Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Ogryzek 17.06.2018 20:45

Stawianie na młodych piłkarzy, dawanie im szans - to nie fanaberia, a szansa na rozwój Wisły. Liczę na to że nowy trener będzie dawał szanse młodym piłkarzom z CLJ.

Aalcman 17.06.2018 20:46

Zając też walił bramki, jak na zawołanie. Odpalili go w Koronie, w Sandecji, teraz będzie grał w Stomilu. W seniorskiej piłce bilans ma powalający: 35 meczów w E-klapie i 0 goli. W 1. lidze: 33 występy i 2 gole.
To, że ktoś wyróżnia się w piłce juniorskiej, nie znaczy, że będzie gwiazdą w seniorach.

A przy okazji, to w kadrze pierwszego zespołu są juniorzy, więc nie płacz tak.

Ogryzek 17.06.2018 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aalcman (Post 1505214)
Zając też walił bramki, jak na zawołanie. Odpalili go w Koronie, w Sandecji, teraz będzie grał w Stomilu. W seniorskiej piłce bilans ma powalający: 35 meczów w E-klapie i 0 goli. W 1. lidze: 33 występy i 2 gole.
To, że ktoś wyróżnia się w piłce juniorskiej, nie znaczy, że będzie gwiazdą w seniorach.

A przy okazji, to w kadrze pierwszego zespołu są juniorzy, więc nie płacz tak.

Świat nie kończy się na Zającu czy Urydze.

Stała śpiewka - bo Zającowi sie nie udało. Ale Chrapkowi sie udało. Jak któryś nie daje rady, to się z nim żegany i stawiamy na innych. Stały proces, a nie jednorazowy event.

A może temu chłopakowi się własnie uda?

Karherop 17.06.2018 20:57

Obecnie większość juniorów ma wakacje. Później skończyli rozgrywki CLJ U19
Z zespołem trenuje Broda (U17), dojdzie Chorążka (19) którego jednak musimy wypożyczyć.
Z zespołem zostanie max 4-6 juniorów z rocznika 2000, reszta wedle nowych przepisów i tak by nie pograła w CLJ.
Korczyk, Laskoś, Plewka, Świątko - regularnie trenują z pierwszym zespołem już od jesieni.

St Yabol 17.06.2018 21:09

A Świątko nie był wypożyczony do Katowic?

manson777 17.06.2018 21:18

Słomka

i 10 znaków

Qadou 17.06.2018 21:22

W wariancie super oszczędnościowym ja bym skład widział tak : Lis-Bartkowski,Arsenic,Velez,Sadlok - Suljic,Basha,Augustyniak,Halilovic,Imaz - Kolar. Ustawieniem 4-2-3-1 bo wydaję mi się że do takiego wrócimy. I oczywiście nie jestem pewien czy Augustyniak z nami podpisze wgl :D

Mike88 17.06.2018 21:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Qadou (Post 1505220)
W wariancie super oszczędnościowym ja bym skład widział tak : Lis-Bartkowski,Arsenic,Velez,Sadlok - Suljic,Basha,Augustyniak,Halilovic,Imaz - Kolar. Ustawieniem 4-2-3-1 bo wydaję mi się że do takiego wrócimy. I oczywiście nie jestem pewien czy Augustyniak z nami podpisze wgl :D

Trzeba tu jeszcze zmieścić Wojtkowskiego. Wolałbym jego zamiast Suljicia albo Bashe.

Aalcman 17.06.2018 21:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1505215)
Świat nie kończy się na Zającu czy Urydze.

Stała śpiewka - bo Zającowi sie nie udało. Ale Chrapkowi sie udało. Jak któryś nie daje rady, to się z nim żegany i stawiamy na innych. Stały proces, a nie jednorazowy event.

A może temu chłopakowi się własnie uda?

Nie, to nie jest stała śpiewka "bo Zającowi się nie udało", to jest przykład, że nawet największe talenty spośród juniorów, nie dają rady w piłce seniorskiej. Tak przy okazji, uważam, że Zającowi niedźwiedzią przysługę oddali właśnie kibice domagający się jego debiutu w 1. drużynie. Chłopak się ewidentnie spalił (oczywiście, osoba ówczesnego trenera nie pomagała zaistnieniu młodych). Chociaż jego dalsze losy pokazują, że jednak nie był tak super, jak ludzie myśleli. Poza tym, Zając to niejedyna gwiazda złotej drużyny, której nie wyszło.

Przykład Chrapka jest kompletnie od czapy, bo poza 1 minutą w 2010, na serio zaczął grać w E-klapie po ukończeniu 20 lat, więc porównywanie go z debiutem Kownackiego jest lekko nietrafione.

Karherop 17.06.2018 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mike88 (Post 1505221)
Trzeba tu jeszcze zmieścić Wojtkowskiego. Wolałbym jego zamiast Suljicia albo Bashe.

Suljic bedzie mial u nas pewny plac, to najlepszy asystent od kilku lat w lidze węgierskiej, wybrany co 11 sezonu przez instat mimo ze grał tylko jedna rundę. Carrillo zostawił po sobie perełkę..

A tak poza tym z braku laku warto odświeżyć Pietrzaka na defensywnym pomocniku. Małecki na pewno tez poczuje krew po przyjściu Stolara. Ondraska pewnie nie uda się odpalić i obstawiam, że po odejściu Carlitosa on będzie pierwszym wyborem Stolara. W koncu walczak z niego..

Tak czy siak paniki kadrowej nie ma, ale musimy sprowadzić 2 środkowych pomocników. Inaczej bedziemy przegrywać z każdym rywalem w tej strefie.

I też jestem zdania że wrocimy do 451

R33 17.06.2018 23:03

A tak w ogóle to chyba nie było oficjalnego info, że Basha przedłużony. Chyba, że mi umknęło?

Karherop 18.06.2018 05:53

Nie było, ale potwierdził to na tt Dukat oraz osoba z biura prasowego.

cancer 18.06.2018 06:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1505228)
Suljic bedzie mial u nas pewny plac, to najlepszy asystent od kilku lat w lidze węgierskiej, wybrany co 11 sezonu przez instat mimo ze grał tylko jedna rundę. Carrillo zostawił po sobie perełkę..

Gorzej jak będzie robił dobre piły, a nie będzie miał tego kto wykończyć sensownie. Liczb też wtedy nie porobi.

Charlie 18.06.2018 06:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cancer (Post 1505234)
Gorzej jak będzie robił dobre piły, a nie będzie miał tego kto wykończyć sensownie. Liczb też wtedy nie porobi.

Jeszcze gorzej jak projekt Wiślackiej Wisły będzie wymagał abonamentu na pierwszy skład dla Małeckiego i Boguskiego.

_ukoL 18.06.2018 07:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1505235)
Jeszcze gorzej jak projekt Wiślackiej Wisły będzie wymagał abonamentu na pierwszy skład dla Małeckiego i Boguskiego.

Wyobrażasz sobie pierwszą jedenastkę bez Kapitana? Boguski to jeden z bardziej kreatywnych zawodników w obecnej Wiśle.

tomasz_19 18.06.2018 08:35

dlatego właśnie boję się o ten sezon z kreatywnym Boguskim u sterów...

Karherop 18.06.2018 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cancer (Post 1505234)

Na moje oko mamy naprawdę wielu zawodników w ofensywie, w zasadzie poza Brozkiem nikt jeszcze z tych formacji nie odszedł.
Jak odejdzoe Carlitos to będzie pewnie kasa na rozsadne wzmocnienie, a jak nie to pozostaje liczyc że ktoś z maszych asiorów złapie formę. Poki co nawet nie wiemy czy Kolar z Balaniukiem potrafią strzelać na pustą.

Pepinho 19.06.2018 06:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1505467)
Na moje oko mamy naprawdę wielu zawodników w ofensywie, w zasadzie poza Brozkiem nikt jeszcze z tych formacji nie odszedł.
Jak odejdzoe Carlitos to będzie pewnie kasa na rozsadne wzmocnienie, a jak nie to pozostaje liczyc że ktoś z maszych asiorów złapie formę. Poki co nawet nie wiemy czy Kolar z Balaniukiem potrafią strzelać na pustą.

Będzie kasa na załatanie budżetu i spłatę długów, w tym wynagrodzeń byłych i obecnych pracowników tego klubu. Nowa wizja budowy drużyny vide w głównej mierze oparta na zawodnikach z naszego kraju nie jest zła o tyle jeżeli ma się środki na wyróżniających się zawodników z niższych lig czy Ekstraklasy. Zdaję się, że my tych pieniędzy nie mamy stąd wymiana sztabu trenerskiego i dyrektora.

Karherop 20.06.2018 12:39

Bartosz Wiktoruk na testach sportowych. 19 latek z druzyn juniorskich Villareal. Ciekawe jak będzie wyglądał na tle Plewki, Laskosia czy Śliwy. Skoro regularnie gra w kadrach mlodziezowych to może rokowac jakieś nadzieje.

Hives4 20.06.2018 13:02

Podobna droga do Wojtkowskiego, z tym, że Wojtkowski pokopał w Eklapie i był bliski gry w pierwszej drużynie RB.

Natomiast 18 letni Błażej Skórski przebywa na testach w... Miedzi Legnica. Nie wiadomo czy chodzi o przejście na stałe czy o wypożyczenie w celu ogrania. Dziwne, że nasz osiemnastolatek trafił na testy do beniaminka Eklapy. Przeważnie juniorzy trafiali do 3 ligi.

Edit: Skórski miałby zostać włączony w transfer: kasa + Skórski za Augustyniaka.

Karherop 20.06.2018 18:40

Gdzie Ty przeczytałeś że Skórski idzie w rozliczeniu za Augustyniaka?

Augustyniaka nie będzie w Wiśle. Stolarczyk to dzisiaj potwierdził.

Hives4 20.06.2018 19:47

Augustyniak przedłużył kontrakt z Miedzią, więc nie ma tematu.

Polegliśmy w walce o każdego wyróżniającego się piłkarza z 1 ligi.

krzysztofff 20.06.2018 21:08

z Augustaniaka to my zrezygnowalismy ,nie ma sensu placic pol banki za goscia ktora ma 24 lata i podobnego mozna znalezc za free

xanti1906 21.06.2018 02:44

A jest sens płacić pół bańki za gościa, który ma 21 lat, jest bramkarzem porównywalnym do Chorążki i brany był jako czwarty bramkarz? Przestałem się doszukiwać logiki w działaniach podejmowanych przez władze klubu.

arti 21.06.2018 05:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 1505615)
A jest sens płacić pół bańki za gościa, który ma 21 lat, jest bramkarzem porównywalnym do Chorążki i brany był jako czwarty bramkarz? Przestałem się doszukiwać logiki w działaniach podejmowanych przez władze klubu.

Był brany jako pierwszy bramkarz bo marzy nam się, że stanie się naszym Drągowskim, Skorupskim albo Sandomierskim. Pytanie czy ma na to potencjał i czy mamy trenera bramkarzy, który ten potencjał potrafi wydobyć.

Karherop 21.06.2018 05:54

Te 500 tys to zapewne w wiekszosci ekwiwalent za wyszkolenie.

Jak ma u nas być numerem 1 to się ten wybór obroni. Poczekajcie z ferowaniem wyroków.

brylant17 21.06.2018 06:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1505618)
Te 500 tys to zapewne w wiekszosci ekwiwalent za wyszkolenie.

Jak ma u nas być numerem 1 to się ten wybór obroni. Poczekajcie z ferowaniem wyroków.

Trzeba dodać,że te 500 tys zł zostało rozłożone w ratach

mr_kwolf 21.06.2018 07:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 1505615)

Po czym wnioskujesz?

tomasz_19 21.06.2018 07:49

jestem ciekaw co ten Wiktoruk pokaże, jeżeli jest na podobnym poziomie co Wojtkowski to brać !

Hives4 21.06.2018 09:12

Cytat:

Były już junior krakowskiej Wisły, Błażej Skórski, pozytywnie przeszedł testy sportowe w Miedzi Legnica i podpisał z tym klubem trzyletni kontrakt.

Hm, 18 letni junior bez występu w Wiśle (tylko juniorzy) trafia na 3 lata do beniaminka Eklapy. Jak tam odpali to będzie się działo na forum :D

Elendil 21.06.2018 10:02

też jestem ciekaw, czy my nie widzieliśmy w nim nic szczególnego, skoro puszczamy bez problemów. W sumie pierwszy raz o chłopaku słyszę.

serek.c2 21.06.2018 10:10

To nie był podstawowy piłkarz drużyny juniorów, w dodatku jest z rocznika 2000 - po zmianach w regulaminie rozgrywek CLJ zawodników z tego roku będzie mogło grać - jeśli mnie pamięć nie myli - chyba tylko czterech. Przypominam, że drużyny rezerw jeszcze nie mamy.

Karherop 21.06.2018 10:16

Chłopak by się u nas nie przebil. Grał ciągle na amatorskim kontrakcie. I zupełnie szczerze na jego pozycji mamy lepszych. A Miedź kiepsko wygląda z juniorami, więc pewnie szukają punktu zaczepienia. Przypuszczam że i tak go wypożycza.

mr_kwolf 21.06.2018 10:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1505640)
Chłopak by się u nas nie przebil. Grał ciągle na amatorskim kontrakcie. I zupełnie szczerze na jego pozycji mamy lepszych. A Miedź kiepsko wygląda z juniorami, więc pewnie szukają punktu zaczepienia. Przypuszczam że i tak go wypożycza.

Na wiosnę zdobyli w CLJ dokładnie tyle samo (23 w 13 meczach) punktów co my, spadli przez słabą jesień. Także byłbym ostrożny ze stwierdzeniem, że kiepsko to wygląda ;)

Karherop 21.06.2018 11:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1505645)
Na wiosnę zdobyli w CLJ dokładnie tyle samo (23 w 13 meczach) punktów co my, spadli przez słabą jesień. Także byłbym ostrożny ze stwierdzeniem, że kiepsko to wygląda ;)

Może faktycznie trochę przesadzilem, ale patrząc też na młodsze roczniki nie wyglada to tak różowo. Tak czy siak mamy na kogo stawiać z młodych w środku pola. Ta mamy jeszcze testowanego Wiktoruka.
Trzeba natomiast życzyć Skorskiemu powodzenia.

sevenheaven 21.06.2018 13:05

a my też dostaniemy ekwiwalent 500 tys za niego ? tak jak my zapłaciliśmy Lechowi ? czy na jakiej zasadzie to działą ?

Hives4 21.06.2018 13:23

Cytat:

a my też dostaniemy ekwiwalent 500 tys za niego ? tak jak my zapłaciliśmy Lechowi ? czy na jakiej zasadzie to działą ?

Liczy się wiek zawodnika, czas spędzony przez niego w klubie i poziom rozgrywkowy klubu, a także to czy otrzymał pisemną propozycję nowego kontraktu od starego klubu czy odchodzi do nowego klubu bez pisemnej propozycji nowego kontraktu od starego klubu.

Wisła dostanie za niego góra z kilkadziesiąt tysięcy złotych.

A te 500 tysięcy ekwiwalentu za Lisa to jakiś chory mit, który wszyscy powtarzają.

Cytat:

Wisła zapłaci za Mateusza Lisa w sumie około pół miliona złotych. To kwota na którą z jednej strony składa się ekwiwalent za wyszkolenie, a z drugiej suma transferowa, ustalona z Lechem Poznań. „Biała Gwiazda” nie będzie musiała jednak wydać wszystkich pieniędzy w jednej transzy. Opłata za transfer została bowiem rozłożona na raty.

To 500 tysięcy zawierało w sobie ekwiwalent, a nie samo w sobie było ekwiwalentem. Wisła zapłaciła za Lisa normalnie jak za każdy inny transfer gotówkowy. Nie przyszedł do nas za free + ekwiwalent tylko normalnie za kasę.

Karherop 21.06.2018 14:44

Mało znany fakt: dzięki Kuzbie trafili do Wisły Brlek, Halilovic, Arsenic i Kolar

pomeran 21.06.2018 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1505654)
Mało znany fakt: dzięki Kuzbie trafili do Wisły Brlek, Halilovic, Arsenic i Kolar

Czemu tak przeinaczasz historie ? Przeciez powszechnie wiadomo, że Brleka mamy dzięki wesołemu Tediemu <koniec ironii>

Kuźba odpowiada tez za Videmonta, crivellaro, ze Manuela i kilku innych ogórków. Dziwi mnie, że tak rozsądny kibic jak ty go promie takim wpisem. Gosc powinen odejść juz dawno. A za Brleka to odpowiadał Zdzichu

Karherop 21.06.2018 15:35

To nie są moje słowa, tylko Stupki, naszego byłego szefa miedzynarodowego skautingu, dzisiaj o tym rzucił temat

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl