![]() |
Cytat:
Z jednej strony - nie jest przypadkiem że Znicz stracił ponad 20 bramek w 6-ciu meczach, z drugiej - naszym mankamentem od zawsze było strzelanie bramek słabym zespołom, wykorzystywanie sytuacji. Z drugiej strony - piłkarze tego słabego Znicza kilka razy zrobili Krzyżanowskiego na jakieś proste zwody. Nie wykorzystali tej przewagi bo są cieńcy. Śląsk podejrzewam że będzie chciał nas wypunktować z kontry. Nie mają interesu żeby iść na wymianę ciosów. |
Cytat:
Wydaje mi się,że musiałaby się stać jakaś katastrofa w pierwszej połowie żeby Jop ruszył to ustawienie. Ale zagramy pewnie zdecydowanie bardziej wyrachowaną piłkę. Prawda jest taka że nie ma co za bardzo kalkulować,jak żre to trzeba kosić jak leci. |
Cytat:
|
Cytat:
Oczywiście, że finalnie wszystko pójdzie na Jopa. |
Cytat:
Na pewno wyjda bardzo zmotywowani, ale równie dobrze mogą być w podobnym stanie psychicznym jak pilkarze ŁKSu. Choc Slask i tak stawiam poki co półkę wyżej niż Łodzian. |
Jeśli Śląsk się cofnie to nie sądzę, żebyśmy ruszyli do frontalnego ataku. Nie robiliśmy tego w żadnym meczu w tym sezonie. No i zbyt głęboka obrona to dużo rzutów rożnych i wolnych, a w tych w przeciwieństwie do poprzedniego sezonu jesteśmy groźni. Więc to nie jest już tak skuteczna taktyka przeciwko Wiśle i Śląsk to na pewno wie. Najlepsza strategia to pewnie iść na wymianę ciosów jak Tychy i Grodzisk, i liczyć, że się uda.
|
Cytat:
I strata jednej bramki niczego nie zmieni. Przypomnij sobie mecz z Wisłą Płock u siebie. Kwestia na ile dojrzałą są drużyną. Wszystko wyjdzie w praniu ale nie spodziewam się żeby się odsłonili. |
Cytat:
Ranga spotkania + świadomość siły Wisły może byc dla nich obciążeniem. Oczywiście może, nie musi. |
Cytat:
chyba pierwszy raz od 2019 :( a taki wynik 7 do jaja , ja pierdziele :> |
Cytat:
Rodado-Duarte, Ertlthaler, Kuziemka-Duda-Krzyżanowski Więc w każdym meczu będziemy szli frontalnym atakiem, bo chcemy i możemy. A ponieważ ma kto bić SFG to nawet autobusy nam nie straszne. Śląsk wczoraj również bronił się autobusem więc pewnie to też zobaczymy w niedzielę. Tyle, że Śląsk jest w totalnej przebudowie - wymieniono mniej więcej tylu zawodników, co u nas w rezerwach. |
Ja cały czas proszę o kontakt z bazą.
Indywidualnie wśród naszych bocznych obrońców pod względem stricte gry defensywnej najgorszy mecz w tej rundzie rozegrał Lelieveld (przeciw Pogoni), gdzie był wielokrotnie objeżdżany, Krzyżanowski w tym meczu zagrał jak profesor. Ciekawi mnie dlaczego wszyscy się tak Krzyżanem przejmują, a nie Holendrem. Ale to tylko taka szpilunia w stronę 'ojek'. Ja Lelievelda bardzo cenię, ale on też dużo lepiej wygląda z piłką przy nodze niż w destrukcji. Tak czy siak wszystko zweryfikuje w niedzielę murawa. |
Krzyżanowski i Kuziemka w kadrze u20:
https://pzpn.pl/reprezentacje/reprez...e-z-portugalia Z dedykacją dla tych co chcą posadzić Krzyżanowskiego na ławce w meczu ze Śląskiem |
Przecież Jop by przed drużyną z siebie debila zrobił gdyby teraz posadził na ławce Krzyżanowskiego czy tak na prawdę kogoś innego. Druzyna tym samym składem kosi każdego rywala kolejka po kolejce, Krzyżanowski ma gola i asystę więc na jakiej podstawie miałby Jop go dać na ławkę?
Niektórzy tu sobolewszyznę by odstawiali w stylu "chcem być uczciwy więc James nie zagra bo miał sraczkę i opuścił dwa treningi w tygodniu" Zawali Krzyżanowski 2 czy 5 meczy to go Jop posadzi. Debilem nie jest żeby na zaś sadzał piłkarzy, którzy mają zwyżkę formy. Tym się własnie Jop różni od reszty, że jego decyzje są logiczne i poparte sytuacją w klubie. |
Cytat:
Chyba że na poważnie zaczynamy opowiadać o jakichś aurach i fluidach? Nie wiem, Jop sobie z tego jaja robił, mnie też nie przekonuje. Moim zdaniem ich prawy obrońca który wyszedł w pierwszym składzie się skompromitował (Duarte trzy razy nie pilnowany skakał do główki, dwa gole), reszta obrońców była niewiele lepsza. Nie szukajmy wyjaśnień parapsychologicznych kiedy wystarczy zwyczajna nieudolność... @pepe72 - możesz mi wyjaśnić co mają powołania do jakiejś młodzieżowej reprezentacji do gry na poziomie centralnym? Jest jakiś związek przyczynowo-skutkowy, czy po prostu rzucasz na ścianę i patrzysz co się przyklei? https://wislakrakow.com/posts/polska...owoaniem/10224 @s1mone - to teraz najgorszy mecz zagrał Lieleveld :haha: Naprawdę, jeden cymbał tak napisał a reszta powtarza jak prawdę objawioną, dodając jeszcze od siebie? Widzę że coraz większa odklejka u niektórych. |
Na oddziale, niestety, bez zmian.
|
Akurat w tej rundzie tak, Lelieveld zagrał najgorzej indywidualnie z naszych bocznych obrońców. Podałem Ci mecz w którym to zrobił.
Chłopaki z Pogoni go objeżdżali i bez problemów dośodkowywali z jego rejonów boiska, wszystkie groźne ataki sunęły jego stroną. Dużo krył na radar - generalnie zagrał słabo w destrukcji. Tak czy siak, żebyś teraz nie przekręcał. Oceniam jedynie grę w obronie. Całościowo Lelieveld zagrał w tamtym meczu w miarę OK, to co z tyłu zawalał nadrabiał z piłką przy nodze. To, że Lelieveld zaliczył najgorszy występ z naszych bocznych obrońców w tej rundzie to nie znaczy, że coś monstrualnie zawalił. Wszak wygraliśmy wszystkie 5 meczy - więc czepiam się troszkę na siłę. Na zasadzie, że skoro boimy się o Krzyżana, który nie zagrał w defensywie jeszcze tak słabego meczu jak Lelieveld z Pogonią to pobójmy się też o Holendra. Bądźmy sprawiedliwi. Niektórzy oceniają młodego przez pryzmat jednego meczu z czasów Rudego w którym podał do przeciwnika i złamał linię spalonego zawalając dwa gole. Tylko, że to było prawie 2 lata temu. |
@s1mone - właśnie o to chodzi że masz totalnie spaczoną ocenę rzeczywistości. Krzyżanowski w obronie zagrał kilka katastrofalnych meczy, w każdym kryje na radar, biorą go na zamach, często w ogóle nie ma go tam gdzie powinien... Wynik nie ma tutaj znaczenia, tak jak to że zwykle rywale słabości Krzyżanowskiego nie wykorzystywali.
Dlatego napisałem że jeden cymbał to wymyślił, a teraz bezrefleksyjnie powtarzacie. Oglądałem mecz z Pogonią. Kojarzę jak wtedy grali. To nie jest tak że ja Krzyżanowskiego prześladuję bo jest Polakiem, ale nie będę zamykał oczu na jego frajerstwo w defensywie tylko dlatego bo jest młodzieżowcem. Gramy o awans. To tak samo jakby oceniać wysoko postawę Sukiennickiego bo i tak mecze z nim w składzie wygrywamy. Tylko że wygrywamy je mimo jego gry, a nie dzięki. Krzyżanowski przynajmniej ma atuty ofensywne, dlatego wolałbym go oglądać na skrzydle. Z tyłu Krzyżanowski to wypisz-wymaluj drugi Wachowiak. Z przodu na szczęście wygląda naprawdę dobrze. Może się z czasem bronić nauczy (wątpię), ale nas nie stać na eksperymenty. Jesteśmy za bardzo zadłużeni. Więc - odkładając na bok wasze paranoje n.t. młodych Polaków i ich prześladowców - może jednak głosy żeby nie wychodzić na Śląsk ze słabym lewym obrońcą - na zasadzie "jakoś to będzie" - nie są tak całkiem niemerytoryczne? Z doświadczenia wiem że zwykle "jakoś" nie znaczy "dobrze". |
Cytat:
|
Gość w swoim konfabulowaniu jest tak obrzydliwy, że nie można zostawiać ścieku bzdur na wierzchu. Bo później ktoś mniej rozgarnięty lub posiadający pamięć rybki Dory może wziąć to za prawdę:
link O tym pisał simone. Dopuszczenie do dośrodkowania piłki spod chorągiewki jest uważane jako karygodny błąd, po którym można dalej uprawiać nawalankę w naszego najlepszego zawodnika meczu. A takie zagranie jak pod linkiem lub błąd Jarocha z meczu ze Stalą są przemilczane - jeśli nie popełnia ich młody Polak. I dodatkowo to odwracanie kota ogonem, tłumaczenie swoich urojeń spiskiem. Wolfy stary pierniku, do tej pory dostarczałeś głównie taki content, po którym można było się delikatnie uśmiechąć i współczuć. Teraz obawiam się, że tylko wyczekiwane błędy powodujące nasze porażki mogą dodać Ci pozytywnej energii, byś w końcu, po wielu tygodniach mógł z dumą obwieścić na forum swe prorocze zdolności. |
Cytat:
Problem polega na tym, że Krzyżanowski ustawia się i reaguje najsłabiej w defensywie z całego bloku. To nie jest opinia, tylko fakt, który każdy może zobaczyć gołym okiem. Wystarczy odpalić mecze - nie tylko ze Stalą, nie tylko w tym sezonie - żeby zobaczyć ten sam schemat zachowań powtarzany jak mantra. Tu nie chodzi o to, czy on jest Polakiem czy Marsjaninem, tylko o to, że na boisku jest najsłabszym punktem w obronie (choć są momenty w których duże pretensje można mieć także i do Biedrzyckiego np. za krycie). Może się jeszcze rozwinie, oby, ale na razie broni kiepsko, przegrywa tam wiele starć. Kto wie czy nie ma potencjału by bardziej sprawdzić się jako lewy pomocnik, może kiedyś Jop go tam przesunie. Dlatego zamiast biadolić o wytykaniu mu mankamentów, lepiej zacznij oglądać mecze bez klapek na oczach, bo rzeczywistości i tak nie zakrzyczysz. I nie zrobią tego również błędy Lelievelda, które czasem również mu się zdarzają. |
Wolfy się przelogował
dalszy komentarz zbędny |
Jop nie przesunie Krzyżanowskiego na lewą pomoc... bo u nas nie ma takiej pozycji na boisku. Bocznymi pomocnikami są de facto boczni obrońcy więc on już tam gra ;) Nasi boczni obrońcy mają taką samą rolę jak boczni pomocnicy/wahadłowi w formacji 3-5-2, albo 3-4-2-1 itd. Tak, nasze ustawienie jest ultraofensywne i świadomie decydujemy się na jego ułomności w fazie defensywnej. I to będzie działać, jeśli nie zaczniemy znowu trafiać we wszystko tylko nie w bramkę. To powinno pozwolić nam wygrać ok ~70% meczów, kilka pewnie jeszcze zremisować. Nawet jeśli Krzyżanowski będzie ułomny w obronie. Problem z taką grą będzie jeśli przyjdzie nam grać z dużo lepszym rywalem, ale na szczęście Rapid czy Cercle w 1 Lidze nie grają.
PS: szczegółowo w naszej formacji oczywiście jest pewna asymetria, bo Krzyżanowski na pewno gra wyżej i częściej jest z przodu niż Lelieveld. |
Podsumujmy:
Na 5 rozegranych do tej pory kolejek Kuba wystąpił we wszystkich 5ciu. Rozegrał dotychczas 337 minut z dostępnych 450 min i tylko raz nie wychodził w pierwszym składzie. Na obecną chwilę zrobił 1G + 2A. I Wy w "ciemno" chcecie go posadzić na ławce kosztem innego zawodnika, którego zapewne nikt na oczy nie widział na żywo poza trenerem na codziennych treningach ? Ja rozumiem, że Kuba nie jest orłem i pewne aspekty futbolowego rzemiosła są mu jeszcze nieznane ale on ma 19 lat... |
Banaszak ze Slaska bedzie z nami pauzował za czerwona kartke - dobre info, we Wroclawiu wku******
|
Kopnięcie przeciwnika w głowę przewrotką to nie jest błahe przewinienie w stylu faulu taktycznego, żeby oczekiwać minimalnej kary 1 meczu. Niech się ogarną we Wrocławiu.
|
Cytat:
|
A kto się miał tam znaleźć? Człapak Duda?:D
|
Cytat:
Nie boisz się, że ryzykujesz, że nie jest to po linii? |
Cytat:
|
Cytat:
Dziwne gdyby dostał mniej niż dwa za przejechanie kolesiowi korkami po czaszce, ale podobno kibice Śląska węszą spisek PZPN-u. |
Konferencja prasowa, głównie o nowych zawodnikach:
Omić - długo nie trenował z zespołem - najwcześniej po przerwie na kadrę Bozić - jeszcze nie trenował z Wisłą ale jest w treningu Zimmerman - bez komentarzy - wszystko jest na twitterze Wisły |
Po wypowiedziach Jopa wynika, ze Albanczyk który do nas trafil piłkarsko nie nadaje się do obecnego poziomu drużyny. Holender bardziej pasował do koncepcji gry trenera niż Bozic który demonem szybkości i ogólnie motoryki za mocny nie jest. Taki Duarte 2.0 z tym samymi mankamentami.
|
Cytat:
|
W przypadku Merkurego to proste. Jak Holender miał przyjść do Wisły to był szrotem nie grającym w zespole z 2 ligi holenderskiej. Jak jednak nie przychodzi to pasowałby do koncepcji Jopa w przeciwieństwie do Bozicia. Gdyby to Zimmerman przychodził a Bozic nie sytuacja oczywiście by się odwróciła.
|
Kluczowe jest zatrzymanie Rodado i przyjście Ertlthalera. Jeśli ktoś jeszcze odpali, okienko i tak będzie bardziej udane, niż się spodziewaliśmy. Teraz należy wszystkim życzyć przede wszystkim zdrowia i formy.
|
Z nowych transferów Lelieveld też daje radę.
|
Skład na Śląsk:
Broda - Lelieveld, Biedrzycki, Grujcić, Krzyżanowski - Carbó, Duda - Kuziemka, Ertlthaler, Duarte - Rodado 1 zmiana w żelaznej 11 - zamiast Kutwy Grujcić. |
Cytat:
Kutwa znowu za słaby? Edit: Niestety uraz. Ma chłopak pecha :-/ |
Brawo, kolejny obcokrajowiec w składzie. Po zwycięstwo.
|
W kontekście asekuracji lewej strony przy eskapadach Krzyżanowskiego Grujcić jest wolniejszy od Kutwy ale ze względu na lewonożność jest bardziej naturalnym pół-lewym. Nie powinno być źle.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl