Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

westersyl 01.09.2012 07:51

To dla wszystkich kibiców nowa sytuacja bo po prostu nie walczymy o mistrza. Wygląda to bardzo źle już od początku rozgrywek, a jak ktoś widział sparingowy mecz z Piastem to czuł, że coś jest nie tak.

Ja tutaj nie zamierzam się z tego śmiać czy ironizować ja po prostu się boję, boję się że to wszystko może doprowadzić, że będziemy mieć emocje do samego końca w ekstraklasie.

Pisząc że chcę powrotu Pawła uważałem, że to może uratować sezon bo Genkov nie potrafi grać w piłkę... to mogło jednak uratować coś więcej.

rafkur 01.09.2012 08:07

Największym problemem naszego klubu czyli również de facto bohatera tego tematu jest brak jakiegokolwiek racjonalnego planu. Drużyna piłkarska to w założeniu ma być biznes. Popatrzmy na to co się działo w "erze Cupiała":
Zaczęło się od wpompowania kasy i podkupienia pracowników od konkurencji. Ok, tak zaczyna wiele firm działających w jakiejkolwiek branży. Po pierwszych sukcesach radość, i pierwsze wyprzedaże. Tak jakby firma X zajęła jakiś istotny kawałek rynku i w tym momencie postanowiła wymienić swoich przedstawicieli handlowych na nowych, średnio sprawdzonych a wcale nie gorzej opłacanych od poprzednich. Pierwsza porażka, nazwijmy to przegrany bardzo ważny kontrakt i wymiana dyrektora handlowego na nowego. I tak się to kręci. Między czasie przez powiedzmy 10 lat, przez firmę przewijają się całe zastępy bezrobotnych z urzędu pracy. Na dzień dobry dostają całkiem solidną kasę oraz gwarancję zatrudnienia na kilka lat. Każdorazowe wypowiedzenie umowy skutkuje wysoką odprawą. Jak długo ma to pociągnąć? Oczywiście w firmie są święte krowy, które nie robią nic ale ciągną kasę co miesiąc. Pojawia się 25 dyrektor handlowy i pojawia się kolejny zaciąg pracowników. tym razem są to pracownicy znalezieni rano w poniedziałek na Kleparzu i paru Ukraińców, którzy "przedłużyli" wakacje. Tak to się kręci w tej firmie.

Czy to miało szanse wypalić na dłuższą metę? Co zdobyliśmy w erze Cupiała to nasze ( i jego) ale tak działając firma nie ma prawa pociągnąć na topie.

Cóż, wczoraj wychodziłem ze stadionu nie zdegustowany ale smutny. Smutny nie dlatego, że pewnie mistrzostwa nie zdobędziemy. Smutny dlatego, że widzę stracony czas. Był moment, że można było odjechać przynajmniej na rynku krajowym o lata świetlne do przodu. Wisła była pierwsza ale tego nie wykorzystano należycie. Nie miałem specjalnie żalu ani do zawodników, ani do trenera. Jacy pracownicy takie efekty. Większości ambicji odmówić nie można. Pewnego poziomu po prostu nie przeskoczą. Żal mi tylko tego, że mogliśmy być zupełnie gdzie indziej - wystarczyło tylko i aż tyle. Konsekwencji.

PS Pamiętam Wisłę w II lidze. Nie chciałbym jej znów tam oglądać. Z drugiej strony, pewnie takie czy inne "oczyszczenie" w postaci heroicznych bojów o remis ze zbieraninami typu wczorajsza Polonia jest nam wszystkim potrzebne. Byle nie trwało to tyle samo co era sukcesów. Albo i dłużej.

JacekFan 01.09.2012 08:18

No może nie przesadzajmy że będziemy walczyć o utrzymanie wydaje mi się że starczy to na tylko i aż środek tabeli.

AYALA 01.09.2012 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1273522)
Jak to jest ze taki prezes BATE czy innego Cluj od razu stawia 15 boisk i ładuje kase w mlodziez i skauting a miliarder Cupial wolal isc na skroty i sprowadzic pol ligi. Kto lepiej na tym wyszedl?

bo Pan Cupiał chciał sukcesy natychmiast tzn w przeciągu kilku miesięcy i to mu sie poniekąd wtedy udawało bo jak zainwestował w Wisłe zimą 1998 roku (była wtedy na 10 miejscu w lidze) to po 6 miesiącach Wisła była na 3 miejscu i grała w pucharach.Wtedy nie było najmniejszych problemów ze sprowadzeniem za rozsądne ceny najlepszych zawodników z naszej ligi.Dziś to już niemożliwe bo i ceny znacznie wyższe ale i jest spoooora konkurencja w kraju, wiele klubów oferuje podobne warunki finansowe co My.

63.5 Kg 01.09.2012 08:44

Patrzac realnie i sie noe oszukujac...

Ten ktory doprowadzil do Wielkiego Odrodzenia Wisły prowadzi niestety to jej Upadku...
Jestem swiecie przekonany ze w erze Cupiała a raczej jej koncu juz lepiej nie bedzie.
Cupial ,ysli w tym momencie innymi kategoriami...
Cale zycie myslal ze na pilce noznej robi i interes a to gowno prawda...
Na pilce noznej doklada sie do tego interesu i tak jest w kazdym ogromnym,srednim czy malym klubie...

Trezba miec na uwaze to ze Cupial dal Wisle wszystko co mogl...ale...moze najwyzszy czas powiedziec dosc...

Zwitter 01.09.2012 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1273523)
Cóż może w zimie BC jeszcze raz się zerwie, a jak nie to będzie co najwyżej szaro.
Chociaż i tak... nawet gdyby były pieniądze to i tak łysa szmata nikogo dobrego nie kupi bo nie umie.

Post roku, chociaż rzucanie szmatami trochę niepotrzebne.

Pamięta ktoś z Was wywiad z Bogusławem Cupiałem, który był w Przeglądzie Sportowym w 2008 roku, jedno zdanie szczególnie mi utkwiło w pamięci z tamtego wywiadu, mam cały ale zamieszczę fragment:

"Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub. Jestem człowiekiem odpowiedzialnym i nie ma mowy, abym nagle wycofał się z klubu. Jeżeli to kiedyś nastąpi, nie zostawię klubu bez alternatywnej koncepcji funkcjonowania. Z drugiej strony prawdą jest, że zostałem właścicielem Wisły nie po to, aby osiągać realne zyski, ale po to, aby zrealizować własne, niestety bardzo kosztowne, marzenia oraz z potrzeby zrobienia czegoś dobrego dla lokalnej społeczności"

jaszczur90 01.09.2012 09:15

Jedyny wniosek jest taki, że dopóki Cupiał nie zmieni sobie "doradców" , przyjaciół ds. Wisły to niestety ale polityka klubu się nie zmieni i MY kibice nic na to nie poradzimy bo niestety ale ja nie widzę sensownej firmy/osoby w Polsce, która byłaby w stanie zapłacić tyle kasy ile sobie by życzył zapewne Cupiał.

OpEnTaNy 01.09.2012 09:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1273539)
Trezba miec na uwaze to ze Cupial dal Wisle wszystko co mogl...ale...moze najwyzszy czas powiedziec dosc...

A Ty i inni tutaj sie wypowadajacy myslicie ze znajdzie sie drugi taki wlasciciel ktory wpompuje tyle kasy co Cupial w Wisłe? Myslicie ze Cupiał sprzeda Wisłe i odrazu bedzie MP, PP, LM ... ? Jak tak to gratujuje wyobraźni...

Nie wystartowalismy w lidze tak jak powinnismy a Wy juz zwolnijcie wszystkich i sprzedajcie Wisłe
Ciekawe czy nowy Własciciel postawi Wam 15 boisk i akademie :D

Baala 01.09.2012 09:45

Ja się najbardziej zastanawiam, co siedzi w tej chwili w głowie Cupiała, czy on myśli jak co roku że Wisła będzie walczyć o mistrza czy jest tego świadomy, że będziemy się bronić przed spadkiem, a na puchary nie ma żadnych szans.

63.5 Kg 01.09.2012 09:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez OpEnTaNy (Post 1273549)
A Ty i inni tutaj sie wypowadajacy myslicie ze znajdzie sie drugi taki wlasciciel ktory wpompuje tyle kasy co Cupial w Wisłe? Myslicie ze Cupiał sprzeda Wisłe i odrazu bedzie MP, PP, LM ... ? Jak tak to gratujuje wyobraźni...

Nie wystartowalismy w lidze tak jak powinnismy a Wy juz zwolnijcie wszystkich i sprzedajcie Wisłe
Ciekawe czy nowy Własciciel postawi Wam 15 boisk i akademie :D

Nie wiem co by bylo...
Nie wiem czy bedzie LM za rok ,za piec czy moze za 10 lat...
Nie wiem czy nowy wlasciciel cokolwiek zrobi wiecej...
Nie wiem....

Natomiast wiem jedno ze na przestrzeni 15 lat i w ciagu ostatnich klilu Wisla jest klubem na rowni pochylej...
I wiem tez a przynajmniej tak sadze ze w erze Cupiala moze juz nie byc lepiej...

butazango 01.09.2012 09:52

W Polsce nie ma nikogo kto bylby lepszym wlascicielem niz Pan Boguslaw. Jezeli nowy wlasciciel to tylko z zagranicy, ja jednak wierze, ze jeszcze wszystko wroci na wlasciwe tory :)

Gwiaździsty 01.09.2012 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1273559)
Nie wiem co by bylo...
Nie wiem czy bedzie LM za rok ,za piec czy moze za 10 lat...
Nie wiem czy nowy wlasciciel cokolwiek zrobi wiecej...
Nie wiem....

Natomiast wiem jedno ze na przestrzeni 15 lat i w ciagu ostatnich klilu Wisla jest klubem na rowni pochylej...
I wiem tez a przynajmniej tak sadze ze w erze Cupiala moze juz nie byc lepiej...

Obawiam się, że w erze jego ewentualnego nastepcy może być jeszcze gorzej , gdy sie popatrzy jak wielki biznes drzwiami i oknami wali do klubów z kasą. No chyba, że jakis kolega Marcina Plichty z Amber Gold.

QBAS 01.09.2012 10:06

BC od lat wspiera Wisłę i chyba wszyscy powinniśmy być mu za to wdzięczni. Początki miał z jednej strony bardzo dobre (sporo gotówkowych transferów) ale jednocześnie trzeba sprawiedliwie powiedzieć, że to także Cupiał jako jeden z pierwszych w Polsce zaczął wymieniać trenerów jak rękawiczki.

Wszyscy wiemy, że obecna sytuacja finansowa jest w dużej mierze konsekwencją działalności Bogusława. Od lat na stanowisko prezesa Wisły delegował śmiesznych ludzi, którzy przede wszystkim chcieli mieć informację z pierwszej ręki o klubie, a nie zarządzanie nim w europejski sposób. Szkoda, bo można było przez te lata zdobyć taką pozycję w kraju, że do dziś wszyscy oglądaliby nasze plecy.

Obecnie nie wiem jakie plany ma Cupiał w stosunku do klubu. Niestety działania ostatnich miesięcy (totalna wyprzedaż, rozwiązywanie kontraktów nawet tych, które kończyły się za 1-2 miesiące) nie napawają optymizmem. Najbardziej chciałbym się dowiedzieć U ŹRÓDŁA, jakie plany ma Pan Bogusław w stosunku do naszego klubu. Jeśli chce się wycofać - ok. Szacunek za to co osiągnęliśmy, a karawana jedzie dalej. Jeśli zamierza jednak kontynuować przygodę z futbolem, oczekiwałbym przedstawienia jasnego planu na 3-5 lat i przede wszystkim zatrudnienie w klubie ludzi KOMPETENTNYCH - od prezesa, skautów, marketingowców, na piłkarzach kończąc.

Tak więc Panie Bogusławie, oczekujemy sygnału w którą stronę Pan zmierza i czy w tej drodze będzie Panu towarzyszyła Wisła Kraków.

P.S. Cieszę się, że NIGDY Cupiał nie pojawiał się z częstotliwością Józka Wojciechowskiego stającego się pośmiewiskiem w całym kraju. Niemniej jednak poważny wywiad raz w roku na pewno dobrze wpłynąłby na postrzeganie zarówno jego jak i samego klubu.

rafkur 01.09.2012 10:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 1273565)
BC od lat wspiera Wisłę i chyba wszyscy powinniśmy być mu za to wdzięczni. Początki miał z jednej strony bardzo dobre (sporo gotówkowych transferów) ale jednocześnie trzeba sprawiedliwie powiedzieć, że to także Cupiał jako jeden z pierwszych w Polsce zaczął wymieniać trenerów jak rękawiczki.

Wszyscy wiemy, że obecna sytuacja finansowa jest w dużej mierze konsekwencją działalności Bogusława. Od lat na stanowisko prezesa Wisły delegował śmiesznych ludzi, którzy przede wszystkim chcieli mieć informację z pierwszej ręki o klubie, a nie zarządzanie nim w europejski sposób. Szkoda, bo można było przez te lata zdobyć taką pozycję w kraju, że do dziś wszyscy oglądaliby nasze plecy.

Obecnie nie wiem jakie plany ma Cupiał w stosunku do klubu. Niestety działania ostatnich miesięcy (totalna wyprzedaż, rozwiązywanie kontraktów nawet tych, które kończyły się za 1-2 miesiące) nie napawają optymizmem. Najbardziej chciałbym się dowiedzieć U ŹRÓDŁA, jakie plany ma Pan Bogusław w stosunku do naszego klubu. Jeśli chce się wycofać - ok. Szacunek za to co osiągnęliśmy, a karawana jedzie dalej. Jeśli zamierza jednak kontynuować przygodę z futbolem, oczekiwałbym przedstawienia jasnego planu na 3-5 lat i przede wszystkim zatrudnienie w klubie ludzi KOMPETENTNYCH - od prezesa, skautów, marketingowców, na piłkarzach kończąc.

Tak więc Panie Bogusławie, oczekujemy sygnału w którą stronę Pan zmierza i czy w tej drodze będzie Panu towarzyszyła Wisła Kraków.

P.S. Cieszę się, że NIGDY Cupiał nie pojawiał się z częstotliwością Józka Wojciechowskiego stającego się pośmiewiskiem w całym kraju. Niemniej jednak poważny wywiad raz w roku na pewno dobrze wpłynąłby na postrzeganie zarówno jego jak i samego klubu.

Ot, racjonalna wypowiedź. Kto ma odrobinę rozumu nie oczekuje cudów ani nie liczy na kolejny worek pieniędzy. Chcemy tylko uczciwej informacji - gdzie się znajdujemy i dokąd zmierzamy.
Mówi się, że "mowa srebrem, milczenie złotem" ale czasami warto się odezwać bo "prawda nas wyzwoli.
Każdy myślący chciałby też pewnie aby klubem w zastępstwie właściciela zarządzali ludzie kochający Wisłę a nie tylko własne konto. Jeżeli takich nie ma w otoczeniu właściciela niech to chociaż będą profesjonaliści.

JrQ- 01.09.2012 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1273522)
Jak to jest ze taki prezes BATE czy innego Cluj od razu stawia 15 boisk i ładuje kase w mlodziez i skauting a miliarder Cupial wolal isc na skroty i sprowadzic pol ligi. Kto lepiej na tym wyszedl? Czas pokazal.
Wiec ja sie pytam: po cholere ten amator ładuje kase w jakies bambusy Quioto i inne Penksy?

Eh, jest zasadniczna różnica między milionerami, którzy są właścicielami klubów. Ci co wzbogacili się dzięki własnej umiejętności inwestowania, przekładają te wzorce na futbol, bo każdy normalny wie, że aby mieć zysk, trzeba najpierw coś włożyć. Cupiała droga do majątku była nieco inna, miał po prostu więcej szczęścia niż umiejętności, trafił w koniunkturę i został bogaty (przy okazji dymając swoich wspólników). I generalnie to samo jest w Wiśle, liczenie na fart (którego zawsze, przynajmniej w Europie nam brakowało).

Vasquez 01.09.2012 10:45

Boguslaw Cupial - czlowiek zagadka.
Jak koles, ktory prowadzi wielka firme kablowa moze tak chaotycznie i bez omyslunku prowadzic klub sportowy.
Koles ktory nie potrafi myslec dlugofalowo, ktory wszystko musi miec na "juz" - juz nie pamietam kiedy Wisla byla budowana w perspektywie 3-5 letniej.
Facet, ktory zwalnia osoby z roznych stanowisk - bo sie nie sprawdzaja, by potem zatrudnic je znowu (Kapka, Bednarz). Choleryk otoczony przez bande kretynow, ktorych nazywa doradcami, FOCHMISTRZ...

Ten Pan sie do niczego nie nadaje... Powinnismy mu podziekowac za sukcesy i sie pozegnac. Facet nie ma od dawna pomyslu na Wisle, o pieniadzach juz nie wspomne. Z reszta, cos czuje, ze jego odejscie nie wplynie znaczaco na nasza gre, bo ta wystarcza co najwyzej na 2a lige...

Kocur 01.09.2012 10:54

Przecież Cupiał nie prowadzi firmy.
Jest prezesem a to gówno znaczy.

Od prowadzenia firmy ma Dyrektora Operacyjnego, Finansowego, Handlowego plus Radę Nadzorczą co podejmuje decyzje, które on potem klepie.

Jakby mu dać kiosk ruchu w najbardziej ruchliwym miejscu miasta to pewnie by splajtował po miesiącu.

gigant 01.09.2012 11:11

Naprawdę nie potraficie niektórzy przyjąć na klatę gorszego okresu? 99% klubów w Polsce marzy o takim właścicielu jak Cupiał, ale nam się w dupach poprzewracalo bo jeden z drugim nie potrafi lub nie chce prosto kopnąć piłki. Jedyny żal jaki mam do nadprezesa to naiwność. Ma zadziwiającą wiarę w swoich pseudodoradcow i sentyment do esbeka, który jeszcze niedawno rzeźbił go z Mandziarą na kasę.
Jestem w stanie przeczekac dwa sezony, by znów zobaczyc Wisłę silną i przedewszystkim stabilną ekonomicznie.

Ajax 01.09.2012 11:21

Z drugiej strony może jest to praca w kontekście 3-5 lat.

Oczyszczenie klubu, stabilizacji finansów, zweryfikowanie przydatności kadry.

Jeśli to idzie w tą stronę to ok - ale przy okazji ktoś powinien to wprost powiedzieć.

(Sam nie bardzo w to wierzę ale w sumie jak inaczej miała by wyglądać gruntowna przebudowa zespołu w czasie kryzysu?)

jacekbum 01.09.2012 11:29

Cupiał już się określił -słowami Bednarza,że Wisłe czekają ciężkie czasy-wypowiedz po przyjściu Bednarza.
Prawda jest taka,że Cupiał się zestarzał i nie ma w nim już tej pasji do Wisły którą miał gdy przejmował klub i jeszcze kilka lat temu,nawet nie chodzi o pieniądze ale o zainteresowanie pamiętam jak dawniej Cupiał bywał na meczach potrafił nawet polecieć do Ażerbejdzanu po porażce w pierwszym meczu.

NHitman 01.09.2012 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez OpEnTaNy (Post 1273549)
A Ty i inni tutaj sie wypowadajacy myslicie ze znajdzie sie drugi taki wlasciciel ktory wpompuje tyle kasy co Cupial w Wisłe?

Nie wiem czy wpompuje, ale chętni są i byli już dawno... (był nawet kiedyś temat jakiegoś szejka o którym pisało weszło)

Niektórzy już kilka lat temu widzieli nieudolność w zarządzaniu klubu

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...3,4187805.html

Marszałek 01.09.2012 11:37

Narzekacie jak nie powiem kto. Facet budował klub za gigantyczne pieniądze, które nie jak miały się do sukcesów w Europie. A można to osiągnać, tzn regularne granie w LE czy LM, za dużo mniejsze pieniądze, co pokazuje przykład Victorii Pilzno.

Co do klubów przynoszących dochody. W Europie są tak owe, Benfica Lizbona z największą ilością Socios na świecie oraz FC Porto. Tanio kupują i kurewsko drogo sprzedają plus kopią się na poważnie w Europie. Tylko aby osiągnąć ten pozom wtajemniczenia potrzeba stworzyć super siatkę scautingu i mieć w niej zatrudnioych wprawnych speców. Do tego trzeba mieć także na przyzwoitym poziomie ustawione własne szkolenie. Musi się zgrywać kilka elementów na wyproacowanie których potrzeba lat. My zamiast budować podwaliny pod coś takiego działaliśmy byle jak. Od przypadku do przypadku. Efekty widzimy obecnie.

Model Portugalski raczej nam nie grozi, bo to jest high tech,acoś czuje, że Cupiał idzie w stronę tego jak działa Vitoria Pilzno. Nie słyszałem o zespołach, ktore robią rewolucje i nie odbija się to na ich grze. Proces przebudowy i budowy trwa, mnie się nigdzie nie spieszy. A jak dla kogoś porażka z jakąś Polonią W na licencji Groclinu nie pozwala spokojnie funkcjonować i wypisuje dyrdymały pod adresem kogoś kto dał Wiśle tyle MP to chyba sam powienien się zastanowić czy na taczki sobie nie siąść i w ściane wycelować.

O szejkach to nawet nie myślcie, no chyba ,że jesteście jakąś ukrytą opcją. Po szjkach zazwyczaj zostaje kurz, jak zabawka się znudzi. Poczytajcie sobie fora kibiców z City czy PSG o Maladze nie wposminając:)wszystko fajnie ale do czasu, oni pisząc zazwyczaj, że będzie boleć. I zdają sobie z teog sprawę. Wolę Cupiała w Wiśle,bo wiem że to gwarantuje żywot klubu niż kilka lat zabawy szejków, o których tak marzycie i marny koniec.

Arked 01.09.2012 11:41

Nie zapominajmy, że nadrzędnym celem Cupiała po przejęciu Wisły zawsze były pieniądze (czy to z nieruchomości, które miały należeć do Wisły czy to z działalności klubu). Właściciel Wisły chciał kupować tanio i sprzedawać drogo oraz awansować do Ligi Mistrzów gdzie były ogromne pieniądze do podniesienia. Niestety nie da się tych celów osiągnąć po kosztach. Bo Cupiał wprawdzie wpompował pieniądze we Wisłę ale było to o wiele, wiele za mało, żeby liczyć na awans do Ligi Mistrzów na innej podstawie niż łut szczęścia. Teraz widzę koncepcja jest inna: drużyna po kosztach i liczenie na to, że jakimś cudem trafi się talent, którego można będzie upchnąć za ten milion Euro. Wiśle nie wróży to dobrze.

NHitman 01.09.2012 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1273607)
O szejkach to nawet nie myślcie, no chyba ,że jesteście jakąś ukrytą opcją. Po szjkach zazwyczaj zostaje kurz, jak zabawka się znudzi. Poczytajcie sobie fora kibiców z City czy PSG

Już widzę jak kibice City narzekają na pieniądze które im umożliwiły wygranie jednej z najtrudniejszych lig na świecie i przerwanie hegemoni rywala zza miedzy...

Nie myślę o szejkach w Wiśle, przykład szejka podałem ze względu na to, że zainteresowanie kupnem Wisły jest spore.

michu-k 01.09.2012 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez NHitman (Post 1273618)
zainteresowanie kupnem Wisły jest spore.

Pokaż cytaty, linki, dowody?

Jak do tej pory Wisłę chciał kupić jedynie Waldemar Kita, właściciel FC Nantes. O nikim innym nie mówiono, a już na pewno nie oficjalnie. Chyba że masz jakieś "pewne telefoniczne" informację. Za ich ujawnienie będziemy zobowiązani.

Na chwilę obecną stwierdzenie "zainteresowanie kupnem Wisły jest spore" jest rzuceniem słów na wiatr, niepodparte żadnymi rzetelnymi argumentami i dowodami.

Watts 01.09.2012 12:09

Nawet przeżywające kłopoty finansowe ITI miało trudność, żeby opchnąć Legię, która bądź co bądź jest produktem niezłym i, co najważniejsze, gotowym. Kilka lat temu Wisła bez trudu znalazłaby nowego właściciela, no ale dzisiaj to bardzo, bardzo zaniedbany biznes.

tofik 01.09.2012 12:11

Raczej nikt nie będzie chciał kupić klubu dopóki BC będzie żądał ceny, na którą składają się kart zawodnicze plus wszystkie pieniądze, które od 98 zainwestował w Wisłę. Wychodzi kwota ok 100 milionów złotych, a za tyle to można kupić klub w bardziej cywilizowanym piłkarsko kraju i tak zrobił Kita.

duch1989 01.09.2012 12:22

O sprzedaży nie ma mowy w tym momencie bo Cupiałowi się to nie opłaca. Jakąkolwiek wartość mają teraz właściwie wyłącznie Melikson i Genkow. Stadion wynajmowany od miasta, praw do nazwy i herbu Cupiał nie ma, boisk treningowych brak, pozycja na krajowym rynku znacząco podupadła.

stalsanok1946 01.09.2012 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1273477)
Wskaż mi proszę kluby, które zarabiają na siebie (oprócz Barcelony i ManU).

Akurat te klubu maja wielkie długi, więc jeszcze nie zarabiają na siebie. Podobnie Real, Chelsea, Arsenal i wiele innych o których nie wiesz, ale podam Ci jeden konkretny przykład - Bayern Monachium, ten klub jest najlepiej prowadzony ekonomicznie na świecie od wielu lat. Tam nie ma długów, pożyczek, czy brakuje kasy. Po prostu jest grupa ludzi umiejętnie zarządzająca klubem i z biegiem czasu to wszystko wychodzi. Przypominam, że 40mln euro na Javi Martineza pochodzi z wpływów z biletów, karnetów i praw transmisyjnych, nie od właściciela, jego humoru i podjarania się piłkarzem

FraMat 01.09.2012 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stalsanok1946 (Post 1273639)
Akurat te klubu maja wielkie długi, więc jeszcze nie zarabiają na siebie. Podobnie Real, Chelsea, Arsenal i wiele innych o których nie wiesz, ale podam Ci jeden konkretny przykład - Bayern Monachium, ten klub jest najlepiej prowadzony ekonomicznie na świecie od wielu lat. Tam nie ma długów, pożyczek, czy brakuje kasy. Po prostu jest grupa ludzi umiejętnie zarządzająca klubem i z biegiem czasu to wszystko wychodzi. Przypominam, że 40mln euro na Javi Martineza pochodzi z wpływów z biletów, karnetów i praw transmisyjnych, nie od właściciela, jego humoru i podjarania się piłkarzem

Dodam Olympique Lyon

Arked 01.09.2012 12:47

Dinamo Zagrzeb? Ogromne pieniądze zarabiane na transferach i coraz lepsza gra w pucharach, a co za tym idzie również duże pieniądze.

Towarzysz Generał 01.09.2012 12:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stalsanok1946 (Post 1273639)
jeden konkretny przykład - Bayern Monachium, ten klub jest najlepiej prowadzony ekonomicznie na świecie od wielu lat. Tam nie ma długów, pożyczek, czy brakuje kasy

Bayern pożyczył coś ok. 350 mln euro na budowę stadionu i o ile dobrze pamiętam to do tej pory to spłacają.

Babba 01.09.2012 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1273455)
I nie piszcie, że wolicie normalność w 3 lidze, bo już widać jaka frekwencja jest jak macie swoich młodych Polaków :D

Czyli uważasz,że 17 tys ludzi na meczu drużyny, która miała za sobą chujowy sezon, a obecnie gra nijako to jest mało?

19sebawro06 01.09.2012 13:32

17 tysięcy na meczu z polonia w to zajebisty wynik. przyjedzie lepszy przeciwnik a szczególnie lepsi kibice (bo nie oszukujmy się kibice poloni w to poziom okręgówki) to wtedy 22-23 tysiące będzie mimo tak słabej gry jaka pokazują zawodnicy.

rafkur 01.09.2012 13:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Towarzysz Generał (Post 1273651)
Bayern pożyczył coś ok. 350 mln euro na budowę stadionu i o ile dobrze pamiętam to do tej pory to spłacają.

Czyli wyłożyli kasę na coś, co przez następne 20 lat ( do remontu) będzie im przynosiło zyski. U nas właściciel nie zainwestował chyba nawet 1000 zł w coś dochodowego w perspektywie dłuższej, niż najbliższe okienko transferowe.

Tak sobie myślę, na zasadzie pobożno-życzeniowej - a może jak kiedyś Cupiał wpadł na pomysł zrobienia dreamteamu w zasadzie jako pierwszy, chociaż byli bogatsi, tak teraz znów jest pierwszy wprowadzając model aktualnie obowiązujący - czyli powiedzmy sobie szczerze żałosny. Pytanie czy w perspektywie paroletniej nie będzie to jedyny obowiązujący model w naszej śmiesznej lidze. Być może Wisła wtedy będzie znów o krok dalej przed innymi? Takie tam moje fantazje.

hunter 01.09.2012 13:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1273641)
Dodam Olympique Lyon

Akurat bardzo kiepski przykład. Lyon od lat jest na deficycie, a w tym roku jest już strasznie źle o czym świadczy fakt wyprzedawania najlepszych zawodników. Dla tego klubu okres prosperity skończył się kilka sezonów temu.

jerry.lii.lewis 01.09.2012 14:10

Bardzo łatwo jest narzekać na Cupiała wskazując jednocześnie co powinien (a właściwie ile jeszcze powinien). Zamiast marudzić że właściciel zły niech który wskaże inną opcję, ale realną a nie palcem po wodzie pisanych szejków itp.
Nie dziwcie się też Cupiałowi, że nie chce oddać Wisły za drobne - ciekaw jestem kto z tych "mądrych" oddałby cokolwiek swojego po zainwestowaniu takiej kasy. Jest na forum ktoś, kto oddał np samochód (czy rower) większemu miłośnikowi motoryzacji po zainwestowaniu w remont , tylko dlatego, że miłośnik lepiej będzie dbał ??
Cupiał, moim zdaniem, jest biznesmenem i kibicem jednocześnie co trudno zrozumieć wielu ludziom - efekt jest taki, że zamiast pozbyć się wszystkiego szukając jak najmniejszych strat (i mieć święty spokój) zajmuje się jeszcze Wisłą nie odzyskując kasy (czyli de facto zamrażając ją sobie).
Łatwo jest zarządzać milionami Cupiała ludziom, dla których "inwestycja" w bilet i szalik jest maksymalnym przejawem zaangażowania w klub.
Nie znaczy to, że musi się podobać, co Cupiał robi ale warto pomyśleć nad tym co się na jego temat pisze i jakie rozwiązania proponuje.
Realizmu i pokory nieco proszę.

FraMat 01.09.2012 14:28

Kluby takie jak OL rok, w rok publikują takie konkretne sprawozdania
http://www.actusnews.com/documents/A...definitive.pdf
Kapitał własny, mimo dwóch( a nie wielu lat, jak sugeruje hunter) lat deficytu jest na poziomie ponad 100mln euro

Olympique nie ma długów, deficyt pokrywany jest ze środków własnych a nie z pozyczek

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jerry.lii.lewis (Post 1273673)
Nie dziwcie się też Cupiałowi, że nie chce oddać Wisły za drobne - ciekaw jestem kto z tych "mądrych" oddałby cokolwiek swojego po zainwestowaniu takiej kasy. Jest na forum ktoś, kto oddał np samochód (czy rower) większemu miłośnikowi motoryzacji po zainwestowaniu w remont , tylko dlatego, że miłośnik lepiej będzie dbał ??
Cupiał, moim zdaniem, jest biznesmenem i kibicem jednocześnie co trudno zrozumieć wielu ludziom - efekt jest taki, że zamiast pozbyć się wszystkiego szukając jak najmniejszych strat (i mieć święty spokój) zajmuje się jeszcze Wisłą nie odzyskując kasy (czyli de facto zamrażając ją sobie).
.

Czy Cupiał nie mógłby sprzedać klubu za przyslowiowe 1 zł, (lub ciut więcej) a nowy właściciel spłacałby mu zadłużenie Wisły na dotychczasowych zasadach?

Bobek90 01.09.2012 14:49

Marszałek
Cytat:

acoś czuje, że Cupiał idzie w stronę tego jak działa Vitoria Pilzno.
Szkolenie i scauting?

To chyba bardzo malo prawdopodobna strona. I nie chodzi nawet tyle o pieniadze (nie trzeba od razu budowac 50 boisk), co o czas i wizje. Szkolenie to jest 7-10 lat pracy do momentu pojawienia sie pierwszych owocow. Scauting, taki porzadny, to sie tez buduje... 2-3 lata. Moze nawet wiecej.

Tymczasem Cupial jest bardzo, bardzo, niecierpliwy. Zmienil sie tak z dnia na dzien?

wikink1 01.09.2012 15:15

PANOWIE CZY KTOŚ Z WAS MOŻE MI WYJAŚNIĆ CZYM ROŻNI SIĘ INWESTOWANIE OD UDZIELENIA POŻYCZKI NA 30 PROCENT......JAK TO MIAŁO MIEJSCE MIĘDZY WISŁĄ A TF. A niby dlaczego nowy właściciel miał by cokolwiek spłacać on kupuje pewien produkt jakim jest Wisła ,co mają go interesować garby za które jest odpowiedzialny Cupiał . Jeszcze jedno powrócę do przykładu jaki mi swego czasu zaserwował moderator MIESZKANIE jeśli kupisz mieszkanie za kredyt w banku w BANKU NIE ZA KASĘ OD WUJKA CUPIAŁ TO TY PONOSISZ PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TO CO SIĘ W NIM DZIEJE. JEŚLI TEN ŻE WUJCIO UŻĄDZA CI MELINĘ I KAŻE ZA WSZYSTKO PŁACIĆ I SPŁACAJĄC RATY TO JEST TO PATOLOGIA I TO MA MIEJSCE W OBECNEJ WISIE.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl