Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kiedy spadnie śnieg? Czyli z serii- wyciągnąć narty z piwnicy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1719)

emsi 02.01.2009 22:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez turbo_cola (Post 650689)
Jaki stok byście polecili na pierwszy raz,tylko taki żęby się za szybko nie zniechęcić. Interesuje mnie coś w pobliżu Krakowa.

Górka u mnie za szkołą.

DYRU 03.01.2009 10:45

emsi a na desce od klopa pojezdzi??

emsi 03.01.2009 10:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 650962)
emsi a na desce od klopa pojezdzi??

Jak będzie trzeba to nawet na drzwiach od stodoły.

Prezydentowa 03.01.2009 10:51

Gdzie warto się dziś po południu wybrać? Tzn oświetlony i dobrze przygotowany stok. Dobrze przygotowany też pod wieczór, a nie wyratrakowany nad ranem i zostawiony na pastwę losu (lodu?). No i w miarę prosty, bo chyba będę musiała dziś za instruktora robić, więc żeby się dało pojeździć.

hudinho 03.01.2009 11:32

Ja polecam Kotelnice... w ch.uj daleko od krk ale stoki swietnie przygotowane i mozna szalec do pozna;)

Prezydentowa 03.01.2009 11:58

Kotelnica, to pierwsze o czym pomyślałam. Uwielbiam ten stok, ale stanie w kolejkach na Białce jest słynne w całej Polsce i może człowiek doprowadzić do szewskiej pasji. Patrzyłam na kamerki przed 11 i kolejki były co prawda około połowę mniejsze niż zwykle, ale to było jeszcze wcześnie. Zobaczę, jeszcze raz ale przyznam, że szukam raczej czegoś mniej zatłoczonego.

Z innej beczki to polecam wszystkim Długą Polanę. Może przygotowanie nie jest powalające, ale jak ktoś potrafi, to znajdzie taką traskę (najlepiej przy samym wyciągu), że można pośmigać bardzo przyjemnie. I zero kolejek.

Edit: O, to właśnie:

http://bialkatatrzanska.pl/images/stories/2/big.jpg

http://bialkatatrzanska.pl/images/stories/3/big.jpg

Stan na godz. 12:00.......średnio mi się to widzi.

Edit2: Ela - jest to jakiś pomysł, byłam tam kiedyś, ale szczerze mówiąc nie pamiętam, jak tam jest:> A był ktoś w tym sezonie na Wierchomli? Albo na Chopoku?

Ela 03.01.2009 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 650965)
Gdzie warto się dziś po południu wybrać? Tzn oświetlony i dobrze przygotowany stok. Dobrze przygotowany też pod wieczór, a nie wyratrakowany nad ranem i zostawiony na pastwę losu (lodu?). No i w miarę prosty, bo chyba będę musiała dziś za instruktora robić, więc żeby się dało pojeździć.

http://www.laskowa-ski.pl/index.php?page=2249

spinnaker 03.01.2009 12:08

Jak komuś się widzi stanie ponad 20 min w kolejce to Kotelnica rzeczywiście... Jeżdżę tam od paru ładnych lat ale to co się teraz dzieje to przechodzi ludzkie pojęcie.

Prezydentowa 03.01.2009 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 650994)

Nie ukrywam, że imponują mi te innowacyjne udogodnienia. Jadę tam!:D

http://img517.imageshack.us/img517/8325/sracjadm7.jpg

KosaPS 03.01.2009 12:22

Byłem we wtorek w laskowej i miałem mieszane uczucia. Wielki plus to to ze jak zjeżdżasz ze stoku możesz od razu na wyciąg wjechać prawie beż zatrzymywania się. Ale minus to lód miejscami nie dało się zahamować i wiele śniegu było ściągnięte na bok gdzie tworzyły sie lekke zaspy. RAno jak zajechałem o 9 to stok był ładnie przygotowany i tak przez około 2-3 godzin później zaczynało byc coraz gorzej. To są tylko moje odczucia

Bartosz 03.01.2009 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 651004)
Nie ukrywam, że imponują mi te innowacyjne udogodnienia. Jadę tam!:D

Dziś w Laskowej tyle ludzi że gdyby nie dziewczyny to by nie było gdzie palca wsadzić.

CVC 08.01.2009 12:54

Był ktoś w Zawoi (Mosorny Groń) w tym roku ? Działa wogóle ten stok ?

Denver 08.01.2009 14:30

stok w Myślenicach ktoś odwiedzał?
jakie warunki?
na stronce informują o rzekomo "bardzo dobrych" to jednak bardzo względne pojęcie

Taxido 08.01.2009 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 650879)
Jak ktoś się zastanawia, to od razu napiszę, żeby szerokim łukiem omijać wyciąg na Czarnej Górze. Stok nieprzygotowany. Jeżdżę blisko 15 lat i najnormalniej w świecie miałam problemy z równowagą przy zjeździe...:-/
Lód, grudy, zmrożony śnieg, wystająca ziemia. Dodatkowo w knajpce na dole dokładnie GODZINĘ i 15 MINUT stałam w kolejce, żeby zamówić rozmiękłe kotlety, stare frytki, wodniste grzane piwo z sokiem i zimnego grzańca...Jedna niepociumana kobita obsługuje kasę, brak podziału na stanowiska do jedzenia i picia, zero organizacji, odradzam z czystym sumieniem!

byłem tam w sobote i nawet zadowolony jestem stok momentami stromy ale dla kogos kto umie w miare jezdzic spokojnie sobie poradzi bylem od rana warunki byly dobre po poludniu kolo 15 rzeczywiscie troche sniegu zjechalo no ale tak jest na kazdym stoku a co do baru to rzeczywiscie piwo nie jest pierwszej klasy:P ale ze to nowy wyciag i wszystko panie z obslugi tez no to sie musza wyrobic ;)

WiślakNH 08.01.2009 14:58

Był ostatnio ktoś w Sieprawiu?Przyzwoite warunki?

JackDaniels 08.01.2009 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Denver (Post 654074)
stok w Myślenicach ktoś odwiedzał?
jakie warunki?
na stronce informują o rzekomo "bardzo dobrych" to jednak bardzo względne pojęcie

Ja bylem i musze Ci powiedziec ze do latwych nie nalezy bardzo stromy ale okolica jest piekna

mic 08.01.2009 15:13

JackDaniels a jakie sa aktualnie warunki ?

darotsok73 08.01.2009 15:20

Myślenice są bardzo dobre ale tak jak JackDaniels ostrzegam że trasa bardzo trudna(ja jestem na nią za cieńki, niestety), ale z z Krk blisko, śniegu dużo, trasa zadbana, niezłe żyro i wypożyczalnia jest ,gdyby jeszcze dało sie trochę bliżej autem dojechać.....

Dobrym narciarzom polecam, ja (jeśli mam czas) to Siepraw-ski.

Prezydentowa 08.01.2009 17:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Taxido (Post 654079)
byłem tam w sobote i nawet zadowolony jestem stok momentami stromy ale dla kogos kto umie w miare jezdzic spokojnie sobie poradzi bylem od rana warunki byly dobre po poludniu kolo 15 rzeczywiscie troche sniegu zjechalo no ale tak jest na kazdym stoku a co do baru to rzeczywiscie piwo nie jest pierwszej klasy:P ale ze to nowy wyciag i wszystko panie z obslugi tez no to sie musza wyrobic ;)

Teraz jest dużo więcej śniegu, ja opisywałam warunki z 30.12. Natomiast czy ja wiem, czy on aż taki stromy? Powiedziałabym, że w sam raz. A co do tego, że nowy. Wszystko rozumiem, ale to nie usprawiedliwia zerowej organizacji. Do tego nie trzeba być super doświadczonym, żeby wymyślić, że skoro jest dużo osób i takie kolejki, to należy rozdzielić stanowiska tak, żeby szło to wszystko szybciej. I nie dolewać wody do piwa.

Rybka fan :) 08.01.2009 17:44

Ja bardziej wymagającym nie polecam Laskowej, bo za trudny ten stok nie jest...

macyo 08.01.2009 17:56

Od 29.12 do 04.01 śmigałem na nartach w okolicach Muszyny. Miejscowość zdecydowanie tańsza niż Krynica czy Wierchomla. Żarcie za grosze (wypas obiad, dwudaniowy za 15 zł), nocleg w dobrych warunkach-40zł. Jak za okres sylwestrowy to tanio.

Do Szczawnika 3km a tam początek ośrodka "Dwie Doliny". Parkingi bezpłatne (+), blisko trasy (+). Trasa Szczawnik I, z bardzo szybkim krzeszełkiem 4os. (+) jest sympatyczna, każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Na jej środku jest jednak przewężenie (-), które jest skutkiem umiejscowienia na środku zjazdu słupa od krzesełka.. Wieczorem muldy znaczne lecz dobre oświetlenie pozwala zobaczyć je wcześniej niż poczuć;)

Szczawnik II, będący łącznikiem z Wierchomlą jest trasą idealną do nauki i do rekreacji. Kilometr stoku o jednakowym, niewielkim nachyleniu, całkowicie pozbawiony muld (+), nawet o 21 (+). Ze szczytu zjeżdżamy do Wierchomli. Mamy od razu do wyboru albo skręcić na Frycka albo jechać na główną trasę. Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadły traski "Frycek" oraz ta druga, równoległa. Nie było tam tłumów a można było się wyjeździć.

Wierchomla I to trasa dla każdego, od całkowitych wypłasków, po ciężki dojazd do krzesełka, który przy oblodzeniu potrafił dać się ostro we znaki. Samo krzesełko 4os. przy Wierchomli I - dramat. Kolejka do niego na 20 minut a samo na szczyt wlecze się z kwadrans.

Uwaga na trasę odchodzącą na prawo od Wierchomli I! Niby fajna do nauki ale orczyk tak oblegany, że i 30 min może nie starczyć.

Powrót do Szczawnika to zjazd do Frycka, potem orczykiem pod szczyt i 3 min na nogach do początku trasy zjazdowej.

Wielki minus ośrodka. Cały dzień i noc działają armatki. Nie by mi to jakoś szczególnie przeszkadzało ale przy -10 stopniach śnieg zamarzał na goglach i nie szło go zdrapać. Po ciemku jazda na ślepo nie jest zbyt przyjemna.

Sposób na oszczędzenie kasy-kupić karnet całodzienny i po kliku godzinach go odsprzedać.

(Zaraz napiszę o innych ośrodkach w okolicy)

DYRU 08.01.2009 19:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CVC (Post 654045)

Byłem w Zawoi ale nie na Mosornym, ze wzgledów na kobite, która dopiero uczy sie jeździć. Znajomi byli i mówili, że dobre warunki. Stok działa, ponieważ syndyk wynajął osrodek chłopowi z Rabki i jest szansa, że chłop to na wiosne kupi. Stok na 100% odpalony.
pozdrawiam

marlyd 08.01.2009 20:00

Byłem dzisiaj ok. południa w Myślenicach na Chełemie. Warunki całkiem dobre, sporo śniegu. Minusem dość mocno zwężona trasa, ok. połowa szerokości stoku, ludzi niezby dużo więc bardzo to nie przeszkadzalo, gorzej może być popołudniami i w weekendy. Dziś jazda na okrągło, brak kolejek, niższe ceny karnetów.
Stok rzeczywiście wymagający choć na samej górze jest też mała ośla łączka dla początkujących.

laurence 08.01.2009 20:20

podobno ze w Jurgowie zrobili wyciagi. Był ktoś??

Skipper 09.01.2009 01:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CVC (Post 654045)

Było się tam na Sylwestra i Mosorny działa normalnie, ludzi w sumie dość sporo no ale taki okres był. Śniegu full, kolejki do wyciągu praktycznie żadnej, więc powodów do narzekania nie było.

Kocur 10.01.2009 15:25

Dzisiaj zaliczona Kasina Wielka. Polecam ale z zastrzeżeniem jak co roku - tylko rano.

Od godziny 11-12 robią się muldy, lód, ludzi przybywa i popołudniu już totalna kupa.

Elendil 10.01.2009 21:50

Byłem dziś w Białce. Bez zmian, albo jeszcze gorzej. Kolejki po 15-20 minut. Nawet do orczyka :lol:

rafiABG 10.01.2009 22:05

ja dzisiaj byłem w Kluszkowcach.Tradycyjnie-straszne kolejki do krzesełka i orczyka,fajna traska chociaż straaasznie krótka,jednak polecam dla początkujących.

Elendil 11.01.2009 17:09

mam takie pytanko. Zna ktoś dobry komis/sklep z używanym SNOWBOARDEM? Niestety, więcej jest takich z nartami. Znam jeden ponoć nienajgorszy na Swobody, ktoś coś więcej może polecić?

Arkas 13.01.2009 17:43

Ja mam takie pytanko:
Warto wybierac się w ten weekend (Małysz) do Witowa, pod Zakopane???
A drugie - Laskowa, był ktoś ostatnio, jakie warunki?? I czy mają wypożyczalnie??

KosaPS 13.01.2009 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 656736)
Ja mam takie pytanko:
Warto wybierac się w ten weekend (Małysz) do Witowa??
A drugie - Laskowa, był ktoś ostatnio, jakie warunki?? I czy mają wypożyczalnie??

Wypożyczalnie mają na pewno a warunki jakie są to ci nie powiem

Ni_Ma 13.01.2009 18:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 654186)
Teraz jest dużo więcej śniegu, ja opisywałam warunki z 30.12. Natomiast czy ja wiem, czy on aż taki stromy? Powiedziałabym, że w sam raz. A co do tego, że nowy. Wszystko rozumiem, ale to nie usprawiedliwia zerowej organizacji. Do tego nie trzeba być super doświadczonym, żeby wymyślić, że skoro jest dużo osób i takie kolejki, to należy rozdzielić stanowiska tak, żeby szło to wszystko szybciej. I nie dolewać wody do piwa.

no to ja mam dane z ostatniego weekendu.
Sobota-niedziela około 25 minut w kolejce do krzesła i podobnie do baru :-/ . Piwo owszem grzane ale byle jakie...
za to w tygodniu piątek, poniedziałek, wtorek - zero kolejek puściutko na stokach i w barach (piwo dalej byle jakie :-/ ).
Stoki dosnieżane.

Prezydentowa 13.01.2009 21:30

To i tak Ci się udało. Ja w kolejce stałam z zegarkiem w ręku 1godzinę 15 minut. Za to kolejek do wyciągu nie było.

Za to dzisiaj byłam w Białce. Środek tygodnia, więc pustki. Jak zwykle dobrze przygotowane, bardzo fajnie. Właśnie wróciłam i z czystym sumieniem stwierdzam, że wyjeździłam się za cały tydzień :)

mic 17.01.2009 13:05

Moglby ktos opisac trasy:
1) Laskowa
2) Limanowa

Nie wiem gdzie sie wybrac jutro

Glownie chodzi o przygotowanie tras, kolejki i parkingi

Kocur 17.01.2009 13:36

Nie byłem w żadnej z nich - za to kolejna sobota w Kasinie. Słuchając opinii tych co byli w Laskowej i Limanowej to w porównaniu do Kasiny strata czasu - zwłaszcza Limanowa

Od 8 do 11:30 - 17 razy a nogi wchodzą do d... :) Ludzi w sam raz - śniegu pełno - ciągle śnieżą - pogoda cudowna :)

http://i39.tinypic.com/nch93m.jpg

mic 17.01.2009 13:39

A jak w Kasinie z muldami ? Bo bylem w ostatnia niedziele i ok 12 nie dalo sie juz normalnie jezdzic

Kocur 17.01.2009 14:21

Muldy są nie tylko w Kasinie ale na każdym stoku gdzie się jeździ :)

Dlatego akurat do Kasiny jeżdżę rano - karnet poranny - bo koło 12 faktycznie muldy już są - co nie jest takie złe bo na muldach się świetnie nogi ćwiczą ;)

W ciągu dnia chyba ratraka nie puszczają.

Arkas 17.01.2009 14:53

Jutro wybieram sie do Laskowej. Był ktoś dzis bądź wczoraj tam?? Jakie warunki??
I wyciąg jest orczykowy czy krzesełkowy??

hudinho 28.01.2009 15:39

byl ktos moze na / w MEANDER SKI PARK w ORAVICAch (ORAVICY?)

jak ostatnoi bylem na basenach to nie bylo sniegu wyciag byl zamkniety, teraz podobno 90cm, kilka tras i SNOWPARK. Orientujecie sie jak z tym SNOW PARKIEM? co tam jest i czy to wogole przypomina SNOWPARK?

Dive Pirate 28.01.2009 16:20

Byłem na chopoku w niedziele, snowpark jest miażdżący kilka chop solidnie przygotowanych z odjazdami + wszystkie przeszkody ze starego parku niestety drożyzna karnet ulgowy 22 euro, piwo 1,60 euro, parówki 2 euro :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl