Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Jeszcze 3 kolejki . Pospekulujmy .... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5753)

Aro1234 11.05.2009 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swinia (Post 725267)
A ja myślę, że w następnej kolejce 3 pierwsze drużyny odniosą solidarnie po remisie.
Nie wiem dlaczego , ale mam takie dziwne przeczucie.

Toteż tym lepiej, że gramy dopiero w niedzielę, bo od piątku do niedzieli mógłbym zawału dostać... :p

prober 11.05.2009 20:35

A ja się pobawię matematyką :)

Nie lekceważmy Polonii i GKSu, te drużyny mogą jeszcze poszaleć i wygrać wszystko do końca ;)
Polonia 50+9=59
GKS 50+9=59
Wisłę dopadnie niemoc: przegra wyjazdy i wygra ostatni mecz ze Śląskiem. 55+3=58
Lech remisuje z Lechią, przegrywa w Wawie i wygrywa z Cracovią. 54+4=58
Legia wygrywa z Bytomiem, przegrywa we Wrocławiu i remisuje z Ruchem. 54+4=58
Mamy Czarne Koszule i Bełchatów na czele ligi O_o

Drugi fajny wariant:
Wisła 2 punkty w 3 ostatnich meczach 55+2=57
Lech 3 punkty w 3 ostatnich meczach 54+3=57
Legia 3 punkty w 3 ostatnich meczach 54+3=57
Polonia 7 punktów w 3 ostatnich meczach 50+7=57
GKS 7 punktów w 3 ostatnich meczach 50+7=57
Pięć najlepszych drużyn ma jednakową liczbę punktów. O mistrzostwie decyduje "mała" tabelka... czyli mecze pomiędzy zainteresowanymi pięcioma (!!) drużynami.
Kod:

#. drużyna m pkt  z-r-p
1. Wisła  8  14  4-2-2
2. Lech    8  12  3-3-2
3. Polonia 8  11  3-2-3
4. Legia  8  10  2-4-2
5. GKS    8  7  2-1-5

Mistrzem zostałaby Wisła! To byłby finisz ligowy wszech czasów w futbolowych dziejach :)

Aro1234 11.05.2009 21:01

hahahahahahahaha :D :lol:
Gdyby wydarzył się wariant nr 2 to golę głowę na łyso i wpłacam stówkę na konto SKWK... :D

Kamson 11.05.2009 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prober (Post 725515)
Pięć najlepszych drużyn ma jednakową liczbę punktów. O mistrzostwie decyduje "mała" tabelka... czyli mecze pomiędzy zainteresowanymi pięcioma (!!) drużynami.

A czy nie jest tak, że jeżeli więcej niż 2 drużyny mają jednakową liczbe punktów to decyduje bilans bramkowy z całego sezonu?

JrQ- 11.05.2009 21:27

Lechia gra od meczu z Bełchatowem bardzo dobrze, może Lechowi urwać punkciki dwa.
Jak nie popełnią błędu jak Ruch.

Legia straci punkty może we Wrocławiu, u siebie wymęczy te 1-0.

Niech tylko nie będzie tak, że WKS przegra z Legią i z Lechem, a punkty urwie nam...

prober 11.05.2009 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 725538)
A czy nie jest tak, że jeżeli więcej niż 2 drużyny mają jednakową liczbe punktów to decyduje bilans bramkowy z całego sezonu?

Kamson, wcześniej bierze się bezpośrednie pojedynki, to jest pierwsze kryterium.
Wymienione przez Ciebie kryterium jest dopiero trzecie w kolejności.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez REGULAMIN ROZGRYWEK PIŁKARSKICH
O MISTRZOSTWO EKSTRAKLASY NA SEZON 2008/2009
9.2. W przypadku uzyskania równej liczby punktów przez dwie lub więcej drużyn, o
zajętym miejscu decydują:
[...]
9.2.2. przy więcej niż dwóch zespołach:
a. liczba zdobytych punktów w spotkaniach między tymi drużynami,
b. przy równej liczbie punktów korzystniejsza różnica między zdobytymi i
utraconymi bramkami w spotkaniach tych drużyn,
c. przy dalszej równości, korzystniejsza różnica bramek we wszystkich spotkaniach
z całego cyklu rozgrywek,
[...]

swinia 12.05.2009 11:04

No to spekulujemy:
Dla mnie ŁKS jest już utrzymany, na 3 kolejki przed końcem 7 drużyna ligi nie walczy już o utrzymanie.
Na 100% spada jedna z drużyn Cracovia - Górnik (mając w perspektywie mecz między sobą), chociaż myślę, że obie spadną, bądź jedna z nich wystąpi w barażach. Do tej dwójki dołączy najprawdopodobniej Arka.

Lech niby zagrał dobry mecz we Wrocławiu, ale żeby walczyć o "majstra" musi tak się zaprezentować do końca sezonu, a jeśli to był tylko jednorazowy wyskok, to jestem w 99,9% pewny, że z Lechią zgubi punkty.

Legia, jest słaba każdy to widzi, także w 3 meczach(z jej szczęściem i fartem) może zdobyć nawet 9pkt. Ale jest to tak samo możliwe jak to, że zdobędzie pkt 0. Osobiście daje jej 5pkt.

Wisły nie chce oceniać, bo mógłbym być nieobiektywny, ale jestem zdania, że jeśli 3pkt przyjadą z Łodzi to na 99,9% jesteśmy mistrzami. Osobiście(moje zdanie) mam pewność, że ze Śląskiem i Lechią mamy 6 pkt.

Stavanger 12.05.2009 11:17

Jeżeli Lech straci punkty z Lechią to będzie to największa sensacja 28. kolejki. Zakładając, że tak się zdarzy, to Lechia na mecz z nami wyjdzie nieźle podbudowana i będziemy musieli się sporo namęczyć, aby zdobyć 3 punkty. O Legii nie będę prorokował, bo ich gra jest nieprzewidywalna. Ale i tak najważniejszy jest mecz w Łodzi z ŁKS-em. ŁKS się utrzymał i troszeczkę odpuści ( choć ewidentnie pola nie oddadzą ) więc presja na nich będzie mniejsza.

Pan Jotka 12.05.2009 11:17

Jak wygramy z ŁKSem to mamy mistrza na 99%. Na 90% spadnie Lechia jezeli nie wywiezie pkt z Poznania. Ma jeszcze mecz z nami oraz Piastem na wyjezdzie zatem MUSI cos ugrac z Lechem bo inaczej nawet zwyciestwo z Piastem,nic jej nie da. Z nami rzecz jasna nie powalcza.

diablo885 12.05.2009 11:19

Nie ma co spekulowac kto zdobedzie ile i gdzie pkt, WISLA bedzie mistrzem i basta:)

Stavanger 12.05.2009 11:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 725733)
Jak wygramy z ŁKSem to mamy mistrza na 99%. Na 90% spadnie Lechia jezeli nie wywiezie pkt z Poznania. Ma jeszcze mecz z nami oraz Piastem na wyjezdzie zatem MUSI cos ugrac z Lechem bo inaczej nawet zwyciestwo z Piastem,nic jej nie da. Z nami rzecz jasna nie powalcza.

Są szanse, że Lechia nie wygrywając do końca może się utrzymać, ale pod mało realnym warunkiem, że wszystkie drużyny pod Lechią nie wygrają do końca.:-/

Zieniu17 12.05.2009 11:40

W moim mniemaniu Wisła zdobędzie w ostatnich trzech kolejkach 7pkt(ŁKS-1, Lechia-3, Śląsk-3), a czy to da nam Mistrza to będzie zależeć od Lecha i Legii.

Pan Jotka 12.05.2009 11:46

Arka, Lechia oraz Cracovia. Te 3 druzyny beda "sie liczyc" w walce o "awans" do 1.ligi. Tak wychodzi mi po przejrzeniu rozkładu jazdy ostatnich 5ciu druzyn tabeli. Ewentualnie Gornik na baraze sie moze zalapac.

pluti1906 12.05.2009 12:15

Moim zdaniem mecz w Łodzi będzie najważniejszy, jeśli tam wygramy to ostatnie dwa mecze też damy rade bo chłopaki będą na gazie i nie trzeba ich będzie mobilizowac. Co do naszych rywali ( lech legia) to myśle że nie dadzą rady wygrac wszystkich meczów . Lech stał się królem remisów, a legia to wszyscy wiemy jaki poziom teraz ma więc myśle, że damy rade.. Mistrz Mistrz Nasz TS!!!! Co do tego kto spadnie to moim typem jest zdecydowanie cracovia i arka , górnik moim zdaniem będzie grał w barażach.

JrQ- 12.05.2009 14:28

Lechia da radę się utrzymać. Wygrają ostatni mecz z Piastem na wyjeździe...I liczę na urwanie punktów Lechowi.

Krystian168 12.05.2009 14:31

Wisła:
ŁKS - 3 pkt (0:2)
Lechia - 3 pkt (1:3)
Śląsk - 3 pkt (2:0) i mamy mistrza...

Lechia się utrzyma ! teraz z Lechem albo remis 1:1 albo 2:1 do przodu... z Wisłą w plecy, a z Piastem 3:1 do przodu...

IndykTSW 12.05.2009 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 724909)
a tak ogólnie to marzy mi się - oczywiście w pierwszej kolejności mistrz dla nas - w drugiej spuszczenie dziewic z drugiej strony błon w ostatnim meczu z Lechem - to by było piekne, na deser wezmę upadek Kaspra, wraz z Górnikiem....Ciekaw jestem czy w końcu zachowa się honorowo, czy też jak ma w zwyczaju okopie się, licząc na odszkodowanie.

A mi marzy się mistrzostwo dla Wisły w pierwszej kolejności a później utrzymanie Lechii. Jeśli chodzi o spadek to typuje Cracovia i Arka. I moje małe marzenie: Lech potyka sie w ostatnich 3 kolejkach i spada z podium na rzecz Bełchatowa lub Polonii.

arti 12.05.2009 15:11

Moim zdaniem Śląsk to będzie formalność.
Widz na tym polega żeby do tego meczu dojechać na 1 miejscu
ŁKS już prawie spokojny, ale jeśli się zepną to potrafią zrobić krzywdę
Lechia z kolei pazurami będzie darła murawę.
Mam nadzieję, że damy radę, większy potencjał na pewno po naszej stronie

Wojtas 12.05.2009 15:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 725868)
Moim zdaniem Śląsk to będzie formalność.

Z tym ze to ostatnia kolejka kiedy z nimi gramy.

Wczesniejsze mecze wg mnie sa wazniejsze bo te musimy wygrac ,a wtedy ten z Slaskiem w ramach meczy przyjazni,kiedy bedziemy "w potrzebie"3 punktow ,mysle ze Slask nam takiej pomocy udzieli.

Trzeba wygrac w Lodzi i potem ,niestety z bólem to pisze ograc Lechie w Gdansku ,ale my niemamy wyjscia.

arti 12.05.2009 15:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 725884)
Z tym ze to ostatnia kolejka kiedy z nimi gramy.

Wczesniejsze mecze wg mnie sa wazniejsze bo te musimy wygrac ,a wtedy ten z Slaskiem w ramach meczy przyjazni,kiedy bedziemy "w potrzebie"3 punktow ,mysle ze Slask nam takiej pomocy udzieli.

Trzeba wygrac w Lodzi i potem ,niestety z bólem to pisze ograc Lechie w Gdansku ,ale my niemamy wyjscia.

Właśnie to napisałem w 2 wersie.
Co do potencjalnych wpadek rywali to ciekawe jak będzie wyglądał mecz Polonia W.-Lech. Czy Polonia będzie jeszcze miała o co grać? Czy przestraszą się gniewu swojego szalonego właściciela i będą zapierd....?
Śląsk-Legia - Ś jest w stanie chociaż zremisować, z drugiej strony-zagrają raczej nadal bez Mili, ponadto w zimie Ś i L potrafili się dogadać w sprawie transferu Ostrowskiego - znaczy źle że sobą nie żyją...

Nalokson 12.05.2009 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 724852)
Jeśli wygramy z ŁKS-em to już będzie dużo lepiej, bo Lechia z całym szacunkiem dla nich jest słaba i myślę, że nie powinniśmy mieć problemów z pokonaniem ich. Według mnie najłatwiejszy mecz będzie ze Śląskiem u siebie, bo oni o nic już nie grają. Z dwójki ŁKS i Lechia uważam, że ŁKS będzie dużo groźniejszym rywalem i dlatego myślę, że jeśli tam wygramy to już jedną ręką trzymamy patere. Jednak nie napalam się zbytnio na mistrza, bo może zdarzyć się klops i skończymy na 3 miejscu

Zgadzam się w 100% :)

Alexander94 12.05.2009 19:10

Może brzmi to dziwnie, ale mecz z ŁKS-em będzie jednym z ważniejszych w przeciągu ostatnich kilku lat. Jak wiadomo, od tego meczu dużo zależy ,czy będziemy mistrzem - jeśli wygramy i nim będziemy, to myślę ,że sprawy w naszym klubie pójdą w dobrym kierunku,ale jeśli przegramy , bądź zremisujemy, możemy np. nie utrzymać kilku piłkarzy , którym kończą się kontrakty, bo nie będzie tej perspektywy upragnionego awansu do LM, a przygoda w LE nie będzie tak kusząca. Ten mecz jest bardzo ważny dla przyszłości Wisły, szczególnie biorąc pod uwagę trudny następny sezon , ze względu na miejsce rozgrywania meczy.
Można napisać krócej - wygrywamy ostatnie 3 mecze i nie martwimy się o nic przez te kilka miesięcy...

Wasiu 12.05.2009 19:28

prober - ładnie to wyliczyles wszystko tylko nie zapominaj, ze w przypadku drugiego wariantu (czyli 5 druzyn ma tyle samo punktow) mecz Polonia - Lech sie jeszcze nie odbyl. Licze, ze w tym meczu goscie nie wyjada z 3 pkt, ale w ostatnio sobote we Wroclawiu tez mialem taka nadzieje.
Zgadzam sie natomiast, ze najblizszy mecz z LKSem bedzie bardzo wazny. Musimy sie nastawic na porzadna batalie i grac na calego lacznie z udzialem Pawelka przy stalych fragmentach gry :D

prober 12.05.2009 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wasiu (Post 726025)
prober - ładnie to wyliczyles wszystko tylko nie zapominaj, ze w przypadku drugiego wariantu (czyli 5 druzyn ma tyle samo punktow) mecz Polonia - Lech sie jeszcze nie odbyl. Licze, ze w tym meczu goscie nie wyjada z 3 pkt, ale w ostatnio sobote we Wroclawiu tez mialem taka nadzieje.

Ale zauważ, że jeśli Lech wygra w Warszawie to nie ma żadnych szans, by pięć drużyn skończyło sezon z jednakowym dorobkiem punktów :)
Więc moje wyliczenia opierają się na tym, że Lech w Warszawie przegra lub zremisuje (kolejność wtedy jest bez zmian!).

MCX 12.05.2009 20:36

Ja się bardzo cieszę, że Polonia powoli wraca na właściwe tory.
Wygrana z silnym Bełchatowem na pewno podbuduje morale zawodników.
Pierwszy raz w życiu będę z takim zainteresowaniem oglądał ich mecz (z Lechem oczywiście) i trzymał kciuki za korzystny dla Wisełki rezultat :D

Wasiu 12.05.2009 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prober (Post 726033)
Ale zauważ, że jeśli Lech wygra w Warszawie to nie ma żadnych szans, by pięć drużyn skończyło sezon z jednakowym dorobkiem punktów :)
Więc moje wyliczenia opierają się na tym, że Lech w Warszawie przegra lub zremisuje (kolejność wtedy jest bez zmian!).

Fkt, nie popatrzylem na to z tej strony, ale jednak nie ulega watpliwosci, ze taka sytuacja byla by baaaaardzo ciezka do spelnienia. Ale czemu nie. Kazda kombinacja byle Wisła miala mistrza :D

slaskWKSslask 12.05.2009 23:12

Pozostało Wam liczyć tylko na siebie. Wystarczy poprostu wygrwyać. Kibice Śląska z pewnością oddaliby Wam 3 pkt.w ostatnim meczu i w szampańskich nastrojach udali się na rynek,ale zapewne Rysiek bedzie chciał powalczyć ( w tym wypadku-niestety.) Śląsk niby o nic nie walczy,ale piłkarze grają o kontrakty. Mam nadzieję ,że akurat w tym meczu ambicja ich nie rozniesie, bo co jak co,ale Mistrzostwo musi pozostać w lepszej części Krakowa. Już wcześniej pisałem ,że powstrzymamy Amice u siebie...Rozczarowałem się sowicie,więc już nie wróże z fusów ,a jedynie mam nadzieję. Nadzieję ,że ŚWL w komplecie przywita przyszły sezon,w przeciwieństwie do innej trójki, która chciałaby coś znaczyć,ale jej nie wychodzi.

funkykoval 13.05.2009 09:53

smieszne jest to, że możemy zrobić punkt na ŁKS i spaść na 3 pozycję (56 pkt) przy możliwych wygranych u siebie Lecha i Legii (po 57 pkt), po czym w następnej kolejce wygrać z Lechią (59 pkt) przy mozliwych remisach Lecha i Legii na wyjazdach ze Śląskiem i Polonią (po 58 pkt).
Faktem pozostanie to, że w razie wygranej z ŁKS - raczej nie oddamy pola i Mistrzostwo będzie na wyciągnięcie ręki, a remis utrudnia nam sytuację o tyle, że wówczas musimy liczyć na Śląsk i Polonię w 29 kolejce. Podejrzewam, że na takiej prognozie panowie Urban i SMuda snują, że o tytule zadecyduje 29 kolejka..... Tak zadecyduje, bo jeśli Wisła wygra z ŁKS i Lechią, a Lech i Legia zgubią punkty to mecz ze Śląskiem wystarczy już tylko Wiśle zremisować......

Yourdream1906 13.05.2009 12:03

Mecz z Łks bedzie najtrudniejszym meczem ze wszystkich... boje sie jednego ze bedzie Remis:( w koncu to Rycerze Wiosny:/

AYALA 14.05.2009 08:26

oby tylko w ten sposób nie decydowano kto zostanie mistrzem Polski 2009

http://www.youtube.com/watch?v=9FqHxVPqxq0&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eweszlo %2Ecom%2Fnews%2F2948&feature=player_embedded

Czesław 14.05.2009 09:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 727135)
oby tylko w ten sposób nie decydowano kto zostanie mistrzem Polski 2009

http://www.youtube.com/watch?v=9FqHx...layer_embedded

Ale to mistrz zakłada spółdzielnie :D

roberTS 14.05.2009 15:54

A ja tak trochę z drugiej strony tabeli. Pomimo wielkiego "szacunku" jakim darzymy świniopasów powinniśmy za nich trzymać kciuki, żeby nie spadli. Bo chyba nie jesteśmy tak dobroduszni, żeby zaoszczędzić im co najmniej 2 razy w sezonie manto podczas derbów i głośno im to później przez długi czas przypominać :) Kto ma do czynienia z pasiakami (np. w pracy) wie co mam na myśli. JESTEŚMY DUMĄ TEGO MIASTA !!!

harthausen 15.05.2009 06:44

dziś grają
Arka - Ruch o 17:45
Lech - Lechia o 20:00

jutro:
Jagiellonia - Polonia W. 14:45
Górnik - Odra 17:00
Legia - Polonia B 17:45
Craxa - Bełchatów 19:15

w niedzielę:
Piast - Śląsk 14:45
ŁKS - my 17:00.

W zależności od wyników już dziś może się bardzo dużo wyjaśnić. Ale jak znam życie :), to dalej dużo nie będzie po kolejce wiadomo, tylko wariantów ubędzie.
Lechia dziś wywozi punkt z Poznania - nie byłoby źle. Przytrzymują Lecha a sami dostają 30 oczko.
Niestety najbardziej możliwy czarny scenariusz dla niej, no i dla nas bo będą musieli w następnej kolejce z nami trawę gryźć.
Jeszcze się w czasie tych 3 kolejek zdziwimy nie raz.:D

4fan_player 15.05.2009 06:57

http://www.90minut.pl/news/91/news91...-Legia-22.html

Rob_Zombie 15.05.2009 07:04

Ja myślę że fakycznie mamy najgorszy terminarz, ŁKS u siebie naprawdę potrafi pokusić się o niespodziankę. W razie dzisiejszego zwycięstwa Lecha, Lechia będzie miała nóż na gardle i kolejny raz będziemy mieli cholernie ciężki mecz. A w ostatniej kolejce nie liczyłbym na jakąkolwiek taryfę ulgową, Rysio jest zbyt ambitny aby choć trochę odpuścić.

BEER BROTHER 15.05.2009 09:19

ŁKS-Wisła X
Lech-Lechia 1
Legia-Polonia B. 1

Polonia W.-Lech X
Śląsk-Legia 1
Lechia-Wisła 2

Legia-Ruch 1
Lech-Cracovia 1
Wisła-Śląsk 1

na koniec sezonu

1. Wisła 62pkt
2.Lech 61 pkt
3. Legia 60 pkt.

będzie dobrze ;)

saklak1906 15.05.2009 09:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez roberTS (Post 727354)
A ja tak trochę z drugiej strony tabeli. Pomimo wielkiego "szacunku" jakim darzymy świniopasów powinniśmy za nich trzymać kciuki, żeby nie spadli. Bo chyba nie jesteśmy tak dobroduszni, żeby zaoszczędzić im co najmniej 2 razy w sezonie manto podczas derbów i głośno im to później przez długi czas przypominać :) Kto ma do czynienia z pasiakami (np. w pracy) wie co mam na myśli. JESTEŚMY DUMĄ TEGO MIASTA !!!

A niech spadaja na dwa, trzy sezony wroca to sie im przypomni ze wyzej ch... nie podskocza

TSNH 15.05.2009 09:34

jeżeli nam zabraknie szczęścia to po mistrzu, mamy 2 ciężkie wyjazdy - jakikolwiek wynik inny niż nasze zwycięstwo to automatem nasze szanse spadają do 10-20 % max.
Śląsk u siebie to pikuś....

Pennywise 15.05.2009 10:09

Nie chodzi zupełnie o to jak gra ŁKS. Chodzi o to jak gra Wisła na wyjazdach. Tylko jedno zwycięstwo i tylko jedną bramką w Gdyni. Jak wspominam np. mecz w Gliwicach to teraz widzę nikłe szanse na 3 punkty.
Jeżeli chodzi o mecz w Gdańsku, to jeżeli ktoś by mnie zapytał czy wolę 3 pkt. czy utrzymanie Lechii to oczywiście wybieram to drugie. Nawet kosztem mistrza.
W kwestii eliminacji do LM nic się nie zmieniło. Nadal jesteśmy daleko ... i dodatkowo bez atutu własnego stadionu.
Podsumowując jakby nie było w najbliższych meczach to utrzymanie Lechii i gwarantowany start w PUEFA w pełni mnie zadowoli. Jeżeli będzie jeszcze dodatkowo mistrz i/lub spadek Cracovii to będzie coś ekstra.
Co nie zmienia faktu że to moje zdanie.

Rob_Zombie 15.05.2009 11:17

A ja bym mimo wszystko nie oddał mistrza za cenę Lechii w ekstraklasie. Nie w tym momencie. Fajnie by było gdyby zostali, ale... Mamy na wyciągnięcie ręki start w el. LM na nowych zasadach i nie darowałbym sobie gdyby to sozonowemu Lechowi czy wiecznie przeciętnej Legii przypadła palma pierwszeństwa awansu do tych rozgrywek. To byłoby wielce niesprawiedliwe, biorąc pod uwagę ile już lat Wisła czyni starania o udział w LM. Dlatego uważam że przegrana na 'ostatniej prostej' byłaby zwykłym frajerstwem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl