Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

luknazim 08.03.2010 08:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 865857)
Panowie ja tak nieśmiało zaznacze że na makiecie jest też 5 masztów... Nie wiem sam co o tym myśleć. Może ma ktoś specyfikacje przetargową na tą trybunę, pozatym ten maszt najbliżej D ma reflektory na połowie tylko co może rzeczywiście świadczyć o tym że ich będzie 5, co według mnie nie wygląda najlepiej. Najważniejszy powinnien być widok z parku a jego nigdzie nie ma ostatnimi czasy.

Na specyfikacji przetargowej jest 7 masztów, ale mam starą jeszcze sprzed zmiany dachu, więc może się jednak coś zmieniło.

harthausen 08.03.2010 08:35

Nie przesadzajcie z tymi krzesełkami. Skoro tam, gdzie byłyby najbardziej potrzebne (D i E) jakoś się ludzie do nich przyzwyczaili (choć i bez nich mogliby by się obejść , tam się rzadko siada) to na trybunach bocznych nie będzie to żaden problem

Tam siądą starcy, pikniki, mądrale i marudy (jak ja :D) . I to byłby kłopot: coś się dzieje na boisku, co mnie podrzuca (choćby nasz Mario blisko piłki), siadam po uspokojeniu a tu krzesełko złożone i przewracam się. Ochrona mnie wyprowadza, bo jak się przewrócił to znaczy nagrzany.

Po powrocie do domu okazuje się , że mam potłuczone dupsko, zakaz od ochrony i żony, plus ironiczne docinki synalka i sąsiada arkowca :)

Krzesełka przełknę, boję się o wykończenie i IT.

zbymak 08.03.2010 08:47

Demontują dzwig to chyba już skończyli montaż jupiterow

orzeu 08.03.2010 10:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wonski_eNHa (Post 865829)
W odpowiedzi prezydenta było napisane, że ma być taki sam typ krzesełek jak na istniejących już trybunach.
No ale możemy się jeszcze łudzić, że dadzą składane.

Jak łudzić? Skoro projekt oraz umowa z wykonawca zawiera krzeselka skladane to bez łaski maja takie byc. Mozna ewentualnie rozmawiac o odstepstwach od takiego rozwiazania w zamian za nizsza cene lub wykonanie innego elementu, ktorego w projekcie nie bylo w ramach wyrownania kosztow.
Coraz dobitniej widac ze NIKT nie pilnuje tej budowy.

Tenzen 08.03.2010 10:08

Ciekaw jestem tych oświetleń, wiadomo kiedy będzie próba?

Miały porządnie świecić przy siedmiu a okazało się że jest 5 z czego skrajne mają o połowę mniej reflektorów więc na dobrą sprawę są 4 pełne maszty oświetleniowe.

Dźwig jedzie prosto na zachodnią?

Co do krzesełek to jestem za składanymi a te na E i D się wymieni jak wejdziemy do Ligi Mistrzów za jakiś czas ;)

Kuba 08.03.2010 10:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 865857)
Najważniejszy powinnien być widok z parku a jego nigdzie nie ma ostatnimi czasy.

Od strony Parku Jordana o dziwo maszty oświetleniowe są praktycznie niewidoczne.

Orzeu jestes pewien, ze w dokumentacji przetargowej są skaładane siedzenia?

zloty1906 08.03.2010 10:29

Stadion Wisły: operator lub sponsor pilnie poszukiwany

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...tadionie_.html

greko1 08.03.2010 10:34

Jestem ciekawy jaka będzie widoczność telebimu przy włączonym oświetleniu, mam wrażenie że patrząc na ekran będą przeszkadzały zapalone jupitery. Obym sie mylił, ale mam wrażenie że jak już oddadzą stadion nawet w całości nie gotowy to wyjdzie bardzo dużo mankamentów.

Fuks 08.03.2010 10:36

Moze bedzie to przeszkadzac przy patrzeniu z murawy, bo to tam będą lampy skierowane. Z trybun w wiekszosci nie bedzie widac jupiterow, jedynie dolna czesc kazdej z nich moze miec na nie widok, ale jak mowilem, nie będą one przeciez skierowane w ludzi tylko na boisko.

KoPer 08.03.2010 11:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 866106)
Ciekaw jestem tych oświetleń, wiadomo kiedy będzie próba?

Miały porządnie świecić przy siedmiu a okazało się że jest 5 z czego skrajne mają o połowę mniej reflektorów więc na dobrą sprawę są 4 pełne maszty oświetleniowe.

Dźwig jedzie prosto na zachodnią?

Co do krzesełek to jestem za składanymi a te na E i D się wymieni jak wejdziemy do Ligi Mistrzów za jakiś czas ;)

Próby póki co nie będzie bo nie ma ich za bardzo do czego podłączyć...

Tak jak pisałem ma być dodatkowe doświetlenie pod dachem.

Zwierze 08.03.2010 11:58

Na pocieszenie, przynajmniej dla mnie jest to że "okrąglak" to jest Wersal w porównaniu z tym pudłem na Legii. Oglądałem wczoraj mecz i okropnie to wygląda.

Tenzen 08.03.2010 12:00

Działa Wam kamerka live? Bo u mnie pojawiło się dzisiaj 404: Not Found
rtsp://91.213.255.219/live/mpeg4

Zwierze 08.03.2010 12:03

Ciasteczka usuń, u mnie pomogło

Pablo84 08.03.2010 12:13

Gdzieś w tym miejscu na zachodniej będzie stała główna kamera telewizyjna?
http://www.11.pl/_pliki_/zdjecia/12679756471975.jpg

zbymak 08.03.2010 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 866161)
Gdzieś w tym miejscu na zachodniej będzie stała główna kamera telewizyjna?
http://www.11.pl/_pliki_/zdjecia/12679756471975.jpg

To jest Wschodnia trybuna

KaRaSTSW 08.03.2010 12:29

Główna kamera bedzie na zachodniej trybunie której jeszcze nie ma :)

WislaFan123 08.03.2010 12:31

kamery beda w tych samych miejscach na zachodniej i wschodniej, tyle ze wiadomo ogolnie transmisja bedzie prowadzona z zachodniej..

Fuks 08.03.2010 12:38

no to chyba ten dzwig od C bedzie pracowal tez na A i B, przynajmniej pojawił sie juz w kamerce, ciekawe czy bedzie mozna ogladac skladanie na zywo :D

Tenzen 08.03.2010 12:55

No tak, kamery telewizyjne będą na zachodniej ale będzie to kopia trybuny wschodniej i telebim może przeszkadzać. Kamery na środku która uchwyci całość się nie postawi chyba, że drugiego telebimu nie będzie.

Co do kamer to chętnie zobaczyłbym na naszym stadionie spidercam. Technicznie technicznie różne wysokości dachów nie przeszkadzają w tym?
Chociaż nie ;) Ja zamontowałbym ją w dwóch puntach na wschodniej w dwóch na zachodniej i by było :) No to teraz Canal+ musiałoby popracować nad budżetem na kolejny sezon ;)

Ciastek1 08.03.2010 13:47

Z zamontowanie spidercam nie powinno być żadnego problemu na stadionie Wisły nawet pomimo różnych wysokości trybun. Jakiś czas temu oglądałem mecz Marsylii na Stade Velodrome i tam taka kamera śmiga pomimo dziwnej konstrukcji stadiony .

FraMat 08.03.2010 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 866178)
Co do kamer to chętnie zobaczyłbym na naszym stadionie spidercam. Technicznie technicznie różne wysokości dachów nie przeszkadzają w tym?
Chociaż nie ;) Ja zamontowałbym ją w dwóch puntach na wschodniej w dwóch na zachodniej i by było :) No to teraz Canal+ musiałoby popracować nad budżetem na kolejny sezon ;)

Chwała Tobie, teraz juz canal+ wiec, co ma robić....:-D

ps.

naprawde nie czytales kilka dni temu, że canal+ zaplanował już spidercam na przyszły sezon i już popracował nad budżetem, czy tylko sie popisujesz?
:-/

SpoXsteR 08.03.2010 13:56

Cytat:

Wkrótce nowa jakość transmisji w Canal+

W piątek (26 lutego 2010 roku) rusza wiosenna runda Ekstraklasy. Transmisje w Canal+ i Orange Sport. Pierwsza z nich szykuje dla swoich abonentów gratkę na miarę Premier League - kamerę "pająk".

Canal+ w niedalekiej przyszłości wprowadzi nową jakość w transmisji telewizyjnych. Jak podaje Wirtualna Polska, mecze
polskiej ligi mają być pokazywane w telewizji jak spotkania czołowych lig europejskich. Jednym z nowych rozwiązań
będzie m.in. tzw. kamera "pająk", czyli tzw. SpiderCam zawieszona nad boiskiem, na linach pomiędzy trybunami. Dzięki niej widzowie mają zobaczyć jeszcze więcej ciekawych ujęć. Jednak by zrealizować swój cel Canal+ czeka na ukończenie modernizacji kolejnych stadionów.

Wczoraj telewizja Canal+ Polska poinformowała, że jedną z nowości
podczas rozpoczynającej się wiosennej rundy Ekstraklasy będzie Nowy system
grafiki wizualnej, który będzie wykorzystywany podczas magazynów ligowych. System jest przeznaczony do wnikliwego analizowania wydarzeń boiskowych. Pozwala na stworzenie wirtualnego stadionu i płynne przechodzenie pomiędzy widokiem wirtualnym a rzeczywistym.
www.media2.pl

bardzo fajny pomysł... jakby ktoś nie wiedział na czym to polega to .. http://www.youtube.com/watch?v=GvwhMM1CvXo

wislak906 08.03.2010 13:59

siemka mam sprawe, gdzie moge znaleźć adresy do kamerek internetowych ? Podrzuciłby ktoś link? Z góry dzięki

FraMat 08.03.2010 14:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak906 (Post 866199)
siemka mam sprawe, gdzie moge znaleźć adresy do kamerek internetowych ? Podrzuciłby ktoś link? Z góry dzięki

przeczytaj uważnie tytuły watków na tym forum

(zwłaszcza tych przylepionych)

SpoXsteR 08.03.2010 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak906 (Post 866199)

jest osobny temat ale oczywiście leń się znajdzie :)

http://www.wisla.krakow.pl/pl/stadion/kamery/

arth_ur 08.03.2010 14:46

Tak na luzie.

Lepiej gdyby zamiast spidercam zrobili coś w stylu Waldstadion w Frankfurcie.

http://stadiony.net/stadium.php?s=177

No ale jest to czyste SF w stylu Avatara, ba nawet ten film jest bardziej realistyczny od pomysłów naszego architekta. :)

PiotrG 08.03.2010 15:17

Cytat:

- W sumie na wykończenie stadionu pod klucz potrzeba jeszcze ok. 75 mln zł. Część tej kwoty dostaniemy ze zwrotów podatkowych. Jednak żeby prace nie stanęły, a harmonogram był dotrzymany, musimy na bieżąco korzystać ze swojego budżetu - mówi dyrektor Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu Joanna Niedziałkowska.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...tadionie_.html

Że też moje najgorsze przewidywania (70mln) stały się jeszcze gorsze. No i ciągle oni zapominają, że oprócz IT i wnętrza trybuny północnej potrzeba jeszcze wykończenia i wyposażenia trybuny zachodniej aby mecze mogły się odbywać. Co więcej, oni chyba nie myślą poważnie że sponsor tytularny wyłoży im takie pieniądze z miejsca? W Gdańsku gdzie stadion ma znacznie większe prestiżowe znaczenie, PGE wyłoży 35mln w ciągu 5 lat trwania umowy, czyli 7mln rocznie. Jakby tutaj Zaproponowano nawet 15mln za nazwę stadionu (który opinię ma niezbyt dobrą) to byłoby dobrze. Szukanie sponsora tytularnego (czyli przetarg) "trochę trwa", coś około roku w Gdańsku zajęło jego poszukiwanie.
Cytat:

Krakowski stadion będzie kosztować ostatecznie ok. 530 mln zł. Mimo ciągle rosnących kosztów wciąż pozostaje - obok poznańskich trybun Lecha - jednym z najtańszych nowych stadionów.
Ta kwota mnie przeraża, tyle pieniędzy za realizację projektu Obtułowicza...

Tenzen 08.03.2010 15:54

@FraMat - nie wiedziałem, świetnie :)

A co do sponsora tytularnego dla stadionu to przydałby się. Np. taka Pepsi, barwy firmy to te same barwy co klubowe a i na koszulkach mogłoby to wyglądać dobrze. Duża firma która ostro reklamuje się poprzez piłkę nożną. (Nowa reklama PEPSI - Henry, Messi, Drogba, Arshavin, Lampard i Kaka oraz muzyka Akona)
Gdybyśmy tak byli areną e2012 mogłoby to być dużo bardziej prawdopodobne a tak to tylko moja wersja "fajnie by było".

yogul 08.03.2010 16:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 866259)

A co do sponsora tytularnego dla stadionu to przydałby się. Np. taka Pepsi, barwy firmy to te same barwy co klubowe a i na koszulkach mogłoby to wyglądać dobrze. Duża firma która ostro reklamuje się poprzez piłkę nożną. (Nowa reklama PEPSI - Henry, Messi, Drogba, Arshavin, Lampard i Kaka oraz muzyka Akona)
Gdybyśmy tak byli areną e2012 mogłoby to być dużo bardziej prawdopodobne a tak to tylko moja wersja "fajnie by było".

Nie najlepiej by było gdyby Pepsi bylo operatorem stadionu, a Cola głównym sponsorem, i wyścig która firma da wiecej kasy na Wisłe, oraz która firma będzie miała więcej zawodników Wisły w swojej reklamie ;P

cos więcej niz SF :P

Tenzen 08.03.2010 16:17

No w takim (teoretycznym :) ) wypadku Coca-Cola nie mogła by być sponsorem Wisły na koszulkach. Tak jak nie mogła nim być Era gry sponsorem tytularnym ligi został Orange.

A o takim wyścigu Pepsi kontra Coca-Cola już ktoś pisał, że byłby bardzo dobry marketingowo gdyby sponsorem tytularnym stadionu Wisły była Pepsi a stadionu Cracovii Coca-Cola ;)

yogul 08.03.2010 16:34

A no racja.

jednak na koszulkach bardziej podobał by mi sie wtapiający się biały napis Coli ;P

orzeu 08.03.2010 16:41

Weźcież ludzie darujcie innym takie genialne dylematy.

Pan Jotka 08.03.2010 16:51

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...dionie_. html A po czym autor artykułu wnosi , że Wisła nie udźwignie kosztów, a Cracovia owszem, jeżeli klub od garbatej doli grając na Hutniku z Legia wypelnia stadion w astronomicznej liczbie 3ech tysiecy osób. Powołuje sie na OFICJALNE dane z EKSTRAKLASA SA i proszę o nie wypisywanie ze było miedzy 4 a 5 tylko drukarka się popsuła ;-) Jezeli ich stadion an 15.000 wypelni 5 a nasz na 35 wypelni 20(na meczach z Lechem, Legia czy pasami mozna liczyć na komplet) to pytam sie jakim cudem te wyliczenia autora?

orzeu 08.03.2010 17:22

Moze datego ze my wedlug zyczen Majchrowskiego na dzien dobry wykladamy kilkadziesiat mln, Cracovia zero po czym co roku placimy 1% od 500mln, a oni 1% od 250mln (koszty budowy). Bylby to skandal ale nie pierwszy.
Nie wyobrazam sobie sytuacji innej niz: Oba kluby nic nie placa za wykonczenie i oba maja taka sama stawke za uzytkowanie.

flamengista 08.03.2010 17:52

Dodajmy, że 75 mln złotych to mniej więcej ta kwota (powiększona o odsetki z tytułu inflacji), którą oferował Cupiał jako wkład własny do stadionu za czasów Dębskiego. To było chyba koło 40 mln, stadion miał być za 80.

Tyle, że 8-9 lat temu, w zupełnie innej sytuacji. Ta inwestycja w tym momencie praktycznie by się Wiśle zwróciła. Tymczasem propozycja dołożenia 75 mln w roku totalnego spowolnienia gospodarczego w Polsce jest zwyczajną bezczelnością. Szczególnie, że w przypadku dołożenia pieniędzy za czasów Dębskiego Wisła nie płaciłaby rocznie po 1% wartości stadionu.

Umowa była prosta. TS Wisła przekazało grunt, miasto buduje. Warto podkreślić sprawę gruntów, bo w naszym przypadku nikt nie musiał płacić dziesiątków milionów złotych Norbertankom. Miasto buduje kompletny obiekt, za którego użytkowanie Wisła płaci.

Nie ma też co się specjalnie tymi targami emocjonować. Wiadomo, że Majcher jest pod ścianą. Nie ma innej opcji niż Wisła. Przecież nie zaproponuje Garbarni, Hutnikowi czy Bronowiance użytkowania stadionu przy R22. Koszty są astronomiczne i obiekt bez Wisły będzie stał pusty, zaś jego utrzymanie będzie obciążać budżet miasta. Chyba, że poszukamy Wietnamczyków i zrobimy kolejny Jarmark Europa.

Prawda jest taka, że Majcher kombinuje, ale owe 75 mln i tak miasto będzie musiało wyłożyć z własnej kieszeni. Nie ma cudów. Owszem, można kwotę zmniejszyć o jakieś 20 mln za sponsora, który zostanie uwzględniony w nazwie stadionu. Ale ciężko liczyć na więcej.

PiotrG 08.03.2010 18:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 866336)
Prawda jest taka, że Majcher kombinuje, ale owe 75 mln i tak miasto będzie musiało wyłożyć z własnej kieszeni. Nie ma cudów. Owszem, można kwotę zmniejszyć o jakieś 20 mln za sponsora, który zostanie uwzględniony w nazwie stadionu. Ale ciężko liczyć na więcej.

Niestety za późno się zorientują, skoro stadion budowany jest od 6 lat a oni ciągle nie zabezpieczyli pieniędzy na tak podstawowe rzeczy. Niestety, ale Wisła może przez idiotyzm inwestora wiele stracić, za to miasto wystawi sobie świetną wizytówkę (a raczej już wystawiło) jak stadionu nie budować.

borsuk 08.03.2010 18:31

Jest tez troche tak, że przez nieudolność i amatorstwo Gminy Kraków wpędza ona w tarapaty (finansowe, marketingowe i sportowe) jedną ze swoich czołowych wizytówek - Wisłę Kraków.
Czarny scenariusz (tfu, tfu!!!) może być taki, że zanim inwestycja będzie ukończona to klub piłkarski Wisła przestanie być tą wizytówką w Polsce i europie grając w I-ej czy II-ej lidze.
Ciekawe czy wtedy emeryt Majchrowski będzie w czynie społecznym czyśćił mech i trawę na niużywanym od lat stadionie, który wybudował.
Przepraszam za czarnowidztwo.

Pablo84 08.03.2010 21:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zbymak (Post 866163)
To jest Wschodnia trybuna

Doprawdy?:shock:

Zastanawiam się, ile jeszcze błędów i absurdów wyjdzie podczas budowy i użytkowania stadionu.Ja tam wcale jakoś się nie dziwię, że klub jakoś nie pali się by być operatorem takiego stadionu.

Wracając do trybuny zachodniej.Jak już ktoś napisał, trybuna zachodnia ma być niemal lustrzanym odbiciem wschodniej, a skoro tak, ciekawi mnie gdzie C+ da swoją kamerkę.

PiotrG 08.03.2010 22:08

Cytat:

Wracając do trybuny zachodniej.Jak już ktoś napisał, trybuna zachodnia ma być niemal lustrzanym odbiciem wschodniej, a skoro tak, ciekawi mnie gdzie C+ da swoją kamerkę.
Lustrzanym odbiciem to ona na pewno nie będzie, układ siedzeń różni się znacznie, a tam gdzie jest pusta przestrzeń pod daszkiem będą platformy dla kamer, miejsca dla komentatorów, studia TV, pomieszczenie kontroli stadionu. Różnice są nawet w narożniku, wystarczy spojrzeć na układ siedzisk czy rzuty pięter które tutaj umieszczałem.

crazykaro 08.03.2010 22:19

Nie wiem kto pisał jako pierwszy o tym lustrzanym odbiciu ale sam parking dowodzi ze odbicie to nie będzie. Do tego zanim zabudują trybunę to projekty już będą więc nie widzę ppóki co problemu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:57.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl