Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   10 kolejka, Stal Rzeszów - Wisła Kraków, 10 wrzesień 2022, 17:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10804)

MaLk 08.09.2022 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1591164)
No chyba nie będziesz się upierał że 3 cm nie można zniwelować dobrym wyskokiem?

To zależy. Przy odpowiednim wykonaniu SFG przez drużynę atakującą zawodnik broniący ma pod tym względem gorzej, bo atakujący skacze z nabiegu, a broniący z miejsca, a więc faktyczna różnica w zasięgu jeszcze się zwiększa ponad te 3 cm. Zobacz jak wyglądają zasięgi w siatkówce i jaka jest różnica między zasięgiem w bloku i w ataku. Tutaj więc wchodzi w grę kwestia wytrenowania SFG, które może sporo zmienić.

Drozd 08.09.2022 22:46

Jeżeli różnica średniej wzrostu to 13 cm to żadna różnica i tłumaczenie nią naszego frajerstwa przy wrzutkach jest tragikomiczne.

Jesteśmy zwyczajnie niezorganizowani. Jak w wielu innych elementach gry i tyle.

Książę Palownik 08.09.2022 22:57

Wracając jeszcze do Bieganskiego, to on te karne broni na tzw. alibi. To znaczy równie dobrze mógłby w czasie karnego iść np.się wysikać w toalecie ale że zbyt głupio by to wyglądało w oczach świata to po prostu woli się położyć na środku bramki w czasie strzału. Efekt ten sam a nikt się go specjalnie nie czepia, no bo niby bronił.

Arkadiusz.Czerepach 09.09.2022 06:29

na srodku jakby sie polozyl to cos tam by obronil czasem

s1mone 09.09.2022 08:18

Ja zawsze ceniłem bramkarzy, którzy wyczekiwali do samego końca.

Większa szansa, że przeciwnik spieprzy i strzeli blisko środka niż, że bramkarz na czuja rzuci się w dobry róg.

Jagul 09.09.2022 09:02

Ta dyskusja o centymetrach to nie ma żadnego sensu, bo nie przez wzrost traciliśmy bramki.

Gol na 1-2 - przy wrzutce Wachowiak kryje zawodnika, a za nim wbiega kolejny. W tym czasie stojący przed Wachowiakiem Jaroch kryje powietrze - ewidentny błąd w przekazaniu krycia. Wachowiak spóźniony cofa się, przegrywa pojedynek, piłka leci do środka gdzie Łasicki odpowiedzialny za krycie czarnej perły nawet nie wyskakuje!!

Gol na 1-3 - kompletnie odpuszczony zawodnik w okolicach 15m nabiega sobie radośnie na piłkę i oddaje strzał. Tam była jeszcze próba ratowania sytuacji przed duet Jaroch - Rodado - obaj się cofali ale na reakcje było już za późno. Biegański broni, a Plewce odbija się piłka od kikuta co wykorzystuje zawodnik Puszczy.

krysztal 09.09.2022 09:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1591165)
To zależy. Przy odpowiednim wykonaniu SFG przez drużynę atakującą zawodnik broniący ma pod tym względem gorzej, bo atakujący skacze z nabiegu, a broniący z miejsca, a więc faktyczna różnica w zasięgu jeszcze się zwiększa ponad te 3 cm. Zobacz jak wyglądają zasięgi w siatkówce i jaka jest różnica między zasięgiem w bloku i w ataku. Tutaj więc wchodzi w grę kwestia wytrenowania SFG, które może sporo zmienić.

Raz że ja mówię o dobrym wyskoku a nie pozorowaniu walki o górną piłkę a dwa tak jak pisze Jagul nie brak centymetrów był przyczyną tracenia bramek z Puszczą.Z resztą pal licho te 3 cm skoro s1mone pisze że nas o głowę przewyższali i tego dotyczy dyskusja.

Arkadiusz.Czerepach 09.09.2022 10:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1591173)
Ja zawsze ceniłem bramkarzy, którzy wyczekiwali do samego końca.

Większa szansa, że przeciwnik spieprzy i strzeli blisko środka niż, że bramkarz na czuja rzuci się w dobry róg.

dokładnie tak jak ja

zdecydowanie najlepszy byl w czasach gdy sie tym jarałem Claudio Taffarel

ogolnie bylo kilku takich bramkarzy którym strzelić karnego to bylo wyzwanie

MaLk 09.09.2022 12:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1591176)
Raz że ja mówię o dobrym wyskoku a nie pozorowaniu walki o górną piłkę a dwa tak jak pisze Jagul nie brak centymetrów był przyczyną tracenia bramek z Puszczą.

Ja też nie piszę, że to on był. Najważniejsze jest czy drużyna ogarnia SFG. Puszcza ogarnia, my nie - w takiej sytuacji wszystkie mankamenty wychodzą w dwójnasób.

Osobnym, a właściwie kluczowym, tematem jest to, dlaczego my nie ogarniamy.

aNouc 09.09.2022 16:37

Wideo konferencja Jerzego Brzęczka przed meczem Stal vs Wisła:

https://www.youtube.com/watch?v=I3wxqbGTPnk

AS82 09.09.2022 18:47

To jest ....a kabaret z tym Pereirą. Chłop wykonywał rzut rożny i ma już 1,5 miesiąca kontuzję. Podejrzewam ,że jakby mu się ktoś w.......ił prostymi nogami w golenie to by krócej pauzował...

Patryko 09.09.2022 20:40

Polecam pierwsze zerwanie więzadeł u Kuby, jak jeszcze grał w Borussii. Niby dośrodkowanie spod końcowej linii...

Drozd 09.09.2022 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1591178)
dokładnie tak jak ja

zdecydowanie najlepszy byl w czasach gdy sie tym jarałem Claudio Taffarel

ogolnie bylo kilku takich bramkarzy którym strzelić karnego to bylo wyzwanie

Przy karnym trudno czekać do końca, bo się nic nie obroni. Wystarczy czekać na tyle długo żeby strzelający do ostatniej chwili przed uderzeniem nie wiedział co zrobi bramkarz. To może zachwiać strzelającym i spudłuje, ale tylko takim który zwraca uwagę na bramkarza. Jednak większość bramkarza ma w dupie obiera róg i uderza mocno i blisko słupka. Wtedy jedyną szansą na obronę jest przewidzieć w który róg będzie strzał. To są niuanse, ułożenie ciała, ustawienie do piłki, spojrzenia przed strzałem itd. To działa na zasadzie on wie, że ja wiem, że on wie, że ja wiem.

Przy ostatnim karnym strzelający kiedy dobiegał do piłki na ułamek sekundy zerknął w prawy róg Biegańskiego, nasz spec od karnych dał się tym kupić i tyle. Trzeba po prostu mieć nosa czy takiemu podobne zachowanie to wypucha czy nie. Biegański nosa wybitnie nie ma, bo zawsze ląduje w rogu przeciwnym do piłki.

Arkadiusz.Czerepach 09.09.2022 21:54

tym razem racje ma s1mone

s1mone 09.09.2022 22:44

Powiem tak.
Oczywiście, że bramkarz upatruje sobie stronę, w którą jest zdecydowany pójść i się rzucić. Wtedy w tym kierunku może rzucić się dalej (przeniesienie ciężaru na tą nogę). Kluczem jest tak wyczuć moment wybicia, żeby móc też interweniować, gdy strzał idzie bliżej środka, nawet lekko w drugim kierunku. Tylko po 1, trzeba mieć dobrą zwrotność (a część gości w bramce ma zaczątki platfusa patrząc po ich interwencjach :D) i świetny refleks.

Rzucanie się w ciemno przed uderzeniem to moim zdaniem zły pomysł i zawsze dziwię się bramkarzom, którzy tak robią. Może zwiększą sobie zasięg, gdy wyczują strzelca ale mają na to jakieś 16% szans. (licząc jak w grach komputerowych, że miejsc strzału jest 6) Zważywszy, że bardzo dużo karnych idzie w środek bramki lub blisko środka lepiej poczekać na decyzję strzelca.

Tyle co ja widziałem bramek po karnych na pałę w środek bramki czy tych kretyńskich panenek to głowa mała. Większość dlatego, że bramkarz idzie na ślepo i/albo się kładzie. Większość z nich była do wyjęcia przy chłodnej głowie. Moim zdaniem reakcja jest lepsza przy karnych niż zgadywanie, jak bramkarz ma świetny refleks i zwrotność to trochę karnych w ten sposób wyjmie. Np w przypadku Mikołaja, patrząc po jego interwencjach zastanawia mnie jak u niego ze zwrotnością, czy to jest faktycznie kwestia pójścia w ciemno czy jakieś zalążki płaskostopia ma i problemy ze zmianą kierunku w ostatniej chwili :p:p:p

Karherop 09.09.2022 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1591188)
Polecam pierwsze zerwanie więzadeł u Kuby, jak jeszcze grał w Borussii. Niby dośrodkowanie spod końcowej linii...

Kuba to większość kontuzji doznał bezkontaktowo. To tylko pokazuje jak bardzo przeciąga karierę na siłę.

A Pereira wrzucił na insta że wraca. Więc można się domyśleć że od poniedziałku będzie już trenował z zespolem.

Niemniej wątpię że to już jego ostatnia kontuzja w tym roku.

s1mone 09.09.2022 23:24

Kuba to akurat jest szklany przez swój największy atut z dawnych lat.
Dynamika na pierwszych metrach.
Osoby z takim odejściem i zrywem jak on miał są bardzo podatne na kontuzje.
Szarpane tempo, nagłe, bardzo dynamiczne starty do piłki, specyficzny sposób biegania, który tą szybkość na pierwszych metrach generuje (niejako genetyka, budowa ciała) predysponują do urazów.
Ludzie, którzy nie mają takiego odejścia na pierwszych metrach po prostu są zdrowsi.
Jak ktoś potrafi odjechać tak, że mięśnie nie nadążają i wszystko opiera się na stawach to się robi ryzykownie.

Nie porównywałbym Kuby do Pereiry. Pereira złapał uraz mięśniowy, Kuba z mięśniami większych problemów nie ma.

pepe72 10.09.2022 01:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1591139)
Z drużynami które teoretycznie mają wieść prym w tym sezonie albo remisują albo przegrywają tylko my w ....e dostaliśmy

Wg STS z lipca:
1. Bruk-Bet Termalica Nieciecza
2. Wisła Kraków
3. Arka Gdynia
4. Podbeskidzie Bielsko-Biała
5. Górnik Łęczna
6. Stal Rzeszów

Puszcza-Stal 2:0
Puszcza-BBT 0:0
Puszcza-Łęczna 1:0
Wisła-Puszcza 2:3
PBB-Puszcza 0:1

Wychodzi, że piszesz bzdury.

DeadOrAlive 10.09.2022 08:15

Prognozuję 3:1.

Stelio 10.09.2022 08:39

Hat trick porazkowy będzie ustrzelony, 2:0 dla stali.

krysztal 10.09.2022 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1591195)
Wg STS z lipca:
1. Bruk-Bet Termalica Nieciecza
2. Wisła Kraków
3. Arka Gdynia
4. Podbeskidzie Bielsko-Biała
5. Górnik Łęczna
6. Stal Rzeszów

Puszcza-Stal 2:0
Puszcza-BBT 0:0
Puszcza-Łęczna 1:0
Wisła-Puszcza 2:3
PBB-Puszcza 0:1

Wychodzi, że piszesz bzdury.

Wychodzi na to że nie rozumiesz co czytasz.Piszę nie o drużynach które miały wieść prym tylko "mają"wieść prym.Takiego Ruchu w zakładach nikt wysoko nie stawiał a już wiadomo że będą się liczyć to samo ŁKS a np PBB jest już po zmianie trenera bo zwyczajnie oczekiwania rozjechały sie z rzeczywistością. Z TBB remis na własnym boisku,z Sosnowcem remis na własnym boisku.Tak że myślę że to żadna bzdura że z drużynami które żeby być precyzyjnym na ten moment MAJĄ wieść prym w tej lidze albo przegrywają albo remisują.Do nas przyjechali jak po swoje.Być może w dalszej części sezonu tabela upodobni się do tej przewidywanej przed startem ligi choć nie sądzę aby z czołówki wypadł np Ruch czy ŁKS.Łęczną też ktoś w przewidywaniach w czołówce umieścił a tam się skład przed sezonem posypał jak domek z kart. Przecież to była najsłabsza drużyna ESy...

PS.Puszcza-Stal 2:1

s1mone 10.09.2022 14:12

Bo akurat terminarz ma znaczenie.... W ESA też miał mieć. Ta liga jest tak samo nieprzewidywalna jak ta nad nią.

Zobaczymy co będzie dziś, mnie żaden wynik nie zaskoczy.

pepe72 10.09.2022 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1591198)
Wychodzi na to że nie rozumiesz co czytasz.Piszę nie o drużynach które miały wieść prym tylko "mają"wieść prym....

Nie wiem o czym pi...szesz, wiem, że piszesz bzdury.
STS robił swoje analizy w oparciu o stan przed sezonem.
Na razie minęło 10 kolejek więc trudno robić jakieś podsumowania. Do poprzedniej byliśmy na 1 miejscu.

pepe72 10.09.2022 15:45

Skład na mecz.
https://twitter.com/WislaKrakowSA/st...07853404897283
https://pbs.twimg.com/media/FcTP0D9X...jpg&name=small

krysztal 10.09.2022 16:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1591203)
Nie wiem o czym pi...szesz, wiem, że piszesz bzdury.
STS robił swoje analizy w oparciu o stan przed sezonem.
Na razie minęło 10 kolejek więc trudno robić jakieś podsumowania. Do poprzedniej byliśmy na 1 miejscu.

Świetna analiza.Rozjebana przed sezonem Łęczna(Śpiączka,Gol,Mak,Drewniak,Lokilo,Rymaniak i jeszcze paru innych) stawiana w roli jednego z kandydatów do awansu.Nic tylko obstawiać.Ja mam na myśli aktualną formę i wnioski jakie można wyciągać po 10 kolejkach.Ale jak widać dla niektórych prawie 1/3 sezonu to za mało by wyciągnąć wnioski.Na ten moment tylko 3 drużyny trzymają średnią 2.0 punktu na mecz(czyli poziom jaki założyłeś powinien dać awans)Ruch to w tych analizach na którym był miejscu?

wolfy 10.09.2022 17:00

Stracony gol to kompromitacja trenera i zawodników...

DeadOrAlive 10.09.2022 17:16

My ten mecz przegramy, mamy gen warsztatu Wuja, czyli gen frajerstwa.

MaLk 10.09.2022 17:21

Kolejna bramka po SFG.

Ewidentnie na to stawiamy.

wislak2214 10.09.2022 17:22

Żenująca gra, żenujący trener, ale to już wiadomo nie od dziś . Ale co tam pogłaskamy po jajach i kiedyś będzie lepiej :)

adam_09 10.09.2022 17:25

Nie da się oglądać tego jebanego chaosu co my gramy. Trener takiej Stali i ich system lata świetlne przed tym parodystą u nas na ławce. Dramat człowiek.

Szneka 10.09.2022 17:26

Brzęczek po dzisiejszym meczu do WYPIERDO LENIA natychmiast. Qrwa ani jednej składnej akcji. środek pola nie istnieje, skrzydła nie istnieją, środek pola przegrany z kretesem, skrajni obrońcy na karuzeli od 1 minuty a gra Jarocha to kryminał chociaż Wachowiak nie lepszy. Stracony gol- bardziej frajerskiej bramki nie widziałem od lat. cale zagrożenie to wrzutki za plecy obrońców. Raz się udało, raz mógł sędzia puścić, raz spalony na milimetry i tyle przez 45 minut.

Skawa Wadowice 10.09.2022 17:26

Brzeczek zawodzi, z beniaminkiem gramy obrona czestochowy. Brak parcia na bramke. Slabiutko to wyglada. Beniaminek nas wiezie.

ALe chyba nikt nie sadzi ze Kuba zwolni wujka. Utkniemy tutaj w 1 lidze z wujkiem czy tego chcemy czy nie

AgresywnyChomik 10.09.2022 17:28

Stal gra z nami z kontry. Dajmy jej prowadzic gre i nie istnieje (podobnie jak my). Niestety na nas obecnie ta gra z kontry jest niesamowicie efektywna.
Rodado technicznie lata świetlne przed innymi ale sam meczu nie wygra to nie Carlitos.

bridgeburner 10.09.2022 17:29

Z każdym kolejnym meczem gramy coraz gorzej
No ale skoro nie mamy trenera to jest dokładnie to czego się można spodziewać
Wisienka numer jeden podsumowująca tego parodyste jest Talar na skrzydle, który kompletnie nie ma do tego predyspozycji , no ale Brzeczek zna tylko jedno ustawienie a że Hugiego udvpil to kogoś tam musiał wystawić
A numer dwa to oczywiście drugi raz w rundzie identycznie kuriozalna bramka po naszym sfg

gizmowisla 10.09.2022 17:32

dalej najwiekszym problemem jest brak napastnika ????

DysoN 10.09.2022 17:35

Zgadzam sie z twierdzeniem ze gramy coraz gorzej. Przeciwnicy sie przekonali ze nie ma sie co bać nazwy Wisła bo graja tam takie ogóry że ja .......ę i nic tylko ich łoić.
My drżymy o wynik. Nikt w tym zespole nie gra lepiej, the best Brzeczek can do do is spowolnić regres i utratę wszelkich atrybutów piłkarskich któregokolwiek z piłkarzy ktory dołącza do drużyny. Nie zdziwię się że gdy okolo grudnia zaczniemy nazywać Rodado drugim Klimentem.

krysztal 10.09.2022 17:37

Dla mnie Żyro nie faulował a Stefański powinien ewentualnie puścić akcje i podeprzeć się Varem. Wczoraj w meczu Widzewa z sracovią taka walka została puszczona i podyktowany karny za zagranie ręką zawodnika który tą walkę przegrał i leżąc zagrał nieprzepisowo. Ale i tak chuja gramy.

Szneka 10.09.2022 17:51

Brawo Plewka. Najpierw wirtuoz techniki spowodował aut a później znów pod nogi przeciwnika. Qrwa dlaczego on dalej gra w 1 składzie? Teraz zszedł Basha jedyny coś w środku ogarniający.....

Jaroo1 10.09.2022 17:57

Nie wiem czemu nie doceniacie Puszczy i Stali. Nasz fart polegał na tym, że... mieliśmy farta w meczach na początku i graliśmy z dołem czy też środkiem tabeli lub z zespołami, które w danym cyklu nie miały formy. Jak dostaliśmy kogoś z formą jak Puszcza (która jest wysoko więc dziwne gdybyśmy ich ograli) czy Stal, która u siebie jest mocna to dostajemy w ....ę.

Dziwne by było gdybyśmy teraz wygrywali z tymi lepszymi po tej nędzy jaką prezentowaliśmy na początku sezonu. Do tego doszły kontuzje, przecież u nas tam nie ma kto nawet na łąwce usiąść, i doszło to co pisałem, czyli kunszt Brzęczka i magia trio, które jeszcze z poczatkiem sezonu nie wpływają tak toksycznie na wyniki, bo nowy sezon, nowe nadzieje i otwarcie, a później jak się okazuje, że wpadnie kontuzja, kartka, Brzęczek w niczym nie pomoże, a trio sprzedaje na koniec okienka kolejnego podstawowego kopacza, to psychika siada i się zaczyna marsz w dół tabeli.

Skawa Wadowice 10.09.2022 17:59

Ale jaja, beniaminek nas gniecie. Do czego to doszlo.....

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl