![]() |
Hm, przecież w koszykówce mamy przepis, ze na parkeicie musi być minimum 1 Polak w każdej drużynie? I jak to się ma wobec tego do wspominanych w tym temacie przepisów UE ?
Czemu w koszykówce się dało, a w piłce nożnej miałoby się nie dać ? Chyba, że czegoś nie zrozumiałem... |
Cytat:
Nigdy w życiu. Jeżeli chłop ma jakieś marzenia i chęci do ich realizacji to powinien wyjechać z Polski. Nigdy w życiu nie zagra w naprawde topowym klubie europejskim jeżeli wyjezie w wieku 25 lat. Nawet jak teraz posiedzi sezon na ławie to więcej z tego skorzysta niż tutaj grając cały czas. Tutaj nie ma się od kogo uczyć, nie ma przeciwko komu grać, a jak już to jest to max 6 meczy w sezonie. Na zachodzie, w dobrym klubie na każdym treningu będzie grał przeciw obrońcom, którzy są lepsi od tutejszych, z napastnikami, którzy sa lepsi od niego pod okiem trenera, który jest lepszy od tego, którego bedzie miał teraz. Czy sobie poradzi? Jeżeli sie nie zapije, przećpa, albo ruletka go nie wciągnie, a także jezeli będzie miał podejście do zawodu jak Gortat (siedział na trybunie, pracował i ciągle powtarzał, że na pewno dostanie szanse, trener ma racje, on nie jest gwiazda i musi pracować) to będzie świetny. A Matusiak to jest inna bajka. |
Cytat:
|
Lato odwołuje się po prostu do swojego twardego elektoratu - OZPNów i małych klubów.
Już teraz za wyciągnięcie z III ligi obiecującego zawodnika, który może się okazać totalnym niewypałem kluby rzucają kwoty 300-500 tys. złotych. Kasa zasila małe kluby, centralę i związki okręgowe, które pobierają prowizję od transferów. Więc zwiększenie limitu oznacza, że ceny wzrosną - a więc więcej kasy wpadnie. Proste. Szansa na pomysł jest, bo jest presja na wynik podczas Euro 2012 i media mogą łyknąć haczyk. Tylko że już widzę, jak Amika, Legia i Wisła łykają ten pomysł. Przecież już teraz w: - Amice jest: Stilic, Arboleda, Turina, Rengifo, Djurdevic - czyli już jest wypełniony limit (teraz po przyjściu Kasprzika mają większe pole manewru); - Legia: Mucha, Astiz, Choto, Roger, Chinyama - znowu wypełniony limit - ale odchodzi Roger, sytuacja podobna jak w Amice; - Wisła: Singlar, Marcelo, Diaz - stosunkowo najlepiej. Ale to się może wkrótce zmienić (Bozok? Carlinhos?) A mówimy o maksimum 5 obcokrajowcach - co w sytuacji kontuzji/kartek? Przecież już teraz obcokrajowcy stanowią minimum 50% kadry... |
A jeszcze zakładając że przyjdzie bramkarz zza granicy? Kicha nie?
Flamengista:Przecież Lech ma od ch*ja groma tych obcokrajowców. Chyba nie ma wątpliwości że to właśnie im zaszkodziło by to najbardziej. Wymieniłeś tylko tych z pierwszej 11, ale np jeśli by przegrywali na boisku beznadziejnie grałby powiedzmy Lewandowski albo Peszko. Potrzeba wprowadzić jakiegoś szybkiego piłkarza co by to rozruszał grę-Cueto. A tu dupa! Bo musi być 6 polaków. I trzeba Cueto wprowadzić np. za Rengifo który w danym meczu trzymał by ofensywną grę Lecha. |
Carlinhos (zakładając że przyjdzie) raczej nie będzie w tym samym momencie na boisku co Singlar więc nie ma się czym martwić.
|
Cytat:
Myślę, że nie mamy się czego obawiać. Mało prawodpodobne aby ten pomysł przeszedł, jest to niezgodne z prawem unijnym. Nie ma szans, żeby kluby na to przystały, przecież w żadnej z czołowym lig nie ma takiego wymogu. Polskie kluby żądają ogromnych pieniędzy sa średnich piłkarzy i dopóki to się nie zmieni, trzeba będzie brać obcokrajowców. Też nad tym ubolewam, bo nie chce doczekać momentu w którym na fecie nasi piłkarze nie będą umieli zaśpiewać żadnej z przyśpiewek. |
flamengiscie chodziło raczej o wyjściowy skład, ale też uważam że pomysł nie przejdzie.
|
Ja z innej beczki - kiedy mniej więcej można sie spodziewać terminarzu kolejek w sezonie 09/10 ?
|
Pewnie wtedy jak dojda, kto w tej lidze ma grać :D
|
Chinyama przeszedl operacje i wroci za ok. 2 miesiace, wobec czego rzeklbym, ze Legia jest mocno urypana.
Przynajmniej do momentu, az nie sciagna jakiegos napastnika, co w obecnej sytuacji wydaje sie absolutna koniecznoscia. U nas sytuacja podobna i gdyby cos przydarzylo sie Brozkowi, Wisla stanelaby w obliczu katastrofy. Dlatego poszukiwania sensownego snajpera powinny byc rownie intensywne i oby wreszcie owocne. |
Cytat:
Gdzies ktorys leśny dziadek w jakims wywaidzie mowil,ze baraz to moga zagrac nawet 3 dni przed startem sezonu ,ktory uwaga (tu powiedzial to z wielka duma,moze order orla bialego mu za to ??) :Liga wystartuje Planowo !! :lol: Nie wazne kto,wazne ze wystartuje :lol: |
Cytat:
Ale mowimy o 5 obcokrajowcazh w klubie czy wyjsciowej jedenastce? bo nie jestem na bierzaco. Ale z tym co napisales zgadzam sie co do slowa. PZPN chce wiecej zarobic na transferach i dla tego ten niedozeczny pomysl z limitem obcokrajowcow. Ja rozumiem ze chca zeby stawiac na naszych:> :> :> ale to zamiast podniesc poziom naszej ligi radykalnie obnizy poziom. Bo nie czarujmy sie w Polsce nie ma tak wielu dobrych grajkow zeby zasilic czolowe kluby z ekstraklasy. A co za tym idzie jak sie jakas perla znajdzie to takie kluby jak Wisla, Legia, Lech beda placic bajonskie sumy za transfery |
http://www.futbol.pl/artykul/56058.html
w szoku;O Jakby nie było, trenował w Arsenalu i jest drugim bramkarzem Szwedów |
Zagłębiłem się w tego Shaabana i trochę się niepokoję. Z jednej strony jest to jeden z niewielu piłkarzy, o których słyszałem, zanim przyszli do naszej ykstraklasy. Z drugiej jednak w ciągu ostatniego 1,5 roku zagrał w ok. 10 meczach, więc jego forma jest wielką niewiadomą. Co nie zmienia faktu, że nazwisko robi wrażenie :D
|
Cytat:
Nasza liga jest jedną z tych gdzie gra niewielu obcokrajowców (18.9% wszystkich zawodników). Dla porównania w lidze słowackiej stanowią oni 25%, a w rumuńskiej 34% (o lepszych ligach nawet nie wspomnę). Nijak to się ma do poziomu reprezentacji, natomiast korelacja między liczbą cudzoziemców a poziomem ligi jest wyraźnie dodatnia. Tak więc nie mam pojęcia skąd w PZPN takie poronione pomysły. |
Lech podaje swoją listę transferowych życzeń. Ale I-ligowcy chcą miliony...
Grzegorz Kasprzik i Tomasz Mikołajczak są już w Lechu Poznań. Reszta zależy od sprzedaży Semira Stilicia. Lecha interesują tacy piłkarze jak Chrapek, Sadlok, Chałas, Cetnarski, Jodłowiec, Słowak Zapotoka i Prejuce Nakoulma z Burkina Faso..... http://www.sport.pl/sport/1,65025,67...czen__Ale.html Oczywiście większość nazwisk nie jest zaskoczeniem. może z wyjątkiem Nakoulmy, który jak dla mnie nie jest piłkarzem nawet na ekstraklasę. Jezeli kwoty o, których jest mowa są prawdziwe to naprawdę trzeba brać tego Drozdowicza ,póki ma w miarę przywoitą cenę .Nie wydaje mi sie żeby był gorszy od Chrapka , który według Podbeskidzia jest wart... 1,5 miliona |
Cytat:
Hammarby dementuje tą informację. |
jednak jakieś ziarnko prawdy było :)
bramkarz jest ze Szwecji... Cytat:
|
No właśnie dziwiłem się, skąd taki dobry bramkarz w bądź co bądź przeciętnym zespole przeciętnej polskiej ligi.
Ivo Vazgec to jednak dwie klasy niżej, niż Rami Shaaban. |
Tak ogólnie patrząc na przymiarki polskich klubów, to zaczyna się ściąganie coraz lepszych graczy. Z Widzewem trenuje np. Bośniak Djurić, jedna z największych gwiazd tamtej ligi, zanosi się że do Legii wróci ktoś z dwójki Mięciel - Saganowski, Wisełka też nie próżnuje, Lech miał udane okienko w zeszłym sezonie, do Zagłębia Lubin przyjeżdża zdolny Chorwat Milenko Bosnjak. Śląsk też testuje ciekawych graczy.
Myślę, że jeszcze 3-4 lata i nasza liga zacznie się liczyć coraz bardziej w Europie i stanie się atrakcyjna dla wielu graczy z poza granic naszego kraju :D |
Cytat:
Powazne firmy i ludzie zaczeli bawic sie w futbol,i sa efekty. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Z tego co widzę to oni wszyscy (Rutkowski, Walter, Wojciechowski, Cacek, Krauze, wcześniej Klicki, Drzymała) nic się nie nauczyli na doświadczeniach i błędach Wisły, więc nie sądzę żeby ich "hobby" potrwało długo. Żeby się udało coś osiągnąć z klubem to w moim odczuciu potrzeba trzech rzeczy:
1. Bazy sportowej. Dwa boiska oświetlone i podgrzewane + 1 sztuczne pod balonem. Jedno z tych dwóch pierwszych z ok. 6000 krzesełek. Do tego budynek (siłownia, basen, odnowa biologiczna etc) i hotel. Takie coś myślę żeby się opłaciło, bogaczom zbudować na własny koszt, bo można to wynajmować drużynom na obozy szkoleniowe, można urządzać zawody etc. 2. Potrzeba szkółkę piłkarską z prawdziwego zdarzenia. Jesli klub by się nie zgodził na przejęcie tej już istniejącej to założyć nową. Młodziki trenowałyby w bazie szkoleniowej właściciela. 3. Sieć skautingu z prawdziwego zdarzenia. Lech coś próbował ale wyszło wielkie g. (jeden S. to trochę mało) Wtedy można się bawić w fubol. Ostatnia nadzieja w Solorzu. Niedawno zapowiadał że będą się koncentrować na wychowankach. Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
Gordian - a to jest inna kwestia że co nowy to zabiera się do tego od dupy strony - no ale u nas nikt nie myśli perspektywicznie.
|
No nie wiem... miejmy nadzieję, że tak będzie ale dobrze wszyscy wiemy że nie każdy ma tyle serca i cierpliwości do piłki co Pan Cupiał :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
powrót Antoniego Ptaka do ŁKS-u ? http://ekstraklasa.wp.pl/kat,53714,t...wiadomosc.html
|
Cytat:
tak czy siak i tak już spadli :rotfl: |
Nie wiem, czy tylko ja mam taki nawyk, ale jak zaczynam czytać artykuł i napotykam - informuje "Fakt" - automatycznie przerywam lekturę.
Jasne, że Przegląd Sportowy również jest mało wiarygodny, ale z "Faktem" może konkurować jedynie "Super Ekspres" :D Szkoda czasu. |
Cytat:
|
Jezeli ma wrocic Ptak to na miejscu kibiców ŁKS wywióżłbym pana Klejmana już dzisiaj na taczkach. A próby utrzymania klubu w Ekstraklasie bym sobie odpuścił, bo jak widać jest zależność: klub zleci to nie będzie miał "cud-sponsora" w postaci pana Ptaka. A jak beda grali w Ekstralidze to polski futbol zasczyci na nowi ten pan ktory W.Y.J.E.B.A.Ł już: ŁKS, Piotrcovie, Pogoń Szczecin, a przymierzał sie do Lechii Zielona Góra.
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do polityki nowych wlascicieli itd,czyli to o czym piszesz (profesjonalizacja ) ,madrze podsumowal to chyba Laporta:Real kupuje gwiazdy,My je wychowujemy . Zdecydowanie stoje za rozwiazeniem Katalończykow ,bo to jest nie tylko inwestycja ale i szeroko zakrojony plan na przyszlosc,takie cos zaczyna budowac tez Wenger w Arsenalu i fajnie by bylo jakby pomyslleli o tym ci ktorzy chcą dzis budowac zespoly na cos wiecej niz Liga Polska.Tylko Polacy chca miec wszytsko "na juz",zobaczymy czy ktos okaze sie byc cierpilwym. |
Cytat:
|
Cytat:
:) Pozdrawiam |
Nie wiem czy przypadkiem czy planowo :lol: ale jest.
|
Nawet w linii prostej ;)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl