![]() |
Cytat:
Wiesz na co ja mam nadzieję? Na spokój, na długą i cichą zimę. Bez żadnych rewolucji, durnych konferencji i innego pier.dolenia. Bez medialnych ośmieszających nas gównoburzy. Może próba zejścia z 2-3 wysokich kontraktów, typu Colley, Młyński, Hugi. Bardzo duża ulga dla finansów, zero straty na boisku. Może ze 2-3 transfery 'in', jakiś skrzydłowy i ktoś do środka. I spokojna praca w obecnym składzie. A na zapleczu skupić się na odzyskaniu kasy za transfery, nie wiem jak to działa, są prawnicy, niech zarobią na siebie. Te zaległe raty pewno pozwoliłyby nam bez pożarów dograć sezon. Tak to widzę, rewolucje co pół roku nas nie zbawiły, to może spróbujmy spokojnej pracy. |
@luke1906
Życzę powodzenia w ściąganiu pieniędzy z upadającego klubu z Turcji albo klubu-krzaka z Arabii Saudyjskiej (czy gdzie tam poszedł El Mahdioui). Na spokojną pracę nie ma najzwyczajniej w świecie czasu. Czy Ty nie rozumiesz, że bez awansu w tym sezonie Wisła z duża dozą prawdopodobieństwa będzie niewypłacalna w następne wakacje? |
luke1906, przepraszam za uniesienie się ale sam niepotrzebnie mnie wyzwałeś. To co ja napisałem to jest realny scenariusz co nas być może już czeka. I nie ma się co obrażac i udawać, tylko trzeba zrozumieć co się w klubie przez te 4 lata odjebało. Tu już zajebałem i pół śmieszna, pół żałosna konferencja po spadku nie wystarczy.
Tak jak powiedziałem, jedynie awans w tym sezonie nas ratuje. Brak awansu to wtopienie teraz te 10-15 mln, których brakuje, dalsze powiększanie długu, znowu rewolucja w kadrze ale będzie nas stać na jeszcze gorszych kopaczy i za rok zapewne spadek w takiej sytuacji. Zresztą, z takimi długami to zapewne już nawet granie w I lidze za rok będzie niewykonalne. Zostało pół roku. Albo ruszamy od zera z dna, albo jesteśmy niby wyżej a jeszcze gorzej bo z długami, przedłużaniem agonii i tak czy siak upadkiem, ale x miesięcy czy lat później. Takie sa realia i prawdziwe wnioski, nie chciało się pomyśleć chociażby pół roku temu, wyciągać wniosków, ratowano Wuja (nie)strażaka, Wujem (nie)menedżerem, to teraz trzeba to piwo wypić. I tak na serio wypić, a nie powiedzieć, że się zajebało i to rozwiąże problem. Kuba z naszego zbawiciela stał się największa porażką w historii klubu. To ambitny chłopak ale zupełnie nie sprostał temu zadaniu. A jego zajebałem i obietnica, że zrobi wszystko aby to zmienić, tylko nas teraz może wkopać w kolejny syf, bo on zapewne ani nie będzie chciał uciec jak szczur i odciąć się od tego w takiej sytuacji, ani nie będzie chciał doprowadzić do upadku. A to znaczy, że może dalej kombinować, zadłużać klub itd i nic dobrego z tego na kolejne lata nie wyjdzie. |
Cytat:
|
Cytat:
Porównując sytuacje - tak jakbyś miał stary, zadłużony dom - a ch.uj niech się spali, zaraz zacznę budować w wiosce obok nowy. No nie bardzo to widzę. |
Cytat:
|
To nie jest tak, że nie da się nic zrobić i albo upadek ze startem od zera w IV lidze (lub A-klasie), albo... w sumie nie wiadomo co, ale jakaś chora wegetacja w I lidze z długami, bez kasy i bez potencjału.
Scenariuszy, które mogą być rozpatrywane jest sporo. Z udziałem socios, z udziałem TS, z formalną bądź nieformalną restrukturyzacją, konwersjami, nowymi emisjami, wydzielaniem, przenoszeniem ZCP czy wreszcie kontrolowaną upadłością, może z jakimś pre-packiem jako ostatecznością. To tak po 15 minutach zastanowienia się, bez nawet znajomości kluczowych wskaźników finansowych. Problem jest tylko jeden. Chęć współpracy ze strony obecnie rządzących klubem. No dobra, dwa problemy. Oprócz chęci współpracy potrzebne jest jeszcze powierzenie prac ludziom, którzy się znają na takich zaawansowanych figurach prawno-finansowych. Czego jak czego, ale tego się nie da zrobić metodą chałupniczą. |
Cytat:
Nikt normalny nie weźmie Wisły w I lidze, z 40 mln długu. Bo tu na już, trzeba spłacić 40 i włożyć ze 40 mln aby to działało w następnym sezonie. Nic u nas nie działa, można powiedzieć, że nawet zwykli pracownicy jak trenerzy nie wykonują dobrze swojej pracy. Trzeba by wymienić wszystko i wszystkich a to tworzy te koszty. Nie wyobrazam sobie co zrobi klub w przypadku braku awansu w tym sezonie. Po prostu nie wiem na jakiej zasadzie to by miało działać, skoro już w tym sezonie była bieda, śmieszne transfery i większe długi. To ja nie wiem jak może wyglądać kolejny sezon w I lidze. |
Cytat:
Szczególnie gdy nie spłacimy kilku milionow których jeszcze wisimy miastu. Wolę dryfowanie nawet 3 lata w 1 lidze niż ogłoszac bankructwo i startowanie jako nowy podmiot. Gdzie jakąkolwiek uczciwosc? A jak komuś marzy się wymazanie z piłkarskiej Polski Wisły na 6-7 lat to zastanawiam się komu on kibicuje |
Cytat:
|
Tu pewnie byłoby pole do popisu dla Socios, aby w jakiś sposób dotrzeć do władz Krakowa. Dla miasta moim zdaniem dużo większym problemem będzie stadion za 700 mln, który stoi pusty, niż oddanie go w użytkowanie Wiśle za przysłowiową złotówkę.
|
a co jeśli nie dostaniemy licencji na grę w I lidze?
Czy to na wiosnę, czy na nowy sezon? Automatycznie spadamy do II czy gdzieś do IV ligi? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Pytam poważnie. Z jakiego punktu regulaminu mamy nie dostać licencji na 1 ligę? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Gdyby był taki czarny scenariusz (w co mimo wszystko wątpię) - to jeśli nie spełnisz wymogów licencyjnych I ligi, to trzeba patrzeć czy spełniasz wymogi licencyjne II ligi, następnie III. Możesz też pewnie nie spełnić wymogów licencyjnych IV ligi i lecisz dalej. Ogłoszenie upadłości a brak licencji to są dwie zupełnie odrębne rzeczy. Brak licencji jednakże prawie na pewno spowodowałby upadłość. Ciekawi mnie jak to wygląda odnośnie kasy, czy groźba upadłości jest jedynie faktem medialnym (a raczej forumowym), czy spokojnie trio załata dziurę budżetową i jedziemy dalej. Apropo startu od IV ligi - pewnie by się udało. Swojego czasu jak nam groziła upadłość to się wypowiadał bodajże prezes MZPN i mówił, że dla Wisły w razie upadku zawsze znajdzie się miejsce w IV lidze, bo to wizytówka województwa. Ja uważam, że życzenie Wiśle upadłości do skur**syństwo. Po pierwsze jeśli tak uważasz - chcesz oszukać ludzi, którzy pomogli klubowi. Przyklaskujesz zwykłej kradzieży w białych rękawiczkach. Po drugie - nami już raz rządzili kibice, teraz też jakby nie było właściciele są kibicami Wisły. Skąd przeświadczenie, że nowe rozdanie by się zaczęło lepiej? Po trzecie - zawsze jest szansa na poprawienie gry w następnej rundzie i awans z baraży. Może nie jakaś wielka, ale też nie jest to jakieś mission impossible. Po czwarte - przez 4 lata wcale nie zniknęliśmy z mapy Polski. Oczywiście słabo to wyglądało ale jednak graliśmy 3 lata w Ekstraklasie, teraz pół roku w 1 lidze. Rozumiem, że dla Ciebie gra w ogonie Ekstraklasy to zniknięcie z mapy Polski. Idąc tym tokiem rozumowania Ruch czy ŁKS nadal pozostają zniknięte. Jedynie Widzew w tej rundzie się odznikował. Ciekaw jestem na jak długo.... Upadek to jest ostateczność. Gdyby nam groził to patrząc jak w gabinetach wszystko się rozchodzi pocztą pantoflową to by było o tym głośno już od dawna. Na razie możliwość upadku to jedynie plotka powielana na forum. Jest tragicznie patrząc z jak wysokiego konia się spierdzieliliśmy, ale IV liga to byłaby sromotna tragedia. |
Cytat:
|
|
Dla takiego bardziej realnego uplastycznienia sytuacji, bo realnie to my kusząc się o przewidzenie przyszłości, jesteśmy niżej niż zdobycz punktowa i miejsce w tabeli wskazuje. Ratuje nas dobry start w lidze i te magiczne 4 wygrane mecze, po tym triumfie i wysokim morale nie ma już śladu.
Pierwsza tabela bez pierwszego remisu i 4 zwycięstw, czyli od 6stej kolejki, od meczu z Tychami gdzie cała magia się skończyła. Druga za okres trenera Sobolewskiego. Realnie bliżej nam do spadku niż środka tabeli, a niestety nic nie wskazuje, ze sytuacja może się poprawić, wręcz może byc jeszcze gorzej. Nasze szczęście polega na tym, że w tej lidze sa drużyny, które wręcz pragną spaść, zdobywają 1 pkt na 6 meczów. W ekstraklasie zabrakło frajerów, którzy by nas wyratowali przed spadkiem, tutaj takich frajerów jest sporo. Ale było też tak, że w eklapie we wcześniejszych sezonach tacy frajerzy byli, żeby tutaj się nie okazało, że za sezon czy dwa, też zabraknie frajerów co mają średnią punktową na mecz na poziomie 0,2 pkt i my z tym swoim 1 czy niecałym 1 pkt na mecz pożegnamy się i z I ligą. https://i.imgur.com/NX49RR6.png |
Cytat:
|
Już nie takie 9-tki u nas przepadały :D Przy obecnej formie naszej formacji ofensywnej to i Lewandowski by sobie u nas nie postrzelał.
|
Diabelski rok ewidentnie Wisła kończy z 6 wygranymi, 6 remisami i 6 porażkami.
TRZEBA IŚĆ DAĆ NA TACĘ. |
I tak cud, że po tak chujowej drugiej części tej rundy mamy tylko 4 pkt. straty do miejsca barażowego.
|
Jeśli 1/3 ligi gra w barażach/lub ma awans to żaden cud tylko rachunek prawdopodobieństwa.
Trzeba być naprawdę dużym dziadem by się nie kręcić wokół zespołów które aspirują do top 6. Dalej możemy się psim swędem tam doczłapac, tylko co dalej? |
A co ma być dalej?
Konferencje opowieści o tym, że trzeba jeszcze chwile jeszcze troszeczkę pomóc. Zakup kilku beznadziejnych, przepłaconych grajków z umiejętnościami na środek 3 ligi w przerwie zimowej. Kilka dobrych meczy na początku rudny, a potem seria 10 meczy bez zwycięstwa. Bankructwo i spadek klubu do IV ligi. W IV lidze przyjdzie Kwiecień i powie, że on zawsze chciał, ale nie mógł i teraz na białym koniu nas uratuje. Ekstraklasy nie zobaczymy jeszcze przez wiele lat. |
Co dalej? Może po części wyjaśni dzisiejsza konferencja Jarosława Królewskiego, która rozpocznie się o godz. 17:00.
Link do transmisji wideo: https://www.youtube.com/watch?v=fgTj6seg6qY |
Wczorajsze wystąpienie Królewskiego pozwala niestety utrzymać najbardziej prawdopodobną prognozę dla naszej Wisły.
Dalsza, stopniowa agonia sportowo-organizacyjna jest przed nami. Inwestorzy/nowi właściciele to oczywiste mrzonki, nikt taki się nie pojawi. Nie ma się co spodziewać, że dotychczasowi właściciele wpadną na jakieś nowe, lepsze pomysły. Wręcz wydaje mi się, że nie znajdzie się nikt chętny na przejęcie akcji Królewskiego. 12 mln dziury budżetowej to jest kwota w aktualnych realiach nie do zasypania - więc jedyne co pozostaje to odchudzenie kadry o najdroższych zawodników oraz walka o utrzymanie w lidze pozostałym szrotem. Gdyby jeszcze miał kto to robić, to być może udałoby się wypożyczyć z klubów ekstraklasowych 2-3 piłkarzy, którzy byliby dla nas realnym wzmocnieniem. Ale ponieważ cały pion sportowy miał się opierać na Brzęczku to.... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl