Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

Karherop 15.03.2016 18:23

Portal 90minut.pl dalej nam matematyczne szanse w wysokości 3% na zajęcie 8 miejsca. I na tym proponowałbym zakończyć duskusję.

wierny 15.03.2016 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1434725)
Portal 90minut.pl dalej nam matematyczne szanse w wysokości 3% na zajęcie 8 miejsca. I na tym proponowałbym zakończyć duskusję.

dają nam 4% szans na górną ósemkę :)
Jak wygramy z Jagą to się dopiero zacznie pompowanie :D
Szkoda karnego Brożka bo mając dwa punkty więcej moglibyśmy się łudzić ;)

Szajba_ 15.03.2016 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierny (Post 1434738)
dają nam 4% szans na górną ósemkę :)
Jak wygramy z Jagą to się dopiero zacznie pompowanie :D
Szkoda karnego Brożka bo mając dwa punkty więcej moglibyśmy się łudzić ;)

jakbyśmy mieli 2 pkt więcej, to co poniektórzy byli by już pewni tej ósemki :pobity:

SlawekS 15.03.2016 22:59

Realnie trzeba walczyć o 12 miaejsce po rundzie zasadniczej i 4 mecze na R22 w rundzie dodatkowej

force93TS 16.03.2016 00:00

ludzie my nie spadniemy bo nikt na to nie pozwoli. Wisła to za duża marka. Kto na C+ te mecze będzie oglądał. Może nie jesteśmy pupilkami ekstraklasy i pzpn ale bez nas by się nawet nie wysrali*. Wszystkie słupki im spadną.

piotek 16.03.2016 00:14

Abstrahując od naszych procentowych szans - dopóki matematyka daje nam szansę, trzeba dawać z siebie wszystko! Jeżeli udałoby się wskoczyć do 8, to byłby absolutnei wspaniały finisz r. zasadniczej i szansa na rewanż za porażkę w Derbach - może nawet znów na R22?

Wojtas 16.03.2016 01:22

Spokojnie.

Jeszce ni dawno mielismy juz spadac i szykować sie na wyjazd do Drutovii.

jedno zwyciestwo i juz mysli ze bedzie grupa Mistrzowska?

takze ,spokoj,opanowanie,gramy ,walczymy ,agresja.A bedzie co ma być.

filemon 16.03.2016 08:21

Zagłębie teraz wygra z Łęczną, kończąc swoje i w zasadzie też jej dywagacje nt ósemek. Ma to o tyle znaczenie, że ostatni mecz gramy z Zagłębiem. Może pokuszą się o młodzież wtedy, mając pewną 8. Jagiellonię pokonać i ta przerwa reprezentacyjna da nam bardzo wiele (nie tylko DW, ale też powroty /?/ Mąki i DG77) przed Ruchem.

Daleki jestem od odlatywania, ale jeśli pokonamy Jagę to może być ciekawie :-)

TRZEBINIAnin 16.03.2016 08:36

W tej kolejce :
Wisła Jaga 1
Lechia Termalika X
Korona Piast x2

I będzie można dyskutować o szansach.
Osobiście obstawiam że niestety nic z tego nie będzie.

Blaszczu16 16.03.2016 08:58

Ciekawe jest to, że mimo tak wielu klubów, które musimy wyprzedzić by móc grać w pierwszej ósemce, wiele gra spotkania między sobą i siłą rzeczy, któreś z nich zgubi punkty. Dlatego myślę, że jak będziemy wygrywać do końca to z łatwością wyprzedzimy Koronę (1 pkt różnicy), Górnik (1(2) pkt różnicy ale gorszy bilans bezpośrednich spotkań), Podbeskidzie (2pkt różnicy), Termalika(3 pkt różnicy). Najtrudniej będzie wyprzedzić Lechię no i Jagę. Dlatego skupiłby się na tych dwóch klubach.

Poniżej rozkład gier między drużynami, które nas wyprzedzają. Wiadomo na pewno, że ktoś z nich straci punkty.
Lechia Gdańsk - Termalica Bruk-Bet Nieciecza
Jagiellonia Białystok - Podbeskidzie Bielsko-Biała
Termalica Bruk-Bet Nieciecza - Korona Kielce
Podbeskidzie Bielsko-Biała - Termalica Bruk-Bet Nieciecza

Adasss 16.03.2016 09:32

Nie rozumiem tej podniety niektórych w tym temacie. W końcu nie bez kozery dałem mu taki tytuł jaki dałem ;)

W końcu niejaki Mark Twain napisał kiedyś: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics." :D

To jakie kłamstwo tkwi w statystykach podawanych przez 90minut.pl i tych moich? (Nota bene podajemy dokładnie te same wartości, tylko inaczej ujęte.)

Otóż podstawowe kłamstwo tkwi w założeniach: każdy wynik (tj. wygrana, remis i porażka) wyceniane jest z jednakowym prawdopodobieństwem wynoszącym 1/3. Chętnie poznałbym bukmachera, który przyjąłby takie założenia :D

Co więc tak naprawdę pokazują te statystyki? Pokazują jedynie liczbę kombinacji wyników spotkań prowadzących do danego końcowego rezultatu. Nic więcej i nic mniej. Czyli określają jedynie czy coś jest możliwe, ale z realnym prawdopodobieństwem danego zdarzenia mogą nie mieć już zbyt wiele wspólnego.

Jaki ma więc sens podawanie tego w ten sposób? Otóż wynika to z tego, że na tym etapie sezonu liczba scenariuszy (czyli kombinacji możliwych wyników spotkań) jest tak duża, że żeby ją jakoś ogarnąć najlepiej zrobić to tą metodą. Zakładając, że analizujemy jedynie wyniki na poziomie 1x2 to liczba scenariuszy do rozważenia wynosi jakieś 282 miliardy. Trochę prościej jest jeśli przyjmiemy jakieś założenia, np. przyjmując nasze 3 zwycięstwa i interesując się jedynie tym, czy da nam to awans do górnej ósemki, pozostaje ich do rozważenia "jedynie" jakieś 14 milionów :)

Szajba_ 16.03.2016 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1434775)
Nie rozumiem tej podniety niektórych w tym temacie. W końcu nie bez kozery dałem mu taki tytuł jaki dałem ;)

W końcu niejaki Mark Twain napisał kiedyś: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics." :D

To jakie kłamstwo tkwi w statystykach podawanych przez 90minut.pl i tych moich? (Nota bene podajemy dokładnie te same wartości, tylko inaczej ujęte.)

Otóż podstawowe kłamstwo tkwi w założeniach: każdy wynik (tj. wygrana, remis i porażka) wyceniane jest z jednakowym prawdopodobieństwem wynoszącym 1/3. Chętnie poznałbym bukmachera, który przyjąłby takie założenia :D

Co więc tak naprawdę pokazują te statystyki? Pokazują jedynie liczbę kombinacji wyników spotkań prowadzących do danego końcowego rezultatu. Nic więcej i nic mniej. Czyli określają jedynie czy coś jest możliwe, ale z realnym prawdopodobieństwem danego zdarzenia mogą nie mieć już zbyt wiele wspólnego.

Jaki ma więc sens podawanie tego w ten sposób? Otóż wynika to z tego, że na tym etapie sezonu liczba scenariuszy (czyli kombinacji możliwych wyników spotkań) jest tak duża, że żeby ją jakoś ogarnąć najlepiej zrobić to tą metodą. Zakładając, że analizujemy jedynie wyniki na poziomie 1x2 to liczba scenariuszy do rozważenia wynosi jakieś 282 miliardy. Trochę prościej jest jeśli przyjmiemy jakieś założenia, np. przyjmując nasze 3 zwycięstwa i interesując się jedynie tym, czy da nam to awans do górnej ósemki, pozostaje ich do rozważenia "jedynie" jakieś 14 milionów :)

korekta: tak dokladnie to powiedzial to Benjamin Disraeli (premier Wielkiej Brytani), Twain to tylko spopularyzowal ;)

As 16.03.2016 09:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1434538)
jednym słowem, wszystko w nogach naszych piłkarzy :)

PS: fajnie zobaczyć, że jeszcze parę osób ze starych czasów tutaj coś sensownego napisze. W'01 wiecznie żywe ;)

Siemano, to samo pomyslalem. Ktos powazny jeszcze tutaj zaglada ;-)

Nie zgodze sie jednak z pierwszym zdaniem - jedynie niecale 50% jest w nogach naszych kopaczy.

Pan Jotka 16.03.2016 09:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1434761)
Realnie trzeba walczyć o 12 miaejsce po rundzie zasadniczej i 4 mecze na R22 w rundzie dodatkowej

Realnie to my przegrywamy u siebie, a punktujemy na wyjazdach....
Co do podziału punktów, to sytstem ten powoduje, ze wszyscy mają szansę spaść. Różnica pomiedzy 9 zespłem a 16 to 5 pkt po podziale....Ja osobiscie jestem optymistą co do Wisły.

tommiyacht 16.03.2016 09:51

możecie mnie zrypać ale ja, prócz kasy z C+ i biletów, nie widzę korzyści w zakwalifikowaniu sie do pierwszej 8. (zakładając ze o utrzymanie będziemy raczej spokojni a nie drżeć do ostatniej kolejki)

Adasss 16.03.2016 09:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szajba_ (Post 1434776)
korekta: tak dokladnie to powiedzial to Benjamin Disraeli (premier Wielkiej Brytani), Twain to tylko spopularyzowal ;)

Tak już bardzo dokładnie, to Twain napisał to, twierdząc, że są to słowa Benjamina Disraeli. Brak jednak innych źródeł jednoznacznie potwierdzających, że faktycznie są to słowa tego brytyjskiego premiera :D

dawiss 16.03.2016 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1434779)
możecie mnie zrypać ale ja, prócz kasy z C+ i biletów, nie widzę korzyści w zakwalifikowaniu sie do pierwszej 8. (zakładając ze o utrzymanie będziemy raczej spokojni a nie drżeć do ostatniej kolejki)

To jest malo korzysci ;) ?

tommiyacht 16.03.2016 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dawiss (Post 1434782)
To jest malo korzysci ;) ?

Przypomnę Ci to pytanie jak wtopimy 3/4 meczów, w tym z sąsiadka czego osobiście nie chciałbym drugi raz przeżyć. Nie wspominając o mentalnym rozbiciu drużyny przez porażki, ogólny hejt na forum itd..

Szajba_ 16.03.2016 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1434779)

gdzies kiedys czytalem, ze finansowo bardziej oplaca sie zajac miejsce 9/11 niz 8/6 (bo mecze u siebie + godziny rozgrywania meczy)

Blaszczu16 16.03.2016 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1434787)
Przypomnę Ci to pytanie jak wtopimy 3/4 meczów, w tym z sąsiadka czego osobiście nie chciałbym drugi raz przeżyć. Nie wspominając o mentalnym rozbiciu drużyny przez porażki, ogólny hejt na forum itd..

A ja właśnie chcę aby Wisła wzięła srogi rewanż za porażki z Legią, Lechem no i przede wszystkim z pasami. Wisła z grudniowych meczów była bezsilna, targanami plagą kontuzji oraz brakiem stabilizacji na ławce. Teraz mamy skład, który - moim zdaniem - jest w stanie powalczyć z KAŻDYM w lidze. Na wiosnę graliśmy niezłą piłkę z każdym przeciwnikiem. Brakowało jedynie skuteczności. Ta przyszła w ostatniej kolejce i liczę, że wiślacy podbudowanie ostatnim wysokim zwycięstwem pójdą za ciosem.

ABGwislakABG 16.03.2016 13:42

Matematyczne szanse w stylu Gibraltar musi wygrac z Hiszpania conajmniej 5-0, a reszta druzyn musi zginac.

Zajmijcie sie lepiej kupnem biletu...

FraMat 16.03.2016 13:59

Dla mnie brak awansu do pierwszej ósemki jest tylko o tyle niedobry, że nie mamy szansy wbić w tym sezonie sąsiadce kilku bramek. Najlepiej wszystkich ze spalonego. Żeby bolało.

dj_ibutti 16.03.2016 14:02

Ogarnijcie się, wygraliśmy jeden mecz... W dalszym ciągu liczyłbym szanse na to, że nie spadniemy a nie na pierwszą 8.

Tomek_TS 16.03.2016 14:41

Taak wygraliśmy jeden mecz , ale jeśli w piątek wygramy z Jagą to wszystko jest jeszcze możliwe ;) Nie podpalam się na to za bardzo bo już tyle razy się człowiek zawiódł, że szkoda gadać.. Ale nie ma nic złego w tym że jeszcze się wierzy ;)

Tak że ZAPIERDAL*Ć PO BILETY !!

AntyMod 16.03.2016 14:49

nie robcie beki z ta gorna 8 - narazie to widmo spadku wciaz nad Nami wisi , jeszcze zrobcie fete na rynku bo udalo sie wygrac z wielka Nieciecza

Rustin 16.03.2016 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1434818)
nie robcie beki z ta gorna 8 - narazie to widmo spadku wciaz nad Nami wisi , jeszcze zrobcie fete na rynku bo udalo sie wygrac z wielka Nieciecza

Nie psuj zabawy, niektórzy po prostu zapominają, że to nie Football Manager i nie można robić LOAD/SAVE aż do momentu, gdy tabela właściwie się ułoży.

Revolver 16.03.2016 19:33

Przede wszystkim, to PRAWDOPODOBIEŃSTWO, a nie STATYSTYKA, po drugie to sześć drużyn znajdujących się bezpośrednio przed nami musiałoby chyba zostać pochłonięte przez czarną dziurę, razem z rezerwami, żebyśmy zagrali w grupie mistrzowskiej.

rafkur 16.03.2016 19:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1434850)
Przede wszystkim, to PRAWDOPODOBIEŃSTWO, a nie STATYSTYKA, po drugie to sześć drużyn znajdujących się bezpośrednio przed nami musiałoby chyba zostać pochłonięte przez czarną dziurę, razem z rezerwami, żebyśmy zagrali w grupie mistrzowskiej.

Finansowo Ruch i Lechia na ta chwilą są chyba w takowej ( przy czym Ruch gdzieś w okolicach żołądka a Lechia bardziej koło jelita grubego) więc różnie jeszcze może się to wszystko zakończyć. Nie jestem pewny tylko czy jak nie spłacą długów (zakładając że tak się może stać) to lecą od razu czy dopiero po sezonie. To co prawda jest już ekonomia a nie tylko statystyka ale statystyka jest jedną ze składowych ekonomii ))

Karherop 16.03.2016 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1434809)
Ogarnijcie się, wygraliśmy jeden mecz... W dalszym ciągu liczyłbym szanse na to, że nie spadniemy a nie na pierwszą 8.

Mam dokładnie to samo.

Przed startem rundy szacowałem, ile musimy zrobić aby wejść do pierwszej 8. Musieliśmy 5 razy wygrać i przynajmniej zanotować 2 remisy. Teraz max co możemy wycisnąć to 4 zwycięstwa + 2 remisy i 2 porażki.

To po prostu za mało. W zasadzie to karny Brożka przesądził wszystko.

filemon 19.03.2016 12:25

To teraz szanse z 4% wzrosły do 15%.

force93TS 19.03.2016 12:44

trzymamy kciuki za śląsk i terme

Revolver 19.03.2016 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez force93TS (Post 1435174)
trzymamy kciuki za śląsk i terme

Spójrz jeszcze raz na tabelę - tutaj najlepszy byłby dla nas remis.

St Yabol 19.03.2016 13:18

Śląsk musi wygrać
Lechia najlepiej zremisować
Łęczna też najlepiej remis
Podbeskidzie najlepiej porażka, ale remis też jest wskazany.

Wyniki do zrobienia :)

Grzana 19.03.2016 14:49

Zabraknie nam do ósemki jednego punktu, który warszawa odjęła nam przed sezonem :D

Eternit 19.03.2016 15:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzana (Post 1435192)
Zabraknie nam do ósemki jednego punktu, który warszawa odjęła nam przed sezonem :D

albo 2, które frajersko straciliśmy przez przestrzelonego karnego z Piastem.

FraMat 19.03.2016 15:41

albo 2, na które nas przekręcono w derbach gdy pasiak rakels strzelił gola z ewidentnego spalonego?

Jeszcze jakieś propozycje?

MłodePokolenie 19.03.2016 15:52

albo 8 które straciliśmy pod wodzą Tediego

PlayLikeAPro 19.03.2016 16:51

Jak to zsumować to chyba nam odebrali mistrzostwo! SKANDAL.

Ja się zastanawiam czy nie lepiej dla tej drużyny zając 9 miejsca i rozegrać dobrą rundę w grupie spadkowej niż zając 8 i dostać kilka w.......i. Choć nie ukrywam Fajnie by było pojechać sracovię w tym sezonie.

Grzana 19.03.2016 17:07

Myślę, że dokonanie niemożliwego czyli awansowanie do 8 dałoby tej drużynie niesamowitego kopa. Gra o najwyższe cele, piękna pogoda ściągnęłaby więcej ludzi na stadion. Do tego derby, mecze z Legia i Lechem. Do tego słabsza dyspozycja Piasta i pasiaków.

Nie wierzę w awans do ósemki, ale gdyby zdarzył się ten cud to myślę, że równie prawdopodobne jest zakończenie sezonu z kwalifikacją do LE.

Najważniejsze to wygrać mecz o 6 pkt z Ruchem kolejny,a potemi modlić się o fatalna dyspozycję Jagiellonii.

TRZEBINIAnin 19.03.2016 17:31

Teraz WKS musi wygrać z Ruchem bo wtedy będzie opcja minąć też i Ruch.
Ostatnia kolejka Lechia Ruch..

No co, trzeba wierzyć :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:55.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl