Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [IV kolejka] Pogoń Szczecin - Wisła Kraków, 10-08-2019, 15:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10200)

wolfy 10.08.2019 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bocian23 (Post 1542171)
A ja zwrócę uwagę na jeszcze jedną sprawę i chyba otworzę puszkę pandory. Mianowicie panuje tutaj absolutny brak krytyki wobec Stolara, ja wiem że wszyscy patrzymy na niego jak na bożka bo mamy świeże jeszcze wspomnienie 2:5 na Lechu i 5:2 z Lechią chociażby, ale spójrzmy prawdzie w oczy. W tym sezonie i na wiosnę 18/19 to to co my wyprawiamy to jest kabaret.
Porażek mamy tyle, że to jest ponad 50% wszystkich rozegranych meczów.
W obronie jest taki burdel, że nawet Miedź Legnica nam strzeliła 5 bramek przy R22.
Nie istnieje u nas coś takiego jak wyprowadzenie piłki od bramki, większość tego typu akcji kończy się w najlepszym razie palpitacjami serca.
Kondycyjnie piłkarze wyglądają jakby mieli za sobą kolonię karną na Syberii a nie obóz przygotowawczy.
Skuteczność i wykończenie to dramat (tylko w tym sezonie jedną bramką na cztery mecze).
Żeby nie było, ja bardzo doceniam to co Stolar dla nas zrobił, ale obawiam się, że sam już się trochę pogubił w tym wszystkim.

Nie otworzysz puszki pandory sfrustrowanym .......eniem. Obronę mamy akurat dobrą, blędy popełnia każda defensywa ale u nas są bardzo rzadkie. Straciliśmy dwa gole, z czego jeden po strzale życia zawodnika Śląska, drugi po ewidentnym błędzie w kryciu, ale też po pięknym dośrodkowaniu i strzale z bliska. Nie wiem czego Ty oczekujesz? Każdego meczu na zero? Patrząc na tabelę nie graliśmy z jakimiś pionkami jak na razie, a wszyscy się męczą próbując strzelić nam gola. Brożek nie ma z kim grać i to jedno zdanie pokazuje jak jest źle z napastnikami.

Problemy w ofensywie to już inna broszka, ale wynikają one ze zgrania i jakości kadry jaką mamy. Taki Mak gra na tym samym poziomie co w tamtym sezonie, dlatego trafił do nas, reszta kontuzjowana albo bez formy, ale sytuacje stwarzamy.

Ludzie zwracają uwagę na późne zmiany i decyzje personalne Stolarczyka, ale generalnie większość tutaj jest dorosła i wie jaka sytuacja jest w klubie, a przez to w kadrze. Ja bym wcześniej wpuścił Drzazgę za Boguskiego, ale czy to dałoby nam gola? Pieniędzy bym na to nie postawił.

Levis88 10.08.2019 17:43

90min +4, ostatni aut, sędzia czeka z gwizdkiem na dzidę w pole karne a my elegancko do tyłu spokojnie rozgrywamy atak...
Szkoda setek Boguskiego, Brożka i Kuby.

Kac 10.08.2019 17:45

nie rozumiem czemu zmienilismy taktyke... to sie nie uda

bocian23 10.08.2019 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1542172)
Nie otworzysz puszki pandory sfrustrowanym .......eniem. Obronę mamy akurat dobrą, blędy popełnia każda defensywa ale u nas są bardzo rzadkie. Straciliśmy dwa gole, z czego jeden po strzale życia zawodnika Śląska, drugi po ewidentnym błędzie w kryciu, ale też po pięknym dośrodkowaniu i strzale z bliska. Nie wiem czego Ty oczekujesz? Każdego meczu na zero? Patrząc na tabelę nie graliśmy z jakimiś pionkami jak na razie, a wszyscy się męczą próbując strzelić nam gola. Brożek nie ma z kim grać i to jedno zdanie pokazuje jak jest źle z napastnikami.

Problemy w ofensywie to już inna broszka, ale wynikają one ze zgrania i jakości kadry jaką mamy. Taki Mak gra na tym samym poziomie co w tamtym sezonie, dlatego trafił do nas, reszta kontuzjowana albo bez formy, ale sytuacje stwarzamy.

Ludzie zwracają uwagę na późne zmiany i decyzje personalne Stolarczyka, ale generalnie większość tutaj jest dorosła i wie jaka sytuacja jest w klubie, a przez to w kadrze. Ja bym wcześniej wpuścił Drzazgę za Boguskiego, ale czy to dałoby nam gola? Pieniędzy bym na to nie postawił.

Wiesz co, to nie jest frustracja jak to ująłeś tylko raczej chłodne spojrzenie na rzeczywistość.
To że my nie tracimy bramek to raczej kwestia tego, że przeciwnicy też grają piach i nie potrafią nam zagrozić.
Co do Mąka to dla postronnego obserwatora wygląda on tak jakby problem był w głowie a nie w jego umiejętnościach.
A powiedz mi proszę co ma sytuacja w klubie do nie wpuszczania na boisko zmienników nieco wcześniej jeżeli są zdrowi?

PS. Nie oczekuję każdego meczu na zero, ale z tą kadrą i trenerem spokojnego utrzymania, co może nie być wcale takie oczywiste przy punktowaniu jak dotychczas.

dzollo 10.08.2019 17:52

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że jesteśmy głównym kandydatem do spadku, więc tym bardziej szkoda tego punktu, który w tym meczu był do wyjecia z trudnego terenu w Szczecinie.
Stolarz chyba musi przeprosić Wasyla, bo obecność Janickiego na boisku, kosztuje nas zbyt wiele.

regan 10.08.2019 18:07

Sprawa wygląda następująco:
Skład mamy w dalszym ciągu w rozsypce. Jak już jedni wracają po kontuzjach to drudzy je łapią. Co mecz inny skład -> brak zgrania -> brak automatyzmów. Większość drużyny w związku z takim obrotem spraw jest poniżej optymalnej formy. Ci co przyszli (Mak, Niepsuj, Janicki) raczej są wartością ujemną w porównaniu z tym co było rundę temu na tych pozycjach. Brak techniki u Maka i Janickiego aż razi. Nie nadają się do gry w Wiśle. Młodzieżowca niestety nie mamy sensownego, ten chłopak co grał dziś mam wrażenie, że raczej uciekał od gry by nie pokazać swoich argumentów w grze. Jeśli chodzi o potencjał mamy nawet spory. Druga linia wygląda na papierze nieźle. Modlić się, żeby tam zdrowie dopisywało. Chuca od następnego meczu powinien już Maka wygryźć ze składu. Chłopak ma potencjał, ale rozumiem, że dziś w tych okolicznościach przyrody mogło mu się trudno grać, choć i tak miał kilka fajnych piłek bądź prób zagrań. Zanim wróci Kuba do formy minie kilka meczy jeszcze. Vukan wygląda całkiem ok, tak samo ten drugi Hiszpan. Basha do nich Wojo i wygląda to ok. Brakuje nam kogoś z przodu co nie będzie się kompromitował sytuacjami jakie miał Drzazga z Górnikiem Boguś czy Brozio dzisiaj. Ja rozumiem, raz można nie trafić czasem jak nie idzie to 2 razy. Ale nie że w jednym meczu marnujemy 3 setki, w drugim nie mamy sytuacji, w 3 meczu marnujemy 3 setki a w 4 meczu - 4 setki.
Tak nie może być. Potrzebna jakość z przodu. Obecni zawodnicy lata świetności mają dawno za sobą. Drzazga to zawodnik na Stal Mielec, Bałaniuk nie lepszy.

guardian_angel 10.08.2019 18:11

Ja tam zawiedziony nie jestem, równie dobrze moglismy strzelić 2-3 bramki, Kuba coś takiego musi skończyć, biorę poprawkę, że to pierwszy mecz po dłuższej przerwie. Nie graliśmy z jakąś tam Legią ;) tylko z Pogonią, która w tej chwili jest topowym zespołem w najlepszej lidze świata. Chuca wszedł, fajnie się pogibał, ale niestety zgasł, pokazał natomiast że ma wystarczająco techniki by coś z niego było.

Jestem spokojny o przyszłość, skoro bez Bashy nie było w sumie katastrofy. A skuteczność w końcu przyjdzie.

Jedyne co mi doskwiera to brak Wasyla. Z formą z tamtego sezonu to z Klemenzem byliby nie do przejścia. Czy aż tak słabo wypada przed Stolarczykiem podczas zajęć?

Oceniajmy Wisłę po meczach z łajzami a nie z ekipami, które celują w puchary. Z wyjątkiem Śląska, który może faktycznie jest teraz taki mocny.

regan 10.08.2019 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez guardian_angel (Post 1542178)
Ja tam zawiedziony nie jestem, równie dobrze, moglismy strzelić 2-3 bramki, Kuba coś takiego musi skończyć, biorę poprawkę, że to pierwszy mecz po dłuższej przerwie. Nie graliśmy z jakąś tam Legią ;) tylko z Pogonią, która w tej chwili jest topowym zespołem w najlepszej lidze świata. Chuca wszedł, fajnie się pogibał, ale niestety zgasł, pokazał natomiast że ma wystarczająco techniki by coś z niego było.

Jestem spokojny o przyszłość, skoro bez Bashy nie było w sumie katastrofy. A skuteczność w końcu przyjdzie.

Też to widzę optymistycznie pod 3 warunkami:
1) Zdrowie
2) Napastnik
3) Czas

Sylwus1988 10.08.2019 18:22

Ja też uważam ze Stolarczyk kilka swoich decyzji powinien przemyśleć niestety :/ 4 mecz 4 raz te same błędy. Mam nadzieje że za kilka kolejek będę sobie pluł w brode za błędne i pochopne wnioski ale jak po kolejnych 4 kolejkach będziemy tak punktowac i grać jak po dotychczasowych to może nam naprawde zabraknąć na koniec sezonu punktow do celu i nie myślę o górnej 8.

AS82 10.08.2019 18:30

Drugą połowe zaczynamy od cofania sie we własne pole karne, rzut rożny z niczego i tracimy głupią bramkę.
Mak to jest dno a nie skrzydłowy , dobrze ,że nie przyszedł jeszcze jego brat , bo było by dodatkowe drewno w drużynie. Boguś dziś w swoim stylu marnował setki,szkoda sytuacji Kuby bo powinien być gol.Słabo dziś Silva.
I jak wyżej napisano, to wyprowadzanie na siłe piłki od bramkarza ,źle się dla nas skonczy...

regan 10.08.2019 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sylwus1988 (Post 1542180)
Ja też uważam ze Stolarczyk kilka swoich decyzji powinien przemyśleć niestety :/ 4 mecz 4 raz te same błędy. Mam nadzieje że za kilka kolejek będę sobie pluł w brode za błędne i pochopne wnioski ale jak po kolejnych 4 kolejkach będziemy tak punktowac i grać jak po dotychczasowych to może nam naprawde zabraknąć na koniec sezonu punktow do celu i nie myślę o górnej 8.

Weź pod uwagę jakie Stolarczyk ma pole manewru, bo na wymaganie zmian to trzeba mieć plan B C itd. a u nas nawet plan A sie sypie ;)

Patryko 10.08.2019 18:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1542177)
Tak nie może być. Potrzebna jakość z przodu. Obecni zawodnicy lata świetności mają dawno za sobą. Drzazga to zawodnik na Stal Mielec, Bałaniuk nie lepszy.

Za jakość z przodu trzeba zapłacić, właśnie dlatego grają u nas takie tuzy ofensywy jak Mak, Drzazga czy schyłkowy Boguski :)

Nie ma co psioczyć na skład złożony z ligowych odpadów, budowany bez żadnego budżetu transferowego.

Brozinho_23 10.08.2019 18:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan
Chuca od następnego meczu powinien już Maka wygryźć ze składu. Chłopak ma potencjał, ale rozumiem, że dziś w tych okolicznościach przyrody mogło mu się trudno grać, choć i tak miał kilka fajnych piłek bądź prób zagrań. Zanim wróci Kuba do formy minie kilka meczy jeszcze. Vukan wygląda całkiem ok, tak samo ten drugi Hiszpan.

Przecież Silva to Brazylijczyk, w C+ też tego nie wiedzą. :D

Karherop 10.08.2019 19:11

Postawa Wisły mnie rozczarowała , ale trzeba powiedzieć że przegraliśmy z drużyną lepsza. Oczywiście w tej fazie sezonu...

Mak ława. Chuca gra dużo bardziej drużynowo, ma ciekawe przerzuty, rozegranie... Zresztą śmiało cała nasza ofensywa poza Brożkiem nadaje się do wymiany. Silva słaby mecz, choć i tak o niebo lepiej od Boguskiego, czy wspomnianego Maka.
Savicevic fatalne zawody. Masa strat i niedokładności.
Szot z kolei zagra poprawnie. Posiada dużo więcej spokoju niż Plewka. Nie podpala się, ale również podejmuje mało.ryzykownych decyzji. Nie zawiodl.

Kuba myślę że mógłby zacząć kolejny mecz od początku. Wyglądał dzisiaj zaskakująco dobrze.

Nad obrona nie ma co się pastwić, bo nie tam mamy na teraz problemy.

Z LKSem będzie inny mecz. A jeśli do gry wróci Basha i Wojtkowski to powinniśmy mieć cała kadre wreszcie zdrowa. W tym widzę optymizm.

Danielek1906 10.08.2019 19:52

Bardzo słaba gra. Silva tragicznie dzisiaj... Miejmy nadzieję, że stolar to poukłada do piątku, noi do cholery, 4-4-2, a nie jakieś wydziwianie nie wiadomo coś z wahadłowym niepsujem

wolfy 10.08.2019 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kac (Post 1542174)
nie rozumiem czemu zmienilismy taktyke... to sie nie uda

Nakrócej rzecz ujmując - ponieważ zmieniliśmy skład. Na gorszy.
Nasza ofensywa aktualnie wygląda jak wygląda, nie możemy już grać na zasadzie "nie ważne ile stracimy, strzelimy więcej" i iść na wymianę ciosów.

Nasza aktualna taktyka to "na zero z tyłu, a z przodu może jakimś cudem coś wpadnie", no ale niestety większa jest szansa że ktoś z drużyny przeciwnej wciśnie swojaka niż na to że strzeli Drzazga albo Boguski.

Pepinho 10.08.2019 20:33

Z całym szacunkiem dla trenera ale zmiana taktyki spowodowana tym że mamy gorszych zawodników to tego nikt po 4 kolejkach nie kupi. Gramy bez ładu i składu im prędzej Stolar to zrozumie tym lepiej bo gra idzie o być albo nie być klubu tyle tylko że widzę że to kibicom chyba bardziej zależy na klubie niż wladzom vide transfery takich ogórków jak Mak, Niepsój czy Janicki.

bridgeburner 10.08.2019 20:50

Kuba zagral pierwszy mecz od 4 miesiecy
Vukan pierwszy mecz w pierwszej 11 od zeszlego sezonu
Mak, Niepsuj byli rezerwowymi w zeszlym sezonie, Silva widac ze nie jest gotowy fizycznie na ekstraklase i ze mial byc stopniowo wprowadzany a musi grac w pierwszym składzie
Cudów nie ma, tutaj potreba czasu
Widac ze Stolar zmienił podejscie i wie ze grajac gung-ho w tym sezonie i z tym potencjalem za wiele nie ugra
to jest znowu nowa druznya i tak jak w koncu zaskoczyla w poprzedniej rundzie i jeszcze wczesniejszej tak wierze ze zaskoczy teraz, tylko wymagac mozemy zaczac kolo 8-9 kolejki,po przerwie na kadre, jak spokojnie potrenuja i pograja w pelnym skladzie

Szneka 10.08.2019 20:58

Mecz tragedia. Z jednej i drugiej strony. Bardzo dużo niechlujności i niedokładności u nas. Słabiutki Savicevic dziś.
Natomiast od początku sezonu zawodzą mnie póki co Mak i Silva. Silva człapie po boisku a Mak okazuje czemu Lechia oddała Go bez żalu. Dziś grał na Bartkowskiego, który od 39min grał z żółtą kartką.Aż prosiło się grać z Nim 1 na 1 ale czemu nie grał?
Na ŁKS wyszedłbym składem Buchalik-Grabowski Klemenz Wasilewski Niepsuj (Burliga jeśli jest zdrowy) Chuka Savicevic Szot Błaszczykowski Brożek Drzazga.
Z ŁKS musimy wygrać więc trzeba będzie atakować. Mak Janicki póki co odpoczynek od gry.

Wehrmacht 10.08.2019 21:11

Ja sie zastanawiam skad wy te wszystkie wnioski bierzecie? Czy Wisła gra na zasadzie nie wychodzenia z polowy i nie tworzenia absolutnie zadnych szans na bramke? Cos jak z Gornikiem w lutym? Bo nie wydaje mi sie. Kompletnie nie rozumiem narzekania na zmiane ustawienia i tego, ze nowe jest ch*jowe, albo ze sie nie uda. Czy gdybysmy grali tak jak napisalem powyzej, kompletnie beznadziejnie, nie tworzac sytuacji, ale ze zdobyciem ze 2 bramek wiecej niz obecnie, bo ktos by sobie strzelil je tak jak Piast w meczu z Ryga, to wszyscy by tu wieszczyli nam mistrzostwo i byli zachwyceni?

W obecnym ustwieniu, gdyby utrzymac ilosc traconych bramek, to powinnismy ich stracic jakies 30 mniej niz w zeszlym sezonie. Jedyne czego brakuje, to bramek strzelonych, ale co tu ma ustawienie do rzeczy? Ustawienie kazalo Drzazdze walic w Putnockiego? Ustawienie kazalo Drzazdze walic w slupki i nad bramka tego grubasa z Gornika? Wreszcie ustawienie kazalo Boguskiemu byc tradycyjnie 12 zawodnikiem przeciwnika dzisiaj? A moze to wina Stolarczyka, ze sa takimi parodystami? W sumie jedyna jego wina, to ze ich dyscyplinarnie nie wy*ierdolil do rezerw. Tworzymy sytuacje, ale niestety nie ma kto strzelac. Dzis nawet Kuba jakims cudem z 7 metrow walnal 10 nad bramka. Mamy ch*jowych rezerwowych, do natychmiastowego wyjebania gdy znow bedziemy mieli troche gotowki, wiec dopoki nie wyzdrowieja podstawowi zawodnicy, a nowi sie nie wprowadza to niestety bedziemy na łasce Boguskiego z Drzazga.

Proste cwiczenie wyobrazni - jaki bylby wynik z Korona gdyby Drzazga strzelal tak jak teraz? A w derbach? A jaki bylby meczow ze Slaskiem i Gornikiem gdyby strzelal jak w Kielcach i z parchami? To samo tyczy sie dzis i mega gwiazdy Boguskiego. Mielibysmy teraz 10 ptk i 90% tutaj wieszczyloby mistrzostwo i geniusz Stolarczyka i nowego ustawienia, mimo, ze gra bylaby identyczna.

Czekam na pelen mecz z pomoca Basha, Savicevic - Chuca, Wojtkowski, Kuba, bo juz nawet nie mowie o meczu kiedy oni beda wszyscy zgrani. Ewentualnie z racji na pseudoforme Sadloka, za niego Grabowskiego, a za Wojtkowskiego Silve. Jest sporo wariantow, ale zanim dojdziemy do optymalnego troche czasu minie. Na chwile obecna priorytetem jest wyjebanie sabotazystow Boguskiego i Drzazgi, niech wchodza przy 2, 3 - 0, na 10 minut. Moze uda sie im niczego nie spieprzyc.

Na koniec jeszcze raz - nie jest wina Stolarczyka ani ustawienia, ze ktos idac sam na sam wali nad poprzeczka, albo glowkuje na sasiedni stadion majac czysta pozycje.

Wehrmacht 10.08.2019 21:24

Jeszcze dodam: 2 mecze bez Bashy - 2 porazki. 3 mecze z Boguskim 2 porazki i remis z Lechia II i 0 bramek.

s1mone 10.08.2019 21:37

Parę luźnych wniosków po meczu.

1) Mak mnie nie przekonuje. Potrafi ładnie się urwać, ale w porównaniu z nim Sławek Peszko to był bardzo uporządkowany piłkarz, a Kamil Wojtkowski to gość podejmujący świetne decyzje na boisku. Człowiek chaos, 1000 dograń w pole karne i praktycznie każde spartolone bo głowy nie podniesie.

Ciężko mi go rozgryźć - albo potrzebuje czasu i zaufania i się to opłaci jak zatrybi i nabierze pewności siebie albo po prostu brakuje mu jakości wykończenia / ostatniego podania /wizji gry.

Obstawiam to drugie ale mam nadzieję, że się mylę.

2) Chuca wydaje się być dużo lepszym piłkarzem niż Jean Carlos. Szkoda, że nie wyszedł od początku.

3) Jak na razie graliśmy z będącymi w gazie Śląskiem i Pogonią (lider i wicelider), zawsze groźną Lechią oraz z niewygodnym dla nas z reguły Górnikiem. W żadnym z tych meczy nie byliśmy gorsi od przeciwnika. Pokuszę się o stwierdzenie, że jakby piłka była sprawiedliwa (pod względem poziomu gry) to mielibyśmy punkt albo dwa więcej. Nie ma co panikować, nikt nas nie zdominował, ot zagraliśmy parę wyrównanych meczy, na zgranie przyjdzie czas. Wróci Kuba na stałe, wróci Basha będzie lepiej. Smudowską walkę o spadek należy wsadzić między bajki.

4) Jak lubię Szota to stawianie go na defensywnym to robienie mu krzywdy. Chyba wolałbym nawet Plewkę. To jest stoper. Widać to po nim, wystawianie go na nieswojej pozycji nie pomoże ani nam, ani jemu w rozwoju.

5) Brozio w niezłej formie, Boguś znowu musi dupnąć jakiegoś hat-tricka, bo ewidentnie znów 0 pewności siebie. Totalnie bez formy.

6) Poprawiliśmy znacznie grę w obronie, ale w ataku gramy dużo słabiej. Ja jednak wolałem poprzedni sezon i emocjonalny rollercoaster co spotkanie.

7) Dziwię się, że Bałaniuk nie dostał szansy po niezłym poprzednim meczu. Tak samo mimo indolencji strzeleckiej Drzazga daje więcej drużynie niż Boguski w obecnej formie.

wolfy 10.08.2019 22:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pepinho (Post 1542189)
Z całym szacunkiem dla trenera ale zmiana taktyki spowodowana tym że mamy gorszych zawodników to tego nikt po 4 kolejkach nie kupi. Gramy bez ładu i składu im prędzej Stolar to zrozumie tym lepiej bo gra idzie o być albo nie być klubu tyle tylko że widzę że to kibicom chyba bardziej zależy na klubie niż wladzom vide transfery takich ogórków jak Mak, Niepsój czy Janicki.

Dziecko, przyjmij wreszcie do wiadomości że wynieniona trójka to nie wymarzeni zawodnicy trenera i "władz", tylko tacy na jakich nas stać.
Kupiłeś karnet, rozumiem, bo tobie bardziej niż zarządowi i trenerowi zależy?

Czepianie się Janickiego i Niepsuja to jakaś patologia, tracimy 0.5 bramki na mecz grając z drużynami które świetnie punktują. Gdybyśmy strzelali jedną bramkę na mecz to byśmy mieli 5 punktów więcej. Obrona funkcjonuje dobrze, jedna z lepszych w ekstraklasie w tym sezonie, o ile nie najlepsza, a tak się składa że oglądam mecze również innych drużyn tej ligi (a jest to czasami wyczyn) i mam porównanie.

PAWEŁ 10.08.2019 23:34

Jeżeli nasza obrona funkcjonuje dobrze to ja nie mam pytań. Bardziej jest to indolencja naszych przeciwników, że nie wpada i Nas samych ze nie potrafimy nic strzelić. Nie mam zamiaru się nad nikim pastwić ale błędy w obronie aż biją po oczach. W ogóle odnoszę wrażenie, że chłopaki są źle przygotowani kondycyjnie i na moje oko nie jest to raczej kwestia przetrenowania, tylko słabej wydolności. O taktyce nawet nie wspomnę, prócz kilku fajnych akcji gramy taka .ujnie z pata tajnią ze szok. Ale uważam że musimy cierpliwie poczekać kilka kolejek jak dalej będzie taka hujnia, to nie będzie na co czekać.

Karherop 10.08.2019 23:38

Osoby które zarzucają grę "bez ładu i składu" naprawde zdają się żyć w swoim, odrealnionym świecie FM.
W naszej grze widać co raz więcej schematów i myśli taktycznej, a że wykonawcy słabi lub kontuzjowani? Wina Stolarczyka?

Pierwsza połowa dzisiaj zresztą dodatkowo do zapomnienia przez porywisty wiatr. Ale spece od taktyki i tak powiedzą, że to nie ma znaczenia i Stolarczyk źle ustawil zespół.

PAWEŁ 11.08.2019 07:56

Nie popełnia błędów tylko ten kto nic nie robi ! Ale obejrzyj 2 polowe. Fakt pojawiają się schematy. Ale gramy zajebiscie wolno jak na orliku przez co przeciwnik ma czas się ustawić. Popełniamy błędy w defensywie. A to już kamyczek do ogródka trenera Stolarczyka. Brak nam „pazura” i kondycji fizycznej. Nie wymagam cudów, bo zdaje sobie jaka jest sytuacja w klubie. Ale patrząc po czasie wiele rzeczy w moim odczuciu zostało zrobionych źle. Nie jestem kibicem sukcesu, ale jak coś funkcjonuje źle to nie będę sobie wmawiał że jest dobrze.

Adenalix 11.08.2019 09:08

Słaby mecz w naszym wykonaniu, co nie oznacza, że mamy słabą drużynę. Tracimy mało goli, ale ilość doskonałych sytuacji, do których doszedł Górnik i Pogoń nie napawa mnie optymizmem. Mamy jednak dużo większy problem w ofensywie. Niby styl Pogoni, która grała w ataku pozycyjnym powinien nam pasować, a nie potrafiliśmy grać z kontry. Tak jak z Górnikiem, tutaj również mieliśmy dużą liczbę niewymuszonych błędów, strat, problemów z przyjęciem piłki... Gramy dość schematycznie i ciężko nam zaskoczyć przeciwnika. Mimo to mogliśmy ten mecz zremisować. Oczywiście nie widzę chłopaków trenujących, ale ciężko mi pojąć dlaczego grają zawodnicy, którzy zaniżają niezbyt wysublimowany poziom ekstraklasowy. Taki Maczek na dzień dzisiejszy się nie nadaje, Maciek Sadlok przy całej sympatii ma w każdym meczu katastrofalne straty. Z zazdrością patrzę na młodzieżowców Pogoni. Mają dwóch chłopaków, którzy grają cały mecz i piłkarsko wiele wnoszą do gry. Szczerze pisząc mam obawy przed meczem z ŁKS, których Kaziu Moskal dobrze poustawiał. Mam też takie poczucie, że coś jest nie tak z fizycznym przygotowaniem. Fizyczność to sinusoida i być może dojdą do optymalnej dyspozycji, ale póki co jesteśmy słabsi niż rok temu o tej porze.

wolfy 11.08.2019 09:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAWEŁ (Post 1542196)
Jeżeli nasza obrona funkcjonuje dobrze to ja nie mam pytań. Bardziej jest to indolencja naszych przeciwników, że nie wpada i Nas samych ze nie potrafimy nic strzelić. Nie mam zamiaru się nad nikim pastwić ale błędy w obronie aż biją po oczach. W ogóle odnoszę wrażenie, że chłopaki są źle przygotowani kondycyjnie i na moje oko nie jest to raczej kwestia przetrenowania, tylko słabej wydolności. O taktyce nawet nie wspomnę, prócz kilku fajnych akcji gramy taka .ujnie z pata tajnią ze szok. Ale uważam że musimy cierpliwie poczekać kilka kolejek jak dalej będzie taka hujnia, to nie będzie na co czekać.

Tak, to jest dobra obrona jak na warunki ligowe. Ale sprawdźmy jakie masz pojęcie o czym piszesz - ile meczy ekstraklasy oglądałeś w tym sezonie?
I jakie to straszliwe błędy zostały w tym meczu popełnione? Pod koniec rzuciliśmy się do odrabiania i Pogoń miała kontry, ale poza tym?

Mam podobne wrażenie jak Karherop że są tu goście którzy mają zerowy ogląd tego jak wygląda liga i porównują Wisłę ze światem swoich fantazji. Trzeba było obejrzeć Legia-Pogoń, albo Górnik - Raków żeby mieć jakąś skalę porównania, a nie .......ić o indolencji przeciwników. To jest ekstraklasa, nie Premiership, tam zresztą też mają i psują setki. To że Buksa ładuje z odległości obok bramki to normalne, ważne że nie ma czego szukać w polu karnym.

Taka totalna dominacja że jedna drużyna ma zero okazji praktycznie się nie zdarza. Nasza obrona jest bardzo dobra bo wygrywa wszystkie główki, odcina od dośrodkowań z boku, blokuje strzały z dystansu a resztę wyłapuje w zęby Buchalik. Do tego mądrze wyprowadza piłki pod pressingiem, podaniami, rzadko bije lagę na uwolnienie. Taki Savicević wyprowadził dzisiaj zabójczą kontrę Pogoni a i tak pożar udało się ugasić.
Straciliśmy głupio bramkę po stałym fragmencie, musieliśmy się otworzyć, mieliśmy sytuacje ale niestety, nic nie wpadło. Gdyby Kuba nie był zaraz po kontuzji może inaczej by to wyglądało...

Pepinho 11.08.2019 09:57

Bardzo dobra gra obronna a bramkę tracimy po stałym fragmencie gry, można i tak tą świetną grę w obronie oceniać. Nasze statystyki suche z tego roku na tle drużyn grających w ekstraklasie w tym czasie plasują nas na jednym z trzech końcowych miejsc w tabeli. Gramy obecnie systemem do którego nie ma w kadrze zawodników vide brak ofensywnego/rozgrywającego pomocnika, brak napastnika do zgrywania piłek do schodzących skrzydłowych etc. Jest w dalszym ciągu amatorka, a za przygotowanie fizyczne odpowiedzialna jest babcia klozetowa, brak zmiany tempa gry, gra wolna i przewidywalna, do tego szpital ale tutaj można powiedzieć mając na uwadze jak często w przeszłości Basha czy Vukan łapali kontuzje to nic nowego.

maciekkk 11.08.2019 11:13

Po pierwsze brak mózgu tej drużyny czyli Bashy. Bez niego nie prawa nasza gra wyglądać na poukładaną.

Po drugie klątwa zmiany ustawienia. Jak tylko odchodzimy od gry 4-4-2 lub ustawienia z klasyczną 10, to zaraz mamy problem. Próbował Wdowczyk z trójką w obronie, próbował Carillo grać takim ustawieniem jak teraz gramy i zawsze robił się problem.

runner 11.08.2019 11:37

Mnie totalnie nie przekonuje Janicki. Oglądając ten mecz - biernie przy bramce, powroty bez energii. Na tej pozycji potrzeba lidera

PAWEŁ 11.08.2019 11:46

@wolfy oglądałem większość meczy:) myśle, ze nie mamy co się spierać a za 3 lub 4 kolejki albo ja Tobie przyznam racje, albo Ty mi przyznasz racje. A jak wyglada liga to doskonale widać na eurow.......u

wolfy 11.08.2019 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAWEŁ (Post 1542208)
@wolfy oglądałem większość meczy:) myśle, ze nie mamy co się spierać a za 3 lub 4 kolejki albo ja Tobie przyznam racje, albo Ty mi przyznasz racje. A jak wyglada liga to doskonale widać na eurow.......u

No to Ci współczuję, jesteś mocniejszy niż ja. Ja część sobie odpuszczam.
Poziom ligi jest żenujący, ale na tle Pogoni wcale nie wyglądaliśmy dzisiaj gorzej. Ani na tle Śląska, ani Lechii, ani Górnika. Tak naprawdę o wyniku każdego z tych meczy przesądził przypadek. Jednemu zawodnikowi nie zeszła piłka, wyszedł strzał, ktoś zaspał w obronie. W porównaniu do poprzedniej rundy kiedy wyglądaliśmy jak drużyna pierwszoligowa przez cztery pierwsze kolejki - nie jest źle.
Wczoraj z Rakowem Górnik wygrał po kuriozalnym swojaku, mimo że grali gorzej przez cały mecz. Równie dobrze mogli przegrać kilkoma bramkami.

Za kilka kolejek wszystko stanie się jaśniejsze, ale ta liga jest tak biedna jeśli chodzi o umiejętności piłkarskie że wystarczy forma Kuby, Chuki i Brożka a eksperci z C+ będą cmokać z zachwytu jak to pięknie golimy rywali. Dawno nie pamiętam takiego braku jakości jak w tym sezonie. Taki 36 letni Brożek to jest na tle tego składu drewna profesor i wirtuoz, wcale nie odstając fizycznie.

Pele77 11.08.2019 15:21

Ja też obecnie nie jestem zadowolony z wyników, ale jestem w stanie to tłumaczyć tym że ciągle gramy bez 4 kluczowych zawodników ( Basha, Bury, Kuba i Savicevic). Jednak jeśli ta czwórka zacznie grać regularnie to będę zawiedziony jeśli nie będziemy w okolicach 8 miejsca. Jest jeszcze Chuca który jak wypali to można będzie nawet mówić że pierwsze 4 mecze były grane bez 5 kluczowych zawodników. Wg mnie w obronie powinien grać Wasyl za Janickiego, Bury za Niepsuja, pomoc to od prawej Kuba, Basha, Savicevic, Wojtkowski i Chuca a z przodu jest potrzebny transfer. Jeśli nie będzie transferu to chyba bez różnicy czy Drzazga czy Brożek. Wg mnie jeśli wszyscy są zdrowi to Wisła spokojnie łapie się do top8, ale wiadomo że brakuje jakości jak są kontuzje czy kartki. Jeśli nie będzie jakiegoś szpitala w dalszej części sezonu to ja będę zawiedziony grupa spadkową a nie mistrzowską.

Karherop 11.08.2019 15:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maciekkk (Post 1542206)
Po pierwsze brak mózgu tej drużyny czyli Bashy. Bez niego nie prawa nasza gra wyglądać na poukładaną.

Po drugie klątwa zmiany ustawienia. Jak tylko odchodzimy od gry 4-4-2 lub ustawienia z klasyczną 10, to zaraz mamy problem. Próbował Wdowczyk z trójką w obronie, próbował Carillo grać takim ustawieniem jak teraz gramy i zawsze robił się problem.

Powiedz mi jaki związek ma zmiana ustawienia z partaczeniem setek przez Boguskiego (x3) czy Kuby? Wstaw za Boguskiego Kolara, za wczorajszego Kubę, Kubę w formie dolóż za Maka Peszkę i za Szota Bashę i nagle nasza gra zmienia się diametralnie.

Gdyby Pogoń by nie trafiła po STF, my wbilibyśmy po jednej z sytuacji i już mówiono by o kunszcie trenera i znakomitej taktyce.

Osobiście uważam, że przegraiśmy nie przez nasza taktykę, ale przez jej wykonawców. Ich forma oraz absencje wpływaja na wynik, a nie "fatalne" przygotowania jak to niektórzy mówią.

Obejrzyjcie sobie dla otrzeźwienia umysłów skrót na ekstraklasa.org .

PS. Ktoś powiedział że gramy wolno. A czy z Górnikiem też wolno graliśmy? Nie. Warunki były inne. Wiatr + gonienie wyniku w 2 połowie przy mnożących się kontrach Pogoni było dla nas zabójcze. A i tak siedzieliśmy na rywalu ostatnie 20 minut.

FraMat 11.08.2019 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1542209)
No to Ci współczuję, jesteś mocniejszy niż ja. Ja część sobie odpuszczam.
Poziom ligi jest żenujący, ale na tle Pogoni wcale nie wyglądaliśmy dzisiaj gorzej. Ani na tle Śląska, ani Lechii, ani Górnika. Tak naprawdę o wyniku każdego z tych meczy przesądził przypadek. Jednemu zawodnikowi nie zeszła piłka, wyszedł strzał, ktoś zaspał w obronie. W porównaniu do poprzedniej rundy kiedy wyglądaliśmy jak drużyna pierwszoligowa przez cztery pierwsze kolejki - nie jest źle.
Wczoraj z Rakowem Górnik wygrał po kuriozalnym swojaku, mimo że grali gorzej przez cały mecz. Równie dobrze mogli przegrać kilkoma bramkami.

Za kilka kolejek wszystko stanie się jaśniejsze, ale ta liga jest tak biedna jeśli chodzi o umiejętności piłkarskie że wystarczy forma Kuby, Chuki i Brożka a eksperci z C+ będą cmokać z zachwytu jak to pięknie golimy rywali. Dawno nie pamiętam takiego braku jakości jak w tym sezonie. Taki 36 letni Brożek to jest na tle tego składu drewna profesor i wirtuoz, wcale nie odstając fizycznie.

Piekło zamarzło.
Zgadzam się z @wolfym.

Dokładnie:
nasze wyniki nie odzwierciedlają naszego miejsca w szyku.
Każdy z dotychczasowych meczów mogliśmy wygrać, przegrać, albo zremisować.
I nikt nie powinien byłby się temu dziwić.

Znowu przegraliśmy po jednej, nawet niezbyt klarownej sytuacji. Ot, pech.

Dodam jeszcze: ta liga jest tak słaba, że podejrzewam, że nawet drużyna złożona z najlepszych jej graczy miałaby problem z awansowaniem do fazy grupowej LE czy LM. No chyba, że byliby w życiowej formie, przeciwników prześladowałyby kontuzje, a sędzia byłby ślepy.

wolfy 11.08.2019 19:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1542212)
Piekło zamarzło.
Zgadzam się z @wolfym.

Dokładnie:

Znowu przegraliśmy po jednej, nawet niezbyt klarownej sytuacji. Ot, pech.

Dodam jeszcze: ta liga jest tak słaba, że podejrzewam, że nawet drużyna złożona z najlepszych jej graczy miałaby problem z awansowaniem do fazy grupowej LE czy LM. No chyba, że byliby w życiowej formie, przeciwników prześladowałyby kontuzje, a sędzia byłby ślepy.

Dawno temu Kołtoń coś takiego proponował na łamach PS, przypadkowo akurat wtedy kiedy Legia zdobyła mistrzostwo. Tylko widzisz, kiedy przychodzą puchary to najlepszych graczy ligi albo już w niej nie ma, albo rozpaczliwie szukają angażu w beniaminku 2 Bundesligi. Tych gorszych zresztą też, zostają tylko starzy i piłkarsko kompletnie żenujący.

Oglądałem (jednym okiem) Korona:Cracovia. Ja .......ę, co za paździeż. Przypadkowy farfocel Cracovii a potem obrona wyniku. I trybuny skandujące (pomiędzy WTSK) "Mamy to!". Czekam na pierwszego pokemona który patrząc na tabelkę zacznie dowodzić jak Probierz super poukładał Cracovię i przejebiemy derby z nimi piątką (już jeden gumiś tak pisał o Pogonii). Albo super trener Moskal i jego ŁKS.

Barti 11.08.2019 20:23

@Famat
...niż to że strzeli Boguski, Drzazga czy Brożek. Dlaczego przegrywamy? Sprawa jest prostsza, niż się niektórym wydaje. Wynika to z przepisów gry w piłkę nożną. Wygrywa ten, który strzeli jedną bramkę więcej od przeciwnika. Jak mamy wygrać, skoro nie strzelamy? I tu znajdzie się milion fachowców z tekstami: za mało utrzymujemy się przy piłce, pomoc sromoc, nie ma kto podać, rozegrać. Tfu...

Kurz 12.08.2019 08:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1542212)

Dokładnie:

Powyższe uzasadnienie jest bardzo uniwersalne. Idealnie pasuje do każdego sezonu od ładnych paru lat.

Ogólnie, na chłodno, jak w poprzednich latach nie odegramy żadnej roli w ekstraklasie. Oby tylko udało się załapać do górnej ósemki, co nie będzie wcale łatwe.

Cygan82 12.08.2019 09:04

Mój skład na następny mecz to mimo wszystko obrona bez zmian,niech się zgrywa dalej.Wedlug mnie największy nasz problem to optymalne ustawienie pomocy, praktycznie każdy mecz gramy tam innym ustawieniem,ale mimo wszystko postawilbym na Savicevicza Chuce Kubę Szota Brożka i Drzazge.Jak dobrze pamiętam nasz walec ruszył od 5 kolejki w zeszłym sezonie takze......... Kaziu Moskal może mieć pecha:)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl