![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wakacje się skończyły. Co jest grane? Temat do zamknięcia.
|
Wielu kibicom ta akcja wydaje się głupia, mi momentami też, ale zmieniłem zdanie. Może mieć swoje wzięcie.
Dwóch kibiców Wisły od pewnego czasu zaczęło na twitterze 'nagabywac' wszelkiego rodzaju firmy. Wczoraj na odzew odpowiedziała firma Acer i zapewne w najbliższym czasie 'prezesi' siądą do rozmów. Może to i mało, ale i tak super, że cokolwiek się dzieje. Jednym słowy - narzekać i nic nie robić jest łatwo. Zrobić cokolwiek już o wiele trudniej. |
W naszym wypadku kazda akcja ktora chocby w 1% pociagnela by sprawe sponsorów do przodu jest bezcenna.
|
napiszę tak. lepiej wysyłać maile niż robić filmiki jak suikoden czy jak mu tam
|
Może łaskawie każdy z Was wrzuci jakiś dowód zakupu gadżetów piłkarskich? Może chociaż w ten sposób pokaże swoją miłość do Wisły? My tutaj materialnie nic innego zrobić aktualnie nie możemy, niż wesprzeć klub dodatkowymi, oprócz biletów, środkami finansowymi. Sponsorzy przyjdą, jak zobaczą konkretny przychód z dnia meczowego i nie tylko mogą o tym świadczyć bilety. Jak narazie w naszym liczniku jest kwota 3.402 zł. I jest to bardzo słaby wynik. Akcja sponsor też jest dobra, ale nie daje z naszej strony pewnych szans powodzenia, zatem łaskawie - proszę raz jeszcze - kupujmy coś dodatkowo, oprócz biletów. Wtedy będziemy mogli z czystym sumieniem być pewni, że zrobiliśmy dla Wisły wszystko, co mogliśmy zrobić, a czego mogliśmy wcześniej żałować. Teraz jest czas na pokazanie wsparcia. Żeby potem nikt nie płakał, że jest za późno.
|
Jeśli mega specjalista który kosił 50 klocków miesięcznie Gaszyński nie wyczarował sponsora ani UFA nie pozyskała nikogo to jedynie oznacza że musimy wprowadzić alternatywne metody czyli docieranie do potencjalnych sponsorów przez nam dostępne metody. Jeśli kibice ruszą do takiej firmy z inicjatywą będzie to jedynie oznaczać że warto zainwestować w taki klub bo coś z tego będą mieli w zamian.
|
Tak sobie czytam co niektóre wpisy i myślę sobie smutne to .Smutne ze klub ma takich kibiców panów "to nie ma sensu " lub panów "nie da się tego zrobić ".Bowiem firmy które juz się odezwaly i jest szansa ze podejmą temat mają odmienne zdanie niż ze to nie profesjonalne czy wstyd. Panowie maruderzy brawo Wy, usiadzcie wygodnie przed kompami i klikajcie dalej swoje mądrości.
|
Oczywiście, że da się zrobić. Chodzi o to, czy takim działaniem nie wyrządzi się więcej szkód niż korzyści.
Generalnie rzecz ujmując - tego typu decyzji nie podejmuje się na tym szczeblu hierarchii ani przy użyciu tych metod komunikacji. To znaczy - kwestie reklamy na banerach itp. - być może udało by się załatwić i kogoś zainteresować. Sprawy sponsoringu absolutnie nie. Oczywiście, jeśli ktoś ma znajomości pośród osób z przytoczonej listy najbogatszych, to i owszem, może w czasie small talk napomknąć o tym, że Wisła szuka sponsora, to fajny sposób promocji i takie tam. To by miało sens. Ale pisanie do szeregowych pracowników (bo tam takie spamy mailingowo-twitterowe trafią), którzy jedyne co mogą, to wrzucić posta na fanpejdżu albo odpisać maila spławiającego (ubranego w ładne marketingowo słowa oczywiście), może co najwyżej ośmieszyć. Niestety, akurat w tej branży zwraca się uwagę na profesjonalizm. |
Cytat:
|
Cytat:
Ale jeśli następuje pomieszanie z poplątaniem i ktoś odnosi wrażenie, że klub ma coś z tym mailingiem wspólnego, to... naraża na śmieszność klub. Tylko czekać aż jakieś weszło, aby odwrócić uwagę od kolejnych wtop Leśnodorskiego, weźmie to na tapetę żeby kolejny raz zmieszać z błotem Wisłę. |
Fajna akcja, musimy próbować wszystkiego co możliwe. Dwie firmy się odezwały: Betclic oraz AcerPolska. Może wyjdzie coś z tego, oby.
Najlepszą akcją niech jednak będzie dobra frekwencja na każdym meczu, to samo skłoni sponsorów do wsparcia klubu, gdyż będą chcieli się reklamować w takim miejscu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
qwerty |
Cytat:
|
Pytanie co marketing robi żeby pozyskać sponsorów?
Gruba szydera z akcji ale jak P. Krzysztof z Profixa trąbił na tt o swojej chęci wspierania klubu to nikt nie reagował. Nadeszły takie czasy że kibice muszą wziąć się za prace dla klubu i próbować ale pewnie lepiej siedzieć za klawiaturą i biadolić i narzekać. Firmy albo oleją takiego twitta (z racji że pisze do nich kibić chcąc ratować swój klub) albo się odezwą i zaciekawią. Co możemy stracić? Wizerunkowo i tak jesteśmy blisko dna, jedynie kibice mogą coś naprawić |
Nie wiem, co robi marketing. Ty pewnie też nie wiesz, jak większośc nas tutaj. Ale to nie znaczy, że nie robi nic. A takimi akcjami można im nieźle namieszać...
|
Ludzie na milosc boska, zadne maile nie pomoga kiedy na trybunach mamy 8 tysiecy ludzi,
Gwarantuje wam, ze jesli frekwencja na meczach bedzie +/- 25-30k ludzi to sponsorzy sami beda walic do klubu drzwiami i oknami. Niewazne ile infantylnych maili wyslecie zadna powazna firma nie zostanie sponsorem klubu ktorego losami aktynie interesuje sie 1% mieszkancow Krakowa. Po to ktos sponsoruje klub aby trafic do swiadomosci klientow, jesli nie poprawimy frekwencji to bedzie jak z tym mitycznym Volkswagenem, ktory jak zobaczyl frekwencje to sobie dal spokoj. Jesli naprawde chcemy do klubu sprowadzic sponosrow to powinnismy sie skupic na sposobach podniesienia frekwencji a tym samym podniesienia atrakcyjnosci Wisly Krakow jako platformy reklamowej. |
Ok Panowie ja to zacząłem i od samego początku jest to akcja kibiców nie klubu i firmy do których przychodzą wiadomości to wiedzą. Po prostu nie chce się czytać co niektórych. W jaki sposób ta akcja może zaszkodzić klubowi no litości chyba bardziej niż Meresinski juz nikt nie mógł. Ponadto firmy które się odzywają same popierają ta akcję oni wiedzą że kibice =klienci.Takze skończę pieprzyc i jeżeli wam się maruderzy nie podoba to wymysł cie sami jak pomóc klubowi zarobić kasę .Wszystko na ten temat.
|
Skonczcie pieprzyc tak miało być
|
Cytat:
Słucham jaki masz plan podniesienia frekwencji? Czym te wiadomości mogą namieszać? słucham? |
Smiac mi chce z Was pajace...
Piszecie ze to glupi pomysl...a macie jakis inny? Myslicie ze Ci ktorzy rozkrecali te akcje nie kupuja biletow na mecz?nie wspieraja akademii?itd... A Wy pajace internetowe myslicie ze kluby sie utrzymuja z biletow?Jak tak to szacunek... Co Wam ....a przeszkadza ta akcja?.......icie ze to zebry...no ale jak klub poleci ze 3 ligi nizej za brak kasy to wtedy bedziecie .......ic ze to wszystko przez brak pieniedzy itd... Ruszczie ....a dupy a nie tylko szczekajcie na internecie jak to Wam sie wszystko niepodoba... Juz wielu pajacow pisalo zeby zaczac od 4 ligi bo tak bedzie latwiej...z takim podejsciem pajacem bedzie sie zawsze... Co ....a wstyd Wam za ludzi ktorzy prosza o pomoc? Co ....a wstyd Wam tez bedzie jak przyjdzie 4 liga? Wszystko Wam ....a zle... Klub byl wielki-zle bo to za malo... Klub upada-zle bo to cos strasznego,chociaz chyba nie dla kazdego... Takie ....a przyszly czasy i tak jest....100%na to nie mamy no ale ....a wezcie przestancie .......ic... Taka ....a banda pajacow ktora juz tyle lat jest na tym forum,ale zawsze ta sama,Ci sami narzekajacy... Na mecz ....a wypierdalac a nie masturbowac sie przed monitorem.... Napisalem to ja czlowiek z 23 letnim stazem na Wiśle... |
Cytat:
http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=9486 |
Cytat:
co z tego zostało zrealizowane? klawiatura przyjmie wszystko a na meczach dalej po 7 tys. Sam przyznajesz w twoich propozycjach że marketing kuleje na maska - totalnie się z tym zgadzam. Nie potępiam twoich pomysłów, uważam że to świetnie że ktoś realizuje swoje dla dobra drużyny. Proszę o odpowiedz co złego może przynieść ta akcja? Co więcej akcja Daniela który rozpoczął akcje została nagrodzona przez sam klub (biletem na sektor VIP) więc chyba samemu klubowi to nie przeszkadza... |
Ok Panowie jak czytam co niektórych ja zacząłem ta akcję i od samego początku jest od kibiców i firmy do których pisałem to wiedzą. Chciałbym wiedzieć jak ta akcja może zaszkodzić klubowi no litości juz bardziej od Meresinskiego nikt nie mógł. Firmy wiedzą że kibice = klienci.Ponadto jeżeli komuś się nie podoba ta akcja proszę samemu ruszyć tyle sprzed kompa i coś wymyślić aby klub zarobił pieniądze. To wszystko na ten temat. Dziękuję
|
Cytat:
Sama akcja mi nie przeszkadza ale do sponsora trzeba przyjsc z jakas oferta, z czyms atrakcyjnym bo inaczej bedzie jak z Volkwagenem. Przyjechali popatrzyli i ktos przytomny w Wolfsburgu stwierzil, ze reklamowanie sie przez sponsoring w Wisle nie ma sensu bo klub nie ma odpowiednio wysokiego zainteresowania ze strony kibicow. (To byly czasy bojkotu SKWK) |
Cytat:
Frekwencja może liczyć się tylko jako papierek lakmusowy medialności danego klubu, a i to nie zawsze jest kryterium obiektywnym. |
Dla tych którzy uważają że 'wsparcie' kibiców jest bez sensu:
https://twitter.com/DJuszczyk/status/776334291970252800 oficjalne podziękowania od Klubu dla kibica który rozesłał dziesiątki (może i setki) tweetów do różnych firm. Klub odwdzięczył mu się biletem VIP, oficjalnymi podziękowaniami, więc dla wszystkich marudzących, twierdzących że po co, że działają na szkodę firmy... Klub byłby tak 'głupi' że dziękowałby takim ludziom i ich motywował do dalszego wysiłku ? No ale specjaliści forumowi od marketingu wiedzą lepiej :) |
Cytat:
Cytat:
Po drugie, nie ma takiej zasady, że lepiej robić cokolwiek niż nic. Czasem lepiej nie robić nic iż popełnić błąd. Czasem... |
Cytat:
Ja nie pracuje w klubie wiec nie wiem ska twoje oczekiwania wzgledem mojej osoby. Stwierdzilem jedynie prosty jak konstrukcja cepa fakt. Nikt nie umiesci reklamy w miejscu w ktorym nikt jej nie zobaczy. |
Cytat:
|
Czego ja sie dowiaduje w tym temacie :D :popcorn:
1) Na mecze chodzi 7 tys :popcorn: 2) sponsor nie zainwestuje w klub bo chodzi 8 tysiecy :popcorn: 3) Volskvagen byl mityczny i jak zobaczyl frekwencje to zrezygnowal :popcorn: ... :D |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.ey.com/pl/pl/industries/m...o-biznesu-2016 Frekwencja to jedno a medialność to drugie, Wisła w tej kategorii dalej jest wysoko. Potencjalni sponsorzy z pewnością będą zwracać na to uwagę. |
Cytat:
https://twitter.com/ERGO_Hestia/stat...11614392295424 https://twitter.com/AcerPolska/statu...32925728645121 Dodatkowo w akcje z Acer zaangażowany Pan Targosz - jeden ze sponsorów. Ktoś nadal uważa że nie warto nic robić ?? |
Cytat:
Przedstawiajac swoje logo na tle pustych trybun nie ukazujesz swojego produktu w pozytywnym swietle - raczej wyglada to smutno. Natomiast pelne trybuny sprawia, ze twoje logo i twoj produkt wygladaja jako cos popularnego, pozytywnego. |
To że najlepszym sposobem jest wysoka frekwencja na trybunach również się nie zgodzę. Porównaj sobie liczby:
na stadionie max 33tys przed tv około 250tys odwiedzających stronę klubową, tysiące dziennie. Więc sama frekwencja jest istotna lecz nie najważniejsza. Cała 'medialność' klubu jest istotna, a ta u nas jest na wysokim poziomie - piszą o nas często, ale niestety głównie negatywnie, dlatego każda akcja poprawiająca wizerunek klubu jest mile widziana. Nawet 'banda dzieciaków' piszących na TT jest dla reklamodawcy 'docelową grupą klientów' np. te dzieciaki grają w gry na lapkach Acera. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl