Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kiko Ramirez były trener Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9750)

Dzimi 03.01.2017 22:41

Zła decyzja zarządu.

Po pierwsze - Trener no name i z znikąd. W Polsce na tym poziomie rozgrywek trenerami są nauczyciele WF-u z pobliskiej szkoły średniej. Może w Hiszpanii jest lepiej, ale to nie poziom na ekstraklasę. Może będzie to jakiś nieodkryty talent, ale raczej dużo wieksze szanse, że będzie to nieporozumienie.

Gorszy jest jednak powód numer dwa:
Na tym etapie rozgrywek, przed kilkoma decydującymi kolejkami, nie robi się takich zmian. Na finiszu rundy zasadniczej wpuszczać na trenera kogoś bez znajomości piłkarzy, zespołu, i ligi, z barierą językową, to harakiri. W czerwcu-lipcu, dając gościowy 3-4 miesiące na naukę języka (polskiego lub angielskiego), ryzyko byłoby bardziej na miejscu, ale teraz nie ma na nie czasu.

Kurz 03.01.2017 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez d (Post 1460455)
Żadne racjonalne przesłanki nie wskazują na to, że może być inaczej. Sorry, ale trudno uwierzyć, że w 4 lidze hiszpańskiej ostał się niezrozumiany 46-letni geniusz futbolu.

Może Kiko Ramirez jest najtańszym trenerem z Uefa Pro w Europie :).

wolfy 03.01.2017 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1460423)
Tadziu Pawłowski 2 ? obym się mylił

Wybacz, ale Ted go swoim CV wciąga nosem. On by mógł być co najwyżej jego asystentem.
Z Holendrami też nie porównujcie. Zupełnie nie ten rozmiar kapelusza.
Koleś jest z niczym nieporównywalny. Takiego ogóra jeszcze u nas nie było.

Sorry, polityka "dobry bo obcy" to paranoja. Mam nadzieję, że jeśli będzie miał takie wyniki jak wynika z jego CV, to wyleci z klubu na mordę razem z Junco.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1460443)
Smuda wróc!!

Mnie jakoś nie do śmiechu...

santiago_1986 03.01.2017 22:53

Mam wrażenie, że za jednym zamachem strzelamy sobie w dwa kolana - raz sportowo, dwa marketingowo, bo jaki sponsor chciałby być wiązany z klubem zatrudniającym ludzi prezentujących poziom niemal amatorski. Nie będzie miało znaczenia czy faktycznie ten gość to amator czy nie - już na wstępie zostanie zaszufladkowany. Do tego jako tłumacz student z Erasmusa - kolejna pożywka dla czarnego PR. Pozostaje mieć głęboką nadzieję, że jeśli faktycznie gość zostanie trenerem to utrze wszystkim nosa - czego nam wszystkim życzę, powiedzmy szczerze przy nim Wesoły Tadek wygląda na tytana trenerki.

nesta 03.01.2017 22:54

Juz Wisła potwierdziła oficjalnie

Beskidowy 03.01.2017 22:56

Gdzie niby potwierdzila?
Ok widze

Kataryniarz 03.01.2017 22:56

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._wisly_krakow/

PhantomRanger 03.01.2017 23:00

Za oficjalną:

Od czwartku trenerem Wisły Kraków zostanie Hiszpan Francisco „Kiko” Ramirez Gonzalez. Umowa 46-latka z Białą Gwiazdą będzie obowiązywała do czerwca 2017 roku.

Kontrakt dla trenera na pół roku? Chyba czas zająć się czymś bardziej pożytecznym, bo powoli tracę chęci na oglądanie popisu włodarzy. Z początku liczyłem, że to tylko wymysły przekrętu, a tu nie dosyć okazują się prawdą to jeszcze zatrudniają go na pół roku.

FraMat 03.01.2017 23:03

Jedyna nadzieja, że Sobol zostaje.
Może nie da tego rozp..yć..

Kataryniarz 03.01.2017 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SMOKE 8541 (Post 1460467)
Na razie to jeszcze nie decyzja Zarządu tylko pewnego redaktora z PS i to jeszcze nic pewnego do czwartku może się jeszcze wszystko zmienić. Media lubią się czasem mylić dla przykładu kiedyś podobno Simeone miał być nowym trenerem Wisły według mediów Jeszcze tylko jutro i w czwartek z rana będzie już wszystko wiadomo oficjalnie warto wstrzymać się z krytyką do czwartku i poczekać na oficjalny komunikat w tej sprawie Zarządu albo rzecznika

Kolego przepraszam Cię bardzo ale masz już potwierdzenie na oficjalnej stronie

SMOKE 8541 03.01.2017 23:07

Kataryniarz zauważyłem

mitmichael 03.01.2017 23:10

No to witamy nowego trenera. Ciekawe jak długo przetrwa, moze do czerwca mu sie uda

As 03.01.2017 23:16

Ja mam tylko jedno pytanie. Dlaczego akurat ten facet?

Nie wiem, moze jest dobry, moze cos umie ale ja sie zastanawiam skad wiadmo ze cos umie?

Tak na chlopski rozum to zatrudniajac pracownika do firmy szef zwykle jest w stanie powiedziec dlaczego ten a nie inny. Bo ma dobre CV, bo w poprzednich firmach mial swietne wyniki, bo to i tamto.
Wybierajac sobie dziewczyne tez kazdy umie powiedziec dlaczego ta, bo ladna, bo madra, bo nie jest suka i nie pali o wszystko focha, bo kreci smiglem jak pani Kasia kolem fortuny.

Cokolwiek!

Tutaj notmiast jest gosc, ktory jest wyciagniety z Popradu Muszyna lub Glinika Gorlice i ma teraz prowadzic Wisle.

sl@y 03.01.2017 23:18

Coś czuje że tego ramireza nie będzie już po sparingach.

KOALIK 03.01.2017 23:20

Przez lata na tym forum było mówione, że każdy zagraniczny trener będzie lepszy od Polskiego, więc obecni działacze Wisły poszli za radą tych, którzy deprecjonowali Wisłę Kasperczaka, zniszczyli ją i w miejsce poważnego trenera zatrudnili niejakiego Liczkę.

Finał był wiadomy.

cierpliwy 03.01.2017 23:23

Dlaczego on? Dlaczego ktoś taki? To może być bardziej skomplikowane, bo...był pewnie potrzebny do pomocy i jako "atrapa".
Po pierwsze Sobol nie ma papierów, po drugie potrzeba kogoś do wsparcia rozwiązań ofensywnych w grze, po trzecie jeśli wyniki będą słabe to nie spadnie wina na Sobolewskiego i będzie on mógł dalej pracować. Ten gość to pewna forma słupa. Choć marketingowo wygląda to co najmniej źle.

Pero 03.01.2017 23:23

Kontrakt na pół roku potwierdza, że są w pełni przekonani do jego nieprzeciętnych możliwości :D

@SMOKE 8541 Czy Ty kiedyś napiszesz poważnego posta na tym forum?

SMOKE 8541 03.01.2017 23:26

PhantomRanger pocieszające że aż tylko do końca sezonu pewnie skończy się na tym że jak osiągnie wyznaczony cel to przedłużą umowę .Na pocieszenie o dziwo hiszpańscy trenerzy w ekstraklasie bardziej Bakero lub mniej znani Angel Perez Garcia sprawdzali się w polskiej lidze

xanti1906 03.01.2017 23:27

Trzeba zaufać Junco, nie mamy innej alternatywy. Być może będzie to układ podobny do holenderskiego, choć na mniejszą skalę. Szybkie przykłady Quintany i Cabrery pokazują, że wśród hiszpańskich trzecioligowców można wyłowić GWIAZDY naszej ligi. Wielu z nich odebrało solidne wykształcenie w szkółkach najlepszych klubów.

To jeden z atutów szkoleniowca z takim CV - znajomość rynku. Jeśli wypalą choć 2 nazwiska na skalę w/w piłkarzy, a my będziemy w stanie zarobić na nich jakieś pieniądze, to gra będzie warta świeczki. Pod warunkiem, że Wisła do tego momentu spektakularnie nie s.......i się do I ligi...Moment jest trudny, wystarczą 3 porażki w nieodpowiednim momencie i lecimy. Tabela jest spłaszczona, a misję uratowania Ekstraklasy dostaje gość, który nie umie nawet mówić po angielsku. Ciekawe jak przyjmie go szatnia, jaki ma warsztat i jaki pomysł na drużynę, bo nie ukrywajmy, polscy piłkarze to inny materiał do pracy niż hiszpańscy.

Junco nie dawał powodów, by traktować go niepoważnie.

Pero 03.01.2017 23:31

A jaki Junco dał powód by traktować go poważnie?

Piotr777 03.01.2017 23:34

Smuda też nie mówi po polsku, ani po angielsku...A jednak trenował Wisłę, 3 razy. I nawet MP zrobił.

Kryniu 03.01.2017 23:36

Co mi się nasunęło. Facet z pewnością jest znajomym Junco. Nie zna Angielskiego, naszych realiów i nie posiada papierów. To nie brzmi za dobrze. Wyobrażacie sobie poważną firmę, która podobnie dobiera sobie pracowników. Pod względem wizerunku, mam wrażenie że klub sam chętnie staje pod ścianę i daje rozkaz do rozstrzelania. Powiedzmy sobie szczerze, przy fakcie dokonanym możemy tylko życzyć mu powodzenia, ale do cholery Wisła to poważny klub i takie ruchy nie powinny mieć miejsca. To policzek dla obecnych w klubie, piłkarzy i całej reszcie. To tak jakbym planował swoją przyszłość w oparciu o wygraną w totolotku, której jeszcze nie wylosowałem. Niby szansa jest ale pierwej mnie autobus potrąci niż wygram. PS> Wracając do tego Angielskiego nowego trenera. Skoro nie potrafi władać w tym języku mając ponad 40 lat na karku, oznacza, że nigdy nie brał na poważnie kariery poza Hiszpanią. Innymi słowy, gość z ograniczonymi ambicjami.

wolfy 03.01.2017 23:37

Ktoś tu kiedyś o Motyce wspominał i potraktowano to jako żart (zgodnie z zamysłem autora).
Czułbym się teraz pewniej z Motyką.

KrzychooR 03.01.2017 23:37

Domyślam się że Uefa Pro nie ma i Kmiecik będzie robił za słupa?

wolfy 03.01.2017 23:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1460485)
Domyślam się że Uefa Pro nie ma i Kmiecik będzie robił za słupa?

To już byłaby totalna kompromitacja.

Pero 03.01.2017 23:39

^^
Obecnie cała administracja przy której rząd ma cokolwiek do powiedzenia jest tak wybierana więc jestem w stanie sobie wyobrazić taką firmę...

wolfy 03.01.2017 23:42

Ale jeśli Sobolewski jest za mało doświadczony, a dostajemy w zamian wuefistę, to się trochę dziwnie robi.

KrzychooR 03.01.2017 23:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1460486)
To już byłaby totalna kompromitacja.

Jednak na twitterze opisuje się jako uefa pro coach więc chyba Kmiecik będzie zbędny...

!!IRIVER!! 03.01.2017 23:42

Na TVP1 akurat trwa Dzień Świra. No istny dzień świra nam ....a mać zaproponowali. Jaaaaa .......e.

KrzychooR 03.01.2017 23:45

Może trzeba było wziąć Żurka... albo Janasa...

As 03.01.2017 23:49

Z drugiej strony Legia wziela tego Hasiego. Facet niby z sukcesami, papiery mial, CV niezle, jako pilkarz tez w powaznych klubach kopal a okazal sie byc totalnym nieporozumieniem.

El'kabat 03.01.2017 23:54

W jaki sposób ten cymbał ma się porozumiewać z zespołem ? Zna w ogóle angielski, czy będziemy tłumacza za nim targali ??

ŻENADA

crux.a 03.01.2017 23:55

https://www.youtube.com/watch?v=0t1KITMnr6g

A może to jakiś happening?

wolfy 03.01.2017 23:56

Spójrzmy prawdzie w oczy - gdyby taki ogór trafił do Piasta albo Łęcznej, to byśmy teraz robili sobie z nich jaja.

universe 03.01.2017 23:57

Co tu się wyprawia się, w naszej Wisełce ??
Jedyne wytłumaczenie, że pewnie dużo tańszy od polskiego odpowiednika z niższych lig.

Virusman 03.01.2017 23:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1460493)
W jaki sposób ten cymbał ma się porozumiewać z zespołem ? Zna w ogóle angielski, czy będziemy tłumacza za nim targali ??

ŻENADA

Jako tłumacz hiszpańskiego na polski będzie pracował Portugalczyk przesunięty z Akademii Wisły Goncalo Feio. Z naszym językiem nie ma problemów. Nauczył się go parę lat temu jak był u nas na Erasmusie.

http://www.przegladsportowy.pl/pilka...611,1,727.html

Rok temu, gdy go zatrudniali:
http://akademiawisly.pl/goncalo-feio...em-w-akademii/

WislaFan123 03.01.2017 23:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez universe (Post 1460496)
Co tu się wyprawia się, w naszej Wisełce ??
Jedyne wytłumaczenie, że pewnie dużo tańszy od polskiego odpowiednika z niższych lig.

Do kolegi wyzej tam - jak kiedys o Motyce wspominalem, gdzie gosc mial przyzwoite wyniki w danej 1 lidze (obecnej Ekestraklasie) biorac pod uwage jakie prowadzil zespoly

Motyka mysle ze by nie powiedzial wiecej niz 10 tys pln miesiecznie....

El'kabat 04.01.2017 00:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Virusman (Post 1460497)
Jako tłumacz hiszpańskiego na polski będzie pracował Portugalczyk przesunięty z Akademii Wisły Goncalo Feio. Z naszym językiem nie ma problemów. Nauczył się go parę lat temu jak był u nas na Erasmusie.

http://www.przegladsportowy.pl/pilka...611,1,727.html

Rok temu, gdy go zatrudniali:
http://akademiawisly.pl/goncalo-feio...em-w-akademii/

Ja pier.dole :alleluja:

Kreujmy się dalej na poważny klub.

Konrad. 04.01.2017 00:06

To są ....a jaja.

Facet nie zna angielskiego (nawet podstaw skoro potrzebuje tłumacza) - czyli jest totalnym amatorem, który w życiu o karierze trenera pierwszoplanowego nie marzył. Typowy czwartoligowy wuefista.

Jego szczytowym punktem w karierze były (przegrane) baraże o trzecią ligę hiszpańską...

Od pół roku jest bezrobotny - czytaj: żaden klub trzeciej ligi hiszpańskiej nie złożył mu oferty.
-----------------------
Junco: Siema Kiko, dobre wieści!
Kiko: Słucham.
J: Ile tam w Hiszpanii ci płacili?
K: 4 tys euro miesięcznie.
J: Ok, załatwię ci fuchę na pół roku za 12 tys euro, ale 10 tys mi odpalasz. Pasi?
K: Spoko!
J: Druga rzecz, masz tam jakiś "utalentowanych" 19 latków bez klubów?
K: Coś by się znalazło.
J: Znajdź trzech: środkowego obrońce (za Guzmica), bocznego obrońcę (Sadlok), kogoś do środka pomocy (Mączyński), powiedz im że dam im 3,5 letnie kontrakty w polskiej ekstraklasie po 10 tys euro na miesiąc.
K: Co w zamian?
J: Po dyszce od głowy dla mnie. Plus niech podpiszą umowę z moim kuzynem-agentem na 5 lat. Na pewno lepiej na tym wyjdą niż gnicie w czwartej lidze.
K: Spoko jest deal.

nesta 04.01.2017 00:06

@Elkabat,

Ale Feio to zostaw w spokoju. Gość robi mega robotę w akademii, świetnie zna sie na szkoleniu młodzieży i to akurat dobry ruch. Bo raczej na pewno nie będzie jedynie tłumaczem tylko tez jednym z asystentów, łącznikiem z AP. Tez zapewne o to chodziło jak była mowa, ze hitowe zmiany w akademii w czwartek.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl