![]() |
Cytat:
Nasz skauting dział dopiero od nie dawna, rozumiem że w przeciągu miesiąca- dwóch mieli sporządzić listę piłkarzy i polecić zarządowi, sądzę, że dopiero raczkujemy na tym polu w europejskim świecie, więc na efekty trzeba będzie trochę poczekać minimum do lata na jakiekolwiek efekty. Ja wiem, że najlepiej to jechać na jeden mecz i już po jednym meczu, polecić zawodnika, moim zdaniem trzeba go trochę poobserwować parę spotkań minimum. Dajmy im czas na pracę. Taki Real, Arsenal to obserwują zawodników, przez dłuższy okres czasu, w naszym przypadku powinno być podobnie, bo albo zawodnik ma jeden świetny sezon i gaśnie, albo naprawdę ma talent. Ciekawe co by było, jakbyś sprowadzili zawodnika po jednym świetnym meczu, a u nas by się nie odnalazł - ile by gadania było, że obserwowali go za krótko, że skauci nic nie robią. A tak to jeżdżą, obserwują i z pewnością coś z tego będzie. Nie od razu Kraków zbudowano. |
Nasz skaut, tylko nie wiem który obserwował w weekend 2 spotkania Izraelskiej Ligi
Bnei Yehuda Tel Awiw - Hapoel Be'er Szewa 0-0 Maccabi Petach Tikwa - Maccabi Hajfa 1-3 W pierwszym spotkaniu podobno nasz skaut, obserwował Mauro Meliksena a w drugim napastnika gości Gruzina Władimira Dwaliszwiego, strzelca 2 bramek. Ile w tym prawdy nie wiadomo, bo nazwisko i imię naszego przedstawiciela w tekście nie pada ani razu, więc być może to wymysł gazet. |
Po co nam sieć scautów, skoro piłkarzy i tak proponują nam menedżerowie?
|
Cytat:
Póki co, zatrudniamy tych skautów niewiele i przez krótki okres czasu, więc nie wymagajcie cudów. Sevilla ma ich z kilkanaście albo kilkadziesiąt RAZY więcej, i to nie parę miesięcy ale dobrych zapewne kilkanaście lat. Trochę cierpliwości i wyrozumiałości Panowie. Nie od razu Rzym zbudowano. Na budowę siatki skautów i to praktycznie od zera potrzeba dobrych 2 lat. A to dopiero i tak będzie początek. |
Tak akurat wlaczylem Eursport 2 i ogladam mecz Bahrajn-Indie w ramach Pucharu Azji i zastanawiam sie czy ktos z Naszych scoutow wogole interesuje sie tym turniejem. Przypadek Kagawy czy tez wczesniej chocby Koreanczykow pokazuje ze i tam mozna znalesc ciekawych i nie drogich graczy.
|
Jak wyglada profesjonalny scouting pokazala np. Sparta Praga. Sciagneli 3 lata temu 19 letniego Bony Wilfried z pierwszej ligi Wybrzeza Kosci Sloniowej! Wychowanek ivorskiej "Football Academy Cyril Domoraud" jest dzis jednym z najlepszych napastnikow w Gambrinus Liga i ma w tym sezonie 10 bramek w lidze, i 5 w LE na swoim koncie.
Moim zdaniem, Wisla powina miec na kazdym kontynencie jednego lub dwoch skautow (w Europie oczywiscie wiecej) i powini byc na kazdym "waznym" turnieju, od African Cup of Nations U-17 do najciekawszych meczow azjatyckiej AFC Champions League. W Afryce np. jest kilku akademii pilkarskich na bardzo dobrym poziomie i powini ich tez regularnie obserwowac. Inny przyklad afrykanski jest Jonathan Pitroipa ktory przyszedl z "Planete Champion Wagadugu" do SC Freiburg jak mial dopiero 18 lat. Cytat:
Jak dopiero musi kogos na konkretna pozycje poszukac, to caly system scountingu zawiodl. |
jestem ciekawy czy któryś z naszych skautów przygląda się Copa Sul-Americana U20 - Peru 2011
|
Kapka ponoć miał Neymara obserwować, ale uznał, że jest za niski i za słaby fizycznie na polską ligę. Ale na ławce rezerwowej Peru wyczaił dobrego bramkarza, którego polecił znajomy agent z Bośni. Testy w przyszłym tygodniu, Jacek Kazimierski wpadnie specjalnie, żeby fachowo ocenić zawodnika.
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ystko_zmienic/
Jak współpracowało się panu ze skautami w tym gorącym czasie? Wykonali kawał dobrej roboty. Przez ostatnie kilka miesięcy byli wszędzie, oprócz domu. Teraz mogą na chwilę zwolnić. Normalnie w styczniowym okienku transferowym pozyskuje się zazwyczaj jednego, dwóch piłkarzy. My mamy pięciu nowych graczy, więc to była duża operacja. Rozpoczęła się ona mniej więcej w okolicach września, dlatego nie mieliśmy dużo czasu. Wszyscy pracowali jak szaleni. Nikt nie jest w stanie zrobić tego sam. Wszyscy byli w to zaangażowani, także trenerzy. Uważam, że to ważne, żeby wiedzieli, jacy zawodnicy mają dołączyć do drużyny. Jeśli jest to piłkarz, który na przykład nie pasuje do zespołu, to nie ma sensu, żebyśmy go obserwowali czy zaczęli z nim negocjacje. Szuka pan już piłkarzy, którzy dołączyliby do Wisły w lecie? Mam już kilka pomysłów. Zawsze myślę nad przyszłym okresem transferowym, bo trzeba planować swoje działania już kilka miesięcy naprzód. |
Cytat:
|
Kuźba był/jest na małopolskim turnieju drużyn halowych.
|
ja chce być skałtem, tylko jak to zrobić? : o
|
Zacznij od toporka...
|
Cytat:
|
Przestańcie bo posłucha.. ^^
|
Skauci Wisły obserwują gracza FK AKADEMIK SOFIA Pietera Mbemba 22l środkowy obrońca
|
W kontekście tej rundy, minione okienko transferowe, a co za tym idzie - pracę naszych skautów, można ocenić jako najlepszę w ostatnich 5 latach. Oznacza to, ze skoro już w I etapie swojej pracy mamy takie efekty, to możemy chyba myśleć optymistycznie patrząc na przyszłość naszego klubu. Teraz tylko trzeba to potwierdzić letnim okienkiem i bić się o puchary!
|
Jedna jaskółka wiosny nie czyni (czytaj okno zimowe), ale faktycznie można mieć umiarkowane nadzieje na kolejne dobre transfery.
|
|
http://sport.wp.pl/kat,32282,title,C...wiadomosc.html
Nawet nie wiedzialem ze Cleber zakonczyl z nami wspolprace jako skaut :/ |
Cytat:
|
Ciekawe kiedy zobaczymy pierwsze efekty ich pracy....
Fajnie gdyby w każdym województwie był przynajmniej jeden skaut na etacie. Zatrudnienie i opłacenie 16 kompetentnych ludzi którzy mieliby zapisany w kontrakcie obowiązek jeżdżenia i obserwowania przynajmniej 3 spotkań w tygodniu oraz sporządzenia odpowiedniego zestawienia po zakończeniu sezonu, gdzie KAŻDY klub od ligi regionalnej czy jak to się tam teraz zwie w górę byłby podsumowany , wraz z adnotacją o wyróżniających się zawodnikach. Zakładając, że każdy miałby płacone po 5tyś zł i tak by taniej wyniosło klub, niż pensja jednego z naszych holenderskich obrońców :) Dodatkowe 5-10% od późniejszego transferu zawodnika z Wisły zmotywowałoby sautów do lepszej (bardziej wydajnej) pracy. Może SF, ale coś nie chce mi się wierzyć , że w niższych ligach nie ma talentów na miarę Błaszcza czy Lewandowskiego. Poza budową bazy treningowej, rozwój siatki skautów, prawdziwych skautów , a nie takich na papierze jak "niezatapialny" powinien być priorytetem. |
Cytat:
Co do liczby spotkań to pamiętam dokument o skautach Barcelony i Oni oglądają trzy mecze, ale dziennie! (oczywiście niskie Ligi + juniorzy itp.). W sumie dziwne, że z Naszym budżetem w młodych talentach bije Nas Ruch... Widać trzeba tylko chcieć. |
Cytat:
Och...Nagle zapragnąłem zostać skautem! Tak w sumie to mogę nawet 4 mecze w tygodnu za 4 tys dla dobra Wisły! I obiecuje, że proponowani przeze mnie piłkarze będą tańsi niż np. Jaliens!:> |
ale w polsce skauting nigdy nie bedzie dobry bo nie ma podazu na talenty. wolimy sciagac jaliensow i lameyow niz dac grac czekajow czy brudom...
|
Teraz ja się pytam jak wygladają osiągnięcia naszego Skautingu? Bo narazie to wygląda jak opłacanie darmozjadów, czy przez tyle czasu nie znaleziono żadnego młodego polskiego piłkarza z potencjałem z niższej ligi? Nie ma kasy na transfery to trzeba szukać niżej za grosze jak kiedyś Kube. Nic się nie dzieje w tej kwestii a potem nagle Legia wyciąga młodych z kapelusza którzy chwile pograją i zaraz jadą dalej w europe.
|
Cytat:
|
Dawać na boisko Szewczyka to jedyny w którym ja jeszcze pokładam nadzieje.
|
Jak to jest z tymi Wiślackimi skautami ? Czytało się że Cleber nie będzie pracował dla Wisły a teraz przywozi z Brazylii jakiś zawodników na testy do nas..
|
i gdzie masz problem?
To co czytałes było nt. tego ze Wisła nie podpisze umowy z Cleberem na takich warunkach jak on chciał. A to że przyjedzie z jakimś zawodnikiem to tylko sie cieszyć. Ja też chciałem przyjechąc ale póki co nie dostałem pozwolenia;/ |
Cytat:
|
Myślę, że Cleber powinien być w sztabie trenerskim lub na stałe podpisać umowę o współpracy z Wisłą. Myślę, że byłby dobry skautem nawet na całą Amerykę Południową.
|
Cytat:
Chyba, ze nam będzie piłkarzy za darmo przywoził. |
Cytat:
|
Cytat:
Na pewno :lol: |
Zamiast 1400 weźmie w jeden miesiąc 1100,trzy stówki rzuci Cleberowi i git.
Najwyżej rodzice mu słoiki z brazylijskim bigosem przyślą....... |
Cytat:
|
Wystarczy jak Cleber zajmie się Ameryką Południową, od reszty świata mamy już niekwestionowanego króla polowań. Od Haiti po Wodzisław królem skautów tylko Zdzisław!
|
Zdzisław ma opanowaną do perfekcji bardzo wąską specjalizację .....Bałkany. Podobno talenty wyszukuje mu sam ...Kusturica.
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl