Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [6 kolejka] Lech Poznań - Wisła Kraków - 9 września, 20:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8264)

Kociewiak 30.08.2011 19:08

Ja sądze, że to wszystko się ustabilizuje, teraz mają nowy cel, pewną grupe LE i trzeba wciąz walczyć o mistrzostwo, sezon sie dopiero rozkręca wiec moim zdaniem będzie tylko lepiej. A co do meczu to Lech jest jak najbardziej do ogrania przez Wisłe.

Kurz 30.08.2011 19:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez blanco (Post 1158450)
Dokładnie , macie rację . Po meczu ze Śląskiem coś w Maaskancie pękło .
Graliśmy wtedy naprawdę ładnie dla oka , nawet Legionista z naszego forum , bodajże Krzysztof Grabski pisał,że gramy z polotem jak Barca i nam tego zazdrości. Regres w tym elemencie gry jest bardzo niepokojący, zwłaszcza,że doszło do pierwszej jedenastki dwóch gości dobrych technicznie , stworzonych do takiej gry ( Nunez & Iliev to bez dwóch zdań bardziej finezyjny duet niż Sivakov & Kirm ).
Niestety możemy tylko dywagować, bo Roberto taktyki już raczej nie zmieni, ciekawy jestem co inni forumowicze na ten temat sądzą .

Maaskant zmienił taktykę po przegranej u siebie z Górnikiem, a nie po meczu ze Śląskiem, ale tak naprawdę zanosiło się na to od dłuższego czasu, z powodu gry obronnej. Wiem, że pewne fakty są wypierane przez umysł, ale w wielu z wiosennych spotkań, mimo że były "milsze" dla oka, tylko cud, szczęście lub Pareiko chronił nas przed utratą punktów.

1q2 30.08.2011 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ciastek1 (Post 1158415)
Moim zdaniem wszystko szło dobrze do momentu kiedy Wisła przegrała z WKSem 2:0 pomimo miażdżącej przewagi w posiadaniu piłki i dużej ilości podań . Po tym meczu Maaskant zaczął grać bardziej zachowawczo a Wisła straciła tą namiastkę stylu a powinna go szlifować pomimo porażki ze Śląskiem .

To był bardziej całokształt a pękło po Górniku, gdzie poszliśmy bez asekuracji i strasznie nas wtedy kontrowali
Ze Śląskiem to wyboru nie było bo cofnął się cały pod własne pole karne więc musiała być miażdżąca przewaga w posiadaniu i podaniach

Teraz jest fala krytyki, ja już wcześniej(po pierwszym meczu w Rydze), miałem 'ale' że atakujemy za małą ilością zawodników, stąd mamy ogromne problemy by stwarzać sobie sytuacje.
I oczywiście nadal mam wątpliwości ale to nie jest takie wszystko proste.To by było za proste gdyby forumowicze wiedzieli lepiej niż zawodowy trener który lata spędził na śledzeniu wszystkiego, analizach taktyk itp.

Maaskant przecież dobrze wie że najlepiej grać ofensywnie, domyślam się że marzy o takiej grze.Ostatnio nawet chwalił trenera Twente że grają właśnie bardzo ofensywnie i kombinacyjnie.

Dlatego uważam że problem jest o wiele większy niż tylko taktyka
Aż mi się tak przypominają czasy po Kasperczaku.
Najpierw był Liczka gdzie jakość gry spadła ogromnie, potem Engel z tym swoim dobrym początkiem ale po Atenach to już był cień drużyny.

Potem przyszedł Petrescu który postawił na żelazną taktykę, pressing i bardzo prostą grę w ofensywie - nie spodobało się.Potem Okuka który chciał wszystko zmienić i też długo nie pobył a na końcu Towarzsz Kapka i spółka wzięli sprawy w swoje ręce i trenerem został Nawałka.

Pamiętam jak dziś te buńczuczne zapowiedzi że teraz Wisła będzie grała tą słynną(mityczną) krakowską piłkę - pamiętam Baszcza który w przerwie zimowej chwalił wszystko - no i co się okazało - że nie jesteśmy w stanie wygrać meczu

Tu może być podobny problem - drużyna zupełnie inna ale nadal może być zbyt 'rzadka' by grać ładnie dla oka, ofensywnie i skutecznie.
Przecież oni trenują cały czas atak pozycyjny, grę na 1, 2 kontakty itp a jak przychodzi do meczu to to nie wychodzi a zasada jest prosta - jak próbujesz grać ofensywnie , nie potrafiąc tak grac to kontry cię zniszczą

Niby skład mamy niezły ale Maaskant Maaskantem, a ci zawodnicy to wyglądają coraz mniej ciekawie i to nie że grają coraz gorzej(choć dziś to zdecydowanie kilku gra poniżej tego co grali) tylko że wychodzi z nich co raz to więcej złych cech.

Na dziś do kombinacyjnego , ofensywnego futbolu to nadaje się jedynie Melikson
Dziś całkiem możliwe że jedynym racjonalnym posunięciem będzie postawienie na zdecydowanie bardziej agresywny odbiór piłki - wynsunąć trochę grę do przodu, cofnąc skrzydłowych i przód i starać się wszystko kasować w okolicy środka boiska - coś jak za Petrescu.

Inaczej ciężko to widzę bo Iliew z Kirmem kopią się po czole przy tych indywidualnych pojedynkach, Małemu też spadła skuteczność i dołączył do nich, Nunez jest niewyraźny, Wilk i Sobol nie ciągną gry , Jirsak niewidoczny od zawsze a Garguła ma tylko przebłyski.
Do tego znów się zblokował Genkov i takie są tego efekty.

pit5791 31.08.2011 06:50

Niestety, pewnie z Lechem zobaczymy grę Wisły a'la Apoel II (na wyjeździe).
Będziemy czekać na kontrę, aż się doczekamy kilku akcji Lecha, jak nie zrobimy jakiegoś babola, to max coś koło 60 minuty nam strzelą, potem zaatakujemy dostaniemy z kontry na 2:0 i skończy się jakieś 3:1.
Ale może naszym jest potrzebne jakieś porządne lanie. W zeszłym roku zaczęli grać dopiero po laniu w Poznaniu.

tofik 31.08.2011 09:17

Do 451 trzeba piłkarzy wybieganych, dobrych technicznie, nie bojących się przyjąć piłki pod kryciem. I przede wszystkim zgrania.
Tego u nas nie ma. Należy zagrać Ilievem i Genkowem ew Biton na zmianę do ataku. Na skrzydłąch Melikson i Małecki. W środku Sobolewski z Wilkiem. Nunez na skrzydło w drugiej połowie. Nic lepszego nie mamy.

Semper Fidelis 1985 31.08.2011 19:15

weszło.com:

Cytat:

Interesujące przedstawia się tekst o problemach Lecha Poznań przed meczem z Wisłą Kraków. Problemy mają wszyscy czterej podstawowi obrońcy "Kolejorza": Manuel Arboleda jest kontuzjowany, Hubert Wołąkiewicz też, Grzegorz Wojtkowiak gra z urazem, a Henriquez dopiero dzień przed spotkaniem ligowym wróci z Panamy.
Lechia też była osłabiona, ale Amike trzeba rozdupcyć!

JrQ- 31.08.2011 20:31

tylko trzeba atakować, żeby te dziurska w ich defensywie wykorzystać
mam nadzieję, że to zrobimy, przerwa na reprezentacje dobrze wpłynie na psychikę grajków
kluczowy mecz dla walki o mistrza
tylko 3 pkt!!!

domin_czyzyny 31.08.2011 22:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Semper Fidelis 1985 (Post 1158761)
weszło.com:

Lechia też była osłabiona, ale Amike trzeba rozdupcyć!

cóż, ciężko będzie - nas będzie tam 0 (albo około 0) a ich ok. 25 tysięcy :D ;-)

a na poważnie będzie też ciężko, grają u siebie, są w lekkim gazie (Stilic + Rudniev), a my całkowicie rozbici i bez formy. Ale po cichu liczę, że to będzie w tym sezonie nasz "Stalingrad" i zatrzymamy się dopiero na Rynku :)

chimba 02.09.2011 11:07

Mam nadzieje ze do tego meczu zespol sie calkowicie odrodzi bo porazka to bedzie klapa na maxa.

Karherop 02.09.2011 11:35

Ewentualna wtopa spowoduje duże tąpnięcie w zespole ( kolejne ) oraz fatalną pozycje w tabeli . Zespół się musi przebudzić , bo na razie wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że pójdziemy ligową drogą Lecha z zeszłego sezonu .

naszą szanę w tym meczu upatruję w rozwalającej się obronie Lecha . My powiedzmy że nauczyliśmy się grać defensywnie napprzeciwko zespołom o podobnym potencjale , a nawet wygrać będąc słabszym zespołem . Myślę że jeśli tylko Lech nie strzeli nam pierwszy bramki w tym spotkaniu , to jesteśmy w stanie przechylić szalę na swoją strone .

Baala 02.09.2011 12:26

Mecz meczowi nie równy. Paradoksalnie czuje że może być lepiej niż było z innymi drużynami w Ekstraklasie. Do tej pory nasi kopacze podchodzili na zasadzie że powiozą ogórki na stojąco bez wysiłku, bo to oni grają w LM (choć to tylko eliminacje). Dopiero jak pierwsi tracili bramkę to dupka zaczynała się palić i zaczynała się gra (Widzew, Polonia, Lechia, z Zagłębiem było to samo tylko że tam karnego dostaliśmy którrego nie było). Dlatego teraz na Lecha wyjdą z innym nastawieniem (mam nadzieje). I od początku zacznął grać.

marcin_częstochowa 02.09.2011 15:15

-- -- -- -- -- -- -- -- -- Pareiko
-- Paljic -- -- Bunoza -- -- Chavez -- --Jovanovic --
-- -- -- -- -- Wilk -- -- -- Sobolewski --
-- Małecki -- -- -- Melikson -- - -- - Iliev/Nunez --
-- -- -- -- -- -- -- Biton/Genkov --

Tyle w temacie składu:/

Co do taktyki, bardzo ważna będzie gra środkowych obrońców; Banaś z Danchem wyłączyli w Zabrzu Rudnevsa i Stilić nie miał komu podawać. I o to by mniej więcej chodziło :D

Wojtas 06.09.2011 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1159261)
Ewentualna wtopa spowoduje duże tąpnięcie w zespole ( kolejne ) oraz fatalną pozycje w tabeli . Zespół się musi przebudzić , bo na razie wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że pójdziemy ligową drogą Lecha z zeszłego sezonu .

naszą szanę w tym meczu upatruję w rozwalającej się obronie Lecha . My powiedzmy że nauczyliśmy się grać defensywnie napprzeciwko zespołom o podobnym potencjale , a nawet wygrać będąc słabszym zespołem . Myślę że jeśli tylko Lech nie strzeli nam pierwszy bramki w tym spotkaniu , to jesteśmy w stanie przechylić szalę na swoją strone .

Do meczu coraz blizej ...

Jesli mamy zaczac gonic tabele ,ale co chyba wazniejsze zlapac jakis polot i radosc z gry to mecz z Kuchennymi bylby na to idealny

Mam nadzieje ze ta przerwa posluzy chlopakom na zastanowienie sie co chca osiagnac.LE jest fajna,ale nasz priorytet to Liga Polska i budowanie druzyny a przede wszytkim co pokazal nawet Apoel-zgranie druzyny.

marcin_częstochowa 07.09.2011 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1160639)
Mam nadzieję, że ta przerwa posłuży chłopakom na zastanowienie się co chcą osiągnąć.

No, Małeckiemu nie wystarczyła, Ale nic straconego, będzie miał troszkę więcej czasu na przemyślenie
http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...e-zagra-z-kol/

jendrus 07.09.2011 13:34

Mam nadzieje że kirm nie będzie gral za Maleckiego bo porażka bedzie;/
Melikson na pozycjie malego a Gula na środek. reszta jak marcin z czestochowa:D

tofik 07.09.2011 14:04

Jak zagra Kirm to całe te bajki o szerokiej kadrze można od dupę rozbić. Będzie potwierdzeniem tezy, że niby liczba piłkarzy spora, a większość nic nie wnosi. Skoro grający taką żenade Słoweniec ciągle jest pierwszy do składu. Na zachodzie by boiska nie powąchał po ostatnich wyczynach.

FraMat 07.09.2011 14:19

A może pozwolicie trenerowi oceniac przydatnośc piłkarza do gry?

_ukoL 07.09.2011 14:21

Kiro pociągnie temat do przodu i będzie dobrze.

szprotson 07.09.2011 14:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1160900)
Jak zagra Kirm to całe te bajki o szerokiej kadrze można od dupę rozbić. Będzie potwierdzeniem tezy, że niby liczba piłkarzy spora, a większość nic nie wnosi. Skoro grający taką żenade Słoweniec ciągle jest pierwszy do składu. Na zachodzie by boiska nie powąchał po ostatnich wyczynach.

Ty no ale wczoraj grał w pierwszym składzie, chyba nawet cały mecz przeciwko Italii.(zszedł w 86minucie).
Ale posadził na ławce Dedica, Ilicica czy Matavsa. Wiec cos musi byc nie tak,albo jest mistrzem treningu albo daje w łape tudzież ma fajną siostre.

Galonek 07.09.2011 14:31

Z wypowiedzi na forum kartofli wynika, że wcale nie są tacy pewni swego przed piątkowym meczem. Ponadto, wiele wskazuje na to, że obrona kuchenek zagra w mocno przemeblowanym ustawieniu, z Brumą na stoperze.

funkykoval 07.09.2011 14:52

Tak naprawdę to Amika ma spore problemy z blokiem defensywnym - Arboleda kontuzjowany, Wołąkiewicz i Wojtkowiak są po kontuzjach, ofensywa opiera się na Stiliciu i Rudniewie, a Kriwiec gra ostatnio dosyć rzadko.

Wiśle po ostatnich porażkach wygrana w meczu na wyjeździe z jednym z głównych przeciwników do walki o tytuł byłaby jak łyk tlenu - porównałbym to do zwycięstwa u sąsiadek z poprzedniej jesieni, od którego zaczął się marsz w górę tabeli. Remis nie byłby zły, ale po utracie kilku punktów na starcie raczej nie jest zbyt pożądany....
Jeżeli Amika nie zagra wysokim i ścisłym pressingiem, a Wisła zagra maksymalnie skoncentrowana i bbędzie miała szczęście, to jest szansa na zwycięstwo. Tylko tych jeśli trochę dużo. Ale mecz w sąsiadkami zza miedzy w zeszłym roku też nie stał na wybitnym poziomie.....wygraliśmy na farcie....

Mocny 07.09.2011 15:15

o co chodzi z ta zmiana nazwiska z RUDNEVS na RUDNIEW ?

Semper Fidelis 1985 07.09.2011 15:15

Trener Maaskant na konferencji zapowiada ofensywną grę, to mi się ku.rwa podoba! Pyry mają dziurawą obronę więc nic tylko ich bombardować. Chyba każdy wie jak zwiększą się morale zawodników/kibiców po zwycięstwie z Amiką. ZA CLEBERA DO BOJU WISEŁKO!

szprotson 07.09.2011 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mocny (Post 1160941)
o co chodzi z ta zmiana nazwiska z RUDNEVS na RUDNIEW ?

Jego rodzice są Rosjanami należącymi do mniejszości rosyjskiej na Łotwie, więc on też to poczuł w końcu.

tofik 07.09.2011 15:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1160915)
Ty no ale wczoraj grał w pierwszym składzie, chyba nawet cały mecz przeciwko Italii.(zszedł w 86minucie).
Ale posadził na ławce Dedica, Ilicica czy Matavsa. Wiec cos musi byc nie tak,albo jest mistrzem treningu albo daje w łape tudzież ma fajną siostre.

No chodziło mi o klub gdzie się gra często a nie od świeta. W reprezentacji go widziałem wiele razy i on tam nic nie gra. Czyli to samo co u nas. Jedyna różnica że tam nie ma tylu szans na spieprzenie sytuacji bo do nich praktycznie nie dochodzi.To raczej jego Ilicic posadził na ławie od pewnego czasu.

U nas ta szeroka kadra jest najwyraźniej tylko na papierze. A kirm choćby strzelił 2 samobóje plus zmarnował 2 na pustaka i tak wejdzie grać. Na zachodzie tego nie ma. By poleciał do rezerw.

karas1983 07.09.2011 15:42

Do kiedy obowiązuje dyskwalifikacja Marko Jovanovicia? Będzie mógł zagrać w piątek?

Marcin_fan 07.09.2011 15:49

Tak. Ta kara obowiązywała do końca sierpnia

grzesiek632 07.09.2011 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1160955)
Do kiedy obowiązuje dyskwalifikacja Marko Jovanovicia? Będzie mógł zagrać w piątek?

Tak, będzie mógł zagrać. Jego dyskwalifikacja skończyła się wraz z końcem sierpnia.

Galonek 07.09.2011 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1160945)
Jego rodzice są Rosjanami należącymi do mniejszości rosyjskiej na Łotwie, więc on też to poczuł w końcu.

On to czuł od zawsze. W Dyneburgu, skąd pochodzi, mniejszość rosyjska jest bardzo liczna (w całej Łotwie prawie 30%). Sam Rudniew chodził do rosyjskiej szkoły, mówi po rosyjsku (po łotewsku słabo). Nazwiska na koszulce wcześniej nie zmieniał, bo nie chciał wprowadzać zamieszania w papierach.

wolfy 07.09.2011 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1160949)
U nas ta szeroka kadra jest najwyraźniej tylko na papierze. A kirm choćby strzelił 2 samobóje plus zmarnował 2 na pustaka i tak wejdzie grać. Na zachodzie tego nie ma. By poleciał do rezerw.

Szerokiej kadry nie mamy, a teraz będzie jeszcze węższa. Jak Kirm zagra jak zwykle lub (i?) Iliev spuchnie w 60-tej minucie, to trener będzie miał na ławce Gargułę i Jirsaka. Wybór jak między cholerą a żółtaczką.

Lukasz 07.09.2011 20:55

Temat meczowy z Lechem ma 3 strony .. tak jakbyśmy grali z Łks. Nie sadziłem iż doczekam takich czasów.

szczebrzeszcz 07.09.2011 21:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1161103)
Temat meczowy z Lechem ma 3 strony .. tak jakbyśmy grali z Łks. Nie sadziłem iż doczekam takich czasów.

?
tzw. efekt 1 września

wolfy 07.09.2011 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 1161107)
?
po pierwszym września nie wszyscy mogą siedzieć 24h na internecie:D

PS. inni mają go w pracy:>

Oddajmy sprawiedliwość: tematy "Nasi piłkarze..."(Małecki) i "Robert Maaskant trenerem..."(wiadomo) puchną cały czas. Myślę, że w wielu podstawówkach i gimnazjach, nie wspominając już o liceach internet jest:>

kamilo584 07.09.2011 21:17

Czy NASI kibice beda na tym spotkaniu ,bo nie bylo chyba zadnego info ?

Mareq 07.09.2011 21:18

Cytat:

Jeżeli by spojrzeć w przeszłość , to daleko nie trzeba by było sięgać aby przywołać ,,takie czasy'' .
Jak widać kibice dyskutujący żyją innymi sprawami (bynajmniej nie poczytywać jako zarzut) , oby piłkarze zdecydowanie bardziej żyli meczem na ligowym szczycie ;)

mitmichael 07.09.2011 21:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamilo584 (Post 1161117)
Czy NASI kibice beda na tym spotkaniu ,bo nie bylo chyba zadnego info ?

Było info juz dawno, ze w tej rundzie wszystkie mecze Lecha w Poznaniu beda bez udzialu kibicow gosci.

Lukasz 07.09.2011 21:47

No ale ten spokój wynika też z tego ze porażka w psychice wielu z nas jest czymś dopuszczalnym. To wyjazd, ciężki teren, jesteśmy w dołku, nie ma wyjazdu kibicowskiego. W zasadzie nie słychać parcia na wynik w tym meczu. Zajęci jesteśmy wewnętrznymi problemami kibicowskimi. Pewnie otrzeźwią nas pomeczowe tytuły na wp czy onet bo w przypadku przegranej nikt nie zostawi na nas suchej nitki.

Kurz 07.09.2011 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1161136)
No ale ten spokój wynika też z tego ze porażka w psychice wielu z nas jest czymś dopuszczalnym. To wyjazd, ciężki teren, jesteśmy w dołku, nie ma wyjazdu kibicowskiego. W zasadzie nie słychać parcia na wynik w tym meczu. Zajęci jesteśmy wewnętrznymi problemami kibicowskimi. Pewnie otrzeźwią nas pomeczowe tytuły na wp czy onet bo w przypadku przegranej nikt nie zostawi na nas suchej nitki.

Jakie znaczenie mają tytuły na wp czy onecie? Lech jest obecnie jedna z 3 lub 4 najmocniejszych drużyn w ekstraklasie, porównywalną do nas, w dodatku grającą u siebie. Nawet, gdyby Wisła miała bardziej udaną serię na starcie sezonu, byłby w tym meczu faworytem. Tak więc, jeśli przegramy, będzie mi smutno, ale nie będzie to żadna sensacja. Co oczywiście nie oznacza, że jedziemy tam, jak na ścięcie. W końcu to piłka nożna i możliwy jest każdy wynik.

szczebrzeszcz 07.09.2011 23:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1161110)
Myślę, że w wielu podstawówkach i gimnazjach, nie wspominając już o liceach internet jest:>

może i tak, temat dla mnie odległy, za moich czasów nie było :>

ps. Śniło mi się 1:2 :D

tofik 08.09.2011 07:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1161097)
Szerokiej kadry nie mamy, a teraz będzie jeszcze węższa. Jak Kirm zagra jak zwykle lub (i?) Iliev spuchnie w 60-tej minucie, to trener będzie miał na ławce Gargułę i Jirsaka. Wybór jak między cholerą a żółtaczką.

Faktycznie dobrobyt :-/
A Boguski jeszcze gra w piłkę >?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:38.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl