Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Komentator meczu GKS - Wisła - przedstawię się! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9078)

JacobusTSW 08.07.2013 06:52

Gratulacje!! Tak jak koledzy, uważam, że było całkiem spoko, tak trzymać. Jest jedna rzecz, za którą musisz sie zabrać jeśli myślisz o tym zawodzie na poważnie: DYYKCJA, DYKCJA, DYKCJA !!!! Nie bagatelizuj tego, masz kilka dość slyszalnych wad wymowy, nad którymi trzeba popracować, głównie SZ CZ i S.. Jeśli chcesz, napisz do mnie na priv to mogę Ci podpowiedzieć jakiegoś logopedę i ew. ćwiczenia, bo sam z takowymi się zmagam od roku.
A tak poza tym, to świetna robota!!! Pozdrawiam

Natkan 13.07.2013 18:38

Według mnie komentarz bardzo fajny tylko mniej emocjonuj się np podaniem w aut ;) poza tym podoba mi się

mitmichael 13.07.2013 18:39

Popieram niech sie Jagoda uczy ;)

deus92 13.07.2013 18:41

W porównaniu z poprzedniego meczu komentator dziś jest nazbyt zaangażowany. Troszkę męczące jest jego gadanie... Za dużo emocji w sytuacjach gdzie tak na prawdę nie powinno ich być.
Sam pomysł jest na wieki + !

vaazon 13.07.2013 18:41

Komentarz dobry, głos nie nuży, odpowiednio bogate słownictwo, aczkolwiek masz parę upodobanych słów, jak np. "futbolówka", "flanka" i to powinno zostać poprawione. Szczególnie dużo synonimów masz dla flanki, jak skrzydło, strona, bok.

Dodatkowo, jako komentator raczej nie powinieneś robić wycieczek personalnych typu, "Panie Smuda co z tego, że nalegasz...". No chyba, że mecze dla Wisła TV komentujesz z perspektywy kibica :) Zamiast tych słów możesz powiedzieć przecież coś w stylu "Nastawienie Wisły na grę dalekimi podaniami nie przynosi korzyści. Trener Smuda CHYBA powinien...".

SĘDZIA ZGRED 13.07.2013 18:41

Powiem krótko rewelka, wreszcie jakaś świeża krew w komentowaniu meczów . Pozdrawiam

Grzana 13.07.2013 18:41

Nie mów tak szybko, dbaj o dykcje. Wiem, że starasz się oddać dynamikę i nadążyć za akcją ale mówisz za dużo i skracasz przez to słowa. "Maecki" szczególnie zapadł mi w pamięci.

gypsy 13.07.2013 21:16

Na podstawie meczu z GKS Katowice mogę stwierdzić, że powinieneś ograniczyć stwierdzenie "no mamy nadzieję". A tak poza tym to też czeka cię wiele pracy, jednak twój komentarz bardzo mi się podobał, był ciekawy, miła odmiana od telewizyjnego bełkotu. I też w życiu nie powiedziałabym, że masz dopiero 17 lat (dałabym ci koło 30, sorry).

Mam nadzieję, że jeszcze nie raz cię usłyszymy. Serdeczne pozdrowienia! :)

!!IRIVER!! 13.07.2013 21:24

17 lat?! WOW. Oczywiście jest sporo do poprawy, ale głos brzmi jak u mężczyzny w dojrzałym wieku ;)
Ogólnie momentami za szybko mówisz, na dłuższą metę Twoje "pozytywne zaangażowanie" bywa trochę męczące, zwłaszcza kiedy na boisku nic się nie dzieje i właściwie można sobie spokojnie pogadać. Duży plus za chęci i barwę głosu.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalszy rozwój!

Arked 13.07.2013 21:39

Jest postęp w porównaniu z poprzednim meczem. Jedna mała uwaga. Musisz bardzo mocno ograniczyć tą "futbolówkę";) Już lepiej powtarzać ciągle "piłka". Brzmi bardziej naturalnie.

siara 13.07.2013 21:58

Wielki plus....mankamenty może są, ale przygotowanie merytoryczne, wiedza, umiejętność znalezienia sie w sytuacji imponuje. "Idź tą droga" ....dużo przed Tobą !

trial 13.07.2013 22:29

Oglądałem oba mecze przez Ciebie komentowane i od razu zaznaczę, że jestem Twoim zwolennikiem. Moim zdaniem masz świetny głos do komentowania, a jak się Ciebie posłucha to ciężko uwierzyć, że masz dopiero 17 lat. Jest jednak kilka rzeczy, nad którymi musisz popracować. Nie wiem może wynikało to z nerwów, bo to dopiero Twój 2 mecz, ale mnie bardzo raziły wtopy typu "wspomaga go w sukurs" lub "konstruują atak ofensywny". Ktoś może "iść w sukurs", a atak z założenia jest ofensywny :) Jak ktoś już wspomniał często używasz słowa futbolówka, postaraj się używać go zamiennie z piłką. Trochę dziwnie też brzmi jak mówisz, że kogoś zapuszkowali :P możesz powiedzieć, że wzięli go w kleszcze bądź, że został otoczony przez rywali ;) powinieneś też starać się bardziej panować nad emocjami i czasami jak nic się nie dzieje uspokoić głoś, ale ta umiejętność zapewne przyjdzie z czasem. Póki co moim zdaniem powinieneś oglądać jak najwięcej meczy, wsłuchiwać się w komentarz i starać się naśladować. Osobiście polecam komentarz Marcina Rosłonia, bo mimo że Legionista to mądrze gada :P trzymam kciuki za Ciebie i powodzenia.

xanti1906 14.07.2013 09:36

Parę błędów typowo językowych. W pamięć mi zapadła zmiana w Ruchu
"Wchodzi X za Y, również z numerem 6 wchodzi Z"
No to co, dwie "6" na boisku?
Może się czepiam, ale wiesz, że to wszystko z korzyścią dla Ciebie będzie, jeżeli wyeliminujesz błędy. Poza tym to, co wyżej pisali - mniej emocji, gdy nic się nie dzieje. Masz fantastyczny głos do takich rzeczy i jeżeli będziesz go podnosił w ważnych momentach na boisku, to będzie genialnie. Zalatuje mi takim Szpakowskim, który potrafi fenomenalnie podnosić u widzów poziom emocji.
Powodzenia dalej :)

IncognitoTSW 14.07.2013 10:31

jeśli chcesz jakieś mankamenty to :
- w ciągu pół minuty 4 albo 5 razy użyta fraza "podopieczni Franciszka Smudy", "podopieczni Jacka Zielińskiego"
- mylisz czasem imiona, np Marcin Szyndrowski zamiast Marka.
- futbolówka, flanka, atak ofensywny :D
- "Jose Romo Perez - dwumetrowy napastnik z Wenezueli " :D :D genialne

Ogólnie to nieźle Ci idzie, popracuj też nad odmienianiem końcówek, powinno być np. "Tę futbolówkę" a nie "tą futbolówkę". "tę stronę" a nie "tą stronę".

STARY WIŚLAK 14.07.2013 12:16

Witaj MŁODY!!!
Przepraszam że Cię tak nazwałem no ale przy moim wieku to jesteś bardzo młody.
Oczywiście każdy może wytknąć Twoje niedoskonałości komentatorskie bo masz przyjacielu Wiślaku dopiero 17 lat.
A mało kto jest doskonały w tym wieku i w takiej profesji. Nie przeżywaj uszczypliwości powyższych adwersarzy.
To wszystko przyjmij jako dobrą radę i wskazówkę. Walcz ze Swoimi słabościami językowymi, walcz z dykcją ale nie poddawaj się, bo masz zadatki na niezłego komentatora, czujesz co na boisku się dzieje, widzisz dużo i to przekazujesz.
Powodzenia MŁODY od STAREGO WIŚLAKA.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:57.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl