Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2008/2009 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4560)

Krissu 28.06.2009 16:20

felipe - zgoda to wszystko co napisałeś. Ja tego nie neguję.

Problem jest w tym, że pieniądze nie grają - jakoś wątpię, że mityczny (magiczny?) skauting TW jest w stanie znaleźć na "już" następcę Murawskiego. W naszej lidze nie widzę takiego zawodnika.

Bałkańców pościągali za ciężkie pieniądze i teraz ci Bośniacy siedzą na lawie - nie ma żadnych podstaw do postawienia tezy, że w tym sezonie będzie inaczej.

Oczywiście omnipotentny nie jestem i NAWET JA mogę się mylić ;-)

flamengista 28.06.2009 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skttrbrain (Post 752749)
Muraś podpisał zimą kontrakt z Lechem po to, by klub na nim mógł zarobić.

A ja myślałem, że klub z nim podpisał wysoki kontrakt (ponoć i 250 tys. € rocznie), by zatrzymać swojego kluczowego zawodnika. I to było priorytetem.

Cytat:

Zachował się fair wobec Lecha
To fakt.

Cytat:

Murawski był chyba moim ulubionym zawodnikiem w teraźniejszym Lechu, jednym z najlepszych, ambitnym i walecznym, tak więc szkoda że go już w Lechu zabraknie.
Murawski odgrywał w Amice mniej więcej taką rolę, jak Sobolewski w Wiśle. Więc jego odejście to poważne osłabienie - chyba że na tą pozycję pozyskacie kogoś naprawdę solidnego.

Cytat:

Z drugiej strony, chłopak ma 28 lat, za rok, dwa ciężko byłoby uzyskać nawet połowę tej kwoty z transferu, a 3 mln ojro to naprawdę ładny pieniądz.
Wszystko to prawda, ale wy przecież mieliście budować klubową potęgę na skalę Polski, a nawet całej Europy Środkowej - a na razie się osłabiacie.

Cytat:

Dodatkowo Lecha ma grać systemem z tylko dwoma środkowymi pomocnikami, więc jest kogo wstawić na jego pozycję (liczę na Golika trochę..)
Liczyć to sobie zawsze możesz. Ale doradzam zerknąć na przykład Borysiuka z Legii. To wielki talent, w zeszłym sezonie nawet sobie pograł - ale na pewno nie był wyróżniającym się zawodnikiem. Golik jest za młody, by od razu wskoczyć do zespołu i być jego pierwszoplanową postacią.

Cytat:

Poza tym za 3 mln € da się sprowadzić kilku fajnych zawodników.
I to mnie najbardziej ciekawi. Czy w odróżnieniu od Legii i Wisły u was będzie reinwestycja środków.

Moim zdaniem poważnej reinwestycji nie będzie, i to nie tylko dlatego że Rutkowski będzie chciał na klubie zarobić. Po prostu spora część tej kwoty pójdzie na bieżące utrzymanie klubu. Koszty będą rosły, szczególnie płac.

Bo poważna reinwestycja to kupno Jodłowca i Majewskiego z Polonii.

felipe 28.06.2009 16:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 752780)
felipe - zgoda to wszystko co napisałeś. Ja tego nie neguję.

Problem jest w tym, że pieniądze nie grają - jakoś wątpię, że mityczny (magiczny?) skauting TW jest w stanie znaleźć na "już" następcę Murawskiego. W naszej lidze nie widzę takiego zawodnika.

Bałkańców pościągali za ciężkie pieniądze i teraz ci Bośniacy siedzą na lawie - nie ma żadnych podstaw do postawienia tezy, że w tym sezonie będzie inaczej.

Oczywiście omnipotentny nie jestem i NAWET JA mogę się mylić ;-)

Z miarodajną oceną tego transferu poczekajmy do końca okienka.

Jestem bowiem pewien, że znalezienie conajmniej równie dobrego środkowego na teraz za 1-1,5 mln euro (a więc ideał - wymiana bez utraty "jakości" + potężny zastrzyk gotówki) nie jest rzeczą trudną. Zwłaszcza, że Muraś to przede wszystkim walczak (dobre porównanie kogoś wyżej z naszym Sobolem), piłkarsko natomiast zawodnik przeciętny. Pytanie tylko czy Lech wyda takie pieniądze... Albo inaczej - czy piłkarz o takiej wartości (klasie) bedzie chciał grać w jakiejś Polsce...

Pozdrawiam.

Krissu 28.06.2009 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 752789)
Albo inaczej - czy piłkarz o takiej wartości (klasie) bedzie chciał grać w jakiejś Polsce...

Otóż to...

GERO7 28.06.2009 17:33

3 mln euro jak za pomocnika na polskie warunki to duża kasa i mysle ze Lech zrobil dobrze , bo Murawski bo 2,3 latach przesiedzenia na lawce w Rosji lub na ajkis wypozyczeniach ,wroci pewnie do Poznania za pol-darmo :>

sq 28.06.2009 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 752783)
A ja myślałem, że klub z nim podpisał wysoki kontrakt (ponoć i 250 tys. € rocznie), by zatrzymać swojego kluczowego zawodnika. I to było priorytetem.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dyrektor Sportowy Lecha
Gdy podpisywaliśmy ostatnią umowę z Rafałem ustaliliśmy, że gdyby w przyszłości pojawiła się oferta z której sam zawodnik będzie chciał skorzystać i będzie ona także satysfakcjonująca dla klubu, to nie będziemy robili mu problemów z transferem. Nie da się jednak ukryć, że tą decyzję podejmujemy z bólem serca. Wiemy ile Rafał znaczył dla zespołu, ale nie chcieliśmy robić mu przeszkód w tym transferze. Spędził w Lechu trzy lata, zasze był wzorem profesjonalizmu zarówno na boisku jak i poza nim

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GERO7 (Post 752801)
3 mln euro jak za pomocnika na polskie warunki to duża kasa i mysle ze Lech zrobil dobrze , bo Murawski bo 2,3 latach przesiedzenia na lawce w Rosji lub na ajkis wypozyczeniach ,wroci pewnie do Poznania za pol-darmo :>

też tak uważam ;)
ci zza wschodniej granicy to szaleńcy w wydawaniu pieniedzy :) np. taki Janczyk...

jasnyGwint 28.06.2009 19:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skttrbrain (Post 752749)
Poza tym za 3 mln € da się sprowadzić kilku fajnych zawodników.

A sprowadzicie ? Pytam bo u nas to tak nie działa...

skttrbrain 28.06.2009 19:57

^^ się okaże.. Wtedy zobaczymy realnie, co to gadanie o budowie silnego klubu jest warte.

A Muraś ma jako jeden z nielicznych w lidze papiery na to, żeby grać w lepszych rozgrywkach.

Ogryzek 28.06.2009 20:08

Murawski to dobry piłkarz, ale za takie pieniądze warto było go sprzedać. Coś około 12 mln PLN a za to można z naszej ligi kupić kilku piłkarzy, przy tym wg mnie Lech tak wiele nie straci sportowo, bo i tak Zieliński chciał grać 4-4-2 i dla kogoś z 3 (Murawski, Bandrowski, Stilić) zabrakłoby miejsca w 11. Mają ponadto Injacai Golika. Te pieniądze śmiało można wydać od choćby na Glika, Stachowiaka (chcą mieć 2 bramkarzy), Chałasa itd

Nie trzeba kupować od razu żadnych Jodłowców, Majewskich czy innych za grube pieniądze. Wystarczy tak kilku w przedziale 1-2 mln PLN i zespół będzie mocniejszy niż z Murawskim.

A my - takie pieniądze możemy wziąć tylko za Brożka a jego rola w Wiśle w porównaniu do Murawskiego jest o wiele większa i zastąpić go o wiele trudniej i drożej.

Przykro to pisać - ale Lech zarobił wielką kasę za piłkarza którego "najtaniej" zastąpić.... tak jakbyśmy my sprzedali Juniora za 3 mln Euro....

Krissu 28.06.2009 20:26

Ogryzku:
- Nie porównuj poziomem Bandrowskiego z Murawskim. Nie ta para kaloszy.
- Widziałeś tego ich Golika? Jego grę?

Moim zdaniem będzie im cholernie ciężko Murawskiego zastąpić.

magowski 28.06.2009 20:29

Murawski to był ich Sobolewski. Mówicie ze Murawskiego łatwo zastąpić. Będzie cholernie ciężko. Tak jakbyście pisali ze Sobolewskiego z powodzeniem zastąpi Cantoro i nie będzie widać różnicy.

flamengista 28.06.2009 22:55

W sportowej niedzieli mówili o kwocie 2,5 miliona €. Czyli już spadło o 0,5 mln. Pewnie za rok dowiemy się, że Muraś poszedł za 1,5 mln.

0 22 28.06.2009 23:36

Z tym Majewskim to przesadziles. Jak Smoliński - czlowiek jedna runda. Ewentualnie dwie. Ostatni sezon to dramat, plus styl zycia jak Burhardt, wiec bez szans na poprawe.

P.S. Muras był tylko jeden. :)

martin_6 29.06.2009 00:00

Cytat:

Liczyć to sobie zawsze możesz. Ale doradzam zerknąć na przykład Borysiuka z Legii. To wielki talent, w zeszłym sezonie nawet sobie pograł - ale na pewno nie był wyróżniającym się zawodnikiem. Golik jest za młody, by od razu wskoczyć do zespołu i być jego pierwszoplanową postacią.
Masz rację. Gość ma dopiero 24 lata. Jeszcze z 2 lata powinien posiedzieć w ME, potem można by go wpuszczać na końcówki mniej ważnych meczów, a w wieku 30 lat powinien już być gotowy do gry w pierwszej jedenastce :D

John1906 29.06.2009 09:44

Mięciel w Legii
http://www.90minut.pl/news/95/news95...zem-Legii.html

zim zum 29.06.2009 10:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez John1906 (Post 753067)

kawał transferu. wzięli emeryta i będą na cuda liczyli. niech sobie przypomną jak śpiewali 8 lat temu "Manuela za Mięciela". Po tym czasie z pewnością nie jest lepszy.

emj10 29.06.2009 10:09

Zobaczymy na co stać Miętowego. Jak widać na zdjęciach nie zapomniał co to jest żel, więc może i w piłkę grać jeszcze potrafi. Na cuda nie liczę, ale jakby dołożył jakieś 10 goli...

Jip 29.06.2009 10:46

Co do Murawskiego i jego odejścia z Lecha Poznań. Na stronie transfery.eu oraz transfery.eurogol.pl widnieje kwota 4.6 mln E ! Jeżeli to prawda to myślę, że żaden klub w Polsce obecnie nie odrzucił by takiej oferty za swoją "gwiazdę".

sharkey 29.06.2009 11:05

Ja w sportowej niedzieli słyszałem o kwocie 2,5 mln euro

canarinhos 29.06.2009 11:06

wczoraj krzyczeli wszedzie ze 3 mln, a dzis juz ze 2,5. a jutro bedzie ze poszedl za 1 mln euro :-D

_ukoL 29.06.2009 11:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jip (Post 753097)
Co do Murawskiego i jego odejścia z Lecha Poznań. Na stronie transfery.eu oraz transfery.eurogol.pl widnieje kwota 4.6 mln E ! Jeżeli to prawda to myślę, że żaden klub w Polsce obecnie nie odrzucił by takiej oferty za swoją "gwiazdę".

Chyba by Ruscy musieli zwariować i być mocno pod wpływem by za Murawskiego płacić ponad 4.5 mln euro. :lol:

John1906 29.06.2009 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez canarinhos (Post 753111)
wczoraj krzyczeli wszedzie ze 3 mln, a dzis juz ze 2,5. a jutro bedzie ze poszedl za 1 mln euro :-D

jutro będzie 1 mln euro w pakiecie z Lewandowskim :D

canarinhos 29.06.2009 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 753114)
Chyba by Ruscy musieli zwariować i być mocno pod wpływem by za Murawskiego płacić ponad 4.5 mln euro. :lol:

a i tak Sobol jest lepszy :D

sharkey 29.06.2009 11:38

Cytat:

a i tak Sobol jest lepszy :D
Zawsze i wszędzie Sobol najlepszym będzie!!!!!!

AYALA 29.06.2009 11:59

jakoś o wielkich transferach u konkurencji nie słychac, widac że panuje ogólna recesja.Myśle ze to jest szansa dla młodych Polskich zawodników.Chciałbym widziec w składach naszych ligowych zespołów więcej takich Rybusów,Borysiuków,Małeckich czy Lewandowskich.
Oby tylko w pucharach nie było kompromitacji.

flamengista 29.06.2009 15:44

Przecież zawsze tak jest. Gorawski miał pójść za 2,5 mln €, a potem okazało się że poszedł za 1,6 mln, co i tak było astronomiczną kwotą za tego zawodnika.

2,5 mln € to i tak sporo za 27-letniego defensywnego pomocnika ze słabej ligi.

Neon 30.06.2009 07:55

Przegląd sportowy podaje dziś 3,2mln :-p http://sport.onet.pl/0,1248694,1999491,wiadomosc.html

kadziolek1906 30.06.2009 09:10

Cytat z gazety Futbol/lipiec:

,,Lech w ciągu trzech lat osiągnął dużo, ale powinien więcej. W ubiegłym roku straciliśmy szanse na mistrzostwo w trzech ostatnich kolejkach. W tym sezonie było tak samo- mówi Rutkowski."

Hehe chyba się mu coś pomyliło :]

flamengista 30.06.2009 12:14

Chciał powiedzieć: w tym sezonie będzie tak samo.

Wojtas 30.06.2009 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez magowski (Post 752883)
Murawski to był ich Sobolewski. Mówicie ze Murawskiego łatwo zastąpić. Będzie cholernie ciężko. Tak jakbyście pisali ze Sobolewskiego z powodzeniem zastąpi Cantoro i nie będzie widać różnicy.

Otóz to,kasa kasą ,ale jednak ten Murawski byl istotny dla Amiki,niby nie płaczą itd ale w gruncie rzeczy wiedzą ze stracili ważne ogniwo ,i to przed Pucharami.

tomaszek67 17.07.2009 14:53

Dyskusja kontynuowana jest w Ekstraklasa 2009/2010: http://wislakrakow.com/forum/showthr...5997&page=9000

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl