![]() |
Kilka pytań i wątpliwości:
1. Kto będzie łącznikiem pomiędzy Hyballą a Kmiecikiem? 2. Czy coś wiadomo nt sztabu nowego trenera? (KK wiadomo zostaje ale co z resztą?) 3. Czy jak przegra wszystko do końca roku to będzie już wuefistą czy jeszcze nie? A tak w ogóle to powodzenia, oby mu się udało. Trzymam kciuki. |
Smuda na asystenta hehe on mówi w obu językach, a właściwie w żadnym z nich tylko swoim narzeczu xd
|
Na derby wystarczy spokojnie, bo icki mają pełne pampersy już teraz.
Utrzymać nas utrzyma, bo przy jednej spadającej utrzymałby nas nawet Meresiński z podrobionym UEFA PRO. Co dalej z niemieckim Skowronkiem? .... wie. |
Wygląda trochę jak Aragorn. Musi być dobrze :)
|
Ja wohl, ja wohl, ich liebe alkohol.
viel glück czy jakos tak:D |
Pierwszy raz od dłuższego czasu, jakis news w związku z tremenerme Wisły wywołał u mnie uśmiech zadowolenia i to nie dlatego, że jestem w 100% przekonany iż PH się sprawdzi. Raczej dostrzegłem, w tym promyk nadzieji na to, że Trio zrozumiało, że nie ma drogi na skróty...
Bo umówmy się Skowronek był próbą znalezienia drogi na skróty - taniego, krajowego "wizjonera", który okarzę się autorskim odkryciem ... i poprowadzi nas do sukcesu. Bo jak przeanalizujemy na chłodno - to za jego zatrudnieniem w tamtym czasie - nie przemawiało NIC, po za faktem, że zespól wtedy potrzebował zmiany... Systuacja dzisiejsza - kiedy Klub jednak rozmawia ze Skorżą czy Hyballą - pokazuje, że jednak perspektywa myslenia się zmieniła. Zaczeliśmy szukac kogoś - kto przynakjmniej w teorii ma kwalifikacje, żeby pociągnąc projekt Wisła Kraków na wyższy level. To taki lekki powiew nadzieji na profesjonalizm ze strony władz klubu, który mam nadzieję, będzie już tylko coraz silniejszy. |
Ja widzę taką zależność jak wymiana 3 lata temu Ramireza na Carrillo. Ten drugi jakby nie patrzeć wyniki miał.
|
Tez ma wrażenie że to koles na poziomie Carillo.
Tylko co z tego? Carillo z nikim się nie dogadywał, grał systemem do którego nie mielismy wykonawców w momencie kiedy miał zrobić wynik. Podkręcenie śruby nie zawsze musi działać no i do tego jak poradzi sobie z Kubą, bo Skowronke jak widac po ostatniej onferencji sobie nie poradził. Trzmymajmy kciuki za efekt juz jutro, bo zimowanie na ostatnim miejscu nie będzie miłe. |
Cytat:
Trenerze witamy na pokładzie i powodzenia :) |
Cytat:
|
Cytat:
Maja się nie dogadać? Pan Kazimierz grał 4 lata w Niemczech, a rok w Belgii, myślę że niemiecki mu tak nie straszny ;) z jednym Niemcem już dluho współpracował Zapewne nowy sztab będzie ogłoszony za 2 tygodnie, aby obecny dograł rundę. Jak przegra wszystko do końca roku to i tak nawet nie wyrówna osiągnięcia Stolarczyka ;) |
bardzo fajny ten artykuł z transfery.info , mam nadzieje że to wresszcie bedzie to !
a teraz sczypta złośliwości: czy dobrze rozumiem z artkykułu na newonce , że nasz nowy trener jest owocem miłości , niemieckiego księdza na gościnnych występach w holandii , z portierką w lokalnym domu marynarza xD ? |
Skąd wiesz, że księdza? Może to pastor?
|
Jeśli chodzi o trenera, to zgadzam się z niektórymi tutaj co pisali, że tylko polski trener. Dlaczego? Bo zna ligę, możliwości i zawodników. Każdy trener zagraniczny nie ma pojęcia o naszej lidze, specyfice. Trener, który tu przychodzi to zazwyczaj taki, który się dopiero uczy zawodu, albo gdzieś mu nie poszło... Preferowałem polskiego trenera, ale stało jak się stało. Wypada wierzyć, że projekt wypali.
|
Ja się zgadzam z opinią, że zawodnik, który równocześnie zarządza klubem to jest bardzo osobliwa sytuacja i trenerowi będzie ciężko zarządzać kadrą w takiej sytuacji. Nie zdziwię się jeśli to będzie kiedyś przyczyną kryzysu w zarządzaniu klubem.
Na początku, kiedy Kuba przejmował klub, to rozwiązanie było jedynym możliwym. Mógł pomóc Wiśle i finansowo i na boisku. Teraz żeby dalej tak funkcjonować musi już na wstępie wypracować z trenerem układ, który pozwoli Hyballi odpowiednio pracować. |
Błaszczykowski to już niestety człowiek szklanka. Zgaduję, że to ostatni sezon na boisku dla niego.
|
Cytat:
|
Dla mnie najwazniejsze pytanie to czy Rafal bedzie brany pod uwage przy ustawianiu 18 meczowej.
Mam nadzieje ze tak i Boguski po raz kolejny przekona do siebie kolejnego trenera udowadniajac niewiedze co poniektorym uzytkownikom forum. |
Nowy trener coś już wspominał, że nie będzie patrzył w metrykę, a oceniał umiejętności i przydatność drużynie. Więc wszyscy którzy nie pojmują, przygotujcie się ... :)
|
Cytat:
Tymczasem w lecie będzie piękna czystka w klubie. Spodziewam się odejścia wszystkich 30+ poza Kuba i Frydrychem. Nawet Beqiraja wykurza perspektywa 1.5 roku bez gry. Może jeszcze Sadloka zostawia jeśli przekonaną Hyballe że ma świetny strzał z dystansu :> W Dunajskiej Stredzie po roku w klubie nie było piłkarza ponad 28 letniego. |
Mógł powiedzieć, że wszyscy mają jednakową szansę, nie odnosząc tego akurat do wieku ;)
|
A skąd oni mu wezmą nowych piłkarzy?
|
Cytat:
|
Chciałoby sie oszukiwać ale już tej wiary nie ma... Dla mnie gościu ma niby ciekawe CV z drugiej strony coś równia pochyła w jego życiu i nie wypłynał na niemieckie drogi z trenerką, tylko gdzies tam zaczął wsiąkać w słabsze ligi, a już praca na wschodzie Europy to raczej spory regres a nie rozwój i chyba to, że wylądował u nas tez o czymś świadczy...
Sukcesów też większych nie ma, raczej tułaczka od klubu do klubu. Także dla mnie czegoś mu brakuje, taki typowy trener, jak typowy kopacz, który kraży od klubu do klubu i nie robi żadnej rożnicy. Ale może u nas wypali i się sprawdzi. Oby tak było i obym się mylił co do jego oceny. Dla mnie trener, który przepracował w jednym klubie 1-2 sezony to żaden trener, na jakiej podstawie możemy tu mówić o budowaniu zespołu, jakiejś myśli rozwoju jak chlop nigdzie, nigdy w życie takiej wizji nie wprowadził bo nawet czasu nie miał na budowę klubu ponieważ już go zmieniał na inny... |
Cytat:
Równia pochyła? Tułaczka? Krąży od klubu do klubu? Nie robi żadnej różnicy? Tydzień temu nie miałeś pojęcia, że taki facet istnieje i silisz się na oceny 24 godziny po podpisaniu umowy? Puknij się kolego w czoło. Na jakiej podstawie możemy mówić? Ano choćby na takiej że w wieku 44 lat ma 26 lat doświadczenia jako trener. Na różnych poziomach w pięciu krajach, na dwóch kontynentach. Chłop większość życia zajmuje się trenerką, jako najmłodszy Niemiec zdobył certyfikat UEFA Pro. Jego warsztat jest doceniany na poziomie narodowych związków, mimo że nie jest koniunkturalistą. Hyballa jest po prostu fachowcem i trzeba mu to oddać, a nie bredzić. ps. To rozumiem, że na tej równi jesteśmy poniżej Dunajskiej Stredy? |
A Ty na jakiej podstawie tak go zachwalasz skoro dwa dni temu nie wiedzialeś, że taki chlop istnieje?
To jest moja ocena jego cv i tyle. Oczywiście na papierze to ladnie wygląda ale jak się zastanowić to takie wnioski wyciagam jak napisałem. A przyjście do klubu, który gra na dnie polskiej ligi i nie ma grosza to też świadczy o czymś. No chyba, że nasz nowy trener ma takie wzięcie i miliony na koncie, że postanowił się zabawić w życiu i przyjść reanimować polskiego trupa za poł darmo i ma taki talent i ambicje, że pokaże, że umie czynić cuda. 26 lat doświadczenia, uznawany na całym świecie i co osiągnął? Przyszedl do Wisły, ktora z roku na rok od prawie dekady staje się cieniem swojego cienia? No coś mi tu nie gra po prostu, czaisz? A takiego kocura jak Maaskant pamiętasz? Tez byl mlody zdolny, czlowiek z zachodu, talent wśrod mlodego pokolenia trenerów... I co? I nic. realnie trzeba patrzec a nie się napalac jak dziecko 10 letnie na prezent od Mikolaja. Oczywiście lepszy on niż Skowronek, jak na nasze realia to nic więcej oczekiwac nie możemy ale jeśli ktoś myśli, że to jakiś cudotwórca i wielki trener to moim zdaniem się myli. Przewiduję po chwili "sukcesów" i efektu nowej miotły pyty i dośc szybkiego rozstania się z trenerem. Być może chlop nawet jeszcze nie wie w co sie wpakował... Na zdrowy rozum to nikt normalny nie wytrzyma w ten lidze i w naszej biednej (obecnie) Wiśle. No ale chce się mylić i niech nas zaprowadzi prosto do pucharów. |
Cytat:
|
Nie "lepszy on niż Skowronek" tylko najlepszy od czasów Maaskanta czyli 10 lat. A to tylko z tego powodu, że jest spoza naszego rodzimego burdlu. Ma warsztat, obiektywne spojrzenie i ambicje. To w połączeniu z normalnymi, nie złodziejskimi władzami klubu musi spowodować marsz w górę. I nie mówię o tabeli. Tylko o klubie jako całości od spraw sportowych, przez organizację, marketing, na finansach kończąc. Bo nie da się rozwijać w jednym z tych aspektów, albo wszystko jest lepsze albo wszystko kuleje.
Ten facet za sterami to zamiana kobyły na nowoczesny traktor z klimą, a Ty płaczesz, że nie nówka sztuka tylko używany. Cytat:
|
Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro, bo po dwóch latach rządów należałoby wreszcie zacząć walczyć o coś więcej niż spokojne utrzymanie, biorąc pod uwagę, że ta konkurencja jest słabiutka i tu na serio nie trzeba dużo, aby walczyć o powrót na należne miejsca.
Wisła to nie byle jaki klubik, tylko największy klub w Polsce, więc nie wypada, aby prawie od dziesięciu lat nic nie osiągnąć, bo to jest mega, mega, mega wstyd. Wisła niestety jest najbardziej zniszczonym klubem w wyniku działań wewnętrznych - działalności TS-u i środowisk kibicowskich. Gdyby tu była jakaś w miarę ustabilizowana sytuacja na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, to w mojej ocenie dzisiaj Wisła miałaby na koncie dwadzieścia kilka tytułów Mistrza Polski, zagrałaby minimum kilka razy w LM, ale z wiadomych powodów nie dało się i dalej się nie da wznieść klubu na wyższy, właściwy poziom. |
Nie wiem czy Hyballi się powiedzie - mam nadzieję, że tak.
Ale przy tej Skowronkowej Wiśle już mi się odechciewało, tego się nie dało ani oglądać ani w ogóle się tym emocjonować. Nowa miotła była bezwzględnie potrzebna. Pozostaje mieć nadzieję, że gospodarze wiedzą, że sama miotła nie wystarczy. |
A ja bym chciał żeby w końcu Hybali dano popracować z drużyną kilka sezonów mimo kryzysów i spadków formy.
Tam ktoś pisał że nigdzie jakoś nie sprawił szału bo nigdzie nie zagrzał miejsca. Już pomijając aspekty pozasportowe to jak właśnie mamy go w miarę obiektywnie ocenić skoro nie dano mu wprowadzić swojej wizji trenerskiej w życie? W takiej sytuacji jakiej jest Wisła, kogo najbardziej by potrzebowała jako fachowca? Zagranicznego trenera z normalnego piłkarsko kraju, który pracował z młodzieżą, pracował już na wschodzie, liznął poważnej ligi czy to jako asystent czy też jako 1 szkoleniowiec, jest młody, w....iony i ambitny a przy tym doświadczony..mimo wpadek i być może ciężkiego charakteru. Ale ....a kogo mamy brać? Następnego lizodupa Błaszcza? Może mamy brać zagranicznego trenera z sukcesami? Ale za co? A może następnego giganta polskiej myśli szkoleniowej? Za ile siana? Tak. Hyballa to dla nas na ten moment (nie boje się użyć tego słowa) trener idealny któremu trzeba ....a dać popracować mimo pojawiających (zapewne się pojawią) zgrzytów pozasportowych. |
Cytat:
|
Cytat:
Niczego specjalnego nie oczekuję dzisiaj od trenera i zespołu, bo to byłoby niepoważne. Chciałbym jednak, żeby Hyballa dobrze wykorzystał nadchodzące trzy ciężkie mecze na przeanalizowanie kadry, indywidualnych umiejętności zawodników oraz ich potencjału. Tak, aby od momentu przygotowań mógł szlifować "swoją grę" z wybranymi piłkarzami. Rotowanie składem to jedno, ale ciągle zmieniając elementy układanki, trudno o zgranie i automatyzmy. A uważam, że trzon zespołu mamy jak na polskie warunki naprawdę ciekawy. Szkopuł w tym, że ci zawodnicy przestali pokazywać swoje atuty. I na domiar złego popełniali podobne błędy w kolejnych meczach. Ja tutaj najmocniej obwiniam przygotowanie fizyczne, ponieważ jeśli nie masz siły i wiesz, że może braknąć ci tchu na powrót do defensywy, to naturalnie nie narzucasz wysokiego tempa. I w dodatku czujesz się mniej pewnie w bezpośrednich pojedynkach. |
Enzo,
zgadzam sie z Toba. Jak nie masz przygotowania fizycznego to nie masz czucia gry. Spozniasz sie, nie wchodzisz w tempo, odpuszczasz z powodow o ktorych napisales, grasz zachowawczo i bezpiecznie zeby nie zrobic babola a i tak go zrobisz bo patrz poczatek. Przed laty, slabe przygotowanie mozna bylo tuszowac umiejetnosciami. Dzisiejszy futbol juz tego nie wybacza. Bez biegania nie ma wynikow, bez wytrzymalosci rowniez. Nasi zawodnicy kolo 60 minuty padali. Niestety tak to wygladalo. I niestety po zmianach gra nie wygladala wcale lepiej lecz gorzej, o ile one byly robione. I to ejst zdumiewajace, bo w wiekszosci meczow mimo covidu parodysta mial rozne opcje wyboru, a mimo widoczne zjazdu fizycznego brak reakcji. |
jak chyba każdy od czasów Kasperczaka (pierwszego) mam nadzieje ze wreszcie będziemy mieć trenera na lata
oby teraz btw wykorzystawanie Maskaanta jako argument przeciwko mlodemy trenerowi z zagranicy troche nie na miejscu, w ciemno biore takie wyniki (MP + prawie LM) |
Przy takim budżecie jaki wtedy mieliśmy??
|
Pamiętaj z kim odpadliśmy. Cypryjczycy byli wtedy czarnym koniem w swojej grupie LM i o ile się nie mylę wyszli z grupy.
|
Tylko ze byliśmy najsłabszym MP od wielu lat. Mi nie chodzi o przegrany mecz na Cyprze tylko o całokształt
|
I tak naprawdę wszystko przez ten jedyny gorszy dzień Pareiki.
|
Fryzura na żywo imponująca !
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl