![]() |
Cytat:
|
Nie wzięłam pod uwagę kosztów wyjazdu autokarem / samochodem więc jest kilka tańszych niż UK np Łotwa czy Estonia
|
Weźcie pod uwagę też to, że jeżeli wylosujemy jakiś Ryanairowy czy Wizzairowy kierunek, to ceny biletów pójdą w górę. Co oczywiście nie oznacza, że nie można się dostać do Londynu czy innego Birmingham i stamtąd ogarniać transport lądowy.
Oczywiście mam nadzieję, że nie będzie kierunku wschodniego. |
Cytat:
Cytat:
Zapomniałeś jeszcze o dwóch potencjalnych rywalach. Mianowicie przeciwnikami Valletty i Football 1991 Dudelangen w pierwszej rundzie będą: SP Tre Fiori (San Marino) FC Santa Coloma (Andora) I żaden z tych zespołów nie jest bez szans. Turystycznie (a ja pierwszy pucharowy wyjazd zawsze tak traktuje) mistrzostwo. W przypadku Tre Fiori, samolotem do Bolonii z Krakowa bezpośredni ryanairem to zaledwie 300 złotych w dwie strony. Potem jeszcze 150 km pociagiem/pksem. Z Santa Coloma gorzej, 2300 km w jedną stronę przez niemcy samochodem. Plus drogie francuskie autostrady. Lotów nie sprawdzałem... |
Najwazniejsze by nie czekaly naszych pilkarzy dalekie wyjazdy.
|
Teraz spojrzałem na stronę lotu i KRK-RIX (Ryga) wylot 12, powrót 14 Lipca jest za 440 PLN. Wprawdzie czasami loty są tak pokręcone, że lepiej polecieć WAW-RIX, a transport KRK-WAW załatwić osobno (no bo jak się ma czekać 12 h na Okęciu...) A z małym trikiem ze zmianą kraju użytkownika powinno wyjść parę złotych taniej. Do Dudelange można z kolei polecieć ryanem do Charleroi, a stamtąd busy do Luksemburga jeżdżą w cenie od 5 do 25 EUR. Dla większej (4-5 osobowej) ekipy, pewnie i samochód z lotniska byłby dobry (no, tylko trzeba zrezygnować ze znakomitego belgijskiego piwa). Ale o tym będziemy rozmawiać, gdy będzie po losowaniu - no i pewnie wtedy też bilety mogą podrożeć :/
P.S. Do Andory (w okolice) można, chyba, dość łatwo dotrzeć z lotniska w Gironie (przez niektórych dumnie zwane Barceloną), bodaj z Rzeszowa i Wrocka lata Ryan. |
Z tą Maltą jest tak, że bilety teraz są za ok 400-500 zł. a po losowaniu pójdą w górę.Tak było z Alicante po tym jak okazało się, że koszykarki awansowały do F4 w Walencji.
a jeśli chodzi o SP Tre Fiori (San Marino) i FC Santa Coloma (Andora) to przeoczyłam bo sugerowałam się artykułem nt potencjalnych rywali. Czyli wyjazd do Luksemburga lepszy niż mi się początkowo wydawało :) Pisząc o cenach biletów brałam pod uwagę to, że od losowania do meczu będą 3 tygodnie a wtedy ceny będą wyższe niż teraz gdzie do meczu jest 7 tygodni. i powtarzam - są to wyliczenia szacunkowe ;) Co do ryanaira i wizzaira sprawdzając ceny weźcie pod uwagę dopłatę za zapłatę ( wiecie o co chodzi nie? ) oraz ew zakup bagażu (wódeczki w podręcznym niet) |
Tak się zastanawiam, czy hipotetyczny awans do Ligii Mistrzów naprawdę sprawi, że odjedziemy reszcie stawki na kilka lat. Przykłady:
FC Unirea Steaua Bukareszt Artmedia Petrżałka FC Thun Debrecen Pokazują, że pieniądze z LM nie gwarantują dominacji na krajowym podwórku. Tak się zastanawiam, czym to może być spowodowane? |
Zycze powodzenia:D na Malcie bylem na wakacjach teraz w maju
|
autobusy sa tanie jak barszcz najdrozszy bilet to ze stefy bodajze A do C Koszt: 1.16 Euro:D zajebiste autobusy super sie jedzie:D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale nie oszukujmy się. Jak uda się wreszcie doczłapać do 4 rundy, to tam będziemy potrzebować dużo szczęścia żeby dobrze wylosować i awansować. A z tego co wyczytałem w 4 rundzie eliminacji grać będą na pewno: Arsenal FC, Villarreal CF, Udinese Calcio, FC Bayern München, Olympique Lyonnais. Więc znając nasze szczęście do losowania trafimy Arsenal albo Bayern.... |
Chłopie, ale my nie możemy na nich trafić!!! Ile razy ma być to wałkowane? Poczytałbyś trochę.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ja juz kiedys napisalem ze pierwszy polski klub ktory trafi do LM odjedzie konkurencji w polskiej lidze na pare lat. dlatego tak wazny byl tegoroczny tytul. w tym sezonie - prawdopodobnie po raz ostatni - jest latwe podejscie do Champions League. start Wisly w LM to srednio10 mln. euro zysku (i to przy 6 porazkach) biorac pod uwage to ze pracuja u nas fachowcy (przynajmniej 3) to wydanie w jednym okienku chocby polowy z zyskow z LM powoduje ze w kraju nie mamy konkurencji a i braku rozstawienia nie musimy sie bac. A Stan umie madrze wydac. w tym roku musimy awansowac. bo za rok moze byc znacznie ciezej, a mimo milosci Cupiala do Wisly, ciezko jest mi sobie wyobrazic ze sypnie takim groszem jakiego mozemy doswiadczyc od UEFA za Champions League. Panowie nie biora jeszcze jednej rzeczy pod uwage. LM to nie tylko UEFA, to sposorzy, u nas, w Polsce. Nie Milko jak w Bialymstoku tylko powazne firmy: Pepsi, Coca Cola. Inny poziom sponsorigu i kontrakty idace w mln euro (nie zlotych). momencie awansu do LM przed Wisla otworza sie niespotykane mozliwosci. Taki Melikson po pary dobrych meczach bedzie wart parenscie razy wiecej niz obecnie; kazdy pilkarz podniesie swoja wartosc. Obnizenia wartoscie nie ryzykujemy bo tylko mozemy zyskac, nie stracic. A i wezcie pod uwage (uzywajac przykladu Roberta Lewandowskiego) ze Wisla w LM nie mialaby zadnego problemu aby przekonac KAZDEGO polskiego pilkarza do gry u siebie kosztem Legii, Lecha czy innych klubow. Nalezy jeszcze wziasc pod uwage ze lepiej jest przekonac do pracy u siebie zagranicznego dobrego trenera grajac w CL niz nie grajac. Mowie o tym dlatego ze w razie awansu trzeba by sie liczyc z mozliwoscia odejscia RM.
Troche off topic ale mam nadzieje ze moderatorzy wybacza. Podpiolem sie pod dyskusje :) |
Cytat:
|
Cytat:
Mnie na razie bardziej interesują charakterystyki rywali w eliminacjach. Na kogo lepiej trafić, kogo teoretycznie będzie łatwiej ograć itd. Cytat:
Cytat:
|
Ja się zastanawiam czy przejdziemy 2. i 3. rundę, bo mamy słaby skład bez obrony, a Wy tutaj już koszyki w lidze mistrzów przydzielacie...
Przejście 2. i 3. rundy dają nam perspektywę następnych 8 meczów w pucharach. Dla mnie to już wystarczy. |
Święte słowa. Celem powinna być 4 rd. kwalifikacji LM.
|
Zwłaszcza, że 4-ta runda daje awans do LE, a to moim zdaniem jest w tym sezonie koniecznością, by zespół się rozwijał. O tym, że za sezon nie mamy żadnych punktów do rozstawienia, nie wspominam.
|
Zobacz ile kaski wpada za LM a ile za Puchar UEFA. Różnice są przynajmniej pięciokrotne. NAwet jeśli Przegra się wszystkie spotkania w grupie i odpadnie, to budżet Wisły dostanie znacznie większy zastrzyk niż przy scenariuszu Lecha (jeśli się mylę poprawcie). Tak czy siak w długofalowym ujęciu (a więc założeniu kolejnych wzmocnień na najbliższe lata) wydaje mi się to jednak bardziej korzystne, jeśli chcemy zatrzymać w Wiśle dobrych piłkarzy i kupić jeszcze lepszych.
|
Cytat:
|
Awans do LM to kasa i prestiż. Nikt nie czeka na awans do LE tylko do LM. A to, że więcej punktów można uciułać w LE to myślę że każdy prezboleje jeśli awansujemy do LM :) Ponadto w LE trzeba coś wygrać żeby uzyskac te 8 punktów a to wcale nie jest takie pewne bo tam też pewnie bylibysmy losowani z trzeciego koszyka więc to nie jest jakoś szczególnie korzystne. A w LM przynajmniej te 4 pkt są pewne a reszta zależy od szczęścia.
|
Biznesowo, pod warunkiem skończenia stadionu czysty zysk dla Wisły :
Awans do fazy grupowej LM to dziś 10-12 mln Euro. Faza grupowa LE to jakieś 3-4 mln Euro. Trudno oszacować wzrost wartości "brandu" Wisła - trzeba pamiętać, że jednorazowa faza grupowa niewiele zmieni. |
Cytat:
Nie każde okienko jest tak udane nawet jak się dobrą kasę wyda - patrz Jaliens. 1 mln złotych premii za mistrzostwo dla tego Pana, a gra padake. Niech kupią 3-4 piłkarzy którzy nie wypalą + kontuzja Genkova/Meliksona i żegnamy się w 2.-3. rundzie eliminacji. |
Cytat:
LE to mniejszy prestiż i punkty rankingowe poza tym to szansa wyjścia z grupy jest podobna: 3 miejsce w grupie LM i 2 miejsce w LE to są podobne poziomy sportowe |
Cytat:
W eliminacjach do LM kluczowe znaczanie ma dobrze przepracowany okres przygotowawczy i zanosi sie na to że wreszcie zostanie on potraktowany poważnie i profesjonalnie a nie tak jak przed Levadią(Skorża ją zupełnie zlekceważył) i Karabachem(przygotowanie do sezonu zafundowane przez Henia opisał Pajlic). Oceniać drużynę i jej szanse na LM będziemy mogli dopiero po jej OSTATNIM sparingu. PS. Jeśli oceniasz jakim kto jest kibicem na podstawie daty zarejestrowania na forum to gratuluje |
Cytat:
Jeżeli drużyna zajmuje w fazie grupowej LM 3. miejsce to zdobywa 4 pkt + 4 punkty za 2 zwycięstwa czyli w sumie ok 8 pkt i do tego awans do fazy play-off LE Jeżeli drużyna gra w fazie grupowej LE i zajmuje 3. miejsce to wygrywa gdzieś 2 mecze czyli 4 pkt. Jeżeli drużyna gra w fazie grupowej LE i zajmuje 2. miejsce to wygrywa gdzieś 3 mecze czyli 6-8 pkt i gra w fazie playoff LE. ja tam nie widzę wiekszych zysków punktowych do rankingu w LE |
A czy punkty zdobyte w eliminacjach, bonus za awans do fazy grupowej i ewentualne późniejsze punkty nie sumują sie?
|
Sumują sumują ale ja pisałem tylko o fazie grupowej jak mogłoby to wyglądać
|
Uefa raczej bedzie dzielic narodowo 2 runde eliminacji LM
Wisla Krakow Dacia Chisinau Sturm Graz Pyunik Yerevan Slovan Bratislava Videoton Fehervar Viktoria Plzen Tobol Kostanay Zestafoni Neftchi Baki Tak na ten moment wstepnie koszyk Wisły będzie wyglądać patrzac na wczesnijsze podziały Uefy, ale oczywiscie Uefa może to przemieszać ładnie :) |
Liczę ze w tym okienku transferowym nie ściągniemy samych obcokrajowców , z ekstraklasy wyrwać któregoś z liderów zespołów to istny armagedon (zaporowe ceny ) warto było by jednak dać szanse któremuś zawodnikowi choćby i z 1 ligi czy polakowi za granicy( ;) )
|
Ale was pogięło z tymi punktami rankingowymi.
Obecnie Wisła jest rozstawiona w III rundzie el. LM. Gdyby miała ich więcej to rozstawiona byłaby też w IV rundzie. Ale umówmy się - nawet te rozstawione w IV rundzie zespoły nie są nie wiadomo jakimi tuzami. Z większą liczbą punktów byłoby trochę łatwiej. Punkty rankingowe to jeden ze środków realizacji celu. Celem jest natomiast gra w pucharach - czyli prestiż, kasa i emocje. |
Cytat:
|
Dostanie się do LM:
1) zarobimy poważną kase 2) zagramy 6 meczy i albo wszystkie przegramy, albo zremisuje 1 lub 2 razy 3) po pucharach Dostanie się do LE a) mała kasa b) zagramy co najmniej 6 meczy, a przewiduje, że mielibysmy szanse na co najmniej kolejną faze przy dobrym losowaniu c) zarabiamy kupę punktow do rankingu d) w przyszlym roku mamy spokojny rozstawienie w kazdej rundzie WOle LEw tym roku, bo jest bardziej przyszlosciowa. |
WCracow - Ty to masz chyba nasrane w glowie ostro jesli wolisz LE:rotfl:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:28. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl