Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Charlie 10.05.2018 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1500783)
W sumie dobrze, ze Boguski zostaje bo jak widac jako rezerwowy moze byc bardzo pomocny w Wisle a na skrzydle i tak pewnie zagra Suljic a do tego sa jeszcze Wojtkowski (ktorego widzialbym za napastnikiem przy ustawieniu 4-2-3-1) i Halilovic.

Tyle, że Carillo jest raczej niechętny 4-2-3-1. Aczkolwiek jeśli odejdzie Carlitos to nie zdziwiłbym się, gdybyśmy zaczęli rundę jesienną Imazem na 9, a u jego boku Suljic i Wojo/Boguski.

sandomingo 10.05.2018 09:09

Ja tam się cieszę, że Boguski zostaje. Do końca będzie się za nim ciągnęła łatka dyżurnej ofiary ale na obecną sytuację Wisły jest to potrzebny zawodnik. Nie może być przypadkiem, że u wszystkich kolejnych trenerów gra.
Fizycznie zawsze jest dobrze przygotowany, 33 lata to jeszcze spokojnie następny sezon zagra.

funkykoval 10.05.2018 09:36

Ba jeszcze Boguś po odejściu Carlitosa strzeli w kolejnym sezonie 15 bramek i znów będziemy go przedłużać ;-)

!!IRIVER!! 10.05.2018 09:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1500790)
Przecież on się skompromitował, gdy informaował o Meresińskim

i o Stechercie... ale ludzie dalej liżą go po jajach.

funkykoval 10.05.2018 10:05

@!!IRIVER!!

Janekx89 ma niezłe informacje w kwestii transferów, czasami jednak wyciąga złe wnioski (posadzenie na ławie Boguskiego = brak chęci do przedłużania kontraktu) a inni łykają wszystko co powie jako prawdę objawioną.
u mnie chłopak ma minusa nie za meresia, ale za swoje głupie posty dot. Stecherta i najeżdżanie wówczas na TS, co spowodowało podział wśród kibiców Wisły ....

szczepans21 10.05.2018 11:23

To nie jest temat o Janek89.

Osobiście go lubię bo piszę co myśli, ma ciekawe informacje i jest milion razy lepszy od połowy pismaków.
Z Wiślakami na tt ma problem bo jak napiszę coś negatywnego to decyzjach /Zarzadzie to jest najazd hunów. Pomylił się ze Stechertem i Meresinsnkim ale kto się wtedy nie pomylił...w jednym lub w drugim przypadku.

Wróćmy do tematu - Na pewno musimy szukać pomocnika box-to-box bo Cywka odchodzi, Mitrović raczej nie zostanie i nawet jeśli zostanie będzie nam brakować i robi nam się dziura. Mały prosi się o sprzedaż wiec potrzebny szybki pomocnik na ławkę - wraca Bartosz (?)

Ciekawi mnie sytuacja w ataku, odchodzi Brożek, Carlitos pójdzie za hajs, Bałaniuk to chyba nie wypał ale zobaczymy po obozie letnim.

Hives4 10.05.2018 11:31

Janekx ma dobre źródła, ale czasami źle interpretuje fakty. Pewnie się dowiedział, że Boguś zostaje na ławce i pochopnie uznał, że to oznacza interwencję zarządu. U niego warto jedynie zwracać na nazwiska, które podaje, a opinie i inne rzeczy traktować z przymrużeniem oka.

Co do potencjalnych ruchów kadrowych to jeden z kibiców to sensownie rozpisał:
http://weszlo.com/Trybuna/wisla-krakow-przeglad-kadry/

Co do Mitrovicia to w wywiadzie pomeczowym przyznał, że toczą się rozmowy:

Cytat:

- Co z moim kontraktem? Zobaczymy za dziesięć dni. Na ten moment nie mogę nic więcej powiedzieć. Tylko tyle, że rozmawiamy - tajemniczo zakończył Mitrović.
Jak dla mnie to może zostać o ile nie zarabia dużo. Nie jako kluczowy gracz, a jako zawodnik do walki o skład. Pokazał wczoraj, że potrafi dobrze wystawić piłkę. No i ważne jest to, że chce grać dla trenera.

tofik 10.05.2018 11:52

Co się tyczy Carlitosa może nie spotka się to z aprobatą, ale uważam, że to jest odpowiedni moment by go sprzedać za jak największą kasę. Nie ma co go na siłę trzymać, byłby bez motywacji i na pewno by nie powtórzył gry z tego sezonu. Myślę, że na naszą korzyść jest to jak sobie radzą bramkostrzelni zawodnicy, którzy z ekstraklasy niedawno odeszli, Świerczok, Nikolic, Prijovic, Wilczek, Teodorczyk i pewnie jeszcze pominąłem kogoś. Także ci co niedawno wyjechali zrobili dobrą markę więc można te 3 bańki krzyczeć a może i więcej jakimś Turkom to i za 5 się opchnie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1500797)
Ja tam się cieszę, że Boguski zostaje. Do końca będzie się za nim ciągnęła łatka dyżurnej ofiary ale na obecną sytuację Wisły jest to potrzebny zawodnik. Nie może być przypadkiem, że u wszystkich kolejnych trenerów gra.
Fizycznie zawsze jest dobrze przygotowany, 33 lata to jeszcze spokojnie następny sezon zagra.

TO wynika z biedy kadrowej, a Boguski to sympatyczny człowiek , robi co mu trener karze więc się utrzymuje na powierzchni.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hives4 (Post 1500838)

Co do Mitrovicia to w wywiadzie pomeczowym przyznał, że toczą się rozmowy:

Jak dla mnie to może zostać o ile nie zarabia dużo. Nie jako kluczowy gracz, a jako zawodnik do walki o skład. Pokazał wczoraj, że potrafi dobrze wystawić piłkę. No i ważne jest to, że chce grać dla trenera.

Jak dużo kasy nie zarabia to może zostać, zresztą on na 99% zostanie wg mnie właśnie ze względu trenera, który jest jego fanem :) Nie jest to zawodnik pierwszej młodości, w cv ostatnio coraz gorsze kluby(oczywiście do momentu przyjścia do WIsły :)), więc niby kto go będzie chciał od nas podkupić, wątpię, by ktoś zaszalał i dał mu jakiś wielki kontrakt.

pepe72 10.05.2018 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1500848)
Co się tyczy Carlitosa może nie spotka się to z aprobatą, ale uważam, że to jest odpowiedni moment by go sprzedać za jak największą kasę. Nie ma co go na siłę trzymać, byłby bez motywacji i na pewno by nie powtórzył gry z tego sezonu ...

Ale to chyba jest dla wszystkich jasne, że chcemy Calitosa sprzedać, bo w grudniu będzie mógł podpisać z kim chce.
No, chyba, że faktycznie będziemy grać w pucharach i się dogadają z Carlitosem na kolejne dwa lata :rotfl:

czaro 10.05.2018 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczepans21 (Post 1500835)
Pomylił się ze Stechertem i Meresinsnkim ale kto się wtedy nie pomylił...w jednym lub w drugim przypadku.

ja i parę innych osób z forum

Arkadiusz.Czerepach 10.05.2018 16:58

między innymi ja

FraMat 10.05.2018 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1500903)
między innymi ja

Sampochwała najwyższą formą pochwały?

szym_ek 10.05.2018 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1500906)
Sampochwała najwyższą formą pochwały?

FraMat - ja Ci polecam taką opcje na tym forum jak ignoruj

korzystam - Czerep ignorowany i nie muszę czytać jego wypocin

piękna rzecz ;)

Wojtas 10.05.2018 19:30

Zmieniają sie trenerzy,zgody,pilkarze ,a Rafał ciagle ten sam:)

To fakt to taki typ czlowieka ,sumienny,nie podskakuje,zawsze pomoże,jest lubiany a dodatkowo jako pilkarz to przed kontuzją był super grajek ,szkoda ze prostak Borysiuk mu to tak zepsuł.I to jeszcze taki łącznik z tamtą Wisłą ktorej nikt nie mogł podskoczyć nawet do majtek,bo Glowa i Brozek to juz melodia przeszlosci.Szanujmy tego goscia,bo takich coraz mniej.

Hives4 10.05.2018 19:39

Cytat:

Szanujmy tego goscia,bo takich coraz mniej.

Nawet więcej, więcej takich gości już u nas nie ma i prędko nie będzie.

Nie po tym, ale po następnym sezonie (o ile żaden z nich nie odejdzie) zostaniemy z Sadlokiem, Bartkowskim i Wojtkowskim. O którym będzie można powiedzieć, że utożsamia się z Wisłą? Sadlok jest na najlepszej drodze do tego, być może Bartkowski jeśli utrzyma poziom sportowy i zostanie z nami na dłużej, Wojtkowski to raczej gracz na którym chcemy zarobić. Tyle. No chyba, że Bartosz jednak wskoczy na poziom solidnego ligowca. Ja się cieszę, że jeszcze przez rok Boguski będzie łącznikiem między starami czasami, a obecną kadrą. To była dobra decyzja zarządu.

domin_czyzyny 10.05.2018 19:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hives4 (Post 1500935)
Nawet więcej, więcej takich gości już u nas nie ma i prędko nie będzie.

Nie po tym, ale po następnym sezonie (o ile żaden z nich nie odejdzie) zostaniemy z Sadlokiem, Bartkowskim i Wojtkowskim. O którym będzie można powiedzieć, że utożsamia się z Wisłą? Sadlok jest na najlepszej drodze do tego, być może Bartkowski jeśli utrzyma poziom sportowy i zostanie z nami na dłużej, Wojtkowski to raczej gracz na którym chcemy zarobić. Tyle. No chyba, że Bartosz jednak wskoczy na poziom solidnego ligowca. Ja się cieszę, że jeszcze przez rok Boguski będzie łącznikiem między starami czasami, a obecną kadrą. To była dobra decyzja zarządu.

Amen - masz pełną racje.

Wojtas 10.05.2018 19:54

Otóz to.Mysle tak samo.Wisła to zawsze był Glowa ,Brozek ,Mały czy wlasnie Boguś.To byli ludzie ktorzy autentycznie walczyli za Wisłe.Zaden inny klub nie mial tak charakternych pilkarzy.
Tez sie ciesze ,ile razy widzę Bogusia mam te wspaniale sezony Mistrzowskie,fety ,puchary przed oczami i tamtą Wisłę.Wisłę ktorą chce sie pamietać.Niech gra u nas jak najdłuzej.

Karherop 10.05.2018 21:35

Opcja ignoruj i nie musisz czytac takich rzeczy. To nawet szkoda komentować.

LucjuszWielki 10.05.2018 21:48

Patryk troche mnie zawiódł, liczyłem, że być może zbliży się do Brożka czy Głowackiego, ale ... niestety, nie potrafił sportowo udowodnić, że zależy mu na tym klubie, a nie tylko na samym sobie.

Ze względów bardziej sentymentalnych ciesze sie, ze Boguski zostanie z nami na kolejny rok.

seba_109 10.05.2018 23:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1500933)
Zmieniają sie trenerzy,zgody,pilkarze ,a Rafał ciagle ten sam:)

To fakt to taki typ czlowieka ,sumienny,nie podskakuje,zawsze pomoże,jest lubiany a dodatkowo jako pilkarz to przed kontuzją był super grajek ,szkoda ze prostak Borysiuk mu to tak zepsuł.

O co chodzi z borysiukiem bo nie pamiętam? 🤔

Hives4 10.05.2018 23:25

Serio?... :O Boguski był czołową postacią Wisły, wręcz czarował techniką (serio) i zaczął być regularnie powoływany do kadry (stanęło na 6 występach i 3 bramkach) aż tu nagle bestialski faul Borysiuka rozwalił kolano Bogusia i ten wypadł na wiele miesięcy. Po powrocie miał jakiś uraz psychiczny, bo tak mu spadła forma, że schodził nawet w przerwie, a świadom złej gry nie rozmawiał nawet z dziennikarzami. Jak już wracał do formy to zderzył się z Małym na treningu i znowu się rozsypał wypadając na kolejne miesiące. Po powrocie już zawsze był cieniem zawodnika sprzed kontuzji, nie pozostał ślad po tamtej technice i dryblingu, jedynie czasami zmysł do kombinacyjnej gry i fart pod bramką. Gdyby nie Borysiuk to mógłby zrobić karierę w lepszej lidze i w reprezentacji, a tak stał się średnim ligowym grajkiem z przebłyskami i został z nami na lata. Ale grunt, że nastukał u nas ponad 300 meczów, ponad 60 bramek, jeszcze więcej asyst i świętował 3 mistrzostwa Polski :)
A Borysiuk to ch*j skończony:
Cytat:

Kibice Wisły do dziś mają ci za złe, że wyeliminowałeś na dłużej Rafała Boguskiego.
Do teraz czytam opinie, że od tamtej kontuzji do dziś się nie podniósł. No tak… Niezbyt dobrze się po tym czułem, ale naprawdę na boisku nie wyglądało to aż tak brutalnie i nawet pamiętam, że moi koledzy z Legii pobiegli do sędziego, żeby protestować. Ale stało się. Po meczu chciałem porozmawiać z Rafałem, ale schował się na zabiegach i poprosiłem któregoś kolegę, żeby przekazał mu moje przeprosiny. No, wtedy Rafał był w mocnym gazie. Był mocnym punktem Wisły i kadry Beenhakkera… Nie wracajmy do tego.
Zresztą... sam sobie zobacz jak szalał przed kontuzją:

https://youtu.be/oISWTJ3-7VM

Wojtas 11.05.2018 01:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hives4 (Post 1500968)
Serio?... :O Boguski był czołową postacią Wisły, wręcz czarował techniką (serio) i zaczął być regularnie powoływany do kadry (stanęło na 6 występach i 3 bramkach) aż tu nagle bestialski faul Borysiuka rozwalił kolano Bogusia i ten wypadł na wiele miesięcy. P

A warto dodać kto nie pamieta ,jaką Wisła toczyła walkę o jego powrót z GKS Bełchatów,z, ktorym to wraz z m.in Łukaszem Gargułą ,Rafał mogł zdobyć MP (byli bardzo blisko ,przegrali pod koniec z Zaglebiem Lubin).On był wtedy chyba tam w zyciowej formie.

tomasz_19 11.05.2018 08:58

Boguski czołową postacią Wisły ? Może 10 lat temu miał fajne momenty... Nie można słabej formy zwalać wyłącznie na kontuzję, bo nie po takich urazach piłkarze dochodzą do świetnej dyspozycji... Ktoś tu sobie chyba jaja robi bo inaczej tego nazwać nie można... raczej solidny ligowiec i to by było na tyle.

FraMat 11.05.2018 09:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hives4 (Post 1500968)

Zresztą... sam sobie zobacz jak szalał przed kontuzją:

serio?
Druga bramka w tym zestawieniu to gol niejakiego BoguCkiego.
;)

Karherop 11.05.2018 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1500983)
Boguski czołową postacią Wisły ? Może 10 lat temu miał fajne momenty... Nie można słabej formy zwalać wyłącznie na kontuzję, bo nie po takich urazach piłkarze dochodzą do świetnej dyspozycji... Ktoś tu sobie chyba jaja robi bo inaczej tego nazwać nie można... raczej solidny ligowiec i to by było na tyle.

Pierwszy skład mistrza Polski z dwoch lat nazywasz nazywasz grą na poziomie solidnego ligowca? Dobre.

W czasach gdy Boguski gral w kadrze miałby miejsce w 1 składzie w każdym klubie ekstraklasy.

Rafal stracił przez kontuzje 2 lata piłkarskiego życia. Głównie przez komplikacje i blokadę psychiczną. Jeden pilkarz wyjdzie z kontuzji, inny nie i sport też zna takie przypadki.

MaLk 11.05.2018 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1501015)
Rafal stracił przez kontuzje 2 lata piłkarskiego życia. Głównie przez komplikacje i blokadę psychiczną. Jeden pilkarz wyjdzie z kontuzji, inny nie i sport też zna takie przypadki.

Eduardo na ten przykład nie wyszedł, ale ile było ochów i achów jaki to piłkarz trafił do Legii ;)

czaro 11.05.2018 13:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1500983)

Długo się nie mógł odblokować, więc poszedł na wypożyczenie do Bełchatowa, tam zaliczył mega sezon. Wrócił do nas, chwilę się aklimatyzował i zaczynał grać coraz lepiej. A gdy już wskoczył na super poziom, to go połamali. Ja tak to zapamiętałem.

Karherop 11.05.2018 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1501025)
Długo się nie mógł odblokować, więc poszedł na wypożyczenie do Bełchatowa, tam zaliczył mega sezon. Wrócił do nas, chwilę się aklimatyzował i zaczynał grać coraz lepiej. A gdy już wskoczył na super poziom, to go połamali. Ja tak to zapamiętałem.

Długo się nie mogl odblokować?

Ja raczej znam wersje że przyszedł do nas z Łomży, potrenowal miesiąc i poszedł do Bełchatowa. Fakt że odpalił w wieku 23 lat.

funkykoval 11.05.2018 13:30

Zgadza się - Lenczyk wystawiał go na lewym skrzydle, a pamiętam jaki był problem ze skróceniem wypożyczenia po rundzie wiosennej (wypożyczony był na rok w styczniu 2007, było to drugie wypożyczenie).

kbr 11.05.2018 13:35

Mało kto pamięta, ale Rafał był bardzo niezadowolony z tego, że musiał do wrócić z Bełchatowa. Sytuacja miała miejsce w 2007 roku, kiedy my zajęliśmy feralne 8 miejsce, a GKS był wicemistrzem. Rafał myślał, że zmienia zespół na słabszy ;) Pamiętam wywiad dla DP, w którym czuć było lekkiego focha z tego powodu.

czaro 11.05.2018 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1501027)
Długo się nie mogl odblokować?

Ja raczej znam wersje że przyszedł do nas z Łomży, potrenowal miesiąc i poszedł do Bełchatowa. Fakt że odpalił w wieku 23 lat.

Sprawdziłem i wychodzi na to, że rundę. Ale runda to nie jest długo, masz rację, źle zapamiętałem. To długo może zapadło mi w pamięć dlatego, że długi czas minął od podpisania Boguskiego do momentu, gdy zaczął funkcjonować w Wiśle jako zawodnik pierwszego składu. Wypożyczaliśmy go przecież do Łomży i Bełchatowa, to drugie wypożyczenie przedłużaliśmy, a on sam nie chciał wracać.

szczepans21 11.05.2018 16:00

Panowie, z całym szacunkiem do wszystkich, dajcie spokój BOGUSKIEMU.
Dla mnie jest Wiślakiem z krwi, był tutaj gdy były fety mistrzowskie i był gdy 6 msc hajsu nie było.
Nie jest wybitny ale X trenerów stawiało na niego. Nigdy nie narzeka nie pluje nie kombinuje. Jest skromny.
Sam z niego szydziłem i śmiałem się ale ku*** dyskusję o nim mnie irytują.
Ma 300 meczów ok 50 bramek i 50 asyst.
Za rok go nie będzie ale osobiście mam ogromny szacunek teraz i tyle.
Dobrego weekendu.

Adasss 11.05.2018 16:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1501025)
Długo się nie mógł odblokować, ...

Boguski nie musiał się odblokować, tylko ktoś go musiał nauczyć gry w piłkę na ekstraklasowym poziomie.
Jak grał u nas w rezerwach, to potrafił zarówno zaskoczyć bardzo nieszablonowym zagraniem, jak i zrobić klopsa takiego, że nasi juniorzy by się pod ziemię ze wstydu zapadli. To był od początku talent, ale baaardzo nieoszlifowany.

szym_ek 11.05.2018 16:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1501042)
Boguski nie musiał się odblokować, tylko ktoś go musiał nauczyć gry w piłkę na ekstraklasowym poziomie.
Jak grał u nas w rezerwach, to potrafił zarówno zaskoczyć bardzo nieszablonowym zagraniem, jak i zrobić klopsa takiego, że nasi juniorzy by się pod ziemię ze wstydu zapadli. To był od początku talent, ale baaardzo nieoszlifowany.

Nawet bardzo nieoszlifowany
Pamiętam jak w któryms wywiadzie mówił że długo to on poprostu roznosił kolegów na podwórkach czy boiskach szkolnych. Do szkółki z trenerem poszedł jak miał 13-14 lat !!! w dzisiejszych czasach chyba nierealne, żeby zawodnik tak późno zaczynający treningi pod okiem wykwalifikowanych trenerów doszedł do Ekstraklapy.

czaro 11.05.2018 17:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szym_ek (Post 1501048)
Nawet bardzo nieoszlifowany
Pamiętam jak w któryms wywiadzie mówił że długo to on poprostu roznosił kolegów na podwórkach czy boiskach szkolnych. Do szkółki z trenerem poszedł jak miał 13-14 lat !!! w dzisiejszych czasach chyba nierealne, żeby zawodnik tak późno zaczynający treningi pod okiem wykwalifikowanych trenerów doszedł do Ekstraklapy.

A pamiętacie Gołosia? On jeszcze później zaczynał, a w wywiadach opowiadał, że się kiwał z psem w mieszkaniu, czy jakoś tak : )

Hives4 15.05.2018 13:26

Cytat:

Wisła Kraków poinformowała o podpisaniu nowego kontraktu z bramkarzem zespołu juniorów starszych, Kacprem Chorążką. Nowy kontrakt tego zawodnika obowiązywać będzie do 30 czerwca 2019 roku, a umowa zawiera klauzulę przedłużenia o dodatkowy rok.
Jestem szczerze zaskoczony, że Kacper zdecydował się na ten ruch. Czy Kurto i Zając go niczego nie nauczyli? Wisła nigdy nie postawiła na wychowanka w bramce (przez krótką chwilę Juszczyk). Albo dostanie szansę na wypożyczeniu do 1 ligi albo dostał informację, że będzie drugim bramkarzem (w miejsce Buchalika) albo zmarnował sobie kolejny rok kariery.

swiety37 15.05.2018 13:35

^^ Chyba niewiele miał do gadania.
Napisane jest, że Wisła aktywowała klauzulę.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...isla_32342342/

Hives4 15.05.2018 13:39

Faktycznie:
Wisła Kraków widząc dobre poczynania „Chorążego” zdecydowała się aktywować możliwość przedłużenia umowy o kolejne 12 miesięcy. Kontrakt wiąże więc Chorążkę do 30 czerwca 2019 roku, a umowa zawiera klauzulę przedłużenia o dodatkowy rok.
Nie wiedziałem, że w umowie można zawrzeć dwukrotną możliwość prolongowania o rok. No to powodzenia Kacper :D

sandomingo 15.05.2018 13:41

Póki co można stwierdzić, że dobrze prezentuje się w "Kulisach". Poza tym trudno powiedzieć...

Arkadiusz.Czerepach 20.05.2018 09:37

w sumie to nie wiem czy wrzucać do byłych pracowników klubu (w końcu łysy u nas robił) , czy do "właścicielskiego"
ale chyba jednak tutaj

https://www.przegladsportowy.pl/pilk...eblami/22wv5qj

wygląda na to że żydownie spotkał ten sam problem co nas od czasów Cupiała

ogólnie Pan Michał bez ogródek przedstawia polskie realia transferowe

nie ukrywam też że jego pomysł na ratowanie sytuacji znajduje jako interesujący

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:54.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl