Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

MatMario 08.03.2010 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 866301)
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...dionie_. html A po czym autor artykułu wnosi , że Wisła nie udźwignie kosztów, a Cracovia owszem, jeżeli klub od garbatej doli grając na Hutniku z Legia wypelnia stadion w astronomicznej liczbie 3ech tysiecy osób. Powołuje sie na OFICJALNE dane z EKSTRAKLASA SA i proszę o nie wypisywanie ze było miedzy 4 a 5 tylko drukarka się popsuła ;-) Jezeli ich stadion an 15.000 wypelni 5 a nasz na 35 wypelni 20(na meczach z Lechem, Legia czy pasami mozna liczyć na komplet) to pytam sie jakim cudem te wyliczenia autora?

Ja czytające ten artykuł odnosiłem wrażenie że czytam rozważanie z tego tematu przeredagowane przez redaktora gw. Szkoda że nie podał na jakiej podstawie to pisał. Ogólnie gw idzei tak po bandzie z debilizmem artykułów i materiałów o Wiśle że ręce opadają. Dziś w tym ich śmiesznym "magazynie piłkarskim" było mniej więcej tak, według jednej wersji to jest koniec Skorży, wylot w tym tygodniu, według innej będzei pracował dalej. HAHAHAHA

1q2 08.03.2010 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 866336)

Prawda jest taka, że Majcher kombinuje, ale owe 75 mln i tak miasto będzie musiało wyłożyć z własnej kieszeni. Nie ma cudów. Owszem, można kwotę zmniejszyć o jakieś 20 mln za sponsora, który zostanie uwzględniony w nazwie stadionu. Ale ciężko liczyć na więcej.

Coraz bardziej w to wątpię , tym bardziej żeby to się stało przed wyborami.
Może jestem paranoikiem ale wydaje mi się że z tym stadionem to będzie taki cyrk jakiego w tym mieście dawno nie było i nie przewiduje jakiegoś szybkiego happyendu. Inna sprawa że sam stadion mnie mniej martwi.
Zdecydowanie bardziej przeraża mnie to co się u nas w klubie dzieje, bo to wygląda tak jakby ludzie nim rządzący, położyli na nim totalną lache

rav 08.03.2010 23:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 866322)
Moze datego ze my wedlug zyczen Majchrowskiego na dzien dobry wykladamy kilkadziesiat mln, Cracovia zero po czym co roku placimy 1% od 500mln, a oni 1% od 250mln (koszty budowy).

Od 157 mln...

Oczywiście nie może być tak, że będziemy płacili za stadion tyle samo co Cracovia. Nasz jest większy i lepszy...

Jedyne rozsądne wyjście to założenie spółki miasta z Wisłą, która zostałaby operatorem stadionu i odprowadzała część zysku do kasy miasta. Wisła powinna płacić 1% wartości biur, które wynajmuje pod swoją działalność. Dodatkowo miasto czerpałoby 100% zysków z innych imprez na stadionie niż mecze Wisły.

zloty1906 08.03.2010 23:34

Dziś w programie "Co niesie dzień" w Radio Kraków był temat poświęcony stadionowi. Pierwsza sprawa - tak jak było tu już wcześniej pisane brakujące środki to 75-100mln. Dyrektor ZIKiT Joanna Niedziałkowska powiedziała że te pieniądze ma wyłożyć operator stadionu ale że sprawa jest nagląca rozważają również opcje taką że zwrócą się do gminy o pożyczkę. Dokończą budowę stadionu a gdy podpiszą umowę z operatorem ta kwota zostanie odzyskana.

Wcześniej tą pożyczkę będą musieli przegłosować radni. Były przytoczone wypowiedzi radnego Olszówki o opóźnieniach w budowie i oczywiście radnego Stawowego który powiedział że w grudniu gdy przegłosowali 30 mln. to były zapewnienia że nie trzeba będzie więcej.

Dyrektor ZIKiT zaznaczyła że mogą być pewne problemy z przegłosowaniem tej kwoty ponieważ będzie to okazja do zagrywek politycznych przeciwko Majchrowskiemu.

Druga sprawa- Niedziałkowska dalej twierdzi że stadion będzie gotowy w lipcu. Mówiła o trybunie północnej która ma być dokończona tak aby mogli na nią wchodzić kibice. Odnośnie trybuny zachodniej to ma być gotowa z wyjątkiem dachu.

Jednym słowem sytuacja wygląda bardzo źle ale ten kto śledzi budowę i czyta forum nie może być zaskoczony takim stanem. To było do przewidzenia już dużo wcześniej jednak miasto z uporem maniaka podkreślało że prace są prowadzone zgodnie z harmonogramem.

Teraz się okazuje że na lipiec nie będzie dachu a coś mi się wydaje że czym bliżej tego miesiąca to dowiemy się o większych opóźnieniach.

Dyrektor ZIKiT wypowiadała się w takim tonie o terminie oddania trybun północnej i zachodniej jak by była pewna że radni przegłosują te pieniądze.

Jeśli dojdzie do głosowania nad funduszami a wszystko wskazuje na to że tak własnie będzie ponieważ wątpliwe by Wisła znalazła operatora do 16 marca to szykuje się nam znowu niezły bajzel podczas sesji Rady Miasta.

Starałem się być optymistą i wierzyłem w oddanie stadionu na lipiec mimo opóźnień. Po tym co dziś usłyszałem obawiam się że możemy długo na Reymonta nie wrócić. Już sobie wyobrażam teksty Stawowego że przecież stadion Hutnika jest zrobiony i można na nim grać do wyjaśnienia całej sytuacji ze stadionem Wisły.

ciacho 08.03.2010 23:57

Czyli że stadion będzie gotowy w lipcu, ale tak jakby go nie było:)

zbymak 08.03.2010 23:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 866575)
Czyli że stadion będzie gotowy w lipcu, ale tak jakby go nie było:)

Można powiedzieć że bedzie zarys albo bryła stadionu gotowa.Jak nie bedzie dachu nie bedzie jupiterow niech sobie Majchrowski wynajmie takiego bubla.Szkoda nerwow boje sie tylko żeby Cupiał tym wszystkim nie jebnął

crazykaro 09.03.2010 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zloty1906 (Post 866568)
Były przytoczone wypowiedzi radnego Olszówki o opóźnieniach w budowie i oczywiście radnego Stawowego który powiedział że w grudniu gdy przegłosowali 30 mln. to były zapewnienia że nie trzeba będzie więcej.

Widzę że Stawowy nie czytał listów ktore do niego wysłaliśmy. Bo było tam napisane wsszystko o tym ze to nie koniec wydatków. Normalnie to się do jakiejs szopki czy Fucktu nadaje:-P

zloty1906 09.03.2010 00:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 866579)
Widzę że Stawowy nie czytał listów ktore do niego wysłaliśmy. Bo było tam napisane wsszystko o tym ze to nie koniec wydatków. Normalnie to się do jakiejs szopki czy Fucktu nadaje:-P

Możliwe że czytał ale przecież lepiej udawać głupka bo to będzie najlepszy moment by dokopać Majchrowskiemu.

alkoholik 09.03.2010 00:30

Wydaje mi się że ten stadion w lipcu to będzie jedna wielka prowizorka, niby wszystko będzie dobrze ale tak naprawdę nic nie będzie dobrze. Założę się że jeszcze przez długie lata stadion nie będzie wykończony otynkowany zaplecza nie porobione itd. itp. będą tylko sprzeczki kto za co ma zapłacić.

Wrona 09.03.2010 01:11

Skoro nie będzie dachu w lipcu, tym samym stadion nie będzie spełniał nawet wymogów Ekstraklasy z powodu braku oświetlenia.

zloty1906 09.03.2010 01:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wrona (Post 866597)
Skoro nie będzie dachu w lipcu, tym samym stadion nie będzie spełniał nawet wymogów Ekstraklasy z powodu braku oświetlenia.

Też się zastanawiałem jak rozwiążą tą sytuację. Legia ma teraz podobny problem a jednak licencję otrzymała....

Cytat:

Z Odrą (7.03) o 14.15, ze Śląskiem Wrocław (20.03) o 14.45, w Pucharze Polski z Ruchem Chorzów (23.03) o 14. Łatwo zauważyć, że wszystkie marcowe spotkania rozgrywane na rozbudowywanym stadionie przy ul. Łazienkowskiej odbędą się przy świetle dziennym. Powodem tego jest montaż oświetlenia, które będzie służyć Legii na nowym obiekcie, a na razie nie ma tak wymaganej mocy.

Fuks 09.03.2010 09:06

w wakacje brak oswietlenia to jest akurat najmniejszy problem jaki mozemy miec z tym stadionem

Arapaho 09.03.2010 09:27

oświetlenie pewnie jakoś przeboleja , a co z szatniami dla pilkarzy i sędziów

Pablo84 09.03.2010 09:40

Dziwi mnie dlaczego jeszcze naszym stadionem nie zainteresowali się ludzie od "sprawa dla reportera" albo "uwaga"
Przecież to jawne plucie w twarz mieszkańcom Krakowa i marnotrawienie ich pieniędzy.

Marszałek 09.03.2010 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 866656)
Wczoraj złożyłem pismo do prezydenta w sprawie dnia otwartego dla kibiców na stadionie i czekam na odpowiedź. Nie słyszałem mojej wypowiedźi w radiu na temat stadionu, bo to nie było na żywo, więc pewnie był tylko fragment z całości... a moja wypowiedź miała kilkanaście minut. Dzisiaj o godz. 17.30-18.00 w radio Kraków będę ze Stawowym i Batorem, a jak mi przekazano ma być też mowa o stadionie. Trzeba tą sprawę poruszać na każdym możliwym odcinku... Szkoda, że więcej mediów się tym tematem bardziej nie interesuje! Zwłaszcza telewizja. Niestety np. w tvp jest blokada na mnie ze strony pis-u. I tak właśnie wygląda "obiektywna" rzeczywistość z drugiej strony...

Nawet jeśli nie będzie poruszona sprawa stadionu proponuje aby Pan sam ją rozpoczął. Znając życie będzie o wszystkim i o niczym więc jakiś konkretny temat by się przydał,a jak ładnie Pan zacznie to i kilka wątków można z tematu stadionowego rozwinąć. I o blokadzie ze strony TVP też niech Pan wspomni.

Proud 09.03.2010 11:23

Wygląda na to że jednak będzie tylko 5 masztów, czyli filip74 miał rację. Zwracam honor :)

Markus 09.03.2010 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 866656)
Wczoraj złożyłem pismo do prezydenta w sprawie dnia otwartego dla kibiców na stadionie i czekam na odpowiedź. Nie słyszałem mojej wypowiedźi w radiu na temat stadionu, bo to nie było na żywo, więc pewnie był tylko fragment z całości... a moja wypowiedź miała kilkanaście minut. Dzisiaj o godz. 17.30-18.00 w radio Kraków będę ze Stawowym i Batorem, a jak mi przekazano ma być też mowa o stadionie. Trzeba tą sprawę poruszać na każdym możliwym odcinku... Szkoda, że więcej mediów się tym tematem bardziej nie interesuje! Zwłaszcza telewizja. Niestety np. w tvp jest blokada na mnie ze strony pis-u. I tak właśnie wygląda "obiektywna" rzeczywistość z drugiej strony...

Trzymam kciuki. Proszę im i całej sprawie stadionu nie odpuszczać, tylko maksymalnie nagłaśniać problemy, aby przygotowywać grunt do kolejnej batalii o brakujące pieniądze. Reszta radnych musi mieć świadomość, że będą potrzebne i nie ma możliwości pozyskania ich spoza budżetu miasta - a Bator ze Stawowym niech nie udają, że nie wiedzieli, iż ostatnie 30 mln nie załatwią sprawy, bo chyba pół Krakowa już od dawna to wie i ma świadomość, że w projekcie realizowanym przez Polimex nie ma szeregu podstawowych spraw typu murawy, IT etc. Więc jeśli będą jechać na tym koniku, próbując uciekać w pozę zaskoczonych niewiniątek jedynie troszczących się o dobro finansów Krakowa, lub twierdzić, że wtedy wierzyli w zapewnienia i grę Majchrowskiego, to narażą się na śmieszność i pokażą swą ignorancje. Może Pan spróbować to wykorzystać.

alkoholik 09.03.2010 14:31

Ale musze przyznac kamerki napawają optymizmem, ostro zapi..........

alkoholik 09.03.2010 17:02

Ciekawa sprawa bo pisaliście wcześniej o możliwości nie zrobienia oświetlenia na czas, na stronie internetowej pl.2012 gdy ją odwiedzamy na górnej jej części pojawiają się projekty stadionów czasem pojawia się tez stadion Wisły przypatrzcie się temu zdjęciu co tu jest nie tak. To jest właśnie ten obrazek http://obrazy.2012.org.pl/images/sto...ogo/krakow.jpg

Grzadq 09.03.2010 17:03

Chyba oświetlenie coś pozamieniali :p Nie no, bez jaj, to musi być jakiś błąd w obrazku, nie wierzę w to że nasz ukochany architekt zaprojektował oświetlenie z 2 stron :p (obok siebie)

alkoholik 09.03.2010 17:10

Ale co ciekawe jak się wejdzie na pl.2012 w zakłdke Kraków-stadion to już jest normalnie. Prawdopodobnie to jakiś błąd z winy redakcji pl.2012

martin_6 09.03.2010 17:22

Przede wszystkim to na obrazku jest stary projekt stadionu. :P Więc nie ma sensu na to patrzeć.

Wrona 09.03.2010 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fuks (Post 866623)
w wakacje brak oswietlenia to jest akurat najmniejszy problem jaki mozemy miec z tym stadionem

To jest problem taki, że nie dostaniemy licencji na grę przy R22 w Ekstraklasie. Pora roku nie ma tu żadnego znaczenia.

Tak patrzę na zdjęcia trybuny wschodniej i na maszty oświetleniowe, i zastanawiam się, czy zamiast montować na skrajnych po 4 (!) lampy nie można było zaprojektować trzech szerszych i szerzej rozstawionych masztów? Mnożąc przez 2 (dwie trybuny) oszczędność pewnie niebagatelna... Ile taki jeden maszt może kosztować bez lamp?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAC (Post 866887)
Legia jakoś gra bez oświetlenia i dobrze jest, licencje mają.

Pewnie warunkowo. Poza tym stadion L jest w Warszawie.

PAC 09.03.2010 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wrona (Post 866886)
To jest problem taki, że nie dostaniemy licencji na grę przy R22 w Ekstraklasie. Pora roku nie ma tu żadnego znaczenia.

Donki 09.03.2010 17:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAC (Post 866887)

Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Na Legii mają oswietlenie.

Pablo84 09.03.2010 17:38

Słuchacie tej audycji?

http://www.radiokrakow.pl/www/home.nsf/ID/real

PAC 09.03.2010 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donki (Post 866889)
Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Na Legii mają oswietlenie.

Mają ale nie działa mądralo, zobacz o jakich godzinach grają w marcu.

Pan Jotka 09.03.2010 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 866891)

Nie moge odpalić nic z radia krakow. Może małe sprawozdanie z tego co zostanie powiedziane?

Pablo84 09.03.2010 17:57

Bator (jak i prawdopodobnie PiS) nie chcę dokończyć stadionu bo jest kryzys finansowy, więc według jego rozumowania lepiej by stał i gnił niedokończony.A i padł jeszcze pomysł, by kibice dokończyli stadion Wisły.......
****a..... ludzie ludziom zgotowali ten los...
Pan Dariusz Olszówka fajnie przedstawił sytuację jaka dzieje się na naszym stadionie- od spraw zaprojektowania po aktualne przetargi.Szkoda tylko, że rozmowa trwała tak krótko...

Donki 09.03.2010 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAC (Post 866895)
Mają ale nie działa mądralo, zobacz o jakich godzinach grają w marcu.

Działają !!
mają 2 jupiterey a reszta jest już zamontowana pod dachem

Pablo84 09.03.2010 18:02

Ja .......e, musicie tu rozmawiać o jakims stadionie Legii, gdy się ważą losy naszego stadionu ****a?

crazykaro 09.03.2010 18:55

A ja wrzucam ciekawą nieoficjalną galerię ze http://www.skyscrapercity.com zapodaną przez lukaszkm Są zdjęcia zza telebimu i z dachu

http://picasaweb.google.com/11243297...at=directlink#

http://lh4.ggpht.com/_xFR7IkswRrc/S5...0/DSC00019.JPG

Grzadq 09.03.2010 19:03

Chapeau bas dla pana Darka Olszówki. Dobrze przedstawił temat i w dodatku wreszcie czułem że któryś polityk mówi to, o czym dokładnie myślę.

Stawowy chce robić "cegiełki" - zrzuta kibiców Wisły na stadion. Ciekaw jestem za ile uzbieramy te brakujące 75 mln?

A Bator przeszedł sam siebie. Totalna kompromitacja. Szczególnie, jak zaczął się śmiać przy wymienianiu inwestycji które Kraków rozpoczął, ma racje chłopak w sumie, nie budujmy NIC, ale tak nic że NIC, łatajmy tylko dziury w drogach. To jest "ta" droga.

Teraz tylko trzeba się zastanowić, co dalej? Radni nie przyznają tej kasy, czuje to w moczu. Powrotu na Reymonta doczekamy się pewnie za rok ...

Pero 09.03.2010 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 866920)

Stawowy chce robić "cegiełki" - zrzuta kibiców Wisły na stadion. Ciekaw jestem za ile uzbieramy te brakujące 75 mln?

A Bator przeszedł sam siebie. Totalna kompromitacja. Szczególnie, jak zaczął się śmiać przy wymienianiu inwestycji które Kraków rozpoczął, ma racje chłopak w sumie, nie budujmy NIC, ale tak nic że NIC, łatajmy tylko dziury w drogach. To jest "ta" droga.

Teraz tylko trzeba się zastanowić, co dalej? Radni nie przyznają tej kasy, czuje to w moczu. Powrotu na Reymonta doczekamy się pewnie za rok ...

Najlepsze że jest to że oni tak naprawdę to ośmieszają tylko i wyłącznie samych siebie. Nie wiem czy nie zdają sobie z tego sprawy czy co? Przecież to przed ich nosem zapadały decyzje o rozpoczęciu budowy. Czemu wtedy nie byli tacy mądrzy, żeby poprosić o dokładny kosztorys. Przecież wiadomo że rozpoczętą rozgrzebaną inwestycje trzeba zakończyć. Nie chodzi tylko o stadion ale o każdą inną. No ale niestety sami jesteśmy sobie winni że mamy najgłupszych radnych w Polsce.

filip74 09.03.2010 20:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 866911)
A ja wrzucam ciekawą nieoficjalną galerię ze skyscrapers.com zapodaną przez lukaszkm Są zdjęcia zza telebimu i z dachu

http://picasaweb.google.com/11243297...at=directlink#

http://lh4.ggpht.com/_xFR7IkswRrc/S5...0/DSC00019.JPG

Ten fotograf z oficjalnej powinien zobaczyć te fotki może by w końcu zatrybił co ludzi interesuje , bo nawet okrąglaka mu się nie chciało opuścić jak robił fotki do ostatniej galerii.

Markus 09.03.2010 21:04

W tej radiowej audycji prawdziwy show dał Bator, który w pewnym momencie wręcz stwierdził, ze nie rozumie "czemu musimy" dokończyć ten stadion! :shock: . Nieprawdopodobne, jakich radnych mamy w tym mieście... Trochę szkoda, że "nasz" radny Olszówka, któremu kolejny raz dziękuję za godne i profesjonalne prezentowanie stadionowego problemu, nie wyliczył mu wówczas przynajmniej kilku powodów, bo on widać nie rozumie nawet najprostszych i najbardziej oczywistych spraw...

Otóż, panie Bator, choćby dlatego, aby Kraków nie zafundował sobie drugiego szkiletora, aby nie wyrzucić w błoto już włożonych pieniędzy, aby Kraków miał przynajmniej jeden spełniający jakieś poważne międzynarodowe kryteria obiekt sportowy, aby obiekt ów mógł wreszcie zacząć się spłacać i generować jakieś przychody, a nie stać latami jako wieczny, niedokończony plac budowy. Aby nie przynosił dalszych strat, a miasto nie musiało płacić odszkodowań, aby kibice mogli tysiącami przychodzić na mecze, angażować się i oglądać je w godnych warunkach, a nie latać gdzieś z siekierami, dlatego, że potrzebuje tego klub, gmina, mieszkańcy, że zobowiązuje do tego historia i obecna pozycja Wisły, która reprezentuje i na pewno będzie jeszcze nie raz reprezentować Kraków w Europie, aby nasze miasto nie było gorsze od Poznania, Wrocławia, Gdańska itd - powodow można znaleźć i wyliczyć mnóstwo.

Niestety, jak widać radnego Batora przerasta każdy...Dlatego tym bardziej ciągle trzeba je podnosić i podkreślać.

Szkoda też, że radny Olszówka nie zareagował na stwierdzenie, że Obtułowicz to kolega Cupiała i to dlatego jest nadal głównym architektem, a nie z powodu układów z Majchrowskim. Bo w ten sposób chyba Stawowy sprytnie obarczył pośrednio Cupiała za wady w projekcie i problemy z nimi związane.

Jeszcze jedno spostrzeżenie - radni (oczywiście poza Panem Darkiem) w ogóle nie rozróżniają faktu, iż miasto musi dołożyć dodatkowe pieniądze nie w ramach już podpisanej umowy z Polimexem, lecz z powodu konieczności rozpisania przetargów na kolejne, nie uwzględnione w tej umowie sprawy (murawa, IT etx.).

crazykaro 09.03.2010 21:50

Radni najpierw kasy na dokończenie inwestycji nie chcą dać, robią same problemy a później się dziwią że w Krakowie stoją szkieletory, tracimy Euro, a Wrocław nas roluje w kolejnych sprawach i inwestycjach.
Kasy nie ma ale halę za pół miliarda chcą budować z której nikt konkretny oprócz operatora nic nie będzie miał to się buduje(a znając zycie skończy się na 700mln) . mam nadzieję że wiekszośc z nich zostanie wymieniona w nadchodzących wyborach

Btw dobrze liczę że budowa stadionu kosztuje 350mln zł już zakontraktowanych + 30 mln na ściankę szczelinową + 70 mln na dokończenie = 450 mln zł??

SkMk 09.03.2010 22:04

Ja uważam, że w pewnym momencie będziemy zmuszeni zrobić to co, kiedyś zrobiła Cracovia. Poleci parę szyb, pogonimy się z policją, telewizja zrobi parę reportaży. Oni ****a myślą, że mają do czynienia z członkami spółdzielni mieszkaniowej, domagającymi się postawienia trzepaka. W końcu miarka się przebierze.

ps. jeśli moderatorzy uznają post za szkodliwy, niewłaściwy, czy bezsensowny, proszę usunąć

zbymak 09.03.2010 22:15

Jutro w GK artykul o stadionie na pierwszej stronie .Brakuje 75 baniek radni powiedzieli że kasy nie ma i stadion bedzie nie zrobiony na czas

FajQ 09.03.2010 22:17

Oglądam właśnie Lm i nawiązując do budowy mam nadzieje ,że nowa murawa będzie prezentowała się porównywalnie do tej na Emirates Stadium albo chociaż do tej co jest we Włoszech

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl