Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kanary w autobusach (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1643)

mario315 25.04.2009 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisl@k_TS (Post 688088)
Jedną z lepszych metod jest trzymanie w kieszeni kilku(nastu) biletów. Kiedy kanar żąda biletu, a nie mam aktualnego, to rzucam mu tekst: 'proszę sobie znaleźć' i podaje gaaarść bilecików. Raz poddał się bez walki, innym razem dokładnie przeszukiwał aż w końcu wziął jakiś pierwszy z brzegu i uznał go za prawidłowy, a ostatnio z garstki wyciągnął pierwszy lepszy i oddał mi w ręce i podziękował :lol:

Raz też tak zrobiłem i twardo szukał tego biletu i przeszukał wszystkie i mówi, że nie ma tu ważnego biletu i mi je oddał no to ja dalej szukałem po kieszeniach i na przystanku się otworzyły drzwi to uciekłem.

Ja już 3 rok jeżdżę codziennie do sql i z powrotem bez biletu i tylko parę razy byli kanary ale zawsze uciekłem.

Ja mam na nich kilka sposobów jak jadę 1 albo 2 przystanki to zawsze wsiadam ostatnimi drzwiami i pomału idę do przodu i podchodzę pod automat albo pod kierowcę wyciągam portfel i grzebię w nim jak coś to mówię, że dopiero wsiadłem i chcę kupić bilet, w ostateczności kupuję ten bilet.

Albo jak na końcu są pojedyncze drzwi to staję jak najbliżej nich i na każdym przystanku wysiadam i wypuszczam wszystkich i również wpuszczam wszystkich przed siebie tak, że stoję opierając się o drzwi jak są kanary to na najbliższym przystanku uciekam

Aro1234 25.04.2009 18:25

Ostatnio jechałem dwa razy trasą Park Wodny - polsadowskie Rondo i dwukrotnie wsiedli. Więc uwaga :-) Ja zawsze kasuję bilety i dobrze mi z tym :D

dymek_nhs 25.04.2009 23:11

Ja zawsze mam takie dziwne szczęście że jak na Janka jadę to nigdy nie sprawdzają, a jak mam już bilet to zawsze się jakiś do kontroli trafi. A najczęściej to mendy tramwaje czeszą.

maciekTSW 26.04.2009 01:26

Czyli w końcu mają prawo zatrzymać kogoś w autobusie czy nie? :p
A jeśli zadzwonią po policję, to czy konsekwencje będą większe, czy dostaniemy tylko gratisowe spisanie?

devios 26.04.2009 10:53

Ja ostatnio jechałem autobusem- patrzę, jakiś gość usilnie pcha się do przodu. Myślę: kanar. Ale nie, miał bilet w ręce, który skasował.

Autobus ruszył, a tu skurczybyk prosi o pokazanie biletów i wyciąga swoje zabawki :)
Także przestroga: te skubańce mogą kasować bilety dla zmyłki ;)

WILU TS 26.04.2009 11:09

Nie kasują biletów tylko mają takie ot zwykłe białe karteczki dla niepoznaki właśnie ;)
Ja tam wolę nie ryzykować 47zł miesiecznie na wszystkie linie to nie majątek a wręcz taniocha,wiadomo że pare razy mi się zdarzyło ale to głównie przez moje ociąganie się z zaliczaniem kolejnych semestrów i ważnością legitymacji studenckiej ;D

han_solo 26.04.2009 11:16

A ja wam powiem ku przestrodze również. Mam znajomego w MPK i on mi powiedział że coraż więcej ludzie się tam zatrudnia(sons of a bitches:D), i coraz bardziej się opłaca jednak kupować b ilety, lub karty.

J na przykład codziennie jeżdżę do szkoły tam i z powrotem. Łapali mnie średnio raz na 3 miesiące. Jak łatwo obliczyć bardziej mi się opłacało nie kupować biletów i raz zapłacić karę, ale to podobno ma iśię zmienić...

Tylko_Wisła! 26.04.2009 11:31

Ja ostatnio spotkałem ich w tramwaju nr 15 ( w strone cichego kącika).Zaczeli sprawdzać na przed ostatnim przystanku. Na szczęście tym razem miałem bilet ;)

avanti 26.04.2009 11:37

Jakiś rok temu miałem ciekawą sytuacje. Jechałem i za przystanek miałem wysiadać. Bilet miałem ale jechałem na farta. Kanar podszedł no to otwieram portfel zaczynam sie tłumaczyć że zapomniałem itp. Kanar do mnie żebym pokazał mu "to". Akurat miałem za folijką karnet i koleś powiedział że nie ma sumienia dawać mandatu bratu po szalu. :shock: :)
Ostatnio cały czas jeżdże na KKMie. Uważajcie pod dworcem rano bo zazwyczaj jest tak że pomiedzy lubiczem a dworcem sprawdzają, potem przesiadają się w pierwszy lepszy tramwaj czy autobus.

jaitylkoja 26.04.2009 11:37

Często sprawdzają przy placu inwalidów. Ostatnio 2 razy im uciekałem :D

NowaHutaWNH 26.04.2009 11:39

sklepowicze uważajcie pomiędzy M1 a Plazą. Dosyć często się tam czają te mendy.
Czy tylko ja ostatnio zauważyłem że na mieście jest jakoś tak więcej kanarów choć jeżdżę MPK od 5 lat ?

medyk 26.04.2009 11:43

no ostatnio plaga jakas jest od pazdziernika mialem dwie kontrole a w przeciągu dwóch ostatnich tygodni az 6..
ale mimo wszystko niech pilnują

devios 26.04.2009 11:45

To ja ostatnio miałem w zeszłym tygodniu kanara, a przedostatnio w październiku :shock:

ABG-TSW 26.04.2009 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maciekTSW (Post 715212)
Czyli w końcu mają prawo zatrzymać kogoś w autobusie czy nie? :p
A jeśli zadzwonią po policję, to czy konsekwencje będą większe, czy dostaniemy tylko gratisowe spisanie?

Tylko gratisowe spisanie i w****ienie psów, ze muszą przyjeżdrzać:)

StelmiOriginal 26.04.2009 11:46

Kanary sie budza z zimowego snu ^^

devios 26.04.2009 11:49

A właśnie: ostatnio mnie zainteresowało jak to jest, jak się wiezie rower. Trzeba za niego skasować bilet? Jak tak, to ulgowy czy zwykły?

PS. Wiem, jest temat mam pytanie, ale przecież ten temat jest pokrewny z pytaniem.

emsi 26.04.2009 11:50

A Malina dalej robi w fachu?? :lol:

StelmiOriginal 26.04.2009 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez devios (Post 715341)
A właśnie: ostatnio mnie zainteresowało jak to jest, jak się wiezie rower. Trzeba za niego skasować bilet? Jak tak, to ulgowy czy zwykły?

PS. Wiem, jest temat mam pytanie, ale przecież ten temat jest pokrewny z pytaniem.

Dobre pytanie, bo kazdy co innego mowi.... kto wie niechaj pisze ;]

Nitrox 26.04.2009 11:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 715346)
Dobre pytanie, bo kazdy co innego mowi.... kto wie niechaj pisze ;]

Z tego co wiem to rower do autobusu czy tramwaju można wnieść tylko jak rower jest uszkodzony, jeżeli nie jest to kierowca czy motorniczy ma prawo Cie nie wpuścić.

Lupo 26.04.2009 12:01

Ja miałem z nimi spotkanie wczoraj około 8:30 -.-' w 124 w kierunku Wieczystej. Sprawdzali przed Tesco na Kapelance. Ale nikogo nie wyciągneli.

nero 26.04.2009 12:11

Cytat:

Nie kasują biletów tylko mają takie ot zwykłe białe karteczki dla niepoznaki właśnie ;)
Cytat:

Ja ostatnio jechałem autobusem- patrzę, jakiś gość usilnie pcha się do przodu. Myślę: kanar. Ale nie, miał bilet w ręce, który skasował.
mają bilety które dostają od zakładu, albo białe kartki w formacie biletu.
Z tego co się dowiadywałem to oni się rozliczają na jakiej linie i o której godzinie sprawdzali, potwierdzeniem tego jest własnie skasowany bilet, więc to ich że tak powiem obowiązek a nie głupia zagrywka.

Kurt 26.04.2009 13:28

Co ciekawe, pary kanarów są coraz dziwniejsze:
Od idealnie kojarzących się z kanarami dziadków wąsatych z torbami koło 60-tki, przez parę facet-dziewczyna ubrani dosyć wieczorowo kontrolujących koło 21 do pary kobiet. Orientuje się ktoś czy w ogóle oni mają prawo pytać Cię o dokument?

mlynnek 26.04.2009 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nitrox (Post 715351)
Z tego co wiem to rower do autobusu czy tramwaju można wnieść tylko jak rower jest uszkodzony, jeżeli nie jest to kierowca czy motorniczy ma prawo Cie nie wpuścić.

ostatnio to zmienili. można wprowadzic rower jeżeli tylko ilośc miejsca w tramwaju/autobusie to umożliwia. pewna informacja

felipe 26.04.2009 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mlynnek (Post 715412)
ostatnio to zmienili. można wprowadzic rower jeżeli tylko ilośc miejsca w tramwaju/autobusie to umożliwia. pewna informacja

Potwierdzam, od paru miesięcy jest własnie tak jak mówi kolega!

StelmiOriginal 26.04.2009 14:53

A jakis paragraf na to jest? Bo kanar powie ze nic takiego nie wie i moze mi wdupcyc mandat...

dj_ibutti 26.04.2009 15:16

Tak jest to w regulaminie MPK, powinien wisieć z przodu...

A tak w temacie: Jak to jest być złodziejem? K... wszyscy tylko "mendy", "nie kasuję i mnie ch.. złapali" itp. noosz kur... w taksówce też nie płacicie i zdupcacie przez drzwi, jak gość nie patrzy? Kradniecie i się tym chwalicie... a potem pewnie jeszcze narzekacie, że tłumy są w tramwajach, w autobusach nie działa klima i coś tam jeszcze. Jakby jeździli tylko Ci co kasują, to by luźniej było przynajmniej...

StelmiOriginal 26.04.2009 15:19

Czyli jak rozumiem jak mam np karte na 1 to moge sobie wsiasc z rowerem (o ile jest miejsce) i nie place nic za bilet za rower?

olsza2 26.04.2009 15:23

Ja jeżdże sporo, w sumie zawsze mam karte na wszystkie linie, a kanara spotykam raz na pół roku.

devios 26.04.2009 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 715457)
Czyli jak rozumiem jak mam np karte na 1 to moge sobie wsiasc z rowerem (o ile jest miejsce) i nie place nic za bilet za rower?

Ja już znalazłem coś takiego:
http://krakoff.info/2008/07/04/rower...ch-to-legalne/
To wyjaśnia, że za rower, jak i żaden inny bagaż nie trzeba płacić dodatkowo żadnej opłaty. Ale można jechać z rowerem:
"o ile nie zachodzą szczególne okoliczności uniemożliwiające wniesienie roweru np. znaczna ilość pasażerów w pojeździe nie pozwalająca na swobodne wprowadzenie i ustawienie roweru."

Szymek_R22 26.04.2009 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 715455)
Tak jest to w regulaminie MPK, powinien wisieć z przodu...

A tak w temacie: Jak to jest być złodziejem? K... wszyscy tylko "mendy", "nie kasuję i mnie ch.. złapali" itp. noosz kur... w taksówce też nie płacicie i zdupcacie przez drzwi, jak gość nie patrzy? Kradniecie i się tym chwalicie... a potem pewnie jeszcze narzekacie, że tłumy są w tramwajach, w autobusach nie działa klima i coś tam jeszcze. Jakby jeździli tylko Ci co kasują, to by luźniej było przynajmniej...

Racja, rozumiem raz,dwa , ale jeździć notorycznie bez biletu? Potem się dziwicie, że np. chujowe autobusy mamy, bądź na niektórych liniach rzadkie połączenia. Jakby wszyscy płacili, to byłyby fundusze, żeby np. dodatkowe tramwaje/autobusy puścić itp.

HanysKce 26.04.2009 17:01

u nas w Katosach trzeba wchodzić do autobusa przednimi drzwiami i pokazywać bilet kierowcy... inaczej się nei da.. niestety..

piotrek chicago 26.04.2009 17:20

kilka lat temu mialem taki przypadek: chcialem kupic bilet u kierowcy on mi mowi ze sprzeda mi na najblizszym przystanku jak autobus ruszyl podeszedl kanar i kazal pokazac bilet ja mowie ze czekam na postoj zeby mi sprzedal,kanar sie pyta kierowcy a on sie wszystkiego wyparl! w Chicago tez musisz wejsc przez przednie drzwi i skasowac bilet przy kierowcy lub u niego go kupic i nie ma tutaj takiej funkcjii jak kanar!!!!

arth_ur 26.04.2009 17:30

Wczoraj kumpla kanary złapały ... dał im 20 PLN`ów :-)

StelmiOriginal 26.04.2009 17:42

Czasem są kanary co wezmą 10zł, czasami 20zł ale sa mendy co beda jeszcze glosno mowic, ze 'on nie przyjmuje łapówek'. Sam sie spotkalem z takim jednym w tramwaju.... jakas kobitke zlapal...

Zbyychu 26.04.2009 18:02

ha, tak niedawno jechałem w tramwaju z pejsem znajomym z osiedla. Przylazł kanar, prosi o bileciki, a ów starozakonny legitymuje się legitką kanarowską ;) idą w ślady Metala, idą.

wredny.bardzo 26.04.2009 18:07

A gdzie jest powiedziane że kanary mogą jeździć za darmo? To chyba nie są pracownicy MPK tylko innych firm, wynajętych tylko przez MPK...

Zbyychu 26.04.2009 18:13

być może w umowie z MPK, tego nie wiemy ;)
a nawet jeśli nie, to solidarność kanarów bierze górę :P

zresztą wogle co to za rozkmina? tramwaj to m-ce pracy kanara, ciężko żeby bilety kupowali :]

fighter1906 26.04.2009 18:28

heheh ja jechałem z kolegą w czwartek i wpadł kanar no to my jak zawsze wypier** itp itd:Pjebiemy go he a on nas sprawdza a tu kolega nie ma legitki i h*j mówi za to cwaniakowanie to idziemy na posterunek;D
sprawdzić dane:PP
hahaha ale downa urobiliśmy jeszcze zjebaliśmy hehe i poszedł:PP

LeszekABG 26.04.2009 19:52

Tata koleżanki pracuje w MPK i kanary za spisanie dostają 20 lub 25 zlotych premii (?), także za równowartość powinno się obejść bez mandatu :P

mic 26.04.2009 21:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fighter1906 (Post 715629)
heheh ja jechałem z kolegą w czwartek i wpadł kanar no to my jak zawsze wypier** itp itd:Pjebiemy go he a on nas sprawdza a tu kolega nie ma legitki i h*j mówi za to cwaniakowanie to idziemy na posterunek;D
sprawdzić dane:PP
hahaha ale downa urobiliśmy jeszcze zjebaliśmy hehe i poszedł:PP

jestescie zajebisci... chcialbym miec takich kolegow....

:shock:

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl