Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   14. kolejka, Wisła Płock - Wisła Kraków, 27 października 2024, 14:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11053)

Vuko 27.10.2024 17:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Revolver (Post 1637646)
Sukiennicki - Kutwa to może być nasz środek przeciwko Tychom.

My chcemy ten mecz wygrać...

Książę Palownik 27.10.2024 17:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RybaTs (Post 1637647)
Igbekeme zagra,ma 3 żółtka

Ale nie wiadomo co z Carbo. Wyglądało jakby jakiegoś urazu barku doznał. Pewnie jutro się dowiemy na ile to poważne.

RybaTs 27.10.2024 17:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Książę Palownik (Post 1637649)
Ale nie wiadomo co z Carbo. Wyglądało jakby jakiegoś urazu barku doznał. Pewnie jutro się dowiemy na ile to poważne.

No to wyjdziemy wtedy Igbekeme Sukiennicki

pepe72 27.10.2024 17:45

Po pierwsze szacun chłopaki!
Po drugie to chyba pierwszy gol z rzutu rożnego :>
Po trzecie dlaczego tak nie żarło w Łęcznej?!?

Patryko 27.10.2024 17:46

Cytat:

A tak w ogóle, to chciałbym w końcu zobaczyć Kiakosa na LO i Mikulca z prawej, kosztem daremnego Jarocha.

Myślę, że właśnie takie ustawienie boków obrony wybiegnie na mecz z Tychami. Jarochowi przyda się ławka, bo gra po prostu słabo.

doktor granat 27.10.2024 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Skawa Wadowice (Post 1637639)
Czy teraz kolejny mecz rozluznienia?
Byla leczna, teraz tychy?

Oby nie, kupujemy bilety i niesiemy ich dopingiem

Mecz z Tychami za tydzień w poniedziałek więc teraz cały tydzień normalnej pracy i po niej mam nadzieję, że będzie dobrze.

Szneka 27.10.2024 17:47

Po dzisiejszym meczu jestem mega wqrwiony, Tydzień temu nie istniała TBB dziś prawie nie istniała Wisła Płock a w międzyczasie ramy kompromitację w Łęcznej. W ciągu 10 dni dwie zmiany o 180 stopni.
Co do dziś- Kutwa i Biedrzycki praktycznie bez błędu, Kiakos świetne wrzutki ale w przodzie dużo mniej produktywny niż Mikulec. Jaroch słabizna kolejny mecz. Carbo pokopany poobijany niemiłosiernie, dobrze, że sędzia szybko płockich drwali temperował kartkami. Zwoliński się przepychał walczył ale zabrakło kropki nad i. Alfaro i Baena coś tam próbowali ale bez szału.
Bardzo ważne zwycięstwo. Najbliższe 3 mecze to musi być 9 pkt.

Arked 27.10.2024 18:25

W Łęcznej nie było żadnej kompromitacji tylko dość przypadkowy wynik meczu.

Skawa Wadowice 27.10.2024 18:32

Kiedy Kacper Duduś moze wrocic do gry? Przydalby sie

wolfy 27.10.2024 18:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1637652)
Myślę, że właśnie takie ustawienie boków obrony wybiegnie na mecz z Tychami. Jarochowi przyda się ławka, bo gra po prostu słabo.

Jaroch się chyba wykartkował, nie?

@Szneka - Zwoliński ma świetną asystę.

grogoriogreg 27.10.2024 18:59

Cieszy dobry mecz Kutwy na jego nominalnej pozycji, czyli środku obrony.
Powinniśmy w końcu na serio zadbać o finanse klubu i jako 4-go defensora w składzie mieć właśnie kogoś takiego, a nie przepłaconego gościa bez potencjału. No i broń Boże przed wrzucaniem go do środka pola, bo na grę tam jest po prostu zbyt wolny z piłką przy nodze.

Solidny mecz, byliśmy minimalnie lepsi, ale zabójczo skuteczni. Tego braklo w Łęcznej. Teraz z pozoru łatwiejsze mecze i fajny cykl z grą co 6dni - nie będzie mowy o zmeczeniu.

Patryko 27.10.2024 19:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1637660)
Jaroch się chyba wykartkował, nie?

Tak, w sumie dobrze dla niego i dla Wisły.

wolfy 27.10.2024 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1637663)
Tak, w sumie dobrze dla niego i dla Wisły.

Podobnie uważam. Liczę że boki Kiakos-Mikulec na dłużej zagoszczą w pierwszym składzie.

P.S. Łasicki kontuzja. Żodyn się nie spodziewoł...

Karherop 27.10.2024 19:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 1637661)
Cieszy dobry mecz Kutwy na jego nominalnej pozycji, czyli środku obrony.
Powinniśmy w końcu na serio zadbać o finanse klubu i jako 4-go defensora w składzie mieć właśnie kogoś takiego, a nie przepłaconego gościa bez potencjału. No i broń Boże przed wrzucaniem go do środka pola, bo na grę tam jest po prostu zbyt wolny z piłką przy nodze.

Solidny mecz, byliśmy minimalnie lepsi, ale zabójczo skuteczni. Tego braklo w Łęcznej. Teraz z pozoru łatwiejsze mecze i fajny cykl z grą co 6dni - nie będzie mowy o zmeczeniu.

Kutwa nie jest nominalnym stoperem, ale zrobienie z niego stopera może mu uratować karierę, tak jak swego czasu wycofanie do obrony Urygi.

Również uważam że grając teraz co 6 dni będziemy optymalnie przygotowani do każdego meczu, a wtedy szanse wpadki jak z Łeczna będą zminimalizowane.

O samym meczu się nie wypowiem bo i nie mogłem oglądać. Mega zaskoczenie i mega radość.

Drozd 27.10.2024 19:54

Coś płaczków wymiotło :rotfl:

Jak się prześcigali w szyderczych tekstach po Łęcznej, bredząc niemiłosiernie. Teraz buźki w kubeł i bulgotać :>

Znowu prostaki zamiast przygotować boisko do gry wpuścili nas na pastwisko, może lekko równiejsze niż w Łęcznej, ale przygotowane do gry nie było.

Leszcze z Płocka... nawet w okręgówce przed meczem murawę się walcuje żeby była równiejsza, ale jak się w piłkę nie planuje grać tylko kopie na aferę od pierwszej minuty meczu to równe boisko do niczego nie jest potrzebne. Tylko czekam aż jakiś mundry stwierdzi że to "specyfika 1 ligi". Bardzo dobrze że Jop i drużyna znaleźli sposób na taki sabotaż.

Najważniejsze to postawa bramkarza, jeżeli ktoś dopatrywał się talentu u Biegańskiego to tutaj powinien dostać orgazmu :). Szybki, dobry technicznie, nieźle się ustawia. Strzał który złapał w momencie kozła pod koniec meczu dowodzi że bronić potrafi, bo 90% bramkarzy nawet by nie próbowało go łapać. Jest jeszcze elektryczny przy grze nogami ale na takim kartoflisku nie ma się co dziwić.

Zaczynamy wypracowywać "tryb wyjazdowy" czyli sposób gry w warunkach w których grać normalnie się nie da. Mniej krótkiej gry, mniej prowadzenia, piłka górą, zgranie, przebitka, strzał z daleka. Najwyższy czas.

Jak z miesiąc temu pisałem że Kutwa to będzie nasz stoper na lata to dowcipasom nie było końca, płaczki prześcigały się w durnych komentarzach, a co się okazuje? Chłop nie dość, że trzyma poziom w obronie, to jeszcze może być poprzez wprowadzanie piłki bardzo niewygodny dla przeciwnika.

O Kiakosie już dużo powiedziano. To letnie okienko okazuje się całkiem całkiem. Reasumując. Dobry mecz, bardzo dobry wynik.

FraMat 27.10.2024 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1637666)
Coś płaczków wymiotło :rotfl:

Jak się prześcigali w szyderczych tekstach po Łęcznej, bredząc niemiłosiernie. Teraz buźki w kubeł i bulgotać :>

A już of kilku dni to forum robiło się normalne...
+1
  • Markus 9
  • s1mone 6
  • leszekpw 1
  • Jaroo1 10
  • wolfy 5
  • Levis88 1
  • Jagul 1
  • Drozd 4

Jagul 27.10.2024 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1637666)
Jak z miesiąc temu pisałem że Kutwa to będzie nasz stoper na lata to dowcipasom nie było końca, płaczki prześcigały się w durnych komentarzach, a co się okazuje? Chłop nie dość, że trzyma poziom w obronie, to jeszcze może być poprzez wprowadzanie piłki bardzo niewygodny dla przeciwnika.

Panie kochany jakby Twoje proroctwa się sprawdzały to już byśmy grali w LM.

Drozd: Kutwa ma potencjał na świetnego defensywnego pomocnika

Czy następnym krokiem będzie twierdzenie, że z Kutwy będzie świetny bramkarz?

Mecz dzisiaj bardzo dobry. Te SFG to było coś czego zabrakło w Łęcznej.

sandomingo 27.10.2024 20:04

Przed tym trójmeczem spodziewałem się 1-2 punktów, więc 6 to naprawdę bardzo dobry wynik.
Wisła wypracowała już kilka punktów przewagi nad strefą spadkową, więc pewnie i gra będzie teraz nieco mniej nerwowa.
Nie przesadzałbym z podniecaniem się Kutwą pod jednym meczu, bądźmy poważni.
Szkoda prawdopodobnej straty Carbo, choć dzisiaj Sukiennicki pokazał się nienajgorzej.
Ogólnie brawa dla drużyny za dziś, są zwycięstwa które cieszą bardziej niż inne i ogranie wieśniaków z Płocka do takich należy.

Natomiast Jaroch to jest tak ogromny zjazd, że brakuje już nawet przymiotników do określania jego gry.
Naprawdę dobrze, ze w najbliższym meczu nie zagra.

Ps. "Ciekawa" wypowiedź Jopa nt Łasickiego - z tego co powiedział trener wynika, że kolano Łasickiego jest w takim stanie, że rozegranie dwóch meczów pod rząd musi spowodować konieczność przerwy, nie wiadomo jak długiej.
Przedłużanie kontraktu jego i Jarocha to było mistrzostwo świata.

Drozd 27.10.2024 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1637667)
A już of kilku dni to forum robiło się normalne...
+1
  • Markus 9
  • s1mone 6
  • leszekpw 1
  • Jaroo1 10
  • wolfy 5
  • Levis88 1
  • Jagul 1
  • Drozd 4

:haha:

Napiszę tak .... Puknij się waść mocno.... dopisz mi za to ze 4 punkty :rotfl:

Jak ktoś psuje atmosferę swoim defetystycznym bredzeniem, a za chwilę rzeczywistość leje go za przeproszeniem w pysk, to ja mam prawo, a wręcz obowiązek spotęgować to jakże sprawiedliwe odczucie.

Pojmij, że dyskusja to odnoszenie się do wypowiedzi i zachowań innych. Jeżeli chcesz to możesz sobie punktować odniesienia, które są nieparlamentarne, ale właśnie kolego wsiadłeś na rubikonia i pojechałeś...

Książę Palownik 27.10.2024 20:15

Weźcie pod uwagę, że Płock praktycznie nie atakował podaniami po ziemi, żadnego ataku pozycyjnego, praktycznie same dzidy na pałę. Więc Kutwa i Biedrzycki mieli dość ułatwione zadanie. Typowa rąbanina w powietrzu.

pepe72 27.10.2024 20:15

Cytat:

Sukiennicki - Kutwa to może być nasz środek przeciwko Tychom.

A tak w ogóle, to chciałbym w końcu zobaczyć Kiakosa na LO i Mikulca z prawej, kosztem daremnego Jarocha.

Jaroch dostał czwartą żółtą więc to się może spełnić.

FraMat 27.10.2024 20:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1637671)

Jak ktoś psuje atmosferę swoim defetystycznym bredzeniem, a za chwilę rzeczywistość leje go za przeproszeniem w pysk, to ja mam prawo, a wręcz obowiązek spotęgować to jakże sprawiedliwe odczucie.

Pojmij, że dyskusja to odnoszenie się do wypowiedzi i zachowań innych. Jeżeli chcesz to możesz sobie punktować odniesienia, które są nieparlamentarne, ale właśnie kolego wsiadłeś na rubikonia i pojechałeś...

Dyskusja to odnoszenie się do wypowiedzi innych, ale z zachowaniem kultury i zasad dobrego wychowania, a nie zarzucanie innym, że bredzą...

Zabawa trwa, na koniec miesiąca ją podsumuję, ale już dzisiaj widzę pewną korelacją liczby dni od jej rozpoczęcia ze zmniejszeniem liczy postów ad personam z czego się cieszę.

Patryko 27.10.2024 20:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1637669)
Ps. "Ciekawa" wypowiedź Jopa nt Łasickiego - z tego co powiedział trener wynika, że kolano Łasickiego jest w takim stanie, że rozegranie dwóch meczów pod rząd musi spowodować konieczność przerwy, nie wiadomo jak długiej.
Przedłużanie kontraktu jego i Jarocha to było mistrzostwo świata.

Nie zdziwiłbym się, gdyby w lecie 2025 Jaroch dostał kolejny, roczny kontrakt.

Drozd 27.10.2024 20:46

To nie ja zarzucam to rzeczywistość weryfikuje co jest brednią.

bredzić
1. ÂŤmówić bez sensu w czasie snu lub w chorobieÂť
2. pejor. ÂŤmówić głupstwa, bzdury; też: opowiadać o rzeczach i sprawach nieważnychÂť

Określenie niektórych wywodów po Łęcznej i przed Płockiem, jedynie, bredzeniem, zasługuje na ujemne punkty w Twojej, nie bez racji prowadzonej klasyfikacji. Miej tego świadomość.

Jagul 27.10.2024 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1637671)

Szkoda, że Ty nie wyciągasz wniosków jak Cię rzeczywistość weryfikuje :D
Na początek polecam spojrzeć na tabele 1 ligi. Przy okazji spójrz też na poprzedni sezon ;)

Drozd 27.10.2024 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1637678)
Szkoda, że Ty nie wyciągasz wniosków jak Cię rzeczywistość weryfikuje :D
Na początek polecam spojrzeć na tabele 1 ligi. Przy okazji spójrz też na poprzedni sezon ;)

Jak z tym Kutwą na stoperze? Dudą, który wróci za 6 tygodni? Pustym stadionem w pucharach bo wakacje?

Każdy czasem się myli, ale nie każdy płacze, biadoli i roztacza kasandryczne wizje pod byle pretekstem, a są tu na forum tego typu defetyści. Którzy to? Ci rozgadani po przegranych, a lakoniczni po wygranych...

Jagul 27.10.2024 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1637679)
Jak z tym Kutwą na stoperze? Dudą, który wróci za 6 tygodni? Pustym stadionem w pucharach bo wakacje?

Każdy czasem się myli, ale nie każdy płacze, biadoli i roztacza kasandryczne wizje pod byle pretekstem, a są tu na forum tego typu defetyści. Którzy to? Ci rozgadani po przegranych, a lakoniczni po wygranych...

Kutwa zagrał jeden pełny mecz na tej pozycji, a Ty wystawiłeś mu laurkę jakby gość conajmniej był filarem defensywy, która zapewniła nam awans. Reszta to nie moja twórczość, więc nie odniosę się.

Levis88 27.10.2024 21:16

Niektórzy tutaj godzinę przed meczem cięli żyły i zastanawiali się czy zejdziemy z 3:0 do przerwy czy może więcej. Okazało się, że młody zagrał pierwszy razy na środku defensywy i wyglądał tak samo jak każdy inny z naszych defensywnych doświadczonych wyjadaczy - może nawet ciut lepiej. Dla mnie kolejny plus dla Jopa.

Fugiel 27.10.2024 21:23

Juz kilka kolejek temu zastanawiałem się czy Kutwe nie spróbować dla SO - być może zatrybi jak Uryga.

Arked 27.10.2024 22:19

W xG jeden z naszych gorszych meczów w sezonie. Wyjątkowo mało strzelaliśmy. Zdecydowały stałe fragmenty, bardzo nietypowo dla nas.

https://i.ibb.co/2ZCdNhc/Zrzut-ekran...-27-220848.png

Witalis 27.10.2024 22:56

Nie rozumiem zachwytów nad Kiakosem. Owszem, z przodu coś dał, ale z tyłu mnóstwo strat w newralgicznych momentach.

Cymes 27.10.2024 22:59

Dwie bramki z SFG i umiejętne zabijanie spotkania. Skrajnie niewiślacki mecz. Z drugiej strony, czy to jest duże zaskoczenie, że przeciw drużynie Misiury coś takiego świetnie zadziałało? Raczej nie był to przypadek. Oczywiście wszystko to do momentu czerwa, którym musieliśmy przypomnieć, że to jednak MY gramy dziś na boisku w Płocku. Plus dla Kissa za trzecią bramkę, którą chyba odebrał wiarę przeciwnikowi, że cokolwiek można jeszcze zdziałać. Małe odkupienie głupoty, którą odjebał ze Zniczem.

Kolejny mecz, który pokazał, że kwestie personalne mają marginalny wpływ na naszą grę obronną. Do intensywności w środku pola z TBB sporo brakowało, ale był to jednak znacznie lepszy mecz niż z Łęczną. Choć trzeba przyznać, że graliśmy więcej w niskiej obronie, co z pewnością jest łatwiejsze, ale i tak sraka, której wielu dostało widząc Kutwę z Biedrzyckim była zabawna, zwłaszcza po meczu.

s1mone 27.10.2024 23:21

Nie ma się co Kiakosem zachwycać bo był mocno średni zarówno w destrukcji jak i w konstrukcji.

No ale stałe fragmenty gry to były ciasteczka.... warto go trzymać w 1 składzie, choćby po to abyśmy byli groźni po rogach, bo wszyscy z nami po nich pałują, bo wiedzą, że zero zagrożenia... My bijemy ich taką ilość, że gracz który potrafi dograć w punkt ze stojącej piłki to skarb.

My dziś tak naprawdę nie byliśmy jacyś mocni z tym Płockiem. To był typowy mecz walki, gdybyśmy stracili po SFG to by było ciężko. Generalnie wcale nie przeważaliśmy nad Płockiem, my go po prostu wypunktowaliśmy stałymi fragmentami (co z reguły się nam przytrafia).

leszekpw 28.10.2024 00:21

Brawo Jop. Brawo Kiakos. Brawo Baena. Brawo Kiss. Brawo Carbo. Brawo Rodado. Obcokrajowcy górą. Wincyj Polakow się nie sprawdza. Brawo Drozd, Wolfy, Markus. Przodujemy nad teamem wincyj Polaków.

pepe72 28.10.2024 02:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cymes (Post 1637688)
... ale i tak sraka, której wielu dostało widząc Kutwę z Biedrzyckim była zabawna, zwłaszcza po meczu.

Po Łęcznej praktycznie się nie udzielałem na forum ale jak na X zobaczyłem skład to też uznałem, że Jop jest bardzo odważny. Po meczu jest to bardzo zabawne ale przed meczem obrona:
Jaroch, Biedrzycki, Kutwa, Kiakos
nie napawała optymizmem.

Zaś po meczu wiele osób jest szczęśliwych, że Jaroch dostał czwartą żółtą.

wolfy 28.10.2024 04:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Książę Palownik (Post 1637672)
Weźcie pod uwagę, że Płock praktycznie nie atakował podaniami po ziemi, żadnego ataku pozycyjnego, praktycznie same dzidy na pałę. Więc Kutwa i Biedrzycki mieli dość ułatwione zadanie. Typowa rąbanina w powietrzu.

Acha. A kto w pierwszej lidze gra inaczej?

Pisałem to do znudzenia - jeśli młody nie jest w stanie wygrać rywalizacji na poziomie pierwszej ligi z naszymi leszczami to nic z niego nie będzie. Kutwa dał mocny sygnał że on rywalizację z resztą naszych stoperów (poza Colleyem, bo to inna liga) może spokojnie podjąć. Na poziomie pierwszej ligi.
Zagraliśmy z czołową drużyną przed którą pajace i toksyczni prowokatorzy na wyścigi zgadywali ile to dostaniemy do przerwy od mocarnej Petrochemii. Wyszedł Kutwa (z konieczności, bo Łasicki do regularnej gry się nie nadaje) i wyczyścił. Szukanie akurat po tym meczu dziury w całym to już jest - nie oszukujmy się - kurestwo.

Czy to znaczy że Kutwa jest wunderkidem, zarobimy miliony itp. bełkot odklejonych? Raczej nie. Ale wszedł drugi junior w pierwszym składzie, zagrał 90 minut w wygranym meczu i pokazał klasę. To jest ważne i potrzebne żeby ławka nie zaniżała poziomu.

Biedrzycki, enfant terrible Wisły też dziś zagrał na bardzo dobrym poziomie.

Trzeba przyznać Jopowi że nie jest odklejeńcem jak niektóre legendy i nie próbuje młotkiem wkręcać śrub (i vice versa). Trudno żeby Kutwa brylował na rozegraniu, to tylko chory umysł mógł wymyślić. Stoper? Przy naszej nędzy na tej pozycji? Jasne.
Nawet jak zawali to nikt zdrowy na umyśle nie powie że "Uryga/Łasicki/Biedrzycki by to na pewno wybronili" :>

Jaroo1 28.10.2024 05:54

Cytat:

Jak ktoś psuje atmosferę swoim defetystycznym bredzeniem, a za chwilę rzeczywistość leje go za przeproszeniem w pysk, to ja mam prawo, a wręcz obowiązek spotęgować to jakże sprawiedliwe odczucie
.

Przecież to ty byłeś/jesteś od roztaczania wizji że PMS to łamagi, że legendy i znajomi to problem w klubie, że tylko trener z zagranicy coś tu pomoże bo un bydzie niepolski, niepmsowski, nie skażony chora polską myślą i nieudolnością.
Jop to Polak, ostatnio się dowiedziałem że nie PMSowiec (bo tak pasuje do przekazu fajnoszefów teraz). Także pisz dalej swoje mądrości jak to trzeba trenera z zagranicy i jatrz dalej

doktor granat 28.10.2024 06:39

Kutwa kontrakt do czerwca 2027, a tak naprawdę wczoraj pierwszy przyzwoity mecz.
Ciekawe ile Wisła będzie miała z niego pociechy przez ten okres.

wolfy 28.10.2024 07:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1637696)
Kutwa kontrakt do czerwca 2027, a tak naprawdę wczoraj pierwszy przyzwoity mecz.

Tu się nie zgodzę. Za Rude (u którego debiutował) zagrał sporo przyzwoitych meczy i był etatowym rezerwowym wchodzącym z ławki.
Problemy pojawiły się kiedy obrona się posypała i musiał ją łatać, a potem Moskal zaczął go ustawiać w swojej taktyce podpatrzonej z Tsubasy.
U Jopa do tej pory robił za zmiany taktyczne, ale na tle reszty juniorów i tak grał sporo.

Przy okazji, nie wiem co musi zrobić żeby zagrać dobry mecz skoro ten był tylko przyzwoity?

Ogryzek 28.10.2024 07:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1637696)

Myślę że jak ustabilizuje formę - to moze byc solidnym piłkarzem. Wciąż jest młody (20 lat).

btw
Cieszy wygrana - strefa barazowa jeszcze przed końcem roku jest mozliwa do osiągnięcia.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl