Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [10 kolejka] WISŁA Kraków - Jagiellonia Białystok, 3 października, godz. 20:30! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9359)

Ogryzek 03.10.2014 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1379259)
Kolejny mecz, w którym na konkretną murarkę wychodzimy dwoma defensywnymi pomocnikami. Nie wiem po co Smuda zmienił taktykę, która do tej pory przynosiła punkty. Gramy taką pyte w środku pola że aż żal patrzeć.

Mój ulubieniec Boguski dziś zaliczył parę powrotów w defensywie (z czego jeden zakończył ekwilibrystycznym wybiciem na róg w sytuacji sam na sam z piłką). Ten gość sprawia wrażenie, jakby nie miał siły porządnie kopnąć piłkę, podania też mu średnio wychodzą. Wpuścić w następnym meczu kogokolwiek na jego miejsce.

Ogólnie piłkarzyny spięli dupy na ostatnie 10 minut, reszta meczu kopanina jak z cracovią. Szkoda słupków.

Kto tym 2 defensywnym pomocnikiem? Chyba coś nie teges z głową kolego:)

Zagraliśmy typowo ofensywnie jak na początku sezonu... ale jak widać wszyscy nas "przeczytali" i żadne fiki miki nie przejdą.

Dla mnie to dowód że to koniec czasu Smudy w Wiśle. Gość miota się od bandy do bandy... i stawia na starych wyjadaczy. Franek jak ma grać 34 letni Garguła zamiast 19 letniego Lecha to oczekuję zwycięstw. Porażki mogę wytłumaczyć ogrywaniem młodych. W innym wypadku w takim meczu powinny być 3 punkty!

Mario Nh 03.10.2014 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1379273)
Dla mnie to dowód że to koniec czasu Smudy w Wiśle. Gość miota się od bandy do bandy... i stawia na starych wyjadaczy. Franek jak ma grać 34 letni Garguła zamiast 19 letniego Lecha to oczekuję zwycięstw. Porażki mogę wytłumaczyć ogrywaniem młodych. W innym wypadku w takim meczu powinny być 3 punkty!

Szkoda, że starego wyjadacza Sobolewskiego nie chciał.

Adenalix 03.10.2014 21:54

Uwielbiam Brozia za lata gry w piłkę dla Wisły, ale dla mnie teraz to jest gość na ławkę i niech goni Stępiński. Drugi jest Boguś i powinien grać za niego Donald. Nasze czarne skrzydła dobre są na kontry tylko wiecie co? My nie gramy z kontry! Brozio i Boguś nie potrafią dzisiaj przyjąć piłki. Dla mnie są w takiej formie jak Robert Mateja w roku olimijskim.
Pomysł na grę WIsły Kraków opierający się na serii podań ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy będziemy grać szybko, z pierwszej piłki, z zaskoczenia. Jeśli gramy teraz niedbale i kazdy musi przyjmować piłkę na dwa razy i jeszcze później dwa razy ją sobie przekąłdać zanim poda ją dalej to my pomagamy przeciwnikowi a nie atakujemy go. Taktyka na Wisłe jest teraz banalnie prosta: cofnąć się, grac blisko siebie, podostrzyć, odciąć kreatywnych, nei pozwolić grac z pierwszej piłki a najlepsze i nabajrdziej zasakujące jest to jak łatwo było to osiągnąć Legii, Lechowi, Craxie i Jadze. Nie doskakujemy do formy z pierwszych spotkań. Do niemal idealnego pojedynku w Szczecinie. Do fajnej gry w Poznaniu w meczu T-ME. Jak kiedyś psioczyliśmy na reprę gdy żarło, teraz uważam: dobrze, że jest przerwa na reprezentację. Mam tylko nadzieję, że uparty i wszechwiedzący Franek Smuda dopuszcza możliwość, że jego taktyka i praca nad przygotowaniem fizycznym idealna nie jest i trzeba teraz dużo wytęzonej pracy, również intelektualnej.

Elefant 03.10.2014 22:00

Ale o co chodzi ?
Naszym celem jest przecież ósemka.
Parafrazując Smude, Wisły nie rozwiązali jak przegrywał 5 meczów z rzędu to i nie rozwiążą jak przegrywa czwarty.
No nie trzeci, bo przed meczem się wykłócał, że PP to się nie liczy.
Jest jeszcze zapas, chociaż po ciężkich treningach w przerwie, które jak wiadomo są wartościa samą w sobie, PBB nas zapewne rozjedzie.

brylant17 03.10.2014 22:10

Kolejne frajerstwo w wykonaniu naszej drużyny Stilić,Jankowski,Dudka,Brożek na ławkę Brawo!! ile jeszcze piłkarze pajacyki niech seria trwa dalej a co! a może sianka nie było i nie ma granka?

Kocur 03.10.2014 22:16

Dwie osoby nie powinny mieć wstępu na R22:

1. Smuda - ściągając Gargułę który jedyny jeszcze biegał
2. Boguski - tyle zmarnowanych setek i straconych piłek nie miał nikt przez całą rundę co ten gość w jednym meczu

Liczby:

4 porażka z rzędu - trener dno
4 mecz bez gola - napastnicy dno
3 gol pod rząd stracony z rzutu rożnego - obrona dno

k....wwwwaaaaaaaaaaaa

Edit: kolejny mecz gdzie sędziuje Steve Wonder, to jakaś patologia

Karherop 03.10.2014 22:16

Pal licho że mieliśmy wiele więcej setek od Jagi. Zasłużyliśmy z gry na bramkę (lub dwie), ale to nie zmienia faktu że coś się u nas zacięło. A co gorsza, nie mamy dużego pola manewru wśród zawodników.

Po tym meczu już wiadomo: stanowcze NIE dla Dudki na prawej obronie. Niech sobie gra w środku, bo jakoś tam jeszcze ogarnie, ale jego gra dzisiaj była katastrofalna. Ani jednej wrzutki z prawej nogi. Niech gra już tam Żemło, który przynajmniej jest prawonożny i w Poznaniu był częściej pod polem karnym niż Dudka dzisiaj.

Uryga na ławę... a zapomniałem, nie mamy kogo za niego wstawić, Fakty są jednak takie, że odbiera coraz mniej piłek, nie wykonał dzisiaj ani jednego podania do przodu. Owszem, można mieć rolę przecinaka, ale przypominał mi dzisiaj swoją grą Chaveza, z tym że gorszego w odbiorze. Tak samo jak on nie miał odwagi posyłać piłek do przodu.

Brożek - znowu gra na jakiejś blokadzie? więcej rozgrywa, niż przebywa w polu karnym. Powinie grać przed nim Stępiński i zachodzę w głowę dlaczego Smuda tego nie widzi.
Stillić. Ma jakiś problem. Jednak odpalić może w każdej chwili.

Do zmiany Garguła. Nie ma dla niego miejsca w obecnym systemie. Może i dzisiaj się starał, ale pożytku poza tym jednym rzutem wolnym nie widziałem... Następny w kolejności jest Boguski. Który poza swoją ruchliwością nic nie prezentuje. Chyba że zrobimy z niego defensywnego pomocnika...

Najgorsze dla mnie jednak jest to, że poza Stępińskim nie widzę nikogo kto by był wartościowym zmiennikiem w ataku... Donald jest pod formą, Sarki jeszcze gorzej... no a Zając ma twarde zderzenie z seniorską piłką.

rozarian 03.10.2014 22:30

Franek teraz popracuje w przerwie (chyba, że nie) i znowu coś fajnego wymyśli. Możemy też zaśpiewać za Gintrowskim ze "Zmienników":
" proszę czekać... - zaczekamy,
coś być musi, coś być musi,
do cholery, za zakrętem."

Za zakrętem twierdzicie, że Hajto?

artur77 03.10.2014 22:50

Brożek słabo , marnuje sytuacje , spoWalnia gre na maxa przy 0-1 , zero kiwek , beznadzieja , brak szybkosci , zmeczenie , III liga może tam sie zmocni !!! według mnie najsłabszy zawodnik zamiast rosnac zdobywac doswiadczenie osłabł . Kiedys byl jak Lewy dzisiaj najsłabszy napastnik w naszej ekstraklasie ...

elliot_ness 03.10.2014 23:06

Brożek śrubuję w kolejnym meczu klasyfikację kanadyjską na asysty. Napastnik powinien oddawać strzały na bramkę a on z uporem maniaka odgrywa wszystkim i nic z tego nie wychodzi. Jeżeli ma blokadę to należy udać się do specjalisty lub podpatrywać Stępińskiego ,który w 20 minut stworzył więcej groźnych sytuacji niż Brożek w trzech meczach. Widać brak szybkości i wytrzymałości szarpanie i uderzanie głową w mur a potem problemy z powrotem za uciekającymi napastnikami Jagielonii . Smuda jest bezsilny i wypalony nic nowego już nie wymyśli tylko kto za niego ?? Polska myśl szkoleniowa jest w takim samym stanie w jakim nasz stadion.

Wojtas 03.10.2014 23:14

Kur**wa!

No basta tego juz dosc

WIsla dzis to jacys parodysci,ktorzy owszem umieja zrobic akcje..tak..zrobic..a nie wykorzystac .

kpina wzieli by sie za jaja i przelamali,ja wiem ze cos ich blokuje,ale to wytlumaczenie na poziomie gimnazjum jest.No sory.

Brozek,Boguski bez ładu i składu,matko gdzie oni stracili tak forme..
Zero cwaniactwa,trzeba bylo wcisnac ta bramke,to ta nastepna by juz sama weszla.A tak dupa zbita,nic sie nie stalo po raz n-ty k**a..

kot 03.10.2014 23:40

Do tej pory nie mogę ochłonąć z tego, jak zobaczyłem po 80 minutach rozpaczy, że piłkarze mieli plan oszczędzania sił na ostatnie 10 minut, w których udowodnili, że można grać szybciej i lepiej. Ot ciekawy paradoks. Z tej mąki chleba już nie będzie.

palikot 04.10.2014 01:29

Ja nie mam pretensji do piłkarzy. Po prostu tak dziś miało być te słupki, odbitki, sytuacje i błędy sędziego. Taki mamy skład cóż, w lepszym też takie mecze się zdarzały. Normalka.
Ja się zastanawiam, czy ten karny na Dudce był, czy nie?

Arleton 04.10.2014 07:35

Dobrze, że nie dałem rady tego meczu oglądać, bo tylko bym się w....iał kolejny raz na naszą skuteczność:D

Ewidentnie nasi kopacze mają problem z koncentracją, kolejny raz stracona bramka w doliczonym czasie gry.

Mario Nh 04.10.2014 08:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1379289)
Liczby:

4 porażka z rzędu - trener dno
4 mecz bez gola - napastnicy dno
3 gol pod rząd stracony z rzutu rożnego - obrona dno

k....wwwwaaaaaaaaaaaa

Dorzuć do tego wszystkiego szczyptę soli - bodaj 3 czy 4 stracone bramki w doliczonym czasie gry, w trzech ostatnich meczach.

art 04.10.2014 08:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arleton (Post 1379315)
Dobrze, że nie dałem rady tego meczu oglądać, bo tylko bym się w....iał kolejny raz na naszą skuteczność:D

Ewidentnie nasi kopacze mają problem z koncentracją, kolejny raz stracona bramka w doliczonym czasie gry.

Przy drugiej bramce kiedy do końca były z 2 minuty swój konkretny udział miał Donald. Zobaczcie na powtórkach jak On sobie wraca za tą akcją, która idzie jego stroną. Brak słów... Dobiegł do pola karnego wielce załamany jak Jagiellonia już pod swoim sektorem się cieszyła z gola.

Mecz jak to mecz kiedy Brożek nie ma formy, zacinamy się i tylko kwestią czasu jest kiedy coś stracimy, bo odpowiedzieć nie potrafimy.

siemstein 04.10.2014 08:28

Po ch.j Smuda wpuszcza Boguskiego? Ten gość to nieporozumienie, Smuda nie wyciąga żadnych wniosków z ostatnich meczów? Czemu nie posadzi Stilicia na ławce skoro gra słabo? Kur.a, to jest naturalne nawet w a klasie, że jeśli ktoś gra piach, siada na ławce. Wiadomo, że on jednym podaniem coś zdziałać może, ale od paru meczów nie ma ani jednego! Boguski powinien już w ogóle w Wiśle nie grać od 2010 roku. Jest słaby technicznie, fizycznie, nie umie podać, przyjąć o strzale nie wspominając. Co Smuda w nim widzi, że ciągle na upartego go wpuszcza? Nie wiem, może ja się po prostu na piłce nie znam... Guerrier wszedł, zrobił zamieszanie, coś z jego gry było, Stępiński wszedł na 10 minut i więcej zdziałał niż Boguski przez cały mecz.

frg 04.10.2014 09:28

Przecież Boguski dwoił się i troił... Partolił akcje w obronie a zaraz leciał do ataku, żeby tam skiksować.

ten gość już nie powinien grać na R22 dopóki nie złapie jako takiej formy - teraz więcej szkody niż pożytku.

gypsy 04.10.2014 09:31

To co przede wszystkim różni nasza grę od tej z początku sezonu to to, że akcje konstruujemy dwa albo trzy razy wolniej. To jest za czytelne, trzeba grać z pierwszej piły, przecież nasi kopacze to potrafią, co pokazali już nie raz w tym sezonie. Holowanie gały czy zastanawianie się pięć minut nad podaniem to jest woda na młyn dla rywala. Inna sprawa, że wczoraj stworzyliśmy sobie kilka bardzo dobrych okazji, obiliśmy konkretnie słupki, poprzeczki... Po prostu zabrakło szczęścia. Dla mnie Guerrier powinien grać w pierwszym składzie, bo mimo wszystko jest lepszy od Bogusia czy Jankowskiego, robi wiatr, ale teraz pojedzie na kadrę i znowu go nie zobaczymy przez trzy tygodnie. Stępiński mógłby choć raz na próbę zagrać w pierwszym składzie razem z Brożkiem. Jakiejś alternatywy trzeba szukać, bo przez cały sezon nie można grać tym samym ustawieniem i składem. Nie dlatego, że piłkarzyki się zmęczą, ale już zostali rozpracowani.

serek.c2 04.10.2014 09:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1379323)

Jak zwykle za przegrany mecz obwinia się Boguskiego, choć był kilka razy lepszy od Brożka.

Chyba inny mecz oglądałem...

Ogryzek 04.10.2014 10:03

Tylko trzymajmy się pewnych faktów w ocenie wczorajszego meczu - jest różnica miedzy Legią a Jagiellonią. To że mecz wyglądał lepiej niż z Legią to żaden wyczyn. Inny rywal.

Kocur 04.10.2014 10:15

Pisanie że Boguski był lepszy od kogokolwiek to przegięcie.

To był jego najgorszy mecz od kilku, kilkunastu miesięcy - spierdzielił praktycznie każdą piłkę, jego "strzały" leciały taką prędkością że bramkarz mógł iść na kawę, wrócić i złapać.
Akcja wypieprzenia piłki na róg kiedy był kompletnie sam w promieniu 10-15 metrów to mistrzostwo świata.

Szkoda słów.

PiVoSH92 04.10.2014 11:10

Brożek nie uderzyłby tego, bo miał beznadziejną pozycję. To właśnie bolało mnie wczoraj w jego grze, że nie potrafił się znaleźć. Abstrahując już od precyzji naszej drużyny, Stilic-technik piłki nie umiał przyjąć...

serek.c2 04.10.2014 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1379331)
@serek, jak przedstawiasz swoje zdanie, przynajmniej wskaż, co podobał Ci się w grze Brożka. Boguski grał na lewym, prawym skrzydle, na środku, w obronie... a Brożek stał z przodu i nic tego nie wynikało. Jedno ciekawe zagranie to główka do Boguskiego, gdzie ten spieprzył setkę. ...choć Brożek sam równie dobrze mógł to uderzać.

Już samo porównywanie gry tych zawodników, mimo zupełnie innych pozycji i zadań, jest niedorzeczne. napastnik żyje z podań, powiedz lepiej ile dobrych piłek dostał wczoraj Brożek? Czy miał z kim rozegrać jak lubi prostą klepkę? Jedyne piłki do niego to dzidy i "walcz Broziu"...

Rob_Zombie 04.10.2014 11:48

No cóż, 4 porażka z rzędu, po bardzo dobrym starcie robi się troszku (troszku??) żenująco.
Panie Smudo, czas na zmiany, dajżesz w końcu od pierwszej minuty zagrać Żemło, Stępińskiemu czy Zającowi. Nie żeby od razu wszystkich, jeden na mecz wystarczy. Niech że czasem siądzie na ławie i ten Brożek.

Jakbym się miał pobawić w fantastę i wyobrazić sobie że to ja dobieram składy to na Górnika postawiłbym na coś w ten deseń:

--------Brożek-Stępiński
-----Garguła-Stilic-Uryga
-------------Dudka
Sadlok-Guzmics-Głowa-Burliga

Gdzie Stilić ma dużą swobodę, za to Uryga z Gargułą również ze sporymi zadaniami defensywnymi, Anglicy to zdaje się mówią 'box to box' na takich graczy.

Nie widzę za to w składzie takich piłkarzy jak Boguski i Jankowski. Z reguły prawie nic nie wnoszą do gry...

nemox007 04.10.2014 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1379338)
--------Brożek-Stępiński
-----Garguła-Stilic-Uryga
-------------Dudka
Sadlok-Guzmics-Głowa-Burliga

Gdzie Stilić ma dużą swobodę, za to Uryga z Gargułą również ze sporymi zadaniami defensywnymi, Anglicy to zdaje się mówią 'box to box' na takich graczy.

Nie widzę za to w składzie takich piłkarzy jak Boguski i Jankowski. Z reguły prawie nic nie wnoszą do gry...

Fakt, fantazjujesz...

W tym ustawieniu gramy tylko środkiem pola bo nie mamy skrzydłowych. Ustawienie mega defensywne i do tego dwóch napastników...

Dive Pirate 04.10.2014 12:34

Przegraliśmy pechowo po naprawdę dobrym meczu, gdyby nie brakło szczęścia już do przerwy spokojnie mogło być 2:0
Oprócz Dudki na prawej obronie i jeszcze zbyt małego nacisku na grą skrzydłami oraz zbyt małej liczbie prób strzałów z dystansu przy tak murującym się przeciwniku nie mam zastrzeżeń do pracy trenera i piłkarzy.
Boguski wykonał kawał roboty, był wszędzie, wspomagał rozegranie i odbiór piłki najlepiej jak potrafił, a że bywa drewniany, cóż nie on jedyny, trzeba czekać czasów aż trener będzie miał alternatywy na ławce. Skoro już przy ławce jesteśmy Stępiński powinien dostać więcej minut bo na to ewidentnie zasługuje.
Przypomnijcie sobie mecze za pierwszego Kasperczaka gdy dominowaliśmy wszystkich jak ciężko nam się grało gdy przeciwnik siedział głęboko cofnięty na swojej połowie a my waliliśmy głową w mur.

Rob_Zombie 04.10.2014 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nemox007 (Post 1379343)
Fakt, fantazjujesz...

W tym ustawieniu gramy tylko środkiem pola bo nie mamy skrzydłowych. Ustawienie mega defensywne i do tego dwóch napastników...

Nie wiem gdzie widzisz problem. Tutaj musielibyśmy zejść na jakieś takie taktyczne wywody, a zapewne wiemy o tym tyle ile zjemy... Ale mimo wszystko na szybkości:
-przez lata grał tak Acelotti
"Ancelotti jest twórcą ustawienia 4-1-2-1-2 (czterech obrońców, jeden defensywny pomocnik, dwóch pomocników, dwóch napastników, za nimi jeden bardzo ofensywnie usposobiony gracz). Taktyka była oparta na aktywnych bocznych obrońcach. Takie ustawienie sprawiało, że w ataku na bramkę mogło uczestniczyć nawet siedmiu piłkarzy. Po raz pierwszy zastosował je w Milanie." za wiki, niestety na szybko nie znalazłem żadnego bardziej dogłębnego opisu. Uważam że z dzisiejszą kadrą mamy sporo do podpatrzenia z Carlo, bo Sadlok z Burligą to czołówka ligi jeśli chodzi o grę do przodu. A Stilić naszym Kaką... no wiesz, zachowując proporcje :-D
Generalnie nie chce mi się w to jakoś zbytnio zagłębiać, bo nie ma to większego sensu, ale ja widzę analogie z naszym stanem posiadania a taką taktyką.

!!IRIVER!! 04.10.2014 17:34

Wystarczy popatrzeć dzisiaj na Lechię, bez względu jak się ten mecz skończy, żeby zrozumieć, jak trzrba bylo grac z zydami, tlamsic, tlamsic i jeszcze raz tlamsic i sami sie gubią

Kocur 04.10.2014 18:50

garbaci są ciency jak dupa węża, Lechia powinna im strzelić więcej niż jedną, te derby oddane kompletnie bez walki będą się śnić po nocach :/

Grantar 04.10.2014 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1379328)
Pisanie że Boguski był lepszy od kogokolwiek to przegięcie.
To był jego najgorszy mecz od kilku, kilkunastu miesięcy - spierdzielił praktycznie każdą piłkę, jego "strzały" leciały taką prędkością że bramkarz mógł iść na kawę, wrócić i złapać.
Akcja wypieprzenia piłki na róg kiedy był kompletnie sam w promieniu 10-15 metrów to mistrzostwo świata.
Szkoda słów.

Akurat w sytuacji o której piszesz Boguś nie widział kogo ma za plecami i zrobił to co mógł.
Natomiast rzeczywiście w pierwszej połowie podpalił się 2 razy niepotrzebnie ....
Biegał i walczył za 3 kisił za 2 ale był ... inni jakoś długimi fragmentami znikali

wolfy 05.10.2014 03:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1379354)
A Stilić naszym Kaką... no wiesz, zachowując proporcje :-D

Sorry za offtop, ale jestem za tym, żeby za takie porównania banować dożywotnio.
:help:

gypsy 05.10.2014 14:02

To nie trzeba rewolucji taktycznej, ale małych zmian personalych. Boguś i Jankowski muszą usiąść na ławie, a Stępiński koniecznie od początku. Od razu będzie widać różnicę.

leyzer87 05.10.2014 14:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1379402)
To nie trzeba rewolucji taktycznej, ale małych zmian personalych. Boguś i Jankowski muszą usiąść na ławie, a Stępiński koniecznie od początku. Od razu będzie widać różnicę.

Za co, za to, że nie strzelają? Boguś w ostatnich meczach gra bardzo dobrze. Z Jagą był najlepszy w naszej drużynie, wyjątkowo aktywny. Na pewno w ostatnich meczach daje więcej drużynie niż Brozio. A Jankowski gwarantuje, że(strzelam) wygra około 80% główek. Z Jagą też to było dobrze widać. Długie wykopy Buchalika trafiały z reguły wprost na jego czerep. Nie mówię, że Jankes gra jakoś wyjątkowo dobrze, ale jestem w stanie zrozumieć decyzje Smudy, co do jego obecności w składzie.

Ogryzek 05.10.2014 15:18

Boguski był aktywny dużo biegał walczył. Ale w kluczowych momentach zawodził. W tym problem. Skrzydłowy to nie dla niego pozycja.

Może Boguski razem z Urygą na środek pomocy? Tam mógłby swoje serce do gry i przebiegnięte kilometry bardziej wykorzystać dla Wisły.

ABGwislakABG 05.10.2014 15:44

Smuda to najlepszy trener za 60k miesięcznie na jakiego możemy sobie pozwolić. Boguski b.aktywny, walczak, ambitny. Jankowski góruje w powietrzu. Dobre wykopy Buchalika. Brożek wykorzystywałby sytuacje, jakby to nie była długa dzida jak za SKorży.

Pytania dwa- czemu wobec tego jest tak chvjowo i dlaczego nie wymieniłem Stilicia? :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl