Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   30. kolejka, Wisła Kraków - Puszcza Niepołomice, 24.04.2026, godz. 20:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11181)

Karherop 20.04.2026 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1662072)
Z 4 warunków na awans w tej kolejce, pierwszy spełniony.
Teraz mecz Wieczystej w czwartek.

Na 5 kolejek przed końcem 6 drużyn ma maxa powyżej 58, a Miedź ma 58 ale lepszy stosunek.
Śląsk - 66
Chrobry - 63
Wieczysta - 62
raczej 58 przeskoczą.

Pogoń GM - 60 - może już nie da rady.

PGM nie tyle ze nie da rady tylko poleci w okolice 12 miejsca na koniec sezonu

Apropo meczu z Puszcza to Karcz przewiduje Omicia od pierwszych minut, a i Jop sugeruje w 1 składzie niespodziankę.

Wypada życzyć powodzenia. To ostatnia szansa by zalapac sie przez niego na pociąg "ekstraklasa".

krysztal 20.04.2026 21:51

Drozd zaraz będzie .......ił,że wypuszcza Omića na największych drwali w lidze.Mam tylko nadzieję,że ci z Niepołomic nie będą celowali piłką w naszych....

pepe72 20.04.2026 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1662041)
Matematycznie nie, wtedy jeszcze teoretycznie Wieczysta miałaby szansę (choć niezłe cuda musiałyby odchodzić ;) )

My mamy bramki: 63-29 = 34
Wieczysta: 54-40 = 14

Musieli by strzelić prawie +20 bramek w 5 meczach :>

wolfy 21.04.2026 09:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1662075)
Drozd zaraz będzie .......ił,że wypuszcza Omića na największych drwali w lidze.Mam tylko nadzieję,że ci z Niepołomic nie będą celowali piłką w naszych....

Na razie to wygląda że Ty masz obsesję na jego punkcie.

Fajnie jakby Omić zagrał, dodatkowe centymetry bardzo się przydadzą. Ja bym postawił na środek Omić-Igbekeme, żeby nie odbierać sobie wszelkich szans na kontrę (Duda każdą szybką akcję psuje). Skorzystaliby na tym i Kuziemka, i Krzyżanowski (jeżeli będzie grał), bo oni w ofensywie bazują wyłącznie na szybkości. Jak trafiają na podwojenie to zaczynają się ciężary. Gra z Dudą w środku pola to największa krzywda dla nich.

Oczywiście, Kacper pewnie wyjdzie w podstawowej jedenastce, mimo że jest w beznadziejnej dyspozycji.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1662076)
My mamy bramki: 63-29 = 34
Wieczysta: 54-40 = 14

Musieli by strzelić prawie +20 bramek w 5 meczach :>

Nie takie rzeczy w Polskiej piłce widziałem. Chociaż potem większość z tych meczy unieważnili :>

grogoriogreg 21.04.2026 09:50

- Duda psuje każdą akcję do przodu
- Kuziemka i Krzyżanowski posiadają tylko i wyłącznie szybkość
- beznadziejna dyspozycja Dudy
a mamy dopiero 10:50

Brakuje mi wzmianek o beznadziejnej dyspozycji Kutwy, elektrycznym Letkiewiczu i wisienki na torcie - wpychania Nikaja do składu (to wielotygodniowe wpychanie go do składu jakoś tak dziwnie ostatnio zgasło...)

FraMat 21.04.2026 10:53

A nie sądzicie, że Duda powinien zagrać na 10?
Za nim Carbo i Igbekeme. Przed nim Duarte. Po bokach Bozic i Kuziemka (Mikulec)

Patryko 21.04.2026 11:01

Carbo nie zagra, bo dostał 4-tą żółtą kartkę.

FraMat 21.04.2026 11:11

sorry, uszło mojej uwadze

wolfy 21.04.2026 11:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1662091)
A nie sądzicie, że Duda powinien zagrać na 10?
Za nim Carbo i Igbekeme. Przed nim Duarte. Po bokach Bozic i Kuziemka (Mikulec)

Nie ma strzału, nie umie podać w tempo.
Dla Dudy nie ma dobrej pozycji z uwagi na jego ograniczenia techniczne. Może co najwyżej grać jako środkowy pomocnik w ustawieniu z trójką środkowych, ale i tak przydałby się ktoś kto potrafi oddać sensowny strzał z dystansu.

Markus 21.04.2026 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1662093)
Carbo nie zagra, bo dostał 4-tą żółtą kartkę.

Dlatego otwiera się okazja do gry dla Omica i byłoby rozsądne, aby ją dostał. Dodatkowo nie będzie mógł zagrać także Julius.

To, że Duda nie sprawdza się w roli rozgrywającego i nie dynamizuje akcji, jest oczywiste dla każdego, kto uważnie ogląda mecze i ma w głębokim poważaniu imaginacje Królewskiego, że powinien on nawet już teraz grać w pierwszej reprezentacji Polski.

wolfy 21.04.2026 11:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1662087)
- Duda psuje każdą akcję do przodu

Psuje każdą SZYBKĄ akcję do przodu.
A Kuziemka i Krzyżanowski w ataku bazują głównie na szybkości.

Albo jesteś zbyt ograniczony żeby zrozumieć różnicę między tym co napisałem a tym co przytoczyłeś, albo złośliwie manipulujesz...

FraMat 21.04.2026 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1662098)
To, że Duda nie sprawdza się w roli rozgrywającego i nie dynamizuje akcji, jest oczywiste dla każdego, kto uważnie ogląda mecze i ma w głębokim poważaniu imaginacje Królewskiego, że powinien on nawet już teraz grać w pierwszej reprezentacji Polski.

Nie chcę wchodzić w zbędne dyskusje, chcę tylko nieśmiało zauważyć, że wydaje się, że i Zieliński "nie dynamizuje akcji".
Oczywiście, wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez mityczne "dynamizowanie".

...
teraz spodziewam się, że zostanę sprowadzony do parteru, ale cóż.... jestem przyzwyczajony.

wolfy 21.04.2026 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1662101)
Nie chcę wchodzić w zbędne dyskusje, chcę tylko nieśmiało zauważyć, że wydaje się, że i Zieliński "nie dynamizuje akcji".
Oczywiście, wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez mityczne "dynamizowanie".

...
teraz spodziewam się, że zostanę sprowadzony do parteru, ale cóż.... jestem przyzwyczajony.

Eeee, o czym Ty piszesz? Przecież Zieliński potrafi rzucić piłkę na skrzydło, zagrać prostopadłe podanie i nie musi przy tym zrobić dziesięciu kontaktów z piłką, jak Duda...

Jak znam życia to pewnie myślałeś o tym kto szybciej biega i wyszło Ci że Sukiennicki bardziej dynamizuje akcję niż Zieliński :>

FraMat 21.04.2026 12:26

A już miałem nadzieję na merytoryczne podjęcie rozmowy bez wtrętów personalnych.
Kolejny dzień zjebany
:haha:

Moim zdaniem Zieliński często podaje piłkę, czy to do przodu, czy to na skrzydło, czy to do boku, bez przyjęcia, ale równie często holuje ją, rozgląda się, kilka razy ma z nią kontakt.

Duda też często podaje bez zbędnych kontaktów piłki do przodu, czy na skrzydło i także często ją holuje. Pewnie dlatego ją holuje czy poprawia, bo akurat "wszyscy stoją i czekają nie wiadomo na co" (skąd ten cytat?)

Ale nadal nie mam definicji "dynamizowania akcji".

wolfy 21.04.2026 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1662109)
A już miałem nadzieję na merytoryczne podjęcie rozmowy bez wtrętów personalnych.
Kolejny dzień zjebany
:haha:

Moim zdaniem Zieliński często podaje piłkę, czy to do przodu, czy to na skrzydło, czy to do boku, bez przyjęcia, ale równie często holuje ją, rozgląda się, kilka razy ma z nią kontakt.

Duda też często podaje bez zbędnych kontaktów piłki do przodu, czy na skrzydło i także często ją holuje. Pewnie dlatego ją holuje czy poprawia, bo akurat "wszyscy stoją i czekają nie wiadomo na co" (skąd ten cytat?)

Ale nadal nie mam definicji "dynamizowania akcji".

Nie, właśnie Duda nie podaje na skrzydło ani prostopadle, a już na pewno nie robi tego skutecznie. To że mu się uda podanie raz na osiem meczy znaczy dokładnie to.
W ostatnim meczu Kuziemka wiele razy czekał na dobre podanie, ale do piłki dorwał się Duda, podał do stopera, stoper do niego, przebiegł dwa metry, ale nie bo jest rywal z przodu, no to na bok do Gigera...

Jedyne dobre podanie w tempo jakie otrzymał Kuziemka było od Carbo. JEDNO. Przez cały mecz.

Jeżeli chodzi o rozegranie - nie ma większego szkodnika niż Duda.

Markus 21.04.2026 16:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1662101)

...

Jak nie chcesz wchodzić w zbędne dyskusje, to nie produkuj swoich tez, wizji, porównań i teorii z Księżyca, równie błyskotliwych jak niegdysiejsze analizy na podstawie jednego ujęcia kamery. :evil:

W sumie można się tak do tego przyzwyczaić, że aż odpowiadanie na nie staje się po prostu nudne. :evil:

Zieliński ma tyle wspólnego z Dudą, że jest Polakiem. :-D Nie ten wzrost, technika, dynamika, tempo operowania piłką, strzał, umiejętności, reakcje. On potrafi grać na jeden kontakt i szybko odegrać, gdy jest ku temu okazja. Duda, by dostrzec jakąkolwiek na to szansę, potrzebuje znacznie więcej czasu, co widzimy w każdym z kolejnych meczów. Nie predysponują go również do tego umiejętności.

Między innymi dlatego Królewski opowiadał totalne bajki o jego grze w reprezentacji Polski.

leszekpw 21.04.2026 19:07

Nie no ten gość jest pięknie odklejony. Kiedyś wywyzszał pod niebiosa Sukiennickiego, teraz porównuje Dudę z Zielińskim.
To jest zwykły troll i prowokacje z jego strony.

FraMat 21.04.2026 19:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1662118)
Jak nie chcesz wchodzić w zbędne dyskusje, to nie produkuj swoich tez, wizji, porównań i teorii z Księżyca, równie błyskotliwych jak niegdysiejsze analizy na podstawie jednego ujęcia kamery. :evil:

Ale wiesz, że nie ciebie pytałem?
Wolfy odpowiedział mi w miarę merytorycznie, choć nie wyczerpująco. Nie powiem, że jestem usatysfakcjonowany jego odpowiedzią do końca.
Poznałem jego zdanie w temacie i tyle.

Natomiast nie interesuje mnie twoje zdanie o moim produkowaniu się.
Przypominam ponownie, że to forum poświęcone Wiśle, a nie FraMatowi.

pepe72 23.04.2026 11:42

Konferencja prasowa:
Sanchez będzie w "20" meczowej.

wolfy 23.04.2026 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1662186)
Konferencja prasowa:
Sanchez będzie w "20" meczowej.

Może zdąży zagrać w tym sezonie.

pepe72 23.04.2026 14:31

Jeśli awansujemy w tej lub następnej kolejce to obstawiam, że resztę maja będą "dziwne" kombinacje w zespole.
6 punktów daje nam matematyczny awans przed dzisiejszym meczem Wieczystej.

AgresywnyChomik 23.04.2026 19:09

Treneiro Jop dziś na konferencji ponownie potwierdził że jest hierarchia xD

Markus 23.04.2026 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1662206)

Niestety, gdy to "hierarchia" ustawia skład, a nie aktualna sytuacja, specyfika rywala i potrzeby drużyny, w końcu z czasem zawsze kończy się źle.

Obyśmy się o tym przekonali jeszcze nie w tym momencie.

As 23.04.2026 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1662206)

Jak w kazdej druzynie. Rownie dobrze moglby powiedziec, ze pilka jest okragla a bramki sa dwie lub, ze w pilke nozna gra sie po jedenastu.

Drozd 23.04.2026 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1662217)
Jak w kazdej druzynie. Rownie dobrze moglby powiedziec, ze pilka jest okragla a bramki sa dwie lub, ze w pilke nozna gra sie po jedenastu.

Tak, tylko w normalnej sytuacji o hierarchii decyduje postawa piłkarzy w meczu, a nie uprzedzenia narcyza trenera.

Jeżeli Jop dalej będzie niszczył zespół swoimi patologicznymi wizjami to zostanie pogoniony i tyle. Bo forma drużyny zdecydowanie uprawnia do szukania przyczyn w posunięciach trenera.

Gdyby ktoś bardziej zaczął nas naciskać już dawno poleciałby razem ze swoją hierarchią.

doktor granat 24.04.2026 01:36

Bez dwóch liderów ofensywy remis z najlepszą drużyną wiosny nie będzie zły.

Patryko 24.04.2026 08:21

Trzeba dać dziś z wątroby i wygrać.

Nie sądzę, żeby Puszcza zagrała z nami otwarty mecz. Trzeba zneutralizować ich główny atut, czyli stałe fragmenty. Mam nadzieję, że Jop ich wyjątkowo wyczuli na głupie faule w okolicach tego 30-tego metra od bramki. Ktoś będzie się musiał zaopiekować Gjonim.

sandomingo 24.04.2026 08:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1662223)
Trzeba dać dziś z wątroby i wygrać.

Nie sądzę, żeby Puszcza zagrała z nami otwarty mecz. Trzeba zneutralizować ich główny atut, czyli stałe fragmenty. Mam nadzieję, że Jop ich wyjątkowo wyczuli na głupie faule w okolicach tego 30-tego metra od bramki. Ktoś będzie się musiał zaopiekować Gjonim.

W teorii - najtrudniejszy mecz z tych, które pozostały do końca sezonu.

Zneutralizować stałe fragmenty Puszczy? Nie ma komu, nie ma jak. Poza tym wiadomo, że u Jopa przede wszystkim "gramy swoje".
Zneutralizować Gjoniego? Ja wyżej..kto? jak?

Dzisiaj remis byłby naprawdę dobrym wynikiem.

EDIT: Czyżby jakaś ukrywana kontuzja jednego z bocznych obrońców? Wiśniewski z rezerw zgłoszony do 1 zespołu

Markus 24.04.2026 10:31

Na pewno pocieszające, że Jordi zdrowieje na tyle, iż może dzisiaj być już przynajmniej w kadrze meczowej. To daje Jopowi większe pole manewru. Miejmy nadzieję także, że pomoże w wygraniu tego meczu.

As 24.04.2026 11:25

Ja spodziewam sie sporych ciezarow. Mamy absencje kluczowach zawodnikow obrony, pomocy i ataku a dodatkowo nie grzeszymy forma.

Jesli jakims cudem my strzelimy pierwsi to moze byc latwiej niz oczekujemy bo Puszcza naturalnie bedzie chciala wyrownac co moze nam dac opcje do szybkich atakow i strzeenia kolejnej bramki.

Natomiast jesli oni strzela pierwsi to mecz bedzie tak przyjemny jak leczenie kanalowe.

Stelio 24.04.2026 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1662236)
Ja spodziewam sie sporych ciezarow. Mamy absencje kluczowach zawodnikow obrony, pomocy i ataku a dodatkowo nie grzeszymy forma.

Jesli jakims cudem my strzelimy pierwsi to moze byc latwiej niz oczekujemy bo Puszcza naturalnie bedzie chciala wyrownac co moze nam dac opcje do szybkich atakow i strzeenia kolejnej bramki.

Natomiast jesli oni strzela pierwsi to mecz bedzie tak przyjemny jak leczenie kanalowe.

Na pewno strzelą pierwsi. My w tym roku strzeliliśmy gola jako pierwsi w meczu tylko 3 razy na 10 spotkań. (Z czego wygraliśmy tylko jeden mecz i to tak czy siak tracąc potem prowadzenie).

Dodatkowo od Listopadowego spotkania z Mielcem nie zachowaliśmy czystego konta ani razu, także 2 rzeczy są w tym meczu pewne:

1. Stracimy gola
2. Stracimy tego gola jako pierwsi

Pytania które pozostają otwarte przed tym meczem to:

1. Czy na jednym straconym się skończy?
2. Czy jeśli skończy się na jednym to uda się wyrównać?

I to tyle z dywagacji przedmeczowych. Wszelkie scenariusze w których wygrywamy (a tym bardziej na luzaku 2 bramkami) to można wsadzić między bajki.

krysztal 24.04.2026 11:48

To jeszcze dorzuć do statystyk ile tych meczów przegraliśmy.

Stelio 24.04.2026 11:58

Na boisku żadnego, formalnie jeden ze Śląskiem.
Trzeba jednak pamiętać, że do tej pory mierzyliśmy się raczej z ligowymi pariasami/średniakami. Puszcza jest najlepszą drużyną pierwszej ligi aktualnie. To nie Polonia Bytom czy Znicz Pruszków. Dlatego o ten remis będzie zdecydowanie trudniej.

As 24.04.2026 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Stelio (Post 1662237)
Wszelkie scenariusze w których wygrywamy (a tym bardziej na luzaku 2 bramkami) to można wsadzić między bajki.

No moze nie miedzy bajki, bo nie takie rzeczy Pierwsza Liga widziala ale domu bym na to nie stawial, to na pewno.

Jordi Sanchez w ostatnim treningu normalnie trenowal i bral udzial w gierce treningowej. Wyglada na filmie na 100% zdrowego.
https://youtu.be/nuJzA4TVin8?si=SzyhXbl-4GukuRQW

sandomingo 24.04.2026 13:09

Ja bym Sancheza oszczędził na dwa kolejne mecze. Tam się rozstrzygnie awans.
Szkoda gościa po kontuzji stawu skokowego na mecz z rzeźnikami z Puszczy

krysztal 24.04.2026 14:44

Sprawa awansu choćby nie wiem jak czarował rzeczywistość już jest rozstrzygnięta.Może być jeszcze walka o wygranie ligi.

WildDog 24.04.2026 14:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1662249)
Sprawa awansu choćby nie wiem jak czarował rzeczywistość już jest rozstrzygnięta.Może być jeszcze walka o wygranie ligi.

Jest duże prawdopodobieństwo, że nawet bez punktu więcej osiągniemy awans! Nie wiem, nie znam się, ale na chłopski rozum. Się mnie wydaje, że te forumowe płaczki maja jakiś afrodyzjak w tym przepowiadaniu kolejnych klęsk Wisły i Jopa;)

PS. Ktoś podał dobry sposób, aby skutecznie wyłączyć podgląd "tworczosci" niektórych forumowiczow. Polecam. Od razu swiat piękniejszy (czytaj: normalny)

pepe72 24.04.2026 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Stelio (Post 1662240)
Na boisku żadnego, formalnie jeden ze Śląskiem.
Trzeba jednak pamiętać, że do tej pory mierzyliśmy się raczej z ligowymi pariasami/średniakami. Puszcza jest najlepszą drużyną pierwszej ligi aktualnie. To nie Polonia Bytom czy Znicz Pruszków. Dlatego o ten remis będzie zdecydowanie trudniej.

W 2026 graliśmy z zespołami sklasyfikowanymi wyżej niż Puszcza:
Pogoń GM - w - R
Wieczysta - d - R
Miedź - d - W
Ruch - w- R

Więc bez przesady.

pepe72 24.04.2026 18:39

Skład na #WISPUN: Letkiewicz - Giger, Kutwa, Grujcić, Krzyżanowski - Omić, Igbekeme - Bozić, Duda (C), Lelieveld - Duarte

As 24.04.2026 19:27

rewelacyjny patent z tymi paniami z filharmonii co zagraly "Conquest of Paradise" na zywo. Chapeau bas!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl