Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [8 kolejka] Wisła Kraków - Jagiellonia Białystok, sobota 20 października, 18:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8885)

f-cuda 11.10.2012 12:17

kolego FraMat pisz bzdury to ci powiem tak moze moj jezyk jest leko gibki, ale napewno na piłce wiecej zjadlem zebów niz ci sie wydaje grałem w Nysie Kłodzkie,Kryształ Stronie Śląskie,Piast Nowa Ruda, Najwyższa liga w jakiej grałem to IV z Nysą kłodzka. Do tego czasem chodze na treningi klubu w mojej obecnej miejscowści pod krakowem i pomaga trnerowi w treningach bo to moj dobry kolega z nysy

A ja uważam że Serb miał po prostu pecha popatrzcie u na na bramkarzy
Pawełek-Polonia Warszawa
Kurto-Holandia
Cebanu-Rosja jak dobrze pamietam
Emilian Dolha u nas grał świetnie a w lechu co dno

martin_6 11.10.2012 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez f-cuda (Post 1281569)
kolego FraMat pisz bzdury to ci powiem tak moze moj jezyk jest leko gibki, ale napewno na piłce wiecej zjadlem zebów niz ci sie wydaje grałem w Nysie Kłodzkie,Kryształ Stronie Śląskie,Piast Nowa Ruda, Najwyższa liga w jakiej grałem to IV z Nysą kłodzka. Do tego czasem chodze na treningi klubu w mojej obecnej miejscowści pod krakowem i pomaga trnerowi w treningach bo to moj dobry kolega z nysy

Gratulacje. Tylko co z tego?

syryls 11.10.2012 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1281568)
Od kiedy się interesujesz piłką nożną, a konkretnie Wisłą? Milan jest z nami już z nami przeszło dwa lata i w tym czasie dostał wystarczającą liczbę szans by udowodnić, że jest kiepskim bramkarzem. Raziły zwłaszcza jego gra na przedpolu i brak reakcji na proste piłki, które były do obrony, a Milan je odprowadzał wzrokiem.

Sam mam dość Siergieja, uważam go za bardzo przeciętnego bramkarza, który jeszcze nam meczu nie wybronił, ale Milan jest jeszcze słabszy.

Jedyne jego błędy to z Polonią i Piastem, ale wtedy trenerem był Probierz, a tak to z Legią spisał się dobrze, osoba Probierza źle wpływała na wszystkich.

szprotson 11.10.2012 13:23

przypomnij sobie stary Pawełka, on też popełniał przecież góra 2-3 bramkowe błędy na runde, a w pozostałych meczach spisywał sie dobrze.
Bramkarz ma być przede wszystkim "pewny". A Sergiei pewny był tylko jedną runde.Serio myślicie ze obniżył sobie pensje o połowe dlatego ze chciał zostać w Wiśle, a nie dlatego ze jest stary i nikt go nie chce ?

milosz 11.10.2012 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1281568)
Sam mam dość Siergieja, uważam go za bardzo przeciętnego bramkarza, który jeszcze nam meczu nie wybronił, ale Milan jest jeszcze słabszy.

Co to za brednie, jakaś nowa moda czy co !?! Pareiko to solidny bramkarz, który odnotował obniżkę formy i tyle. Grał rewelacyjnie wiosną roku ubiegłego i realnie przyczynił się do zdobycia MP , otóż wybronił nam wiele meczów (jeden z przykładów http://www.youtube.com/watch?v=TYigoI-OFCA&feature=related ), a w połowie roku ubiegłego był przez wielu uważany i słusznie za wówczas najlepszego gracza ligi na tej pozycji. Dziś z perspektywy jego dłuższego pobytu, można powiedzieć że gra dużo gorzej niż w początkowym okresie, ale pisanie że nam nie wybronił żadnego meczu to po prostu nieprawda.

Problem dotyczy nie tylko Pareiki, ale w gruncie rzeczy wszystkich naszych najlepszych piłkarzy, przykład Meliksona, a teraz , hmm, to samo dotyczy np. Głowackiego który jednak grał w Trabzonsporze i zbierał dobre recenzje, a w Wiśle jest słaby, moim zdaniem to sfera psychologii, a ściślej tego co udało się stworzyć Maaskantowi, za którego i Pareiko i Melikson grali rewelacyjnie, właściwego klimatu jedności drużyny i wiary w sukces. Dziś Pareiko nie ma pewności w grze, gra nerwowo, podobnie pewność stracili inni kluczowi piłkarze, tu nie ma przypadku.. Tak więc oczekiwałbym od Kulawika aby przede wszystkim stworzył dobrą aurę w drużynie, pozwolił im grać tak jak potrafią najlepiej, cały system gry powinien być temu podporządkowany, skoro np. wiślacy co niektórzy lubią grać technicznie i utrzymywać się przy piłce to należy dać im taką możliwość .. Pisząc wprost Kulawik powinien odbudować morale drużyny, tylko i aż tyle.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1281575)
Jedyne jego błędy to z Polonią i Piastem, ale wtedy trenerem był Probierz, a tak to z Legią spisał się dobrze, osoba Probierza źle wpływała na wszystkich.

Otóż, to.

Lysy 11.10.2012 17:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1281575)

Coś słabo ogarniasz, albo kibicujesz Wiśle od 2011 roku. Milan jest w Wiśle od 2010 roku i to on bronił w "pamiętnym" meczu z Karabakh ( 4 bramki puszczone, gdzie, żaden strzał nie był nie do obrony)
http://www.youtube.com/watch?v=Fh-pSq0vVgM
http://www.youtube.com/watch?v=MVyMEapaM3Q
Pomijam ewidentne błędy obrony, ale SOLIDNY bramkarz przynajmniej dwa strzały by wciągnął, albo przynajmniej się rzucił, a ta parówa odprowadza piłkę wzrokiem nawet nie próbując. W tym samym sezonie dostał także trzy szanse na pokazanie się w lidze i w każdym wyglądał jak amator.

Pamięć kibiców bywa krótka i wybiórcza. Tylko się cieszyć, że nie ma już Łobo, bo pewnie część kibiców domagałaby się Wojtka Ł. w pierwszym składzie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1281579)
Co to za brednie, jakaś nowa moda czy co !?! Pareiko to solidny bramkarz, który odnotował obniżkę formy i tyle. Grał rewelacyjnie wiosną roku ubiegłego i realnie przyczynił się do zdobycia MP

Mylisz solidność z rewelacyjnością. Rewelacyjny to był Pawełek w ostatniej rundzie przed transferem do Turcji, gdzie bronił w nieprawdopodobnych sytuacjach, min. wybronił sytuacje sam na sam w meczach z Cracovią
i Legią, już zapomniałeś te sytuacje? Nie chce mi się szukać skrótów z tych meczów, ale powinieneś pamiętać mecz na Kałuży , Pawełek broni w drugiej połowie jak w transie tylko dzięki temu i pomocy allaha (Boukhari) wygraliśmy ten mecz, po meczu było wiele opinii kto został jego bohaterem, ale większość twierdziła, że Pawełek. Później pamiętny mecz z Legią, gdzie Legia ciśnie od 1 minuty i kolejna wybroniona "setka" , jakby wtedy Radović strzelili, to gra Legi by wyglądała całkiem inaczej, a tak udało nam się wygrać. Później nastała era Siergieja który bronił solidnie, nie puszczał szmat, aczkolwiek też nie bronił jakichś fenomenalnych strzałów. Wyciągał to co było do wyciągnięcia i nic ponadto.
Szanuje Siergieja, ale powiedzmy sobie szczerze, w tym sezonie gra SŁABO i nie jest pewnym punktem drużyny.

milosz 11.10.2012 17:58

Nic nie mylę, napisałeś że Pareiko" jeszcze nam meczu nie wybronił", a to jest zwyczajnie nieprawda. Owszem wybronił nam wiele spotkań. Bronił bardzo solidnie w całej rundzie wiosennej (na tle Pawełka to była wręcz nie tylko w moim odczuciu wręcz "rewelacja") dającej Wiśle MP2011, miał wiele doskonałych parad bramkarskich i później (które śmiało można nazwać rewelacyjnymi), a jego ilość wpadek jest nieporównywalnie mniejsza od Pawełka czy innego Cabaja. Nikt nie kwestionuje, że obniżył loty i zdarzają mu sie rzeczy które kojarzą nam się z ..Pawełkiem, ale tamten miał ich duużo więcej i na szczęście mamy ten etap za sobą.

Jak drużyna zacznie grać lepiej, to jakoś spokojny jestem że i Pareiko wróci do poprzedniego poziomu gry, widać on tez specjalnie mocny psychicznie nie jest i jak wszyscy, absolutnie wszyscy piłkarze Wisły, zawodzi. Od Bramkarz oczekuje solidności, a od czasu do czasu parad rewelacyjnych , tak mam..Tyle że na teraz to czekam jedynie na zdobycze punktowe i styl mało mnie już interesuje, nawet tzw. psim swędem zdobyte, bo XIII MP jest okay, ale XIII miejsce jest bardzo nie-okay.

Lysy 11.10.2012 18:38

Coś nie widzę tych przykładów fenomenalnych obron. Również ten karny (przy stanie 2:0 dla Wisły!) to bardziej nieudolność Franka, niż zasługa Siergieja. Siergiej bronił SOLIDNIE i nic ponadto. Dobrą grą przyczynił się tak samo do mistrzostwa jak pozostała 10 zawodników, a mitologizowanie jego gry to u Ciebie norma (vide Brożek)
A obniżka formy Siergieja zdaje się postępować
Jesień 2011 (solidna/dobra forma) -> Wiosna 2012 (przeciętna forma) -> Jesień 2012 (przeciętna/słaba forma) Oby to nie było związane z wiekiem naszego bramkarza.

milosz 11.10.2012 18:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1281611)
mitologizowanie jego gry to u Ciebie norma (vide Brożek)

O czym Ty piszesz człowieku !?! Jakie mitologizowanie..!?! Co Ja niby pisałem o Brożku ..z tego co pamiętam to na tym forum o Brożkach, a już zwłaszcza w kontekście ich rzekomej mitologizacji nie pisałem absolutnie .. NIC. Coś Ci sie nieźle plącze ..

Cytat:

Coś nie widzę tych przykładów fenomenalnych obron. Również ten karny (przy stanie 2:0 dla Wisły!) to bardziej nieudolność Franka, niż zasługa Siergieja. Siergiej bronił SOLIDNIE i nic ponadto.

Idziesz w zaparte i w dodatku głupio. W tym samym filmiku broni karnego w wykonaniu Frankowskiego i w dodatku broni po chwili po rzucie rożnym kolejny strzał z bliskiej odległości. Chcesz parady przy obronie karnego proszę bardzo: http://www.youtube.com/watch?v=oTQvzzHZCHo&feature=relmfu (przy stanie 1-0 dla Wisły) Jeśli masz problem z dostrzeżeniem parad bramkarskich które można określić jako rewelacyjne , Twój problem.

Cytat:

Dobrą grą przyczynił się tak samo do mistrzostwa jak pozostała 10 zawodników, a mitologizowanie jego gry to u Ciebie norma (vide Brożek)

No i tu się mylisz po raz kolejny , widać u ciebie to norma, otóż do zdobycia MP piłkarze przyczynili się w różnym stopniu, a było ich więcej niż 11-tu. Np. Melikson bardziej, a Siwakow mniej.

uzytkownik_forum 11.10.2012 19:54

Napiszę krótko - zgadzam się z przedmówcami, że Siergiej od DŁUŻSZEGO czasu notuje ewidentny regres. Niektórzy tutaj próbują Go ratować podając przykłady, ile wybronił Wiśle meczów. Żeby być sprawiedliwym, proponuję się zastanowić, ile meczów nam spieprzył, a tych tez będzie kilka... To BYŁ dobry bramkarz, który obecnie nadaję się do zmiany - po cholerę trzymać Miśka na ławce ?

Bobek90 11.10.2012 20:08

milosz, nieprzesadzasz troche?

Pareiko w Wisle to:
- swietna wiosna 2011
- slabiutka jesien 2011 (pamieta ktos jeszcze cuasi-samoboja z Apoelem?)
- slaba wiosna 2012
- slabiutki poczatek jesieni 2012

I mowimy o gosciu ktory ma 35 lat...

Dramatycznie slabo... I sorry, ale jesli ktos na 3,5 rundy ma 1 dobra to... o czym to swiadzczy? No chyba nie o tym ze Pareiko "wiosna 2011" to jego normalny poziom bramkarski... Nie w Wisle...

Ergo, jak sie przypatrzymy bramkarzom z "wielkiej" trojki (Kuciak, Buric, Pareiko) to Pareiko wypada zdecydowania najslabiej.

--------------------------

Z Pareiko mozna wiazac takie nadzieje jak z... Ilievem. Niby CV jest, niby jakis skill jest, niby mozna na nich opierac solidna druzyne, ale... tylko na niby. Bo w rzeczywistosci obaj sa tak produktywni jak Kirm, czlowiek ktory przebiera sie za pilkarza.

I niech mi tu Framat nie wyskakuje z jakimis tekstami w stylu "Iliev gra robi przewage, blablabla". Przewage to robi Ljuboja.

WISŁAZWE 11.10.2012 20:11

Nie wierzę w to, że taki Melikson, Genkov czy Wilk z Ilievem - nagle zapomnieli jak się gra w piłkę... Mam nadzieję, że Kulawik dotrze do ich psychiki na tyle, że w meczu z Jagiellonią zobaczymy zalążek dobrej gry dłuższy niż w Warszawie. Nie wymagam, żeby od razu grali na pełnej k.wie przez 90 minut, bo nie od razu Kraków zbudowano, powoli małymi kroczkami do przodu. Oby, oby.

Co do zmiany bramkarza, to trochę w patowej sytuacji jesteśmy. Bo tak naprawdę pewność bramkarza uzależniona jest w pewnym stopniu od zgrania linii obrony a z tym u nas naprawdę słabo. W tym sezonie graliśmy już 9 oficjalnych spotkań pozwolę sobie przypomnieć jak wyglądało ustawienie naszych stoperów tych meczach:

Luboń(PP): Głowacki, Chavez
GKS: Głowacki, Bunoza
Bielsko: Głowacki, Czekaj
Polonia: Głowacki, Chavez
Pogoń: Jaliens, Bunoza
Lechia: Czekaj, Bunoza
Warta (PP) - Czekaj, Bunoza
Piast: Głowacki, Czekaj
Legia: Głowacki, Czekaj

Nie ma stabilizacji na środku obrony i to też w pewnym stopniu nie daje nam pewności na bramce. Za utratę bramek nie jest tylko odpowiedzialny sam Pareiko. Owszem bramkarz powinien być pewnym punktem zespołu, ale także para środkowych obrońców powinna dodać tej pewności.

thechris 11.10.2012 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uzytkownik_forum (Post 1281625)
Napiszę krótko - zgadzam się z przedmówcami, że Siergiej od DŁUŻSZEGO czasu notuje ewidentny regres.

Od meczu z Apoelem Pareiko wybronił Wiśle tylko jeden mecz - Ze Śląskiem wygrany na wyjeździe 1:0. Przez rok jeden dobry mecz... W meczu z Piastem strzał w środek wyglądał nie tylko dla mnie ale jakby puszczony celowo...Oczywiście w to nie wierzę i piszę, że tak tylko wyglądało. W każdym razie niewytłumaczalny babol jeśli mówimy o bramkarzu od "niesamowitych parad".

Podsumowując przez ostatni rok, ostatnie 12 miesięcy jeden dobry mecz... A reszta dobrych meczów to była dawno, dawno temu... Ale kolega milosz lubi stare historie i pewnie chciałby w bramce zobaczyć w następnej kolejce Sarnata bo przecież "wiele meczów Wiśle wybronił..." W sumie w tym samym okresie, czyli od roku taki Melikson zagrał półtora dobrego meczu czyli tylko o pół więcej niż Estończyk (jeden z Cracovią i pół z Zagłębiem Lubin). Dawno, dawno temu czyli ponad 17 miesięcy temu i dawniej obydwoje zagrali we Wiśle wiele świetnych meczów ale 17 miesięcy w futbolu (i nie tylko w futbolu) to cała epoka. W ostatnim sezonie ta dwójka zagrała łącznie 2,5 dobrego spotkania co dało 7. miejsce głównie dlatego bo lepiej grali inni (na szczęście). W obecnym sezonie grają tak jak widać i nie ma co się znęcać bo wystarczy zobaczyć tabelę. Za rok jeśli Wisła będzie jeszcze niżej to kolega milosz będzie nawijał... "bo jeszcze na wiosnę, dwa lata temu dali nam MP..." co będzie prawdą tylko co z tego? Równie dobrze można powspominać np. Majdana... a nie ...przecież jego już nie ma we Wiśle... a może szkoda bo zdobył z nią 2x MP?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1281628)
Nie wierzę w to, że taki Melikson, Genkov czy Wilk z Ilievem - nagle zapomnieli jak się gra w piłkę...

No niestety nie nagle skoro od 17 miesięcy (Melikson, Pareiko, Wilk, Iliev) nie pokazuje się zupełnie nic... Poza Litexem i pojedynczymi wyskokami w lidze zupełnie nic (pojedynczymi w skali całego sezonu)... Nawet w tych trzech wygranych meczach w LE (takich pół-towarzyskich więc o wątpliwej wartości sportowej a jak bardzo wątpliwa jest ta wartość pokazały mecze w ekstraklasie, rywalizacja w systemie pucharowym z rezerwami Standardu i ...pozostałe trzy mecze-klęski w LE) momenty mieli nie Melikson, Genkow czy Iliev a raczej Małecki i przede wszystkim Biton.

Tak więc Kulawik musiałby przypomnieć Meliskonowi, Pareice, Ilievowi itd. jak grali ponad 17 miesięcy temu bo ostatnio właśnie wtedy (i jeszcze wstecz) byli w stanie zagrać np. dwa dobre mecze z rzędu. Więc wyraz "nagle" jest tu dla mnie delikatnie mówiąc eufemizmem.

milosz 11.10.2012 23:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uzytkownik_forum (Post 1281625)
Napiszę krótko - zgadzam się z przedmówcami, że Siergiej od DŁUŻSZEGO czasu notuje ewidentny regres. Niektórzy tutaj próbują Go ratować podając przykłady, ile wybronił Wiśle meczów. Żeby być sprawiedliwym, proponuję się zastanowić, ile meczów nam spieprzył, a tych tez będzie kilka... To BYŁ dobry bramkarz, który obecnie nadaję się do zmiany - po cholerę trzymać Miśka na ławce ?

A który z piłkarzy nie notuje ostatnio w Wiśle regresu !?! Jak wszyscy to wszyscy, niestety.

________
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1281626)
milosz, nieprzesadzasz troche?

Nie przesadzam, bynajmniej. Interlokutor napisał nieprawdziwą tezę że Pareiko „nie wybronił żadnego meczu”. Coś tam jedak wybronił. Tezę obaliłem i tyle. W krytyce też wskazany jest umiar.

A to że jest dokładnie tak, jak napisałeś to dotyczy nie tylko naszego bramkarza i jego słabej gry, tylko rzecz jest w pogarszającej sie postawie całej drużyny, więc problem nie jest jedynie w Pareice tylko w jakości gry tak całej formacji obronnej, jak i ofensywnej. Po pierwsze trochę stabilizacji, po drugie lepszy klimat w drużynie (trener który tworzy zgrany kolektyw, to już byłoby coś), o czym już pisałem, a po trzecie ..wzmocnienia, ale to zależy już od B.C.. Wisła potrzebuje wzmocnień, to jasne, również na pozycje bramkarza, choć bardziej priorytetowe dla mnie jest sprowadzenie dynamicznego skrzydłowego, def. pomocnika, LO czy napastnika .. ale to zupełnie inny temat ..choć związek przyczynowo-skutkowy jest.
_________
I do "kibica inaczej":
Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1281655)
Za rok jeśli Wisła będzie jeszcze niżej to kolega milosz będzie nawijał... "bo jeszcze na wiosnę, dwa lata temu dali nam MP..

Boli Cie to mistrzostwo, oj boli.
^^^ A może jednak trochę .. cieszy , bo choć trochę powinno.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1281655)
..(bla, bla , bla ...) milosz lubi stare historie i pewnie chciałby w bramce zobaczyć w następnej kolejce Sarnata , (bla, bla , bla bla) .

Tyle, że jednego akurat jestem pewien, masz poważny kompleks wobec mnie (od te Twoje kolejne prostackie i całkowicie niemerytoryczne zaczepki pod moim adresem..), a biorąc pod uwagę całą Twoją żałosną postawę jako anty-kibica Wisły na forum, poczytuje to sobie jako duży plus dla mnie, dzięki ;).

_________
A co do meritum to raz jeszcze:
Cytat:

Nie wierzę w to, że taki Melikson, Genkov czy Wilk z Ilievem - nagle zapomnieli jak się gra w piłkę....

A Propos tego MP, poza Iliewem tych kilku grajków je jednak zdobywało i to grając na nienajgorszym poziomie, więc ..powinniśmy grać lepiej i co ważne skuteczniej.. Pytanie czy Kulawik da radę, rzecz jasna tego bym sobie b. życzył.

wolfy 12.10.2012 12:55

Cytat:

Nie wierzę w to, że taki Melikson, Genkov czy Wilk z Ilievem - nagle zapomnieli jak się gra w piłkę... Mam nadzieję, że Kulawik dotrze do ich psychiki na tyle, że w meczu z Jagiellonią zobaczymy zalążek dobrej gry dłuższy niż w Warszawie. Nie wymagam, żeby od razu grali na pełnej k.wie przez 90 minut, bo nie od razu Kraków zbudowano, powoli małymi kroczkami do przodu. Oby, oby.

Psychika to jedno, ja tu jednak widzę problemy w przygotowaniu fizycznym.
Obawiam się, że to będzie mecz na przełamanie, ale raczej nie dla nas.

Potrzebujemy punktów, bo nasza przewaga nad PBB i Bełchatowem jest śmiesznie mała. Wystarczy, że wygrają po meczu i zacznie się nerwówka...

f-cuda 13.10.2012 14:49

piszcie co chcecie ale ja bym serba dał na bramke

Proud 13.10.2012 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1281707)
Psychika to jedno, ja tu jednak widzę problemy w przygotowaniu fizycznym.
Obawiam się, że to będzie mecz na przełamanie, ale raczej nie dla nas.

Potrzebujemy punktów, bo nasza przewaga nad PBB i Bełchatowem jest śmiesznie mała. Wystarczy, że wygrają po meczu i zacznie się nerwówka...

Przygotowanie, przygotowanie i jeszcze raz przygotowanie kondycyjne.

Tu leży zasadniczy problem. Nie tylko w wytrzymałości, ale w sile, przyśpieszeniu, gibkości.

Cieszę się, że są jeszcze forumowicze dostrzegający ten problem. Jeśli udało się Kulawikowi w tak krótkim okresie czasu poprawić tę sferę piłkarskiego rzemiosła u naszych kopaczy to można mieć nadzieję na korzystny wynik. Czyli wymęczone zwyięstwo. Bo pkt potrzebujemy jak tlenu...

WISŁAZWE 13.10.2012 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1281797)
Przygotowanie, przygotowanie i jeszcze raz przygotowanie kondycyjne.

Tu leży zasadniczy problem. Nie tylko w wytrzymałości, ale w sile, przyśpieszeniu, gibkości.

Cieszę się, że są jeszcze forumowicze dostrzegający ten problem. Jeśli udało się Kulawikowi w tak krótkim okresie czasu poprawić tę sferę piłkarskiego rzemiosła u naszych kopaczy to można mieć nadzieję na korzystny wynik. Czyli wymęczone zwyięstwo. Bo pkt potrzebujemy jak tlenu...

Ja również, skłaniam się do tezy że znowu po całej linii zepsute zostały przygotowania do sezonu. Po części to miałem na myśli, wspominając o tym, że Genkov, Melikson i Wilk nagle zapomnieli jak się gra w piłkę.

Wychodzi na to, że zostali przetrenowani, nie złapali świeżości podczas przerwy wrześniowej i pojawił się kłopot w postaci wytrzymania meczu kondycyjnie na przyzwoitym poziomie. Dobitnie pokazał to mecz z Legią, gdzie naprawdę w mojej ocenie pierwsze 20 minut to istny cud... Wisła grająca pressingiem, szybkie wymiany podań, klepka, pokazywanie się na pozycje. Skoro Kulawik o tym wiedział, to za pewne tak rozłożył obciążenie treningowe, aby ''szczyt formy'' (nie mówię o klepaniu i pressingu przez 90 minut) zobaczyć w meczu z Jagiellonią. Bardziej chodzi mi o samą poprawę naszej gry i kondycję.

Psychika też odgrywa tu ważną rolę, Probierz widać nie umiał dotrzeć do zawodników w taki sposób jaki zrobił to Kulawik, mimo tego, że byli/są słabo przygotowani potrafili w pewnym stopniu ucieszyć oko kibica dobrą grą.

Przecież Ci zawodnicy potrafią grać w piłkę pokazali to nie raz i nie dwa. Jeżeli Tomek ich zmotywuje w odpowiedni sposób - mam nadzieję, że zobaczymy zupełnie inną Wisłę niż dotychczas.

jacekbum 14.10.2012 07:49

Bunoza do pierwszego składu szczególnie,że mamy wyprowadzać piłke przez obrońców,Burliga jeżeli zdąży wrócić po kontuzji to na lewą obrone zamiast Frederiksena.Chrapek na defensywnego pomocnika z łaczeniem gry do przodu.
Pareiko
Burliga* Bunoza Głowacki Jovanovic
Iliev Chrapek Garguła Melikson
Genkov Sikorski

z ławki Szewczyk za Ilieva
2:0 mój typ.

wolfy 14.10.2012 11:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jacekbum (Post 1281847)
Bunoza do pierwszego składu szczególnie,że mamy wyprowadzać piłke przez obrońców,Burliga jeżeli zdąży wrócić po kontuzji to na lewą obrone zamiast Frederiksena.Chrapek na defensywnego pomocnika z łaczeniem gry do przodu.
Pareiko
Burliga* Bunoza Głowacki Jovanovic
Iliev Chrapek Garguła Melikson
Genkov Sikorski

z ławki Szewczyk za Ilieva
2:0 mój typ.

Jeżeli sparing coś pokazał, to że Kulawik poważnie rozważa boki obrony Jaliens - Bunoza. Biorąc pod uwagę co ostatnio prezentowali Jovanović i Frederiksen - trudno mu się dziwić.

WISŁAZWE 18.10.2012 19:55

Spotkanie 8 kolejki pomiędzy Wisłą Kraków a Jagiellonią poprowadzi sędzia z Warszawy Marcin Borski. W tym sezonie będzie to jego pierwsze sędziowanie Wiśle a trzecie Jagiellonii ( zremisowany mecz z Górnikiem Zabrze 1:1 i porażka z Lechią Gdańsk 0:2)

Do meczu coraz mniej czasu, ze zgrupowań wrócili już wszyscy kadrowicze. Najwcześniej w Krakowie zameldował się Sergiej Pareiko, który indywidualnie trenował już w środę. Dziś z zespołem trenowali pozostali kadrowicze - Maor Melikson oraz Osman Chavez.

Trener Kulawik nadal nie może korzystać z usług przechodzącego rehabilitację - Łukasza Burligi.

riv 18.10.2012 21:14

Chryste Panie - znowu Borski...Boże ześlij nam farta niech ten dyletant przekręci Jagę a nie nas!

Wojtas 18.10.2012 23:07

K****a znowu Borski

posmiewisko wszytskich ,najgorszy sedzia ktory daje soba pomiatac na boisku,i ma mocne plecy PZPN

kto dobiera tych sedziow

Charlie 19.10.2012 10:39

Jakby był Małek, albo Siejewicz to też byście narzekali.

Ciekawostka: w poprzednim sezonie wygraliśmy wszystkie mecze, w których sędziował nam Borski, a było ich pięć (trzy ligowe+ 2 PP).

arti 19.10.2012 11:17

c..j z Borskim.
mam nadzieję, że towarzystwo (czyli nasi piłkarze) się ogarnie i zechce podciągnąć Wisłę w rejony środka tabeli, a ten mecz będzie pierwszym krokiem do tego.

mitmichael 19.10.2012 15:28

Wszystko juz zostało powiedziane - no comment. Kolejny raz daja do zrozumienia, ze fryzjer nadal działa.

syryls 19.10.2012 15:39

Mam w dupie sędziego, jak drużyna jest lepsza od rywala to wygrywa 2-3 bramkami. Sędzia może pomóc drużynie przeciwnej ale nie aż tak.

Proud 19.10.2012 16:09

5 ostatnich spotkań Wisły sędziowanych przez Borskiego zakończyło się naszym zwycięstwem...

ToTylkoJa 19.10.2012 16:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1282640)
Wszystko juz zostało powiedziane - no comment. Kolejny raz daja do zrozumienia, ze fryzjer nadal działa.

Czyli że działa na korzyść Wisły? Czepiać się sędziego, że może wypaczyć wyniku meczu, mimo tego że 5 ostatnich spotkań to zwycięstwa...Wisły, gdy sędziował Borski. Logiczne.

Zwitter 19.10.2012 17:46

To forum już od dawna nie jest normalne, same narzekania więc lament, że sędziuje Borski mnie nie dziwi. Zresztą kto by nie sędziował to zawsze będzie płacz więc...

Jak dla mnie to może każdy może sędziować, obojętne mi to. Zacznijmy strzelać bramki a będziemy wygrywać, bo właśnie to strzelanie od ponad roku jest u nas poważnym problemem.

K4millo 19.10.2012 21:49

A kto jak nie Borski w ostatnim meczu Pucharu Polski z Ruchem w tamtym sezonie najpierw pouczył bramkarza Ruchu Perdijicia aby nie wychodził poza linię bramkową, po czym nie powtórzył karnego gdy ten obronił strzał będąc na 3 metrze. Nie wierzę że on, ani jego liniowy Listkiewicz tego nie widzieli bo przy poprzednich strzałach też tak robił. Po prostu czekali do skutku jak obroni.

WISŁAZWE 20.10.2012 06:45

Meczowa "osiemnastka" na mecz z Jagiellonią Białystok:

BRAMKARZE: Pareiko, Miśkiewicz

OBROŃCY: Głowacki, Bunoza, Jaliens, Czekaj, Frederiksen, Jovanović.

POMOCNICY: Garguła, Wilk, Iliev, Melikson, Chrapek, Uryga, Szewczyk

NAPASTNICY: Genkov, Boguski, Sikorski.

Dariook 20.10.2012 06:52

Jak Borski to zajebiście! Genkov powinien wywalczyć w meczu z Jagiellonią...11.

felipe 20.10.2012 09:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 1282658)
Czyli że działa na korzyść Wisły? Czepiać się sędziego, że może wypaczyć wyniku meczu, mimo tego że 5 ostatnich spotkań to zwycięstwa...Wisły, gdy sędziował Borski. Logiczne.

Niektórzy swego stopnia IQ nie oszukają :) Nie śmiejmy się.

Pauwe 20.10.2012 09:47

Prawda jest taka : ten mecz można wygrać , przegrać lub zremisować .

I żadne z powyższych rozstrzygnięć mnie niestety nie zdziwi:/

Karherop 20.10.2012 11:15

Pewnie wygramy , a narzekania na grę będą większe , niżeli byśmy przegrali w dobrym stylu . Takie mam przeczucie.

przydało by się zagrać na 0 z tyłu i strzelić z 3 bramki . Typuje Hat trick Sikorskiego :P

wolfy 20.10.2012 11:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1282734)
Niektórzy swego stopnia IQ nie uszakają :)

Ty na szczęście nawet nie próbujesz.

Co do Borskiego: jeśli zagramy tak jak w ostatnich meczach, to żaden sędzia nie będzie w stanie nam przeszkodzić - i tak przegramy. Nie wiem, co to w ogóle za problem? Gramy jak ostatnie sieroty, nie stwarzamy sytuacji, cała nasza gra ofensywna to błagalne patrzenie w stronę Meliksona.

Proponuję nie szukać na siłę problemów gdzie ich nie ma.

Jagiellonia gra lepiej niż to wynika z ich pozycji w tabeli, tak więc nasi będą musieli naprawdę się postarać. Przydałoby się coś wybrać, ale nad remisem też nie będę rozpaczał.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1282746)
Pewnie wygramy , a narzekania na grę będą większe , niżeli byśmy przegrali w dobrym stylu . Takie mam przeczucie.

Komuś, kto sprawdza wynik w telegazecie nie robi to różnicy, ale zważ, że są ludzie którzy to coś oglądają. Dwa razy po czterdzieści minut napierdalania się po czołach, z krótką - piętnastominutową - przerwą na dojście do siebie.
Da się to oglądać? IMHO na trzeźwo nie bardzo.

Nie widzę nic dziwnego w tym, że skoro drużyna gra o wiele gorzej niż w najgorszych meczach za Maaskanta i Moskala, to ludzie bardziej narzekają. Wydaje mi się to wręcz logiczne, że im większa wujnia na boisku, tym kibice są bardziej załamani. Zwłaszcza tacy, którzy zapłacili za bilet/karnet i obejrzeli coś takiego "na żywca". Często bez znieczulenia.
Fakt, że przy takiej grze mamy tak dobrą (to nie żart) frekwencję powinien dawać do myślenia.

thechris 20.10.2012 14:53

My tu gadu gadu a Bełchatów się zbliżył do Wisły na 3 pkt... Jak dzisiaj nie będzie kompletu punktów to się zrobi straszno...

qqq_b 20.10.2012 15:13

Spokojnie. 2 tygodnie przerwy zrobiło swoje. Wygramy 3:0.

ArturBarlinek 20.10.2012 15:16

2 mecze, 6 puntków? na to liczę

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl