Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [18 kolejka] Wisła Kraków - Widzew Łódź 12 marca sobota godz. 18:15 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7953)

Jagul 06.03.2011 12:59

Widzew ma dość słaby środek obrony. Jak to powiedział Kaziu Węgrzyn w Lidze+ "Szymanek jest mniej groźny dla swojej drużyny jako defensywny pomocnik" I tam trzeba szukać swoich szans. Oczywiście nasza obrona też musi zagrać na dobrym poziomie, bo akurat ofensywę Widzew ma bardzo dobrą.

Jazon 06.03.2011 13:11

Obawiam się tego meczu w przeciwieństwie do meczu z Ruchem, ale jeżeli zagramy najsilniejszym składem i jeżeli piłkarze będą gryźć trawę, to powinno być dobrze i kolejne zwycięstwo na koncie.
Najważniejsze, że to znowu mecz w naszej twierdzy i tutaj nie ma mowy o potknięciu!

Tom Al 06.03.2011 13:29

witeq, sto procent racji. Na chwilę obecną ważne jest żeby z przodu mieć graczy którzy są w stanie regularnie ogrywać 1-2 obrońców i tworzyć przewagę. Takich którzy nie boją się gry do przodu, umieją przyjąć piłkę ze zwodem, celnie podać nawet z obrońcą na plecach. Na chwilę obecną w składzie mamy tylko dwóch takich zawodników - Maora i Małego, przy czym Mały jest z jednej strony bardzo pożyteczny a z drugiej strony trzeba go non stop asekurować bo potrafi się totalnie zapętlić. Genkow na razie trochę rozczarowuje ale alternatywy dla niego nie ma. Liczyłem na Gargułę ale po meczu z Podbeskidziem brak mi słów i Maaskant też chyba chyba stracił zupełnie cierpliwość do niego.

Co do Widzewa to widać było po meczu z Koroną - "radosny futbol". Do przodu ciekawie, Nika ośmieszał momentami gości z Korony i rażących błędów popełniać przy nim nie można. Jego pierwszy gol pokazał że chłopak potrafi wykorzystać złe ustawienie obrońców czy bramkarza. Wiadomo, nie ma się nim co zachwycać po jednym meczu ale technikę i pomysł (tym mi najbardziej zaimponował) ma pierwszorzędne. Chłopak pokazał niesamowity instynkt, wiedział dokładnie co powinien zrobić, kiedy i jak. Jeżeli tego czucia nie zgubi i będzie dalej tak grał to nie musi Widzewowi wygrywać meczów żeby go ktoś szybko kupił. Trzeba się nim dobrze zaopiekować a na dłuższą metę to i Valckx powinien na nim oko zawiesić.

Na miejscu Maaskanta zaryzykowałbym ustawieniem podobnym do tego z 2 połowy, myślę że dla Wilka i Sobolewskiego znajdzie się miejsce na boisku

obrona jak w meczu z Ruchem

pomoc Wilk Jirsak Sobolewski

atakujący Małecki Genkow Melikson

Sobol w takim ustawieniu odpowiedzialny niemal wyłącznie za destrukcję, odbiór i asekurację pozostałych graczy, łatanie dziury między obroną a pomocą która raziła w meczu z Ruchem).

Wilk ma zapie*dalać box to box i odbierać piłki razem z Sobolem ale też pomagać w rozegraniu, wchodzić do przodu, nie pozwalać na szybkie kontry, odciążać też z zadań defensywnych Jirsaka który niszczycielem nie jest. Wilk mógłby być w tym ustawieniu odpowiedzialny za asekurację Małego i doskok w momencie gdy Mały się zapędza i traci piłkę.

Jirsak - wiadomo, rozdzielanie piłek, regulowanie akcji, strzały z dystansu.

Maor i Mały - nasi Fast and Furious: gra 1 na 1, rozciąganie obrony, strzały z boku i dośrodkowania, zamykanie akcji idących drugą stroną.

Genkow - zgrywanie piłki na boki i do tyłu, przy nieco słabszym w obronie zespole jak Widzew mógłby do cholery strzelić ze 3 razy na bramkę i niech mu coś wpadnie ;)

Przy takim ustawieniu mamy dynamiczne skrzydła, solidny środek który się nie pozwala przejść i z Widzew jedziemy czwóreczką :) Z ławki może wejść Siwakow ( Maaskant zauważyłchyba że poza ustawianiem się i asekuracją ten chłopak nic nie wnosi w grze do przodu a i odbioru jakiegoś cudownego nie ma), Kirm i Rios/Żurawski. To chyba najlepsze co w tej chwili mamy do zaproponowania.

szczebrzeszcz 06.03.2011 13:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Luu... (Post 1060710)
chłopak zagrał jeden mecz , dosłownie jeden mecz dobrze, a już się z niego robi wielki talent, niesamowita gwiazdę, radze poczekać klika kolejek z tym głosami zachwytu.

ja wiem ze jeden mecz to za mało, ale pokazał, że potencjał ma
poza tym liczę, że za tydzień jak to u młodych forma spadnie :D

Cytat:

robi sie go na gwiazdę bo w jednym meczu pokazał że technikę ma lepszą niż 90% polskich piłkarzy. A na dobrą sprawę nic specjalnego nie pokazał - przyjęcie górnej piłki prawą nogą i lob z lewej to naprawdę nie piłkarski mount everest, balans ciałem jak przy asyście również - a dla polskich piłkarzy to niestety nieosiągalne.
otóż to

Markus 06.03.2011 15:18

Po raz pierwszy i ostatni tutaj ostrzegam: ten temat nie służy debatowaniu nad sformułowaniami dotyczącymi narodowości Meliksona, ani nie chodzi w nim o wzajemne obrażanie się i wulgarne pyskówki. Osoby, które tego nie rozumieją, nie będą dłużej tolerowane na forum.

serek.c2 06.03.2011 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1060803)
Widzew ma dość słaby środek obrony. Jak to powiedział Kaziu Węgrzyn w Lidze+ "Szymanek jest mniej groźny dla swojej drużyny jako defensywny pomocnik" I tam trzeba szukać swoich szans. Oczywiście nasza obrona też musi zagrać na dobrym poziomie, bo akurat ofensywę Widzew ma bardzo dobrą.

Chyba to samo można by napisać o nas... Zamień tylko Szymanka na Bunozę.

Titto 06.03.2011 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1060876)
Chyba to samo można by napisać o nas... Zamień tylko Szymanka na Bunozę.

Mam nadzieje, że w sobotę on nie wystąpi tylko w jego miejsce do składu wejdzie Chavez.

PANDEM0NIUM 07.03.2011 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tom Al (Post 1060828)

Na miejscu Maaskanta zaryzykowałbym ustawieniem podobnym do tego z 2 połowy, myślę że dla Wilka i Sobolewskiego znajdzie się miejsce na boisku

obrona jak w meczu z Ruchem

pomoc Wilk Jirsak Sobolewski

atakujący Małecki Genkow Melikson

Sobol w takim ustawieniu odpowiedzialny niemal wyłącznie za destrukcję, odbiór i asekurację pozostałych graczy, łatanie dziury między obroną a pomocą która raziła w meczu z Ruchem).

Wilk ma zapie*dalać box to box i odbierać piłki razem z Sobolem ale też pomagać w rozegraniu, wchodzić do przodu, nie pozwalać na szybkie kontry, odciążać też z zadań defensywnych Jirsaka który niszczycielem nie jest. Wilk mógłby być w tym ustawieniu odpowiedzialny za asekurację Małego i doskok w momencie gdy Mały się zapędza i traci piłkę.

Jirsak - wiadomo, rozdzielanie piłek, regulowanie akcji, strzały z dystansu.

Maor i Mały - nasi Fast and Furious: gra 1 na 1, rozciąganie obrony, strzały z boku i dośrodkowania, zamykanie akcji idących drugą stroną.

Genkow - zgrywanie piłki na boki i do tyłu, przy nieco słabszym w obronie zespole jak Widzew mógłby do cholery strzelić ze 3 razy na bramkę i niech mu coś wpadnie ;)

Przy takim ustawieniu mamy dynamiczne skrzydła, solidny środek który się nie pozwala przejść i z Widzew jedziemy czwóreczką :) Z ławki może wejść Siwakow ( Maaskant zauważyłchyba że poza ustawianiem się i asekuracją ten chłopak nic nie wnosi w grze do przodu a i odbioru jakiegoś cudownego nie ma), Kirm i Rios/Żurawski. To chyba najlepsze co w tej chwili mamy do zaproponowania.

Ciekawe ustawienie. Sądze że w takim składzie najwięcej skorzystałby ... Tomas Jirsak. Zwróccie uwagę jak drużyna zaczęła grac po tym jak wszedł Wilk. Jak grał Jirsak. Nie bał się podjac ryzyka. Kilka razy fajnie zagrał do przodu a wszystko to przez to iż miał za sobą WIlka i Sobola. Może tego brakowało Jirsakowi? Może to był bład Skorży że kazał mu także bronic? Podczas gdy on nie jest tytanem, nie ma tyle siły. Może należy dac mu więcej swobody tak jak Meleksowi? Oni + Genkov i Małecki mogli by rozmontowac każdą obronę w lidze. Do tego Kirm z ławki i szafa gra.

tofik 07.03.2011 09:30

W mojej opinii to był ten jeden dobry mecz Jirsaka w rundzie i teraz wróci do swojego poziomu. On tak ma.

bridgeburner 07.03.2011 09:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PANDEM0NIUM (Post 1061196)
Ciekawe ustawienie. Sądze że w takim składzie najwięcej skorzystałby ... Tomas Jirsak. Zwróccie uwagę jak drużyna zaczęła grac po tym jak wszedł Wilk. Jak grał Jirsak. Nie bał się podjac ryzyka. Kilka razy fajnie zagrał do przodu a wszystko to przez to iż miał za sobą WIlka i Sobola. Może tego brakowało Jirsakowi? Może to był bład Skorży że kazał mu także bronic? Podczas gdy on nie jest tytanem, nie ma tyle siły. Może należy dac mu więcej swobody tak jak Meleksowi? Oni + Genkov i Małecki mogli by rozmontowac każdą obronę w lidze. Do tego Kirm z ławki i szafa gra.

Tak, tylko Jirska u Skorży grywał nawt podwiesoznego naapstnika bez zadań defensywnych
Ja to jestem prawie pewein ze Tomas tradycyjnie po dobrym meczu w nastepnym zniknie
a to ze grał to sie dowiem jakm bedzie schodził z boiska w 60 minucie

rozarian 07.03.2011 09:43

Mam nadzieję,że Maaskant na Łodzian wystawi Chaveza.Obawiam się,że statycznie profesorsko grający Jaliens i chaotyczny Bunoza mogą być zbyt łatwym celem dla ruchliwego i sprytnego Dzalamidze.Chavez w pojedynkach z napastnikami radzi sobie najlepiej.Myślę,że z dwa,trzy jego firmowe wejścia w Gruzina i ten młokos od razu nabrałby szacunku dla Osmana,i bardziej myślałby o uciekaniu z nogami,niż o jakichś efektownych akcjach.

Feniks1983 07.03.2011 10:18

Daleki jestem od hurra optymizmu przed meczem z Widzewem ale licze ze jednak 3 punkty zostan u Nas.

Na dzisiaj nadal uwazam ze do poprawienia jest wyprowadzanie pilki od stoperow. Czesto to wyglada jak paniczne wybijanie byle dalej od wlasnej bramki, zamiast zgrywac do boku do Paljicia lub Cikosa czy tez do Meliksona lub innego pomocnika ktory wychodzi do podania.

Kolejna rzecz do poprawienia to plysnnosc w przechodzeniu z obrony do ataku i potem do wracania po stracie. W momencie gdy atakujemy za duzo graczy podchodzi do przodu i potem jak tracimy pilke to robi sie bardzo duza dziura w srodku pola i czasami Nasi obroncy nie sa w stanie zaasekurowac tego sektora boiska. Przy zespolach ktore beda grac wieksza iloscia gracyz w srodku i z kontry bedziemy miec duze problemy.

Na koniec zostawiam sprawe ataku, tu za czesto Genkov walczac o pilke i skaczac do niej nie ma do kogo zgrywac. Kirm jakos sie chowa a Maly niepotrzebnie schodzi do srodka i dubluje sie z Genkovem. To tez oczywiscie kwestia zgrania i wypracowania automatu.

Sam jestem ciekaw jak tymrazem zagramy w meczu z Widzewem i czy ta gra bedzie powoli coraz bardzije cieszyc oko czy tez znowu bedzie szarpana.

Kowalski 07.03.2011 11:54

Pykniemy ich:)

prezes85 07.03.2011 12:40

Jaliens 3 poważne błedy w obronie po których padła 1 bramka, a 3 razy przeciwnik strzelał na bramkę. Źle się facet ustawia jak na byłego reprezentanta Holandii. Mogliśmy przez niego przegrać mecz.

Jak dla mnie nadal brakuje stoperów. Na Widzew powinni zagrać Chavez z Bunozą.
Jako defensywny pomocnik obojętne czy Wilk czy Sobol choć Wilk jest w formie.

Szczerze to bym spróbował wariant z Meliksonem za Kirma.
Za Meliksona do środka Jirsak.

Nie wiem co macie do Genkova? Solidny napastnik. Nie wiem tylko jak strzela.

Mój skład: Pareiko - Cikos, Chavez, Bunoza, Pajlic - Siwakov, Wilk, Jirsak - Małecki, Genkov, Melikson

Manager89 07.03.2011 13:24

Mój skład na Widzew: Pareiko-Cikos, Jaliens, Chavez, Paljić-Sobolewski, Jirsak, Melikson- Kirm, Genkow, Małecki
W drugiej połowie Wilk za Sobola, Siwakow za Jirsaka i Rios za Genkowa

koniak 07.03.2011 14:25

3 słabe mecze rozegrali Kirm i Jaliens. Kirm już raz udowodnił, że siedzienie na ławcę działa na niego mobilizująco, więc rezerwa tymczasowo jest dla niego wskazana. Jeżeli Maaskant chce mieć nominalnego prawego i lewego stopera to do składu wraca Chavez za Jaliensa i wszystko gra. Za Genkova mógłby wstawić Riosa, ewentualnie Rios na skrzydło, Małecki do ataku.

Pareiko - Cikos, Chavez, Bunoza, Paljic - Sobolewski, Małecki, Jirsak, Wilk, Melikson - Genkov/Rios
to chyba optymalny skład biorąc pod uwage dyspozycję z ostatnich meczów

wojteqs80 07.03.2011 14:58

Dla mnie do zmiany jest przede wszystkim Jaliens, gra zdecydowanie poniżej oczekiwań. Para Bunoza Chavez bardziej mnie przekonuje . Nie rozumiem skąd u wielu osób takie domaganie się występu Riosa , jak na razie chłopak nic nie pokazał a dla mniej zorientowanych przypominam , że gość jest tylko wypożyczony do końca sezonu. Oczywiście w umowie między klubami jest zapis o możliwości wykupienia ale za kwotę przekraczającą milion euro!!!
Za takie pieniądze można mieć gracza dużo lepszego .

żogaiła 07.03.2011 15:14

W mojej opinii powinniśmy wyjść z Jirsakiem od początku. W końcu ma obok siebie gracza z którym może szybko, technicznie pograć na 1-2 kontakty (oczywiście chodzi o Meliksona). Ładnie to wyglądało już w meczu z Ruchem, gdy przyjdzie zgranie- powinno być jeszcze lepiej.
Takich dwóch ofensywnych pomocników wzajemnie się uzupełniających (Melikson- błyskotliwy, szybki, kreatywny; Jirsak- z dużą wizją gdy, także niezły technicznie, świetnie strzelający) zaasekurowani dobrym defensywnym pomocnikiem (na dzień dzisiejszy zdecydowanie najbardziej podoba mi się Wilk) będą w stanie rozmontować każdą obronę w naszej lidze.
Skrzydłowi są jacy są, mają swoje wady i zalety, ale gra się nawet klei. Małecki- mniej idiotycznych dryblingów, Kirm- więcej jakichkolwiek dryblingów i będzie git.
Genkov mi się nawet podoba, choć to opinia trochę na wyrost- tak naprawdę nie wiemy jeszcze na co go do końca stać

Wg mnie skład powinien wyglądać tak:

Pareiko
Cikos Chavez Jailens Paljic
Wilk
Jirsak Melikson
Małecki Kirm
Genkov

bartekd16 07.03.2011 17:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez żogaiła (Post 1061319)
W mojej opinii powinniśmy wyjść z Jirsakiem od początku. W końcu ma obok siebie gracza z którym może szybko, technicznie pograć na 1-2 kontakty (oczywiście chodzi o Meliksona). Ładnie to wyglądało już w meczu z Ruchem, gdy przyjdzie zgranie- powinno być jeszcze lepiej.
Takich dwóch ofensywnych pomocników wzajemnie się uzupełniających (Melikson- błyskotliwy, szybki, kreatywny; Jirsak- z dużą wizją gdy, także niezły technicznie, świetnie strzelający) zaasekurowani dobrym defensywnym pomocnikiem (na dzień dzisiejszy zdecydowanie najbardziej podoba mi się Wilk) będą w stanie rozmontować każdą obronę w naszej lidze.
Skrzydłowi są jacy są, mają swoje wady i zalety, ale gra się nawet klei. Małecki- mniej idiotycznych dryblingów, Kirm- więcej jakichkolwiek dryblingów i będzie git.
Genkov mi się nawet podoba, choć to opinia trochę na wyrost- tak naprawdę nie wiemy jeszcze na co go do końca stać

Wg mnie skład powinien wyglądać tak:

Pareiko
Cikos Chavez Jailens Paljic
Wilk
Jirsak Melikson
Małecki Kirm
Genkov

Zgadzam się z tobą w 100%

Billy 07.03.2011 18:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bartekd16 (Post 1061397)
Zgadzam się z tobą w 100%

Nie ma to jak wyczerpująca odpowiedź :D

sayek89 07.03.2011 18:25

Szykuje się nam fajny mecz w sobotę, pod względem sportowym oczywiście. Widzew to według mnie zdecydowanie groźniejsza drużyna niż Ruch. Oglądałem Widzew w meczu z Lechem i prezentowali się na prawdę dobrze. Naturalnie powinniśmy bez problemu wygrać, zwłaszcza grając u siebie, gdy walczymy o mistrza.

Bielau 07.03.2011 19:45

Nie powiedziałbym czy aż taka zdecydowanie groźniejsza. Przede wszystkim groźna na własnym boisku i potencjał ofensywny może mają lepszy niż Ruch ale w obronie grają często chimerycznie i niepewnie. Poza tym myślę, że Widzew zagra bardziej otwartą piłkę(a nie Ruch który przy naszym wyprowadzaniu piłki od obrońców stał w 11 na własnej połowie..). Mimo wszystko szykuje się trudniejszy mecz, ale tylko zwycięstwo ! :D

Teqcontroller 07.03.2011 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bielau (Post 1061479)
Poza tym myślę, że Widzew zagra bardziej otwartą piłkę(a nie Ruch który przy naszym wyprowadzaniu piłki od obrońców stał w 11 na własnej połowie..). Mimo wszystko szykuje się trudniejszy mecz, ale tylko zwycięstwo ! :D

Tak , czyli jest szansa na dobry wynik z naszej strony , my lubimy grac otwartą piłkę.Mam nadzieję że obrona będzie wyglądać lepiej niż ostatnio.

polska.mysl.szkoleniowa 07.03.2011 20:56

Kliknąłem zwycięstwo, ale wcale tego taki nie jestem pewien. Z tego, co zobaczyłem w dwóch meczach Wisły i dwóch skrótach Widzewa, wystawiłbym taki skład:
Pareiko - Jaliens, Bunoza, Chavez, Paljic - Wilk, Sobolewski, Sivakov - Kirm, Melikson - Małecki

w przerwie Wilk lub Sivakov wymieniony na Jirsaka

wujekWojtek 07.03.2011 20:59

Wydaje mi się, że może być powtórka meczu z Lechią, która też lubi grać ofensywną piłkę. Jak już przełamiemy barierę, zdobędziemy bramkę to potem może być już z górki. Widzew może się wtedy bardziej odkryć a my możemy kontrować. Byleby solidnie w obronie zagrać. A w roli DP widziałbym Wilka niż Sobola, z tego względu że Czarek więcej i szybciej biega niż Sobol. Ale to tylko moja opinia.

żogaiła 07.03.2011 21:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez polska.mysl.szkoleniowa (Post 1061530)
Kliknąłem zwycięstwo, ale wcale tego taki nie jestem pewien. Z tego, co zobaczyłem w dwóch meczach Wisły i dwóch skrótach Widzewa, wystawiłbym taki skład:
Pareiko - Jaliens, Bunoza, Chavez, Paljic - Wilk, Sobolewski, Sivakov - Kirm, Melikson - Małecki

Jasne. Gramy u siebie z drużyną podatną na rozklepanie i wystawiamy w środku 3 defensywnych pomocników a naszego najbardziej kreatywnego zawodnika wsadzamy na skrzydło. Plus marnujemy szybkość przebojowość Małeckiego wystawiając go na szpicy...
Ot, Polska Myśl Szkoleniowa :)

polska.mysl.szkoleniowa 07.03.2011 23:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez żogaiła (Post 1061545)
Jasne. Gramy u siebie z drużyną podatną na rozklepanie i wystawiamy w środku 3 defensywnych pomocników a naszego najbardziej kreatywnego zawodnika wsadzamy na skrzydło. Plus marnujemy szybkość przebojowość Małeckiego wystawiając go na szpicy...
Ot, Polska Myśl Szkoleniowa :)

No, ja bym tak zrobił. A czy to jest drużyna podatna na rozklepanie, tego nie wiem, wydaje mi się, że taktycznie nie wyglądają gorzej od nas. Moim zdaniem Małecki aż taki przebojowy nie jest i dałbym mu szansę w ataku, tak, jak tego tu się wszyscy domagają. Umie się znaleźć i wypracować sobie akcję, umie się przepchnąć, a wrzutek i tak u nas ostatnio mało. Nasz najbardziej ofensywny zawodnik zastąpi i przebije na prawej stronie grę Małeckiego, a defensywni w środku odpowiadać będą za destrukcję i przechwyt. Ja bym tak to widział.

wujekWojtek 07.03.2011 23:42

Ja bym się zastanowił bardziej nad zmianą Kirma na Melexa. Kiro od kiedy gra mocniej do przodu jakby zgasł. Może jakbyśmy go cofnęli do pomocy to odzyskałby wigor, a na bokach ataku (zakładam 4:3:3) Maor i Małecki. Czasami mecze wygrywa się indywidualnościami, a oni dwaj tacy własnie są. Wykorzystać ich zalety do maksimum.

żogaiła 08.03.2011 00:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez polska.mysl.szkoleniowa (Post 1061593)
No, ja bym tak zrobił. A czy to jest drużyna podatna na rozklepanie, tego nie wiem, wydaje mi się, że taktycznie nie wyglądają gorzej od nas. Moim zdaniem Małecki aż taki przebojowy nie jest i dałbym mu szansę w ataku, tak, jak tego tu się wszyscy domagają. Umie się znaleźć i wypracować sobie akcję, umie się przepchnąć, a wrzutek i tak u nas ostatnio mało. Nasz najbardziej ofensywny zawodnik zastąpi i przebije na prawej stronie grę Małeckiego, a defensywni w środku odpowiadać będą za destrukcję i przechwyt. Ja bym tak to widział.

3 z 4 bramek w tej rundzie strzeliliśmy po dynamicznych wejściach Małeckiego ze skrzydła. Tam ma dużo miesca i tam nie razi tak bardzo jego technika "głowa w dół i lecę".
Meliksona na skrzydle to po prostu żal marnować. Trafił nam się jak ślepej kurze diament i naprawdę głupio by było marginalizować jego rolę na boisku. Teraz on w parze z Jirsakiem i jesteśmy w stanie klepać w środku.

Ponadto koncepcja z 3ma defensywnymi "odpowiedzialnymi za destrukcję"... No spoko, ale czy my gramy z Lechem na wyjeździe? Nie. Gramy z Widzewem u siebie, przed naszymi kibicami- mamy grać efektownie i do przodu. Żaden z tych zawodników takiej gry nie zapewnia. Ponadto akcje nie zrobią się same... Ktoś je musi konstruować. Taktyka polegająca na podaniu do Meliksona na skrzydło i "może coś się urodzi" jest raczej bez sensu. Nie chcę powrotu do wczesnego Skorży czy późnego Kasperczaka, gdzie piłki latały od obrońców/defensywnych pomocnków do przodu na walkę. Widzę teraz zalążek fajnej, efektownej i efektywnej gry i nie chciałbym żeby to się zmarnowało. Styl Maaskanta coraz bardzej mi się podoba, a Twoja koncepcja to raczej powrót do siermiężnego futbolu rodem z lat 2006/2007.

Pozdro

zajacek 08.03.2011 00:37

Nieprzypadkowo nasza gra w pierwszej połowie z Ruchem ( i z Arką do pewnego stopnia również) wyglądała bardzo średnio. Jak się okazuje - Siwakow to jednak zawodnik defensywny, niepotrafiący zrobić przewagi na dwudziestym metrze od pola karnego. Uważam, że na dziś Wilk jest od niego znacznie lepszy również w ofensywie i to on powinien grać w parze z Sobolewskim. A Sobol - gra tak, jak go ustawia Maaskant - stricte defensywnie - w moich trampkarsko juniorskich czasach byłem takim forstoperem, he, he a trener mi głowę zmywał, gdy zapędziłem się pod pole karne przeciwnika. Widać, że (chyba słusznie...) nasz trener nie ma zaufania do stoperów i ich po prostu ubezpiecza.
Wariantu Sobol-Siwakow-Wilk szkoda komentować - powielanie "najlepszych" dokonań Jerzego Engela z MŚ :)
Zagrać tak samo, jak z Ruchem, tyle, że z Wilkiem zamiast Siwakowa i będzie dobrze ( rozważałbym też ekstremalny wariant z Jirsakiem zamiast Siwakowa i Wilkiem za Genkowa :P )

JrQ- 08.03.2011 00:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wujekWojtek (Post 1061597)
Ja bym się zastanowił bardziej nad zmianą Kirma na Melexa. Kiro od kiedy gra mocniej do przodu jakby zgasł. Może jakbyśmy go cofnęli do pomocy to odzyskałby wigor, a na bokach ataku (zakładam 4:3:3) Maor i Małecki. Czasami mecze wygrywa się indywidualnościami, a oni dwaj tacy własnie są. Wykorzystać ich zalety do maksimum.

Ty w ogóle rozumiesz ustawienie co teraz nim gramy?
Kirm może nie zachwyca na razie, ale swoje robi i gdyby nie pech, miałby dwie bramki w dwóch meczach.
Wyluzujcie...

Jak czytam tu niektóre ustawienia, to normalne głowa boli.
Ogarnijcie, zagramy i tak takim ustawieniem jak ostatnio ;)
Jeden dobry mecz Jirsaka nie wrzuci go do pierwszego składu...

wujekWojtek 08.03.2011 01:04

Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Treneiro chce i próbuje grać 4-3-3, ale praktycznie gramy 4-5-1, w zależności od wariantu. Jestem za tym, żeby wyszedł skład jak na arkę. Wilk zamiast Sobola, Sivakow i Kirm przed nimi i dalej Maor, Tsvetan i Patryk. Żadnych wielkich zmian. Jedynie drobne korekty

Lysy 08.03.2011 01:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yogul (Post 1060748)
jaki Małecki do ataku ?! o czym ty piszesz ?? 3 z 4 bramek na wiosnę zdobyliśmy po rajdach Patryka na skrzydłach a wy chcecie go wystawiać w jako środkowego napastnika.

Sam jesteś panie bzdura. Małecki to urodzony napastnik i wielokrotnie powtarzał, że w ataku najlepiej się czuje. Kto wie ile bramek byśmy strzelili gdyby ciągle grał na "szpicy" ? :-) Może zamiast nerwowej końcówki w meczu z Arką mielibyśmy gola dużo wcześniej?

yogul 08.03.2011 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1061614)
Sam jesteś panie bzdura. Małecki to urodzony napastnik i wielokrotnie powtarzał, że w ataku najlepiej się czuje. Kto wie ile bramek byśmy strzelili gdyby ciągle grał na "szpicy" ? :-) Może zamiast nerwowej końcówki w meczu z Arką mielibyśmy gola dużo wcześniej?

nie wyrywaj wypowiedzi z kontekstu.
a on był taki że w ustawieniu na jednego środkowego napastnika Patryk traci wszystkie swoje walory, ponieważ musiał by walczyć o główki, odgrywać piłki i bez przerwy był by kryty przez dwóch obrońców i nie mógł by zrobić przewagi w pojedynku 1 na 1 jak w Gdyni czy przy dwóch bramkach w Krakowie.

wiec jak to napisales, kto wie czy wygrali byśmy chociaż jeden ten mecz gdyby Mały był na szpicy, panie bzdura.

Feniks1983 08.03.2011 10:13

Takie gdybanie co by bylo gdyby.... Sam Patryk ostatnimi czasy mowi ze ma za zadanie schodzic do srodka co ulatwia mu strzelanie bramek i mu to odpowiada. W dodatku przy Jego umiejetnosciach stwarza dzieki temu przewage i moze zagrywac pilki prostopadle. Uwazam ze jesli dotra sie z Genkovem to bedzie bardzo dobra dla Nas sprawa. Genkov bedzie mial wiecej pilek a Patryk bedzie wychodzil na pozycje do zgrywanych przez Genkova pilek glowa.

Co do meczu z Widzewem.... juz sa glosy zeby Jirsak gral w pierwszej 11. O ile pamietam poodbne glosy byly po meczu z Legia i w nastepnym spotkaniu juz tak nie blyszczal. Wedlug mnie sklad powinien byc niezmieniony a Tomas niech wejdzie jeszcze w dwoch meczach, zrobi roznice i wtedy mozna go smialo wstawic do pierwszego skladu.

_ukoL 08.03.2011 10:53

Nie wyobrażam sobie innego wyniku niż zwycięstwo Wisły. Oczywiście Widzew to solidna drużyna ale gramy u siebie i walczymy o mistrzostwo kraju więc nie ma opcji stracić punkty z Łodzianami. Według mnie Jirsak powinien dostać szansę od pierwszej minuty, może na tej fali uda mu się rozegrać kolejny dobry mecz kosztem Siwakowa.

Teqcontroller 08.03.2011 11:00

Taaa taa Jirsak od 1 minuty , pamietacie mecz z Legia ? tez dobrze zagral a potem na nastepny tydzien nie bylo go na boisku , a byl.

Jesli Sivakow bedzie gral lipe to Jirsak wejdzie w drugiej polowie , jeden dobry wystep i odrazu pierwsza 11 boze...

FraMat 08.03.2011 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zajacek (Post 1061604)
Nieprzypadkowo nasza gra w pierwszej połowie z Ruchem ( i z Arką do pewnego stopnia również) wyglądała bardzo średnio. Jak się okazuje - Siwakow to jednak zawodnik defensywny, niepotrafiący zrobić przewagi na dwudziestym metrze od pola karnego. )

Odnosze inne wrażenie. Może się nie znam, ale tak przypuszczam, na podstawie tego, co widze na boisku, że w grupie trzech pomocników, z których jeden jest defensywnym, a drugi ma kreować grę do przodu, Siwakow jest własnie takim pośrednim ogniwem, przez którego przechodzi większość piłek od obrony do rozegrania, jest takim klejem, który łączy dwa bieguny, obronę i atak, jest tym wolnym pomocnikime, który ma za zadanie zapewnć ciągłość utrzymania sie przy piłce w ataku pozycyjnym, a jednocześnie łatać luki w obronie w przypadku zaangażowania sie obrońców (czy to skrajnych, czy to środkowych) w rozegranie pod bramką.

WislaFan123 08.03.2011 11:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1061652)
Taaa taa Jirsak od 1 minuty , pamietacie mecz z Legia ? tez dobrze zagral a potem na nastepny tydzien nie bylo go na boisku , a byl.

Jesli Sivakow bedzie gral lipe to Jirsak wejdzie w drugiej polowie , jeden dobry wystep i odrazu pierwsza 11 boze...

Druzyne, jak i zawodnikow ocenia sie rowniez przez pryzmat poprzedniego meczu... A Sivakow co pokazal? W obydwu meczach poza bardzo dobrymi umiejetnosciami taktycznymi (ustawianie sie, asekuracja) nic nie pokazal. Mimo ze jest bardziej defeynsywny, to wiele odbiorow u niego nie widzialem. Pozatym gramy u siebie, Jirsak jest duzo bardziej ofensywny, a radzi sobie zwlaszcza duzo lepiej jak ma przy sobie typowych rozgrywajacych (Melikson czy Gula) i do tego kogos za soba i moze wiecej do przodu biegac. Wszystko zalezne tez od tego jak sie obaj bede prezentowac na treningach w ciagu tygodnia. No i ostatnie rzecz... My gramy u siebie i to przeciwko Widzeowi, nie Amice czy Legii, wiec nie widze powodow, dlaczego mamy grac z 2 defensywnymi..

Framat: dokladnie to tak powinno wygladac przy 4-3-3. Jeden typowo defensywny, jeden typowo ofensywny/playmaker i lacznik miedzy nimi. I uwazam ze w tej roli Jirsak sie sprawdza. On robi wiele rzeczy, ktorych normalny kibic nie widzi, a jest to bardzo przydatne dla zespolu. Konkretnie od zabezpiczania jest defensywny pomocnik, nie lacznik, choc jak def pojdzie do przodu, to jest wtedy kwestia rotacji w tym rojkacie i ktos musi zostac. I taka roznica miedzy Siawkowem i Jirsakiem - Tomas jest bardziej ofensywny, a do tego przydatny przy swoim dorbym strzale bardziej z przodu. To tez jest kwestia dostosowania taktyki, zdecydowanie Jirsak u nas w domu, a np Sivakow na ciezki mecze na wyjezdzie gdzie trzeba wiecej zabezpieczac. Ludzie mowia ze Jirsak nie widoczny. Jedno to kwestia taktyki - czy jest ustawiony bardziej defensywnie czy ofensywnie (jak widac danie mu swobody w ostatnim meczu duzo pomoglo), a drugie ze to ze czesto nie mowia jego nazwiska nie znaczy ze pilki przy nodze nie ma. Jak pokazuja ilosc kontaktow z pilki na C+to Jirsak zawsze ma powyzej sredniej. Przypatrzcie sie jego grze w nastepnych meczach, on gra jak taki typowy lacznik, nie widac go bo wiekszosc podan jest na 1-2 kontakty, pilka sie rusza szybko a inna druzyna rusza. Oczywiscie to nie znaczy ze swietnie sie wywiazuje ze swojej roli - troche za malo ruchliwy jest, ale mozna to wynikac z roznego przygotowania i polecen - zobaczymy jak teraz bedzie grac. Tego typu zawodnicy sa bardzo cenieni. Pare przykladow - Ballack, Carrick czy Van Bommel - zaden z nich nie jest swietnym dryblerem, ani jakims typowym rozgrywajacym (Van Bommel gra troche ostrzej i kwestia pozycji, w Bayernie troche gral bardziej jako defensywny, inaczej w Barcie, PSV czy kadrze). Oni sa takimi zawodnikami "do grania" - krotkie podania, albo czasem jakis kros zeby zmienic strone

AYALA 08.03.2011 12:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez polska.mysl.szkoleniowa (Post 1061530)

też uważam że Mały który jest skuteczniejszy od Genkowa powinien zagrac na szpicy bo Bułgar jest chyba za wolny do takiego systemu.To już nie te czasy że daje sie komuś 2 lata na aklimatyzacje a bez skutecznego napadziora ciężko będzie wygrac lige
Jeszcze tylko za Sobola wstawiłbym Jirsaka

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl