![]() |
Intel CORE 2 DUO E8400 2x 3 GHz 6MB cache
4096 MB DDRII Goodram 800MHz Geforce GT 220 1024MB DDR3 Dysk twardy Samsung 500GB SATA-2 Jaka będzie dobra płyta główna do tego zestawienia bym mógł w przyszłości jeszcze dorzucić 4 GB pamięci ram? |
to zależy jaki masz budżet.
PS. kupiłeś już grafikę? jeśli tak, to żałuj... |
Cytat:
Jeszcze nie kupowałem nic. A czemu miałbym żałować? Jaką byś polecił w podobnej cenie? A przedział to do 1800 zł. |
ten GT220 nie nadaje się w ogóle do gier, za ponad 300zł masz dobrego Radeona HD4850, który bije na głowę tego GT. a co do płyty to polecam Ci http://www.esc.pl/product_info.php?c...ducts_id=12527 coś takiego, obsługuje max. 8GB ram, ma dwa złącza PCI-Ex16, zgodność z CrossFire, a co najważniejsze - ma dobry potencjał OC.
|
co do mojego kompa, ustawilem FSB na 390, mnoznik pamieci na 1:1 i wyszlo mi ponad 3GHz, w tescie na OCCP grzeje sie do max 75'C ale gdy podnosze FSB to sie nie uruchamia nic, tylko caly czas restart kompa...
Co jeszcze moge zmienic? Cos czytalem nt napiecia ale nie bardzo to ogarniam... Pamieci sa Kingstony 800, wiec ponoc sie da, tylko JAK?? |
a przy teście OCCT wywala jakieś błędy? spróbuj również pograć w jakąś wymagającą grę około godziny, jeśli nic się nie stanie to możesz kręcić dalej, choć przy większym zwiększeniu FSB pasuje również zmienić napięcie. jakie masz obecne napięcie? a chłodzenie na procesor? zgaduje, że boxowe tak? aha, zmieniałeś napięcia na ram?
|
Cytat:
Pentagram Karakorum, najlepszy. Bez tego niczego nie kręć. |
zadnych bledow, ktore napiecie pasuje zmienic? RAM czy procesora?
Nie mam chlodzenia, ale tak jak pisalem 20minut w OCCP i temp max 75 stopni |
cóż, 20minut to za mało, włącz test na gdzieś 2godziny, choć i to może okazać się mało.
|
A teraz jeszcze jedno pytanko, ziomek ma Intela Core2Quad Q8200 2,33 na rdzeniu, ale tam ponoc jest 45nm, a nie tak jak u mnie 65nm i co z tym fantem zrobic? Jakis lekki OC?
Plyta Gigabyte G31 (czy cos takiego) |
45nm oraz 65nm to technologia w jakiej został wyprodukowany procesor, im mniejsze nm tym procesor pobiera mniej prądu oraz jest wydzielana mniejsza ilość ciepła, tego się nie da zmienić, jedynie trzeba pamiętać, że napięcie do procesora 45nm jest dużo mniejsze niż do 65nm.
|
chciałbym trochę przewertować rynek kart graficznych, mógłby ktoś napisać jakie są 'odpowiedniki' NVIDI do kart od ATI: 3870, 4870, 5770, 5870?
|
3870 - miała być to odpowiedź ATI na GF8800GT, jednak jest ona gdzieś 15% wolniejsza od tego GF, odpowiednikiem może być 9600GT. 4870 - GTX260, 5770 - brak karty, która z nią rywalizuje, można dać GTS250 lub GTX260, 5870 - GTX295(lecz pamiętajmy, że ten GTX jest zbudowany z dwóch rdzeni GTX285, a ma taktowania GTX260).
|
Co do kart graficznych, a także ogólnie o sprzęcie komputerowym polecam tomshardware.com - zestawienie kart graficznych http://www.tomshardware.com/reviews/...70,2491-7.html
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
przewertowałem trochę rynek kart i myślę ze najlepszym wyborem bedzie HD 4870 [przegladalem karty od nvidii w podobnym przedziale cenowym i to co oferowala nie godne jest w ogole uwagi, chyba ze te wszystkie wartosci magistrali, pamieci, przepustowosci, jednostek cieniujacyh itd o kant d** nalezy rozbic i w ogole sie tym nie przejmowac - w co jednak watpie], tylko pytanie czy konieczna będzie do tego zmiana zasilacza biorąc pod uwage ze chce pozniej dokupic procesor dobry do OC
i juz teraz sie Was zapytam w co mierzyc w obecnym czasie? czy e5400 czy e6400 albo e6300? czemu ten a nie ten? i zeby z plyta dobrze wspolgral :) [do 300zl] płyta - ASUS P5K-E procesor - E2180 [3.0ghz, V1.41] karta - ASUS Radeon EAH 3870 HD 512MB DDR4 [nie wiem jak to jest, ale taktowanie rdzenia ma 851mhz kiedy wszystkie nowsze karty mają 700mhz i wartość ta reklamowana jest z dumą] zasilacz - CHIEFTEC GPS-450AA-101A - 450 W ram - Goodram 2GB 800mhz |
Cytat:
Genio ja bym radzil zaczekac az wyjda nowe karty NVidii z serii Fermi. Z dwoch powodow beda duzo duzo wydajniejsze od tych obecnie oferowanych ukladow, a drugi powod to to ze... ceny starych ukladow spadna:p. |
poczytaj może ten test http://gry.gery.pl/sprzet/geforcegts250/index.html wyraźnie widać, że GTS250 jest wydajniejszy od 4850. a GTS250 to jest to samo co 9800GTX+, a 9800GTX+ jest trochę lepsza od 9800GT.
|
Witam zlozylem niedawno zestawik i mam pytanie czy jest sens w tej chwili krecic grafe?
MA770-UD3 phenom II 550 x2 3.1GHz (@ x4 3.7 GHz) GeiL 2X2 800 Shapphire HD 4890 chieftec 550W |
Poniżej test 16-stu kart graficznych z czerwca zeszłego roku. Może sie komuś przyda.
http://www.komputerswiat.pl/media/47...e_06-01-09.pdf |
chciał bym kupić dysk 160 i 1,5 G ram DDR ile może mnie to kosztować tak mniej więcej :)
|
Cytat:
A ram w zależności od płyty głównej. |
Cytat:
Zastanawia mnie jedno, kto normalny gra w rozdzielczosci 2600x1900? Ten test mial pokazac jedno - przewage sterownikow do gier a nie samej karty graficznej. W normalnych rozdzielczosciach jak np 1280x1024 roznica w wydajnosci bedzie wynosic okolo 1-2 klatki na sekunde albo na korzysc jednej albo drugiej karty. A jesli do tego wziac fakt ze podkrecona wersja HD4850 jest wydajniejsza od podkreconego GTS250 i tansza o 100 zlotych to wybor jest prosty. |
a jezeli mierze w 4870 to chyba bez konkurencji? czy jednak nalezaloby sie zastanowic nad GTX 260 core 216?
i powtorze pytanie zwiazane z procesorem, czym sie kierowac w wyborze pomiedzy 5400, 6300 a 6400? bo inne do 300zl chyba w gre nie wchodzą? a z tym czekaniem koyoot to pewnie bedzie tak, ze miesiac poczekam, a po wejsciu Fermi ceny spadną, o 50zl |
sorki ze z tym tu wjezdrzam ale mam problem..
Mam Pendrive Kingston DataTraveler 8 GB i pewnego razu kolega miał pewną rzecz mi nagrać na tego pendriva a że mało było miejsca to sformatował go do roszerzenia NTFS i teraz coś się poje.bało bo np,jak zgram na niego film i chcąc go ogladnoc na DVD to mi wogole nie czyta.I teraz chce mieć ustawienie takie jak były na poczatku. Wiecie jak to zrobic ??:evil: |
Cytat:
Tutaj jesli chodzi o procesory to mozesz kierowac sie jedna rzecza. Cena/wydajnosc. 5400 kosztuje 269 zlotych na komputroniku a E6300 299. Czy warto doplacic te 30 zlotych do 100 mhz wiecej podczas gdy i tak bedziesz go krecil - nie wiem. 4870 to w tej chwili chyba najrozsadniejszy wybor ze wszystkich kart graficznych. |
Cytat:
co do procesorow, bede krecil na pewno, tylko pytanie ktory sie do tego lepiej nadaje, albo choc troche lepiej nadaje bo oba są pod tym wzgledem dobre, oraz pytanie czy na obecnym chieftecu 450W utrzymam 4870 i kreconego 6300 na przyklad? [jezeli mozna gdzies sobie to policzyc samemu to prosze o link] |
Cytat:
Szczerze mowiac nie wiem do ilu zamierzasz go krecic. Ja bym doplacil te 30 zlotych na drozeszego nieco ale o wyzszym taktowaniu. Przede wszystkim dlatego ze z tego co mnie sluchy dochodza to uzytkownicy nie skarza sie na awaryjnosc ten procesor jest troche bardziej wytrzymaly od e5400 ale okupione jest to tym ze nizej sie odrobinke kreci. 3200 MHz i tak wystarczy na ten moment do wszystkiego co tylko chcesz. |
hm, a czy moje 3000mhz na e2180 jest rowne 3000mhz na e6300? bo jezeli tak, to nawet nie mam co inwestowac w nowy procesor na to wychodzi
|
Cytat:
|
cfa prawde mowi. Tutaj wazna jest tez architektura samych procesorow, cache(marginalny wplyw na wydajnosc ale zawsze), instrukcje itp itd. jak myslisz czemu i5 bedzie znacznie wydajniejszy od Quada czy Phenoma z podobnym taktowaniem? Bo ma lepsza architekture i lepsze instrukcje, oraz wiecej tranzystorow. Wiec paradoksalnie mimo ze dwa procesory maja identyczne taktowanie nie oznacza ze sa sobie rowne. Jest wiele roznych czynnikow ktore wplywaja na wydajnosc(ba nawet chlodzenie i napiecie procesora, oraz dostarczanie pradu!). Ze o ilosci tranzystorow nie wspomne.
|
Orientuje się ktoś gdzie w Krakowie najtaniej kupić 1gb kość DDR2 do laptopa?
Albo czy np. się z tym pomysłem na teraz wstrzymać, bo ma być taniej lub coś w ten deseń (mam nadzieję, że żadna fabryka znowu nie spłonie:) |
to zależy ile masz kasy na ten reup, bo może za taką cenę nowego kompa wyrwiesz. a co do wymiany - musem jest wymiana zasilacza, może Ci spalić cały komputer, Feel to jest tzw. bomba.
|
no one, napisz cos wiecej o swoim wyborze procesora, czy spelnil Twoje oczekiwania, czy jednak gdybys wrocil do momentu wyboru, wybralbys inny procesor? [pracujesz na swoim 6300 wiec cos na pewno dostrzegles]
pytam bo mierze w procesor tego pokroju a pytanie do reszty, czy zmieniac zasilacz na 530W czy lepiej doplacic i brac 650W w obecnym czasie? [mocniejszy z myslą o pozniejszym upgradzie] |
Cytat:
|
kurczę, dziwna sprawa, ale znalazlem w tym programie od ATI do Radeonów (mam tego 4850) coś takiego jak ATI OVERDRIVE i tam troszkę te suwaczki podkręciłem (automatyczny dostrajacz zaproponował prawie max, ja ruszyłem ledwo co) a i tak po 10-15min grania w GTA IV wyskakuje mi błąd, reset sterownika obrazu i muszę resetować komputer... Dlaczego tak miałoby się dziać???
Procesor po OC do ponad 3GHz śmiga aż miło... |
Cytat:
|
Cytat:
Zwyczajnie przegrzewa Ci się ta karta. One wydzielają zajebiście dużo ciepła i mi np. przegrzewała się nawet przy normalnych ustawieniach, bez żadnego kręcenia i musiałem odesłać do producenta (mam 4870, ale w robocie kolega ma 4850 i też mu się grzeje bez żadnego kręcenia) Jeśli chcesz ją podkręcać, to kup np. to: http://www.arctic-cooling.com/catalo...ath=2_&mID=101 |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:25. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl