Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Krakowskie zakamarki, ciekawe, mniej znane miejsca (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3799)

Q13SON 25.05.2009 11:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Skipper (Post 714083)
wbijaj do ogrodu botanicznego.

Dzięki!
Zajebista miejscówka, mojej się podobało i dzięki ogrodowi cały dzień był zajebisty. :)

Macie podobne miejsca w Krakowie - najlepiej z dojazdem miejskim. Słyszałem o jakimś oceanarium czy czymś podobnym niedaleko centrum... coś z rybkami w każdym razie. Orientuje się ktoś ?

KoPer 25.05.2009 11:41

Na ul. Św. Sebastiana jest. Byłem chyba z dwa lata temu tam. Jak dla mnie średnie, ale to moja subiektywna opinia

Norek 25.05.2009 11:46

Oceanarium jest na Sebastiana. Jeszcze nie byłem, bo cena raczej nie zachęca, ale wygląda to fajnie.

http://www.aquariumkrakow.pl/

Kaan 25.05.2009 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KoPer (Post 734001)
Na ul. Św. Sebastiana jest. Byłem chyba z dwa lata temu tam. Jak dla mnie średnie, ale to moja subiektywna opinia

Aktualnie po gruntownym remoncie. Wykupił go jakis Francuz czy inny Włoch i nie bez problemów natury administarcyjno -papierkowej zmieniał, podobno na korzyśc, wygląd terriarów i akwariów. Po przeglądnieciu galerii a szczególnie gatunków zwierzat widac ze włożył bardzo dużo pracy. Trza się przejśc:)

Edit: Cena biletu "kinowa" więc nie jest źle.

ted 25.05.2009 15:13

do zoo tez mozna sie przejsc z kobitka

Q13SON 25.05.2009 16:56

Co do Oceanarium to:
"Ryby Amazonki, ryby Jeziora Tanganika, ryby i inne zwierzęta zamieszkujące rafy koralowe, mureny, rekiny, koniki morskie, świecące ryby głębinowe. (część tej ekspozycji jest jeszcze zamknięta)"

Rzeczywiście jeszcze nie jest wszystko otwarte czy po prostu nie zmienili na stronie informacji? Jeśli ktoś by tam wpadł to prosiłbym o opis miejsca.

Od siebie mogę powiedzieć że ogród botaniczny to ciekawe miejsce nie tylko do zwiedzania ale żeby po prostu posiedzieć w ciszy. Sporo ławeczek, jakaś altanka i różne zakątki gdzie można w spokoju posiedzieć. Z ciekawych roślin to wszelakie palmy, rosiczki, kaktusy - ładnie akurat kwitną, cytrusy - mandarynki w jednej ze szklarni nad głowami, lilie wodne czy wanilia która pięknie pachnie. Warto zajrzeć. Cena 5zł normalny 2zł ulgowy ( ulga chyba dla wszystkiego co możliwe w jednym z podpunktów jest "młodzież" więc chyba każdy to może wziąć ;) Zresztą nikt nie sprawdza szczegółowo czy sie uczysz czy jesteś dostatecznie młody albo masz legitymacje więc jeśli brak kasy to można tam zajrzeć i spędzić sporo czasu).

Co do ogrodu zoologicznego to szczerze przyznam że w krakowskim nie byłem - chorzowski zaliczyłem kilka razy więc można porównać :D
Dojadę tam jakimś miejskim środkiem transportu? (nie do Chorzowa - do ZOO w Krakowie :-P )

mic 25.05.2009 16:58

Ma jakas storne to "oceanarium"?

pio 25.05.2009 17:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 734280)
Co do ogrodu zoologicznego to szczerze przyznam że w krakowskim nie byłem - chorzowski zaliczyłem kilka razy więc można porównać :D
Dojadę tam jakimś miejskim środkiem transportu? (nie do Chorzowa - do ZOO w Krakowie :-P )

autobus nr 134,
trasę zaczyna od Hotelu Cracovia, jedziesz 9przystanków i wysiadasz pod samym ZOO ;)

http://www.zoo-krakow.pl/index.php
Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 734282)
Ma jakas storne to "oceanarium"?

ma :) http://www.aquariumkrakow.pl/

orzeu 25.05.2009 17:41

W oceanarium bylem pare lat temu, wtedy te rekiny wygladaly jak sredniej wielkosci dorsz. Z frytkami i salatka bylyby zbyt mala porcja obiadowa :D

Maciejj 05.06.2009 09:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szyszkaTS (Post 685131)
a ja polecam to miejsce dla zakochanych którzy posiadają własny środek transportu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chor%C4%85gwica

widok w nocy na Kraków i okolice jest przepiękny, szczególnie z miejsca gdzie stoi ten kościółek. miejscowość koło Wieliczki. w dzień przy dobrej pogodzie jadąc drogą z jednej strony widać Tatry z drugiej Kraków

wie ktoś jak tam dojechac busem lub pkesem?

Kocur 05.06.2009 10:11

kierunek na Dobczyce i Nowy Sącz - niektórzy jeżdżą tamtędy - pytaj kierowcy busa czy jedzie przez Chorągwicę

pan_premier 05.06.2009 10:17

raczej busy do Dobczyc nie jeżdża przez Chorągwicę. ALe jeżdża tam inne busy z Wieliczki na pewno

Dive Pirate 05.06.2009 11:17

Potwierdzam, podbij do Wieliczki i pytaj o busa który jedzie przez Mietniów / Chorągwicę. Widoczek super najlepiej w nocy, z tym że lepiej autem bo może być problem z powrotem.

Q13SON 16.06.2009 15:56

Wczoraj zaliczyłem aquarium. Ciekawa sprawa sporo rybek węży, jaszczurek i innych. Akurat trafiłem na karmienie zwierząt. Świetny widok gdy węże karmią się myszkami, no chyba że wybieracie sie z drugą osobą która nie lubi takich widoków, moja była zafascynowana :D

Bilet 18zł
Nie ma rekinów - część wystawy z nimi bedzie otwarta gdzieś za rok. Nie ma też koników morskich choć akwarium na nie czeka.
Ogólnie polecam - można robić zdjęcia ale bez flasha.

Jakieś kolejne ciekawe propozycje? :)

re_set 16.06.2009 16:08

moze zamek w Przegorzalach?
dostac sie mozna spacerem od ZOO (prowadzi szlak gorski) lub autobusem (na gore 409, ale chyba tylko w tygodniu) lub przystanek na dole o nazwie Przegorzaly i spacer pod gore...ewentualnie rowerem- spod Jubilatu to jakies 5 km, czesciowo sa sciezki rowerowe lub autem tuz pod zamek.Spacer jednak polecam- po drodze do spotkania wiewiorki, czasem nawet sarny!
W samym zameczku restauracja i kawiarnia- fajne miejsce, zeby wypic kawe z widokiem na Wisle, Bielany etc. W zameczku rowniez instytut europeistyki UJ,stad w ogole miejsce poznalam, mimo ze w Krakowie mieszkam od urodzenia;)

Q13SON 16.06.2009 16:30

A ja mam pytanko jakim środkiem komunikacji miejskiej (numer i skąd jedzie :P) dostać się pod kopiec Krakusa, wiem że w centrum Krakowa ale nigdy tam nie byłem

Co do ciekawych miejsc można dorzucić Czajownie, chyba na Józefa. Fajka wodna i herbatki. Klimatycznie!

Above 16.06.2009 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 746492)
A ja mam pytanko jakim środkiem komunikacji miejskiej (numer i skąd jedzie :P) dostać się pod kopiec Krakusa, wiem że w centrum Krakowa ale nigdy tam nie byłem

Tramwaj: 3, 6, 7, 9, 13, 23, 24, 50, 51
Autobus: 108, 127, 157, 158, 163, 174, 178, 224, 502
Przystanek: Powstańców Wielkopolskich
Z przystanu na kopiec spacerkiem max 10 minut.
Panorama na miasto z kopca Krakusa: http://i41.tinypic.com/1zbca60.jpg

avanti 16.06.2009 18:03

Ten balkon w akademii muzycznej jest jeszcze otwarty?

vote-for-mikey 16.06.2009 19:50

Cytat:

Co do ciekawych miejsc można dorzucić Czajownie, chyba na Józefa. Fajka wodna i herbatki. Klimatycznie!

jak ktoś lubi wylanszoną, i podjaraną młodzież, to owszem ;)

jurukuru 16.06.2009 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Above (Post 746503)
Tramwaj: 3, 6, 7, 9, 13, 23, 24, 50, 51
Autobus: 108, 127, 157, 158, 163, 174, 178, 224, 502
Przystanek: Powstańców Wielkopolskich
Z przystanu na kopiec spacerkiem max 10 minut.
Panorama na miasto z kopca Krakusa: http://i41.tinypic.com/1zbca60.jpg

to się nazywa profesjonalna i miła odpowiedź :)

Takie pytanko, gdzie w Krakowie polecacie smaczną kawę mrożoną w okolicach Rynku głównego oraz Mistrzejowic ?

Q13SON 16.06.2009 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 746600)
jak ktoś lubi wylanszoną, i podjaraną młodzież, to owszem ;)

Byłem tam ostatnio kilka lat temu i było dość miło, żadnej "wylanszonej młodzieży". Zamierzałem tam iść w najbliższym czasie, ale skoro takie opinie krążą to może ktoś zaproponuje jakiś inny klimatyczny miły "szisza" bar?

Kocur 16.06.2009 21:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jurukuru (Post 746602)

Takie pytanko, gdzie w Krakowie polecacie smaczną kawę mrożoną w okolicach Rynku głównego oraz Mistrzejowic ?

Jak w okolicach Rynku to tylko "Pożegnanie z Afryką" - wybór kilkudziesięciu (może z setka się uzbiera) kaw z czego większość może by podana jako mrożona.

1q2 16.06.2009 21:05

Cytat:

dostać się pod kopiec Krakusa, wiem że w centrum Krakowa ale nigdy tam nie byłem

Jak kopiec Krakusa ,to polecam tuż obok kamieniołom Liban z pozostałościami scenografii z Listy Schindlera
Info choćby na wikipedii

Duże wrażenie robi 'droga' na dole zrobiona tak na moje oko z żydowskich grobowców.

OpEnTaNy 16.06.2009 21:39

A ja polecam poza Krakowem - Zalew Kryspinowski. Znajdujący się tak na prawdę na terenie Budzynia.
Wspaniałe miejsce do wypoczynku latem można popływac, opalac sie na plazy (strzeżonej przez ratowników). Dużo barów gdzie można zjeśc jakis fast food cos z grila napic sie piwka, pograc w bilard i rozne inne gry. Dla ludzi nie przepadających za dużym tłumem nie polecam :D
Dojazd z Salwatora to jakies 15 min. Autobusy:
269,249,209,239,279,229.

pff 17.06.2009 10:33

Polecam ogród Domu Józefa Mehoffera, w bramie jest restauracja i można zjeść obiad lub napić się kawy w ogródku, ul. Krupnicza 26, jak byłem tam 1 raz to byłem w szoku, że takie ciche miejsce jest w centrum miasta. Było to jedno z miejsc "Nocy Muzeów"

http://www.muzeum.krakow.pl/Dom-Mehoffera.74.0.html

tomo 17.06.2009 13:15

Co się stalo ze starszymi stronami tematu ?

West 17.06.2009 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hypocrite (Post 740902)
Potwierdzam, podbij do Wieliczki i pytaj o busa który jedzie przez Mietniów / Chorągwicę. Widoczek super najlepiej w nocy, z tym że lepiej autem bo może być problem z powrotem.

a mozna blizej jak tam dojecahc autem bo przez zumi,mapsgoogle,docelu itp ciezko jasno to rozkminic.
juz bezposrednio po dojechaniu do miejscowosci

Maciejj 17.06.2009 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 746865)

archiwum x

avanti 18.06.2009 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 746629)
Byłem tam ostatnio kilka lat temu i było dość miło, żadnej "wylanszonej młodzieży". Zamierzałem tam iść w najbliższym czasie, ale skoro takie opinie krążą to może ktoś zaproponuje jakiś inny klimatyczny miły "szisza" bar?

Czajownia dalej ma swój klimat. Już bardziej bym powiedział że "wylanszona młodzież" do Faraona chodzi. Albo do Kamisa.
Ile mniej więcej jedzie się do Ojcowa na rowerze? Jest po drodze coś co warto zobaczyć?

Q13SON 05.07.2009 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 746639)
Jak w okolicach Rynku to tylko "Pożegnanie z Afryką" - wybór kilkudziesięciu (może z setka się uzbiera) kaw z czego większość może by podana jako mrożona.

Byłem dziś i polecam. Cichutkie, klimatyczne i przyjemne miejsce przy samym rynku.
Kawy z całego świata. Afryka, Ameryka, Azja, Oceania. Każda kawa może być podana na 6 sposobów. Mają kawy smakowe m.in. o smaku rumu, kokosowa, bananowa, miętowa.

Ceny 5 - 20 zł

http://www.pozegnanie.com/

Ktoś jeszcze zna jakieś ciekawe miejsce - restauracje, kawiarnie jakąś zapomnianą uliczke, muzeum itp ? :)

podszywacz 05.07.2009 21:02

Najlepsze placki ziemniaczane na świecie podawane z gulaszem zjecie w Dworku Białoprądnickim. Rodzina robiąc je z najlepszych składników nie jest w stanie zrobić równie dobrych. Cena przystępna, za porcję trzech placków z gulaszem chyba około 17 zł.

Kuba 06.07.2009 01:30

jesli mowa o zamkach to polecam wybrac sie na ciekawa wycieczke do Tenczynka k Krzeszowic (koszt ok 4 zł)

Ostatnio troche intensywniej jezdzilem sobie motorkiem w okol Krzeszowic wiec poznalem troche tamte rejony :)

busy do Tenczynka kursuja mniej wiecej co pol godziny z Kurnikow.

Na miejscu wysiada sie i idzie ok 45 min do zamku przez wioske i las.

Po zwiedzeniu zamku i powrocie do Tenczynka polecam zakupienie w jakimkolwiek sklepie spozywczym lokalnych specjalow tj powidel tenczynskich (sliwkowe miazga) albo salatki z czerwonej kapusty (swietna do kurczaka) palce lizac

Wracac mozna bezposrednio busem do Krakowa albo busikiem do Krzeszowic i potem do Krakowa dalej.
W Krzeszowicach natomiast polecam koniecznie wybrac sie na lody gałkowe koło głownego skrzyzowania - praktycznie wszystkie za zajebiste - moje ulubione to cisteczkowe :] Jesli zapytacie o najlepsze lody w Krzeszowicach to kazdy powie Wam jak tam trafic.
Ogolnie z calej okolicy ludzie zjezdzaja sie na te lody. Firma ma oddzial w Krakowie na Grodzkiej, ale te w Krzeszowicach sa jednak lepsze :).

Jesli jestescie wladnym srodkiem transportu to polecilbym jeszcze wybranie sie do Klasztoru Karmelitow Bosych w miejscowosci/wiosce Czerna.
Jadac od strony Krakowa na pierwszych swiatlach (i jedynych) w Krzeszowicach nalezy skrecic w prawo i potem kierowac sie znakami kierunkowymi na Czerną (tylko sa to te brazowe tabliczki-znaki uzywane do miejsc turytycznych a nie kierunkowe znaki do miejscowosci).
Sam klasztor i jego otoczenie sa bardzo klimatyczne. Fotki i info o nim sa w necie.

linki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasztor_w_Czernej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Tenczyn
http://www.karmelczerna.pl/

ps.
Cytat:

w tym temacie to starszych postow nie powinno sie kasowac

Kocur 06.07.2009 08:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez avanti (Post 747312)
Czajownia dalej ma swój klimat. Już bardziej bym powiedział że "wylanszona młodzież" do Faraona chodzi. Albo do Kamisa.
Ile mniej więcej jedzie się do Ojcowa na rowerze? Jest po drodze coś co warto zobaczyć?

Z Prądnika Czerw. do Bramy Krakowskiej jest 19 km. Jazda drogą przez Zielonki następnie doliną - od kilku lat też jest asfalt na całej prawie długości. Tempo spacerowa - godzinka jazdy.

Zabytków po drodze nie ma ale jak się wjedzie w dolinę Prądnika już to skałki cudne.

Warto podjechać ok. 2 km dalej pod Zamek w Ojcowie.

Dla mocniejszych bikerów godna polecenia jest dalsza wycieczka do Pieskowej Skały ale to już kolejne min. 10 km w jedną stronę. Droga wyremontowana - jedzie się naprawdę super.

hazdrubal 06.07.2009 08:57

Kuba

Szybciej będzie dojechać do Krzeszowic pociągiem, a stamtąd busem do rudna, który jedzie obok zamku :)
Ewentualnie Superbusem na Zalas i ze skrzyżowania polną dróżką, nad autostradą A4, 30min i jesteś na miejscu :) Będąc w okolicach Krzeszowic warto skoczyć do Czernej do klasztoru, albo zagrać w golfa w Paczółtowicach :)

Wiselka1906PBZ 06.07.2009 20:29

tak jak ktos wyzej napisal w Dworku Bialopradnickim mozna sobie super zjeść :)
Polecam tez restauracje Faust na rynku (obok Empika) - świetny klimat

Maciejj 06.07.2009 21:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wiselka1906PBZ (Post 757606)

Faust był dobry 6-7 lat temu a nie teraz

Kuba 06.07.2009 23:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wiselka1906PBZ (Post 757606)

Swego czasu chyba najlatwiej bylo tam stracic komorke, portfel lub dostac po pysku

Natomiast w tej samej kamienicy na parterze w resauracji "Szara" polecam cos co nazywa sie dramatycznie, ale smakuje naprawde swietnie (ponoc lepiej niz we Francji skad pochodzi) - mowa tutaj o specjalnosci lokalu "zupie rybnej" a'la Bouillabaisse.
Jest to wywar pomidorów i cebuli z dodawanymi stopniowo i gotowanymi kawalkami sandacza, łososia i soli.
Do tego dostajecie firmowy chlebek wypiekany w restauracji plus dwa sosy-przyprawy łagnodny aioli (ja od razu calosc do zupy wlewam) i ostry harisa (bądźcie bardzo ostrożni przy dodawaniu tej przyprawy - bardzo ostra.
Do tego jest kawalek cytryny - ja dodajecie wedle wlasnego uznania.
Jestem szczesliwcem, ktoremu udalo sie miec tam znizke niewielka wiec probowalem jej wielokrotnie :) zazwyczaj jest naprawde rewelacyjna (oczywiscie dopiero po dodaniu przypraw-sosów). Tylko raz sie na niej zawiodlem kiedy kawalki ryby były jak gulasz - zazwyczaj sa to calkiem spore kawalki swietnego miesa (oczywiscie bez najdrobniejszej osci).

Standardowa cena to 27 zł za połówke zupy. Gwarantuje, ze mozecie miec spore problemy ze zjedzeniem jej sami. Wiem co mowie mimo prawie 120 kg na wadze.
Spokojnie mozna poprosic obsluge o podzielenie ja na pol jesli bedziecie z kims. Jest to czesto praktykowane i normalne. Wiec na jedna osobe liczac powiedzmy napiwkiem dacie 15 zł i oboje bedziecie w miare najedzeni - chyba, ze macie moja mase :).
Calosc zupy kosztuje 35 zł - wtedy dwie osoby na bank sie najedza niezaleznie od apatyru :).

Q13SON 07.07.2009 14:12

Kamieniołom Liban nadal tak wygląda?
http://www.opuszczone.com/galerie/liban/index.php

To jest niedaleko kopca Krakusa :> ?
Ktoś poda jakieś wskazówki jak dotrzeć?

Wisła Prokocim 07.07.2009 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 757978)
Kamieniołom Liban nadal tak wygląda?
http://www.opuszczone.com/galerie/liban/index.php

To jest niedaleko kopca Krakusa :> ?
Ktoś poda jakieś wskazówki jak dotrzeć?

To zależy skąd ale z matecznego to 173 144 w stronę prokocimia wysiadasz na 2 przystanku ( oba na żądanie) koło budowanej galerii bonarka. Przechodzisz na drugą stronę ulicy Kamienskiego. Tam jest taka droga asfaltowa jakby do góry (prowadzi jakby w krzaki :P) nią idziesz kilkaset metrów do miejsca gdzie poprawej ręce bedzieszmiał ruiny starego domu i spod tego domu jakieś 50 metrów jest taki wielki dół i to jest własnie kamieniołom :D Tam ścieżkami dojdziesz do kopca

tomo 21.08.2009 07:46

No znalazłem ten temat.

Pytanie skopiuję z tematu Mam pytanie

Cytat:

Tak szukam i szukam i nie moge odszukac tematu o krakowskich knajpach. Zadam tutaj pytanie, swego czasu w tamtym temacie poruszany był wątek knajpek na dachach / ostatnich piętrach kamienic. Wiem że było parę takich wymienionych. Czy ktoś mi może przypomnieć ? (adres, jaki klimat, jak z cenami itp)
Poprzednie strony przeczytałem, więc czy są jeszcze jakieś inne knajpki, kawiarnie o które pytam oprócz tych wymienionych wcześniej ?

Jak kształtują się ceny w Manggha na przeciw Wawelu, bo podobno też tam można mile spędzić czas.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:35.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl