![]() |
Po zgarniając pełną pule zgarnia również w bonusie pełną odpowiedzialność :) Pamietam jak konczylo AWS i SLD...Zobaczymy czy tym razem bedzie inaczej...szczerze watpie.
|
Motłoch zagłosował tak jak im migające okienko powiedziało. Te sondażowe notowania to tylko dla pewności, żeby komisje wiedziały w razie czego jak przekręcić ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeżeli Jarek będzie miał więcej niż 8% do Bronka to słabo to widzę.
Cieszy natomiast zwycięstwo prawicy w Małopolsce :) Chodź to tylko sondaże. Bronek już wchodzi w dupę lewicy. Jak Napieralski będzie bezstronny a zwycięży merytoryczna debata to prawica zwycięży. Mina Komorowskiego po wyświetleniu sondażu bezcenna :)Jeżeli Komorowski( a raczej ludzie od jego PR bo On to może sobie co najwyżej z Wałęsą podyskutować) poważnie mówił o tej lewicy to ja współczuję jego wyborcą. |
Sugeruję wstrzemięźliwość w ocenach - ja już kiedyś cieszyłem się ze zwycięstwa Wałęsy nad "Kwachem":D
Tak więc - wyniki poznamy jutro rano. |
Dobry wynik Napieralskiego to zasługa dobrego przedstawienia w mediach. Ludzie zobaczyli Uśmiechniętego, to pomyśleli, że fajny facet i można na niego zagłosować. Nie przypominam sobie też żeby zagłębił się w program i konkrety.
Przewaga Komorowskiego nad Kaczyńskim będzie mała i Jarosław ma dobry przyczółek na II turę. Widać, że zarówno Bronek, jak i Jarek od razu chcieli się przypodobać Grzesiowi i chcą jego głosów. I tak będzie też przez te dwa tygodnie. Kto zrobi to mniej subtelnie, narazi się na ataki z drugiej strony. Ziemkiewicz kiedyś mądrze napisał, że SLD jest jak prostytutka, z którą każdy chce się przespać, ale jeżeli ktoś to zrobi, będzie wyśmiany. Co do mojego kandydata - JKM, to wiedziałem, że będzie w pierwszej czwórce. Jest to dobry wynik, pomimo braku czasu antenowego. Co więcej, pokonał kontrkandydatów z dużo większym zapleczem politycznym i finansowym. Nie wydaje mi się jednak, by te wybory spowodowałyby większą aktywność idei konserwatywno liberalnych w mediach. Dalej będzie PO, PiS, SLD i PSL. Smutne jest też, jak łatwo sondażami można wpłynąć na głosy. Ludzie nie lubią być wśród przegranych, dlatego wolą pewniaków. Tak samo nie uważam za jakieś bardzo ważne obserwowanie frekwencji wyborczej. Pęd ku jak największej frekwencji powoduje nic innego jak degradację poziomu polityki. Oczywistym jest, że nie wszyscy interesują się polityką. Dlaczego więc wszyscy muszą głosować? Ktoś, kto nie interesuje się światem politycznym a zobaczy reklamę, w której Szyc czy inny Karolak mówi o tym, że niegłosowanie to tchórzostwo pójdzie na wybory i skreśli tego kandydata, o którym mówią w telewizji. Przypomina mi się tutaj sytuacja, gdy Napieralskiego wybrano na szefa SLD. Po konwencji, na której wybrano nowego prezesa partii, słupki w sondażach wzrosły o około 3 procent. Politolodzy powiedzieli otwarcie, że to zasługa dużego zainteresowania mediów. Kto wygra II turę? Wg mnie Kaczyński i to wcale nie ze względu na wyjazdy na wakacje. Ludzie mimo wszystko czują, że dawne KLD mające całą władzę nie wróży niczego dobrego. Tym bardziej, że PO ma tylko rok na wprowadzenie wszystkich reform. A w tak krótkim czasie bardzo łatwo o aferki. Co może znacząco wpłynąć na wyniki wyborów w 2011. |
Okazało się że wschodnia Polska zagłosowała na Kaczyńskiego...
Elektorat Napieralskiego zagłosuje raczej na Komorowskiego, część nie pójdzie, a minimalny procent zagłosuje na Kaczyńskiego) mając w pamięci konszachty PiSu z Samoobroną i z LPRem. Napieralski nie odważy się przy takim wyniku poprzeć Kaczyńskiego... |
Cytat:
Cytat:
|
I dwóch pajaców przeszło do drugiej tury. Bardzo szkoda Mikke , chłop miał dobre pomysły ale oczywiście telewizja pomogła wszystko zniweczyć.
|
Cytat:
Młot to jest to, o czym Ty mówisz. Gdy są reformy, jest niezadowolenie. Kowadło to natomiast ataki opozycji. Skoro ŚP. Lech Kaczyński był hamulcowym zmian, to czemu gdy macie swojego prezydenta nie przeprowadzacie reform? Dlatego PO może stracić dużo w oczach wyborców. |
Cytat:
Pewnie nie poszedłeś w ogóle do wyborów i pozwalasz sobie obrażać innych. Cytat:
|
Głos oddałem. I na pewno jestem wyżej od tych, którzy skreslali za ładny krawat ,czy za słupek poparcia w telewizyjnych sondażach.
|
Cytat:
Ciekawie przedstawia się podział Polski na wschód i zachód, Kaczyński zwyciężył w: Mazowieckim, Podlaskim, Lubelskim, Podkarpackim, Małopolskim, Świętokrzyskim, a Komorowski w pozostałych - Zachodnich (przynajmniej taj wynika z badań OBOPU podanych przed 10 minutami) Cytat:
Z przejściem elektoratu na 2 turę narazie ( o ile czegoś nie ominąłem skacząc na lini TVP-TVN-Polsat) jest tak że jedynie 2 kandydatów powiedziało wprost że głosuje konkretnie (reszta się wykręcała, że się zobaczy). Tych dwóch to właśnie K. Morawiecki i M.Jurek którzy udzielą poparcia Kaczyńskiemu. |
K... wa w TVN to zaraz Komorowski wygra w pierwszej turze tak poparcie rośnie :lol:
Przed drugą turą polecam poniższy wykres: http://z4.frix.pl/frix24/27851c79001...01991_2010.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
Przynajmniej od czasów podziału sceny między PO i PiS , który nastąpił w 2005 r . |
Cytat:
|
Cytat:
|
W polityce jak w życiu trzeba mieć szczęście ;)
Jeśli PO mają pecha - rekordowy deficyt a jeszcze się rok nie skończył to coś jest na rzeczy. Pomysły z obniżeniem składki na II Filar i przekazaniem reszty do ZUS'u, podwyżka VAT'u do 23% to raczej już nie kwestia pecha ;) |
Zobaczymy jutro jakie będą ostateczne wyniki, ale spodziewałem się że będzie łeb w łeb, a tu się szykuje na +/- 10% różnicy. W tym wypadku Jarkowi może być ciężko powalczyć, chyba że Bronek przyzna się że tak jak Jarek homosiem, albo popełni jakąś ogromną gafę.
Cytat:
|
A powiecie mi z jakiej paki głosują Ci, którzy mieszkają w Ameryce? Wyjechali sobie i grzeją swe szanowne 4 litery na słoneczku i, że niby Oni mają decydować o losie kraj u w, którym nie mieszkają ?!
|
Cytat:
Cytat:
W drugiej turze będzie tak samo. Antybliźniacy się ujawnią spośród wyborców lewicy. Wieś staciła Leppera i Pawlaka - zagłosuje na Kaczyńskiego. |
Cytat:
Dlatego uważam, że powinno się wpisać do konstytucji zasadę, że nie można uchwalać budżetu z deficytem, chyba, że zachodzą szczególne warunki. Rokroczne zadłużanie się jest krótkowzroczne i prowadzi do zniszczenia państwa. Jeżeli chcemy się rozwijać i żeby omijały nas turbulencje ekonomiczne, potrzebna jest wstrzemięźliwość w socjalu, minimalny aparat administracyjny i niskie podatki. |
Cytat:
Ja mam takie pytanie macie jakieś informacje o frekwencji??:-p http://z4.frix.pl/frix24/27851c79001...01991_2010.jpg Niby racja widać dużą różnicę, trzeba wziąć pod uwagę jednak fakt o kryzysie gospodarczym, przygotowania do Euro, tym głownie zajmowało się PO. Edit: Mimo wszystko jestem zaskoczony że Napieralski miał aż 14%, sądziłem, że tak z 11 może uciułać, ale nie więcej. |
Cytat:
|
39,69 do 37,68 dla Komorowskiego przy 15% zliczonych głosów.
Czyli chyba raczej bliżej exit polls niż sondaży dla TVN24 i Polsatu. |
Konferencja PKW,15 % komisji, zmiany!
Kom. - 39 Kacz - 37 Różnica minimalna. No i Pawlak juz dogonił Korwina. |
Wg. wyników z 15 % obwodowych komisji 39,69% Komorowski, 37,68% Kaczyński
Frekwencja 53% Ciekawe z jakich obwodowych komisji, choć w dotychczasowych wyborach o ile pamiętam zazwyczaj przewaga PO malała. Nie wiem czy kolejność napływania zweryfikowanych oficjalnych wyników jest losowa czy ustalona. Cóż, tak czy inaczej któraś z sądażowni się przejedzie na tych wyborach i to ostro. |
Cytat:
Co do drugiej tury nie zmieniam zdania i uważam że największe szanse ma(niestety) św Jarek. Bardzo ciekawą rzecz powiedział Zaręba chwilę temu...Że u Kaczyńskiego nie widać chęci wygrania za wszelką cenę.Ze swojej strony dodam że on już wygrał.Jarek to jest polityk który źle się czuje w funkcjach reprezentatywnych - Nigdy o nie nie zabiegał bo jego interesuje tylko realna władza(choćby w partii) a Prezydent takiej władzy nie ma - Stąd to jego kandydowanie było bardziej wymuszone tym co się stało niż chęcią bycia prezydentem Jarek wie że realna władza to jesień tego roku a w szczególności przyszły rok i on wg mnie nie ma żadnego ciśnienia na tą prezydenturę , natomiast osiągnął dziś już więcej niż się spodziewał.Prawie 40 procent przy frekwencji powyżej 50% to znakomity prognostyk przed kolejnymi wyborami tak samorządowymi jak i parlamentarnymi. Cytat:
Ja tu się nie doszukuje podtekstów bo tylko debil by specjalnie kombinował z wynikami wiedząc że za kilkanaście godzin wszystko się wyda - Sprawa jest chyba oczywista - czym innym jest dzwonić do kogoś, gdzie musisz raz zawierzyć że zagłosował, dwa że prawdę powiedział a czym innym jest być pod komisją gdzie pierwszy warunek cię nie dotyczy. |
Ciekawe z ktorych to obwodow te wyniki, wychodzi na to co zwykle, ze ludzie w sondazach wstydzą sie odpowiadac, ze głosowali na Jarka / PiS. Od kilku wyborow jest to samo, wiec to chyba nie przypadek.
|
Cytat:
Deficyt jaki generuje system emerytalny, służba zdrowia i pare innych sektorów jest nie do zrównoważenia... Wydaje mi się ponadto, że zanadto schłodziłoby to gospodarkę i mogłoby być pierwszym krokiem w stronę recesji. Powinniśmy na pewno obniżyć deficyt i dług publiczny, dlatego też rząd powinien zrobić wszystko aby jak najszybciej spełniać kryteria konwergencji. Nie chodzi nawet o wchodzenie do strefy euro, ale o samo spełnianie kryteriów. Na zasadzie podobnej jak Szwedzi, którzy owe kryteria spełniają, ale czekają z wejściem do strefy euro na odpowiedni moment, o ile taki nastąpi. Fakt też faktem, że gdyby rządził PiS w czasie kryzysu nasz deficyt byłby dziś w greckich rozmiarach i wcale nie byłoby tak wesoło. Być może rząd miał dużo szczęścia w tych kryzysowych działaniach, ale nie można mu odmówić, że zadziałał szalenie trafnie i skutecznie. |
W tych 15 % zawiera się minimalna liczba danych z obwodów w Warszawie , Krakowie i Łodzi. Z Krakowa i są dane z 2,5 % obwodów , z Warszawy z 1,7 % , a z Łodzi z żadnego.
Przewidywalnym było , że Jarosławowi wynik będzie rósł , a Bronisławowi spadał , ale raczej do stosunku 39-37 daleka droga ;) |
skad masz te informacje?
|
Mareq,
nie mów hop. W 2005 roku wyniki z niemal 18% (w I turze) KACZYŃSKI Lech Aleksander 829 829 32,69% TUSK Donald Franciszek 927 168 36,53% http://www.prezydent2005.pkw.gov.pl/...0.htm_PZT.html Wyniki z całości: Tusk 36,33% Kaczyński 33,10% Czyli Tuskowi leciutko spadło, a Kaczyńskiemu wzrosło. |
http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/index.htm
Można zobaczyć na tej mapce dane jak rozkładają się wyniki w poszczególnych powiatach(miastach na prawach powiatu) . W tej chwili w Krakowie wygrywa Kaczyński stosunkiem głosów 1493 do 1230 , ale tak jak pisałem jest to wynik z zaledwie 12 obwodów. Sędzia być może . Ale nie ma co ukrywać , że wyniki z dużych miast(szczególnie Warszawy i Łodzi ) będą grały na korzyść Komorowskiego ;) Ja się wciąż trzymam swojej przepowiadanej wersji 40 do 36 ;) Z drugiej strony(w opozycji do 3 największych miast) warto wspomnieć , że wpłynęło najmniej wyników(w skali kraju) z województw Małopolskiego , Podkarpackiego i Świętokrzyskiego .Potencjalniei tych w których to zapewne Kaczyński był lepszy. Np z takiego Małopolskiego są dane jedynie z 6,5 % obwodów , a z Wielkopolskiego z 18 % obwodów. |
Cytat:
|
Ja obstawiam różnicę 3 pkt proc.
I to będzie wynik dający wielką nadzieję. W zasadzie nawet 5 pkt proc. by mnie nie zmartwiło, a wręcz przeciwnie - nastawiło optymistycznie, tak jak 5 lat temu. Ludzie pomyślą wówczas, że Komor jest pewny zwycięstwa. I nie pójdą na niego głosować. I daj Bóg, aby tak było. :) |
Cytat:
Ja cię chrzanię - Korwin 2,27% :shock: Nie uwierzę jednak w przebicie 2% do oficjalnych wyników :D Proponuję zakłady - czy Jurek przekroczy 1%, oraz czy Lepper przegoni JK-M. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:07. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl