Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Turystyka - miejsca, atrakcje, dojazd, noclegi, kuchnia, ceny, zwyczaje [ zbiorczy] (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2328)

alterego 14.07.2014 13:10

Zim zum hotel Adria. 1* ale w miare czysto i male sniadanie w cenie.Blisko przystanku autobusowego do Wenecji.

bartek89TS 14.07.2014 19:54

Potrzebuje namiary na fajne sprawdzone miejsce nad naszym Polskim morzem.Chodzi mi o jakieś kwatery prywatne albo domki letniskowe, najlepiej w okolicy Gdańska,Jastrzębiej Góry, inne miejsca też wchodzą w gre, przeglądam oferty po necie, ale zawsze to lepiej coś sprawdzonego.Może bracia z Gdańska mogli by też podpowiedzieć jakąś fajną opcje.

MatMario 14.07.2014 20:05

http://www.fly4free.pl/forum/hotel-d...z-mwz,81,51795

Fajna zniżka. Możecie poszukać czegoś ciekawego.

wiślak 86 14.07.2014 21:26

A czy da się w tym portalu bez logowania i rejestrowania zobaczyć czy jest objęty dany hotel zniżką? bo klikam na wybrany daje date w którą chce przyjechać i potem jest tylko okno z moimi danymi i nr. karty.

OK znalazłem.

kurde kusząca propozycja tylko mam pytanie co jeżeli ja tam o nich przyjadę a oni będą chcieli ściągnąć całość kwoty ze mnie?

i jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Bo na tej stronie hotele.info znalazłem ofertę z Lublina za 69zeta dla 2os w hotelu 4* a u nich na stronie w czasie rezerwacji online jest że kosztuje tki pokój 200zł. To już naprawdę ja tego nie czaję.

MatMario 25.07.2014 10:46

potrzebuje kwatery w Świnoujściu na dwie noce w sierpniu dla jednej osoby. Gdzie tego szukać bo nie oganiam tych polskich stronek z noclegami.

fialo 04.08.2014 20:51

Witam.

Ma ktoś może sprawdzony nocleg dla wiekszej grupy w pobliżu miejscowosci Orebic w Chorwacji ?

Garbaż1906 06.08.2014 07:40

Mam podobną prośbę co użytkownik wyżej. Wybieramy się pierwszy raz w kilka osób do Chorwacji, na początku Września. Mógłby ktoś polecić fajne miejsce ? A najlepiej z namiarem na sprawdzony nocleg. Dzięki z góry.

Kocur 06.08.2014 08:03

Czy w Zakopcu pod koniec sierpnia jest szansa znaleźć kwaterę na kilka dni - bez wyżywienia - pokój z łazienką dajmy na to 30-40 zł ?

!!IRIVER!! 06.08.2014 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Garbaż1906 (Post 1371102)
Mam podobną prośbę co użytkownik wyżej. Wybieramy się pierwszy raz w kilka osób do Chorwacji, na początku Września. Mógłby ktoś polecić fajne miejsce ? A najlepiej z namiarem na sprawdzony nocleg. Dzięki z góry.

Człowieku, jedź na Chorwację w ciemno. Noclegów jest od zarypania - właściciele apartamentów stoją z karteczkami na ulicy i śmiało można coś znaleźć. Zwłaszcza jak pojedziesz we wrześniu. Znajomi byli w lipcu, owszem z cenami bywało różnie, ale nocleg znaleźli bez problemów u jednego gospodarza mimo, że pojechali 7-osobową ekipą.

Co do Zakopanego - moi rodzice rok temu byli w pierwszy weekend września, kiedy bodajże były jakieś zawody w skokach narciarskich. Spali w bardzo dobrych warunkach za 45 zł, więc na pewno na koniec sierpnia w nieco niższych kwotach też coś znajdziesz.

Marcin_fan 06.08.2014 12:41

Pytanko odnośnie Tatralandii. Wiem że dość częsty wątek w tym temacie.. Mianowicie. Wiem że jadąc na Trstene i potem w Podbielu skręcając na Habovke, Zuberec nie trzeba winiet bo nie jedziemy płatnymi drogami. Jakie macie wskazówki czy doświadczenie z drogi i pobytu w samym Aqua parku ? Mieliście może okazje spotkać słowackich policjantów ? Srają sie o apteczke albo o trójkąt ? Jak właśnie sam pobyt w parku wodnym, gdzie warto sie pobawić, z czego często korzystać a czego unikać.. ? Wszelkie info mile widziane :)

mastahkillah 06.08.2014 18:14

Witam, może był ktoś niedawno we Władysławowie i ma jakiś nocleg do polecenia ? 40-50 zł (jak się da to taniej :D) oczywiście bez wyżywienia.

Kocur 06.08.2014 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1371200)
Pytanko odnośnie Tatralandii. Wiem że dość częsty wątek w tym temacie.. Mianowicie. Wiem że jadąc na Trstene i potem w Podbielu skręcając na Habovke, Zuberec nie trzeba winiet bo nie jedziemy płatnymi drogami. Jakie macie wskazówki czy doświadczenie z drogi i pobytu w samym Aqua parku ? Mieliście może okazje spotkać słowackich policjantów ? Srają sie o apteczke albo o trójkąt ? Jak właśnie sam pobyt w parku wodnym, gdzie warto sie pobawić, z czego często korzystać a czego unikać.. ? Wszelkie info mile widziane :)

Masz rację, do Tatralandii można jechać bez winiety- ale pamiętaj że drogi krajowej również podpadają pod opłaty - nie tylko ekspresówki i highway'e :)

Co do wyposażenia - zero problemu, zgodnie z konwencją wiedeńska auto ma spełniać wymogi wyposażenia obowiązujące w kraju rejestracji.

Inna sprawa że policje mają de best - potrafią władować 20 ojro za przekroczenie prędkości o 3 km/h

w0lno. 06.08.2014 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mastahkillah (Post 1371265)
Witam, może był ktoś niedawno we Władysławowie i ma jakiś nocleg do polecenia ? 40-50 zł (jak się da to taniej :D) oczywiście bez wyżywienia.

Jutro się wybieram. Wyrwałem za 30zł http://www.freddy.pl/index.php?p=oferta
All inclusive to to nie jest, ale żeby się tylko przespać to jest chyba ok :)

vistulaone 10.08.2014 18:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1371109)
Czy w Zakopcu pod koniec sierpnia jest szansa znaleźć kwaterę na kilka dni - bez wyżywienia - pokój z łazienką dajmy na to 30-40 zł ?

We wrześniu na pewno, ale w sierpniu nie wiem czy w samym Zakopcu coś się znajdzie za taką cenę.

mic 11.08.2014 07:29

Mistrze,

na Wegry to bardziej oplaca sie wymieniac PLN na HUF czy lepiej karta placic ?

Kocur 11.08.2014 07:46

I jedno i drugie. Jak byłem 2 lata temu to w większości knajp można płacić kartą, tak samo na stacjach benzynowych ale np. za parkingi czy w małych winiarniach / piwniczkach z winem tylko gotówką.
Oczywiście wszystkie sklepy typu Tesco płacisz kartą.

mic 11.08.2014 08:15

Chodzi mi o to, czy majac mozliwosc placenia gotowka i karta, co sie bardziej oplaca (przelicznik)

Np jak bylem w Rumunii 2 lata temu, to o wiele bardziej oplacalo sie placic karta niz gotowka (lepszy przelicznik, a w Krakowie walute kupowalem najtaniej)

--
popatrzylem sobie na kursy nbp, chyba lepiej miec karte :D

alterego 11.08.2014 10:13

najlepiej karta na grubsze płatności i gotówka na drobiazgi. Unikać jedynie wypłacania z bankomatu - można się naciąć. I uważać na DCC - nie zgadzać się na taki rodzaj obciążenia (grube krętactwo)

Kolumbus 12.08.2014 23:22

Koljedzy potrzebuje jakies przykladowe ze 2-3 rozpiski na wyjście w Tatry dla kilku osób, poziom zaawansowania nie może być zbyt wysoki ze względu na 2 osoby które pierwszy raz będą w górach. Osobiście myślałem o Dolinie Pięciu Stawów.

Bóg Trybun (objawion) 12.08.2014 23:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1372579)
Koljedzy potrzebuje jakies przykladowe ze 2-3 rozpiski na wyjście w Tatry dla kilku osób, poziom zaawansowania nie może być zbyt wysoki ze względu na 2 osoby które pierwszy raz będą w górach. Osobiście myślałem o Dolinie Pięciu Stawów.

a ile dni w planach?

Kolumbus 12.08.2014 23:29

Myślałem o dwóch jednodniowych wypadach, czyli np: 7:00 wyjście z bazy, 21:00 powrót do bazy.

Czy ewentualne Rysy to dobry pomysł?

MatMario 12.08.2014 23:34

Super.

Potem jeszcze helikopterem polatacie.

Zajebista wycieczka.

Kolumbus 12.08.2014 23:37

Jak bedziesz pilotem to robi mi robote

MatMario 12.08.2014 23:39

Masz wycieczke ktora pilotujesz, dwie osoby pierwszy raz w gorach a ty chcesz z nimi na Rysy dawac...

Pomysl. Jaki w tym sens? Logika?

Wszystko sie da ale moze mniejszymi krokami?

Matejas_ 12.08.2014 23:47

Jak na pierwszy raz to ich weź nad Morskie Oko i na Giewont, a nie Dolina Pięciu Stawów, a tym bardziej Rysy... no chyba, że chcesz ludzi zajechać i zniechęcić do późniejszego obcowania z górami. Masz jak w banku, że jedynie spacerować będą po galeriach.

Bóg Trybun (objawion) 12.08.2014 23:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1372583)
Super.

Potem jeszcze helikopterem polatacie.

Zajebista wycieczka.

:D

tak poważnie to jeśli początki i jednodniówki to 5 stawów to jest max

Zazwyczaj na pierwszy ogień dla nowicjuszy idzie Grześ ale dnia bym na niego nie poświęcił (chyba, że dzień po dniu chcecie uderzać to na rozgrzewkę może być).
Jeśli towarzystwo ambitne to zawsze może nazajutrz spróbować dojść na Kasprowy z Murowańca albo standardowo zrobić Giewont startując z Kuźnic. I tak wszystko zależy od osób, które bierzesz ze sobą i pogody.

Albo najprościej - zabrać ich na Mały Kościelec w pierwszy dzień i powiedzieć, że jutro wychodzimy na tę dużą skałę powyżej ;) albo się zajawią albo po ptokach

----

edit: tak sobie teraz myślę, że gdybyscie nawet dotarli w ten 1. dzień do Piątki to i tak musielibyście pewnie wracać tą sama trasą - także lepiej odpuść. Trzy czwarte dreptania przez las bez widoków, oczw sama Dolina piękna ale na zajawkę lepiej coś bardziej otwartego i zróżnicowanego.
Wystartuj z Kuźnic w kierunku Doliny Gąsienicowej, ładne widoki po drodze, jeśli zrobicie coś extra (Mały Koscielec) to super, jeśli nie to i tak powinni chwycic bakcyla. W razie niepogody przy drodze - a nie na jej końcu, jak w 5 - macie schronisko (Murowaniec).

Kocur 13.08.2014 08:52

Droga na Reglami - zależy jaka mają kondycję to mogą zejść w każdej chwili każdą dolinką - a tak i przyjemna ścieżka i zmęczyć się można i nawet miejscami fajne widoczki.

Podstawa czy ich w ogóle góry kręcą, może popatrzą, powiedzą "eee skały jakieś" i będę chcieli wracać na piwo ;)

Pytanie też czy żaden nie ma lęku wysokości, może nawet o tym nie wiedzieć ale jak stanie na Karbie, popatrzy na Gąsienicowy 300 metrów niżej to się zesra, siądzie i się nie ruszy :)

Edit. Z tymi Rysami to faktycznie niezły pomysł jak na górski debiut :D

Kolumbus 14.08.2014 00:06

Dzięki za pomoc wszystkim, coś jest na rozpisce zobaczymy czy ekipa da radę :)

Kaan 14.08.2014 09:57

Może dodam jeszcze coś od siebie.

Dolina Pięciu Stawów - bardzo dobry pomysł, troszeczkę drapania się pod górę ale widoki fantastyczne. Lepsze to niż asfalt i Morskie Oko.
Jeżeli ekipa chce wyjść gdzieś wyżej to polecam Tatry Zachodnie, są bezpieczniejsze w chodzeniu niż Wschodnie a wysokościami nie ustępują im. Polecam Czerwone Wierchy lub przez Starorobociański na Bystrą 2248 m.n.p.m. to już robi wrażenie a widok na Tatry "skaliste" niezapomniany.

Zarko42 14.08.2014 12:32

Panowie wybieramy się do Pragi na parę dni w celach rekreacyjno-turystyczno-imprezowych, macie do polecenia jakieś miejscówki na nocleg w miarę możliwości blisko centrum i nie 5 gwiazdkowe, najlepiej jakiś hostel? i jakieś "restauracje" do których warto się wybrać?

wiślak 86 14.08.2014 12:44

poszukaj na grouponie bo zdarzają się przeceny tylko trzeba przed zkupem pytać o wolne terminy żeby lipy nie było

dulli78 14.08.2014 22:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1372582)
Myślałem o dwóch jednodniowych wypadach, czyli np: 7:00 wyjście z bazy, 21:00 powrót do bazy.

Czy ewentualne Rysy to dobry pomysł?

Warunki do łażenia po Tatrach w tym roku są fatalne. Niemal codziennie burze i zlewy, także uważnie sprawdź prognozy przed wyjściem. W tym roku byłem tylko raz w Tatrach i musiałem spieprzać spod Granatów bo zaczęło padać i nie wiadomo było czy zacznie walić piorunami czy nie. Także nie nastawiałbym się na dłuższe wycieczki - raczej takie od 7 rano do 14 - 15.

W Tatrach Zachodnich dodatkowo dochodzi spora ilość błota. Przejeżdżając przez okolice Doliny Chochołowskiej widziałem spustoszenia w drzewostanie jakie wyrządził halny w święta Bożego Narodzenia - koszmarnie to wygląda. Także spora ilość drzewa jest ciągle zwożona a co za tym idzie te dolne odcinki szlaków (szczególnie po ulewach) toną w błocie.

Co do propozycji wypadów - Dolina 5 Stawów jak najbardziej polecam na początek. Stamtąd można zrobić fajną widokowo pętlę do Morskiego Oka przez Świstówkę Roztocką - raczej łatwa trasa. Przy w miarę stabilnej pogodzie z Pięciu Stawów można uderzyć też na Zawrat lub Kozi Wierch - oba szlaki łatwe ale z założeniem, że będziecie wracać tą samą trasą.

Hala Gąsienicowa i Czarny Staw Gąsienicowy i stamtąd tak jak pisał Bóg Trybun na Mały Kościelec i Przełęcz Karb lub łatwy szlak na Zadni Granat (powrót tą samą trasą bo dalej jest już trudniej).

Z Morskiego Oka na początek fajny jest szlak na Wrota Chałubińskiego - cisza i spokój w Dolince Za Mbnichem bezcenne.

lopez71 15.08.2014 02:34

Jestem właśnie w Zakopcu, warunki do chodzenia fatalne. Kolumbus z całym szacunkiem, jeśli łazisz po górach i wiesz na czym to polega to nie zabieraj nowicjuszy na tyle godzin w góry mimo pięknej pogody bo faktycznie ich zrazisz. Po drugie nie planuj z nimi wycieczek dzień po dniu bo nie wytrzymają tempa, jeden dzień odpoczynku to norma dla początkujących. Pozdrawiam do spotkania na szlaku

wiślak 86 18.08.2014 09:18

Polecicie jakieś biuro podróży żeby wyskoczyć na wycieczkę 3 dniową gdzieś za granicę? Wyjazd np. w piątek wieczorem a powrót w niedzielę po południu.

Niestety samochód nie wchodzi w grę.

maTyS. 11.09.2014 18:49

poleci ktoś jakieś fajne może być romantyczne miejsce na weekend we dwoje tak żeby wyjechać w sobotę popołudniu,wrócić w niedziele wieczorem,jakiś nocleg coś zjeść dobrego ewentualnie zwiedzić :) ?

adam_09 11.09.2014 23:26

podłączam się do powyższego pytania :)

MatMario 12.09.2014 07:57

Możecie rzucić okiem na Pałac w Paszkówce. Fajne imprezy organizują, okolica spokojna. Byłem w zimie i ogród był w śniegu ale teraz może być przyjemnie.

Tutaj też przyjemnie http://www.spahoteljawor.pl/ Jest ogród, można się przejść do lasu, fajny basen i strefa spa.

Ale na grouponie widzę fajne miejsca z dobrą ceną więc warto tam zajrzeć i coś wybrać. w tym Jaworze właśnie z takiego groupona byłem.

MatMario 02.10.2014 14:15

Gdzie mieszkac w Berlinie zeby bylo w miare sensownie cos zobaczyc?

Wyjazd na 3 dni.

hunter 13.10.2014 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1379093)
Gdzie mieszkac w Berlinie zeby bylo w miare sensownie cos zobaczyc?

Wyjazd na 3 dni.

Podbijam.

qwerty

emj10 13.10.2014 22:32

Kreuzberg.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl