![]() |
Cytat:
Napisałeś: Cytat:
Cytat:
Problem w tym, że w zimie kupujemy piłkarzy za 5 milionów i zdobywamy mistrza z 15 punktową przewagą, w lecie kolejne 5 milionów i Legionista już wie, że dzięki jego "kibicowaniu" Legia Wisły nie dogoni przez wiele lat. No, ale mamy punkty w rankingu krajowym! :D |
Cytat:
1.Chłopak jest poważnie chory, nie wychodzi ze szpitala, a jego ulubionym klubem jest Wisła Kraków. Ogląda każde jej spotkanie, cieszy się z jej sukcesów, jest mu smutno z porażek. Czy on nie jest kibicem? 2.Rodzina gdzie liczona jest każda złotówka. Wydanie 19 zł po to, żeby iść na mecz jest problemem, ale również ludzie cieszą się z sukcesów Białej Gwiazdy. Czy oni nie są kibicami? 3.Mam wielu znajomych, którzy na mecze nie chodzą, ale oglądają niektóre mecze Wisełki i również cieszą się z sukcesów Wisły, cieszą się z niepowodzenia Cracovii, oglądamy wspólnie mecze na wyjeździe. Czy oni nie są kibicami? Ja rozumiem definicje kibica w taki sposób, że kibicem jest każdy kto jest zainteresowany widowiskiem sportowym, nawet gdy nie trzyma kciuków za żadną z drużyn, a ogląda mecz tylko ze względu na widowisko. Jeszcze apropo kibicowania Legii, czy wg. Ciebie trzymania za nią kciuków, co jest myśle najlepszym określeniem tego o czym dykutujemy. Otóż Polska w rankingu krajowym w tym sezonie zachwyca. Wystarczą takie 2, 3 w ciągu najbliższych 4 lat i mamy być może 16 miejsce, które mistrzowi kraju daje gre od 3 rundy eliminacji LM, a 15 miejsce daje w-ce Mistrzowii kraju gre w el.LM, a nie w LE. Czy wtedy będziesz dziękował Legii, Lechowi za te cenne punkty, czy może powiesz, że jesteś z takiego rozwoju niezadowolony, bo Legia/Lech osiągnęły sukces. I skończcie już tą dyskusje, bo ona jest nie na temat. Przed nami APOEL i to jest teraz najważniejsze. |
No jak nie rozumiesz Konradzie idei wspólnego rankingu, to sorry ale tak jak myslałem ...z całym szacunkiem i bez urazy "..perły przed wieprze, grochem o ścianę."
Dariusz napisał: "I skończcie już tą dyskusje, bo ona jest nie na temat. Przed nami APOEL i to jest teraz najważniejsze." Popieram. Tyle. |
Cytat:
z drugiej zaś strony to: sukces Amiki,Legii czy nawet bruk-betu Nieciecza w LM czy LE = wieksze zainteresowanie sponsorow polska liga,chetniej wydawane pieniadze na pilkarzy,infrastrukture,szkolenie mlodziezy co automatycznie z czasem przelozy sie na wieksze sukcesy rowniez Wisły jak i calej polskiej pilki - poziom ligi realnie idzie w gore, juz to wzaczyna byc widoczne i nie mow mi ze to zaszkodzi Wilśle |
Lech awansował do grupowej LE. Zarobił kasę, rozpropagował naszą ligę, ba w Manchasterze nawet nasz sposób kibicowania. Zainteresowanie ligą wzrosło, pojawiło się więcej sponsorów. Zdobyliśmy punkty do rankingu. Liga zyskała sponsora tytularnego. Wszystkim cieplej i milej.
Tymczasem KSZO Ostrowiec zgłasza wniosek o upadłość, Odra i Gorzów upadły. W jaki więc sposób pomógło im: Cytat:
|
Faktem jest, że:
1. Inaczej patrzy się np. na piłkarzy z Bałkanów, inaczej na latynosów i jeszcze inaczej na Mikronezyjczyków. Każda nacja wyrobiła sobie opinię poprzez ogół występów. Wypracowała sobie markę. Prędzej skaut pojedzie po Brazylijczyka niż po Mongoła i nie dlatego, że akurat Fluminense jest mistrzem, ale dlatego, że jest większa pewność, że gracze z tego kraju się nie skompromituję z np.Karabachem, co pokazują co rok. Wszyscy. Nie tylko jedno Fluminense. Liga brazylijska jest dobra, każdy to wie, w przeciwieństwie np. do polskiej na którą skauci patrzą z politowaniem i ze śmiechem..ale Polacy się cieszą, bo przegrali z Estończykami, Azerami, Gruznami..jakie to polskie. Myślą, że są silni, bo inny polski klub, którego nie lubią, przegrał z jeszcze większymi ogórkami, więc ich ukochany klub jest lepszy. 2. Melikson zrobił reklamę Izraelczykom w Polsce. Dlaczego inne polskie kluby nie rozglądają się za graczami z byłego kluby Maora, tylko biorą pod lupę "ogół"? Całą ligę? Wszystkich Żydów? 3. Konrad jeśli Wisła zarobi te 20mln jak piszesz, to nie będzie oznaczać, że Legia będzie słabsza, tylko Wisła będzie silniejsza. Powiem więcej. Jeśli Wisła będzie silniejsza, to liga będzie atrakcyjniejsza, będzie miała prestiż, renomę, markę. Zyska również Legia. I odwrotnie. Jeśli Legii się poszczęści i wygra LE, zarobi kasę, to i Wiśle coś skapnie. Myślisz, że nie będzie zainteresowania graczami Wisły po takim sukcesie polskiego klubu? Prześledź co się działo z Greckimi czy Czeskimi piłkarzami po sukcesach reprezentacji w Europie. Dyskusja dobra i myślę, że idzie w dobrym kierunku, bo mody nie kasują postów i nie dają banów dla "kibiców polskiej ligi", jak to miało miejsce kiedyś. Cytat:
Uzdrowiłeś chłopie jak szaman polską piłkę. GKP ogłosiło upadłość, bo Amika wyszła z grupy i nic im z tego nie kapło:) |
Cytat:
|
Ludzie, ORTOGRAFIA.
Nigdy, NIGDY nie piszemy w liczbie mnogiej, na końcu słowa Ą. W liczbie mnogiej jest zawsze OM. Drużynom, Kolegom. Nie mogłem się powstrzymać, bo az kłuje w oczy. |
Cytat:
Powiem jeszcze tyle - z niegdysiejszych sukcesów Legii było tyle, że w sąsiedniej wsi pewna grupa młodzieży (i tak byli wtedy znacznie starsi ode mnie) zaczęła (zupełnie nie wiem na jakich podstawach) "utożsamiać się" z warszawskim klubem. Po krótkim czasie jedyną widoczną pamiątką tego "nawrócenia" pozostała czarna eLka w kółeczku, którą ktoś nabazgrał na wiacie. Teraz i jej już nie ma. Natomiast korzyści materialne dla innych klubów i ten cały "prestiż rozgrywek ligowych" - to jakaś bajka. Jakby Wisła odpadła z Liteksem albo ze Skontem, a Legia i Śląsk awansowałyby do faz grupowych, to uciszyłoby to dziennikarzy mówiących o tym, że Wisła była najsłabszym mistrzem od iluś tam lat (lub w ogóle w historii)? Najpewniej uciszy ich (OBY!), jeśli to my awansujemy do LM. Postawa Śląska i Legii jest w tym aspekcie kwestią drugorzędną. |
Cytat:
A poważnie - widzisz chłopie, ja nic nie pisałem, że sukcesy klubu X rozwijają ligę i innym klubom żyje się lepiej / brak sukcesów klubu X nie rozwija ligi i innym klubom żyje się gorzej. Wobec tego nie wiem skąd ten zarzut. Po prostu dla kibica tego KSZO Wasze, nasze czy Lecha wyniki w lidze gówno znaczą. I całe to gadanie to piramidalne bzdury. Dlatego im to zwisa i nie kibicują innym, bo nic z tego mieć nie będą. |
Cytat:
Chyba, że nie wyczułem ironii ;) |
Cytat:
Załóżmy, że Wisła wygrywa LM, a Śląsk LE. Za rok podobnie i za dwa też. Liga polska jest najlepsza na świecie. Co mamy? Polskie kluby kupują Messiego, Ronaldo, Rooneya, Xaviego, itp. Burzmy te nowe stadiony na 20tys i stawiamy na 70tys. Taki Maor, Rudnev, czy Stilić się nie mieszczą w składzie żadnego klubu w ekstraklasie, bo są za słabi. Szukają innego miejsca pracy..KSZO? Chyba nie, obawiam się, że druga liga w PL, była by dla nich wówczas także za silna. 2. Załóżmy, że polskie kluby przegrywaja wszystko w pucharach w pierwszych rundach i co rok to samo. Co mamy? To co teraz w Gruzjii, czy w Estonii. Święto narodowe raz na 10lat, bo udało się psim swędem przejść klub z Polski. Stadiony świecą pustkami, brak zainteresowania mediów, sponsorów. Marazm. Jedyny plus to to, że polscy piłkarze byli by wyceniani adekwatnie do ich umiejętności, czyli jak Melikson kosztuje 700tys, to Robak..sam dopisz. Sportem narodowym siatkówka lub żużel. |
W takich wypadkach ma to znaczenie, ale to bujanie w obłokach, bo sukcesy z punktu 1 na pewno nam się nie wydarza, a antysukcesy z punktu 2 raczej już nie.
Rozmawiajmy o realiach. Wisła wejdzie do LM i przegra 5 meczów i jeden zremisuje, albo wejdzie do LE i zajmie w grupie 2-3 miejsce. Legia odpadnie ze Spartakiem, ale wyeliminowała Gaziantepspor, Śląsk wywalił Dundee i Loko, raczej odpadnie z Rapidem. Co to dało Widzewowi? Koronie? Polonii? Co im da jeśli Śląsk wywali Rapid? Co by się złego stało Polonii lub Widzewowi, gdyby Gaziantepspor nas zgodnie z planem pojechał? Nic. Nie stałoby się po prostu nic. |
Raz ,drugi, trzeci i budzimy się z ręką w nocniku.
Nie zdarzy się nic jak osiągniemy sukces czy porażkę raz. Ale jeśli będziemy notoryczni przegrywać lub odnotowywać sukcesy to będziemy słabsi lub silniejsi. |
Cytat:
No i dlatego ranking piłkarski NARODOWY jest ważny, kibicowanie polskim klubom to nie tylko naturalny patriotyzm ale i wspólny interes, tyle że są tacy którzy nie kumaja nawet idei rankingu... Wisła Kraków ponad inne kluby, super ! Jednak ze stale podnoszącym się poziomem naszej kopanej. |
No właśnie po co ? Po co napisałeś swój tekst to tylko twoja opinia, nawet jak ma poparcie np. kibica Donki to nadal inni mają prawo mieć opinię przeciwną.
Nawet jak komuś się to bardzo nie podoba to polska piłka jest traktowana w całej Europie jako całość, taka prawda. |
Cytat:
|
Cytat:
Idę po linkę.:rotfl: |
Cytat:
Dobra, idea rankingu, wspólny interes ...taaak ...to jednak grochem o ścianę. Powód: W pojedynkę nie dogonimy Europy. |
Myślę, że jest to tak:
1. Dla niektórych liczy się aspekt kibicowski. "Pokażemy (kibice) jacy jesteśmy fajni, liczy się tylko Wisła, nie ważne z kim, gdzie, o co, ważne, że Wisła górą" 2. Dla innych ważny jest takze aspekt sportowy. "To także piłkarze mają pokazać jacy są dobrzy, liczy się zwycięstwo Wisły, ale ważne z kim i gdzie, ważne o co. Dlatego, nie cieszy tych kibiców, że Wisła wygrała z ogórkami i walczy o puchar marynatów. Wisła ma się mierzyć z najlepszymi, ma iść do przodu, zdobywać ważne trofea, grać w mocnej, szanowanej lidze i zarabiać kase, by Cupiał się nie wkurzył, nie rzucił interesu i by Wisła nie skończył jak Odra. Tak więc nam kibicom z drugiego scenariusza chodzi także o to, by kibice z pierwszego scenariusza, mogli pokazać swoje możliwości kibicowskie przed kibicami MU, Interu, Barcy czy Bayernu, a nie przed Podbeskidziem, czy Bytomiem:) PS. jak kibice, którzy są tylko za Wisłą w pucharach odbierają fakt, że w PL buduje się nowe, piękne stadiony? Czy wg. waszej teorii, tylko Wisła powinna mieć nowy stadion a reszta grać na 300 osobowych kurnikach? Ależ Wisła była by wówczas piekielnie mocna:) |
Cytat:
: ) Możliwości kibicowskie można pokazać Fenerbahce, PAO, Partizanowi czy Hajdukowi Split. Punkt 1 - to jest właśnie podejście kibicowskie i sportowe. Wisła ma być najlepsza w tym i w tym. Cytat:
i co to znaczy "tylko za Wisłą w pucharach". Jestem kibicem Wisły więc za kim mam być? za Lechem któremu zle zycze w lidze w a pucharach poklaskuje? obłuda. Cytat:
Jednak to koło zamknięte :-) Finito Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
A to zwracam honor. Cytat:
I nie obłuda, tylko chłodna kalkulacja:) Amika niech ogrywa się w Europie i podnosi poziom polskiej ligi a my ją pykniemy w lidze, a i w Europie sie ładnie pokażemy. W PL tylko Wisła. W Europie polskie ekipy także. |
NNNNNNNNNNNNNNNNNIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEE EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Oprócz Śląka Oczywiście ;) sorry za mały spam |
Moje zdanie:
Śląsk ew. Lechia - TAK Amica ew. Cracovia (trudno sobie ich wyobrazić w pucharach) - NIE Reszta jak kto chce, mi to obojętne czy Legia awansuje czy nie. |
Nie kibicujemy
A co do zgadzania się. Niech sobie kibicują , z jednoczesnym zapytaniem siebie czy podczas meczu z Legią/Lechem nie śpiewają na stadionie Jestem Kibicem... albo lecha , lecha kolejorza ... Tudzież oglądając mecze ligowe w tv z tymi drużynami nie wyzywają ich od największych kurew :) W tym momencie ciężko mi skojarzyć jakikolwiek kraj w którym największemu rywalowi życzy się sukcesów w pucharach europejskich. Barca nienawidzi Realu , OL - OM , Roma - Lazio , Olympiakos- PAO , Rapid - Austrii , Celtic - Rangersów , Schalke - BvB , Besiktas - Fenerbahce itd itp.. Nawet z forumowego doświadczenia możemy wyciągnąć przykład kiedy jedne żydy cieszyły się , że dokopaliśmy innym żydom. Oczywiście powyższe nie dotyczy Śląska , który obecnie gra w pucharach :) Generalnie jeżeli mam czas , to oglądam każdy mecz drużyny z polskiej ligi w europejskich pucharach i z każdego wyniku staram się wyprowadzić skutki pozytywne dla Wisły :) |
Ludzie jak Wy wyobrażacie sobie kibicowanie Amice w pucharach tylko dlatego ,że nabiją nam punkty do rankingu ? A nie dostrzegacie tego ,że taki "Lech" tylko czeka ,aż Wisła się wyjebie (zresztą dla nich to nawet nie Wisła tylko GTS). Dla mnie hipokryzją jest kibicowanie polskim zespołom (oczywiście nie mówię tu o zgodach) ,a potem śpiewanie "gdzie Twoje berlo?" , ew. "Bo w Poznaniu." itd.
Jestem wiślakiem więc utożsamiam się z Wisła nie z polskimi klubami. |
Dobra ankieta powstała :) jak na razie 10 do 1 na "nie", jak tendencja się utrzyma to bardzo ciekawią mnie wypowiedzi tych którzy twierdzili że KAŻDY NORMALNY kibicuje pozostałym drużynom w pucharach a reszta to w ogólę patologia i pseudokibice :D
W ankiecie zaznaczyłem druga opcję ale oczywiście trzymam też kciuki za WKS :P Antystenes- tak wiem chcesz powiedzieć że jakby pytanie zostało inaczej sformułowane to wyniki byłyby odwrotne. Ogarnij się Pan ;) |
Aż się dziwię że Framat przystał na ten kosmiczny, też mój, pomysł;)
Wiadomo że ankieta nie tyczy się zgód - pokażcie że nie jest tu aż tak źle by po golu np Amiki czy Legii(a w przyszłości nawet parchów:>) w pucharach, publicznie masturbować się;) - na naszym forum bo gdzie indziej to co kogo obchodzi |
Ankieta jest przede wszystkim niedoprecyzowana. Czy chodzi o Lechię, czy o Legię itp. Poza tym i tak każdy kibicuje wg własnego uznania, to jest wolny kraj.
|
Muszę wziąć w obronę Konrada. Można się z nim nie zgadzać ale przynajmniej próbuje swoje poglądy uzasadnić w sposób logiczny.
Nie ze wszystkimi jego poglądami się zgadam ale trudno mi nie zgodzić się z tym, że faktycznie do potencjalnego sukcesu przyznaje się wielu ojców. Do porażki nikt a ujawnia się wówczas wielka banda prześmiewców. Gdyby współczujących po porażce było tyle samo co cieszących się po zwycięstwie a zwłaszcza gdyby to były te same osoby, to można byłoby wówczas mówić o prawdziwym, bez hipokryzji kibicowaniu wszystkim drużynom polskim. |
Kibicujemy, kibicujemy WISEŁCE, ŚLĄSKOWI I LECHIJCE :)
Możemy się odnosić neutralnie / z sympatią do jakiegoś Bełchatowa czy jakiegoś innego Podbeskidzia w razie by grali w pucahrach. A kibicować Legii / Amice?? Co niektórych chyba całkiem pojebało... |
Generalnie można napisać, że nie kibicuję polskim klubom w rozgrywkach europejskich. Podejrzewam podobnie jak kibice ich zespołów nie kibicują nam. Ale są wyjątki. Oczywiście ostatnio kibicuję Śląskowi, pewnie kibicowałbym Lechii, ale również kibicowałem Legii w jej meczu z Turkami. Po prostu nie lubię Arabów, poza tym wkurzyła mnie buta tego pajaca trenera Turków. Podobnie będę kibicował Legii w jej meczach ze Spartakiem, nie lubię Rusków podobnie jak Arabów.
Jedynie garbatodolim i Amice nie byłbym w stanie kibicować w podobnych meczach jak Legii |
Ruskich i Arabów powinieneś nie lubić tak samo jak Legii.
|
Nie kibicuje polskim drużynom, ale trzymam za nie kciuki i ciesze się z ich sukcesów w Europie. Panowie i Panie miejsce 17 w rankingu, załóżmy, że nie zdobywamy mistrza, ale PP i co startujemy od razu w barażach do LE, a to nawet w przypadku odpadnięcia da nam 0,5 pkt więcej do rankingu klubowego. Miejsce 16, mamy mistrza, startujemy w 3 rundzie el.LM, również zyskujemy 0,5 pkt do rankingu kluowego oraz nie musimy się martwić o pojedynki ze Skonto, Levadią, zacząć przygotowania 2 tyg później. Nie widzicie w tym żadnych korzyści?
|
Cytat:
Pozwól "Gruzinie", że będę sobie robił to na co mam ochotę.;) |
Zupełnie bez sensu w sondzie użyte słowo 'kibicować'. Nie kibicuje, ale życzę awansu pozostałym.
No zgroza. |
Co do pisania że jak Legia i Lech odpadną to będzie fajnie bo będą zawirowania i problemy w klubie.
To takie Polskie równać wszystko w dół(myślenie w stylu nie chce być dobry chce żeby wszystkimi źle szło i ja miał sukcesy w pracy bez wysiłku) jak chce żeby Wisłą wygrywała mocną ligę a nie buraczana bo potem wychodzi w pucharach jak klub 2 razy w roku gra w piłkę z jakąś ogarniętą drużyną. Ekstraklasa musi być silna. O żadnym wielkim kibicowaniu raczej nie ma mowy ale jak grają Polskie drużyny w Europie mam taką neutralną sympatię, bo chce żeby liga była silniejsza żeby też Wisła była silniejsza, a nie mocniejsza od kiepskich drużyn. . Ranking ma znaczenie długofalowo, Lech w zeszłym sezonie w tym np. 2 drużyny w fazie grupowej. kto daje gwarancję że za kilka lat znowu nie będzie rewolucji w pucharach i bez współczynników będziemy się rozbijać o Barcelonę. Konrad. rozumiem że po przeprowadzce do Poznania już nie jestem kibicem? |
Kibicować można zgodowiczom, a jak gra jakiś inny klub np Legia, czy jakieś Zagłębie to im nie kibicuje ale tez nie życze im odrazu odpadnięcia/klęski. Jak grają i dają rade to niech sobie są w tych pucharach przynajmniej wstydu nie będzie, ale nigdy sie nie jaram ich meczami i nie robie ochów i achów. Jak awansują to dobrze jak odpadną to nie rozpaczam z tego powodu :)
|
Moze lepiej, ze dyskusje na ten temat ograniczą sie do jednego wątku?
W ten sposób kazda off-top w inym temacie będzie bez skrupułów usuwany, a niniejszy wątek i tak umrze śmiercią naturalną? @Orzeu - przecież sam mozesz usuwac swoje posty. |
Jedynym powodem dla którego, nie życzyłbym sobie żeby polskie drużyny poodpadały jest to, że jest co oglądać. Tak poza tym, to mnie to "rybka". Nie dotyczy oczywiście Śląska ;)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl