Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kazimierz Moskal byłym trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9437)

Rob_Zombie 10.03.2015 10:15

Kazik to bardzo inteligentny gość w dodatku ma krakowską piłkę we krwi. Liczę że z nim na ławce drużyna odzyska tożsamość i zwyczajnie przyjemnie będzie się grę Wisły oglądało. Oby tylko dostał co najmniej tyle czasu co Smuda.

wściekłe pięści węża 10.03.2015 10:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1393505)
Kazik to bardzo inteligentny gość w dodatku ma krakowską piłkę we krwi. Liczę że z nim na ławce drużyna odzyska tożsamość i zwyczajnie przyjemnie będzie się grę Wisły oglądało. Oby tylko dostał co najmniej tyle czasu co Smuda.

Dokładnie. Oby dostał prawdziwą szansę. Niestety, z tym jak się w Wiśle traktuje ludzi, którym na niej zależy wiemy. Miejmy nadzieję, że tym razem będzie inaczej.

Po burzy słońce wychodzi zza chmur.

domin_czyzyny 10.03.2015 10:29

Powodzenia Trenerze!

coni 10.03.2015 10:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1393505)

Tak to wszytsko prawda, ale niestety przy pierwszej okazji potraktuja go jak szmate i wyrzuca z klubu. Chcialbym sie mylic.

krasny 10.03.2015 10:38

Przeczytałem sobie spokojnie ten wywiad --> http://weszlo.com/2012/12/09/kazimie...dla-obu-stron/

To jest naprawdę mądry facet.
Mógłby tylko być bardziej stanowczy żeby wynegocjować od klubu lepsze warunki pracy. Mam tu na myśli sztab szkoleniowy i pełne wsparcie zarządu.

markowywislak 10.03.2015 10:51

Powodzenia Panie trenerze ! :)

comfort 10.03.2015 10:52

Nawet Murinho czy Guardiola nic tu nie zdziałają... Bezsensowna zmiana trenera. Na tym poziomie zawodników nie ważne kto będzie, Czy Pan Mietek dorzucający do pieca czy Pan Marian kierujący tramwajem.

Czy Trener Moskal czy Smuda nic sie nie zmieni bo sami gracze nie mają potencjału. Wisła była skazywana na spadek od 2-3 sezonów a mimo to była w górnej czesci tabeli (no dobra środkowej)...

brylant17 10.03.2015 10:59

Zapewne to jest tania opcja przecież jeszcze mamy na utrzymaniu p.Smudę przez rok. Ja życzę powodzenia i niech z tej mąki będzie chleb.

KOMINEK 10.03.2015 11:08

Teraz wszyscy szukamy posady dla Smudy . Pierwszy typ druga strona błoń

sayek89 10.03.2015 11:11

Z tego co usłyszałem na konferencji, Kaziu Moskal powiedział że negocjacje były dużo dłuższe niż ostatnio. Więc można wnioskować że nie było czegoś takiego - Kaziu chcesz być trenerem, - No pewnie że chce. Tylko jednak nie od razu się zgodził. To też daje do myślenia, jak u Nas jest ciężka sytuacja. Możliwe że żaden inny trener nie chciał się pchać na to i podziękował. Jestem ciekaw czy po tych dwóch meczach, nie ważne jaki wynik padnie, Kazik do końca sezonu pewnie zostanie, ale co potem? No i Andrzej Bahr wraca, mam sympatię do niego, a po za tym zna się na przygotowaniu fizycznym.

mistico 10.03.2015 11:12

na jaki okres Moskal podpisał kontrakt? bo mówił coś o długich negocjacjach

mitmichael 10.03.2015 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mistico (Post 1393521)
na jaki okres Moskal podpisał kontrakt? bo mówił coś o długich negocjacjach

Do 30 czerwca 2016

wikink1 10.03.2015 11:20

COMFORT _poco to pisać tu każdy wie lepiej. O jakości zarządzania klubem świadczą chociażby sponsorzy ??? .Po boisku biegają (wiem nadużycie) stare piłkarskie dziadki i dziady ..A tu we łbach jakieś wizje o pucharach .

Pan Jotka 10.03.2015 11:23

To trochę jak zająć miejsce na karuzeli, kazać się kręcić do przodu, potem do tyłu potem do przodu i po zatrzymaniu wyrazić zdziwienie ze się siedzi na tym samym siodełku.
Do 5 kolejki rundy jesiennej mamy trenera, a potem znowu włączamy karuzelę... :)

dostuffca 10.03.2015 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1393497)
Jezeli grali przeciwko Smudzie to odpowiedni moment sobie wybrali - duzo punktow nastukanych na jesieni wiec mozna troche pocierpiec na wiosne i zwolnic trenera. Tylko niech teraz zaczna grac tak jak powinni, przegrana z Legia zaskoczeniem nie bedzie ale jak przegraja w derbach to za jaja i na latarnie

Możnaby założyć, że grali przeciwko trenerowi, ale trener też nie grał dla siebie. Podejmował głupie decyzje, stawiał na graczy zupełnie bez formy i do tego się gubił. Do tanga trzeba dwojga.

rozarian 10.03.2015 11:50

Moskal niestety kojarzy mi się z rewanżem w Liege, czyli z kunktatorstwem i z żadnym celnym strzałem na bramkę Belgów. Wisła potrzebowała zwycięstwa, ale grała po prostu tchórzliwie. Nie przekonują mnie te gadki jak to zespół klepał piłę za Kazia. Sztuka dla sztuki. Byli już tacy, którzy uprawiali miejscową odmianę tiki-taki. Tam była wąsata t-t, a u nas bez wąsów. Skutek podobny.

lazy 10.03.2015 12:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez shaggy (Post 1393469)
Cofnęliśmy się dokładnie o 3 lata. Jeśli i tym razem Moskal się nie sprawdzi to zmarnowaliśmy trzy lata i wszystkie te eksperymenty z Probierzami Kulawikami i Smudami były do d...

Amen.
Od razu o tym samym pomyślałem. Myślę że to takie zawoalowane przyznanie się do błędu, że i Probierz i Smuda nie byli trenerami na miarę Wisły...
Niestety Moskal to nie ta półka o jakiej marzyliśmy, ale szczerze mówiąc nie widzę trenera z Polski, który cokolwiek by gwarantował...

sayek89 10.03.2015 12:10

W obecnej sytuacji, raczej gorzej niż jest nie będzie, a Kazik zna bardzo dobrze realia krajowego podwórka. Nie jest to też obca osoba dla Wisły. Może po prostu zamiast pamiętać to co było, trzeba dać mu szansę. Z Legią nikt nie oczekuje czegoś wielkiego i wygranej, ale co jeśli okaże się być inaczej.

qqq_b 10.03.2015 12:11

Totalna prowizorka panuje w klubie. Ostatnie 3 lata są totalnie zmarnowane, bo wracamy do punktu wyjścia. Zamieniliśmy Smude na "Smude". Trudno mi to przechodzi przez palce ale napiszę: liczę na to, że będziemy w dolnej 8-mce i będziemy bić się o utrzymanie, które wywalczymy w ostatniej kolejce. Może wtedy skończy się amatorszczyzna i przyjdzie ktoś kto zna się na trenerce.

irman 10.03.2015 12:17

Przy okazji kolejnej nominacji trenerskiej dla Moskala chciałbym zaapelować do Bogusława Cupiała o jak najszybszą sprzedaż większościowego pakietu akcji Wisła Kraków S.A. zainteresowanemu podmiotowi.

Panie Bogusławie niech się Pan w końcu pogodzi z tym, że włożonej kasy nigdy Pan nie odzyska. Nie umiał Pan zarządzać tym klubem, przez 17 lat nie zbudował Pan żadnych trwałych fundamentów pod jego funkcjonowanie. Wygląda na to, że kompletnie się Pan na tym nie zna. W biznesie wyszło, w piłce nie bardzo. Dziękujemy za piękne chwile na krajowym podwórku. Było ich sporo. Europejskich celów nigdy nie udało się zrealizować. Trochę przez pecha, głównie przez amatorskie zarządzanie klubem. Na teraz już dosyć. Pora puścić ten biznes w cholerę komuś kto ma pomysł, a przede wszystkim entuzjazm do zrobienia z Wisły silnego klubu. Z Panem już nic dobrego nas nie czeka.

A co do Moskala, to ta nominacja jest symbolem cupiałowego zarządzania klubem. Wypieprzamy dobrze opłacanego trenera w połowie kontraktu, a zatrudniamy na jego miejsce faceta, który w trenerce nigdy nic nie osiągnął, a jego główną zaletą jest to że jest tani (no i Wiślak). W zasadzie od początku wiadomo, że nic z tego nie będzie. Znaczącej różnicy niż u Smudy w długiej perspektywie na pewno nie zobaczymy, bo i trener słaby (ale Wiślak) i kasy nie ma. Ważne że pokazaliśmy że coś robimy (i Wiślaka za trenera mamy). I dryfujemy dalej. Ale za 2-3 lata jak już wyjdziemy z problemów finansowych to klękajcie narody. I nie zapominajmy, że w najbliższym okienku właściciel przeznaczy 5 mln na wzmocnienia. Jak w każdym.

jova 10.03.2015 12:23

Trener preferujący ładną grę wieloma podaniami, związany z klubem i tani. I to chyba jego główne zalety. Ostatnim razem gra kombinacyjna wyglądała bardzo fajnie, ale brakowało spokojnej, konsekwentnej piłki. Najlepiej czuliśmy się, gdy rywal szedł na wymianę ciosów i otwierał się. Przez to graliśmy bardzo nierówno, bo potrafiliśmy ładnie pokazać się przeciwko silnym ligowcom i w LE, ale zupełnie pogubić się w meczach z zespołami, które czekały na kontry.

Jeśli dobrze pamiętam, to w trakcie tych około 10 spotkań rozegranych podczas ostatniej kadencji Moskala aż w czterech dostawaliśmy czerwone kartki. To raczej była kwestia indywidualnych decyzji zawodników, a nie taktyki, ale pasowało to do ogólnego obrazu zespołu, który dawał się ponosić emocjom i nie potrafił grać wyrachowanej piłki.

Sądzę, że w obecnej sytuacji potrzebujemy trenera, z którym będziemy systematycznie zdobywali punkty, a Moskal wciąż może nie mieć wystarczającego doświadczenia, by to zapewnić. Nie postawiłbym na niego teraz. Ba, gdyby dano mi wybór pomiędzy zostawieniem Franza na stanowisku i zatrudnieniem Moskala, to raczej wolałbym przetrwać ze Smudą do końca sezonu w międzyczasie szukając nowego, prawdopodobnie zagranicznego, trenera. Moskal ma potencjał by kiedyś być dobrym trenerem, ale to raczej nie jest jeszcze jego czas i wolałbym by doświadczenia nie zdobywał kosztem Wisły.

silver03 10.03.2015 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqq_b (Post 1393537)
liczę na to, że będziemy w dolnej 8-mce i będziemy bić się o utrzymanie, które wywalczymy w ostatniej kolejce. Może wtedy skończy się amatorszczyzna i przyjdzie ktoś kto zna się na trenerce.

Czy jest na sali lekarz?

madenn 10.03.2015 12:35

Cytat:

– Decyzja o zatrudnieniu trenera Moskala była podjęta świadomie – mówi prezes Gaszyński w kontekście budżetu. Obecnie Wisła zmaga się z problemami finansowymi, a będzie musiała płacić zarówno Smudzie, jak i Moskalowi.

Te slowa tłumaczą wszystk. Nie ma kasy na kogoś innego.

Barti 10.03.2015 12:40

W obecnej chwili Wiśle nie jest potrzebna ładna gra, tylko punkty. Musimy być przede wszystkim skuteczni. Jak wejdziemy już do tej pierwszej ósemki to kij z pucharami, można eksperymentować.

FraMat 10.03.2015 12:44

W świetle wyboru Moskala:
- zwyciężyła opcja w miarę tania (zgaduję) i kibicowsko bezpieczna
- nowy trener potrzebuje silnego wsparcia zarządu i właściciela w postaci wytyczenia konkretnych celów, z którymi będą musieli zgadzać się także piłkarze, oraz zapewnienia stabilizacji finansowej tak, aby w drużynie mógł pojawić się element zdrowej rywalizacji.

Osobiście uważam Moskala za utalentowanego trenera, choć chyba na razie bez większego autorytetu u polskich piłkarzy Wisły. Dlatego potrzebne mu jest wyraźnie okazywane wsparcie, bo moim zdaniem ma pojęcie o ustawianiu drużyny, a doświadczenie ma też wystarczające.
Nie wiem, co ze sztabem szkoleniowym? Mam nadzieję, że Moskal nie będzie sam i prowadzenie drużyny będzie odbywało się na solidnych podstawach.

Z mojej strony ostrożne poparcie, Wiem jednak, że Moskal nie ma siły przebicia, która pozwoliłaby mu być w klubie równorzędnym partnerem z prezesem. Mam nadzieję, że Gaszyński traktuje Moskala poważnie.

Panie Moskal: raz, dwa, trzy... start! I powodzenia.

Dzimi 10.03.2015 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez shaggy (Post 1393469)
Cofnęliśmy się dokładnie o 3 lata. Jeśli i tym razem Moskal się nie sprawdzi to zmarnowaliśmy trzy lata i wszystkie te eksperymenty z Probierzami Kulawikami i Smudami były do d...

Powiedziałbym inaczej - jeśli Moskal się sprawdzi to zmarnowaliśmy trzy lata na eksperymenty z Probierzem i Smudą.

Pamiętam jest zespół grał za czasów Moskala na przełomie 2011 i 2012 roku. To był kosmos, grali lepiej niż za Maaskanta. Potem przyszedł Probież i gra siadła od razu, jakby zespół był 2 ligi niżej.

Kazimierz Moskal to dobry wybór.

wislak2119 10.03.2015 13:11

Malkontenci, czego się spodziewaliście? Guardioli? Dajcie mu szansę, a nie skreslacie na samym początku. Urban, Michniewicz czy Zieliński byliby lepsi?nie sądzę. Za to na pewno chcieliby więcej kasy. A na innych nas nie stać, uswiadomcie to sobie wreszcie. Ważne ze się skończył analfabetyzm w tym Klubie. A rozliczać zacznijmy jak trochę popracuje. Powodzenia Panie Kazimierzu!

Mixu 10.03.2015 13:13

Przypuszczam że Moskal był faworytem Gaszyńskiego od czasu jego przyjścia do klubu. Kaziu przez ostatnie lata się zahartował w Niecieczy i Katowicach także jestem ciekawy jak dużo mu dały te lata. Mocno trzymam za niego kciuki i mam dobre przeczucia co do tego człowieka, wierzę że zostanie z nami na dłużej i zrobi dobry wynik.

a tak na marginesie to:

Właściciel - Wiślak
Prezes - Wiślak
Trener - Wiślak
Kapitan - Wiślak

Jak nie teraz to kiedy? :)

Pan Jotka 10.03.2015 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqq_b (Post 1393537)
Może wtedy skończy się amatorszczyzna i przyjdzie ktoś kto zna się na trenerce.

A za co przyjdzie? Smudzie nie płacili od pół roku. Który wybitny trener jest chętny do podjęcia pracy w klubie bez wizji i pomysłu, za to z wybująlymi oczekiwaniami i zadłuzeniem (SPORYM) na karku?Jakies kandydatury?

wislakrakow124 10.03.2015 13:22

Jeslli trener Moskal nie bedzie wymyslal zawodnikom nowych pozycji to juz bedzie dobrze. Stepinski czy Jankowski powinni grac obok Brozka w ataku a nie na skrzydlach. Zobaczy na leglej czy trener cos pozmienia w skladzie.

Shakal 10.03.2015 13:25

Widać,że siedem lat chudych będzie trwać do samego końca (w 2011r. zdobyliśmy Mistrzostwo).Wiadomo,że skoro zatrudniono K.Moskala do końca czerwca 2016 r. to : a) klub jest b.ubogi ,b) po tym sezonie możemy mieć dwóch trenerów zwolnionych na utrzymaniu ( Smuda i Moskal,który nie zrealizuje celu nadrzędnego - el.LE) , c) kadra zmieni się znacząco ( zostaną ci,którzy mają kontrakty) ,a Stilić,Guła,Dudka itd. odejdą. Wierzę jednak w moją Wisełkę i powyższy pesymizm oby nie sprawdził się ... TYLKO WIELKA WISEŁKA i na dobre i na złe !!!

KOMINEK 10.03.2015 13:48

Ciekawe że Broniszewski został w końcu to człowiek Smudy

hawaiisurfer 10.03.2015 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1393554)
Ciekawe że Broniszewski został w końcu to człowiek Smudy

Ktoś musi pachołki i piłki na trening nosić.

Ja tam jestem zadowolony, że pan Kazimierz Moskal został trenerem. Może w końcu dadzą mu popracować w spokoju dłużej niż zazwyczaj.

sl@y 10.03.2015 14:03

Nie rozumiem tych narzekań co niektórych na Kazka, a jakie doświadczenie ma np.Brzęczek w Lechii a tam wymagania był podobne jak nie większe przez właściciela.
Dajmy czas nowemu trenerowi.

fansorina 10.03.2015 14:07

Nie rozumiem kogo niektórzy oczekiwali. Wiadomo że w naszej sytuacji, najbliżej było do osób które ten klub znają, więc wybór był ograniczony.Cieszę sie że K.Moskal został trenerem a nie żadna korupcyjna trenerzyna typu Michniewicz czy Zieliński.1906% poparcia dla Kazimierza Moskala :tsw_raca:

universe 10.03.2015 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez irman (Post 1393539)
Przy okazji kolejnej nominacji trenerskiej dla Moskala chciałbym zaapelować do Bogusława Cupiała o jak najszybszą sprzedaż większościowego pakietu akcji Wisła Kraków S.A. zainteresowanemu podmiotowi.

Panie Bogusławie niech się Pan w końcu pogodzi z tym, że włożonej kasy nigdy Pan nie odzyska. Nie umiał Pan zarządzać tym klubem, przez 17 lat nie zbudował Pan żadnych trwałych fundamentów pod jego funkcjonowanie. Wygląda na to, że kompletnie się Pan na tym nie zna. W biznesie wyszło, w piłce nie bardzo. Dziękujemy za piękne chwile na krajowym podwórku. Było ich sporo. Europejskich celów nigdy nie udało się zrealizować. Trochę przez pecha, głównie przez amatorskie zarządzanie klubem. Na teraz już dosyć. Pora puścić ten biznes w cholerę komuś kto ma pomysł, a przede wszystkim entuzjazm do zrobienia z Wisły silnego klubu. Z Panem już nic dobrego nas nie czeka.

A co do Moskala, to ta nominacja jest symbolem cupiałowego zarządzania klubem. Wypieprzamy dobrze opłacanego trenera w połowie kontraktu, a zatrudniamy na jego miejsce faceta, który w trenerce nigdy nic nie osiągnął, a jego główną zaletą jest to że jest tani (no i Wiślak). W zasadzie od początku wiadomo, że nic z tego nie będzie. Znaczącej różnicy niż u Smudy w długiej perspektywie na pewno nie zobaczymy, bo i trener słaby (ale Wiślak) i kasy nie ma. Ważne że pokazaliśmy że coś robimy (i Wiślaka za trenera mamy). I dryfujemy dalej. Ale za 2-3 lata jak już wyjdziemy z problemów finansowych to klękajcie narody. I nie zapominajmy, że w najbliższym okienku właściciel przeznaczy 5 mln na wzmocnienia. Jak w każdym.

A mówisz o tym głośno od jakichś dziesięciu lat np? Czy tak sobie wyskakujesz nagle jak filip z konopii w momencie kiedy właśnie zalążki na profesjonalny klub pojawiły się. Skąd wiesz, czy rozstanie ze Smudą nie będzie w ostatecznym rozrachunku o wiele tańsze niż dalsze jego trzymanie?

Kurz 10.03.2015 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sl@y (Post 1393561)
Nie rozumiem tych narzekań co niektórych na Kazka, a jakie doświadczenie ma np.Brzęczek w Lechii a tam wymagania był podobne jak nie większe przez właściciela.
Dajmy czas nowemu trenerowi.

Zawsze zastanawia mnie to, dlaczego ludzie, którzy inwestują tyle kasy w piłkę, oszczędzają na trenerach. W dużych firmach zatrudnia się najlepszych menadżerów, a nie ludzi z ulicy. W piłce nożnej w rodzimym wykonaniu jest odwrotnie. Ale to tak na marginesie.

Przykład Brzęczka i Moskala wskazuje na to, że obaj właściciele są niepoczytalni. Inaczej nie da się tego wytłumaczyć.

jova 10.03.2015 14:17

Redaktor naczelny fanowskiej strony GKSu tak podsumowywał okres pracy Moskala:
http://www.gieksa.pl/historia-tracenia-zludzen/

Smuga 10.03.2015 14:31

Ludzie, ale dajmy się Kazkowi wykazać. Te dwa poprzednie podejścia, to była zupełnie inna bajka niż teraz. W 2007 roku przejął rozbity zespół po przygodach z 3 trenerami i można powiedzieć, że dzięki swojej pracy przygotował Skorży grunt pod te dwa Mistrzostwa Polski. Cztery lata później oczekiwano cudów. Ówczesna decyzja o wywaleniu Kazka i zastąpieniu go Probierzem była według mnie zbyt pochopna, co zresztą znalazło swoje odzwierciedlenie w kolejnym sezonie. O Termalice i GKS-ie była już tutaj wielokrotnie mowa, więc nie ma do czego wracać. Zagraniczny trener? Być może, ale nie w tym momencie. Potrzebowałby czasu na zapoznanie się z tutejszymi realiami, a w tej sytuacji w jakiej jest Wisła trzeba działać natychmiast. Wierzę, iż gorzej pod względem taktycznym już nie będzie, ponieważ Smuda w tej materii osiągnął dno. Z mojej strony Kazik dostaje duży kredyt zaufania. Ufam, iż pod jego wodzą pewne sprawy wreszcie ruszą z kopyta.

„Moskal Kazimierz! Nie rusz Kazika, bo zginiesz!” :tsw_gniazdowy:

Kurz 10.03.2015 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1393570)
Redaktor naczelny fanowskiej strony GKSu tak podsumowywał okres pracy Moskala:
http://www.gieksa.pl/historia-tracenia-zludzen/

W sumie, gdyby zmienić nazwę klubu i nazwiska trenerów, mamy tutaj sytuację bardzo podobną do historii Smudy. Zobaczymy czy Kaziu Moskal nadaje się do wstrząśnięcia drużyną i wie, jak wycisnąć z piłkarzy ostatnie soki.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl