![]() |
Jak naród ma powiedzieć dość jeśli jest współtwórcą obecnego stanu rzeczy, gorąco popierał protoplastów obecnego PRL-bis i ma nagle stwierdzić: "chwilunia, wszystko to co zrobiliśmy przez 20 lat to niezła chała, może cofniemy się wstecz i zaczniemy wszystko od początku?" Niedoczekanie.
Temat na mój gust jest niepotrzebny, bo już zaczynają się wywody polityczne. |
Cytat:
Wez chlopaku poczytaj chocby i w internecie, linka podalem wczesniej, a jak jestes ambitniejszy to do ksiazek siegnij. Rodzicom tez ksiazki pokaz jak juz bedziesz cos wiedzial i spytaj ich na jakiej podstawie twierdza ze "Ruscy by strzelali do nas". |
Cytat:
Ten wywiad dobrze się wpisuje w to co piszesz.Oczywiście nie popieram wszystkich tych tez jednak są one dość ciekawe. |
Cytat:
Tak jak napisał elefant Cytat:
To tak jakby ktoś zgwałcił ci żonę czy dziewczynę przywiązując do krzesła, żebys patrzył a Ty jesteś mu wdzięczny, bo przecież mógł to zrobić ruski |
I mówi to moderator, mający Fidela Castro w avatarze :lol:
BRAWO. |
Cytat:
Ja mam w awatarze kibica z Białą Gwiazdą :-P |
|
Cytat:
Osobiscie dla mnie Jaruzelski to postać negatywna,bez wzgledu na to czy by wprowadzal Stan Wojenny czy nie , po prostu byl u wladzy ,ktora oklamywala spoleczenstwo i pozbawiala je wszelkich swobód. Mialem nadzieje ,że demokracja rozprawi sie historycznie z PRL czyli napietnuje winnych ,pozbawi przywilejów ówczesnych aparatczyków ,ale ,że nic się takiego nie stało , i każdy napycha kabze bez wzgledu z kim i bez wzgledu na to co kto robil ,mam to ogólnie w dupie .Zapewne szkoda jedynie ofiar ,którzy stracili życie zdrowie w tamtych dniach grudnia.. |
Cytat:
|
Cytat:
Strzelaj. Zapewne odpowiedź Cię zaskoczy. Możesz być spokojny o mój aparat badawczy. A powiedzcie mi w takim razie. Ale szczerze ma być. Widząc jak dziś żyją i mają się bici a bijący, to po której stronie chcielibyście być? |
Kibice Lechii Gdańsk na budynku NSZZ "Solidarność" w Gdańsku powiesili baner upamiętniający przypadające w tym roku rocznice: 40 rocznicę wydarzeń Grudnia'70 na Wybrzeżu i 29 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. - Kibice Lechii chcą podtrzymywać pamięć o swoich kolegach i członkach rodziny, którzy zginęli podczas tamtych wydarzeń - mówi Zbigniew Wnuk, jeden z pomysłodawców akcji. Na banerze, zaprojektowanym przez Roberta Kwiatka ze Stowarzyszenia Federacji Młodzieży Walczącej, widnieje hasło "Bezkarne mordy". Na czarnym tle widzimy napis "grudzień 1970/1981" i rozjeżdżający go czołg, prowadzony przez generałów Wojciecha Jaruzelskiego i Czesława Kiszczaka.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,90354,ti...l?ticaid=1b66f "Wciąż trwa proces, w którym generał Jaruzelski jest oskarżony o sprawstwo kierownicze masakry robotników. Z jego ust do tej pory nie padła prośba o wybaczenie. Prób jego rehabilitowania nie usprawiedliwiają żadne bieżące interesy państwowe czy partyjne" http://wiadomosci.wp.pl/kat,87354,ti...wiadomosc.html |
Cytat:
Tu jest inna refleksja choc w podobnym tonie. Patrzac na dzisiejsze przywileje dla esbekow i to jak sie zyje Jaruzelskiemu, Urbanowi i tysiacom innych kurew i z drugiej strony wielu opozycjonistom, ktorzy nie zostali "zawodowymi politykami" widac nauczke dla przyszlych pokolen jak warto sie zachowywac w sytuacjach trudnych. Czy warto kierowac sie honorem i zasadami czy s....ic sie doszczetnie dla jakichs korzysci. Takich przykladow niestety jest duzo wiecej, chocby losy AK-owcow po wojnie czy zeby jeszcze dobitniej, postawy Francji i Polski w czasie IIWŚ i ich roli w dzisiejszym swiecie. |
Pozostaje zaufać prawu karmy. Albo błogosławieństwom na górze. Rzeczywistość jest zbyt uporządkowana i sprawiedliwa żeby na dłuższą metę frajerstwo popłacało. Jak ktoś całe życie oszukuje szkodząc innym, prędzej czy później energia generowana przez krzywdzonych znajdzie swoją ofiarę. A Francja? Jeszcze trochę, a mahometanie stworzą tam kalifat ;).
|
Prawo karne za przeproszeniem ma tu huuja do gadania.
Tą ubecką, moskiewską mordę trzeba było w 89 roku rozstrzelać tak jak Ceausescu! Może nie było by lepiej, ale na pewno jednej parszywej gęby mniej. A 1992 pokazał, że Tusk niczym nie różni się od tych czerwonych szmat i ma tyle wspólnego z Polską co Aaron Szechter zwany czasem Michnikiem (choć obawiam się, że wielu tego zdania nie zrozumie tak jak trzeba). Proponuję oglądnąć taki 9 sekundowy filmik http://www.youtube.com/watch?v=AWrk80LRONE Ze świecą w Polsce szukać szeroko dostępnej prawdziwie POLSKIEJ gazety czy telewizji niestety. NA POHYBEL TEJ MOSKIEWSKIEJ KUURWIE!!!! |
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1b67a
Być może na początku 2011 r. zakończy się trwający od dziesięciu lat proces gen. Wojciecha Jaruzelskiego i innych oskarżonych za "sprawstwo kierownicze" zabójstwa robotników Wybrzeża w grudniu 1970 r. |
Kenet , święte słowa , nasza Polska jest niby krajem gdzie .."prawo zawsze prawo znaczy a sprawiedliwość -sprawiedliwość.." ale jednak osoby typu Jaruzel , Kiszczak , Płatek i kilku innych powinni leżeć w ziemi lub gnić w pierdlu...
Miałem 7 lat jak wprowadzono stan wojenny i sporo pamiętam choć niewiele wtedy zrozumiałem , pamiętam jak mój ojciec wrócił na nogach!! spod Olkusza , było 15 st. mrozu , spałowali go zomowcy a w hotelu w którym mieszkał na delegacji zomowcy wybili połowe szyb i zagazowali robotników... Co się działo w całej Polsce wiadomo , ilu zginęło też wiadomo , ich rodziny lata upominały się o odszkodowania i rechabilitację. A te kur..y się śmieją , przedłuiżają procesy w nieskończoność (pewnie do śmierci lub przedawnienia) i biorą generalskie emerytury. Szlag człowieka trafia. Wszystkie te kanalie z WRONy powinny skończyć jak dyktator Rumuni albo gen.Gruba który strzelił sobie w łeb. Ps. Przypomniało mi się że współpracował z nimi niejaki M. Giertych :D ..... no comments. |
Cytat:
Cytat:
Prawdopodobnie w procesie za rok 1970 generał Jaruzelski zostanie uniewinniony. Zresztą... Jakikolwiek wyrok nie zapadnie to i tak nic nie zmieni. |
Cytat:
Wiem,że to smutna konstatacja, ale odnoszę wrażenie, że znakomita większość obywateli kraju ma w dupie kto rządzi i jakim językiem mówi,co robi, jak robi. Byleby micha była pełna. Tu i teraz. Reszta jest nieważna. |
o czym my tu w ogóle mówimy?!
Przyszedł raz do mnie człowiek, który opowiedział jak w okolicach 92r. musiał iść do psychiatryka, bo miał jakieś zaburzenia. Leży w łóżku i kogo widzi w białym fartuchu? UBeckiego kata, który wybił mu polowę zębów. Więc cóż tu znaczy 13 grudnia? W tym kraju nie będzie nigdy jak należy bo kat zrównany jest z ofiarą. Zachwaiana jest elementarna funkcja państwa - wymierzania sprawiedliwosci. Te zatargi i bóle, rany będą przechodzić na dalsze pokolenia. |
oj będą sambo , niestety. zastanawia mnie koleś o nicku nbp Nawet w dziale bukmacherskim narobił w ch*j zamieszania , teraz tu wyskakuje o wdzięczności dla jaruzela ...a. może to tylko mały i marny prowokator ?
|
Cytat:
Ale czego więcej wymagać od kogoś, kto od początku swojej "kariery" był kapusiem i s-synem posyłającym swoich rodaków na śmierć? Zastanawiam się, jeżeli mają się tu wypowiadać bez sensu rozmaici kretyni, to czy nie lepiej po prostu zapomnieć? Krzywd i tak nie naprawimy, sprawiedliwości bez choćby wyroku nie będzie. Jest sens rozdrapywać rany wiedząc, że sprawcy i tak będą pluli na nas z góry? Ja już jakiś czas temu położyłem lagę na ten kraj i to społeczeństwo. |
Smutne to, że po tylu latach cytaty świetnie pasują:
"(...)Gdy myślę o dziejach tak oryginalnych naszego państwa, naszego narodu, gdy myślą się przenoszę do dawnych czasów, gdy Polska z map świata, jako państwo polityczne, wymazana była, widzę historię wielką mistrzynię życia, jak cicho stąpa, zbiera swoje prawdy, zbiera wszystkie grozy świata, wszystkie jego radości. Myślę, że gdy przechodzi ona tak, jak ongi przed upadkiem Rzeczypospolitej, tak i teraz, i po naszej ziemi, po naszych osadach, tak samo cicho, patrząc na ludzi, zbierając wszystkie mądrości i wszystką głupotę, to sądzę, że nieraz wiele musi prawd przepuszczać, i tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając Człowieka(...)."; "(...)Naród, który traci pamięć przestaje być Narodem – staje się jedynie zbiorem ludzi, czasowo zajmujących dane terytorium(...)"; "Naród wspaniały, tylko ludzie k....y" Gdyby ktoś nie poznał czyjego autorstwa - Józef Piłsudski - pierwszy Marszałek Polski, mąż stanu, Naczelnik Państwa i premier Polski. |
Cytat:
Oczywiście wszystkie pisaniny po internecie nie zmienią braku czegoś podstawowego: wiedzy, kultury i tradycji wyniesionej z domu. Pani w szkole na ogół powie to co jej dana opcja każe, pan z okienka mówi to co mu niemiecki czy inny właściciel każe, ale Rodzic powinien wiedzieć gdzie żyje i jaka historia miała wpływ na to miejsce i ten czas w jakich się teraz znajdujemy. |
Cytat:
Zarzucacie gościowi ze czerpie wiedze z Wyborczej czy tam ze złych artykułów, i to jest koronny argument. Mowicie zeby poszukał informacji w internecie czy ksiązkach, czy moze jeszcze artykułach innych gazet - a kto powiedział, że to co tam wyczyta będzie prawdą? Na takie argumenty mozna odpowiedziec w ten sam sposob - poczytaj co innego to sie dowiesz. Sam fakt podawania internetu jako wiarygodnego źródła dyskwalifikuje dla mnie pomysłodawce - w internecie spokojnie moge znalezc dowód ze 2+2 jest 5. Tylko co z tego. Oczywiscie - trzeba wiedziec gdzie czytac - ale zawsze mozna powiedziec, ze to nie jest wiarygodne. Dlatego uwazam, ze wiedze czerpać trzeba ze wszystkich mozliwych źródeł, jak najpełniejszą, i wyrabiać sobie na tej podstawie własną opinie. A nie non stop mówic o jedynych słusznych źródłach , a inne z góry dyskwalifikować. Jak piszesz o dokumentach to dawaj te dokumenty, scharakteryzuj, pokaz ze masz racje, bo w taki sposob prowadząc każdą dyskusje do niczego sie nie dojdzie: A: Było tak! B: Było inaczej! A: Wlasnie ze tak, bo " X " tak twierdzi B: Własnie ze inaczej, bo " Y " tak twierdzi A: są dokumenty! B: są dokumenty! i tak dalej.. genialna dyskusja. W ogóle tez nie widze sensu do takiego tematu na tego typu forum - środowisko kibicowskie jest mocno prawicowe, zamienia się to w kółko wzajemnej adoracji, jak ktos ma inne zdanie to odrazu pojawiają sie komentarze " zamknąc temat bo takich tu bedzie wiecej". Pogratulować umiejetnosci dyskutowania na poziomie. Sam sie nie wypowiadam co do swojego zdania, powiem tyle - historie bardzo lubie i bardzo się nią interesuje, na studia historyczne nie poszedlem tylko dlatego, ze dostalem sie na inny, lepszy wg mnie kierunek (chociaz z nią związany w pewien sposób), uwazam, że kazdy człowiek historie swojego kraju powinien znac, miec na ten temat opinie itd. Ale te wszystkie przepychanki nt. stanu wojennego, Wałęsy, Wyborczej itp zwyczajnie mnie męczą , i mam to własciwie gdzieś. Ciężko to przychodzi, ale moge powiedziec, ze mało mnie to interesuje, żyje tu i teraz. Sam nie lubie takiego zobojętnienia społeczenstwa, ale co za duzo to niezdrowo. W Polsce to takie hobby, ciągłe kłotnie co do najświeższej historii. Dla sporej grupy osób przeszłość całkowicie przysłania przyszłość. Zdecydowanie najbardziej podoba mi sie to co zrobili Czesi , spalili wszystkie komunistyczne archiwa zaraz po komunie, i nie mają takiego problemu. Szkoda ze u nas to nie nastąpiło. |
Zapomniałeś dodać że Czesi najpierw raz a dobrze usunęli z życia publicznego wszelkich komuchów a potem spalili archiwa.
U nas się robiło na odwrót. Najpierw spalili akta a potem czerwona padlina rozsiadła się po całym kraju. |
Cytat:
Naszym krajem nie jest Polska. Naszym krajem jest świat. |
Nie wiem czemu, ale dostaję kur.wi.cy jak czytam posty użytkowników typu michu-k czy też pirat.z.karaibów (no ten to akurat na szczeście ma chyba bana). Żadnych konkretów, krótkie hasła, zupełnie nietrafione i żałosne ironie, śmieszne próby bycia "gwiazdą" forum. Przeglądnałem trzy strony tego tematu i mimo nawoływań innych użytkowników, wszystkie posty michu-k są nasycone zjadliwą i debilną ironią, która nic nie wnosi do tematu. Tak, jakby w dzieciństwie chłopak był bity i teraz przez neta próbuje wyładować tłumioną przez lata agresję.
Nie rozumiem jakim trzeba byc ogarniczonym człowiekiem, aby popierać gen. jeruzelskiego i jemu podobnych gnojków. Jakby wasi starsi dostali po głowach od je**nych komuchów to byście inaczej szczekali. |
Wiesz, że w 50% postów zamieszczonych w tym temacie można śmiało znaleźć wiele rzeczy podchodzących pod paragrafy?
W necie anonimowym się nie jest. A co do mnie- nie mam na celu bycia gwiazdą forum, bo to tylko net. W dzieciństwie też bity nie byłem. Ty za to musiałeś konkretnie dostawać :-) |
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=16KoUgNjJTw |
|
Nie wiem czy było, ale... http://wiadomosci.wp.pl/kat,90354,ti...osc_video.html
I przy okazji wkleję garść linków z FanŚląska, które zebrał jeden z forumowiczów z Lechii: http://www.fanslask.pl/2010/12/08/%E...inac%E2%80%9D/ http://www.fanslask.pl/2010/12/09/wladcy-podziemia/ http://www.fanslask.pl/2010/12/10/%E...nie-zdradzili/ http://www.fanslask.pl/2010/12/12/historia-kibica/ |
JARUZELSKI.
Przykład karierowicza który powinien być skazany na karę śmierci. Nie sprzeczajcie się na jego temat ze swoimi rówieśnikami. Spytajcie się obrońców "Spawacza"kim byli ich rodzice,chodzi o stanowiska w PRL-u itd. Są wśród nas byli sadystyczni milicjanci,prokuratorzy,UB-ecja,sługusy systemu,dziennikarze sprzedajni... Mają już swoje dzieci,wnuki,prawnuki... Ten starszy Pan karmiący gołębie i wyglądający bardzo sympatycznie wyrywał paznokcie wrogom systemu w więzieniu na ulicy Rakowieckiej w Warszawie. Bicie,poniżanie,zabijanie. Warszawskie Powstanie wybuchło właśnie dlatego żeby takich sukinsynów nie dopuścić do przejęcia Warszawy. Zdobyli Pragę i patrzyli jak krwawi miasto a potem wzięli co swoje Rosjanie i Płatni Zdrajcy Pachołki Rosji. Wojna się zakończyła ale walka trwała,niewielkie oddziały próbowały wzniecić powstanie zbrojne przeciw Rosjanom i zdrajcom ale społeczeństwo było zmęczone wojną,chciało spokoju a nowa władza bez problemu przejmowała wszystko. Rozpoczynając rozmowę na tak drażliwy temat,dowiedz się z kim rozmawiasz. Dzisiaj wszyscy są niewinni. Rok 1989,to wówczas trzeba było zrobić porządek. Życzę wam wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku. Kibic Legii Warszawa PS A Jaruzelski mieszka niedaleko od mojego bloku,jakieś 1200 metrów. Dzisiaj o północy spotkanie pod jego willą...jak co roku. |
w 100% podpisuję się pod tym co napisał Krzysiek
|
Dla mnie jako dzieciaka który miał 3 lata wydarzenia te mimo szczeniackiego wieku zostały wystarczająco zapamiętane. Oddziały ZOMO gazujące i pałujące w okolicach os. Kazimierzowskiego zaraz po mszy w Arce...innym razem w okolicach ronda koło D.H. "Wanda". Obraz ten pozostał do dnia dzisiejszego, ale nic nie przebije momentu kiedy UBecja wpadła do mieszkania i aresztowała mi ojca...
Tego typu sytuacje ominęły pewnie tych forumowiczów, których rodzice są wdzięczni (o kur...!) Jaruzelskiemu za wprowadzenie stanu wojennego. Zapewne nie odczuli ciężkiego życia w tych czasach, krótko mówiąc - jak to się mówi - w dupie byli i gówno wiedzą. Tym, którzy dopiero weszli przeglądać ten temat polecam przeczytać post #28 zulsa. Bardzo dobrze opisane w pigułce "jak to było"...natomiast .......enie o stanie wojennym jako o uchronieniu przed wejsciem ruskich można sobie odpuścić. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Naród Polski - Naród uciemiężony.
|
nie wiem czy ktoś już to napisał,jeżeli tak to wybaczcie.wprowadzenie stanu wojennego było niezgodne z ówczesną konstytucją.skoro tak to bez względu na to jak ktoś ocenia sam stan wojenny (teza o wejściu ruskich coraz mniej się broni) pan generał powinien byc osądzony czy to przez sąd czy też trybunał stanu.
|
Cytat:
|
Cytat:
Wszyscy lamentujecie jak było źle i co byście nie zrobili z Generałem jakbyście go spotkali. No to do roboty, albo dymać intercity do wawy i obrzućcie dom Jaruzelskiego jajami,albo dymaj na Mosiężniczą 2 i działaj. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:01. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl