Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Dlaczego? Czyli anatomia klęski (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10487)

silver03 02.03.2022 13:59

Cytat:

Kij z Obidzińskim, którym moim skromnym zdaniem jest przereklamowany i oferował głównie dalsze cięcie kosztów, dzięki czemu w I lidze bylibyśmy pewnie jeszcze wcześniej.

Nie zgodzę się, trzeba pamiętać że za Obidzińskim stał Leśniodorski, który bardziej ogarnia tę zabawę niż nasi obecni władcy.

robert777 02.03.2022 14:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1579583)
wolfy, ale ja dalej tak pisze i uwazam, ze sie utrzymamy dokladnie z tego samego powodu co zwykle, dzieki innym druzynom:D

a może tym razem inna drużyna utrzyma się tylko dlatego że my jesteśmy tacy hoojowi?

Elendil 02.03.2022 14:13

Dlaczego? Bo odpadliśmy z Apoelem. Potem już tylko równa pochyła i jechanie na oparach. Opary w zasadzie skończyły się pod koniec 2018, ale jakimś cudem udało się wlać kilka litrów benzyny.

Myślę, że wciąż za dużo kibiców żyje czasami Cupiałowymi. Pomyślcie, że to, dajmy na to Górnik Łęczna ma 40 milionów długu w 2018. Czy oczekiwalibyście po nim, że się podniesie i będzie grać w Ekstraklasie?

To super, że sekcję piłki nożnej udało się na Wiśle uratować, ale z długami i bez solidnych fundamentów czego można było oczekiwać? Chyba cudu. Sami wiecie, jak wyglądało zarządzanie za Cupiała, ale że przynajmniej była kasa na zawodników, to grali.

Jasne, mógłby nami zarządzać lepszy prezes, być na stanowisku lepszy dyrektor sportowy, ale to wciąż nie byłaby żadna gwarancja sukcesu.

aNouc 02.03.2022 14:25

Czy takie kluby jak: Radomiak, Górnik Łęczna, Jagiellonia, Petrochemia Płock, Śląsk, Warta, Piast, Stal, Termalika, czy Zagłębie Lubin dysponują większymi pieniędzmi od Wisły Kraków? Wątpię.. czy większość z tych klubów płaci swoim piłkarzom więcej niż Wisła? Też wątpię..

I to jest właśnie cały problem.. finansowo jest OK, na tle połowy ligi wyglądamy bardzo dobrze, z innymi jesteśmy prawie na równi, natomiast sportowo nic nie trybi.

Podsumowując: Wisła przy takim zapleczu kibicowskim, przy takiej ilości sponsorów, przy takich zarobkach z dnia meczowego (Wisła po jednym meczu potrafi zarobić więcej niż część klubów ekstraklasy w po 4 meczach), przy takich zarobkach ze sklepu klubowego (inne kluby w miesiąc nie sprzedadzą takiej ilości towaru ile Wisła sprzedaje w 2 dni), przy wyprzedaniu wszystkich skyboxów, przy takim wsparciu Socios Wisła, nie ma prawa spaść z Ekstraklasy. A jednak są problemy..

bridgeburner 02.03.2022 14:32

Nie mogę już czytać tego powtarzania o długach
Ok mogą powodować że nie mamy drużyny na 4-5 miejsce
Ale nie kvrwa że w 5 meczach strzelamy 2 gole, z czego jednego który nie powinien zostać uznany a drugiego z 3 ligowcem
Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nasze sytuacji sportowej
Budżet płacowy mamy na pierwszą połowę tabeli
Natomiast mam wrażenie że nikt tu nie wyciąga wniosków, brakuje nam siły, agresji ,charakteru i polskości w szatni to ściągamy kolejnego Serba w osobie Poletanovica który jest kolejną wersja Kulevica i Fazlagica
Brakowało napastnika bo byli sami defensywni to ściągnięto Ondraska, najbardziej defensywnego z nich wszystkich
Podwójny cyrk z FBF to jest kompromitacja zarzadzajacych
Coś u góry nie działa, skoro nie sprawdza się 5 trenerów a ci sami piłkarze co u nas kopia się po czole w innych drużynach potrafią być czołowymi zawodnikami (Abramowicz, Janicki, Mak!)

Szneka 02.03.2022 14:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1579610)
Czy takie kluby jak: Radomiak, Górnik Łęczna, Jagiellonia, Petrochemia Płock, Śląsk, Warta, Piast, Stal, Termalika, czy Zagłębie Lubin dysponują większymi pieniędzmi od Wisły Kraków? Wątpię.. czy większość z tych klubów płaci swoim piłkarzom więcej od kwot, jakie płaci Wisła? Też wątpię..

I to jest właśnie cały problem.. finansowo jest OK, na tle połowy ligi wyglądamy bardzo dobrze, natomiast sportowo nic nie trybi.

dodam jeszcze, że wystarczyłoby żebyśmy grali o miejsca 3-6 a na meczach byłoby około 20 koła ludzi. Frekwencja nieosiągalna dla całej ligi poza Legią Lechem może Górnikiem i Pogonią. Mając tylu ludzi na trybunach kasy w klubie na pewno by nie brakowało.

bódyń 02.03.2022 14:37

Glownym problmem jest jakosc transferow. Skutecznosc jest niska.

Kuriozalne to kupowanie/pozyczanie napastnikow. Ostatni napastnik to byl Turgaman. Uratowal nam lige.
Ale oprocz slabych byly dwa wyjatkowe: Fatos Beqiraj i Zan Medved. To juz szczyt takich nieudacznikow sciagnac.

Trenerzy tez podobnie. Z tym ze Hyballa wywalil poza skale antytrenera.

Pozostaje miec mala nadzieje ze nowy Elvis bedzie chociaz taki jak turgaman i uratujemy lige. Inaczje z Klimentem i Skwavka do I ligi.

kbr 02.03.2022 15:56

Wiele razy pisałem, że nasza sytuacja do złudzenia przypomina mi to co działo się z Widzewem 20 lat temu. Dokładnie ten sam proces. Najpierw lata sukcesów , ale z przepłacanymi piłkarzami. Potem wzrost długów, ale jakoś trzymali się czołówce dzięki niezłemu potencjałowi zgromadzonych wcześniej piłkarzy. Z czasem ci zaczęli odchodzić na psi grosz (Citko, Siadaczka, Łapiński, Szymkowiak, Wichniarek ect), a zastępowano ich coraz słabszymi. Z rundy na rundę popadali w przeciętność. W końcowej fazie co okienko transferowe wymieniali niemal cała drużynę, ściągając głównie słabych obcokrajowców.

Brzmi znajomo? Jeżeli jakimś cudem się utrzymamy (w co nie wierzę), to polecimy za rok. Po prostu nie da się tak funkcjonować na dłuższą metę. Nie da się być słabą drużyną i w końcu nie spaść z ligi.

Karherop 02.03.2022 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pomeran (Post 1579571)
Jakich to ciekawych zawodników ściągneliśmy ? Litości. Polityka transferowa Burdenskich późnej Korony.

Nie będę tu wymieniał nazwisk, bo wystarczy sobie samemu sprawdzić. Nawet największy szrot jaki ściągaliśmy (Abramowicz, Janicki, Silva) odpalił w innych klubach, w poukładanych zespołach.

Szneka 02.03.2022 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1579616)
Nie będę tu wymieniał nazwisk, bo wystarczy sobie samemu sprawdzić. Nawet największy szrot jaki ściągaliśmy (Abramowicz, Janicki, Silva) odpalił w innych klubach, w poukładanych zespołach.

to, że oni odpalą nie było pewne. Mi najbardziej szkoda Bartkowskiego. Bardzo solidny zawodnik, na którym można było budować drużynę.w tej chwili czołowy prawy obrońca naszej ligi- jak nie najlepszy

wiesniak842 02.03.2022 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez robert777 (Post 1579604)
a może tym razem inna drużyna utrzyma się tylko dlatego że my jesteśmy tacy hoojowi?

Oczywiscie moze tak byc, bo dlaczego nie? Ja tylko o swoich przewidywaniach pisze, nie jestem wrozka i nie wiem co bedzie:D

Karherop 02.03.2022 16:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1579617)
to, że oni odpalą nie było pewne. Mi najbardziej szkoda Bartkowskiego. Bardzo solidny zawodnik, na którym można było budować drużynę.w tej chwili czołowy prawy obrońca naszej ligi- jak nie najlepszy

Bartkowskiego nie można liczyć, bo przyszedł przed trio, a jego odpalenie nie było związane z decyzjami sportowymi.

kopaczoholik 02.03.2022 17:27

Na wstępie chciałbym zwrócić uwagę, że nie żyjemy na garnuszku miasta zaś obecni właściciele uratowali nas przed upadkiem i wyprowadzają na finansową prostą. I to jakby na tyle pozytywów ale jakby nie spojrzeć najważniejszy pozytyw;)

Dla mnie pion sportowy to jakaś totalna amatorka i kpina z ludzi.
Za obecną sytuację powinna polecieć głowa prezesa i dyrektora sportowego (którego bujanie w obłokach mam nadzieje, że jest dalej w sieci). Dyrektor sportowy tłumaczył, że nie stać nas na Polaków bo są za drodzy, a jednocześnie sprowadził kontener przepłaconego szrotu.
Według mnie zaczeliśmy rozwijać się wstecznie, a jak w ramach procesu, po odejściu Obodzińkiego... Miał chłop wiedzę, podejście biznesowe i trzymał ręke na pulsie... Wyleciał za to, że nie załatwił sprawy Buksy, ale nie zrobił tego też nasz prezes Błaszczykowski... Faktem jest, że załatwił sprawę stadionu oraz sponsora Orlen. Ale ogólnie jakoś to z nim utożsamiam upadek sportowy choć może błędnie.

Obecny skład to jest skandal. przepłacani nic nie grający obcokrajowcy, wymieszani z młodymi polakami, którzy grają jeszcze gorzej... Kolejna kompromitacją w Pucharze Polski po Błękitnich Stargard (II liga) KSZO Ostrowiec (III liga) i teraz Olimpia Grudziądz (III liga). Uważam, że za ten ostatni mecz piłkarze powinni zostać ukarani finansowo... a Skvarka, Kliment i Młyński odesłani dodatkowo do rezerw, a że ich nie mamy tym lepiej...

aNouc 02.03.2022 17:50

Kolejny kamyczek do ogródka, czyli - po raz ostatni NAPASTNIK Wisły strzelił gola 29 sierpnia 2021 roku. 6 miesięcy temu.

tedyy 02.03.2022 18:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1579585)
Kij z Obidzińskim, którym moim skromnym zdaniem jest przereklamowany i oferował głównie dalsze cięcie kosztów, dzięki czemu w I lidze bylibyśmy pewnie jeszcze wcześniej.

Pytanie zasadnicze do właścicieli klubu, z Kubą na czele, jest następujące: czy jest w ogóle w stanie schować swoje ambicje i honor do kieszeni i dla dobra klubu odwołać brata z funkcji?

Obecna sytuacja jest taka, że ktoś (inny niż trener) powinien wreszcie, po kilku latach, beknąć za popełnione błędy. Naród domaga się kozła ofiarnego - nawet jeżeli to będzie tylko gest w kierunku kibiców pt. "udajemy, że wyciągamy wnioski z błędów". Wiadomo, że nie będzie to nikt z właścicieli.

W tej chwili są dwie realne kandydatury, które można obciążyć piętnem "złej strategii":
- prezes Zarządu
- dyrektor sportowy.

Dla mnie testem zdolności do zarządzania organizacją będzie to, co się teraz stanie. Czy ktokolwiek, a jeśli tak, to kto poleci.

Brakuje mi tu odpowiedzialnego za dział skautingu

Elendil 02.03.2022 19:22

Niezależnie, czy spadniemy czy się utrzymamy, mam nadzieję że rządzący mają nauczkę, że ilość < jakość. Co nam po 30 piłkarzach (prawie trzy jedenastki...) skoro dalej nie mamy napastnika czy prawoskrzydłowego? Czy jakbyśmy dobili do 40 to udało by się takich znaleźć? Chyba każdy wie, czy lepiej mieć 18 dobrych graczy, czy 30 słabych, a finansowo to wychodzi podobnie...

aNouc 02.03.2022 19:27

Zacna masakracja Wisły w wykonaniu Bartka i Grześka, polecam:
https://www.soundcloud.com/podcast-t...aj-wislaku-175

Arkadiusz.Czerepach 02.03.2022 20:24

a ja czekam na jakieś potwierdzenie tego uratowania finansów wisły , inne niż np wywiad z czlonkiem trio ktory mowi ze zostaly uratowane

Karherop 02.03.2022 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1579632)
Niezależnie, czy spadniemy czy się utrzymamy, mam nadzieję że rządzący mają nauczkę, że ilość < jakość. Co nam po 30 piłkarzach (prawie trzy jedenastki...) skoro dalej nie mamy napastnika czy prawoskrzydłowego? Czy jakbyśmy dobili do 40 to udało by się takich znaleźć? Chyba każdy wie, czy lepiej mieć 18 dobrych graczy, czy 30 słabych, a finansowo to wychodzi podobnie...

I tutaj trzeba oddać że 1 liga rozwiązuje problemy. Zgodnie z przepisami PZPN do 10 lipca (jeśli zostaniemy zdegradowani) możemy rozwiązać kontrakt z dowolnym piłkarzem, wypłacając mu tylko 1 pensje i nie posiadając żadnych zaległości. Można się pozbyć w zasadzie wszystkich przeciętnych zawodników obciążających budżet, a spieniężyć lub grać tymi którzy są coś warci.

Ten przepis sprawia że na pewno nie upadniemy. Skrzynie się paru chłopaków z Garbarnii, byłych wychowanków Wisły którzy całkiem nieźle się prezentują.

Gorzej pewnie z umową Orlenu. Reszta sponsorów pewnie zostanie.

sandomingo 02.03.2022 20:41

Jesteś pewny tego przepisu? Bo to faktycznie pozwala klubowi nie upaść
A czy to działa tylko w jedną stronę? Tzn. czy sam.spadek nie jest przesłanką do rozwiązania umowy przez piłkarza?
Co do Garbarni- tam mamy dwóch fajnych naszych młodych na wypozeczniu:)

Drozd 02.03.2022 22:31

Przyczyna aktualnej sytuacji jest prosta.

BRAK OCZEKIWAŃ WYNIKU ZE STRONY WŁADZ KLUBU.

Po przejęciu klubu przez TRIOw czyjejś głowie zrodził się idiotyczny pomysł żeby przestać kłaść nacisk na wyniki. Pewnie ze względu na fakt że podchodząc w ten sposób nie trzeba będzie się tłumaczyć z miejsca Wisły w ogonie tabeli. Nie ma sie co tłumaczyć skoro takie jest założenie "spłacamy długi o miejsca powyżej 10 będziemy walczyć za X lat" To był pierwszy krok do aktualnej sytuacji.

Zaczął się nowy sezon już na dobre pod rządami Trio początkowo w miarę, ale odejście Sobola zabrało resztki motywacji i zaczęła się seria 10 wtop z rzędu. Ostatnie miejsce, zaczeła się panika. Odszedł Stolar przyszedł Skowronek ale sytuację zmieniło sprowadzenie trzech chłopów którzy nie wiedzieli ze w Wiśle grać to będziemy za X lat. I uratowali nam lige. Ile zdobyliśmy punktów po decydującym o utrzymaniu meczu w Zabrzu? Czy ktos z tego robił problem w klubie? A gdzie tam, Skowronek dostał nowa umowę...

Zaczął sie kolejny sezon w.......em z KSZO, czy ktoś z tego robił problem? W lidze 0:3 z Płockiem u siebie, pełen spokój. Na 3 mecze do końca rundy punkt nad strefa spadkowa, a przed drużyną wyjazdowe derby, Legia i Lech. Cudowny moment na zmianę trenera. Pytanie przed derbami było ile nam wtłuką. A tu nagle w trzy dni nastąpiła diametralna zmiana w postawie drużyny. Pejsy nie zrobiły sztycha, zremisowali dzięki frajerstwu Forbesa i ślepocie sędziego. Legia przegrywała do 82 minuty 1:0,a powinna 3:0, a Lech dostał na koniec rundy w pałę u siebie. Cud. Zaczęło się szaleństwo koszulki gagenpressing opowieści o katorżniczej pracy w okresie przygotowawczym. Wszyscy byli ciekawi co będzie na wiosnę. Do pewnego momentu było bardzo dobrze. Średnio 1,6 punktu na mecz, od tego momentu 0,2 punktu na mecz. Bardzo znamienne.

Od tego czasu nie ma drużyny, a zabił ją właściciel przez swoje gówniarstwo....

.

ReMix 02.03.2022 22:34

"Zabił ją właściciel przez swoje gówniarstwo...." - dobrze napisane..

Arkadiusz.Czerepach 02.03.2022 22:38

2 uwagi :

- patrząc na obrażoną gębe Sobola , siedzącego na ławce czy to wczorraj , czy to w meczu z legią , mam pewne wątpliwości co do jego mitycznych zdolności motywacyjnych

- z tym minimalizmem sportowym zgoda , ale zwróćcie uwagę że gros forumowiczów daje na to przyzwolenie , choćby dzisiejszymi postami sugerująccymi wkalkulować porażki w 3 najbliższych meczach , aby potem odkuć sie na drużyna w naszym zasięgu , tak już widze jak drużyna po 5 w.......ach z rzędu , powie sobie , dobra luzik to było założone a teraz golimy sredniaków i sie utrzy,ujemy...

Drozd 02.03.2022 23:16

Teksty typu "szrot" o kopaczach to dokładnie to samo, tłumaczenie lenistwa i frajerstwa brakiem umiejętności.

Jak miło być szrotem i kasować 40 000 miesięcznie.

A Sobol nie był obrażony tylko wk...wiony, bo zrozumiał jakim szambem jest dzisiejsza Wisła.

ps. Pamięta ktoś co było przyczyną ostatniego spadku? To nie był brak umiejętności. Podobnie jak dzisiaj umiejętności nie są problemem.

luke1906 03.03.2022 08:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1579625)
Kolejny kamyczek do ogródka, czyli - po raz ostatni NAPASTNIK Wisły strzelił gola 29 sierpnia 2021 roku. 6 miesięcy temu.

Dokładnie 17 ligowych kolejek bez bramki napastnika. Niewiarygodne.

Patryko 03.03.2022 08:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez luke1906 (Post 1579656)
Dokładnie 17 ligowych kolejek bez bramki napastnika. Niewiarygodne.

Po czym na konferencji prasowej po pierwszym treningu z drużyną Brzęczek oznajmia wszystkim, że Skvarka to piłkarz z niewiarygodnymi umiejętnościami piłkarskimi, w podobnym tonie wypowiadając się o Klimencie. Starzyński w ustach Brzęczka jawi się niczym nieoszlifowany, nowy Messi.

Kiedy oni przestaną klepać ich po plecach, tylko wyłożą kawę na stół? Skoro nie działa po dobroci, to może czas im się dobrać do 4 liter?

tomasz_19 03.03.2022 09:16

Cytat:

Ja jeszcze dodam o kadrze, bo nie raz była mowa Polacy, czy obcokrajowcy.
W 20 osobowej kadrze meczowej powinna być proporcja 15 Polaków do 5 obcokrajowców. I KROPKA.
Inaczej NIGDY drużyna nie złapie tożsamości z klubem. Gadanie, że na Polaka trzeba wydać jest PAPLANIEM. Nie można było ściągnąć w tych samych pieniądzach Chrapka za Skvarke? Można było. Drygasa za Fazlagica? Tak. Bilińskiego/Śpiączke za Klimenta? Tak. Pietrzaka za Hanouska? tak. Wolskiego za Fernandeza? Tak. Tomasiewcza ?
I tak można wymieniac....
Z obcokrajowców zostawiłbym Frydrycha, Colleya, Ondraska, Savica, Żukowa. Tyle.

Ondrasek, Savic, Żukov ? Proszę Cię, nieźle odleciałeś...

DeadOrAlive 03.03.2022 09:20

Brzęczek w pierwszej kolejności, to nie chce stracić szatni w wieży babel - stąd jego wypowiedzi. Jak jest - kazdy widzi.

sandomingo 03.03.2022 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DeadOrAlive (Post 1579660)
Brzęczek w pierwszej kolejności, to nie chce stracić szatni w wieży babel - stąd jego wypowiedzi. Jak jest - kazdy widzi.

Pewnie, że tak. Ale nawet w jego wypowiedziach widać już, że traci cierpliwość i zdarza mu się nie gryźć w język...

Mixu 03.03.2022 10:08

Klęska będzie jak spadniemy. Póki co walczymy, ten temat powinien pojawić się po ewentualnym spadku.

sandomingo 03.03.2022 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mixu (Post 1579663)
Klęska będzie jak spadniemy. Póki co walczymy, ten temat powinien pojawić się po ewentualnym spadku.

Piszesz, że walczymy. Ok, tylko kto walczy? Bo "piłkarze" na takich nie wyglądają.
Przegrana w Grudziądzu z drużyną, której jeden z zawodników smażył kiełbaski na grillu przed meczem jest pewna klamrą, która spina klęskę projektu sportowego.
W mojej ocenie staliśmy się drużyną, która w najlepszym wypadku nie budzi emocji. A to też jest stan bardzo niebezpieczny.

DeadOrAlive 03.03.2022 10:46

Oczywiście, że Brzęczek przestaje się gryźć w język, bo widzi, co to za szrotowisko. I tutaj też upatruje szansy, że Wujek wybije Kubusiowi i Dawidkowi ich kretyńskie pomysły w kwestii wzmocnienia składu.

Druga sprawa Głowacki i jego SKRETYNIAŁE podpisywanie chłopaków z BMG Sport. Młyński, Szot, Madembo.
Box2Box agency - Bieganski, Szewczyk. Czy my naprawde musimy być maszynką do prowizji agentów ?

Ja naprawdę rozumiem potrzebe wspierania gwiazd, legend klubu, ale do kur*wy nędzy, w pierwszej kolejności zatrudniajmy specjalistów...

silver03 03.03.2022 11:01

Cytat:

W mojej ocenie staliśmy się drużyną, która w najlepszym wypadku nie budzi emocji.
Nie ma co owijać w bawełnę, oglądając mecze Wisły obecnie na jedyne co się zbiera to odruch wymiotny. Brutalne i prawdziwe. Srogie baty za Stolarczyka, a zespół i tak wzbudzał emocje, interesowaliśmy się co dalej, emocje na meczach były, było widać, ze piłkarze mimo porażek walczą. To przyciągało.

Teraz? Na prawdę nie wiem co to za drużyna, przypomina mi zbieraninę Probierzową po drugiej stronie błoń. Z kim tu sympatyzować? Szot, Gruszkowski, Starzyński, Młyński? Kiedy nie dają jakiegokolwiek pozytywnego impulsu, kolportują same negatywne emocje swoją grą, jeden z druzgocącymi statystykami 0 bramek 0 asyst, inny przewracający się o własne nogi, trzeci w całym sezonie raz dobrze dośrodkował i tyle. O zagranicznych nawet nie ma co wspominać bo wagonami przyjeżdżają i zaraz tymi samym wagonami odjeżdżają. Jedynie Frydrych przynajmniej u mnie budzi jakieś emocje, sympatie, dorzucić można do tego Biegańskiego i tyle. Trochę mało jak na ogólną ilość piłkarzy jaka przewinęła się za czasów trio. I dlatego zapewne spadniemy. Nie ma po prostu drużyny.

FraMat 03.03.2022 11:23

niedawno czytałem, że największe emocje to budzi Sadlok
:D

Karherop 03.03.2022 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1579659)
Ondrasek, Savic, Żukov ? Proszę Cię, nieźle odleciałeś...

To raczej normalne że można się kłócić o jedno czy drugie nazwisko, ale co do meritum trzeba się zgodzić.

Mamy w tej chwili 17 zawodnikow z zagranicy, ktorzy może poza Ondraskiem i Frydrychem w żaden sposób się nie identyfikują z klubem.

Przyjechali, pograją pół roku - rok- półtora i nowy klub. Choćby ten Elvis - może coś da klubowi, a może nie. Nigdzie miejsca nie zagrzał więc tu też nie zagrzeje (nawet jak odpali). Rozumiem kilku takich zawodników w kadrze, ale my takich mamy kilkunastu.

Zapewne plan był taki, zbudować klub wychowankami aby wrócić do swojej tożsamości - czyli polskich piłkarzach oddanych Wiśle. Szkoda że poprzestano tylko na wychowankach i Urydze. Można bylo zrobić więcej, ale to już wszyscy wiedzą.

Zupełnie zapomniano o tym że kadra musi mieć solidne fundamenty, jak wymieniamy co rundę 3/4 składu to jakie mogą być efekty? Zawsze takie same.

Kurz 03.03.2022 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DeadOrAlive (Post 1579666)
Ja naprawdę rozumiem potrzebe wspierania gwiazd, legend klubu, ale do kur*wy nędzy, w pierwszej kolejności zatrudniajmy specjalistów...

Specjalistów jest mniej niż klubów, to duży problem. Nie tylko Wisły. W pewnym sensie podobnie jest w Legii, tylko że ta obracała do tej pory większymi sumami, więc trafiali tam też piłkarze na poziomie, ale ogólnie szrotu również od zarąbania i mnóstwo spalonej kasy.

pawlozm 03.03.2022 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1579670)
To raczej normalne że można się kłócić o jedno czy drugie nazwisko, ale co do meritum trzeba się zgodzić.

Mamy w tej chwili 17 zawodnikow z zagranicy, ktorzy może poza Ondraskiem i Frydrychem w żaden sposób się nie identyfikują z klubem.

Przyjechali, pograją pół roku - rok- półtora i nowy klub. Choćby ten Elvis - może coś da klubowi, a może nie. Nigdzie miejsca nie zagrzał więc tu też nie zagrzeje (nawet jak odpali). Rozumiem kilku takich zawodników w kadrze, ale my takich mamy kilkunastu.

Zapewne plan był taki, zbudować klub wychowankami aby wrócić do swojej tożsamości - czyli polskich piłkarzach oddanych Wiśle. Szkoda że poprzestano tylko na wychowankach i Urydze. Można bylo zrobić więcej, ale to już wszyscy wiedzą.

Zupełnie zapomniano o tym że kadra musi mieć solidne fundamenty, jak wymieniamy co rundę 3/4 składu to jakie mogą być efekty? Zawsze takie same.

Dokładnie o to mi chodziło, wymieniłem na szybko 5 przesianą z tego zasięgu obcokrajowców. Może to być ktoś inny, chodziło o zasadę. W mojej ocenie na 20 chłopa 15 musi wiedzieć w jakim klubie grają, jakich mają kibiców, reszta to mogą być Momo, Hugi czy inny Elvis. A teraz proporcja jest odwrotna.
I nie wierze, że obecna opcja to opcja tańsza.

Kurz 03.03.2022 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1579670)

Problemem nie jest to, że piłkarze nie identyfikują się z klubem. Dzisiaj dla większości zawodników na świecie to po prostu praca. Problemem jest poziom, nasza słaba ręka i oko do transferów. Nadmiar młodych piłkarzy, którzy jeszcze nie osiągnęli odpowiedniego poziomu plus słabe wybory transferowe dają piorunujący efekt. A to prowadzi do kolejnej smutnej konstatacji, że pion sportowy nie ma kontaktu z rzeczywistością. Nie potrafi właściwie ocenić potencjału drużyny lub jego braku.

sandomingo 03.03.2022 12:22

Ale zarówno @Kurz jak i @Karherop - obaj macie rację.

Bo z jednej strony - zarówno Trio, Zarząd jak i Brzęczek nie mogą cały czas powoływać się na argument, że "piłkarze muszą sobie zdać.sprawę w jakim klubie grają".
Z opisanych przez Was przyczyn nie ma większych szans, żeby tak się stało.

Co do tego, że to jest miejsce pracy - pewnie. Dzisiaj ze świecą szukać kogoś, kto złapałby jakąś więź emocjonalną z klubem. Ale na pewno jest łatwiejsze przy przewadze Polaków w szatni. I to nie młodych, tylko właśnie tych doświadczonych.
Taka proporcja jak u nas jest po prostu niedopuszczalna.

Kurz 03.03.2022 12:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1579677)
Taka proporcja jak u nas jest po prostu niedopuszczalna.

Bardzo chciałbym doświadczonych Polaków w klubie. Pytanie tylko czy obecnie nie mają zbyt wiele fajnych alternatyw... Finanse to jedno, ale być może chodzi również o inne aspekty.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:26.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl