
Cytat:
F. reprezentacyjna a coś tam jednak może. |
Cytat:
Informacja o nowym ,,supereuro'' pojawiła się w gazecie , która pisała swego czasu min. o Polakach łabędziożercach :D Biorąc pod uwagę , że próby zinstytucjonalizowania eurogrupy dokonywane przez Francuzów , zostały storpedowane z tego właśnie względu , żeby nie dokonywać dodatkowych podziałów , to pisanie o nowym euro dla wybranych krajów wydaje się być zupełną abstrakcją ;) |
@fan1906 : Zawsze można usprawiedliwić się ordynacją wyborczą do sejmu i koniecznością rządu koalicyjnego ;) co jeden z moich ulubieńców już zrobił :
http://www.youtube.com/watch?v=3IXaQ...eature=related |
Cytat:
|
Cytat:
POWIEDZ TO DZIADKOM którzy mówią nie ma jak to było za gierka... sie dobrze żyło....i taki uśmiech na twarzy... a teraz ja za to płace... qwa demagogia totalna.... możemy dalej udawać greka i żyć jak ten grek ale to do czasu.... Nie ma państwa opiekuńczego... kto sam o siebie nie zadba wcześniej zostanie wiadomo gdzie... |
Cytat:
|
Oficjalne wyniki
Komorowski 41,54 Kaczynski 36,46 Napieralski 13,68 |
Cytat:
Zalecam czytać mimo wszystko konstytucję. |
Cytat:
|
Cytat:
Czy nie tak to wygląda od rana? |
Mahazel, nic dodac nic ujac... Ale skoro takie rzeczy sa w mediach to... po co je ogladac?
|
W ramach ciekawostki, wyniki z Afganistanu, a konkretnie z głosowania żołnierzy to wygrana Kaczyńskiego 566 do 377.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Illargui pytala o ustawy wspierajace gospodarke i portfele ludzi. Bylo pisane wilokrotnie. Reforma progow podatkowych, obnizka skladki rentowej i zniesienie podatku spadkowego. Nawet min finansow PO Rostowski otwarcie przyznal ze zwlaszcza to pierwsze mialo wplyw na powstanie zielonej wyspy. A wszystkie trzy realnie przyczynily sie do zwiekszenia portfeli u wszystkich Polakow. Jesli ktos chce podjac na ten temat polemike to niech bedxie to osoba ktora normalnie otrzymuje pensje co miesiac. |
Tak źle i tak niedobrze. Mimo wszystko zrobię wszystko, żeby nie musieć wstydzić się za Kaczyńskiego jako mojego reprezentanta za granicą.
Komorowski popełnia teraz sporo wpadek (większość językowych, drobnych, humorystycznych). Jednak wydaje mi się, że jak wejdzie do pałacu (oby!) to wezmą się za niego goście od wystąpień publicznych i nie będzie takich wpadek na arenie międzynarodowej. Gdyby jednak Kaczyński wygrał, nie będzie żadnych "lekcji" wystąpień publicznych tylko wróci "stary Kaczor" i znów będzie wstyd się przyznać za granicą, że Kaczyński mówi niby w moim imieniu. |
Cytat:
Islandczycy maja lesbe za premiera słowacy mieli przez wiele lat Meciara, czesi antyeuropejskiego Klausa, hiszpanie lewackiego debila zapatero,o francuzach czy włochach nie bede wspominał bo przy ich klasie politycznej nasza jest naprawde wysokich lotów a bronek będzie takimi ciepłymi kluchami z tuskiem jako szefem |
Cytat:
Zagranica ma głębokim poważaniu Polskę i jej prezydenta, co pokazała wysoka frekwencja na pogrzebie Kaczyńskiego. |
Cytat:
Ktoś mówi, że chodzi o paraliż ? Nie drogi panie, nie chodzi o to, ile razy weto było zgłaszane, a ile razy zostało odrzucone. |
Cytat:
A żeby nie było że przesadzam, napisz mi proszę ( tylko uczciwie bez google )jak nazywa się prezydent DANII i co ostatnio powiedział, aaaaaaaaaaaa h u j za trudne,to Irlandii, albo napisz mi prosze jak nazywa sie prezydent Słowacji , z Karkowa bliżej . Też nie? Mogę tak wymieniać długo.To sobie wyobraź teraz że przy takim Duńczyku , to Ty jesteś tuzem spraw międzynarodowych bo wiesz wogule to jest Dania . Wniosek:W DUPIE MA NAS ZAGRANIACA , a wyboracza wciska taki kit bazujac na kompleksach polaczków. Biedne polaczki śmieją się z nich za granica, oj biedne. Straszne to jest, to rzeczywiście prawda, przekabacił Michnik nam młodzież, skoro otwartym tekstem młodzi ludzie takie brednie wypisują. |
Rozmawialem ostatnio przed pierwsza tura wyborow z moimi kolegami wlasnie na temat dlaczego tak zawziecie pra ku Komorowskiemu i tak kategorycznie odrzucaja Kaczynskiego.
Odpowiadali, Kaczynski bedzie niedobry bo bedzie popelnial wiele wpadek, nie ma wygladu, nie ma zony itp itd Gdy pytalem o jakie wpadki chodzi rodzilo sie zaklopotanie, a moze przekreci imie jakiegos pilkarza tak jak to robil jeko śp brat, a to ze polityka zagraniczna ucierpi i ze nas beda sle postzregac ogolnie bedzie straszna kicha i polska cofnie sie o 10 lat. Przerazenie zero konkretow tylko slowa propagandy powtarzane za GW i niektorymi dziennikarzami TVN Dlatego smiesza mnie slowa QUBASA ze Kaczynski nas skompromituje. Chyba niue czytales w prasie zagranicznej jak smiano sie z Komorowskiego po jego wypowiedziach o gazie lupkowym i naszym wystapieniu z NATO. Po takich wypowiedziach Kaczynski zostalby zrownany z ziemia. Myslmy troche sami a nie powtarzajmy utarte slogany ktore wbija nam od jakiegos czasu jedyna sluszna gazeta i tv |
Kolego weź 3 mocne wdechy bo widzę, że jakiś nadpobudliwy jesteś od rana. Na zdrowie Ci to na pewno nie wyjdzie.
Co ma fakt, że przeciętny Polak nie zna prezydenta Dani czy Słowacji? Umowę gazową podpisuje RZĄD, a nie prezydent. Tak w gwoli ścisłości. Zdanie moje jest takie, że prezydent w Polsce to głównie rola reprezentacyjna i z takowej o wiele lepiej wywiąże się Komorowski. A że idealny nie jest nie muszę chyba pisać. Ale skoro mamy teraz taki wybór to moim obowiązkiem jest pójść do wyborów i ochronienie kraju przed retoryką IV RP. Tak populistycznego programu (3 mln mieszkań, wzrost gospodarczy na który rząd PISU nie miał wpływu) dawno nie widziałem (poza Lepperem ;) więc nie chcę, żeby prezydent tak ludzi mamił. Jeśli ktoś ma choć elementarną wiedzę ekonomiczną zdaje sobie sprawę z faktu, że wyniki ekonomiczne widoczne są 3-5 lat po wprowadzeniu konkretnych zmian ustawodawczych. Innymi słowy, rząd wprowadza zmiany w gospodarce, a w wynikach gospodarczych (którymi się PIS chwalił) widoczne jest to dopiero po kilku latach. A największym błędem było to, że nie udało wykorzystać się tak znakomitej koniunktury na przeprowadzenie bardzo ważnych reform - zdrowia, emerytalnej. No ale przecież łatwiej "jechać na dobrych wynikach ekonomicznych" niż je spożytkować. Co by wyborcy powiedzieli... Uwierz mi, że nie jestem niewolnikiem Agory czy TVN'u. Wprost przeciwnie ;) Oglądam różne programy publicystyczne i wniosek jest oczywisty. NIE MA OBIEKTYWNYCH MEDIÓW. Zdaję sobie z tego sprawę i w ogóle nie traktuję mediów jako wyroczni. Ba, dla mnie 90% dziennikarzy to dyletanci i jeśli ktoś tylko na ich podstawie klaruje swoje poglądy to ja mu tylko współczuję :D P.S. Moim zdaniem za używanie na forum słowa "polaczek" powinien być ban. Jak sami do siebie szacunku nie mamy to jak możemy wymagać tego od innych? |
QBAS reformy zdrowotnej w Polsce sie przperowadzic nie da z jedengo podtsawowego powodu. Bo system zdrowotny jest tak rozlozony korupcja, i oplacaniem lekarzy przez firmy farmaceutyczne ze najlepszym rozwiazaniem byloby rozpizenie tego wsyztskiego w diably.
Dla przykladu: "PZH ma Zaklad Monitorowania i Analiz Stanu Zdrowia Ludnosci z obowiazkiem wspolpracy z organizacjami miedzynarodowymi takimi jak WHO, ktore tworza bazy danych ludnosci. Dlaczego wiec PZH nie dostarcza zadnych informacji o powiklaniach poszczepiennych i zgonach poszczepiennych do WHO? Z informacji w linku: http://www.who.int/immunization_moni...fileselect.cfm mozna sie dowiedziec ze polska posiada system rejestrowania powiklan poszczepiennych i zgonow poszczepiennych ale nigdy nie zglosila ani jednego przypadku rownoczesnie raportujac 98%-99% wyszczepienia dzici. Bez watpienia sa to calkowicie niewiarygodne informacje, bowiem sadzac z relacji prasowych o poszczepiennych zgonach dzieci, oraz z opinii forumowych, oraz nawet ze zwyklego rachunku prawdopodobienstwa nalezy szacowac ze w Polsce takich przypadkow sa tysiace. Dla przykladu: Szwecja w 2008 roku zglosila 1222 przypadki zgonow poszczepiennych, Norwegia 542, Finlandia 604, Niemcy 2273, Rosja 1006, Wielka Brytania 1872, Czechy 504, Rosja(!) 644 przypadki. A Polska? A Polska zglosila ... zero przypadkow zgonow poszczepiennych i powiklan poszczepiennych. Zaiste to wspaniale osiagniecie polskiej wakcynologii. Jest to fragment oswiadczenia przygotowanego przez wybitna neurobiolog, prof. dr hab. Marie Dorote Majewska, ktora dla Komisji Unii Europejskiej przygotowuje raport odnosnie szkodliwosci szczepien. To nie tylko to. Coraz wiecej lekarzy(!) poddaje w watpliwosc zasadnosc calej medycyny jaka dotychaczas znamy(!). Teraz mi powiedzcie - jesli jest takie kreowanie rzeczywistosci, istna demiurgizacja w dezinformacji spolecznej, jak mozna przeprowadzic jakiekolwiek reformy opieki zdrowotnej by bylo ****a mac lepiej? Cytat:
A tak na marginesie bardzo bym prosil przeciwnikow Kaczynskiego, o wyszczegolnienie mi wszystkich zarzutow wobec jego polityki zagranicznej, a przez co gospodarczej. Chchailbym zobaczyc co macie do powiedzenia. |
Cytat:
Cytat:
dlaczego mowisz o populizmie tylko jednej strony?? Cytat:
|
Cytat:
Jeśli chodzi o całą służbę zdrowia to system jest chory, a przyczynia się do tego święto, które ma miejsce co kilka lat. Nazywa się ono masowe oddłużanie... Po co więc oszczędzać i dbać o finanse skoro nas oddłużą. Problemem w naszej sytuacji nie jest niedofinansowanie służby zdrowia, ponieważ wydajemy podobną część PKB jak reszta krajów europejskich czy np. Japonia. Problemem jest zdecydowanie system, który jest nieszczelny i działa patologicznie w wielu przypadkach... Jak go zmienić? Akurat na służbie zdrowia nie znam się na tyle, żeby podejmować tak karkołomnie diagnozy. Na pewno potrzebna jest większa kontrola wydawanych środków. Wydaje się, że komercjalizacja jest jednym z rozwiązań, które mogłoby się do tego przyczynić, ale z całą pewnością nikt nie powie, że tak właśnie będzie na pewno. Szpitale działają często jak wiele firm państwowych - nieracjonalnie. |
Cytat:
|
St@chu, nie nie pilem nic. Sa to fakty poszukaj w internecie raportow dotyczacych zasadnosci leczenia tradycyjnego wielu chorob, wydawaloby sie nieuleczalnych podczas gdy medycyna naturalna daje mozliwosci wyleczenia ich(!). Udokumentowane przypadki - wystarczy poszukac.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego ze w tedy nasza sluzba zdrowia zmieni sie w taka jak amerykanska - co wcale nie jest powodem do zadowolenia, a wrecz przeciwnie ogromnego placzu. |
Cytat:
Jeszcze raz spytam co takiego sprawiło - jaka reforma rządu PiS - że mieliśmy taki wzrost gospodarczy? Bo mi się widzi, że to jednak spora zasługa ogólnej sytuacji regionu, a przy okazji reform planu Hausnera (niestety nie wprowadzonego w całości) i reform Belki. |
Cytat:
|
Cytat:
Komercjalizacja sprawi, że zostanie ograniczony pakiet świadczeń podstawowych? Że będzie trzeba płacić ubezpieczenia prywatne? Słuchasz populistycznych haseł i łykasz to jak dziecko. Wydaje mi się, że nie do końca orientujesz się w tym temacie. Nasz system to system obowiązkowych ubezpieczeń. System amerykański to system rezydualny. Zresztą unikat na skalę światową. |
Oczywiście, że jeśli służba zdrowia ma działać poprawnie to trzeba wszystko zaorać i od zera zbudować nowy system. Bo nie sztuką jest pakowanie pieniędzy (i trąbienie o tym wyborcom - z obu stron) do czegoś, co jest nieefektywne.
Najlepszym przykładem są nowe urządzenie np. do rezonansów. NFZ finansuje przykładowo 20 badań dziennie. Odbywają się one przez 5-6 godzin. A przez całą resztę dnia stoją one wolne zamiast na siebie zarabiać. Jaki problem w tym, żeby jeśli kogoś stać mógł za opłatą z nich skorzystać w tej "drugiej części dnia"? To jest tylko jeden z wielu przykładów jak nieefektywna jest nasza zdrowotna służba. Jako mawia klasyk: "trzeba mieć niezłe zdrowie, żeby w Polsce chorować" ;) |
Cytat:
|
Już odpowiadam shaggy.
Czym innym jest działanie w kryzysie globalnym, którego od dziesiątek lat nikt nie widział. Jeśli w tej sytuacji decyzje podejmowałby PIS, pompowałby w gospodarkę (jak wtedy zapewniał) i wyszlibyśmy na tym jak cała reszta Europy. Więc chłodna głowa Rostowskiego w tym wypadku zadziałała. Trzeba wspomnieć też o tym, że Polska była (i jest) w innej sytuacji niż cała reszta Europejskich krajów. Tak niski jak w Polsce udział eksportu nie jest najlepszy, ale w tej sytuacji bardzo pomogło to uchronić nas przed skutkami kryzysu. Przedsiębiorcy nie odczuli bowiem spadku popytu na ich produkty za granicą więc i bez paniki, zwolnień pracowniczych i wielkiego spadku dochodów się obeszło. Poza tym ekonomia to bardzo obszerna dziedzina wiedzy, bardzo skomplikowana i w dużej mierze nieprzewidywalna. Porządny ekonomista nigdy nie powie "za pół roku będzie tak i tak". Co najwyżej "wiele na to wskazuje, że wtedy będzie tak, i będzie to szło w tę stronę". Wszelkie próby uproszczeń są kłamliwe. A takowe niestety używane są podczas kampanii wyborczych i wystąpień polityków. No ale czemu się dziwić, jeśli spora część społeczeństwa nie potrafi korzystać świadomie z większości instrumentów finansowych. Od najprostszych (rachunki bankowe, kredyty) począwszy :) |
Cytat:
Czekam najpierw na odpowiedź na moje, a potem odpowiem na Twoje... Ilekroć rozmawiam ze zwolennikiem PiS to tak to właśnie wygląda... Byle tylko uciec od konkretów ze swojej strony. Ostatnio pytałem znajomego czemu głosuje na JK, a on na to że głosował kiedyś na Lecha... No to pytam czemu głosował na Lecha, a on na to, że dlatego, że głosuje na PiS więc i na Lecha, pytam więc czemu głosuje na PiS... I argumenty się skończyły... |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Tylko że koyoot, na którego post odpowiadałam mówił, iż okres boomu gospodarczego - lata 2005-2007, gdy rządził PiS zawdzięczamy ich polityce, co nie jest prawdą. Reforma progów podatkowych weszła w życie od 1 stycznia 2009 roku (wprowadzona przez PO), a np. obniżenie składki rentowej od 1 lipca 2007 roku ... Wzrost na poziomie ponad 6% wynikał w dużej mierze ze wstąpienia do UE, a tym samym: napływu inwestycji zagranicznych, uruchomienia funduszy strukturalnych z UE, wzrostu eksportu, obniżania stóp procentowych, co sprzyjało decyzjom inwestcyjnym polskich przedsiębiorstw, dodatkowo na świecie również panowała bardzo dobra koniunktura gospodarcza. |
A kto ci powiedzial ze za te obowiazkowe ubezpieczenia bedziesz mial opieke zdrowotna "full wypas" mozna powiedziec? Tym bardziej w momencie gdy Szpitale beda firmami komercyjnymi(!), a zarzadac nimi beda specjalisci biznesowi?
Cytat:
|
koyoot, obecnie szpitale które zarządzane są przez jak to nazwałeś "ludzi biznesu" są najlepszymi :) patrz szpital JPII w Krakowie. Jest nowoczesny, zadbany, a główny księgowy ma bardzo dużo do powiedzenia w wielu tematach. W końcu nie może być tak, że jednostka co roku generuje długi i co roku wyciąga rękę po pożyczkę, która sprowadza się do okradania całego społeczeństwa, bowiem nie zostanie zwrócona. Oczywiście wspomniany szpital jest specjalistyczny i trzeba mieć to na uwadze ale mechanizm działania jest taki sam.
Poza tym od zarządzania są specjaliści i oni powinni się tym zajmować. W każdej branży. Szefem ma być specjalista w dziedzinie zarządzania i powinien on mieć wokół siebie specjalistów - lekarzy. Jeśli bowiem lekarz bierze się za zarządzanie całym szpitalem, to jest to co widzimy obecnie. Zresztą nie ma co się dziwić, lekarze są od leczenia i tym się powinni zajmować. Tak jak do spółki euro 2012PL wzięto Herrę jako managera, a pracował on wcześniej bodaj w Orlenie.. On nie jest specjalistą od budowy dróg, piłki nożnej, ale zna się na sprawnym i efektywnym zarządzaniu projektami. |
St@chu jak sam dobrze wiesz przez 2 lata rzadow PIS-u bylo wiecej planow niz dzialan, podobnie bylo w dwuleciu rzadow PO. PiS m. in. zmniejszyl dlug publiczny, wzial sie za polityke prorodzinna.
Ale sednem sprawy nie jest to co zrobil bo ja nie uwazam ze Polska zielona wyspa to zasluga tylko i wylacznie PiSu, razi mnie tylko ze obecny rzad przypoisuje sobie obecna sytuacje gospodarcza swoim dzialaniom, ktorych nie bylo. A gdyby spelnil swe obietnice byloby jeszcze gorzej (szybkie nieprzygotowane wejscie do strefy euro). |
A nie zauważyłeś, że PIS robił to samo w czasie prosperity? :)
Ot, taka natura polityków. A że w Polsce klasa polityczna się dopiero formuje to jeszcze perfidniej brnie w takie populizmy. No ale jeśli nie mieliby odbiorców na takie głupie gadanie to nie robiliby tego. Zatem tak na prawdę średnio to świadczy nie tylko o nich, ale też o naszym społeczeństwie... |
Cytat:
Za PiS zmniejszył sie dług na skutek wzrostu, nie ma w tym żadnych zasług z ich strony. Wręcz przeciwnie, wzrosło rozdawnictwo publicznych pieniędzy. A zapowiedzi solidarnego państwa JK sugerują, że czeka nas dokładnie to samo. A polityka prorodzinna nie bez powodu nazywana jest często największym wrogiem rodziny... Jeśli chcemy mieć więcej dzieci to zróbmy przywileje dla kobiet na macierzyńskim, a nie rozdawajmy becikowego na prawo i lewo bo to idiotyzm i jak kogoś zachęci do dziecka to chyba tylko rodziny patologiczne... Realne zmniejszenie długu to np. reforma pomostówek, przed czym PiS bronił się rękami i nogami... Jeśli tak samo będzie z kolejnymi emeryturami specjalnymi to marna nasza przyszłość... A w dłuzyszm okresie możemy zostać jedyną czerwoną wyspą w Europie... I jesli chodzi o to za kogo byłoby gorzej to powiedz mi co by się stało gdyby spełnić prośby i nalegania PiS, żeby się zadłużać w kryzysie, jak się tylko da... Co by się wtedy stało? Nikt z was zwolenników tej partii tego nie widzi? Polska powinna być ukierunkowana w tym momencie na spełnianie kryteriów konwergencji. Dzięki temu nie zostaniemy jako jedni z nielicznych w tej części świata z niezrównoważonym budżetem. Główną rolę powinny tu odegrać reformy emerytur, dlatego pytam co JK z tym zrobi? Z mundurówkami, z emeryturami górniczymi, z resztą pomostówek, z KRUS itd. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:32. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl