Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

Ni_Ma 17.12.2008 21:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fcz1985 (Post 634312)
""My naród" Tomasza Lisa - taka przyjemna lekturka napawająca optymizmem jakim jesteśmy wspaniałym narodem,

kontra dla optymizmu, odważna krytyka - "Polactwo" Ziemkiewicza - "pozycja gorzka niczym lekarstwo ale odświeżająca jak dobra kawa"
niezależnie kto jaką opcję reprezentuje i za czym/kim się opowiada, lektura godna polecenia.

laurence 08.01.2009 17:54

trochę czasu podczas świąt i po Nowym Roku postanowiłem przeznaczyć na przeczytanie kolejnej ksiązki Kinga. Tym razem wpadło mi w ręce jego najnowesze dzieło pt. "Ręka mistrza". Początkowo podchodzilem sceptycznie do zapowidzie (---> lepsze niż Lśnienie i Masteczko Salem) ale po przeczytaniu kilku rozdzałów wszystkie moje wątpliowści zostały rozwiane.Ręka Mistrza to zdecydowanie najlpesza książka Kinga jaką czytałem. Przynajmniej nadłużej trzymająca w napięciu. Gorąco POLECAM!!

7 kotów 26.01.2009 14:55

Antony Burgess - Rozpustne Nasienie
Jacek Glebski - Kryminalista
Kirst - 08/15
Gnoj - Kuczok Wojciech
Szogun - Clavell
Tai-Pan - j.w.

pietruch 26.01.2009 23:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 663242)
Antony Burgess - Rozpustne Nasienie
.

Lepsze to od Mechanicznej pomarańczy? :D

7 kotów 09.02.2009 15:24

Lepsze, bo inne :)

Carlos Ruiz Zafon - Cien Wiatru. Wciagajaca bardzo, swietny jezyk.
Mario Llosa - Pantaleon i wizytantki. Paragraf 22 i 08/15 w Amazonii

Pavay 09.02.2009 15:35

Mogę polecić książkę M.Jaskulskiego "Impreza" Jest to książka przedstawiająca jak wygląda współczesny świat widziany oczami młodego mężczyzny.

Kobiety mają Grocholę, mężczyźni - Jaskulskiego!

Ja "łyknąłem" ją w dwa dni :D

luk02 09.02.2009 15:41

"Paktofonika. Przewodnik Krytyki Politycznej" napisana przez Macieja Pisuka.
Hoolifan
Liga chuliganow,
nie znasz ktos moze innych ksiazek "kibicowskich" do kupienia/zamowienia na allegro ? bardzo bym prosil o tytuły i ew linki, najlepiej w jezyku polskim zeby byla

sndr 09.02.2009 16:15

Co polecicie, jeśli chodzi o fantastykę? Książka, może jakiś konkretny autor, seria?

martinius028 09.02.2009 16:27

Jeśli chodzi o fantastyke to poleczam Terrego Pratcheta. np .Straż nocna albo kosiarz .

Ala1955 09.02.2009 17:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sndr (Post 671146)
Co polecicie, jeśli chodzi o fantastykę? Książka, może jakiś konkretny autor, seria?

Ja mogę polecić Webera całą serię o Honor Harrington

Proud 09.02.2009 19:32

mam zamiar przeczytać książke Kinga...jeszcze żadnej nie czytałem...ktora najlepsza "na pierwszy ogień"? ;)

macko19 09.02.2009 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 671259)
mam zamiar przeczytać książke Kinga...jeszcze żadnej nie czytałem...ktora najlepsza "na pierwszy ogień"? ;)

Ja właśnie czytam "Lśnienie", dobra książka, wciąga:)

Bieluu 10.02.2009 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 671259)

Zdecydowanie polecam tytuł "Ręka Mistrza". Najlepszy King jakiego czytałem.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 671125)
Carlos Ruiz Zafon - Cien Wiatru. Wciagajaca bardzo, swietny jezyk

I jeszcze "Gra Anioła" tegoż.

Arkas 10.02.2009 14:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sndr (Post 671146)

To ja ci z polskiej fantastyki mogę polecic Pilipiuka.

Czytał ktoś "Kod Leonarda Da Vinci" Browna? Ostatnio oglądałem film i stwierdziłem, że jak film świetny to i książka musi byc przednia. A zatem pytanie, warto po nią sięgnąc?

jachting 10.02.2009 14:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 671641)
To ja ci z polskiej fantastyki mogę polecic Pilipiuka.

Czytał ktoś "Kod Leonarda Da Vinci" Browna? Ostatnio oglądałem film i stwierdziłem, że jak film świetny to i książka musi byc przednia. A zatem pytanie, warto po nią sięgnąc?

Film mi się nie podobał ,pewnie dlatego, że wcześniej tą książkę czytałem .

kms 02.03.2009 12:54

A ksiazka calkiem fajna ;p
Co by temat rozruszac takie pytanie, poleci mi ktos ksiazke podobna wlasnie do Kod Leonardo, Objawienie ?
Szukam czegos w takim stylu bo nuda ostatnio ;p

concedi 02.03.2009 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kms (Post 685209)
A ksiazka calkiem fajna ;p
Co by temat rozruszac takie pytanie, poleci mi ktos ksiazke podobna wlasnie do Kod Leonardo, Objawienie ?
Szukam czegos w takim stylu bo nuda ostatnio ;p

Anioły i Demony tego samego autora co Kod da Vinci, podobno to tak jakby pierwsza część Kodu, z tym samym bohaterem :-)

kms 02.03.2009 13:46

nie jest to pierwsza czesc ;p czytalem juz dawno i podobalo mi sie bardziej niz kod :)

Tiramisu 02.03.2009 14:05

"Kod Leonarda da Vinci"? Dla mnie żenada i marketingowy lans. Przebrnęłam ledwo przez 100 stron, przejrzałam resztę i odłożyłam. Dla porównania polecam "Kielich" Łysiaka. Brown za Łysiakiem pióro może nosić.

Na zachętę :): http://i42.tinypic.com/nmdg85.jpg

kms,, obie są z 2003 bodajże. poza tym rok wydania nie ma tu nic do rzeczy, jakby nie wielkie zachwyty mediów nad "Kodem" mało kto by to przeczytał. Tak już jest, że im o czymś ciszej tym bardziej wartościowe. JA tak myślę, więc mi nie pisz o czym mam mówić więcej, a o czym mniej :). Gusta i guściki.

edit: nie zrozumiałam,, chodziło Ci o film i książkę "Kod". Filmu nie oglądałam i nie mam zamiaru, więc nie mogę nic powiedzieć. Książka jedna z niewielu przez jakie nie przebrnęłam.

kms 02.03.2009 14:09

Ksiazka byla wczesniej wiec o lansie nie mow za duzo ;p
sa gusta i gusciki ;)

Vinci 02.03.2009 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kms (Post 685227)
nie jest to pierwsza czesc ;p czytalem juz dawno i podobalo mi sie bardziej niz kod :)

Czy są jakieś części wspólne między tymi tytułami? Ten sam bohater ? Wspólne wątki? Czy raczej dwie odrębne historie?

mic 02.03.2009 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 685249)
Czy są jakieś części wspólne między tymi tytułami? Ten sam bohater ? Wspólne wątki? Czy raczej dwie odrębne historie?

Tylko wspolny bohater.

Do przeczytania Kodu nie sa wymagane AiD i odwrotnie.

Anioly i Demony zdecydowanie lepsze niz Kod

tomekk81 02.03.2009 14:50

Zdecydowanie zgadzam się tym co napisała Tiramisu odnośnie "Kodu...". Lekka lekturka, która dotyka popularnych, wałkowanych przez wieki kwestii. Największym sukcesem jej zwolenników jest to, że udało im się do dyskusji wciągnąć kościół. Dalej już poszło.

Ze swojej strony polecam "Madame" Antoniego Libery (nie przeglądałem temtu, więc nie wiem czy było wspomniane). Ciekawy opis Polski w latach 60 widzianej oczami maturzysty, plus jego "szkolne" przygody. I choć może opis brzmi jak banał, to książka bardzo interesująca i mega zabawna:)

DrewniaQ 02.03.2009 14:51

Zacząłem czytać "Piękni dwudziestoletni" -autobiografia Hłaski. Opowiada jak za czasów komuny kradł, oszukiwał, zostawał wyrzucony ze szkoły.. Zobaczymy jak się rozwinie. Do prezentacji maturalnej mi to potrzebne, ale nie będę żałował..

tomekk81 02.03.2009 14:59

Niedawno skończyłem i zapewniam Cię, że będziesz się dobrze bawił. Teraz czytam jego "Pierwszy krok w chmurach".

Tylko uważaj na Hłaskę:>

vote-for-mikey 02.03.2009 18:02

Skończyłem wczoraj Dom Krwi, Stuarta MacBride'a, jeśli ktoś lubi się przy książce lekko poschizować ale i pośmiać - polecam. Nie jest specjalnie brutalna, ale ma mięsne momenty. Dosłownie mięsne ;) Kto czytał ten wie o co chodzi, a pisać nie będę, coby nie spojlerować.

Polecam także otwarte rany, tegoż autora i staram się dorwać wcześniejsze tomy :)

DrewniaQ 02.03.2009 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomekk81 (Post 685281)
Niedawno skończyłem i zapewniam Cię, że będziesz się dobrze bawił. Teraz czytam jego "Pierwszy krok w chmurach".

Tylko uważaj na Hłaskę:>

Przed czym to ostrzeżenie? Przed tym bym nie stał się relatywistą, kradł, chuliganił? :> Na razie tyle wyczytałem, zobaczymy co nastąpi!

tomekk81 02.03.2009 23:52

Noooo:D generalnie, jak się go czyta, to chce się "broić" na mieście:>

Wasiu 10.03.2009 19:40

Moze mi ktos polecic jakas dobra ksiazke o mitologii nordyckiej. Glownie chodzi mi o jakies zdjecia, znaki.
E-book mile widziany.

PawełABG 11.03.2009 17:53

ja polecamte 2 ksiązki Marcina Ciszewskiego :

"www.1939.com.pl"
"www.1944.waw.pl"

i

"Honor Rycerza" Jack Whyte

Raimond 11.03.2009 19:45

Ja ze swej strony mogę polecić "Kolor magii" i "Blask fantastyczny" Pratchetta. Fantasy z dużą dawką specyficznego humoru :)

pff 18.03.2009 23:13

"Bezsenność w Tokio" - przyjemna książka, napisana przez Marcina Bruczkowskiego

Opowiada o pobycie autora w Japonii, o postrzeganiu obcokrajowca w kraju kwitnącej wiśni i różnicach kulturowych.

Arkas 19.03.2009 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzechu (Post 695080)
"Bezsenność w Tokio" - przyjemna książka, napisana przez Marcina Bruczkowskiego

Opowiada o pobycie autora w Japonii, o postrzeganiu obcokrajowca w kraju kwitnącej wiśni i różnicach kulturowych.

Również polecam. Dużo ciekawostek w niej zawartych, fotografii.

"Chemia śmierci" S. Becketta - bardzo wciągająca książka. Zmienna akcja, intrygująca fabuła. Trzyma w napięciu do końca książki.

Vinci 19.03.2009 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 671125)

Carlos Ruiz Zafon - Cien Wiatru. Wciagajaca bardzo, swietny jezyk.
Mario Llosa - Pantaleon i wizytantki. Paragraf 22 i 08/15 w Amazonii

Teraz dopiero zauważyłem Twoje rekomendacje. Generalnie też się pod tym podpisuje, ale w przypadku Llosy zdecydowanie proponuje zacząć od "Szelmostw niegrzecznej dziewczynki". Zdecydowanie przebija pikanterią wszystkie pozostałe jego tytuły. Akcja nieco zbliżona do 11 minut PC.

Obecnie startuje natomiast z "Księgą powietrza i cieni" :
http://www.empik.com/ksiega-powietrz...,prod7620077,p

paola87 20.03.2009 14:13

Było już wcześniej wspomniane o Danie Brownie, ja od siebie tylko dodam, że czytałam 4 książki tego autora, każda mi się podobała, ale akurat "Kod..." najmniej. "Anioły i Demony" dużo lepsze, "Cyfrowa Twierdza" - rewelacja, odbiega na szczęście od tematyki "kościelnej", no i "Zwodniczy punkt" też bardzo dobry.

Poza tym gorąco polecam Harlana Cobena - wszystkie książki. Uwielbiam go! Potrafi trzymać w napięciu do samego końca. Mój nr 1. Oprócz tego Paulo Coelho, również wszystkie książki.

Blacha92 02.04.2009 22:04

Jak się nazywa ksiązka o której kiedyś tu wspominaliście , o tematyce kibicow z Anglii?

fcz1985 02.04.2009 22:42

Hoolifan? Ewentualnie wcześniej była Top boys o kibicach z różnych grup (również z poza Anglii)

PauL 03.04.2009 10:27

Na polski przetłumaczono do tej pory tylko Hoolifana.

pff 03.04.2009 23:33

Wczoraj skończyłem czytać książkę "Rainmaker" Johna Grishama - bardzo fajna książka, wciągająca, momentami zabawna, bardzo polecam:)

emsi 04.04.2009 08:08

Niech mi ktoś poleci najlepsze opowiadania Hłaski, bo wstyd sie przyznać nie czytałem i chciałem nadrobić ten błąd, ale nie wiem zupełnie od których zacząć.

Pomożecie??:)

Pozdrawiam

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl