Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Robert Maaskant byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7560)

ociec Ciemka 20.11.2011 19:49

Drużyna w I połowie ustawiona przez Moskala grała strasznie. W drugiej było ciut lepiej ale o ironio przegraliśmy. Dobry mecz Diaza i nie najgorszy Czekaja. Fatalnie Jovanović - tęskniłem do Lameya.
Cóż wychodzi na to, że nie Maskaant był przyczyną poprzednich 0-1

zgrybus 20.11.2011 19:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ociec Ciemka (Post 1193628)

tyle że to jest nadal zespół Maskanta :) w tyle czasu cudów się nie zrobi...

gigant 20.11.2011 19:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1193619)
Dlaczego jak przed meczem z Wisłą do Cracovii przychodzi nowy trener to nastepuje tam mobilizacja?
Dlaczego jak przed meczem z Wisłą do Śląska przychodzi Lenczyk to nastepuje tam mobilizacja?
Dlaczego nigdy nie ma mobilzacji w takim przypadku w Wisle?

Nieprawda. Przyszła bałkanska przybłeda za Dana i ogralismy greckich pasterzy.:foch:

wolfy 20.11.2011 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1193630)
Nieprawda. Przyszła bałkanska przybłeda za Dana i ogralismy greckich pasterzy.:foch:

I to w jakich okolicznościach!
:D

Forumowe mózgi są na razie w szoku, ale już pewnie myślą nad rozwiązaniem. Uprzedzając fakty - wyjdzie im zmiana trenera.

syryls 20.11.2011 19:57

Na szybko po tym meczu zmiany jakie nastąpiły za Maaskanta i za Moskala(jeden mecz za mało ale jednak mało szczegółowo)
Maaskant:
-gra defensywna
-wybicie w dal i czekanie co dalej
-gra na bitona
-brak mobilizacji
Moskal"
-gra zrównoważona defensywnie jak i ofensywnie
-gra krótko
-pressing napewno większy i lepszy niż w przypadku RM
-gra z klepy, pierwsza piłka
-potrafił zmobilizować w trakcie meczu
Podobne aspekty:
-brak mobilizacji u zawodników na początku
-słaba organizacja obronna, niestety

gigant 20.11.2011 20:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1193639)
Na szybko po tym meczu zmiany jakie nastąpiły za Maaskanta i za Moskala(jeden mecz za mało ale jednak mało szczegółowo)
Maaskant:
-gra defensywna
-wybicie w dal i czekanie co dalej
-gra na bitona
-brak mobilizacji
Moskal"
-gra zrównoważona defensywnie jak i ofensywnie
-gra krótko
-pressing napewno większy i lepszy niż w przypadku RM
-gra z klepy, pierwsza piłka
-potrafił zmobilizować w trakcie meczu
Podobne aspekty:
-brak mobilizacji u zawodników na początku
-słaba organizacja obronna, niestety

Zgoda, niezła gra w połowie meczu moze nie wystarczyć i jak widać nie wystarczyło. Jednym zdaniem za krótko.

gianbuffon 20.11.2011 20:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zgrybus (Post 1193609)
a jaki sens miało trzymanie go skoro graliśmy kichę i padlinę ?

No to przecież napisałem
Cytat:

Pierwotnie napisane przez gianbuffon (Post 1193607)
Jak widać zmiana trenera niczego nie zmieniła. A możliwe, że miała nawet negatywny wpływ na morale drużyny.

Zawodnicy popierali pracę Maaskanta. Wierzyli w niego. Świadczyć może o tym podbieganie do trenera po strzelonej bramce.
Ok, oni nie są decydentami i skoro zarząd uznał, że Maaskant nie jest w stanie poprawić naszej gry, to mieli prawo go zwolnić. Ale w dalszym ciągu nie rozumiem po co to robić na kilka kolejek przed końcem rundy i zastąpić go Moskalem.
Namieszali tym w głowach piłkarzom, a sam Moskal namieszał w systemie gry. Wiedział, że coś musi zmienić, ale nie miał żadnego pomysłu. Więc tego przesunę w lewo, tamten pójdzie do środka i może jakoś to będzie. I widzieliśmy dobrze jak było. Nunez i Garguła na skrzydle kompletnie bezradni. Brud klapa.
Sądzę, że Maaskant lepiej by to poukładał. Oczywiście dalej graliby słabo, ale lepiej niż po tych zmianach.

Baala 20.11.2011 20:12

Ja tam różnicy w grze nie widze. Jedyna taka, że Moskal w pierwszej połowie się skompromitował ustawieniem środka pomocy co pokazało że trenerem nigdy nie był i nie będzie. Jednak styl i gra taka jak za Maaskanta, bo jej się nie dało wyeliminować w tak krótkim czasie i nie zrobi tego zresztą Kaziu. Wniosek prosty czy to Kaziu czy Robert i tak byśmy z tym Górnikiem przegrali. Dlatego ja żałuje że Robert do końca rundy nie trenuje bo to on za ich grę powinien się wstydzić i w tej chwili to on powienin się wić jak piskorz przed kamerami tłumacząc się z kolejnej bezstylowej porażki.

westersyl 20.11.2011 20:15

Cytat:

Dzisiaj bez Maaskanta nasza Wisła grała pierwszą połowe jak stado przedszkolaków:
- złe ustawienie taktyczne
- źle dobrane pozycje
Popieram w 100% piłkarze porozrzucani na boisku kompletnie nie wiedzieli co mają grać. Moskal nie przeperowadzil rewolucji kadrowej ale przeprowadzil rewolucje na pozycjach, źle to świadczy o tenerze który tyle czasu spędził z tą drużyną.

Spodziewałem się, że dogramy to rundę "zbierając" długą piłkę grające na środkowego napastnika a w zimie dopiero zaczniemy coś zmieniać.

gigant 20.11.2011 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1193667)
Ja tam różnicy w grze nie widze. Jedyna taka, że Moskal w pierwszej połowie się skompromitował ustawieniem środka pomocy co pokazało że trenerem nigdy nie był i nie będzie. Jednak styl i gra taka jak za Maaskanta, bo jej się nie dało wyeliminować w tak krótkim czasie i nie zrobi tego zresztą Kaziu. Wniosek prosty czy to Kaziu czy Robert i tak byśmy z tym Górnikiem przegrali. Dlatego ja żałuje że Robert do końca rundy nie trenuje bo to on za ich grę powinien się wstydzić i w tej chwili to on powienin się wić jak piskorz przed kamerami tłumacząc się z kolejnej bezstylowej porażki.

Tak, juz to widzę i słyszę.
"Zrealizowalismy załozenia taktyczne i kontrolowalismy grę. Uraz Jaliensa skomplikował nam trochę sytuację ale bylismy zdecydowanie lepsi. Górnik nic nie grał a sędzia nie miał swojego dnia. Ogólnie wszystko zmierza ku dobremu"

Tak mniej więcej wyglądałoby to wicie się przed kamerami.

Dariook 20.11.2011 20:17

Cytat:

Drużyna w I połowie ustawiona przez Moskala grała strasznie. W drugiej było ciut lepiej ale o ironio przegraliśmy. Dobry mecz Diaza i nie najgorszy Czekaja. Fatalnie Jovanović - tęskniłem do Lameya.

Ty na poważnie z tym Diazem? Przecież tego pokraki nie da się oglądać.

Ta porażka dobitnie świadczy jak Maaskant zniszczył tą drużynę. Jeszcze wiele uronimy łez zanim Wisła się pozbiera.

My powinniśmy zgłosić drużynę do rozgrywek rugby. Tyle bezsensownych podań do tyłu powinno wystarczyć do przyłożenia.

bartus2278 20.11.2011 20:17

po pierwsze !!!!!!!!! Maskant by nic nie zmienił panowie.... bo on by uważał po raz enty że zagraliśmy jak Barcelona tyle że zabrakło szczęścia...

tyle mam do powiedzenia!

PS: Czekaj do pierwszej 11 zagra kilka takich meczy + nabierze doświadczenia i będzie dobry obrońca na lata !

ziz99 20.11.2011 20:18

Maaskant powinien być oceniany (zapewne wówczas zwalniany) dopiero po tej rundzie. Patrząc na dzisiejszą grę to dopiero teraz jest bajzel!

Prawdopodobnie dzisiaj przegraliśmy MP ...

cfa 20.11.2011 20:21

A ja myślę, że gdyby Robert wystawił Czekaja w dwóch ostatnich swoich meczach to by jeszcze pracował w Wiśle.

Wesoły Roger 20.11.2011 20:22

Cytat:

Racja. Na niekorzyść Moskala I połowa, ale na plus wyciągnięcie wniosków i w sumie poprawa gry w II połowie.

Jovanovic na prawą obronę się nie nadaje... Lepszy jest tam Lamey. A Jovanovicia spróbować na stopera do Czekaja. Bo Diaz regularnie ma kłopoty z trafianiem czysto w piłkę.

lazy 20.11.2011 20:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1193673)
Popieram w 100% piłkarze porozrzucani na boisku kompletnie nie wiedzieli co mają grać. Moskal nie przeperowadzil rewolucji kadrowej ale przeprowadzil rewolucje na pozycjach, źle to świadczy o tenerze który tyle czasu spędził z tą drużyną.

Spodziewałem się, że dogramy to rundę "zbierając" długą piłkę grające na środkowego napastnika a w zimie dopiero zaczniemy coś zmieniać.

Na dodatek Moskal miał sporo czasu od ostatniego spotkania by wymyślić tę pseudoorganizację gry w I połowie.

dynek.pl 20.11.2011 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1193575)
po dzisiejszym "meczu" można powiedzieć tylko jedno: Maaskant wróć

po dzisiejszym meczu można powiedzieć tylko jedno: Maaskant zostawił po sobie spaloną ziemię

willow 20.11.2011 20:27

Posprzątać ten gnój po Maaskancie będzie ciężko.
Trzeba go było zostawić do zimy, jak pisałem, a w międzyczasie szukać porządnego trenera.

Dziesiątki razy pisałem - drużynę buduję się od sztabu szkoleniowego.
A myśmy zamienili siekierkę na kijek. Taka prawda.
Tak rozp....nej drużyny to dawno nie widziałem. Zdziwię się, jak Maaskant znajdzie zatrudnienie w wyższej klasie rozgrywkowej, niż holenderska II liga.

Chyba, że wolfy z FraMatem kupią jakiś klub i go zatrudnią. Oni przecież tacy fachowcy, tak się znają na wszystkim. I chętnie zainwestują kilkadziesiąt milionów Euro, o co tak gardłują...

Najłatwiej szastać cudzymi pieniędzmi a potem opowiadać bzdury o podatkach na Cyprze, o których się nie ma zielonego pojęcia.

Martinus 20.11.2011 20:35

Boję się o niektórych Forumowiczów - czytając te posty można dojsc do wniosku, że Maaskant odpowiedzialny jest też za brak orła na koszulce reprezentacji, globalne ocieplenie i zamieszki w Egipcie...

willow 20.11.2011 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 1193714)
Boję się o niektórych Forumowiczów - czytając te posty można dojsc do wniosku, że Maaskant odpowiedzialny jest też za brak orła na koszulce reprezentacji, globalne ocieplenie i zamieszki w Egipcie...

Twoje obawy są nieuzasadnione.
Wystarczy, że jest odpowiedzialny za holenderską myśl szkoleniową, którą wdrożył w naszym klubie.

Kurz 20.11.2011 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1193716)
Twoje obawy są nieuzasadnione.
Wystarczy, że jest odpowiedzialny za holenderską myśl szkoleniową, którą wdrożył w naszym klubie.

Widzę że żyjesz w świecie mitów, nadal. No cóż... Dzisiaj po prostu było widać, że większość naszych piłkarzy to zawodnicy na podobnym poziomie do tych z Górnika i nie zmieni tego żadna myśl szkoleniowa.

Dariook 20.11.2011 21:25

Mimo porazki widać ze druzyna ma potencjał, tylko trzeba konkretnego fachowca który to poukłada.
Z całym szacunkiem dla Moskala, ale od Maaskanta to wiele sie nie rózni. Raz w plecy, raz wygrana, taka bedzie jedo kariera.
Jednak dzieki niemu mogliśmy się przekonać w jakiej dupie był Maaskant, jaki z niego marny trener.
Kilka przetasowań zrobiło różnice. Nie chodzi mi o róznice w jakości bo takiej nie było tylko w pomysle na gre.

Własnie zwykła rotacją Moskal osiągnoł wyższy level niz Maaskant. Dzisaj mogliśmy się przekonać ze gra 7 defensywnymi zawodnikami była błedem. Ten idiotyzm tylko pogłebiał rozkład druzyny.
Brak wiary w umiejętności bloku defensywnyego stało sie jego obsesją. Skupienie sie na murowaniu i strach przed utratą bramki, spowodowało olbrzymie upośledzenie ofensywy.,
Dzisiaj było to doskonale widać.

willow 20.11.2011 21:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1193750)
Widzę że żyjesz w świecie mitów, nadal. No cóż... Dzisiaj po prostu było widać, że większość naszych piłkarzy to zawodnicy na podobnym poziomie do tych z Górnika i nie zmieni tego żadna myśl szkoleniowa.

Masz prawo do swojej oceny. Ja dzisiaj widziałem bajzel, dezorganizację, zero schematów i automatyki w grze. Każdy widzi, co chce widzieć.

Kurz 20.11.2011 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1193762)
Masz prawo do swojej oceny. Ja dzisiaj widziałem bajzel, dezorganizację, zero schematów i automatyki w grze. Każdy widzi, co chce widzieć.

Z diagnozami bywa tak, że jest ich czasami tyle ilu lekarzy je stawia... Ja widzę przeciętną drużynę z kilkoma niezłymi zawodnikami, z których obecnie większość nie gra. Żeby Wisła mogła awansować i do LM i zdobywać MP, brakuje nam co najmniej 8 kolejnych na takim poziomie. I tyle. Problem polega na tym, że ich tu tylu nigdy nie trafi... Zresztą chyba nie ma sensu się nad tym zastanawiać, bo za tydzień, w sytuacji, gdy przegramy ze Śląskiem, przepadnie właściwie szansa na Mistrzostwo i być może będziemy mieli większe problemy niż te rozważania.

Aldek 21.11.2011 09:49

Tyle się pisało,że zwolnienia Roberta nie ma sensu bo z takim składem bez kontuzjowanych zawodnikow cudów nie będzie z nowym trenerem i wczorajszy mecz potwierdził, szkoda Roberta bo z nim mogliśmy do zimy zachować szanse na mistrzostwo .

koniak 21.11.2011 10:41

Szkoda wspominać Maaskanta, bo z jego taktyką skończyłoby się jak na wiosnę 0-2 albo jeszcze gorzej.

qqq_b 21.11.2011 17:52

Moim zdaniem Maaskant to dobry trener. Ale bez Meliksona i Małeckiego Wisła nei istnnieje.

Piotson 21.11.2011 18:17

Jeszcze nie dawno co innego pisałeś o Maleckim.
Oj szybko sobie uświadomiliście, że Wisła nie może sobie pozwolić na odejście takich piłkarzy jak Patryk.

qqq_b 21.11.2011 18:27

Kiedy ma w końcu wrócić Melikson i Małecki?

RYBA 21.11.2011 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1193848)
Z diagnozami bywa tak, że jest ich czasami tyle ilu lekarzy je stawia... Ja widzę przeciętną drużynę z kilkoma niezłymi zawodnikami, z których obecnie większość nie gra. Żeby Wisła mogła awansować i do LM i zdobywać MP, brakuje nam co najmniej 8 kolejnych na takim poziomie. I tyle. Problem polega na tym, że ich tu tylu nigdy nie trafi... Zresztą chyba nie ma sensu się nad tym zastanawiać, bo za tydzień, w sytuacji, gdy przegramy ze Śląskiem, przepadnie właściwie szansa na Mistrzostwo i być może będziemy mieli większe problemy niż te rozważania.

Czy ja wiem czy tych 8 zawodników do zdobywania MP i dostania sie do LM nam tak faktycznie brakuje ? Patrząc na ławke innych zespołów naszej Ekstraklasy nie widze takiej która by się umywała do naszej. Pozatym weźmy pod uwage jedyne dwa trudne dwumecze rozgrywane w tym sezonie (pomijajać LE) z Litexem gdzie zagraliśmy mądrze na wyjeździe i FENOMENALNIE u siebie z drużyną która jak podkreślał każdy specjalista nie była słaba, dodajmy mecz u siebie z APOELEM który taktycznie był rozegrany perfekcyjnie. Problemem Maaskanta było tylko to że w Nikozji nastawił się na bronienie marnego jeden zero i to musiało sie skonczyć tak jak sie skonczyło. Wyciagajac z tego kolejny wniosek - Maaskant tak jak w pucharach z Litexem czy Apoelem chciał grać w lidze, no z całym szacunkiem dla Niego ale MY - WISŁA KRAKÓW nie możemy pozwolić sobie na bronienie sie i czekanie na kontry w meczu z Podbeskidziem czy parchami ! W Polsce mamy rządzić i dzielić na każdym boisku. Zaimponowała mi natomiast taktyka Moskala wczoraj w drugiej połowie, bo przez chwile była to Wisła jaką pamiętam z dawnych lat i fajnie sie tym było pocieszyc nawet przez 10 minut. Szkoda tylko że wynik był taki a nie inny..... Podsumowując - moim zdaniem materiał na zrobienie dobrej drużyny jest, potrzeba tylko odpowiedniego dyrygenta żeby to odpowiednio ze soba zestroił i żeby drużyna miała wreszcie jakiś styl....

allon 21.11.2011 21:44

I ja się zupełnie z tym zgadzam
Zawodników trzeba doprowadzić do właściwej formy - część naprawdę jest wysokiej klasy jak na polskie warunki tylko ,że są w katastrofalnej formie bądź kontuzjowani, nauczyć ich odpowiedniej taktyki schematów , część niestety (przy całej sympatii do nich jako ludzi) nadaje się do odstrzału żeby zrobić miejsce na nowych zawodników.

RYBA 21.11.2011 21:51

Dokładnie, pierwsze co powiedzieć do widzenia panu Jaliensowi ( a Kaziu znów uparcie wystawił go do pierwszej 11, po czym wchodzi przypadkowo Czekaj i gra mecz tak dobry o jakim Jaliens może tylko pomarzyć bo jeszcze sie mu taki nie przytrafił w Wiśle) Diaz przy całej sympoatii dla niego też do odstrzału co potwierdza już w kolejnym meczu, Paljić, którego zawsze broniłem ale ostatnio moje zdanie o nim wygląda mniej więcej tak - "z dużej chmury mały deszcz".

ypeeh 21.11.2011 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqq_b (Post 1194136)
Kiedy ma w końcu wrócić Melikson i Małecki?

Mały na mecz ze Śląskiem. A Melex, jak mu się znów zachce grać w piłkę u nas (no chyba, że ktoś wierzy w tajemniczą kontuzję stopy, z którą "raz lepiej raz gorzej").

A żeby nie uciekać od tematu - Maaskant może by nie przegrał tego meczu (a już na pewno by nie zmarnował I połowy na dziwne roszady), ale to oceny jego pracy ani trochę by nie poprawiło. Dobrze, że go nie ma - źle, że zmieniono go na łapu-capu.

Jazon 22.11.2011 09:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1193761)
Mimo porazki widać ze druzyna ma potencjał, tylko trzeba konkretnego fachowca który to poukłada.

Chłopie, gdzie ty tu widzisz potencjał? Ja widzę piłkarzy, którzy wcale nie są lepsi od tych, którzy grają w innych klubach ekstraklasy. Póki Melikson z Małeckim się kurują, nie mamy absolutnie żadnych atutów, nikogo kto zrobiłby różnicę, kto potrafiłby lepiej przyjąć, kiwnąć i uderzyć niż cała masa ekstraklasowych czy nawet 1-ligowych grajków.

Glova91 22.11.2011 10:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jazon (Post 1194341)
Chłopie, gdzie ty tu widzisz potencjał? Ja widzę piłkarzy, którzy wcale nie są lepsi od tych, którzy grają w innych klubach ekstraklasy. Póki Melikson z Małeckim się kurują, nie mamy absolutnie żadnych atutów, nikogo kto zrobiłby różnicę, kto potrafiłby lepiej przyjąć, kiwnąć i uderzyć niż cała masa ekstraklasowych czy nawet 1-ligowych grajków.

Zaraz dojdziemy do poziomu argumentacji, ze nie mamy zespolu nawet na poziomie 1 ligii :rotfl:
Ludzie tym skladem zdobylismy mistrzostwo, wiem ze wtedy inne zespokly graly gorzej, ale jednak.
Wiec nie pier... ze grozi nam spadek czy cos podobnego, wroca kontuzjowaniu i wszystko wroci do normy czyli 1-4 miejsce tym skladem....do tego dojdzie trener i bedzie dobrze.
Pare miesiecy temu 1/2 forum mowila ze to sklad na faze grupowa LM,a teraz na spadek:rotfl:

Dariook 22.11.2011 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jazon (Post 1194341)

Ja jednak uważam inaczej. Mamy w swoich szeregach dobrych piłkarzy.
Kluczem w naszej druzynie moze byc dostosowanie pozycji i optymalnej formacji. Tak zeby beszczelnie kazdego wykozystac.
Dobry trener to potrafi.

Byl pomysł na 4-3-3, szło wszystko w dobrym kierunku az do meczu ze Śląskiem.

Strach przed utrata gola, był tak wielki ze graliśmy 3 defensywnymi . To oznaczal najzwyklejsza dziurę . Mały, Kirm, Meleks, Iliev zaczeli sie normalnie gubic.

Nigdy nie grali tak głęboko , cofajac się po piłkę, gdy któryś ją już miał to szedł sam do konca. Dzięki takim indywidualnym akcjom zdobywalismy bramki. Pewne było to że jest Tam tylko Biton/Gienek wyłączeni z defensywy.

Szkoda ze Maaakant nawet nie spróbował czegos zmienić.
Tluklismy tak z każdym, dlatego tak wiele wynikow 0-1. Brama w plecy i robił się problem.

Diaz - nie nominalna, Nunez - nie nominalna, Paljic, Bunoza, Iliev, Maly tez . Sobol z Czarkiem sami sobie przeszkadzali.

Jazon 22.11.2011 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Glova91 (Post 1194343)
Zaraz dojdziemy do poziomu argumentacji, ze nie mamy zespolu nawet na poziomie 1 ligii :rotfl:
Ludzie tym skladem zdobylismy mistrzostwo, wiem ze wtedy inne zespokly graly gorzej, ale jednak.
Wiec nie pier... ze grozi nam spadek czy cos podobnego, wroca kontuzjowaniu i wszystko wroci do normy czyli 1-4 miejsce tym skladem....do tego dojdzie trener i bedzie dobrze.
Pare miesiecy temu 1/2 forum mowila ze to sklad na faze grupowa LM,a teraz na spadek:rotfl:

91 rocznik to już reforma edukacji no i widać braki w czytaniu ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem że grozi nam spadek. Twierdzę natomiast, że mamy w składzie piłkarzy jak na warunki polskie przeciętnych. O jakim zatem potencjale mamy mówić? Wymień mi jakiegoś piłkarza z naszego składu, a ja będę mógł wymienić kilku z polskiej ligi lepszych albo co najmniej tak samo dobrych (poza Meliksonem, Małeckim). To nie czasy z Kasperczaka i wczesnego Skorży, gdzie na większości pozycji mieliśmy jakąś "gwiazdę", która kopała ciut lepiej w piłę od zwykłego ligowca. W tamtym sezonie zlał nas 1-ligowiec w PP, a w tym sezonie jako beniaminek zrobił to ponownie, i to na Reymonta. Jak widzę, jak piłkę przyjmuje taki Chavez, Boguski czy Wilk, to nie widzę żadnej różnicy gdy porównuję to z przyjęciami grajków z właśnie Podbeskidzia, Widzewa czy ŁKSu - tym i tym odskakuje ona na 5 metrów. Jaka zatem różnica w jakości, gdzie jakaś ta wartość dodana na której możemy się wesprzeć? Potencjał musi się przecież z czegoś brać.
W najlepszym przypadku, przy dobrym trenerze będziemy wyglądać jak Śląsk. Bo oni piłkarzy też nie mają jakoś szczególnie lepszych, ale Orest ich poukładał i prezentują jakąś kulturę i taktykę - na naszą ligę starcza jak ulał. Ale już w Europie różne Rapidy będą nas lać, niestety.

willow 22.11.2011 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Glova91 (Post 1194343)

Prawda jak zwykle leży po środku.
Nic nie jest albo czarne, albo białe. Są jeszcze odcienie szarości.

Według mnie wielu forumowiczów popełnia poważny błąd myślowy, próbując szukać powodów obecnej sytuacji tylko w jednym miejscu. Piszą - trener dobry, tylko skład jest na I ligę. Inni - że skład na LM, tylko trener fatalny...
Tymczasem to, co się obecnie dzieje w naszym klubie, jest kompilacją wielu czynników i tak po trochu każdy ma rację.
Mieliśmy przeciętnego trenera, dalej mamy przeciętnego trenera. Obaj na tym samym poziomie.
Zawodników również mamy, jakich mamy - poza 2-3 wyjątkami. Nie są to orły na miarę LM, ale już Mistrzostwo Polski powinno być w zasięgu ich rąk.
Że nie wspomnę o zwycięstwach z drużynami pokroju PBB, Górnika czy koleżanek zza Błoń.
Czkawką odbija się fatalna polityka transferowa naszego klubu, dziwne, niezrozumiałe decyzje o wysprzedaniu hurtem całego bloku obronnego, brak długofalowej polityki, brak szkolenia młodzieży. Brak sensownego reinwestowania środków finansowych.
Do tego dochodzi rozchwianie emocjonalne naszego właściciela i niechęć miasta...

Czynników jest wiele i na prawdę nie można jednoznacznie powiedzieć, że winna jest tylko jedna ze stron.
Pisałem nie dawno, że Wisła jest kolosem na glinianych nogach i dalej podtrzymuje swoje zdanie.

Recepta na dziś? Ha... gdybym ją znał, wysłał bym swoje CV do Cupiała. Ale uważam, że w pierwszej kolejności powinniśmy skupić się na uratowaniu MP... jest jeszcze szansa, mizerna, ale jest. Dlatego na pierwszy ogień zatrudniłbym dobry, uznany sztab szkoleniowy, z udokumentowanymi sukcesami.
Nie można pisać, że klubu na to nie stać. Nie stać nas na brak takiego sztabu.
A od sztabu wszystko się zaczyna. I musi on mieć minimum te 3 lata czasu.
Ponadto uważam, że zatrudnienie dobrych szkoleniowców pozwoliłoby jednoznacznie ustalić, co się tak na prawdę dzieje. Jeśli oni mieli by kłopoty, to oznaczałoby, że faktycznie mamy zawodników na poziomie I ligi.
Pozostawienie obecnych szkoleniowców (również Bahra) uznam za sabotaż.

Następnie - w miarę posiadanych środków finansowych - zimowe transfery. Nie musi być ich dużo - tu zgadzam się z Valckx`em. Niech będą te dwa, ale jakościowo bardzo dobre. Na prawdę jest w tej drużynie potencjał. I mamy szanse na obronę MP...

A w międzyczasie? No cóż... z tego, co wiem, to na razie na rozbudowę infrastruktury nie ma kasy w klubie, a Cupiał niechętnie odda własne tereny pod ten cel. Tu może być pat. Ale zobaczymy. Na razie trzeba stanąć na głowie i obronić MP.

art 22.11.2011 12:53

@willow - rok temu wyciągnęliśmy MP z podobnej sytuacji i po roku jesteśmy praktycznie w takiej samej sytuacji. Troche lepszej, bo gramy w LE.

Lysy 22.11.2011 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1194348)
Ja jednak uważam inaczej. Mamy w swoich szeregach dobrych piłkarzy.
Kluczem w naszej druzynie moze byc dostosowanie pozycji i optymalnej formacji. Tak zeby beszczelnie kazdego wykozystac.
Dobry trener to potrafi.

Byl pomysł na 4-3-3, szło wszystko w dobrym kierunku az do meczu ze Śląskiem.

Pamięć zawodzi, bo po Śląsku był notabene Górnik, z którym przegraliśmy 0:2. W tym jakże "ofensywnym" ustawieniu przegrywaliśmy walkę o środek pola, bo Sobolewski sam nie dawał gady zdominować tego obszaru. Dopiero odważna decyzja Maaskanta i gra z 2 defensywnymi pomocnikami zaowocowała poprawą gry i wygranymi z Lechem, Cracovią czy Lechią Gdańsk.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl