![]() |
Cytat:
Czyli jeżeli teraz jest ponad 100 obcokrajowców w Ekstraklasie i wielu z nich nic nie gra, to jest dobrze? Tak? Czy lepiej nie byłoby, gdyby grali Polacy. Wyszłoby na to samo, a może kilka talentów by się znalazło. Takich jak Kuba, Fabiański, czy Lewandowski. Czy teraz Pawłowski z Lechii. Ja uważam, że takich talentów jak bramkarz Lechii jest sporo, tylko prawie wszyscy idą na łatwiznę i wolą sprowadzać szrot z zagranicy poprzez różne układy z agentami piłkarskimi niż pojechać na jedną, czy drugą wieś i wyłowić talenty. Byłoby to z pożytkiem dla klubów, dla reprezentacji, dla wszystkich. Motyka to dobrze ujął. W Wiśle, czy w innych klubach jest blokada dla młodych Polaków, bo pewni ludzie w klubie byliby od razu zwolnieni, gdyby okazało się, że młodymi Polakami można tak samo grać jak obecnie z wieloma obcokrajowcami. Menedżerowie i ich wtyki w klubach straciliby łatwe pieniądze. |
W Reprezentacji też są obcokrajowcy...
No niestety tak jest świat skonstruowany że grasz gdzie lepiej płacą, a że lepiej obcokrajowcowi grać w Polsce i do tego jest tańszy o połowę ceny tej samej klasy polaka to już nie ich wina. Masz rację że jeśli mamy trzymać u nas stranierrich co grają piach to oczywiście lepiej dać to miejsce jakiemuś chłopakowi wyszukanemu w Złotoryji. Problemem jednak jest sam chłopak, bo mimo szczerych chęci nie potrafi wygryźć z składu cienkiego obcokrajowca. Niestety ale jest bardzo mało takich samograji, jak już się znajdzie to później okazuje się że nie potrafi sprzedać tego co ma najlepsze. |
@KOALIK
Jakość gry weryfikują wyniki, a nie odczucia i sympatie KOALIKA. Obecna drużyna zbudowana z obcokrajowców te wyniki ma. Doszła w pucharach najdalej w historii, zdobyła MP. Nie zawiodła w ostatnich dziesięcioleciach aż kilkanaście razy w Europie jak drużyna zbudowana z Polaków, która jest dla Ciebie wzorem. Tamten model budowy zespołu nie sprawdził się, okazał nieefektywny, ten tak. Tamten model dał tylko jeden świetny sezon w pucharach na piętnaście zaangażowania Cupiała. Valcks wszystko zmienił i zapewnił więcej niż „5% udanych transferów obcokrajowców”. Lepszy i tańszy dla klubu oraz ogromnych sukcesów okazał się obcokrajowiec Iliev, niż Zieńczuk. Biton niż Brożek. Melikson niż Szymkowiak czy Czerwiec, Pareiko niż Pawełek lub Majdan, Diaz niż drugi Brożek itd. Nie zamieniłbym tych zespołów za żadne skarby, bo to tamten permanentnie zawodził, a nie ten. Za mną stoją tu fakty i wyniki, za Tobą nic poza złośliwościami pod moim adresem i powoływaniem na rzekomo dużą grupę przeciwników Valcksa wśród kibiców :rotfl: . Ja też mógłbym napisać, że mówisz o tych sprawach i zachodnich menadżerach dokładnie tak samo jak Zdzisiu Kapka, którego kiedyś miałem okazję posłuchać, ale ja nie będę zniżał się do tego typu zachowań. I tak dostatecznie mocno widać, kto tutaj „bajdurzy”, a kto powołuje się na fakty i liczby. A styl gry? Wisła wystawiająca Polaków wiele razy prezentowała jeszcze gorszy, nie tylko z Lewadią czy Dinamem Tbilisi. Momentami po mistrzostwo skandalicznie człapała (wystarczy wspomnieć na pamiętny finisz sezonu 2000/01 i np.: mecz z nieistniejącym już Orlenem), innymi nie miała żadnej realnej konkurencji i wtedy Ci on nie przeszkadzał? Styl i poziom gry np.: z rewanżu z Litexem, czy z Fulham u siebie wcale nie wyglądał tragicznie i nie było w nim żadnej przepaści do najlepszych spotkań najlepszego okresu za „pierwszego Kasperczaka”. Jakoś nie pamiętam, byś wtedy na niego narzekał. Bardzo chciałbym, aby Wisła zdołała jeszcze dodatkowo przejść Standard i zakwalifikować się na koniec sezonu do pucharów. Dzięki strategii Valcksa oraz stawianiu na obcokrajowców ma na to szansę, na dalsze poprawienie i tak już doskonałego wyniku. Ja będę się wówczas cieszył, a Tobie pozostanie chyba tylko popełnić harakiri z powodu takiego efektu pracy Valcksa, którą tak wzgardzasz i próbujesz wdeptać w ziemię. Bardzo ciekawe, co wówczas napiszesz. Czy kogokolwiek przeprosisz. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do składu opartego na Polakach - kompromitacji było dużo więcej, niż sukcesów. Do tej pory mnie trzęsie, jak sobie przypominam te wszystkie Karabachy, Valerengi, Dynama czy Levadie (ponadto Ateny, ale to trochę inna bajka). A w ramach odmitologizowywania tamtego pamiętnego sezonu proponuję Ci obejrzeć jeszcze raz mecze z Parmą czy Schalke, bo Parma to kępka trawy, która odwróciła bieg meczu w którym wcale nie graliśmy dobrze, a Schalke u siebie cisnęło nas podobnie jak APOEL na Cyprze. Także, za przeproszeniem, nie ........ |
Cytat:
Valckx jest odpowiednim czlowiekiem na odpowiednim stanowisku. Nie dysponuje praktycznie zadnymi funduszami a potrafi znalesc dobrego pilkarza. Pierdzielenie ze jest On slaby albo mial wiecej pomylek niz trafien to jest jak gadanie ze dz*iwka to szanujaca sie kobieta. Jezeli by tylko BC sypnal groszem to daje sobie reke uciac ze sprowadzil by naprawde bardzo dobrych graczy, Jego mozliwosci blokowane sa przez ograniczone fundusze. Powinien zostac z Wisla jak najdluzej chyba ze na Jego miejsce klub znajdzie goscia chcacego pracowac w miejscu gdzie nie ma bazy treningowej, pieniedzy na transfery i miejscu gdzie sukces wymagany jest na wczoraj. Wiele osob jest zaslepiona mniemaniem ze Wisla Krakow to klub WIELKI i ze pilkarze powinni sie zabijac aby grac tutaj lub tez ich obraz Wisly zatrzymal sie na latach swietnosci za Kasperczaka. OTOZ NIE MOI DRODZY. Wisla Krakow to nie jest REAL MADRID czy Barcelona. |
Cytat:
Chciałbym tylko aby ci obcokrajowcy co do Nas trafiają byli na poziomie tych z Apoelu przynajmniej.... |
KOALIK
Cytat:
Nie! Nie! Nie! Co to za mentalnosc? Ta jak w Jagielonii, gdzie po kompromitacji z Irtyszem jakis fagas wypala; "przynajmniej na lidze bedziemy mogli sie skupic" :rotfl: ? Tj. nie mentalnosc Jagielonii, tylko gostka przebranego za pilkarza ktory tam gra. Naprawde bawi Cie taplanie we wlasnym blocku? To w pucharach polskie kluby moga budowac marke i zdobywac srodki na rozwoj (zobacz jakie smieszne pieniadze dostaje MP... tyle na zachodzie to wydaja na waciki), wreszcie, to w pucharach jest powazne granie, i REALNA weryfikacja mozliwosci druzyny. Dla klubow takich jak Wisla puchary to powinien byc cel glowny. Druzyna ktora powiedzmy wygra 30 spotkan w ekstraklasie by potem dostac w pucharach od ogorkow powinna byc rozgoniona na 4 wiatry. Liga to moze byc najwazniejsze ale dla klubow ktore graja w POWAZNYCH ligach w ktorych sa POWAZNE pieniadze... czyli (tradycyjnie) top 5 lig. Wogole, co to za podnieta MP? A MP to cos znaczy? Nie nie znaczy nic... dopoki nie udowodni swoich umiejetnosci w Europie. ---------------------------------------------------------- P.S Moja krytyka obranej drogi przez Wisle (tj. brak szkolenia na poziomie) nie wiaze sie z niezadowoleniem z wynikow, tylko z obawa (graniczaca z pewnoscia) ze przy naszych realiach ta strategia nie moze nam zapewnic regularnych wystepow w Europie. Ot, czasami takie wyskoki (ponad stan) jak ten. Mile, ale tylko chwilowe. A i jeszcze jedno, u nas nigdy nie bylo szkolenia, wiec nie rozumiem gadek typu; "a pamietasz jak to bylo z Levadia...". A co to ma do rzeczy? Strategia byla ta sama, teraz poprostu mamy bardziej ogarnietego dyrektora sportowego. Takiej mizeri nie ma, ale poziom jest dalej stosunkowo niski i bedzie niski dopoki... a) nie pojawi sie jakis szejk b) nie zbudujemy klubu od podstaw, czyli szkolenie i baza na poziomie (na tym swoja potege pilkarska zbudowala np. Holandia) I na koniec, niektorzy chyba nie jarza roznicy miedzy szkolkami a Szkolkami. Mianowicie te drugie, akademie nastawione na masowe szkolenie pilkarzy, sa bardzo nastawione na scauting. No zerknijcie na Barcelone. Messi przychodzi w wieku 13 lat, Puyol w wieku 17 lat, itd. Dlatego takie walenie glupot przez niektorych (nie wiem czy w tym temacie, czy w temacie o polityce transferowej) "kogo mozna nazwac wychowankiem a kogo nie", jest bezcelowe i wyjete calkowicie z czasow w ktorych zyjemy. Halo, tu rok 2012, nie lata 70-80 ! Tyle ode mnie... |
Skończcie .......ić, bo ani nie ma kasy, ani nie ma Polaków, w których można by zainwestować.
|
Cytat:
Wszystko pięknie piszesz tylko chyba nie w realnym świecie żyjesz albo narajany jesteś Patrz na realia piłki w Polsce czy Wisła nie jest atrakcyjnym klubem?? , czy sa powody do wstydu czy dumy?? Myślę ze kilka lat mądrego zarządzania klubem doprowadzi do tego ,ze w końcu przestaniecie psioczyć na wszystko a zaczniemy doceniać to co najważniejsze dla kibica |
deep63
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
O jakich mi realiach tu piszesz chlopie. To ze Fc Kubat Mongolia jest najlepiej zarzadzanym klubem Mongolii, to nie znaczy ze bedo go chwalil tylko dlatego ze inne kluby z Mongolii zarzadzane sa gorzej... Polska federacja jest w UEFA, stad tez bede ocenial profesjonalnosc i potencjal polskich klubow w relacji z klubami z krajow zrzeszonych w UEFA. JrQ- Cytat:
|
wszystko prawda , tylko żeby dostac sie do tych pucharow trzeba jednak zajac odpowiednio wysokie miejsce w tej 'niewaznej' lidze...
|
Celem każdej drużyny, walczącej w naszej lidze o mistrzostwo powinien być awans do LM.
By osiągnąć ten cel w parze z wynikami powinna iść polityka klubu. Niestety u nas wszystko wygląda z goła inaczej. Zawsze dużo gadania, paplania i obietnic a jak przychodzi co do czego to każdy wzrusza ramionami i oczyszcza sumienie, przywołuje się polską niemoc jako usprawiedliwienie i ogłasza walkę w LE. Po każdych nieudanych eliminacjach powinno się wyciągnąć wnioski i naprawić popełnione błędy. A nie jak obecnie, podniecać się do bólu występami w LE. Liga Mistrzów PRIMO, LE tylko rozgrywki pocieszenia ... niestety ale obecnie myślenie klubów wygląda inaczej. |
Myślicie że awans do LM by cokolwiek w klubie zmienił? NIC by nie zmienil.
|
Ale Boguś by przytulił trochę więcej hajsu i może by był jakiś transfer, a nie to co teraz.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Przeanalizuj historie wlasnego klubu. |
Cytat:
Biznesmen byłby z niego kiepski, ale własciciel klubu piłkarskiego zajebisty |
FraMat Zdaje się ze emblemat jaki posiadasz wystarczy za komentarz .Chłop to przeczytał i teraz beczy ze śmiechu. Ja tak nie śmiałe zapytam czy dalej nie wstydzisz się tego co tu wypisywałeś latem .
|
Cytat:
To nie jest biznes tylko religia, zarowno dla mnie, Ciebie jak i wszystkich wislakow. Jesli Cupial w to weszedl to rozumiem ze takie bylo jego nowe hobby, kosztowne hobby ale bogatemu wszystko wolno... Z pasjii sie nie czerpie zyskow, pasję sie rozwija. Chyba ze od poczatku chodzilo tylko o kasę, szybko zarobic a wiele nie narobic.? Udzielic pozyczki wlasnej zabawce z wlasnych pieniedzy to taka wielka sztuka.? Majac pewnosc ze predzej czy pozniej sciagniesz z odsetkami? Kasa wraca do tej samej kieszeni a jedynie Wisla traci i bedzie tracic na rozwoju a brak inwestycji sie bedzie poglebial. Oswiec mnie jesli wiesz za ile BC wykupil sekcje Wisly.? Jaką faktyczną wartosc stanowila nazwa i prawo spadkobiercze do sukcesow i historii? Bo reszta to pozyczka na fajnych odsetkach... |
Dariook
Pieprzysz glupoty. Tyle. Mam jutro egzamin, nie mam czasu na rozpisywanie, takze bede zwiezly. Nie, dla wiekszosci kibicow Wisla to nie religia. Wisla to rozrywka. Tyle. Punto caput. W momencie gdy przestaje mnie interesowac futbol przestaje mnie interesowac Wisla. Game over. Co do B.Cupiala. Najlatwiej to wydawac cudze pieniadze, co Dariook? Jak takis madry to kup ten klub i wtedy pokaz jak wydawac. Ze jak, ze nie masz kasy? A, no i tu juz mamy zapewne odpowiedz na twoje rozterki. Nie miales nigdy takiej kasy, nie wyobrazasz sobie nawet tego, a gadasz o wydawaniu. Syn starszy od ojca, nie? Ja osobiscie mam "pretensje" do B.Cupiala, ale nie o kase , a o... zarzadzanie. O polityka "na juz". itd. ------------------------------------------------ Klub pilkarski sensem zycia? Przeraza mnie takie myslenie. Czlowiek potrafi byc jednak pusty jak wydmuszka... |
Cytat:
Nie ogarniasz tego że WISŁA to nie tylko klub piłkarski. Nie wiem jak byś się tutaj produkował i wymądrzał to niestety ale wszystko to są tylko puste bzdety, dyrdymały, kogoś kto tak naprawdę nie ma pojęcia co jest bakcylem wszystkich tutaj zawartych dyskusji. Cytat:
To kim ty k.... jesteś? gdzie się tak bezbarwnie wychowałeś? Na temat Wisły to ty się juz lepiej nie wypowiadaj. Nie zasługujesz na taką rozrywkę! |
Cytat:
opamiętaj się chopie póki czas! nie zajmujesz się niczym poza Wisłą - Twoja sprawa. Ktoś ma inne priorytety - jego sprawa. Wydaje się, że piłka to nie jest jedyna i najważniejsza sprawa na świecie, ale może się mylę. Mnie osobiście wydaje się zdrowe rozsądne dzielenie czasu i energii pomiędzy rodzinę i/lub przyjaciół, zarabianie kasy (życie zawodowe), rozwój własny, pasję i/lub hobby, ale tu też może błądzę. No i 20 lat temu myślałem trochę inaczej. "To kim ty k.... jesteś?" PM -piłkarz moim zdaniem więcej niż dobry jak na Wisłę, ale może z cytowaniem sentencji jak ta to spokojnie. Tj.głównie popis chamstwa, wybujałego ego i pustej głowa. A w temacie... 6 miejsce, 10pkt. straty. Sobol się rozłożył na dłużej - zero zastępstw, cisza. Jeśli odejdze Chavez - też cisza. Oddala się to MP. W lecie zapewne nowe (które już z kolei) otwarcie, ale kim i z kim?? |
Poglebiasz jakąś bezsensowna rozkminke o życiu, rodzinie, podróżach...
A gdzie ja napisałem że niczym innym się nie zajmuję tylko Wisłą? Gdzie napisalem że piłka jest najważniejsza rzeczą na świecie? Do czego wogóle się ty odniosles? Bo nie widzę związku. Kolego napisalem że Wisła jest dla wielu religią, wiec to chyba nie to samo co próbujesz przedstawić. Jesli czytam że dla kogoś Wisła to tylko rozrywka, przestanie go Wisła interesować jak znudzi się mu futbol to wybacz... Uważam że pomylił miejsca. Gdy czytam że ktoś nazywa pustymi wydmuszkami ludzi dla których Wisla to sens życia... Reaguje ! Bo obraża to osoby które są częścią historii Wisły jak i wielu oddanych Wiślaków. Przeczytaj jeszcze raz , może zrozumiesz. |
Dariook
a jak ja chodzę na mecz żeby zjeść ciepłą kiełbaskę i przez to daję Twojej religii na tacę, to też jestem .....m? Zastanów się nad sobą, bo z takim ograniczonym myśleniem jak Twoje to na 34 tysięcznym stadionie byłoby 2 tyś kibiców, którzy Wisłę traktują jak wyznanie, a reszta krzesełek pustych. I wtedy Twoja religia zmagałaby się z wyznaniami innych, takich jak: Bronowianka Kraków, Wieczysta Kraków czy Clepardia Kraków. |
A kto kogo nazwał hujem? Ty wogóle umiesz czytać co napisałem, bo wnioskuje że chyba nie.
Ja nikomu nie zabraniam iść na mecz, czy kupić kielbaske., juz nie wyciągaj argumentów z kapelusza. Ograniczone myślenie.?..skoro ty idziesz na mecz się najeść to jak to nazwać? Tak masz rację, na końcu zostanie te 2 tyś, bo reszta się nażre i im się znudzi. Porównanie tych 2 tyś z amatorami półtusz takich jak ty jest poprostu nie na miejscu. Gdzie tacy kibice rosną...heh Kolejnych amatorów taplania w fontannach, jazdy gokartami, zbieraczy kapsli, kibiców uni hocka, zagubionych turystów, ślązokow, monterow, rozbitków, wagarowiczow, ministrów sportu... Zapraszam na Priv , oszczędzi to głupich pytań i niekumatych argumentów. |
Dariook, nie kreuj się na forumowego ultrasa :D
PS: co do BC, to oczywiście, sporo błędów popełnionych zostało, sporo jest popełnionych i sporo będzie. Ale za to, gdzie teraz jesteśmy należy się mu szacunek, bo gdyby nie on, to Twoja religią jak to określiłeś byłaby jakaś Barcelona, czy inna Cracovia. EOT |
Bez wycieczek personalnych!
|
Cytat:
A już taki pomysł by kibicować barcelonie Czy parchom...! Sam bym na to nie wpadl. Dla ciebie to kolejna opcja a mi juz sama nazwa ubliza. Na marginesie dodam że moja noga na R22 była wczesniej niż Cupiala plany wiec inaczej patrzę na ten dar!. Obeszło by się. Na tym zakończmy tą jałowa dyskusję. Jeśli się pewnych podstaw nie rozumie to dyskusja mija się z celem. Ciężko traktować kogoś poważnie gdy jeden idzie zjeść kielbaske a drugiego łączy z Wisła tyle samo co D.Szpakowskiego. |
Mi nie musisz tłumaczyć, dla mnie Wisła to coś najważniejszego, ale takich ludzi jest może z 1000 i bez sensu jest się pluć o takie rzeczy na forum, gdzie na mecze z tych co tu się udziela i wie najlepiej chodzi mniej niż połowa.
EOT2 |
Cytat:
Nie, niczego się nie wstydzę. Nic nie poradzę, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Dla mnie EOT Cytat:
Wyobrażam sobie, ze Cupiał jest biznesmenem, który postanowił pomóc klubowi, który lubi, czy kocha.Nie jest jednak fanatykiem i tak się składa, że nie podjął decyzji, by Telefonika zarabiala na Wisłę, ale na niego Cytat:
Cupiał nie zarabia na Wiśle, ale ją sposnsoruje kierując się zdrowymi zasadami biznesowymi Udziela pożyczki, bo to najtańsze dla Wisły Cytat:
|
Nieodparte wrażenie...średnia wieku na tym forum drastycznie spadła...
123345456 znaków... |
No i wróciliśmy z dalekiej podróży. Standard sprowadził nas na ziemie.
Chciałbym jednak przypomnieć tym wszystkim sfrustrowanym lub zawiedzionym, że był to nasz najlepszy występ w pucharach od 9 lat!!! Wcale bym się nie obraził gdyby Wisła miała się podobnie zaprezentować za rok. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl