![]() |
Wisła Myślenice! Tak jest, ostatni gasi światło! W Krakowie niech pozostanie sam herb! Kiedyś Wisła promowała Kraków, niedługo promować będzie Myślenice. Adekwatnie do poziomu profesjonalizmu - zaścianek. Słoma, pfuu - kable z butów wystają. Pozostaje czekać, aż na R22 zawita targowisko "Wisła". Czy cokolwiek oprócz wspomnień Wisły w Krakowie pozostanie? Wawel? Smok? Nie, nie. Z tym Wisła kojarzona była kiedyś. Niedługo zamiast smoka w barwach Wisły biegać będzie wielki kabel z TF na czole. Brawo, pozostaje mi jedynie pogratulować totalnej ignorancji, głupoty. Jak widać - kibic - to zło ostateczne, najlepiej uciekać od niego na zaścianek, zaszyć się lesie. Pozytyw dostrzegam jeden - Smuda nie będzie musiał zamykać treningów, co ma w zwyczaju - nikt tam na trening nie dotrze! :O
wis.la/vbfsv |
Oczywiście baza będzie własnością Myślenic (albo Myślenic i TF) a Wisła będzie ośrodek tylko wynajmować. To się nazywa budowanie wartości klubu.
|
To się nazywa wywieranie presji na Prezydenta i Urzędzie Miasta Krakowa. Wrzućcie na luz trochę
|
Cytat:
A to że Wisła promuje Myślenice to zasługa Majchrowskiego. Zostaje z klockiem za 7 baniek rocznie i może wytrzeźwieje. Podatki dla odmiany pójdą do Katowic. |
Cytat:
Mam rozumieć, że jesteś przeciwny budowie ośrodka szkoleniowego w Myślenicach? |
Ależ jak najbardziej jestem za budową bazy Wisły !!! - czy to w Myślenicach czy w Krakowie. Ale budowa centrum sportowego przez Myślenice mi lata. Co z tego, przykręcą logo Wisła SA na tym centrum - Cupiałowi się znudzi, prezydent Myślenic się obraz i ch... strzeli "ośrodek szkoleniowy."
Cały problem z ewentualną sprzedażą Wisły jest taki, że nie ma ona żadnych aktywów i same długi. Rozwiązanie, że Myślenice coś zbudują a nasi będą z tego korzystać idzie w tym samym kierunku |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak swoją drogą to teraz chyba ktokolwiek krytykował Smude za kadre przejrzał na oczy. Z tą reprezentacją każdy trener gówno by osiągnął.
|
Cytat:
|
Wywiad ze Smudą: Mam bardzo duże zaufanie u prezesa
http://www.rmf24.pl/sport/news-smuda...l-s,nId,979683 |
Cytat:
|
A ja niekoniecznie chcę dobrych(gotowych, w pełni ukształtowanych) zawodników do Wisły na teraz, mogą w przyszłym sezonie nawet zająć gorsze miejsce w lidze, byleby wreszcie w tym klubie był jakiś plan działania! Co nam z kolejnych mistrzostw Polski, jak będą to osiągnięcia, które cieszyć będą tymczasowo, będziemy do nich wracać, ale na wyższy poziom(tj. Liga Mistrzów, Liga Europejska) już się nie podniesiemy. Należy założyć jakiś trzyletni plan budowy zespołu, powoli dokładać do niego poszczególne ogniwa wyszukując młodych, zdolnych piłkarzy. Tylko w ten sposób uda się coś zdziałać. Natenczas Wisła potrzebuje piłkarzy do środka, ale oczywiście przychodzi Smuda - wykupią połowę ekstraklasy - jakie to durne. Niech zlikwidują w ogóle skauting i zarząd, jeśli decyzje mają być podejmowane ponad ich głowami. Gdzie tu sens utrzymywania Zdzisia Kapki?
Bardzo dobrym pomysłem jest budowa bazy treningowej w Myślenicach, tylko Cupiał nie może znów mieć gorącą głowę i robić wszystko na szybko, bo potem to wszystko posypie się jak domek z kart. Do tego wszystkiego trzeba podchodzić z należytą starannością i przede wszystkim zatrudnić specjalistów, bo niestety na chwilę obecną takich w naszym klubie nie mamy. Trenera powinniśmy mieć na lata - Kazimierz Moskal, Adam Nawałka mogli być dobrym rozwiązaniem, natomiast nie Smuda, tak samo działacze - Bednarz to likwidator, co do tego nie ma wątpliwości. Transfery Kapki do dzisiaj mamy w klubie i nie możemy się po nich otrząsnąć. Paradoksalnie właśnie to może jego transfery zaważyły na tak trudnej sytuacji finansowej klubu. Przykładem pierwszym z brzegu jest Bunoza, który ma tak wysoki kontrakt, że dla Belgów jest za drogi, a nie sięgając daleko wstecz kolejnym przykładem jest Milan Jovanic, który kosztował nas około pół miliona euro, a zagrał w Wiśle raptem parę spotkań w pierwszym składzie i musieliśmy z nim rozwiązać kontrakt. Koszty generują przede wszystkim konsekwencje nieprofesjonalnych decyzji beznadziejnych działaczy, a do takich należy zaliczyć właśnie Kapkę czy Bednarza. Nie mówię, że Bednarz tworząc kontrakty motywacyjne się myli - ma w swym działaniu w dużej części rację, ale cały system w polskiej lidze jest tak skonstruowany, że podnosimy pensje piłkarzom do horrendalnych rozmiarów. Pensje powinny być ograniczane, ale przez jakąś ogólną zasadę, regułę, która nie pozwalałaby wykraczać poza ściśle ustalone, odgórnie przez Ekstraklasę S.A. kryterium płacowe, które mogłoby być zależne od frekwencji na stadionach. To motywowałoby wszystkich - do lepszej gry, budowania nowych stadionów, tworzenia pionów marketingu, zarażania nowych ludzi chodzeniem na mecze. Należy profesjonalnie podejść do tego tematu, zwłaszcza że wartość piłkarzy w naszej lidze wcale nie odbiega in plus od wartości piłkarzy chociażby w Czechach, a u nas koszty utrzymania drużyny są horrendalnie wysokie. Czas to wszystko zmienić, ale to powinny robić osoby na innych stanowiskach, a nie Bednarz. |
Cytat:
|
To potwierdza że prezesi PZPN nie znają się na piłce bo zatrudniają kompletnych nieudaczników jako trenerów.
|
Cytat:
Tych piłkarzy można trochę inaczej ustawić na boisku i inaczej nastawić psychicznie i progres jest możliwy. Ale jeśli WF dotąd nie znalazł klucza to ciężko liczyć, że znajdzie go w wakacje. @ Maciuś Właściwie to ten sam prezes zatrudniał obu...:) |
Dla mnie ta kadra za Beenhakkera przerastala wszystkie inne reprezentacje z ostatnich lat o kilka dlugosci. To kolejne potwierdzenie gdzie jest polska mysl szkoleniowa i jaka jest przepasc z zachodem. Smiem twierdzic, ze z dorbym trenerem z zagranicy, gdyby mial czas, przy rozsadnej, stopniowej polityce transferowej, Wisla pozamiatala by ta marniutka lige na lata bez zadnych LM, baz itp. Tylko jak sie ma wlasciciela, ktory zachowuje sie jak dziecko i po prostu totalnie nie czuje pilki, to nic z tego nie bedzie. Moje male marzenie, ze taki Huub Stevens wymieniany jest kiedys w kontekscie Wisly, a nie repry.
|
Cytat:
Mówimy o nowej Wiśle - idea przednia, jak jednak ma się to rzeczywistości? A no tak: konferencja prasowa, na której przedstawia się nowego zawodnika - Myślenice, trening - Myślenice, testy i badania - Myślenice, odnowa biologiczna - Myślenice. Gdzie on k***a gra? W Wiśle Kraków, czy Wiśle Myślenice? Jak taki zawodnik ma integrować się z Białą Gwiazdą, skoro on nie będzie miał pojęcia o Krakowie, o mentalności tego miejsca, a na stadionie będzie raz na tydzień. Zawodnicy nigdy nie będą się integrować, skoro kontakt z kibicami będą mieli jedynie na rozgrzewce przedmeczowej. To kolejna fikcja, bujda na resorach. Dziennikarze będą jechać 30 km, by posłuchać, co Smuda ma do powiedzenia.. Nie tak dawno wspominano, że Wisła ma opierać się na Polakach, projekt zagraniczny nie wyszedł - o czym mówi się dziś? Demjan, Coulibaly, zawodnicy z Portugalii. Wszołek?! :rotfl: Do Wisły?! Piątek? Oprócz tego, że był kapitanem Polonii, to nie jest zawodnik na miarę nowego środka pola w Wiśle. Jankowski? Od kilku lat Wisła kupuje Jankowskiego. Kandydatury polskie są nierealne, bo mało kto wybierze dziś Wisłę, gdy ma oferty z Legii czy Lecha, chyba, że mówimy o Brożkach i innych synach marnotrawnych, lecz wtedy pojawia się pytanie - jaka nowa młoda Wisła? To taka sama fikcja, jak to, co mówi Smuda - że Wisła na doskonały scouting. Nie wiem, co w klubie się pali, co oni jarają w tych cygarach, ale radziłbym szybko to odstawić, bo szkodzą nie tylko sobie, lecz ponad stuletniej historii klubu. 3 okienka transferowe? Po co?! Na transfery czy kontrakty trzeba mieć pieniądze - Wisła idzie jak po swoje - zatrudnia ludzi, którym kontrakty się kończą. Jeśli do klubu mają trafić tacy zawodnicy, jak Boguski, Garguła, czy Sikorski - lepiej od razu podziękować. Szrot, to właściwe słowo, które obecnie trafia do Wisły. Szrot w zarządzie, szrot na boisku. Po co nam więcej złomu? To jest patologia! Presja na Majchrowskiego? Jesteście poważni? Majchrowski ma swój gabinet, miejsce pracy - póki co, to Wisła nie ma swojego stadionu. To Wisła jest pod ścianą - wynoszą się ze stadionu, lecz to Wisła musi mieć stadion, na którym rozgrywać będzie swoje mecze. Póki co, to Wisła płaci Majchrowskiemu za wynajem, nie na odwrót, więc to Wisła jest zależna od M - nie M od Wisły. Jedyną presję może jedynie wywrzeć Majchrowski, kiedy wyrzuci Wisłę ze stadionu. Wisła ma jednak opcję awaryjną - wybuduje stadion w Myślenicach - pozazdrościć strategii. Od lat klub zmierza na skróty, czekam tylko, aż droga na skróty się skończy i nagle ktoś oprzytomnieje, że przed nim wielka, czarna przepaść. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Bzdura nr 1. Myślisz, że Cupiał finansuje Wisłę z własnego majątku? Chyba śmieszny jesteś. Jest to prawnie możliwe, ale podatek od darowizn jest dzisiaj nieopłacalny. Bzdura nr 2. Majątek Cupiała to nie tylko aktywa pieniężne w postaci przytoczonych przez ciebie 1,5 mld. ale też: Akcje, inwestycje, pożyczki i wszystkie inne zasoby majątkowe, które maja wartość, walnąłem taka liczbę z głupa, pewnie jest większa, ale to nie ma żadnego znaczenia. Bzdura nr 3. Pieniądze za transfery... poszły na rozwój klubu, jak najbardziej a precyzując na spłatę zadłużenia, którą spółka musi spłacać, po uprzednim zaciągnięciu pożyczki (żebyś mógł sie jarać bajeczna techniką Meliksona, spytem Frankowskiego i solidnościa Marcelo), żeby komornik jej nie zlikwidował(w uproszczeniu oczywiście). Bzdura nr 4. Kita nie zainwestowałby takich pieniędzy w Polsce, bo system prawny i podatkowy tak utrudnia inwestowanie u nas, że się to po prostu nie opłaca. Jakby się opłacało, to dziś bylibyśmy na innym poziomie. U nas nie ma pieniędzy to trzeba wydusić z każdego co się da. Takie myślenie, i Cupiał z tak bogatą firmą jaką jest TF, Walter Rutkowski i inni nie dają rady wpompować takiej ilości pieniędzy, żebyśmy regularnie grali w Europie, a my tu mówimy o Kicie i jego soczewkach. Dajcie spokój. Bzdura 5. Biorę kalkulator i liczę: -Podatek vat w Polsce 23 % -Podatek vat w Szwajcarii: 8% -Podatek vat we Francji 19% Dalszych stawek chyba nie muszę przytaczać? Najprościej to zarządzać czyimiś pieniędzmi... Dziękuję za uwagę P.s Bzura 6. Rozmawiałeś z JB, o tym, ze nie chce Smudy, czy twoja wiedza opiera się na faktach medialnych? |
Cytat:
|
No to teraz dwa cele przed nowym coachem na ten sezon:
1 Nie spaść 2 Wygrać z obrzezanymi OBA mecze |
Cytat:
;) |
Cytat:
Przedstaw swoje osiągnięcia w profesjonalnej piłce, może to Ty jesteś jeszcze w gimnazjum? :> Jeśli wiedza na temat klubu, jest taka sama, jak na temat podatków - współczuję po raz kolejny. Podajesz mi stawki VAT, a kluby sportowe działające w ramach spółek akcyjnych, płacą podatek dochodowy od osób prawnych, którego stawka wynosi bodajże aktualnie 19%. Dodatkowo klubu są zwolnione z części podatku, pod warunkiem, że oznaczona część przeznaczą na szkolenie dzieci i młodzieży, a wydatki te nie są zaliczane do kosztów uzyskania przychodu przez kluby. Nie ma znaczenia źródło - transfery czy darowizny na rzecz klubu. Jeśli szkolenia się nie prowadzi - nie moja wina! :D Nie wiem, po co mi VAT Cupiała, nie rozliczam mu PIT-ów, sritów czy vatów.. Dziwię się też, że spłatę zadłużenia postrzegasz jako rozwój klubu.. To bardziej normalizacja i próba stabilizacji, niż jakikolwiek rozwój. Widocznie słowo rozwój postrzegasz inaczej, niż ja. Nie za bardzo rozumiem te Twoje podatki, nie wiem, czy chce je rozumieć nawet, bo nie wydaje mi się, byś mógł mi w czymkolwiek pomóc. |
tiaa... budujecie wielką piłkę w Legnicy z pasją... zaraz zaraz, wy coś ostatnio graliście, może błysnąłbyś erudycją opisując jak to tam było z sąsiadką ;)
|
Merytorycznie bez zarzutu patrzal-lca, tylko to Twoje chełpienie się wielką piłką w Legnicy i wycieczki osobiste naprawdę słabe.
Ci co czytają to widzą kto mądrze pisze. Zacząłem czytać twojego posta od połowy i myślę, "no facet z sensem pisze", a potem przewijam do góry a tu taki krzak :D Naprawdę Słabo. Zapytaj go jeszcze ile ma w bicepsie. To następny krok. :D |
Cytat:
A druga sprawa - jak już to będzie ten sezon kiedy będziecie na serio walczyć o extra to proszę daj znać. |
Cytat:
Na szczęście jakieś ruchy (współpraca z akademią piłkarską , centrum szkolenia w Myślenicach) wskazują na wzrost świadomości..... także w Krakowie . |
Cytat:
|
Nie chełpię się, ani nie mam ochoty na wycieczki osobiste. Nie rozumiem jednak, w jakim celu ktoś któryś raz z kolei pyta o wiek czy kompetencje. Mam w zwyczaju odpowiadać na zadane mi pytania i to uczyniłem, gdy ktoś wycieczkę osobistą skierował w moją stronę. Merytorycznie nie wnosi to nic do dyskusji i nie zamierzam więcej odpowiadać na tego typu pytania. Ostatnim pytaniem, na które odpowiadam a propos siebie samego, czy Miedzi Lca to "Dlaczego Baniak?" autorstwa "arti". Po rezygnacji i zakończeniu współpracy z poprzednim szkoleniowcem cel był jeden: otwarcie nowego rozdziału - zgłosiło się kilku kandydatów, w tym B. Baniak, który przedstawił wizję zespołu, dawał gwarancję ściągnięcia do klubu kilku renomowanych zawodników oraz miał potrzebne w ówczesnym czasie doświadczenie w pracy trenerskiej na poziomie nas zadowalającym. Po analizie kandydatur, propozycji ich sztabu oraz pracy z drużyną uznaliśmy, że "Bebeto" daję gwarancję rozwoju na oczekiwanym przez nas poziomie. Postawiono przed nim cel zrealizował. Obecnie analizujemy zakończony sezon i zastanowimy się, czy Baniak wciąż gwarantem rozwoju jest, czy też konieczne jest wzmocnienie na ławce trenerskiej. Temat zamknięty!
Jeśli kogokolwiek uraziłem, masz wystarczająco dużo dystansu, by przeprosić urażonych. Jest to forum Wisły Kraków, w której się wychowałem jako piłkarz i byłoby miło, gdyby skupiono się na wymianie argumentów, a nie ciągłych pytaniach o kompetencje czy wiek. Pozdrawiam forumowiczów. |
Cytat:
Przyszedł do nich ktoś z pieniędzmi i dość rozsądnie je wydają... tak to widziałem patrząc z Krakowa i niezbyt uważnie. Całkiem możliwe, że powinniśmy (nasi działacze) udać się do Legnicy po naukę. Moje pytanie o Baniaka wzięło się stąd, że dla mnie to jeden z symboli przekrętów w polskiej piłce od jakichś 20 lat - jak się ma budowanie czegoś zdrowego do obecności takiego dżentelmena na ławce trenerskiej? A drugie... jak będą chcieć awansować to mając pieniądze po prostu awansują, a ja chciałbym się tym cieszyć (zarobić u buków) razem z nimi:p |
Cytat:
|
Cytat:
Polski trener z punku widzenia właściciela ma jedną dużą zaletę - łatwiej go kontrolować. Plus da zarobić paru krewnym i znajomym królika... |
Cytat:
|
Ile kosztują nas ci tańsi krajowi trenerzy ? Chciałbym np. wiedzieć ile zarabiał (i ile będzie) Smuda, Kasperczak, Probierz a ile Maaskant ?
Czy lepiej mieć trochę droższego trenera z zagranicy (ale fachowca) trenującego np. tańszych zawodników, który swoim warsztatem i charyzmą osiagnie z nimi cel. Czy wydawać przez kolejne lata tez nie małe pieniądze na kolejnych krajowych pseudotrenerów i kręcić się w kółko ? |
Ale ani Masskant, ani Petrescu w polsce nie byli uznawani ze jakiś wielkich fachowców.
Za Petrescu graliśmy siłową, ostrą piłkę na pograniczu faulu. Z tyłu miało być na zero a do przodu głupie wrzutki z których miała być 1 bramka po stałym fragmencie gry lub sytuacji Kryszałowicza. Perescu nie potrafił zrozumieć że dostał techniczny zespół który się chce cieszyć piłką a nie tylko biegać przez 90 minut od jednego pola karnego do drugiego. Petrescu zabrakło inteligencji i szybkiego dogadania się z zespołem które chcarakteryzyje trenerów wielkich a nie zaledwie dobrych. Patrząc na jego karierę to wcale nie był jakimś bogiem. Ligę Mistrzów wywalczył mu ktoś inny dobrymi wynikami w pucharach a on to po prostu wykorzystał. Inni skoncentrowali się na europejskich pucharach a jego zespół tylko na lidze. No i Petrescu wygral mistrzostwo kraju które dawało bezpośredni awans do LM. I tyle było jego zasług że zagrał w LM. Czy musiał pokonać w eliminacjach Barce lub Real - nie musiał. Czy musiał umieć przygotować zespół do meczów eliminacyjnych - nie musiał. Co do Maaskanta. Tutaj mieliśmy do czynienia jeszcze z kimś słabszym, bo o ile Petrescu miał swoją wizję i doświadczenie z kariery piłkarskiej, o tyle Maaskant to już cienias jakich polska piłka dawno nie widziała. Po pierwsze był to trener 2 ligowy w swoim kraju. Nie miał w Holandii jakiś większych wyników jedynie jakieś awanse z 2 do 1 ligi. Czyli facet na poziomie Tarasiewicza. Po drugie facet totalnie nie miał pojęcia o taktyce Po trzecie Ciągła gra defensywna, 4 obrońców 3 defensywnych w pomocy i w ataku jeden Genkov. Nudny styl który nikomu nie mógł się podobać. Po czwarte nie nauczył zawodników żadnych schematów. Gra ofensywna opierała się tylko na Meliksonie i Małeckim Po piąte Cienias, cienias, cienias Prawda jest taka że Wisła tylko raz miała dobrego terenera - Pierwsze podejście Kasperczaka. To był trener który jeszcze coś potrafił, umial wszystko poukładać taktycznie, dzięki prowadzonym treningą zawodnicy podnieśli swoje umiejętności i po roku treningów wygrywali ze wszystkimi w tej lidze jak chcieli. Kasperczak nadał styl swojej drużynie, miał szacunek u zawodników ( po jego zwolnieniu Żurawskiemu odechciało się grać w Krakowie) Kasperczak był najlepszym trenerem jakiego Wisła miała. Dziś należało by zrobić to samo. Zatrudnić kogoś poważnego , kto miał wyniki jeszcze rok temu a nie 5 lat temu z nazwiskiem kto trenował w Lidze Włoskiej, Francuskiej i zarabiał będzie nawet i 650 000euro rocznie. Tylko taki trener + baza szkoleniowa i boiska da możliwość rozwoju. Ja zatrudnienie Smudy rozumiem w ten sposób że Cupiał ma już dość płacenia wysokich pensji a póżniej oglądania człapania po boisku zawodników bo im się nie chce. U Smudy będzie walka, będzie bieganie, bo Smuda ma taki styl prowadzenia zespołu. W reprezentacji sobie nie poradził, ale w lidze polskiej wystarczy walczyć i biegać ( Kuba Kosecki z Legii) żeby wszyscy uznali cię za gwiazdę. Na arenie międzynarodowej wszyscy walczą i biegają. Ale na razie Wisła musi się skupić na wywalczeniu pozycji w Polsce a dopiero póżniej przyjdzie czas na europę i puchary. |
Tutaj też nie ma co z kolei kombinować z trenerami - trzeba się pogodzić, że Smuda będzie trenerem, co nie oznacza, że nie można go krytykować. Dlaczego trzeba się pogodzić? Bo gdyby teraz władze chciały zmienić koncepcję z trenerem, to zrobiłoby się zamieszanie z transferami i żadnego piłkarza nie udałoby się Wiśle sprowadzić, a przede wszystkim takich, jakich chce nowy trener. Jestem przeciwnikiem Smudy, mam nadzieję, że to rozwiązanie tymczasowe, a po nim przyjdzie młody, zdolny obiecujący trener, który wszystko w klubie poukłada. Szkoła francuska (vide: Kasperczak za pierwszym podejściem) bardzo mi się podobała - więc może w tym kierunku trzeba szukać.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:13. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl