![]() |
Portal 90minut.pl dalej nam matematyczne szanse w wysokości 3% na zajęcie 8 miejsca. I na tym proponowałbym zakończyć duskusję.
|
Cytat:
Jak wygramy z Jagą to się dopiero zacznie pompowanie :D Szkoda karnego Brożka bo mając dwa punkty więcej moglibyśmy się łudzić ;) |
Cytat:
|
Realnie trzeba walczyć o 12 miaejsce po rundzie zasadniczej i 4 mecze na R22 w rundzie dodatkowej
|
ludzie my nie spadniemy bo nikt na to nie pozwoli. Wisła to za duża marka. Kto na C+ te mecze będzie oglądał. Może nie jesteśmy pupilkami ekstraklasy i pzpn ale bez nas by się nawet nie wysrali*. Wszystkie słupki im spadną.
|
Abstrahując od naszych procentowych szans - dopóki matematyka daje nam szansę, trzeba dawać z siebie wszystko! Jeżeli udałoby się wskoczyć do 8, to byłby absolutnei wspaniały finisz r. zasadniczej i szansa na rewanż za porażkę w Derbach - może nawet znów na R22?
|
Spokojnie.
Jeszce ni dawno mielismy juz spadac i szykować sie na wyjazd do Drutovii. jedno zwyciestwo i juz mysli ze bedzie grupa Mistrzowska? takze ,spokoj,opanowanie,gramy ,walczymy ,agresja.A bedzie co ma być. |
Zagłębie teraz wygra z Łęczną, kończąc swoje i w zasadzie też jej dywagacje nt ósemek. Ma to o tyle znaczenie, że ostatni mecz gramy z Zagłębiem. Może pokuszą się o młodzież wtedy, mając pewną 8. Jagiellonię pokonać i ta przerwa reprezentacyjna da nam bardzo wiele (nie tylko DW, ale też powroty /?/ Mąki i DG77) przed Ruchem.
Daleki jestem od odlatywania, ale jeśli pokonamy Jagę to może być ciekawie :-) |
W tej kolejce :
Wisła Jaga 1 Lechia Termalika X Korona Piast x2 I będzie można dyskutować o szansach. Osobiście obstawiam że niestety nic z tego nie będzie. |
Ciekawe jest to, że mimo tak wielu klubów, które musimy wyprzedzić by móc grać w pierwszej ósemce, wiele gra spotkania między sobą i siłą rzeczy, któreś z nich zgubi punkty. Dlatego myślę, że jak będziemy wygrywać do końca to z łatwością wyprzedzimy Koronę (1 pkt różnicy), Górnik (1(2) pkt różnicy ale gorszy bilans bezpośrednich spotkań), Podbeskidzie (2pkt różnicy), Termalika(3 pkt różnicy). Najtrudniej będzie wyprzedzić Lechię no i Jagę. Dlatego skupiłby się na tych dwóch klubach.
Poniżej rozkład gier między drużynami, które nas wyprzedzają. Wiadomo na pewno, że ktoś z nich straci punkty. Lechia Gdańsk - Termalica Bruk-Bet Nieciecza Jagiellonia Białystok - Podbeskidzie Bielsko-Biała Termalica Bruk-Bet Nieciecza - Korona Kielce Podbeskidzie Bielsko-Biała - Termalica Bruk-Bet Nieciecza |
Nie rozumiem tej podniety niektórych w tym temacie. W końcu nie bez kozery dałem mu taki tytuł jaki dałem ;)
W końcu niejaki Mark Twain napisał kiedyś: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics." :D To jakie kłamstwo tkwi w statystykach podawanych przez 90minut.pl i tych moich? (Nota bene podajemy dokładnie te same wartości, tylko inaczej ujęte.) Otóż podstawowe kłamstwo tkwi w założeniach: każdy wynik (tj. wygrana, remis i porażka) wyceniane jest z jednakowym prawdopodobieństwem wynoszącym 1/3. Chętnie poznałbym bukmachera, który przyjąłby takie założenia :D Co więc tak naprawdę pokazują te statystyki? Pokazują jedynie liczbę kombinacji wyników spotkań prowadzących do danego końcowego rezultatu. Nic więcej i nic mniej. Czyli określają jedynie czy coś jest możliwe, ale z realnym prawdopodobieństwem danego zdarzenia mogą nie mieć już zbyt wiele wspólnego. Jaki ma więc sens podawanie tego w ten sposób? Otóż wynika to z tego, że na tym etapie sezonu liczba scenariuszy (czyli kombinacji możliwych wyników spotkań) jest tak duża, że żeby ją jakoś ogarnąć najlepiej zrobić to tą metodą. Zakładając, że analizujemy jedynie wyniki na poziomie 1x2 to liczba scenariuszy do rozważenia wynosi jakieś 282 miliardy. Trochę prościej jest jeśli przyjmiemy jakieś założenia, np. przyjmując nasze 3 zwycięstwa i interesując się jedynie tym, czy da nam to awans do górnej ósemki, pozostaje ich do rozważenia "jedynie" jakieś 14 milionów :) |
Cytat:
|
Cytat:
Nie zgodze sie jednak z pierwszym zdaniem - jedynie niecale 50% jest w nogach naszych kopaczy. |
Cytat:
Co do podziału punktów, to sytstem ten powoduje, ze wszyscy mają szansę spaść. Różnica pomiedzy 9 zespłem a 16 to 5 pkt po podziale....Ja osobiscie jestem optymistą co do Wisły. |
możecie mnie zrypać ale ja, prócz kasy z C+ i biletów, nie widzę korzyści w zakwalifikowaniu sie do pierwszej 8. (zakładając ze o utrzymanie będziemy raczej spokojni a nie drżeć do ostatniej kolejki)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Matematyczne szanse w stylu Gibraltar musi wygrac z Hiszpania conajmniej 5-0, a reszta druzyn musi zginac.
Zajmijcie sie lepiej kupnem biletu... |
Dla mnie brak awansu do pierwszej ósemki jest tylko o tyle niedobry, że nie mamy szansy wbić w tym sezonie sąsiadce kilku bramek. Najlepiej wszystkich ze spalonego. Żeby bolało.
|
Ogarnijcie się, wygraliśmy jeden mecz... W dalszym ciągu liczyłbym szanse na to, że nie spadniemy a nie na pierwszą 8.
|
Taak wygraliśmy jeden mecz , ale jeśli w piątek wygramy z Jagą to wszystko jest jeszcze możliwe ;) Nie podpalam się na to za bardzo bo już tyle razy się człowiek zawiódł, że szkoda gadać.. Ale nie ma nic złego w tym że jeszcze się wierzy ;)
Tak że ZAPIERDAL*Ć PO BILETY !! |
nie robcie beki z ta gorna 8 - narazie to widmo spadku wciaz nad Nami wisi , jeszcze zrobcie fete na rynku bo udalo sie wygrac z wielka Nieciecza
|
Cytat:
|
Przede wszystkim, to PRAWDOPODOBIEŃSTWO, a nie STATYSTYKA, po drugie to sześć drużyn znajdujących się bezpośrednio przed nami musiałoby chyba zostać pochłonięte przez czarną dziurę, razem z rezerwami, żebyśmy zagrali w grupie mistrzowskiej.
|
Cytat:
|
Cytat:
Przed startem rundy szacowałem, ile musimy zrobić aby wejść do pierwszej 8. Musieliśmy 5 razy wygrać i przynajmniej zanotować 2 remisy. Teraz max co możemy wycisnąć to 4 zwycięstwa + 2 remisy i 2 porażki. To po prostu za mało. W zasadzie to karny Brożka przesądził wszystko. |
To teraz szanse z 4% wzrosły do 15%.
|
trzymamy kciuki za śląsk i terme
|
Cytat:
|
Śląsk musi wygrać
Lechia najlepiej zremisować Łęczna też najlepiej remis Podbeskidzie najlepiej porażka, ale remis też jest wskazany. Wyniki do zrobienia :) |
Zabraknie nam do ósemki jednego punktu, który warszawa odjęła nam przed sezonem :D
|
Cytat:
|
albo 2, na które nas przekręcono w derbach gdy pasiak rakels strzelił gola z ewidentnego spalonego?
Jeszcze jakieś propozycje? |
albo 8 które straciliśmy pod wodzą Tediego
|
Jak to zsumować to chyba nam odebrali mistrzostwo! SKANDAL.
Ja się zastanawiam czy nie lepiej dla tej drużyny zając 9 miejsca i rozegrać dobrą rundę w grupie spadkowej niż zając 8 i dostać kilka w.......i. Choć nie ukrywam Fajnie by było pojechać sracovię w tym sezonie. |
Myślę, że dokonanie niemożliwego czyli awansowanie do 8 dałoby tej drużynie niesamowitego kopa. Gra o najwyższe cele, piękna pogoda ściągnęłaby więcej ludzi na stadion. Do tego derby, mecze z Legia i Lechem. Do tego słabsza dyspozycja Piasta i pasiaków.
Nie wierzę w awans do ósemki, ale gdyby zdarzył się ten cud to myślę, że równie prawdopodobne jest zakończenie sezonu z kwalifikacją do LE. Najważniejsze to wygrać mecz o 6 pkt z Ruchem kolejny,a potemi modlić się o fatalna dyspozycję Jagiellonii. |
Teraz WKS musi wygrać z Ruchem bo wtedy będzie opcja minąć też i Ruch.
Ostatnia kolejka Lechia Ruch.. No co, trzeba wierzyć :) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:55. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl