![]() |
Wg mnie kadra narodowa to taka, w której grają rodowici obywatele kraju, prawdziwi Polacy. Nie tacy co mieli pradziadka po stronie matki który emigrował z kraju w czasie rozbiorów Polski. Dlatego moim zdaniem nie powinno być miejsca, dla takich np. Obraniaków, tych innych doszywaczy co Smuda ich próbuje przygarnąć, nie mówiąc już o czarnych grajkach. Bo kur*wa co jak co, ale czarny i jeszcze Polak to już za hu*a nie idzie w parze.
Smudę trzeba wypie*dolić, im szybciej tym lepiej. Może i jest dobrym trenerem, niech idzie sobie trenować do klubu, tam może kupić sobie nawet sześciopak z Ugandy. Jeśli w takim tempie zacznie naturalizować kolejnych piłkarzy to nie wiem jak to będzie.... Układy w PZPN-ie ma chyba niezłe, go z tamtąd szybko nie wyrzucą. Może jakiś masowy protest, nie wiem, np. transparent przed jego domem. Podsumowując, wolę Polską reprezentację słabszą niż mocny klub o nazwie Polska. |
Nie, nie i jeszcze raz nie. 3x nie=wypier*alać.
Chociaż... dla mnie byłoby lepiej, jakby Arboleda został jednak znaturalizowany i był regularnym reprezentantem. W końcu olałbym totalnie tą reprezentację i nie przejmowałbym się nią. |
Wielu MUSIALO wyjechac, a ich dzieci czy wnuki urodzily sie juz w innym kraju, wychowaly sie tam i maja tam swoj swiat co nie znaczy ze nie czuja sie Polakami. Wielu tez wyjechalo za chlebem jak teraz wyjechali do UK czy Irlandii, i co? Ich dzieci czy wnuki tez maja zamknieta droge do rerpezentacji bo nie jedza polskiego chleba i nie jezdza polskimi zasyfionymi autobusami ?
Co innego Roger i Olisadebe ( ten ostatni przynajmniej zone mial Polke ) ktorzy byly naturalizowani na szybko bez wiekszych powodow. Co innego Arboleda ktory jednak mieszka tutaj jakis czas i cos tam duka po naszemu. Co innego tez Obraniak czy Perquis ktorzy maja "korzenie" i moga czuc sie Polakami, moga czuc wiez z krajem swoich przodkow. Mamy kilunastu reprezentantow w kadrach, ktorzy sa naturalizowani, i chyba tylko pingpongisci podchodza pod sprawe Arboledy i Rogera, reszta mieszka tutaj kupe czasu. |
Ja również jestem na nie odnośnie gry Arboledy w reprezentacji. Czy w I bądź II lidze naprawdę nie ma nikogo, kto mógłby zasilić Reprezentację Narodową? Skoro nie ma w Ekstraklasie to trzeba szukać w I, II a nawet III lidze. Tutaj płacz, że kluby nie ściągają polaków i kadra jest coraz słabsza. To niech Smuda ze swoją świtą zamiast za granicę pofatyguje się na boiska niższych lig. Ma bardzo dużo czasu w końcu tylko 2-3 zgrupowania w roku więc ma dużo czasu. To mogło by zrobić więcej dobrego niż złego. Ci z niższych lig bardziej by się starali wiedząc, że mogą dostać szansę gry w reprezentacji nie grając w Ekstraklasie.
|
Cytat:
Dlatego w mediach jest właśnie poruszany temat Arboledy, gdyż zamiast niego jako stoper musiałby grać Sadlok, bądź Glik, a wiadomo co to oznacza. Dlatego Ludovic Joseph Obraniak, Adam Matuschyk, Sebastian Boenisch, Damien Perqius, Roger Guerreiro i Manuel Arboleda będę podstawowymi zawodnikami reprezentacji Polski na ME 2012. Wsio. |
NIE DLA ARBOLEDY,ROGERA I OLISADEBE ! Wolę każdy mecz przegrać ale ,żeby grali POLACY znający język,kulturę i historię Polski !
|
Uroczyście oświadczam, że będe miał wyje*ane na każdy mecz REPREZENTACJI POLSKI, w którym wystąpi jakiś Arboleda czy inny Roger.
Dziękuje, dobranoc. |
Piszesz o Małeckim?
|
Widzę wątek założony, żeby powyżywać się na Arboledzie...zresztą to było do przewidzenia.
Nie lepiej nazwę wątku skrócić do "Nie dla Arboledy"? |
Za czasów Olisadebe byłam za młoda albo za głupia albo i to i to, by rozumieć absurd sytuacji. Od momentu Rogera jakoś nie ciągnie mnie już do reprezentacji. Mam niesmak. Jeszcze trochę i reprezantacje niczym od klubów się nie będą różniły. To po co to rozdzielać? Jaki jest w ogóle sens słowa "reprezentacja" dla niektórych,,, Reprezentacja czego? W jaki sposób reprezentuje mnie Arboleda? :O
Temat wałkowany milion razy,,, Ale milczeć też nie wolno. Nie łudzę się, że kogokolwiek o zdaniu "bierzmy wszystkich, byle dobrze grali" da się przekonać, inne zasady życiowe. Ja mam takie - nawet przegrać, ale grać czysto. |
Ja tylko przypominam, że gdyby nie Olisadebe i Smolarek to prawdopodobnie Euro 2012 byłoby pierwszą impreza z naszym udziałem od roku 1986. Oczywiście można pisać, że Smolarek to czystej krwi Polak, ale dla mnie to on przyznaje się wyłącznie do orzełka na walucie. A najlepiej jak tych orzełków jest naprawdę dużo...
|
Te wszystkie pie*dolone Arboledy i Rogery to w dużej mierze zasługo pie*dolonych medii. Co do Rogera - protest był, ale przypomnijcie sobie to:
http://www.sport.pl/celebrities/1,94745,5190675.html Dziś w tv widziałem dyskusje z Tomaszewskim na temat naturalizacji polskich piłkarzy. On jako jeden z nielicznych w tv otwarcie przyznaje, że ma wy*ebane na Arboledów i Rogerów, nie wyłączając wszelkiego rodzaju Beniszów. Ale oczywiście dziennikarzyny się z nim kłócą, bo przecież wszyscy tak robią, np. Włosi naturalizują teraz Mottę. Ch*j, że ma obywatelstwo włoskie od dawna, ale co tam, mówmy ludziom, że naturalizują teraz, tak jak my Arbolede. |
Ja jeszcze napiszę, że jestem za tym żeby murzyn, arab czy inny gość grał w Polsce jesli:
-Urodził się w Polsce, lub rodzice jego urodzili się w Polsce -Ostatnie ~15 lat mieszka w Polsce -Min. ~10 lat gra w Polsce -zna język Polski, zna Hymn. Albo coś takiego. W każdym razie wszystkie warunki musiałyby być spełnione. Neich Arboleda, jak tak kocha Polske, wychowa sobie tutaj syna i uczy go grać w piłkę, zeby w przyszłości grał w reprezentacji. |
dokładnie może być nawet zielononiebieski i mieć 3 pary oczu i urodzić się na marsie, ale jeżeli od małego mieszka w Polsce, zna dobrze polski język, zna hymn i utożsamia się z Polską to może grać dla naszej kadry. A nie tak jak ten murzyn zasrany że jeszcze warunki stawia że zagram dla was jak lech mi da podwyżkę !!!! i śmieszy mnie porównywanie do Niemców, bo tam co prawda rodowitych szwabów można na palcach jednej ręki policzyć, ale reszta pojawiła się w niemczech w wieku kilku lat, są wychowaniu w ich kulturze, niemiecki jest ich pierwszym językiem, utożsamiają się z symbolami niemieckimi czyli jedyn słowem są niemcami. Arboleda nigdy nie będziesz POLAKIEM!
|
Porównanie do Niemców jest jak najbardziej na miejscu.
Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że szczególnie mniejszość turecka nie asymiluje się tak jakby Niemcy sobie tego życzyli. Sądzę, że u nas takie ruchy związane są z brakiem narybku, który nie ma się gdzie narodzić, na boiskach pustki, dzieciaki wolą Playstation. Z kolei jak każdy naród powinniśmy mieć jakąś dumę, nie mówię tu o jakimś ekstremalnym nacjonaliźmie, ale jakiś tzw. egzamin na Polaka powinien być. O znajomości języka nie ma co mówić. Inaczej sprawa wygląda jak człowiek wychowany w Polsce - tu raczej nie ma problemu. Ale nie pozwólmy się stawiać do pionu czarnym!!! Oni zawsze idą tam gdzie więcej dają. I to my robimy im przysługę a nie oni nam że będą u nas grać. Trzeba o tym pamiętać. |
arboleda jak by przeczytał te forum to by powiedział:
,,Uwajaj, uwajaj bo na eurjo strzeje ajobuja" ;p |
Temat wiocha jakich mało.
|
"Póki jestem moderatorem na tym forum, jest polityka zero tolerancji.
Zero tolerancji dla antysemitów, rasistów, ksenofobów. Osoby takie wylatują z rocznym banem. Na razie 2 - kto następny?" To powyższe to cytat z moda flamengisty który pod takim hasłem wyciął dyskusję na temat wpływu narodowości Maora na jego percepcję gry w Wiśle. Zastanawiam się dlaczego brak jego reakcji w tym temacie. Czyżby rzekomy "antysemityzm" był cięższym przekroczeniem niż rasizm i ksenofobia? Byłbym wdzięczny za jakiś komentarz moda. |
Cytat:
brak slow... |
Cytat:
To, co my zrobiliśmy z Olisadebe i Rogerem, a teraz chcemy zrobić z Arboledą to praktyki rodem z trzeciego świata. Ale niektórzy wolą zaklinać rzeczywistość i odrzucać najbardziej oczywiste prawdy. |
jak jest Arboleda tak dobry to niech gra w swojej reprezentacji a nie u nas, co ma wspólnego Kolumbijczyk z naszą reprezentacją? Reprezentacja Polski dla zawodników polskich no bo chyba o to w tym wszystkim chodzi?!
|
Cytat:
Mnie tam temat ani ziębi ani grzeje bo reprezentacji nie oglądam już od paru dobrych lat, a działania ostatnich trenerów tylko mnie w moim postanowieniu utwierdzają. |
Cytat:
Mi takie rzeczy kojarzą się z przerzutami. FUJ. Myślisz, że gdyby się urodził w Polsce to by mu zależało na grze w reprezentacji? Bo ja obawiam się, że słowo klucz to "obywatel UE". Do urodzonych i wychowanych nic nie mam. Ale co do rozumienia "nawet urodzony w Polsce" - to jeśli to ma być takie urodzenie jak meksykanina na terenie USA - byle tylko obywatelstwo mieć to popieram (jeśli to miał autor na myśli). Mamy w ostatnich dniach przykład - mongolska rodzina żyje tu nielegalnie, przez 10 lat nie zrobili nic aby zalegalizować pobyt a teraz afera jak przyszło co do czego. Ale podejrzewam, że afera zaraz się skończy - inżynier jest, może śmiało jechać w Europe. |
Widzę że co poniektórzy by się zgodzili bez wahania na całą kadrę z Kałuży gdyby nam to gwarantowało awans do LM ...:shock:
Nieważne czy czarny, biały, żółty czy brązowy - ważne gdzie i kim się urodził. Przykład Olisadebe i Rogera pokazuje że nie tędy droga, jeden mecz udany a potem już u zawodniku nikt nie słyszy. Ja bym chciał żeby obywatelstwo dostał mój kumpel z UK - dlaczego ma czekać 2 lata ?? Pracuje w polskiej firmie i płaci podatki. Ostatecznie - NIE. |
Lourent Kościelny - zdecydowanie TAK, ma Polskie nazwisko i nasze korzenie.Dla Arboledów,Rogerów -NIE.
Szkoda Podolskiego,Klosego czy Trochowskiego że nie grają dla nas a powinni. Żal patrzec na Dyzme jak jeździ po europie i prosi sie żeby ktoś chciał zagrac dla Polski.No ale Franz też ma Niemieckie obywatelstwo a po Polsku mówi jakby wieczorowo kończył podstawówke |
ponury - Co do Arboledy pisalem juz wielokrotnie - NIE.
Co do Rogera - NIE Co do Olisadebe - NIE Reszta ma jako takie zwiazki z Polska i jednym to sie podoba innym nie. Chodzi zeby nie przegiac w druga strone i nie zamykac drzwi przed kazdym kto jest czarny,fioletowy czy zielony - tylko z powodu innego koloru skory ;) |
Co do rasizmu, to rozumiem, że na Arboledę nie można mówić "czerny", ale jak on powie na nas "biały", to jest ok?
Co do Jaliensa i naszych Holendrów - oni nie grają w reprezentacji, tylko w klubie, a to jest chyba różnica? Bo jak nie ma, to po co to rozdzielać? Niech będzie klub FC Polska i AS Francja i niech sobie grają w E-klasie, Ligue 1, a nawet w Lidze Mistrzów, jak się dostaną. Na koniec wywiad ze Smudą na temat naturalizowania graczy. Chłop bredzi niemiłosiernie, chociażby mówiąc, że Włosi chcą naturalizować Mottę ;] |
Cytat:
Typowy sposób działania wszelkich lewackich grup patriotyzm=nazizm problem nie-polskości reprezentantów kraju = rasizm/ksenofobia/antysemityzm To Ty zwracasz uwagę na kolor skóry Arboledy Ty zmieniasz temat z usilnej naturalizacji na dzielenie na białych i czarnych. Więc Ty jesteś rasistą! Ty powinieneś dostać bana! Problem jest taki że ludzie typu Roger Logan czy Arboleda nie czują związku emocjonalnego z tym krajem a dostępują zaczytu którego niejeden Polak nie będzie mógł dostąpić. Tu jest pytanie - czy zdają sobie sprawę i czy cenią to wyróżnienie - czy będą walczyć dlatego że reprezentują kraj czy tylko dla pieniędzy by później jak Logan nie odbierać powołań do kadry gdy już wyskoczą na tej trampolinie jaką jest dla nich reprezentacja. Sam Logan w wywiadach mówił że on może grać nawet w reprezentacji Afganistanu byle sie pokazać. Czy o to chodzi? Czy idea reprezentowania kraju opiera się tylko na jednym celu - zwycięstwie i pieniądzach -> cel uświęca środki i można kupowac reprezentantów z innych krajów czy też gramy tym co mamy - dobrze czy źle byleby się starać i oddać się na boisku? Jednym słowem forma - traktujemy reprezentację jako drużynę złożoną z Polaków którzy rozumieją swoje wyróżnienie; wyzwalają emocje łączące naród - pobudzające patriotyzm; gramy fair - chodzi o samą grę nie o wynik czy treść - liczy się zwycięstwo za wszelką cenę nie ważne jakimi sposobami (fair czy nie) i jakim zespołem - byle uznano nas za najlepszych |
O rany, warszawiak poucza krakusów jak trzeba mówić na ludzi odmiennego koloru skóry. Czarny zawsze będzie czarnym a biały - białym. Koniec.
|
Cytat:
Czemu nie? Krakus ma jakies wieksze doswiadczenie czy wiedze na ten temat? Co ma do tego miejsce zamieszkania ? Juz niedobrze sie robi od tego krawaciarsko-warszaffskiego klimatu. Dajcie sobie na wstrzymanie. Widac nie kazdy umie czytac ze zrozumieniem i z tego powodu jest jak jest. Wytlumacze najprosciej jak sie da, jesli ktos nie zrozumie to przykro mi ale prosciej sie nie da: 1) Kamson napisał: Kod:
Wole żeby nasza reprezentacja przegrywała z Węgrami, grając samymi POLAKAMI, niż żeby ogrywała Hiszpanie z chociażby jednym czarnym w zespole.Zaden czarny to zaden czarny, nawet taki urodzony i wychowany w Polsce. Nie chodzi o nazwanie kogos "czarny" ale o wydzwiek calego zdania, tak trudno to zrozumiec? Litosci... Nie wiem czy Kamson mial na mysli KAZDEGO CZARNEGO czy w tym wypadku Arbolede ( ktoty gwoli scislosci moim zdaniem nie ma prawa grac w naszej reprezentacji ), czy moze mial na mysli kazdego nawet z dziada pradziada ( teoretycznie ) czarnoskorego czlowieka. Ktos jeszcze wspomnial o "Malpie" - to juz jest buraczany rasistowski tekst i kto tego nie widzi ten albo slepy albo glupi. 2) Przyspieszone rozdawnictwo obywatelstwa - Totalna bzdura i glupota. Jak posiedzi tutaj ile trzeba i stanie w kolejce jak kazdy imigrant to wtedy mozna pomyslec. Tak to nikt nie wie co jak i po cholere tak naprawde cala szopka. Wielu ludzi naprawde potrzebuje tego obywatelstwa i wielu tak naprawde bardzo tego pragnie. Nie moze byc w tak waznej sprawie rownych i rowniejszych. Sprawa Olisadebe i Rogera to kpina i tutaj nie ma co dyskutowac. Taka sama akcja szykuje sie z Arboleda. To by bylo na tyle. Kto nie zrozumie ten ma problem. |
zgadzam się z kreseqiem w tym bo tam ten czarny był źle użyty bo tak jak pisałem wyżej może być nawet zielony ale byle by tylko czuł się Polakiem i nim był.
a po za tym to co jest obraźliwego w wołaniu na czarnego czarny ? Chodzi o narodowość nie o kolor skóry |
Piszecie " dla Arboledy -> NIE" tylko dlatego, ze jest z Lecha. Taka jest prawda. Gdyby ten pilkarz gral dla Wisly lub chodziłoby o jakiegoś obcokrajowca z Wisly to jestem pewny, że pisalibyscie - " Smuda powoluj go bo drugiego takiego nie znajdziesz w Polsce. Co z tego,ze murzyn/azjata/żyd ?... wazne, ze umie w pilke grac". Zalosne to jest. Troche obiektywizmu panowie, prosze. Za niedlugo bedziecie pisal, że Lech gra w 1/2 LE ( wiem ze to niemożliwe, ale podaje przyklad ) tylko dlatego, że ma Rudnevsa, bo gdyby nie ten pilkarz to odpadliby przegrywajac w grupie 0:5 ze wszystkimi i do tego spadniby do 1.Ligi. Litosci ...
|
Cytat:
Jak chciałeś przyspieszyć moją reakcję, trzeba było wysłać na pw. Natomiast trzeba rozróżnić 2 rzeczy - rasizm a kwestia Arboledy w biało-czerwonych barwach. Tak się nieszczęśliwie składa, że Manu jest czarny. Ale to nie ma żadnego znaczenia - mógłby być i zielony, istota problemu polega na tym że wciskanie go na siłę do kadry jest niesmaczne. On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. Wyrzucamy z Polski porządną rodzinę z Mongolii, która przebywa u nas od kilkunastu lat, ciężko pracuje i płaci podatki. A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej. To jest żałosne i przede wszystkim nie fair wobec tylu innych cudzoziemców, którzy aplikują o polskie obywatelstwo. W czym oni są gorsi od Arboledy? |
Cytat:
Kreseq, ja, czy paru Wiślaków tutaj zareagowali na teksty, typu "czarni zawsze pójdą tam gdzie kasa", albo "prędzej zejdę, niż będę dopingować reprezentacji, w której gra czarny", czy też "nie dla małp w reprezentacji", a nie na sam sprzeciw wobec Arboledy w polskiej drużynie narodowej - który wszyscy również wyrażamy. Dla mnie Arboleda jest zupełnie nie do zaakceptowania w reprezentacji, ale tak samo nie są dla mnie do zaakceptowania teksty, typu "nie dawajmy się stawiać do pionu murzynom, bo oni idą tylko za kasą". A tak nawiasem mówiąc, ani ja, ani Kreseq nie jesteśmy "lewakami". * np. hasło "Polska dla Polaków" jest na wskroś patriotyczne, co nie zmienia faktu, że jest też na wskroś ksenofobiczne. |
Ja uważam że piłkarze którzy wychowali się za granicą ale mają Polskie korzenie i przede wszystkim chcą grać dla Polski powinni dostać szansę w reprezentacji -przecież w ich żyłach płynie Polska krew i jeśli chcą reprezentować Polaków a wiemy że będą wzmocnieniem to czemu im tego nie umożliwić? Co innego z Arboledą , co on ma wspólnego z Polską oprócz tego że gra w Lechu za duże pieniądze i przez to mieszka w Polsce? Uważam że Kolumbijczyk to już przesada , wystarczy nam Roger -więcej takiego błędu nie popełnijmy . To jest reprezentacji a nie klub ! Jeśli nie mamy dobrych Polaków to trudno trzeba się z tym pogodzić a nie ściągać do repry Kolumbijczyków czy Brazylijczyków z całym szacunkiem dla nich.
|
W kontekście dzisiejszego tematu widziałem w sporcie po Wiadomościach migawkę jak kontuzjowany Sebastian Boenisch w czasie kontuzji nadrabia zaległości i uczy się tekstu Mazurka Dąbrowskiego.
Niech się uczy, sprawdzian wkrótce. |
W kwestii porządkowej.
Protestować przeciwko propozycji "Arboleda w kadrze" - można. Choć lepiej byłoby przenieść to do wątku o reprezentacji. Natomiast za rasistowskie odzywki przywalam bana. I to rocznego. |
Cytat:
Reprezentacja jest narodowa a nie obywatelska. Narodowości nie można nabyć. Takie jest moje zdanie - zresztą podziela je tu wielu w mniejszym lub większym stopniu a gdy włączymy TV i otworzymy gazety dowiemy się że ku naszej uciesze Maniek jest w kadrze... i nikt nie odważy się powiedzieć że jemu sie to nie podoba bo zaraz dostanie łatke rasisty. Tak jak ja tutaj |
Cytat:
|
Cytat:
Była wystarczająco szybka w związku z czym nie było potrzeby wysyłać ją na priva. Poza tym celowo umieściłem ją tutaj bo mam nadzieje że dyskutując o tym casie będziemy mogli ustalić pewne standardy na przyszlość. Myślę że roboczo możemy odrzucić tezę że niechęć do Manu może wynikać z jego koloru skóry (zresztą szczerze mówiąc nie wierzę że większość z uczestników może patrzeć na to w ten sposób) w związku z tym zostawmy zarzut rasizmu i skoncentrujmy się na ksenofobi. Jak wiadomo jego zwiazek z rasizmem jest co najwyżej częściowy. Wytłumacz mi proszę na jakiej podstawie uważasz że słowa: "On nie czuje się Polakiem, traktuje grę w reprezentacji jak biznes. (..) A do kadry - dumy narodowej - wciskamy gościa, który dziś w Polsce jest, a jutro może przenieść się gdzie indziej" o człowieku którego jak sądzę nawet nie znasz osobiście a tym bardziej nie możesz mieć żadnej wiedzy na temat jego prywatnych opinii o tym kim się czuje ani co traktuje jak biznes nie są ksenofobiczne podczas gdy opinia że ktoś nie chce w Wiśle osoby narodowości żydowskiej ksenofobiczną jest. Czy ma to do czynienia coś z tym że ta pierwsza opinia została wyrażona przez Ciebie a druga nie? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:23. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl